Gambrinus liga - souhrn 17. kola

22.02.2009, 12:22, aktualizováno 23.02.2009, 19:07
Komentáře a souhrny
Slavia začala jaro dobře, i když vypuštěný závěr duelu s Plzní jí málem připravil o výhru. Sparta vyhrála v Olomouci a odstartovala stíhací jízdu, druhá Mladá Boleslav naopak prohrála doma s Jabloncem. Brno přehrálo Ostravu a připsalo si cenné tři body. Teplice zvítězily nad Libercem, důležité body v boji o záchranu má Kladno.

Viktoria Žižkov - Tescoma Zlín 1:1

22.02.2009 10:15

Góly: 90. Jiří Sabou - 41. Zdeněk Kroča

Hned první utkání po zimní přestávce přineslo nečekané rozuzlení. Prakticky po celý zápas horší Viktorka totiž využila své poslední šance k vyrovnání. Zlín může litovat promarněných důležitých bodů, které si zejména za první poločas zasloužil.

Až překvapivě lehkonozí hosté si vypracovali i první šanci zápasu. Rýdel se nechal inspirovat Švancarovým gólem roku, přešel tři bránící hráče, aby ho nakonec skvěle vychytal Bartalský. Nepříjemná situace se odehrála po osmi minutách, kdy se faulující Stracený sám zranil a nuceně se tak stal prvním střídajícím hráčem. Hráč byl okamžitě převezen do nemocnice s podezřením na zlomená žebra. Ve 25. minutě přišla gólová šance domácích, kdy Straka udělal povedenou kličku brankáři a posílal míč do prázdné branky. Těžký terén však zapříčinil pomalejší pohyb míče a Kroča na poslední chvíli odkopával na roh. Po něm se k dobré střele dostal Koukal, nicméně natahující se Barának zasahovat nemusel.

Tvrdý fotbal nenechal na jediném hráči čistý dres a hra se tak hodně kouskovala. I když se v průběhu poločasu Žižkov stále více vyrovnával svému soupeři, šance si tvořili hosté. Ve 38. minutě se Bača ještě z gólu radovat nemohl. Při rychlém kontru se dostal před Bartalského, který vyběhl až na vápno a nemohl míč chytit, a tak musel před Bačou hasit situaci Pilař. Jenže o chvíli později už Pražané prohrávali. Na Šmahajův roh si u bližší tyče naskočil Kroča a přesnou hlavičkou otevřel skóre. Rozjásal tak necelou dvacítku fanoušků, která "zaplnila" tribunu za domácí brankou.

Zlín bez větších problémů odrážel všemožné standardky domácích, přesto se Žižkov přeci jen někdy ke střele z druhé vlny dostal. Například v 54. minutě střílel velmi nebezpečně Kučera, míč nakonec proletěl jen těsně vedle pravé tyče Baránkovy branky. Po hodině hry se u lajny prosadil Čelůstka a centrem vybídl ke střele důrazného Baču, který v pádu mířil pár decimetrů vedle branky. Zlínskou posilu, Richarda Dostálka, často zrazovala rychlost. V 65. minutě vybojoval před vápnem balon a mohl uhánět na brankáře, místo toho ho Koukal i s přidržením předběhl a z následného přímého kopu už hosté nezahrozili.

Poslední dvacetiminutovka už moc šancí nepřinášela. Zlín bránil výborně, naopak u Žižkova byla viděna častá a zbytečná nepřesnost. Zápas nejspíše ovlivnila brzká ztráta domácího kapitána. Kučera rozhodně kvality Luďka Straceného nenahradil. Jenže pět vteřin před koncem nastaveného času přišla pro hosty neuvěřitelná smůla. Poslední zoufalý centr totiž dopadl přímo na hlavu Jiřího Saboua, který se tak stal hrdinou zápasu.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Bohemians Praha 1:0

22.02.2009 15:00

Góly: 28. Jan Procházka

Podprůměrný zápas na Kladně přinesl domácím veledůležité tři body. Bohemians nejspíše budou čerpat body znovu hlavně z domácích zápasů. Obdobnými výkony by se totiž mohli velmi rychle dostat na pásmo sestupu.

Velká nerozehranost šla znát na kombinacích a zakončování obou týmů. Přesný míč byl spíše vzácností než pravidlem, a tak se diváci dlouho žádné kloudné akce nedočkali. Jak už v takovýchto utkání bývá zvykem, dominovaly obrany nad útoky. Vše změnila až 28. minuta, kdy se prosadil Procházka. Szabův roh prodloužil hlavou Beneš na zadní tyč, kde naprosto osamocený Procházka doklepával do odkryté branky. Fanoušci mohli být spokojeni snad jen s úspěšností šancí. Byla to totiž jediná povedená akce prvního poločasu.

Hned pátá minuta druhé půle přeci jen nějaké to vzrušení přinesla. O vyrovnání se totiž málem postaral Novotný, který vracel odražený roh střelou přímo do spojnice. Na druhé straně kontroval Cigánek, který se po výborné práci Klinky dostal před samotného Belaně, jenže míč napálil přímo do něj. Druhý poločas se nesl ve stejném duchu jako ten první, ze hry však měli o něco více domácí. Avšak ani ti se do gólových šancí nedostávali. Až osm minut před koncem si narazil Šilhan s Klinkou, ale první jmenovaný před odkrytou brankou střílel hodně nepovedeně. A tak se v poslední minutě chytal za hlavu hostující Vošahlík, který z malého vápna mířil nad.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Baník Ostrava 2:0

22.02.2009 15:00

Góly: 30. Marek Heinz, 57. Tomáš Došek

Brno nehrálo o nic lepší fotbal než Baník, přesto si vytvořilo gólovější akce, které také dokázalo proměnit. Zápas, na který se určitě dalo dívat, tak zkazilo pouze počáteční počínání několika hostujících fanoušků.

Bylo jasné, že diváci si pusy dávat nebudou, ale aby někteří z fanoušků Baníku před zápasem vlétli na plac a dali co proto pořadatelům, to se přeci jen dělat nemá. Situaci až po delší době trochu uklidnili přivolaní policisté. Zápas tak začal až s půlhodinovým zpožděním a bez dvanácti zraněných "fanoušků" Baníku.

První fotbalové pozdvižení přinesla dvanáctá minuta, kdy na rohový kop domácích naskočil Střihavka, který si musel oddychnout, když pouze rozezvučel tyč vlastní brány. Podmínky zvládali o trochu lépe hosté, kteří byli aktivnější, šancí se jim ovšem nedostávalo. To Kalivoda zaměstnal Vaška, i když možná sám ani nechtěl. Jeho nepovedený centr se totiž stočil k tyči vyběhnuvšího brankáře, který už stihl pouze vytěsnit na roh. Brno se stále více tlačilo před brankáře a po půl hodině přišlo i sladké ovoce v podobě premiérové branky pro Marka Heinze. Ten se trefil z pár kroků hlavičkou přesně pod břevno po dobrém centru od Kuncla. Snažící se hosté už nedokázali do poločasu něco výraznějšího vymyslet. Za zmínku stojí Ličkův technický pokus zpoza vápna, který skončil metr a půl vedle.

Po šesti minutách druhého poločasu měl velmi blízko k vyrovnání Zeher. Jeho střela z šestnáctky orazítkovala tyč Lejsalovy branky. Přišel tak druhý gól Brna. Pospěch po kličce nahrál Lirovi, který se chytře dostal přes obránce a přihrál Doškovi, jenž střelou z první lehce překonal hostujícího brankáře Vaška. Převaha Ostravy se opravdu na šancích neprojevovala, hráči byli v koncovce vždy značně rozhození terénem. To střídající Šural si vedl lépe, když z otočky pořádně provětral Vaškovy rukavice. Definitivní rozhodnutí měl na kopačce Dvorník. Dělovku z kopačky Heinze vyrazil brankář jen těsně před sebe, kde stál právě Dvorník, který ovšem ze šesti metrů střílel minimálně šest metrů nad. Od Baníku bylo sympatické, že se ani v závěru utkání nevzdával, nakonec však může být jen a jen rád, že zápas skončil pouze 2:0. Brno si totiž vytvořilo obrovské množství brejkových situací, ve kterých nicméně málokdy zakončilo.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 1:0

22.02.2009 15:00

Góly: 37. Vlastimil Stožický

Teplice ve vyrovnané partii přehrály Liberec a připisují si tři body za výhru 1:0. O jediný gól utkání se postaral ve 37. minutě záložník Stožický. Brankář Grigar si připisuje ve svém prvním zápase za Teplice čisté konto.

Utkání hranému za sychravého počasí přihlížely necelé tři tisícovky diváků a v první půli viděly jedinou větší šanci. Ta ovšem byla gólová a domácí tým poslal do vedení Vlastimil Stožický. Psala se 37. minuta a záložník domácích dostal přihrávku před branku od Mahmutoviče a bezproblémově zavěsil do sítě - 1:0. Celou akci započal obránce Vidlička, který poslal míč na zmíněného Mahmutoviče, ten poté obešel Holeňáka a dal gólovou nahrávku Stožickému.

Druhá půle byla na velké šance úrodná stejně jako ta první. Jedinou měl až v samém závěru vytáhlý útočník Liberce Smetana, jenž hlavičkoval těsně vedle branky Tomáše Grigara. Ten tak udržel při své premiéře za Teplice čisté konto a i díky mu domácí zvítězili a připíší si tři body do prvoligové tabulky.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - 1. FK Příbram 2:2

22.02.2009 15:00

Góly: 43. David Homoláč, 69. Hudson - 3. Michal Klesa, 70. Michal Klesa

V důležitém zápase mezi dvěma týmy, které jsou namočeny do sestupových starostí, neviděli diváci na Střeleckém ostrově příliš fotbalové krásy, čeho si ovšem užili byly 4 góly, které se rozhodně v tomto souboji nečekaly.

V prvních minutách zápasu započala převaha hostí, kteří díky dobrému pohybu a rychlému napadání nejedou "zatopili" českobudějovickým obráncům. Tento tlak vyvrcholil hned ve 3. minutě, když se dva domácí obránci nepochopitelně srazili ve vlastním pokutovém území, z čehož těžil příbramský Michal Klesla, který se tak s míčem objevil sám před brankářem Kučerou a se svou šancí naložil tak jak měl - vstřelil gól.

V následujících momentech převzali iniciativu hráči Dynama, kteří jako by se chtěli předvést před hanebně opuštěnými tribunami a nalákat do nich pro příští zápasy alespoň své příbuzné. Z jejich mírné převahy však nevznikla žádná ošemetnější situace, kvůli které by musel gólman Hruška výrazněji předvést své schopnosti. Za zmínku stojí snad jen akce Mezlíka, který však střelou z úhlu příliš vzruchu nevzbudil.

Poté následovala hluchá pasáž, v níž si občas zívnul i ten nejotrlejší fanoušek. Hráčům odskakoval míč od nohy a přihrát si více jak dvakrát po sobě? To byl neřešitelný problém i přesto, že se utkání hrálo na kvalitním trávníku. Vzruch vzbudila snad jen minela jednoho z domácích obránců, který nedokázal odkopnout či odhlavičkovat centr z pravé strany a míč se tak dostal do skrumáže hráčů ve velkém vápně, kde se několikrát odrazil a až následně byl odklizen, z pohledu domácích, do bezpečí. Ve 43. minutě zahrával Šíma standardní situaci ze zhruba pětadvaceti metrů. Svůj centr zakroutil do klubka hráčů, ve kterém proběhla řada hlavičkových soubojů, po kterých se míč dostal k Davidu Homoláčovi, který nekompromisní ranou vyrovnal.

Ve druhém poločase vidělo těch několik osamocených diváků na Střeleckém ostrově ještě bídnější podívanou, než tomu bylo v půli první. Hráči obou týmů míč raději rychle odkopli či odhlavičkovali dál od sebe, hlavně aby nevytvořili nějakou chybu, a tak se na druhou část dokázalo dívat jenom pár otrlých. Jednou z mála šancí byla ta Mezlíkova z jednapadesáté minuty, kdy po krásné přihrávce do běhu utíkal sám po levé straně, ovšem zakončil nepřesně. Jeho pokus se dostal k dobíhajícímu spoluhráči Benátovi, který ještě vracel míč před bránu, kam už bohužel pro domácí nedoputoval. V 66. minutě dostal nový hráč na hřišti Fernando Hudson dlouhý míč, na který nedokázali hostující obránci zareagovat a domácí hráč poté překonal vyběhnuvšího brankáře Hrušku.

To probudilo Příbram z melancholického popocházení po trávníku a v minutě 70. využil Matěj Štochl zmatku v obraně Dynama a z hranice vápna překonal bezmocného Kučeru. Následovala předlouze nudná pasáž, do které se z čista jasna vklínila pěkná akce domácích, kteří se po sérii rychlých přihrávek dostali do dobré příležitosti, ovšem poskakující balón v prostoru penaltového puntíku nikdo z nich nedokázal zakončit. Na samotném konci zápasu pak zazdil obrovskou příležitost hostující kanonýr Huňa, když osamocený netrefil padající přihrávku od jednoho ze svých spoluhráčů.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Sparta Praha 0:1

22.02.2009 17:00

Góly: 73. Aleš Škerle (vl.)

Na Andrově stadionu jsme měli možnost sledovat poměrně kvalitní zápas dvou mužstev z horní tabulky. Šťastnější byli nakonec i díky vlastnímu gólu olomouckého Škerleho Sparťané. Zápas musel být hned dvakrát přerušen díky několika "vymytým" mozkům z hostujícího kotle.

První půle nabídla hodně běhavý fotbal, ve kterém se praktikovalo přísloví "každý chvilku tahá pilku". Tu útočila Sparta, jindy měla zase mírný tlak domácí Olomouc. První výraznější šanci měla hanácká zimní posila, Goce Toleski, který zblízka nepřekonal brankáře Blažka. Hned v zápětí přišla černá chvilka hostujících fanoušků, kteří díky svým nevybouřeným emocím přerušili na čtyři minuty zápas. Nakonec se je pořadatelům povedlo za pomoci letenského Řepky uklidnit. Hra poté pokračovala v rychlém sledu, kdy oběma týmům jakoby scházela přesná finální přihrávka. Krásným fotbalovým momentem byla rána Michala Hubníka z pětadvaceti metrů, který řádně protáhl hostujícího gólmana. V průběhu první pětačtyřicetiminutovky navíc začalo poměrně silně snažit a terén se tak stával pro kombinační hru, kterou se občas snažily oba týmy praktikovat, velmi obtížný.

Druhá polovina začala mírným náporem pražanů, který vyústil po jednom rychlém kontru v prudkou pumelici Bergera, která však trefila jen brankáře Drobisze. Následovala zhruba desetiminutová pasáž, kdy se hrálo především ve středu hřiště, neboť ani jeden tým nebyl schopen výrazněji překonat obranu toho druhého. V 60. minutě se Makedonec Toleski dostal až do pokutového území, kde byl s vypjetím všech sil sparťanských obránců od míče oproštěn, ovšem právě jeden z letenských nepochopitelně balón neodkopl a po zmatku před branou se míč dostal až k Melinhovi, který prudkou střelou trefil jenom bránícího hráče.

A následovala další šance olomouckých, kteří se po jednom ze svých rohových kopů dočkali závaru před hostující brankou, kde však balón jeden z hráčů odkopl a poslal do rychlého brejku Žofčáka s Wilfriedem, kteří běželi sami na jednoho obránce, ale druhému jmenovanému se míč zamotal mezi nohy a ze slibné šance tak nic nebylo. V minutě třiasedmdesáte přišel další rychlý protiútok Kuliče, který nahrál Bergerovi, jehož centr si do vlastní branky srazil domácí Škerle. Na další velké možnosti si muselo přes 7 tisíc fanoušků na Andrově stadionu počkat až do posledních minut, kdy jeden z Hanáků upadl v pokutovém území Sparty, rozhodčí Královec nařídil penaltu, kterou však následně po rozhovoru s brankářem Blažkem velmi kuriózně odvolal. Ani to však nevzalo domácím chuť do útoku. V posledních minutách nastaveného času se míč dostal do neskutečného klubíčka hráčů, které se snažilo propálit hned několik olomouckých, ovšem ani jeden projektil si nenalezl svůj cíl.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 1:2

22.02.2009 20:00

Góly: 51. Michal Papadopulos - 26. Tomáš Čížek, 47. David Lafata

Jablonec vyhrál na cizím hřišti jediné utkání, a to v prvním kole sezóny. A náhoda tomu dala, že se situace opakovala i v prvním duelu na jaře. Boleslav tak prohrála druhý domácí duel z posledních tří. Jablonec týmovým výkonem přehrál Středočechy, kterým nepomohla ani psychická síla po úspěšné přípravě.

Na hráčích šlo hodně znát, že po zimě hrají svůj první ligový zápas. Opatrný fotbal dal možnost Jablonci, aby se nedostal pod tlak a ten toho beze zbytku využil. Ve 26. minutě uběhl po lajně rychlík Hloušek, svým centrem přesně našel na vápno nabíhajícího Čížka, který potvrdil své zkušenosti a placírkou poslal míč přesně k bližší tyči. Brankář Miller se natahoval marně. Nikterak atraktivní zápas zvládali i nadále lépe hosté. Zbytečně se nehnali dopředu, přesto nenechali Boleslav v klidu rozehrát. Ta se zase nedokázala za celý poločas dostat do vyložené šance.

Úvod druhé půle přinesl to nejlepší, co mohl - góly, po jednom na každé straně. U obou tref byl také jablonecký Kučera. Nejprve našel Bosňana Haurdiče, který se prosmýkl ve vápně kolem Janíčka a těsně před brankářem přihrával pod sebe Davidu Lafatovi, který měl před sebou prázdnou branku. O brzké snížení se na druhé straně se zasloužil Michal Papadopulos. Ten si vyskočil na Machův centr a jablonecký Kučera nedokázal uhlídat jeho ráznou hlavičku, která šla přesně pod břevno.

Až do 70. minuty se bohužel nic jiného nedělo a až poté se probudila Boleslav. Nejprve Kúdelovu gólovou střelu z osmnácti metrů zblokoval jeden z obránců. Chvilku poté se před Špita dostal Táborský, který mířil do ramene brankáře a následnou povedenou dorážku Nečase ke vzdálenější tyči vytěsnil na brankové čáře hlavičkou Hamouz. Jablonecká defenzíva rozhodně potěšila severočeské fanoušky. Svého soupeře totiž k dalším šancím na vyrovnání už nepustila.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 3:2

23.02.2009 17:15

Góly: 13. Marek Jarolím, 19. Marek Jarolím, 66. Marek Jarolím (pen.) - 84. Jiří Mlika, 90. David Limberský

Sešívaní rozjeli v prvním poločase nevídanou fabriku na šance, ze kterých nakonec dokázali vytěžit dva krásné góly z dílny Marka Jarolíma. Ten navíc dokázal v 66. minutě dokonat hattrick, po němž jako kdyby slávisté přeřadili na nižší stupeň a Plzeň zásluhou Mliky a Limburského snížila, ovšem na bodík nakonec nedosáhla.

Hned od úvodních minut byla na domácích hráčích znát velká motivace dokázat všem přítomným, že i přes těžké rány, kterými byly pro tým odchody klíčových hráčů do zahraničí, bude Slavia předvádět nadále krásný útočný fotbal. Úvodní desetiminutovka se stejně jako celý poločas nesla v dobývání pečlivě hlídané hostující tvrze, ve které se ovšem s přibývajícím časem čím dál častěji otevírala okénka pro nebezpečné útočné manévry sešívaných. Už ve 13. minutě šli domácí do vedení po, jak jinak, krásné akci, kterou vyšperkoval povedenou přihrávkou nováček Fořt, který pěkně nahrál Jarolímovi, jehož pumelice pod břevno z hranice vápna otevřela skóre.

V zápětí se vůbec poprvé dokázala výrazněji uchytit také Plzeň, když dlouhou přihrávku na Krbečka dokázal brankář Vaniak na poslední chvíli odkopnout. Z nebe se ani nestačilo snést příliš mnoho kapek, když v minutě devatenácté stál opět Jarolím na hranici vápna a prudkou jedovkou zařídil navýšení náskoku slávistů - 2:0. Po chvilce oddechu pro jinak vytížené oko fotbalového diváka se dostal ke střele po chytře rozehrané standardce Horváth, který dalekonosnou střelou prověřil pozornost domácího brankáře.

Krátce po první čtvrtině zápasu se dostal ke kličce poblíž hostujícího vápna slávista Černý, který krásnou stahovačkou udělal z dvou Plzeňských hadrové panáky a potvrdil tak velkou pohodu, kterou se v první půli Slavia prezentovala. Do konce poločasu se poté dostali sešívaní ještě k několika dobrým příležitostem, se kterými ale naložili po hříchu špatně a to je ke konci utkání málem mrzelo.

Hned po změně stran totiž naznačil plzeňské zlepšení aktivní Petržela, který však svou střelou trefil jen upadnuvšího spoluhráče Krbečka. V následujících minutách dokázali hosté domácí hráče přehrávat, ovšem chvílemi, jakoby si nevěděli rady s neprostupnou a kvalitně pracující defenzívou. Jejich nemohoucnost dokumentovala tragicky rozehraná nadějná standardní situace, při které hráči Plzně školácky pokazili dvě ze tří přihrávek a sami se tak připravili o možnost skórovat. V 66. minutě povalil brankář Ticháček jednoho z domácích hráčů a hlavní rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil Marek Jarolím a střelou do protipohybu gólmana dosáhl svého prvního hattricku - 3:0.

Následovala dlouhá pasáž, ve které se toho příliš nedělo, neboť hostující hráči se neustále pokoušeli překonat slávistickou obranu, což se jim po dlouhou dobu nevedlo. Až šest minut před koncem zápasu doputoval míč k Horváthovi, jehož střelu dokázal brankář Vaniak vyrazit pouze před sebe, kde stál připravený Mlika, pro něhož už to byla lehká práce - 3:1. V první minutě nastavení navíc Limberský skvostně napřáhl a trefil šibenici domácí branky tak přesně, že si museli fanoušci říkat, zda-li nemá matematické vlohy pro určení přesného úhlu nártu při střele. Na víc se pak hostující hráči nezmohli a slávisté si tak možná i s trochou nervů v závěru připsali na své konto důležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha17124140:1340
2.FK Mladá Boleslav1794424:1831
3.Baník Ostrava1793530:1830
4.Sparta Praha1793528:1730
5.Slovan Liberec1775521:1826
6.Sigma Olomouc1775521:2226
7.FK Teplice1774618:1425
8.FK Jablonec1774618:2125
9.1. FC Brno1765619:1623
10.Viktoria Plzeň1757525:2222
11.1. FK Příbram1754819:2319
12.Bohemians Praha17611023:3019
13.České Budějovice17310416:2419
14.SK Kladno1744910:2716
15.Viktoria Žižkov17331117:2712
16.Tescoma Zlín1724119:2810

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1050)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele