Gambrinus liga - souhrn 17. kola

19.11.2010, 20:14, aktualizováno 22.11.2010, 19:52
Komentáře a souhrny
Ostrava v první pondělní dohrávce vyhrála v Brně, Jablonec veze všechny body pro změnu z Teplic. Sparta nezaváhala proti Českým Budějovicím a znovu stáhla náskok Plzně, ta v pátek prohrála s Bohemians 1905. Olomouc porazila Příbram a přezimuje třetí. Zlepšenou výkonnost potvrdil Liberec, Boleslav porazila Slavii...

FK Teplice - Baumit Jablonec 1:2

22.11.2010 18:00

Góly: 85. Aidin Mahmutovič - 31. Jan Kovařík, 47. Jan Kovařík

Jablonec předváděl v minulých týdnech výborné výkony, na které chtěl pochopitelně navázat také dnes v Teplicích. Tento cíl mu vyšel, ze Stínadel si veze cenné vítězství 2:1.

Terén dnes pohlednému fotbalu příliš nepřál. I přesto ale začaly Teplice o něco lépe, jenže nic kloudného nakonec nevymyslely a následně na sebe upozornil Jablonec. V 10. minutě poslal výborný centr do šestnáctky Kovařík, ovšem nikdo z jeho spoluhráčů nebyl schopný zakončit. Po zmatcích v domácí obraně měl už o malou chvíli později velmi dobrou střeleckou pozici mladý Vošahlík, gólman Grigar ale předvedl výborný zákrok a jeho střelecký pokus vyrazil.

Ve 24. minutě se musel činit hostující Špit, který byl přinucen likvidovat nebezpečnou hlavičku Tomáše Vondráška. První branku utkání si na své konto připsal nakonec Jablonec. V 31. minutě přihrál Jarolím za obranu Pitákovi, ten poslal přes celé pokutové území pozemní přihrávku, kterou dokázal zužitkovat Jan Kovařík, jenž se prosadil střelou k tyči.

Uběhlo pár sekund a hosté mohli klidně oslavovat další gól. Vošahlík výborně sklepl míč Jarolímovi, který ale trefil pouze břevno. Teplice následně nic nevymyslely, a proto šly do kabin za nepříznivého stavu.

Brzy po změně stran dokázal Jablonec své vedení zdvojnásobit. Po centru z rohového kopu se dostal k hlavičce Jan Kovařík a přidal druhou branku v utkání. Tepličtí se dostávali do nějakých gólových příležitostí jen hodně ztěžka. Až po více jak hodině hry opět zahrozili. Nejprve pálil nebezpečně Mareš, jeho tečována rána ovšem proletěla těsně vedle tyčky, zanedlouho nastřelil Mahmutovič dokonce břevno.

V posledních minutách začal Jablonec především bránit, jenže tato taktika mu příliš nevyšla. V 85. minutě totiž dokázal snížit Mahmutovič. Bosenský kanonýr měl jednoduchou pozici, pouze usměrnil do sítě přizvednutý centr Verbíře. To však bylo ze strany domácích vše.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Baník Ostrava 0:2

22.11.2010 17:00

Góly: 53. Fernando Neves (pen.), 62. Zdeněk Šenkeřík

Baník před zimou poodskočil sestupovým příčkám, když z posledních třech výjezdů přivezl slušných sedm bodů. Značnou měrou tomu dopomohl výkon na hřišti Brna, kterému nepomohl ani dobře chytající Bureš. Zbrojovka tak přezimuje na místě zaručujícím pád do druhé ligy.

Brněnští hráči si rozhodně nemohli připadat jako doma. Mizivá návštěva, zapříčiněná bojkotem kvůli vstupenkám na občanský průkaz, dala možnost převahy fanouškům hostů. Utkání bylo prohlášené za rizikové, přestože fyzické střety mezi tábory příznivců těchto týmů nejsou nikterak časté.

Po čtyřech minutách vniknul zkušeně do šestnáctky Michálek a zpětnou přihrávkou našel Polácha, který bez přípravy prověřil přízemním pokusem Daňka, kterému tížil pozici stínující Neuwirth. Na druhé straně se hrozilo za další dvě minuty, když Neves našel mezi stopery volného Zehera, který hlavičkoval do země z pár metrů a Bureš musel parádním zákrokem vyrazit.

Jinak se hrál opatrný fotbal, který tak často držel míč u půlící čáry. Překvapit domácího brankáře tak mohla Lukešova střela po zemi zpoza vápna. Ta šťastně prošla přes Michálka, Bureš tak musel zakročit na poslední chvíli. Stejný hráč mu dělal starosti ve 24. minutě, kdy se k němu vrátil míč po rohovém kopu a z hloubi vápna pálil k bližší tyči pod vyskakujícího Hamouze. Síť rozvlnil pouze z vnější strany.

Zbrojovka těžila z rychlých přechodů do útoku a ve 28. minutě mohl rozhozené obrany hostí využít Hodek. Ten se bokem k bráně snažil levačkou přehodit ze dvanácti metrů Daňka, který krotil nadvakrát.

Brzy poté dostal míč na vápno Zeher, který se zpracováním zbavil obránce a z patnácti metrů donutil Bureše k dalšímu solidnímu zákroku, díky němuž vyrazil míč do bezpečí. V další moment využil pomalého přístupu domácích obránců Řezník a v šestnáctce si narazil se spoluhráčem, aby následně poslal míč vedle vzdálenější tyče.

V poslední minutě se ještě po pasu z přímého kopu dostal k hlavičce Neuwirth, a přestože stál domácí brankář na správném místě, ukryl míč v rukavicích až na druhý pokus. Do šaten se tak šlo za bezbrankového stavu.

Obdobně jako první půle, začala i ta druhá pohlednými akcemi na obou stranách. Střídající Rabušic dal o sobě hned vědět dvěma kličkami, ale střílel pouze do Daňka. Na druhé straně se do pokutového území dostal Zeher, jehož první střelu z malého vápna zablokoval Simerský a druhou vyrazil Bureš pouze k Hušbauerovi. Ten se z pár kroků netrefil k pravé tyči.

Jenže v 52. minutě nešetrně podtrhl Husár Zehera, který při pokusu o zakončení upadl a sudí odpískal penaltu. K té se postavil Neves a střelou doprostřed se stejně jako v prvním vzájemném střetnutí letošní sezóny prosadil.

A za deset minut bylo s Brnem ještě hůře. Ve vápně od brankové čáry přihrával Zeher Lukešovi, který pohotovou levačkou zaměstnal Bureše, který vyrazil pouze k naprosto volnému Šenkeříkovi, jenž neměl problémy hlavičkou dorazit.

Vrátit se do hry mohli domácí bleskově, přitom se znovu mohl prosadit Neves, když tečoval Hodkův centr a u bližší tyče musel reflexivně zakročit Daněk. Nepříliš jistou obranu ale pociťoval především brankář domácích. Další chybu mohl využít Fantiš, ale Bureš jeho přízemní pokus zlikvidoval.

Právě mladý útočník pak před vlastním vápnem neubránil Rýdela, prudká střela mířila pouze do připraveného Daňka. Trápení domácí ofenzívy dokumentoval Dostálek, který místo zakončení tváří v tvář brankáři, přihrával nepřesně na Rabušice.

V nastaveném čase tak zase musel chránit svou svatyni Bureš, který vychytal Koukalův pokus z dvaceti metrů. Řezníkovu dorážku stačil srazit na roh Simerský. Ani čestnou trefu nedovolil hostující brankář Střeštíkovi, střelu zpoza vápna vyrazil. Zápas pak ukončil Michálek, když z malého vápna poslal míč vedle vzdálenější tyče.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 2:0

21.11.2010 16:00

Góly: 17. Leonard Kweuke, 57. Wilfried Bony

Sparta využila šanci, kterou ji nabídla Plzeň v páteční předehrávce a vítězstvím nad Českými Budějovicemi stáhla náskok vedoucího týmu tabulky před zimní přestávkou na čtyři body.

V prvním poločase toho k vidění příliš nebylo. Sparta si nepřesnou kombinací nebyla schopna vytvořit výraznější příležitost, na druhé straně nevýrazná ofenzíva Českých Budějovic také příliš neprověřila gólmana soupeře.

Do prvního náznaku šance se až ve 14. minutě dostali domácí Sparťané, ovšem přihrávku Wilfrieda špatným zpracováním zazdil Zeman. Z ničehonic se ale v 17. minutě Sparťané do vedení přece jen dostali. Nedůrazný Lencevič prohrál souboj s Kweukem a ten obratně zasunul míč pod vybíhajícího Kučeru - 1:0. Kweuke se trefil v šestém soutěžním utkání Sparty v řadě!

Vstřelená branka ovšem domácí k další aktivitě nijak nevyburcovala, naopak taktovku a lehkou územní převahu začínali přebírat hosté. Hrozili především ze standardních situací, které zahrával Otepka. Největší šanci hostí první půle pak ve 23. minutě neproměnil Mezlík, když z úhlu neprostřelil Blažka.

Náskok Sparty mohl těsně před koncem nudné první půle zvýšit Wilfried, ale hlavičkou po centru Zemana nezakončil přesně.

Dynamo si drželo územní převahu i po příchodu do druhého poločasu. A brzy mohlo být vyrovnáno. Vackovu malou domů totiž Blažek napálil do Mezlíka, při domácích však stálo štěstí.

Sparta má ale africké duo, které svou efektivitou i přes nevýraznou hru letenského týmu dokáže strhávat výsledek na svou stranu. V 57. minutě Kweuke zatáhl míč k soupeřově bráně a nabídl jej svému kolegovi z útoku Wilfriedovi, který umístěnou střelou z první nedal Kučerovi šanci - 2:0.

Za chvíli mohli sparťanští fanoušci plesat nad další akcí stejného dua, tentokrát však bez gólového efektu, neboť Wilfriedův centr odvrátila před Kweukem hostující obrana. Domácí tak až nyní převzali otěže utkání a začali obraně Českých Budějovic více zatápět. V další šanci se octil Kadlec, ale nepovedeným zpracováním se připravil o lepší zakončení.

Ke slovu se dostali také hosté a opět to bylo ze standardní situace - v 77. minutě krásnou střelou z přímého kopu trefil Blažkovo břevno Otepka.

Závěr utkání se dohrával v poklidu a větší šanci si již žádný z týů nevypracoval. Sparta se tak vítězstvím 2:0 přiblížila vedoucí Plzni již jen na čtyři body.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko 0:0

21.11.2010 15:00

Góly: -

Votroci prohráli ve čtvrtém kole s Plzní, to byla ale také jediná ztráta všech bodů na vlastním stadionu. Slovácko zase svou kolísavou formu dovršilo ubráněnou remízou bez gólu.

Úvod vzal do svých otěží Hradec a Filipko se musel poprvé činit v 8. minutě, když Fischerovu dalekonosnou střelu s vypjetím všech sil vyrazil na roh. Ty rozehráli Hradečtí dva, a potom druhém měl na hlavičce otvírající gól Dvořák, když zblízka nechal vyniknout Filipka reflexivním zákrokem, aby se míč odrazil od břevna zpět do hřiště.

Domácí byli nadále lepším týmem a svému soupeři nic nedovolovali, sami se ale ozvali až po víc jak půlhodině hry, kdy z dálky prověřoval brankáře Pávek. Pět minut před odchodem do šaten tak měl na kopačce překvapivý gól Fujerik, který se individuální akcí dostal sám před Lindra, toho ale nepropálil. Když tak Pilař v poslední minutě pálil při pádu nad břevno, skončil první poločas bez branek.

Čtyři minuty po změně stran se musel znovu vyznamenat Lindr, který vyrazil jedovatou ránu z vápna od Švancary. Kouzelník ze Slovácka šel vidět často, k dalším gólem zavánějícím akcím se ale příliš neměl.

Hradecký nováček není příliš zvyklý, aby právě on diktoval tempo hry a hrál do precizní defenzívy a na zajímavosti fotbalu to bylo znát. Marnou ofenzivní snahu odvraceli hráči Slovácka s železnou pravidelností.

V 89. minutě už viděli Hradečtí vítězný gól z kopačky Pilaře, který se hnal sám na Filipka, ten ale jeho přízemní pokus kryl. Před zimou se tak Hradec se Slováckem rozešli smírně.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FK Příbram 3:1

21.11.2010 15:00

Góly: 17. Jakub Petr, 18. Michal Hubník, 43. Ondřej Murin - 33. Daniel Huňa

Sigma zvedla boleslavskou hozenou rukavici a přes několik spálených šancí zopakovala loňské vítězství nad Příbramí v poměru 3:1. Ta přitom jela na Andrův stadion se sérii čtyř zápasů bez prohry, ve kterých inkasovala pouze dvakrát.

První zajímavé momenty přišly v druhé desetiminutovce. Nejprve zpoza vápna minul Ordoš, na druhé straně v dobré pozici uvnitř šestnáctky netrefil Štochl. V 17. minutě tak otevřeli skóre domácí, když po ose Drobisz - Šultes - Hubník doplachtil míč až na hlavu Petra, který z pár kroků snadno usměrnil mezi tři tyče.

Fanoušci se snad ještě stále radovali z úvodní trefy a po příhře Petra a dobrých očí Ordoše vstřelil druhý gól do protipohybu Hrušky Hubník. Příbram odpověděla krátce po půlhodině hry. Pilík, který měl ještě v hlavě situaci, kdy z malého vápna překopl branku, poslal výborný pas do vápna, kde si míč zpracoval Huňa a po dopadu ho z malého vápna poslal kolem Drobisze do sítě. Kalas se dožadoval ofsajdu marně.

Sigma se probrala a během dalších pěti minut měla hned třikrát blízko k opětovnému náskoku o dva zásahy. Hořavův pokus z dvaceti metrů brankář vyrazil na roh, po němž hlavičkoval Rossi a opět ztroskotal na výborném zákroku Hrušky. Ten s velkou dávkou štěstí vychytal i Ordoše, který si naběhl na centr a zcela sám poslal míč přímo do nohou bezbranného brankáře.

Nakonec se ale snaživí domácí dočkali díky mladíčkům. Kalas centroval od levé lajny na Murina, který poslal hlavičku přesně ke vzdálenější tyči. Těsně před poločasem mohl skvělý závěr domácích podtrhnout Hubník. Ten se dostal do vápna přes trojici obránců, ale zblízka a z úhlu nedokázal brankáře prostřelit.

Po změně stran to byl znovu Ordoš, který po přihrávce Hubníka pálil z penalty pouze do připraveného Hrušky. Druhý poločas byl dle očekávanější o poznání chudší na gólové příležitosti. Sigma bez větších problémů bránila a sama se za čtvrtou trefou vůbec nehnala.

Až deset minut před koncem se dostal ve vápně do přímého souboje s brankářem Hubník, který ale míč do sítě neprocedil. Zápas tak klidně mohl skončit už po prvním poločase.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 3:1

20.11.2010 18:20

Góly: 7. Václav Procházka, 51. Goce Toleski, 56. Marek Kulič - 50. Jiří Koubský

Mladá Boleslav dokázala po více než čtyřech letech porazit pražskou Slavii, která naopak podtrhla svůj letošní tragický ligový podzim.

Slavia v letošním ročníku vyhrála zatím pouze třikrát. První vítězství si připsala ve třetím kole právě proti Mladé Boleslavi. Od té doby se však oba týmy vydaly různými směry. Zatímco Slavia může přezimovat i na sestupové příčce, Mladá Boleslav se minimálně do neděle bude hřát na místě třetím.

V prvním poločase měla mírnou převahu domácí Mladá Boleslav. Již v sedmé minutě ji navíc dokázala gólově vyjádřit, když po rohovém kopu Procházka hlavičkoval nepokrytý u zadní tyče do prázdné brány - 1:0. Tentýž hráč nepřidal druhý gól z trestného kopu, z nadějné pozice vysoko přestřelil.

Ani hosté nebyli v prvním poločase úplně bez šance. Nejprve ve 40. minutě hlavičkoval vedle Jaroslav Černý, těsně před přestávkou pak domácí brankář Miller vyrazil střelu nejlepšího letošního střelce Slavie Kisela.

Po příchodu z kabin do druhého poločasu se roztrhl z góly pytel. V 50. minutě srovnal Koubský na 1:1 podobným gólem, jako byl ten první boleslavský. Z vyrovnání se však hosté radovali jen několik vteřin.

Bývalý hráč Slavie Goce Toleski totiž po chybě Čelůstky svoji šanci proměnil a velmi rychle vrátil domácím jednogólové vedení. Chvíli na to navíc pojistil výsledek třetím gólem Kulič, který ve skluzu usměrnil Mendyho pokus - 3:1.

Zbytek zápasu již branku nepřinesl, marné slávistické pokusy o zkorigování výsledku vyzněly do prázdna a Mladá Boleslav se tak může radovat z výhry.

Slávisté tak v letošní sezóně počtrnácté (!) nedokázali vyhrát a bude velmi zajímavé, jak moc pozměněný tým nastoupí do jarní části sezóny. To svěřenci kouče Stannera mohou být se svým podzimním vystoupením spokojeni.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Ústí nad Labem 3:0

20.11.2010 16:00

Góly: 36. Michal Breznaník, 62. Jan Nezmar, 68. Miloš Bosančić

Liberec pod vedením kouče Rady stoupá tabulkou vzhůru. Ve čtyřech posledních zápasech si připsal deset bodů a díky tomu bude i přes nevyvedený start do sezóny přezimovat v horní polovině tabulky.

Liberečtí neměli s posledním týmem tabulky příliš práce. Ovšem vstup do utkání tak jednoznačný nebyl a pevná obrana Ústí nepouštěla domácí do většího tlaku. Jediné ohrožení hostující brány v úvodu utkání zaznamenal Kerič, jeho pokus ale Buček vyškrábl.

Zhruba od pětadvacáté minuty již však bylo na trávníků jen jedno mužstvo. Ústecká obrana povolila a Liberec se dostal do několika slibných šancí. Aktivní byl především Bošanšič, který ale buď bránu netrefil vůbec, nebo namířil střelu do brankáře hostí. Chvíli na to se předvedl Gecov, ovšem ani on domácí do vedení neposlal. Co se nepovedlo českému reprezentantovi do 21 let, to o pár minut později svedl Slovák Breznaník. Ve 36. minutě zakončil libereckou akci ránou ke vzdálenější tyči - 1:0. Ve zbývajícícm čase před přestávkou pokračovala územní převaha Liberce, zatímco Ústí nebylo schopno většího odporu a snahy o srovnání stavu.

Také druhý poločas diktovali hru domácí. Střelecky byl i nadále při chuti Gecov, svou druhou branku mohl vstřelit také Breznaník. Na Bučka se valil jeden útok za druhým, ovšem navýšení skóre bránila nepřesnost domácích. Chvíli po jednom z mála výpadu hostí se domácí fanoušci mohli radovat podruhé. Po rohovém kopu se v 69. minutě hlavou prosadil Nezmar - 2:0.

Ani po druhém inkasovaném gólu se hosté nezmohli na větší odpor. Naopak v 68. minutě přidal třetí branku domácích v exhibičním podání Bošančič - 3:0. Odevzdané Ústí pak pustilo do šance ještě Nezmara a Váchu a mohlo být rádo, že si ze stadiónu U Nisy neodvezlo větší debakl.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň 1:0

19.11.2010 18:15

Góly: 4. Vitali Trubila

Plzeňský stroj na výhry se před zimou zadrhl. Využili toho hráči Bohemians, kteří bleskovou trefou rozhodli o svém přezimování v první polovině tabulky. Jejich páteční soupeř se po výborném podzimu může na jaře vrátit pouze s čtyřbodovým náskokem na Spartu.

Západočechy zaskočil už po čtyřech minutách Trubila, ke kterému se dostal míč po centru Štohanzla a z hranice šestnáctky vystřelil levačkou přesně ke vzdálenější tyči. Opařená Plzeň měla problémy s přesností svých přihrávek, přesto mohla srovnat krok ve 12. minutě, když po solidní akci Rady zakončoval z patnácti metrů Rezek, který ztroskotal na dobrém zákroku Sňozíka.

Naopak povzbuzeným Pražanům chybělo v úvodní čtvrthodince jen pár centimetrů, aby další Štohanzlovy balóny před branku usměrnili do sítě. Nejprve v pádu nedosáhl Škoda, za dvě minuty se po odraženém rohu nedostal k hlavičce Ibragimov.

Plzeňským favoritům nepomáhaly ani standardní situace, a tak ani velké množství rohových kopů k šanci na vyrovnání nevedlo. Do poločasu se tak do nebezpečné střely položil už pouze Rezek, jehož pokus zablokoval tři minuty před odchodem Lukáš.

Vzápětí se sice hosté radovali z gólu, tu jim ale překazil pomezní, který po přesné hlavičce Brezinského chybně odmával ofsajd.

Po změně stran nikoho nepřekvapil nápor lídra soutěže. Po pěti minutách se mohl prosadit Bystroň, ale po přímém kopu Horvátha hlavičkoval nad břevno. Jenže to byla na dlouho také jediná vydařenější střela.

Nechybělo tak mnoho, aby pět minut po hodině hry pojistil vedení domácích Škoda, který se po brejku rozhodl pro lob z vápna, ale míč skončil na horní síti. Hostující nemohoucnost dokumentovaly především nepřesné střely v gólových pozicích.

Tu absolutně největší zahodil jedenáct minut před koncem řádné hrací doby Petržela, kterému nechtěně sklepl Bakoš před malé vápno. Netísněná hvězda podzimu poslala balón po zemi decimetry vedle vzdálenější tyče.

To Ibragimov se v následné akci mezi tři tyče zpoza vápna trefil a Krbeček musel vyrážet prudkou střelu pravou rukou. V 87. minutě mohl rozhodnout Štohanzl, který těžil z individuální akce Škody, ale tváří v tvář brankáři selhal.

I v nastavení byli nebezpeční domácí. Škoda ze čtrnácti metrů přestřelil a Štohnazlův pokus po příhře Cissého před prázdnou zablokoval jeden z obránců. Hosté se přes vysoký počet hráčů v ofenzívě k ničemu nedostali, Klokani tak v klidu cenné tři body uhlídali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň17132243:1641
2.Sparta Praha17121429:1137
3.Sigma Olomouc1794434:1431
4.FK Jablonec1793531:1930
5.FK Mladá Boleslav1786331:2130
6.FK Teplice1774622:2325
7.Slovan Liberec1765624:2123
8.Bohemians 19051764719:2022
9.1. FC Slovácko1762917:2720
10.Baník Ostrava1754819:2319
11.FC Hradec Králové1746712:1918
12.1. FK Příbram1746711:1918
13.České Budějovice1746713:2818
14.Slavia Praha1737718:2516
15.Zbrojovka Brno17501222:3515
16.FK Ústí nad Labem1726913:3712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (513)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele