Gambrinus liga - preview 17. kola

19.11.2010, 08:38, aktualizováno 22.11.2010, 08:44
Previews
Dnešními dvěma zápasy se uzavře podzimní část Gambrinus ligy. Teplice s Jabloncem budou soupeřit o páté místo, Brno a Ostrava se ve vzájemném utkání pokusí trochu vylepšit dojem z nepovedené první poloviny sezóny.
Zbrojovka Brno - Baník Ostrava  (pondělí 17:00)
Předposlední ligový zápas letošního podzimu se odehraje v Brně, kde místní tým přivítá fotbalisty Ostravy. Oba kluby se pohybují ve spodní části tabulky na hranici sestupového pásma, a proto potřebují bodovat.

Horší výchozí pozici mají hráči Zbrojovky, jímž aktuálně patří předposlední patnácté místo a na Ostravu se Slavií ztrácí jediný bod. Brno by potřebovalo vyhrát, aby nestrávilo zimu na posledních pozicích. "Takových důležitých zápasů už jsme v této sezoně odehráli hodně. Ale pochopitelně nyní víme, co je všechno v sázce. Pokud vyhrajeme, dostaneme se ze sestupových pozic. Prohra by ale byla propadákem," prohlásil brněnský kouč Karel Večeřa, jehož svěřenci by rádi potvrdili vítězství z Ústí.

Pro Karla Marka odstartovala mise na trenérské lavičce Baníku remízou na půdě pražské Slavie. Nyní jeho výběr pocestuje do Brna, kde již sedmnáct let nevyhrál. A Marko věří, že toto prokletí bude prolomeno. "Věřím na Murphyho zákony. Když jsem byl v Bystrici, nebyli jsme schopni vyhrát venku, jakmile jsem odešel, tak hned Bystrica venku zvítězila," řekl trenér Ostravy Marko.

Domácí nastoupí bez pěti marodů Kovačeviče, Dvorníka, Doška, Dřížďala a Šurala. Hostům bude chybět vykartované duo Varadi s Markem a dvojice zraněných Frejlach se Šmejkalem.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Michálek, Simerský, Trousil, Hamouz - Dostálek, Polách, Rýdel, Husár - Kalabiška, Hodek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Hušbauer, Greguš - Koukal, Lukeš, Fantiš - Šenkeřík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.70 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - FK Jablonec  (pondělí 18:00)
Tečku za českým fotbalovým podzimem udělají fotbalisté Teplic a Jablonce. Souboj loni čtvrtého s druhým nabízí i letos zajímavou podívanou, vítěz se totiž po podzimu určitě umístí do pátého místa.

V tomto roce se oba celky potkaly už čtyřikrát, přičemž třikrát skončilo utkání nerozhodným výsledkem. Otázkou je tedy, zdali se mají oba celky čím překvapit.

"Vždycky se můžeme něčím překvapit a o tom i to utkání bude, jestli najdeme něco čím se zaskočit. Čeká nás velmi silný soupeř, který si zaslouží respekt, hraje ve výborné formě. Bude to zápas s týmem, jaký by na závěr podzimu měl být," nechal se slyšet teplický trenér Jiří Plíšek.

Domácím se poslední dobou nedaří podle představ, už tři utkání totiž čekají na tříbodový zisk. Teplice prohráli jak s Plzní, tak i s Bohemians, v posledním kole si pak připsali bod za remízu v Příbrami.

To Jablonec je na tom opačně, ze tří zápasů dva vyhrál a jednou remizoval. Jablonec po pomalejším rozjezdu opět vítězí, a pokud zdolá Teplice, bodově se dotáhne na Mladou Boleslav a jen bod bude ztrácet na bronzovou příčku.

"Na Stínadlech chceme potvrdit, že patříme do horní části tabulky. Doufám, že vykartovaného Pekharta střelecky zastoupí jiní," věří Komňacký. Jablonecký ostrostřelec totiž nasbíral už čtyři žluté karty. Také Teplicím bude chybět pro čtyři žluté karty klíčový hráč, jmenovitě Milan Matula. Naopak otazník visí nad startem Vidličky, jehož zranění se výrazně zlepšilo.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Smejkal, Hošek, Rosa - Ljevakovič, Siva - Vondrášek, Kalivoda, Mareš - Mahmutovič
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Huber, Jablonský - Piták, Loučka, Jarolím, Kovařík - Vošahlík, Lafata
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.10 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
Ve svém posledním zápase před zimní přestávkou změří síly dvanáctý Hradec Králové a deváté Slovácko. V tabulce je dělí pouhé dva body. Nedělní utkání začíná na Všesportovním stadionu v 15.00 hodin.

Přestože ani jeden z týmů není v přímém ohrožení sestupu, bude zápas 17. ligového kola pro oba aktéry velmi důležitý. Zisk tří bodů by totiž pro vítěze znamenal klid na přípravu v zimní přestávce. V případě vítězství domácích by se navíc Hradec Králové dostal v tabulce před Slovácko. Ani jeden z týmů nemusí po podzimních výsledcích smutnit, na druhou stranu z posledních zápasů mají obě mužstva co napravovat.

Hradec Králové tři z posledních čtyř utkání prohrál. Šlo sice o venkovní zápasy, ale vstřelit v nich dokázal jediný gól. Doma si ale naposled Votroci poradili s favoritem z Olomouce a na tento výkon by jistě chtěli navázat i tentokrát. "Po dvou prohraných utkáních se chceme s domácími diváky rozloučit výhrou. Ti nás na soupeřových hřištích výrazně podporovali a atmosféra byla skvělá. Kluci jim trochu něco dluží. Potřebujeme tři body už jen proto, abychom mohli relativně v klidu přezimovat a připravit se na jaro," uvedl k zápasu trenér domácích Václav Kotal.

Podobně jsou na tom hosté z Uherského Hradiště. Ti prohráli dokonce pět z posledních šesti duelů, z toho hned tři na domácím hřišti. Z výhry se však radovali při posledním venkovním zápase na hřišti Mladé Boleslavi. Tedy i Slovácko se pokusí navázat na svůj poslední venkovní duel. "Po výhře v Boleslavi jsme podali dobrý herní výkon i doma se Spartou. Na rozdíl od Boleslavi ale nebyl bohužel završen žádným bodem. Pokud chceme naplnit a hodnotit podzimní část sezóny kladně, tak cíl zůstává stejný. Tedy dostat se přes dvacet bodů a to znamená neprohrát v Hradci," prozradil trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Kvůli čtyřem žutým kartám nemůže hrát hostující Ondřejka. Po prvním vzájemném letošním zápase se z výhry 2:1 radovalo Slovácko. Předchozí čtyři vzájemné duely ještě ve druhé lize skončily shodně remízou 1:1.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Wozniak, Chleboun, Kasálek - Poděbradský, Fischer, Pávek, Rezek - Černý, Dvořák, Pilař
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Kordula, Kubáň - Fujerik, Volešák, V. Valenta, J. Valenta - Nestorovski, Švancara
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - 1. FK Příbram  (neděle 15:00)
Třetí Sigma Olomouc uzavře prodlouženou podzimní část sezóny v domácím utkání s desátou Příbramí. Hanáci se před vlastními diváky budou snažit vybojovat tři body a udržet si tak třetí místo i přes zimní přestávku. V cestě jim bude ovšem stát zlepšující se soupeř, který již čtyři zápasy v řadě neprohrál.

Ofenzivnímu olomouckému stroji se po výborném vstupu do soutěže trochu zadrhla kolečka a z posledních sedmi utkání hned čtyřikrát prohrál, z toho třikrát nevstřelil ani gól. Nicméně na domácím hřišti pouze se Spartou Sigma nezískala ani bod. Po sestřelení Českých Budějovic před dvěma týdny a herně povedeném, i když prohraném utkání v Jablonci před týdnem se budou Psotkovi svěřenci snažit zakončit podzimní část ziskem tří bodů. Tím by si jednak zajistili třetí místo a jednak také stáhli náskok vedoucí Plzně na 10 bodů.

Překážkou v cestě za vítězstvím ale může být nevídaná absence hráčů ze zadní řady. Škerle s Vepřekem nemohou nastoupit kvůli karetnímu trestu, Dreksa s Kučerou jsou pro změnu zranění. "Máme dost široký kádr. A ti hráči, kteří tam přijdou, mají nejlepší možnost ukázat, že do kádru patří. Výkonnost na to mají, věřím, že utkání zvládneme i bez tradičních opor, které budou chybět," prohlásil nebojácně trenér Olomouce Psotka.

Léčba Nádvorníkem v Příbrami zabírá. Již čtyři utkání v řadě nepoznalo mužstvo hořkost porážky. Tento fakt ovšem kalí skutečnost, že v těchto čtyřech zápasech Příbram hned ve třech domácích zápasech remizovala a vstřelila pouhé tři branky. Probuzení příbramských střelců se tak stále nekoná. Nicméně i bez toho získává tým kouče Nádvorníka důležité body v boji o záchranu.

A vytěžit další body se budou snažit příbramští i na Hané. "Nemůžeme jet na zápas jen s tím, že bychom bránili. To by byl začátek konce. Musíme hrát aktivně a pokusit se držet míč co nejvíce na našich kopačkách," tvrdí kouč Příbrami Nádvorník, který nemůže počítat s vykartovaným Pleškem.

Jestli si oslabená Olomouc poradí se zlepšující se Příbramí i přes neustálá nařčení z účasti v úplatkářské kauze, můžete sledovat na Andrově stadionu v neděli od 15.00.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Murin, Rossi, Machalický - Bajer, Hořava, Ordoš - Petr, Hubník, Šultes
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Divíšek - Borek, Videgla, Tarczal, P. Pilík - Huňa, M. Štochl
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.60 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - České Budějovice  (neděle 16:00)
Sparta zatím úspěšně stíhá vedoucího lídra tabulky z Plzně a může se mu ještě více přiblížit, pokud uspěje v neděli proti Českým Budějovicím, které vyhrály na pražské Letné jen v roce 1993.

Nedávno Sparta ztrácela na vedoucí Plzeň přes deset bodů, nyní po čtyřech ligových vítězstvích v řadě a dvojím zaváháním prvního týmu tabulky ztrácí na čelo sedm bodů. Letenští však mají zápas k dobru a v případě nedělního vítězství se přiblíží Plzni na dohled čtyř bodů. Chovancovým svěřencům se však proti Českým Budějovicím moc nedaří. Již dva roky nedokázali najít zbraň, jak zdolat jihočeské Dynamo. "Tu sérii chceme ukončit, chceme předvést zlepšený výkon v domácím prostředí. Musíme hrát daleko více koncentrovaně po čas celých devadesáti minut," uvedl trenér sparťanů Jozef Chovanec.

Jihočeši mají za sebou dvě hladké prohry v Olomouci a doma s Mladou Boleslaví. Průběžně jim patří v tabulce jedenácté místo. Českobudějovický trenér Jaroslav Šilhavý očekává v neděli od svých svěřenců zlepšení v obranné činnosti. "V obraně jsme v posledních zápasech hráli velmi špatně. Po hráčích budu chtít zlepšení," řekl Šilhavý.

V sestavě domácích se neobjeví duo rekonvalescentů po operaci Hušek s Matějovským a nejistý je start jejich spoluhráčů Kušníra a Kucky. Hosté přijedou bez pětice zraněných Horejše, Benáta, Leštiny, Nitrianského a Hudsona.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Zeman - Wilfried, Kweuke.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Lencevič, Lengyel, Žižka - Stráský, Černák, Rakovan, Otepka, Mezlík - Ondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 5.50 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Ústí nad Labem  (sobota 16:00)
Liberec nadále boduje pod vedením trenéra Petra Rady a na své poslední úspěchy se navázat i v posledním kole tohoto roku, kdy doma hostí Ústí. To rozhodně nemůže být spokojeno se svým dosavadním postavením v tabulce.

Liberečtí by měli v sobotu potvrdit roli favorita zápasu a potvrdit tak vzestupnou formu od příchodu nového trenéra Petra Rady. Po dvou výhrách si minulý týden připsali bod za remízu s lídrem tabulky z Plzně. "Když zápas s Ústím zvládneme, budeme mít zimu klidnější, musíme potvrdit poslední výsledky," řekl Rada, který už s Janem Nezmarem po záskoku na stoperu počítá znovu do ofenzívy.

Fotbalisté Ústí se propadli v uplynulém kole na poslední pozici, můžou za to především jejich poslední tři porážky. Na nesestupovou pozici ztrácí čtyři body. Je tedy jisté, že svěřenci trenéra Svatopluka Habance přezimují v sestupovém pásmu. Ústeckého kouče netěší vysoký počet inkasovaných branek za poslední tři zápasy, je jich celkem 11. "To je naprosto neúměrné číslo. V Liberci musíme začít především od obrany, všechno ostatní bude nadstavba," prohlásil kouč hostí Habanec.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Holeňák, Fleišman - Vácha, Gecov, Bosančič, Breznaník - Štajner, Kerič.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Buček - Hyčka, Džuban, Valenta, Vrtělka - Jindráček, Zachariáš, Martykán, Volek - Kraut, Veverka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.60 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (sobota 18:20)
Pátá Mladá Boleslav se rozloučí s podzimní ligovou sezonou v domácím prostředí, kdy přivítá až třináctou Slavii. Té hrozí přezimování na sestupových pozicích.

Letos se nestává často, že by se z Mladé Boleslavi odjíždělo s bodovým výdělkem. Právě svěřenci Karla Stannera byli těmi, kteří se postarali o premiérovou porážku suverénního lídra tabulky z Plzně. Pouze jednou doma klopýtli, stalo se to teprve nedávno, před dvěma týdny nečekaně podlehli Slovácku. S domácí bilancí mohou být Středočeši spokojeni, ale bilance vzájemných zápasů se Slavií mluví výrazně v soupeřův prospěch. "Ale věřím, že se nám tuto dlouhodobou statistiku podaří změnit," přeje si mladoboleslavský kouč Stanner, aby jeho svěřenci přerušili vice než čtyřletou sérii bez výhry nad Slavií.

Slavia se stále nedokázala vzdálit sestupovému pásmu a reálně ji hrozí, že nadcházející zimu stráví na předposledním místě. "Boleslav má dobře sestavený tým a v Budějovicích navíc prokázala i velkou efektivitu v zakončení. Věřím však, že mají i slabiny, které dokážeme odhalit," uvedl slávistický trenér Michal Petrouš, jehož tým by rád odčinil svou domácí porážku s Jabloncem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kúdela, Dimitrovski, Rolko, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Kysela, Kulič.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Kaufman, Čelůstka, Koubský, Hubáček - Janda, Dembélé, Belaid, M. Černý - J. Černý, Kisel.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň  (pátek 18:15)
Předehrávku posledního kola před zimní přestávkou obstará v pražském Edenu duel osmých Bohemians 1905 a vedoucí Viktorie Plzeň.

S jak velkým náskokem si bude Plzeň hovět na prvním místě tabulky přes zimní přestávku? Svěřenci kouče Vrby se budou snažit, aby to bylo minimálně sedm bodů. V páteční předehrávce však zavítají do pevnosti, odkud si soupeři často body neodvážejí.

Klokanům se ve vypůjčeném Edenu daří a svým typickým bojovným stylem dokázali v osmi domácích zápasech čtyřikrát vyhrát a třikrát remizovat. A právě těchto 15 získaných bodů dává svěřencům kouče Hoftycha klid do zimní přípravy, neboť z osmi venkovních duelů si přivezli pouze body čtyři. Teprve podruhé v sezóně se však Bohemians 1905 na domácím hřišti utkají se soupeřem z horní části tabulky. Tím prvním byla Sparta, která Bohemians výrazně přehrávala a jako jediná v klokaním azylu dokázala vyhrát. Ve zbylých domácích utkáních Klokani bodovali s přímými konkurenty v tabulce, kteří jsou nyní seřazeni od 7. do 14. místa.

To Plzeň a její spanilá jízda je v Česku fotbalovým tématem číslo jedna. Po polovině sezóny se vykrystalizovala situace taková, že jejím jediným blízkým konkurentem je pražská Sparta, která hrozivý náskok dvanácti bodů dokázala stáhnout na současných sedm. Plzeň ztratila body, pouze prohrou v Mladé Boleslavi a dvěma remízami v prvním a zatím posledním domácím utkání. Že se jedná jen o drobné výjimky jinak dobře šlapajícího stroje se bude Viktoria snažit dokázat i v Edenu.

"Rádi bychom remízu s Libercem odčinili plným bodovým ziskem na Bohemce. Chtěli bychom přezimovat s co největším odstupem od Sparty. Víme, že nás nečeká nic lehkého. Bohemians jsou silným soupeřem, kdy především doma dokáží být hodně nepříjemní. Hru mají založenou na obrovské vůli, bojovnosti. My, pokud chceme hrát na špici, musíme s takovými soupeři hrát tak aktivně, abychom uspěli. Rozhodně nebudeme hrát na nula nula", potvrzuje vysoké ambice týmu trenér Pavel Vrba.

Zatímco Plzeň se pokusí poslední zápas odčinit, Bohemians se pokusí na poslední kolo výsledkově navázat, přestože v duelu s Hradcem Králové nebyli lepším celkem. "Jestli byl Hradec silný v kombinaci, tak Plzeň je v tom ještě o stupeň výš. Neskládáme však zbraně, bude to hlavně o morálce," je si vědom kvalit soupeře trenér Klokanů Pavel Hoftych.

Zajímavé bude sledovat také plzeňskou reprezentační trojici Rezek, Petržela, Limberský, která se teprve ve čtvrtek nad ránem vrátila z utkání v Dánsku. "Se všemi počítám, neměli by mít problém odehrát devadesát minut. Platí to i o Rezkovi, který v Dánsku odehrál pětašedesát minut," nehledá výmluvy Vrba. Obejít se však bude muset bez stopera Navrátila, který byl v posledním zápase vyloučen. Ze stejného důvodu bude Klokanům chybět Hartig, zraněný je navíc další útočník Nešpor.

Vzájemná bilance vyznívá lépe pro Plzeň. S Klokany prohráli naposled před devíti lety, v posledních třech duelech navíc dokázali vždy vyhrát. První zápas letošní sezóny skončil poměrem 2:1 pro domácí Plzeň.

Otázka fotbalového víkendu v Česku číslo jedna, tedy s jakým bodovým náskokem na Spartu bude Plzeň přezimovat, se definitivně vyřeší až po nedělním utkání Sparty s Českými Budějovicemi. Již v pátek od 18.15 v přímém přenosu na Nova Sport však můžete sledovat polovinu jejího zodpovězení.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.60 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň16132143:1541
2.Sparta Praha16111427:1134
3.Sigma Olomouc1684431:1328
4.FK Jablonec1683529:1827
5.FK Mladá Boleslav1676328:2027
6.FK Teplice1674521:2125
7.Slovan Liberec1655621:2120
8.Bohemians 19051654718:2019
9.1. FC Slovácko1661917:2719
10.1. FK Příbram1646610:1618
11.České Budějovice1646613:2618
12.FC Hradec Králové1645712:1917
13.Slavia Praha1637617:2216
14.Baník Ostrava1644817:2316
15.Zbrojovka Brno16501122:3315
16.FK Ústí nad Labem1626813:3412

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (477)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele