Gambrinus liga - souhrn 14. kola

29.10.2010, 20:10, aktualizováno 01.11.2010, 19:55
Komentáře a souhrny
Pondělní dohrávka 14. kola mezi Jabloncem a Mladou Boleslaví vítěze nepřinesla. Obě dvě branky viděli diváci už v prvních deseti minutách a remíza 1:1 příliš vzruchu v tabulce nenadělala. Mladá Boleslav se dostala o skóre před Teplice, Jablonec zůstává šestý.

Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav 1:1

01.11.2010 18:00

Góly: 9. Tomáš Pekhart - 4. Jakub Řezníček

Pondělní dohrávku kola tentokrát obstaral Jablonec, který na svém trávníku přivítal Mladou Boleslav. Ta se mohla v případě výhry vyšvihnout na třetí příčku, jenže to se jí nepovedlo. Zápas totiž vítěze nenašel. Oba týmy se rozešly s remízou 1:1.

Úvodní desetiminutovka nabídla nezvykle hned dvě branky, po jedné na každé straně. Jako první se prosadili hosté. Po rychlém útoku centroval z pravé strany Mendy, míč si zpracoval útočník Řezníček, který sice následně trefil gólmana Špita, od něj se ale balón odrazil do brány.

Už o pět minut později byl stav opět nerozhodný. Zpoza šestnáctky vypálil Tomáš Pekhart, jeho střela rozhodně gólové parametry neměla, gólman Šeda ovšem nebyl schopný míč zkrotit a ten překvapivě skončil v síti.

Mladý český reprezentant mohl zanedlouho přidat další zásah, tentokrát ale byla jeho střela zblokována. Ve 26. minutě se prosadil zkušený Marek Kulič, jenže pro drobný ofsajd nebyla branka uznána. Těsně před poločasem vyslal na hostující branku tvrdou ránu Tomáš Jablonský, gólman Šeda ale předvedl výborný zákrok a zabránil inkasování.

Po deseti minutách druhé půle si naběhl na kolmici od Kuliče mladý Jakub Řezníček a bez problémů Michala Špita prostřelil, pomezní rozhodčí ale odmával ofsajd. Televizní záběry však jeho rozhodnutí nepotvrdily, a tak měl gól platit. Už o pár sekund později pálil nebezpečně Opiela, a také on Špita dokázal překonat. Jenže na brankové čáře nakonec odkopl míč do bezpečí Karel Piták.

V 65. minutě konečně zahrozil i Jablonec. Těsně vedle tyče však pálil Jan Kovařík. O deset minu později hlavičkoval nebezpečně Tomáš Pekhart, ovšem Jan Šeda jeho šanci zneškodnil. I proto v zápase už žádná branka nepadla.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:1

31.10.2010 17:00

Góly: 22. Miloš Bosančić

Trenér Petr Rada začal na lavičce Liberce nejlépe, jak mohl, tedy vítězstvím. Jeho svěřenci dokázali porazit Slovácko 1:0. O tom, že si Liberec z Uherského Hradiště odveze všechny body rozhodl už v prvním poločase Miloš Bosančič. Bídu Slovácka podtrhl pět minut před koncem neproměněnou penaltou Petr Švancara.

Liberečtí začali severočeské derby lépe, od začátku měli větší převahu a ve 22. minutě jí přetavili ve vedoucí trefu. Andrej Kerič zleva připravil čistou gólovku pro Miloše Bosančiče, a ten nabídnutou šancí nepohrdl - 1:0 pro Slovan Liberec. Až po úvodní trefě hostů se probudil i domácí celek a zvýšená aktivita Slovácka dělala Liberci starosti. Těsně před odchodem do šaten mohlo Slovácko vyrovnat, volný přímý kop s vypětím všech sil Bičík vyrazil.

Tři minuty po změně stran zahrozil Volešák, jeho střela propadla a Bičík měl štěstí, že šel balón těsně vedle tyče. Slovácko i nadále pokračovalo ve zvýšené aktivitě, jenže defenzíva Liberce byla hodně pozorná. V 69. minutě Vymyslel krásný fotbalový okamžik autor první trefy Bosančič a Heča v brance Slovácka jen sledoval jak míč míjí branku.

Čtvrthodiny před koncem přišlápl Váchu domácí Reinberk a sudí jeho zákrok ocenil červenou kartou. Slovácko tak dohrávalo o deseti. Pět minut před koncem ale měli skvělou možnost srovnat. Karatistický zákrok jednoho z obránců Liberce nemohl uniknout pozornosti rozhodčího, ten neváhal a odpískal pokutový kop. Tyto situace má ve Slovácku na starosti Petr Švancara, i tentokrát se ujal balón, ovšem přestřelil a Slovácko stále prohrávalo 0:1.

V 90. minutě měli domácí opět smůlu, Volešákův centr našel Košúta, a od něj míč škrtl břevno. Na druhé straně si o pojistku říkala akce Breznaníka, mladý brankář Heča však zachránil. Výsledek 1:0 pro hosty se už do závěrečného hvizdu nezměnil a premiéra Petra Rady dopadla nejlepším možný způsobem.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Sigma Olomouc 1:0

31.10.2010 15:00

Góly: 78. Jiří Poděbradský

Hradec Králové v pohledném a útočném utkání zaslouženě vybojoval vítězství nad Sigmou Olomouc. Jedinou branku utkání vstřelil aktivní Poděbradský, který tak po třech domácích remízách fanouškům Votroků připomněl, jak chutná vítězství.

Hradečtí se letos dobře hrajících Hanáků nezalekli a do utkání vstoupili s chutí. Již v 7. minutě se mohli domácí těšit z vedení. Drobiszovi vypadl centrovaný míč z rukavic, ovšem Pilař bránu přestřelil. O chvíli později se k zakončení dostal opět miláček domácích fanoušků, tentokrát však nenasměroval míč mezi tři tyče hlavou.

Sigma se dlouho nemohla dostat ke své ofenzivní hře. Až ve 24. minutě se po rychlé kombinaci probojoval k zakončení Hubník, branku Hanuše ale hlavou těsně minul. Do velké šance se hosté dostali také po chybě Janouška ve 34. minutě, Hubníkův pokus ale stihli domácí zblokovat. Následně Petr vyslal do brejku Navrátila, tomu však zabránil ve skórování včasným zákrokem Hanuš.

Poslední šance první půle patřila Votrokům. Gólovou hlavičku Hájovského však fantasticky vychytal Drobisz. Do kabin se tak i přes velké množství šancí šlo za bezbrankového stavu.

I do druhého poločasu vstoupili domácí s cílem strhnout vedení na svou stranu a po dlouhé době tak dopřát svým věrným divákům radost z vítězství. Větší ohrožení Drobiszovy brány ovšem představovala pouze hlavička domácího Pávka.

Votroci zlobili hosty zejména rychlostí svých vzrůstově menších hráčů. S přibývajícím časem jako by přibývalo také nepřesností na kopačkách obou týmů a na rozdíl od první půle se ani jeden z týmů nedokázal probojovat do výraznější příležitosti. Za očekáváním však zůstávalo hlavně útočné představení Olomouce.

Zaslouženě se proto v 79. minutě dočkali branky Votroci. Po několika nepřesných přihrávkách se k míči dostal Poděbradský, který se z pravé strany přiblížil k bráně hostí a nekompromisně propálil Drobisze - 1:0.

Následně domácí mohli své vedení potvrdit, Janoušek však ve skluzu netrefil bránu. V závěrečných minutách se domácí logicky více začali soustředit na obranu a Olomouc se snažila o vyrovnání. Nejblíže k němu byl v nastaveném čase hlavičkující Hořava, Hanuš však dělbu bodů odmítl.

Konečný hvizd rozhodčího Fraňka tak přinesl velkou radost pro domácí, kteří před svými diváky vyhráli po více než dvou měsících. Sigma si třetí prohrou v sezóně nechala po výsledcích 14. kola utéct Spartu i Plzeň.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Zbrojovka Brno 1:0

31.10.2010 15:00

Góly: 71. Peter Černák

Nulová akce brněnských fotbalistů směrem vpřed znamená plný bodový zisk Budějovic, které svým výkonem táhl Mezlík. Zbrojovka tak nadále bude okupovat sestupové příčky.

Daleko za kvalitami nejvyšší fotbalové ligy zůstal první poločas, který nabídl spíše jen náznaky šancí před brankou hostí. Ti byli až překvapivě bezzubí ve své ofenzivní snaze, pokud se vůbec nějaká snaha objevila.

Ani Jihočeši brankáře soupeře nedokázali pořádně zaměstnat. Mezlíkova střela z gólové pozice mířila nad břevno. Hudson po příhře Ondráška trefil v nadějné šanci pouze jednoho z protihráčů. V poslední minutě před odchodem do šatny pak znovu Ondrášek našel Lenceviče, který z malého vápna pálil v pádu příliš vysoko.

Změna stran toho nepřinesla mnoho lepšího, ale přeci jen se domácí dostávali k lepšímu zakončení. Po pěti minutách zamotal nadvakrát hlavu třem bránícím hráčům Mezlík a nepříliš povedenou střelou k bližší tyči málem nachytal Lejsala, který vyrazil na roh.

Stejný hráč pálil lépe i za několik minut později, tentokrát za brankáře zaskočil jeden z obránců. V 67. minutě se Mezlík proměnil v přihrávajícího a solidně vybídl Ondráška, jehož razantní pokus Lejsal musel vyrážet.

Devatenáct minut před koncem se zdálo, že je branka hostů zakletá. Závar po centru skončil odrazem míče do břevna a následný pokus Otepky orazítkoval brankovou konstrukci také. Mezlíkova dorážka pak prostor tyčí minula.

Jenže v dalším momentu se už štěstí přiklonilo na stranu snažících se hráčů Budějovic. Po centru Otepky se míč ve vápně několikrát odrazil, aby ho nakonec Peter Černák poslal do sítě ztuhlého Lejsala.

O rozhodnutí za další dvě minuty obral domácí hráče Husár, když na poslední chvíli odkopl Ondráškovu přihrávku na Hudsona před prázdnou branku. Deset minut před koncem vůbec poprvé zaujala situace v šestnáctce domácích, Žizkovu ruku sudí nepostřehl. Budějovice tak uhlídaly těsné vítězství.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Baník Ostrava 0:4

31.10.2010 15:00

Góly: 4. Róbert Zeher, 20. Zdeněk Koukal, 28. Tomáš Frejlach, 72. Zdeněk Koukal

Baník alespoň pro čtrnácté kolo unikl sestupovým vodám zejména díky první půli. Ústečtí fanoušci trpěli při koncovce svých hráčů, která by při minimální úspěšnosti možná stačila na remízu. Severočeši tak zůstávají poslední.

Hosté začali s výbornou podporou fanoušků nejlépe, jak mohli. Už po čtyřech minutách dostal míč za obranu do vápna Zeher a pohotovou střelou k bližší tyči překonal Nováka. Když v deváté minutě nedokázal Krbeček v těsné blízkosti Daňka usměrnit Doležalův centr do sítě, neměl po čtvrthodince hry daleko ke zvýšení opět Zeher, když po centru Marka opřel svou střelu levačkou o zem. Pokus z pár kroků brankář ukryl v rukavicích.

Jenže brzy poté se k Baníku přiklonilo i štěstí. Varadimu střela z vápna nevyšla natolik povedeně, že se k míči u zadní tyče dostal jako první Koukal a křižnou přízemní střelou pojistil ostravské vedení. V okamžiku mohl rozdíl činit pouze opět jediný gól, kdyby Jindráček svou střelu z dálky neposlal těsně vedle pravé tyče.

A tak se znovu radovali hráči na druhé straně. Po autovém vhazování do šestnáctky se k míči dostal Frejlach, který se nijak nerozpakoval a z half-voleje napálil míč ke vzdálenější tyči. Po prudké ráně se Novák natahoval marně.

Baník sice v obraně nepodával žádný mimořádný výkon, domácí se ale o šance obírali svou nepřesností sami. Až minutu před koncem první půle se tak po autu do vápna dostal ke střele Džuban, ale na rozdíl od svého soupeře svou střelou pouze rozezvučel tyč.

Ústí to o přestávce nezabalilo a v úvodních deseti minutách druhé půle mělo dvě zajímavé šance. Jenže Janů z dálky pouze vyzkoušel pozornost Daňka, který jeho pokus vyrazil, a Krbeček po vtipném přiťuknutí ve vápně od Veverky namířil z patnácti metrů pomalou střelu přesně do míst, kde hostující brankář vyčkával.

A další naděje přicházely kolem hodiny hry. Nejprve Hyčka z úhlu trefil pouze tyč, následně Veverka nedosáhl na střílený centr Doležala, který by sklepával v malém vápně do odkryté branky, a v další akci sám před Daňkem lehce ťukl do balónu, který minul bližší tyč.

Když Veverka nevyužil pasu do vápna od Martykána a z otočky sám před brankářem hodně minul, Francův centr Řezník tečoval těsně mimo, pokus Tomáše Janů brankář solidním zákrokem vyrazil a po následném odraženém rohu ztroskotal na Daňkovi i přízemní střelou Hyčka, dali hosté svému soupeři obrovskou lekci z produktivity.

Zkušený Janů nepochopitelně ťukl do míče před vlastním vybíhajícím brankářem a Koukal tak měl před sebou naprosto prázdnou bránu, do které se jeho střela bez problémů došourala. Zbytek utkání již byl jen povinnou dohrávkou.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Sparta Praha 0:1

30.10.2010 18:20

Góly: 55. Leonard Kweuke

Očekávané pražské derby skončilo těsným ale zaslouženým vítězstvím Sparty. Bohemians 1905 proti aktivnějšímu soupeři nic kreativního nevymysleli a padli v Edenu poprvé v sezóně.

Překvapivě pouze na lavičce náhradníků zůstala hvězda současné Sparty, Bony Wilfried. Vedle Kadlece se tak v útoku objevil poprvé v letošní sezóně v základní sestavě Kamerunec Kweuke.

A právě Kweuke zahrozil jako první. V 7. minutě si blízko poloviny hřiště zpracoval míč a nečekanou střelou, která skončila na břevně, vystrašil Sňozíka. I v dalších minutách měli více ze hry hosté. Klokani začali překvapivě bez elánu a svými chybami ulehčili Spartě vstup do utkání

Ve 14. minutě se ale zničehonic mohli dostat do vedení domácí. Sparťanský obránce Pamič totiž nešťastně odkopával Štohanzlův centr a jen pohotový zákrok Blažka odvrátil pohromu pro hosty z Letné.

I nadále ovšem diktovala tempo hry Sparta. Ve 24. minutě se rozevřel prostor pro Kadlece, který po sólu středem hřiště zakončil těsně vedle pravé tyče. Tři minuty na to trefil aktivní Kweuke hlavou břevno po rohu Podaného.

Své šance v prvním poločase se dočkali i domácí. Po rohovém kopu vznikl závar před sparťanskou brankou, který skončil střelou Hartiga do opět připraveného Blažka.

K zajímavému momentu došlo hned po zahájení druhého poločasu. Kweuke v rozhodujícím souboji po kontaktu s Niklem upadl, píšťalka rozhodčího Zelinky se však neozvala.

Klíčový moment utkání přišel v 55. minutě. Hrdina zápasu Kweuke se po dvou břevnech dočkal gólu. Přesný centr Podaného poslal důrazným zakončením přes obránce Jindřiška hlavou do sítě - 0:1.

Z dalšího průběhu zápasu, ve kterém se domácí marně snažili přebrat otěže hry a dostat se do větší šance, zaujala špatná komunikace mezi brankářem Sparty Blažkem a stoperem Řepkou. Nešpor se ovšem k zakončení neprobil.

V závěru zápasu ještě Klokani mohli srovnat výsledek. To by ale Trubilův centr musel Moravec trefit přesněji a střídající Cissé by musel mít větší štěstí. Jeho rána z obrovské dálky totiž minula pravou tyč.

Zaslouženým vítězstvím Sparta opět stáhla vysoký náskok Plzně na devět bodů a minimálně do zítřejšího duelu Olomouce v Hradci Králové se osamostatnila na druhém místě tabulky. Klokani si naopak první domácí porážkou nijak nepomohli ve vyrovnaném suterénu tabulky.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slavia Praha 1:1

30.10.2010 16:00

Góly: 7. Michal Klesa - 51. Jakub Hora

Příbram využila jednu chybu v obraně sešívaných, jednu naopak sama vyrobila a byla za to potrestána. Po průměrném zápase, který mohl v samotném závěru Huňa se oba soupeři rozešli smírně 1:1.

Slávisté nastoupili do zápasu v tradiční sestavě i se Zdeňkem Zlámalem a Lukášem Jarolímem v záloze. Tyto dvě persony ale neměly v nudné úvodní pasáži příliš práce.

Pak ale přišla sedmá minuta, ve které si Tomáš Borek vyhradil prostor okolo hostujícího vápna a nerušeně přihrál na Michala Klesu. Tomu sešívaní nedokázali zabránit ve skluzu a také za to pykali - 1:0.

Mimochodem, záložník Středočechů se tímto zásahem posunul na samotné čelo tabulky střelců svého klubu - dvě branky ve čtrnácti zápasech totiž kromě něj ještě nikdo nedal.

Další průběh poločasu příliš zajímavých momentů nenabídl. Hra se odehrávala především před domácí šestnáctkou. Pražané si ale dokázali vytvořit tlak většinou jen po standardních situacích nebo po rychlých akcích na pár dotéků. Právě po jedné takové, kterou táhl Petr Janda, se k odraženému balónu dostal Pavel Vyhnal. Jeho střela z otočky ale mířila asi o metr mimo branku.

To Jakub Hora byl po chybě domácího Pleška o něco přesnější. V dobré pozici mířil alespoň do hrudi brankáře Hrušky.

Co se Slavii nepodařilo za celé první dějství, to se jí povedlo hned po změně stran. Karol Kisel vyhrál hlavičkový souboj s obráncem a rozehrál na opuštěného Jakuba Horu stojícího v šestnáctce. Ten se podíval, kde stojí jeho protivník v brankářských rukavicích a mimo čtyři vytrčená chapadla vystřelil - 1:1.

Prakticky okamžitě po rozehrání mohl skórovat domácí Divíšek - jeho volej ale nešel na branku, ale do neidentifikovatelného prostoru.

Vzrušení tak na stadion přinesla až vložka hostujících fanoušků, kteří vhodili na hřiště několik světlic. Hlavní rozhodčí proto zápas na zhruba minutu přerušil a společně se slušnými fanoušky sledoval hasiče v akci.

V 82.minutě mohli rozhodnout domácí. Klesa si pohrál s dvojicí obránců, přihrál přesně do nohy Danielu Huňovi. Ten ale z několika kroků zedničil neskutečně - míč "placírkou" poslal několik centimetrů mimo.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 4:2

29.10.2010 18:15

Góly: 8. Milan Petržela, 33. David Bystroň, 57. Jan Rezek, 81. Milan Petržela - 59. Milan Matula, 83. Tomáš Vondrášek

Plzeň znovu ukázala své ofenzivní přednosti a především díky výbornému Petrželovi a přesným centrům Horvátha přestřílela ambiciózní Teplice. Ty tak končí šňůru vítězných zápasů a nechává si Západočechy znovu bodově utéct.

Zápasu předcházela minuta ticha za zesnulého vůdce plzeňského kotle Petra Žitníka, jeho jméno ale vyvolávali fanoušci i během zápasu, který především po změně stran nabídl opravdovou kvalitu. Domácí Viktorii stačilo vydržet zhruba šestiminutový tlak Teplic po snížení na 3:1, aby si bez výraznějších problémů došla k další na góly bohaté výhře.

Tepličtí začali bez zbytečného respektu a po dvou minutách se tak za obranou ve vápně ocitl Mahmutovič, který však letící míč vůbec nezasáhl. Na druhé straně hrozil Petržela v 5. minutě. Po individuální akci byl v pokutovém území stažen za rameno Rosou, píšťalka k nevoli domácích fanoušků zůstala němá.

Jenže hbitý reprezentant se za další tři minuty prosadil. Horváth rozehrál rohový kop na přední tyč, kde ve velkém předklonu prodloužil zády Navrátil a zcela osamocený Petržela trefil míč z první perfektně.

V 11. minutě pálil zpoza vápna Kolář a Grigar se znovu proletěl vzduchem zbytečně. Tentokrát se balón mezi tři tyče nevešel. Hektický úvod vystřídaly pozorné obrany a nepříliš povedené standardky.

K další nebezpečné střele se tak dostal až po půlhodině hry Limberský. Centr do vápna odvrátil Smejkal pouze před vápno, kde domácí hráč bez přípravy poslal přízemní pokus k bližší tyči a Grigar musel výborným zákrokem vyrazit.

Za pouhé dvě minuty už brankář hostů míč z branky tahat musel. Rohový kop Horvátha nemusel nikdo prodlužovat, před malé vápno si totiž naběhl Bystroň a do hlavičky se položil plnou silou. Grigar neměl čas úspěšně zareagovat.

Po změně stran šla sice znát severočeská snaha, přesto neměli plzeňští fotbalisté daleko k získání ještě většího náskoku. Petržela doběhl míč ve vápně a okamžitě přihrával před branku Bakošovi, který z malého vápna místo do odkryté cesty do sítě poslal míč do nohou skoro bezmocného Grigara. Po následném rohu musel teplický brankář zasahovat proti rohu Hortvátha, který se snášel ke vzdálenější tyči.

Jenže snaha bývalého hráče Sparty přišla vniveč v 57. minutě. Na agilního Petrželu prošlo přiťuknutí Rady mezi obránci do vápna, střelec první gólu pak poslal míč mezi nohy brankáře, od nichž se odrazil k naprosto volnému Rezkovi, který tak hlavičkoval z pár kroků do prázdné branky.

Ještě před hodinou hry byl ovšem znovu rozdíl pouze dvoubrankový. Stožického centr nadělal zmatky mezi Pavlíkem a Bystroněm, od jehož hlavy se míč vznesl a v dalším hlavičkovém souboji byl nejúspěšnější hostující Matula.

Teplice vycítily šanci a v 65. minutě chyběly centimetry, když přihrávku před prázdnou branku přeběhl střídající Došek. Za pět minut mohl rozhodnout Rezek, když centr do vápna dostal trestuhodně nehlídaný Petržela a z první posílal míč doprostřed vápna Rezkovi, který z první odkrytou branku nepochopitelně přestřelil.

Devět minut před koncem se tak nejviditelnější hráč zápasu zdravě naštval, po pasu Koláře dovezl míč do vápna, kde naznačoval centr, aby mohl přes Matulu překvapit Grigara exkluzivní ranou pod břevno k bližší tyči.

Následně přišel na hřiště Kalivoda, který za další minutu dostal přihrávku od Čajiče a vyslal tak šťastně nepovedený projektil, že se od nic nečekajícího Vondráška odrazil do protipohybu Pavlíka. Teplice tak ještě vykřesaly jiskřičku naděje. Tu již ale nedokázaly rozkřesat ve velký oheň a domů se vrací s dvoubrankovým mankem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň14121140:1437
2.Sparta Praha1491421:1028
3.Sigma Olomouc1474324:925
4.FK Mladá Boleslav1466223:1624
5.FK Teplice1473420:1824
6.FK Jablonec1463523:1621
7.České Budějovice1446411:1818
8.FC Hradec Králové1445512:1517
9.Slovan Liberec1444617:2016
10.1. FC Slovácko1451814:2316
11.Slavia Praha1436516:1815
12.Baník Ostrava1443716:2015
13.1. FK Příbram143568:1514
14.Bohemians 19051434715:2013
15.Zbrojovka Brno14401019:3012
16.FK Ústí nad Labem1426610:2712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (653)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele