Gambrinus liga - souhrn 13. kola

31.10.2009, 18:05, aktualizováno 02.11.2009, 19:25
Komentáře a souhrny
Pondělní dohrávka vítěze nenašla, po bodu mají Plzeň a Brno. Liberec veze všechny body z Bohemky, doma vyhrála Mladá Boleslav a Olomouc. Teplice i Jablonec zvládly zápasy proti týmům z opačného konce tabulky (Kladno, Střížkov) a navýšily náskok v čele ligy na čtyři body. Sparta totiž remizovala s Ostravou, Slavia dokonce nechala všechny body v Příbrami.

1. FK Příbram - Slavia Praha 1:0

31.10.2009 16:00

Góly: 75. Marek Plašil

Třetí prohra z posledních čtyř ligových zápasů oddaluje Slavii nejen od první příčky, vzdalují se i ostatní pohárové příčky. Po zvládnuté obranné taktice si po přestávce mohla Příbram vyskakovat už o něco více a pohlednou rychlou akcí se obhájcům titulu přiblížila na rozdíl dvou bodů.

Úvod zápasu se nesl v marném dobývání domácího vápna. Slavia svého soupeře nedostala pod žádný trvalý tlak, a tak přes svou jasnou převahu mohla být ráda, když chvíli po půlhodině hry nemusela dotahovat manko. Ve 32. minutě totiž utekl pražské obraně Pleško, nicméně před Vaniakem nedokázal zamířit mezi tři tyče.

Až v naprostém závěru první půle zahrozili, i když s velkým dílem náhody, hosté. Skácel napřáhl ke střele, kterou jeden z obránců srazil do protipohybu Krbečka. Ten se stačil pro míč vrátit a vytěsnit ho před sebe, kde se neúspěšně snažil dorážet Hloušek. Do šaten se tak šlo po dobré defenzivní hře Příbramských za bezbrankové remízy.

Po jedenácti minutách druhé půle mohl favorita poslat do vedení novic Skácel, který se povedenou přihrávkou dostal za obranu do vápna, kde ale ani nadvakrát nepřekonal brankáře Krbečka. S postupem času ale jako kdyby vadla touha Pražanů po titulu a před domácím vápnem nevytvářeli žádný výraznější tlak.

A to se jim čtvrt hodinku před koncem vymstilo. Hloušek ztratil u lajny míč, po rychlém přechodu do útoku se k míči dostal Pleško, který napodruhé odcentroval přesně na nabíhajícího Plašila a ten se svou dravostí dostal ke střele v pádu, kterou usměrnil míč do branky. Devět minut před koncem mohl rozhodnout Rodrigues, který z otočky na penaltě mířil jen do míst, kde stál připravený Vaniak.

Když Krbeček vychytal další tvrdý pokus Skácela, bylo jasno. Marně se snažící Slavia svými centry nemohla domácí ohrozit, a tak si připsala další překvapivou prohru. Příbram naopak příjemně potěšila z necelé poloviny zaplněný stadion, který mohl slavit vítězství po třech předchozích nezdarech.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baník Ostrava 1:1

31.10.2009 18:15

Góly: 56. Igor Žofčák (pen.) - 54. Daniel Tchuř

Skoro jistým podzimním králem remíz se stane Sparta, která si svou osmou dělbu bodů vybojovala až pokutovým kopem. Baník tak sice nezaútočil na vedoucí dvojici, alespoň si však prodlouženou sérií neporazitelnosti udržel za svými zády právě Spartu.

I na konkurenční Letné započalo podvečerní představení vzpomínkou na zesnulého Františka Veselého. Hned poté začal svižný fotbal, který ze začátku prospíval především Baníku. Hned ve druhé minutě se za obranu dostal Strnad, Blažek však dobře četl hru a u míče byl dříve.

Míč byl i nadále častěji před domácím vápnem, nicméně nebezpečně se prezentovala především Sparta. Centr Kušníra se štěstím nevyrazil Baránek do nabíhajícího Wilfrieda. V osmnácté minutě zase parádně pálil Kucka a brankář Baníku se musel opět vyznamenat.

Zatímco v útoku Baník ztrácel finální přihrávkou, před vlastním vápnem čerpal z dobré defenzivní práce. I přes pohledný fotbal tak byla nouze o nebezpečné akce. Po dlouhé době tak do varu dostal domácí diváky paradoxně Baránek, od jehož nepovedeného odkopu se točil míč do branky, před dotírajícím Kadlecem však stihl odvrátit alespoň na roh.

Ostravští se stále nemohli dostat ke gólovějšímu zakončení, a tak těsně před koncem poločasu musel svůj tým podržet bravurním zákrokem Baránek, který vychytal hlavičku Hubníka, který si naběhl před malé vápno na rohový kop. Do přestávky se tak nakonec radostněji pro hosty branka nepadla.

Nejzajímavější chvíle zápasu se začaly dít po prvních pěti minutách druhé půle. Nejprve z rohu zahrozil Lička, jehož pokus vytěsnil Blažek. Jen za dvě minuty už ale byl pražský brankář krátký na parádní trefu Tchuře, který pálil ve výskoku zpoza vápna. Jenže uběhla pouhá další minuta a Wilfried si vymodlil faul Baránka ve vápně. K penaltě se postavil Žofčák a brankáře hostí poslal na druhou stranu - 1:1.

Nabuzená Sparta ale mohla jen děkovat svému brankáři, když v 66. minutě začaroval proti skoro dokonalé hlavičce Varadiho. Oba tým se snažily chodit především do neurovnaných obran, střed hřiště tak zůstával celkem nevyužitý.

Příliš rychlé přechody ale rozhodně neprospívaly kvalitě akcí, zakončení bylo jen občasné a v tom případě nepřesné. Největší šance Baníku tak byl pokus Varadiho přímo do rukavic Blažka, na druhé straně se v poslední vteřině mohl před brankáře dostat Wilfried, kdyby Neuwirth přesným skluzem nezastavil pas na vápně.

Více informací k zápasu

SK Kladno - FK Teplice 0:2

01.11.2009 15:00

Góly: 74. Tomáš Vondrášek, 90. David Kalivoda

Severočeská dvojka využila ztráty svých protivníků a uprchla již na rozdíl čtyř bodů. Poloviční podíl na tom mají Teplice, které svého soupeře k ničemu nepustily a přes několikeré vylámání zubů na Pavlíkovi nakonec tři body z Kladna vezou. Domácí tak stále tápou na samém konci ligové tabulky.

Po šesti minutách mohl favorizované hosty poslat do vedení Mahmutovič, sám před brankářem však nezvykle selhal, když trefil pouze nohu Pavlíka. V pětadvacáté minutě si po dvou obráncích stejný hráč znovu neporadil s Pavlíkem, který tak i napodruhé svůj tým podržel. Za další minutu už nemohl děkovat pouze brankové konstrukci, když po rohovém kopu hlavičkoval Matula pouze do břevna.

Kladenští byli v útoku bezradní. Dokonce natolik, že tři minuty před koncem dali svým vlastním rohem ještě jednu možnost Teplicím otevřít skóre do přestávky. Jenže i tentokrát skončil rychlý brejk Ljevakoviče s Mahmutovičem na výborném Pavlíkovi.

Druhý poločas pokračoval ve stejném stylu. Ve čtrnácté minutě si narazila stejná dvojka ve vápně, Ljevakovič tak mohl znovu neuspět z očí do očí Pavlíkovi, který byl opět ve správný čas na správném místě. Jediný nebezpečný článek domácích byl Szabo, ani ten však branku nijak výrazně neobtěžoval, a tak čtvrthodiny před koncem přišla zasloužená branka do kladenské sítě.

Verbířova střela z vápna podruhé rozezvučela tyč Pavlíkovy branky, tentokrát se však míč odrazil k Vondráškovi, který již neměl problém dopravit míč za záda domácího brankáře. Severočeši ani poté nepolevili, což přineslo v poslední minutě ještě druhý zásah. Vachoušek našel svým centrem nehlídaného Kalivodu, který z pár kroků hlavičkou dokonal teplický úspěch.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Bohemians Praha 1:0

01.11.2009 15:00

Góly: 84. Tomáš Huber

Pražané dlouho sahali po bodu. Jejich protivník si sice před zápasem zřejmě předplatil právo na míč, avšak ani to po dlouhou dobu nestačilo Jablonci ke kýženému výsledku, a tak musel svým důrazem přijít stoper Huber, jehož gól znamenal pro domácí borce vysvobození.

Na promrzlý severočeský stadionek se kromě minima diváků vkradla řada nepřesností, zkažených přihrávek, nepochopení ze strany spoluhráčů a všeho možného dalšího, co fanoušky příliš nezajímá.

Klokani šli do zápasu velice aktivně, přestože se soustředili především na zadní vrátka, nebyla k vidění žádná "betonárka", ba naopak. Nebylo výjimkou, že šli Střížkovští do rychlého protiútoku i v pětici, ovšem po většinou z toho nebylo nic jiného, než propagační pokusy. Jako v případě Zoubka či Dittricha v úvodu utkání.

A byl to právě druhý jmenovaný, který se po krásné nahrávce málem řítil sám na Špita, vše ale dokázal rázně ukončit, skvěle se vracející, domácí Huber.

Jablonečtí se stejně jako v minulých zápasech prezentovali rychlým přechodem do útoku a velice elastickou a dobře se pohybující zálohou, kterou však srážela četnost již zmíněných nepřesností. Výjimkou tak byla třiadvacátá minuta a výstavní centr aktivního Haudriće, který mířil přesne na hlavu Lafaty, jehož hlavička v těžké pozici řádně protáhla uzdraveného Beláně.

Největší příležitost prvního poločasu však byla k vidění o chvíli později, když Vošahlík vyzrál na offsidovou past, obehrál vyběhnuvšího gólmana Pražanů a z velkého úhlu střílel do opuštěné brány. Na poslední chvíli se však zjevil Horáček a obrovskou příležitost zmařil.

Pokud měli Severočeši v prvním poločase platonický a v podstatě neustálý tlak, pak ve druhém byl jeho nárůst ještě viditelnější. Byli to totiž právě domácí, kteří se od šestačtyřicáté minuty neustále tlačili vstříc útočným výpadům.

Důkazem budiž šance Vošahlíka, který si dokázal jako starý mazák poradit hned s dvojicí obránců, aby se následně objevil sám před Beláněm, kterého se mu ale nepovedlo přelobovat, neboť brankář Pražanů se vytasil se skvělým zákrokem.

Zle a nedobře tak mohlo být svěřencům trenéra Komňackého hned v zápětí. To se do obrovské šance po rychlém protiútoku dostal Dobeš, jehož halfvolej vyděsil Špita.

Tlak Jablonce se s přibývajícími minutami neustále zvyšoval. Jeho hráči měli míč výlučně na svých kopačkách, centrovali, tlačili se do šancí, vymýšleli stále nové, ovšem jedna základní vlastnost jim chyběla - střelba.

Když už vše nasvědčovalo tomu, že "pes obranářský", totiž Klokani, bude slavit úspěch, dostavila se řada snad pěti rohů. Předposlední z nich znamenal hlavičku Lafaty, kterou ještě dokázal z brankové čáry dostat obránce Modeste. Poslední však znamenal výbuch domácí euforie. Míč totiž doslova dotlačil do brány obránce Huber a svým gólem tak vysvobodil svůj trápící se tým.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 2:0

01.11.2009 17:00

Góly: 22. Michal Ordoš, 46. Michal Hubník

Odevzdané Budějovice dnes snad ani nemohly na body z Hané pomýšlet. Dobré výkony Šultese s Odrošem přivedly dominantní domácí k zaslouženému vítězství, Jihočeši tak zůstávají na sestupové patnácté příčce.

Sigma převzala svou roli favorita od úvodu a na konci první desetiminutovky mohl Hořava dokonce otevřít skóre, kdyby jeho přízemní střelu zpoza vápna skvěle nevytáhl Kučera. I ten však neměl nárok ve 22. minutě, kdy se po Petrovo centru dostal k hlavičce Ordoš a potvrdil svou formu z posledních zápasů.

Olomoučtí chtěli mít jistotu ještě před poločasem, blízko k tomu měli deset minut před koncem. Dreksův centr přilétl k Hubníkovi, jehož pokus k tyči skvěle zneškodnil Kučera. Akce pokračovala centrem Šultese, nicméně i proti střele Rossiho zaúřadoval Kučera. Když v předposlední minutě chyběly jinak povedené střele Šultese decimetry, museli se domácí spokojit s nejtěsnějším vedením.

Jenže druhý poločas začal pro hosty jak ze špatného snu, když hned v první minutě využil nekoncentrované obrany Hubník a podél brankáře konečně pojistil vedení. Budějovická hra představovala prazvláštní bránění dvoubrankového manka. Za celý zápas vypálili Jihočeši pouze dvakrát, branku v obou případech netrefili.

V samotném závěru tak Hanáci mohli přidat třetí branku, jenže Štěpánův tvrdý pokus mířil těsně mimo a Ordoš nevyužil Šultesovy přihrávky před odkrytou branku. I dvoubrankový náskok ale domácím postačil k pohodlné výhře.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko 3:2

01.11.2009 17:00

Góly: 9. Adrian Rolko, 14. Alexandre Mendy, 29. Marek Kulič - 66. Václav Ondřejka, 78. Ondřej Smetana

Utkání plné branek nabídl duel Boleslavi se Slováckem. Přestože domácí vedli už po půl hodině 3:0 museli se strachovat o výsledek až do konce zápasu.

Kdekdo byl zvědavý na výkon domácího týmu, který dokázal v minulém kole sehrál krásnou partii s vedoucím týmem tabulky, Teplicemi. Středočeši se ale museli mít na pozoru, neboť na jejich hříště zamířil nováček se skvělými Zelenkou či Švancarou.

Zhruba takto vypadala předzápasová prognóza, která však byla během úvodní čtvrthodiny zadupána do země. Boleslav totiž vstoupila do utkání velice energicky, sršela pohybem i nápadem a obrana soupeře jednoduše nestíhala a odkrývala ve své obraně velká okna, které svými zásahy rozbil nejdříve Rolko a následně i Mendy. V prvním případě poslal Kulič krásný centr na hlavu již zmíněného "obra". Druhý zásah zase překrásně vykouzlil Francouz v dresu domácích, který vzal na polovině míč, proplul po pravé straně jako nůž máslem, přičemž si poradil se spoustou protihráčů jako s malými kluky, aby následně bez problému prostřelil padajícího brankáře Vaška.

Ani poté nepřestali hrát svěřenci trenéra Uhrina naplno, a tak mohl spoře zaplněný stadion vidět krásnou ránu Táborského z voleje, která však mířila jen do náruče připraveného Vaška.

Jednoznačný vývoj utkání pak mohl změnit Ondřejka, který se zjevil za obranou Středočechů, nicméně v obrovské příležitosti vystřelil jen nad.

Nedáš - dostaneš. Zas a znovu se přesvědčujeme, že toto tvrzení platí. Hned o minutku později totiž Kulič dostal perfektní přihrávku, kterou si hlavičkou ještě posunul do běhu a následně sám před gólmanem hostí neměl problém navýšit vedení.

Vše už nasvědčovalo tomu, že poločas bude dokončen bez jakékoliv změny skóre, neboť domácí si v poklidu hlídali vysoké vedení, když Švancara proběhl hřištěm jako neohrožený Brazilec a poslal centr před opuštěnou branku na svého parťáka Zelenku, kterého ale na poslední chvíli perfektně odstavil Procházka.

Druhá půle začala na vlas stejně, jako ta první. Mladoboleslavští se tlačili do útoku, hráli v pohodě, dovolili si spoustu technických parádiček, nicméně z několika nadějných příležitostí nedokázali vytěžit nic více, než Kalinovu střelu z hranice šestnáctky, po které to v hledišti zahučelo.

S postupujícími minutami se ale začalo do hry dostávat stále více Slovácko. Jeho hráči se snažili aktivněji napadat a také chodit ve větším počtu do útoku, což jim ale po dlouhou dobu nepřinášelo kýžené ovoce. Zahřmělo tak až v 65.minutě, když Švancara nejdříve zamotal nohy jednomu z obránců a dostal se až před brankáře Millera, kde si dokázal zachovat chladnou hlavu a ještě přihrát Ondřejkovi, pro kterého nebylo problém snížit - 3:1.

A nebezpečný nájezdy hostů na cizí území pokračovaly. Nejdříve skvělý Miller zachránil Boleslav, protože si dokázal hned dvakrát poradit s nebezpečnými pokusy Smetany. Čemu ale nezabránil, to bylo další snížení. Po velké chybě Fabiána se totiž míč dostal až k aktivnímu Ondřejkovi, který odcentroval přesně na hlavu vystřídavšího Smetany, jehož hlavička v krkolomné pozici znamenala další navýšení "pravidelné dávky emocí".

V tu chvíli Středočeši prakticky přestali hrát. Jejich sebevědomí dopadlo na bod mrazu a kromě Mendyho, který po celý zápas exceloval se na trávníku nepohyboval nikdo, kdo by dokázal dát hře myšlenku. Obranné řady byly až překvapivě lehce prostupné, ani toho však nedokázali hosté využít alespoň k tomu, aby se dostali do další výraznější šance.

Perfektní reflexivní zákrok tak musel Miller vytasit až v 88. minutě, když se až před něj vykličkoval Ondřejka, který svým pokusem udělal zároveň tečku za bláznivým zápasem.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Slovan Liberec 0:1

01.11.2009 17:00

Góly: 69. Jan Blažek

Zápasu by slušela remíza, nicméně Blažek se proti svému oblíbenému týmu znovu prosadil a dovedl svůj tým k cenným třem bodům. Klokani tak místo vyrovnání svého dnešního soupeře nevyužili ztráty všech tří týmů za jejich zády a stále mají na sestupové příčky náskok pouhých tří bodů.

Oba týmy chtěly v nedělním pozdním odpoledni vyhrát, hned v úvodu si tak oba vytvořily gólové příležitosti. Nejprve Vácha zkoušel z dvaceti metrů, míč ale mířil těsně nad břevno. V následující minutě se musel vyznamenat na druhé straně Hauzr proti hlavičce Škody. Po čtvrthodince hry se po dalším centru dostal do ještě výhodnější pozice opět Škoda, trestuhodně přestřelil.

Další pokus hostů opět postrádal především přesnost, když po dobré kombinační akci zakončoval Dočkal vedle pravé tyče. Pět minut před koncem ještě znovu prověřil kvality libereckého Hauzra Jindřišek, který neuspěl s přízemní střelou k tyči. Do šatny se tak šlo za bezbrankové remízy.

Klokani se sice snažili i po přestávce, na pomoc jim přišel i čtyřicátník Slezák, z gólu se však radovali hosté. Blažek, který už bude v každém černém snu domácího fanouška, se totiž trefil i ve třetím vzájemném utkání za poslední měsíc, když si posunul míč do vápna a z úhlu pokořil Sňozíka.

Výtečná defenzivní hra Severočechů bránila v poslední dvacetiminutovce marné snaze Pražanů. Ti se tlačili, v závěru i s brankářem Sňozíkem, za vyrovnáním, platné jim to však nebylo ani ke gólové příležitosti. Liberec si tak připsal po postupu v národním poháru další vítězství nad nováčkem ligy.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Brno 1:1

02.11.2009 17:30

Góly: 51. Marek Bakoš - 83. Martin Sus

Plzeň doma jen remizovala s Brnem 1:1 a nepředskočila tak v tabulce pražskou Spartu. Domácí vedli od 51. minuty po gólu Bakoše, ovšem sedm minut před koncem vyrovnal brněnský Sus.

První příležitost měli domácí. Horváth rozehrál roh narážečkou se Ševinským a odcentroval do pokutového území, kde se do míče hlavou opřel Bystroň a donutil brankáře Bureše k pěknému zákroku. Brno kontrovalo pět minut před koncem půle. Križko odcentroval na Doška, ten nahrál na Rabušice, který ještě vyslal balon na lépe stojícího Dostálka a ten vypálil. Jeho přízemní střelu ovšem vykopl brankář Daněk. Ihned z protiútoku měla dobrou příležitost Plzeň. Horváth se uvolnil na hranici velkého vápna, obtočil se okolo obránce a vyslal krásnou technickou střelu k tyči, kterou ale výborně zneškodnil Bureš.

Gólu se domácí dočkali po přestávce, když v 51. minutě otevřel skóre Bakoš. Horváth poslal do běhu Rajtoralovi, ten našel Bakoše, který se prosadil přes Suse a nechytatelnou ranou dal na 1:0. Bakoš si mohl připsat i gólovou přihrávku, když vyslal do úniku Koláře, ten si ale sám proti Burešovi neporadil. A tak přišlo vyrovnání. Polách odcentroval do pokutového území Plzně, kde míč tečoval do brány mladý Sus a vyrovnal tak na konečných 1:1. Tři minuty před koncem ještě neproměnil stoprocentní šanci Rezek a oba týmy se tak rozešli po remíze 1:1 smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice1385026:1029
2.FK Jablonec1392215:929
3.Baník Ostrava1374218:1225
4.Sparta Praha1358014:723
5.Viktoria Plzeň1364314:1122
6.FK Mladá Boleslav1354422:1619
7.Slavia Praha1354417:1219
8.Slovan Liberec1352615:1617
9.1. FK Příbram1352612:1417
10.1. FC Brno1345411:1417
11.Sigma Olomouc1344517:1316
12.1. FC Slovácko1341813:1913
13.Bohemians 1905132566:1011
14.SK Kladno133289:2011
15.České Budějovice131576:188
16.Bohemians Praha13211011:257

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (698)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele