Gambrinus liga - souhrn 1. kola

16.07.2010, 19:22, aktualizováno 19.07.2010, 19:50
Komentáře a souhrny
Jablonec potvrdil roli favorita a porazil Brno. Mladá Boleslav vyhrála na půdě Ústí, jinak se v prvním kole favoritům nedařilo. Ostrava remizovala v Příbrami, nerozhodně skončila i klání mezi Plzní a Olomoucí a Budějovicemi s Libercem. Teplice prohrály na Slovácku a Bohemians remizovali se Slavií. Senzace se zrodila v Hradci Králové...

Baumit Jablonec - Zbrojovka Brno 1:0

19.07.2010 18:00

Góly: 69. Tomáš Pekhart

Na jablonecké Střelnici se zrodil výsledek 1:0 pro domácí Baumit. Po nepříliš zajímavé první půli se ve druhém dějství gólově prosadil Tomáš Pekhart a Jablonec tak vstoupil do letošní sezony výhrou. Brněnská Zbrojovka toho dopředu příliš nepředvedla.

Dohrávka 1. kola Gambrinus ligy příliš atraktivity nepobrala, nedá se sice říci, že byl k vidění nudný fotbal, ovšem velkých šancí bylo minimum. V prvním poločase měli více míč na svých kopačkách jablonečtí fotbalisté, nicméně první větší šanci měla Zbrojovka. Chlup vyslal do zajímavé příležitosti Rabušice, ale Špit dobrý výběhem zlikvidoval pokus na rohový kop. Na druhé straně vybídl ke skórování Kovařík Davida Lafatu, jenže jabloneckému střelci chyběl k zakončení krok. Baumit hledal cestu do pokutového území Brna marně, hosté zase spoléhali na rychlé protiútoky, jenže ani z nich branku Špita neohrožovali. Pět minut před koncem poločasu na sebe znovu upozornil Lafata, jenže Bureš s jeho střelou neměl velké problémy. Do šaten se tedy šlo za bezbrankového stavu.

Rovněž začátek druhého poločasu toho příliš nenabídl. Až do 69. minuty se toho nic moc neudálo, pak ale zahrával Jablonec rohový kop. Hlavičkující obránce Zábojník sice Bureše nepřekonal, ten jeho hlavičku skvěle vychytal, ale na dorážku Pekharta byl krátký - 1:0 pro Jablonec. Pochopitelně bylo zajímavé sledovat, jak se Brněnští s nelichotivým vývojem poradí, jenže místo toho, aby následovalo útočné snažení Brna, se dostavila hrubka v zadních řadách, se kterou ale střídající Vošahlík naložil bídně.

Definitivní pojistku výsledku mohl dát znovu Tomáš Pekhart, po centru Vošáhlíka se objevil v tisíciprocentní šanci, balón si krásně zpracoval na prsa a nekompromisní dělovkou zblízka trestuhodně přestřelil branku. Vzápětí mohl přijít trest, Střeštíkova střela byla sice zablokována, jenže následnou Dostálkovu střelu z druhé vlny lapil Špit. Jablonec měl ale i další šance na zvýšení, tu první zazdil po Loučkově přihrávce Kovařík, Bureš skvěle zasáhl. Tu druhou měl Lafata, branku ale vstřelil z odmávaného ofsajdu, takže výsledek byl stále jen 1:0 pro domácí. Závěrečný tlak Brna se však nekonal, takže hráči v zeleném mohli slavit důležité první vítězství v sezóně.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 2:2

18.07.2010 17:00

Góly: 45. Pavel Horváth (pen.), 80. Tomáš Janotka (vl.) - 64. Pavel Šultes, 79. Tomáš Janotka

Penalta v nastavení prvního poločasu předznamenala velmi zajímavý vývoj toho druhého. O dělbě bodů nakonec rozhodly dvě individuální chyby domácích a také dva góly Janotky, které v rozmezí jediné minuty mířily do branek na opačných stranách hřiště.

Celému zápasu předcházela minuta ticha za zesnulého Milana Schejbala. Až do poslední minuty první půle však při předváděné hře zůstávali diváci zticha nadále. Kaščák si v nastavení vybral kopec smůly, když nechtěně zasáhl míč rukou v šestnáctce a dovolil tak Plzni gól do šatny. Jenže po dobrém nástupu ze šaten doplatili domácí na kiks Rady a Šultes pohodlně vyrovnal. Janotka pak dokázal dokonce poslat hosty do vedení, aby z následné protiakce překonal i svého brankáře.

Přestože byla v úvodní čtvrthodince aktivnější Olomouc, mohl po pěti minutách otevřít skóre Rezek. Po centru na zadní tyč střílel bez přípravy nad břevno. Obdobně si vedl v dalším momentu Hubník, ten na druhé straně přestřelil tísněn na vápně.

Hra se s blížící se dvacátou minutou vyrovnala, bohužel pro fotbal to znamenalo naprostou absenci gólových příležitostí. Diváci tak čekali až do samého závěru poločasu. Hubník nejdříve nevyužil dlouhého pasu a pohotovou střelou branku neohrozil. Pak už úřadovala Plzeň.

Radu nemusela mrzet lehce nepřesná střela zpoza vápna ve 43. minutě, která minula vzdálenější tyč. Limberský totiž v jediné nastavované minutě trefil ve vápně ruku Kaščáka a Horváth se tak postavil k exekuci pokutového kopu. Drobisz sice správně skočil ke své levé tyči, na razantní umístěnou střelu ale nedosáhl.

Druhý poločas zahájil parádní individuální akcí Petržela, po proniknutí do vápna ale napálil míč decimetry nad břevno. Aktivnější Plzeň mohl dostat do klidu Rezek, po souboji se Škerlem netrefil v pádu bližší tyč jen těsně.

Na druhé straně se šťastně dostal k míči na malém vápně Petr, jeho pohotová střela byla sražena na roh. Jenže brzy poté přišla chyba Tomáše Rady, který přihrávkou obráncům nechtěně dostal do šance Šuletese, který si zpracoval balon a zpoza vápna razantní střelou propálil Krbečka.

Dvě minuty slávy si pak před gradací zápasu užil Janotka. Nejprve využil špatného zpracování Rezka, který si neuhlídal výhoz Krbečka a pohotovou střelou dokázal poslat míč do sítě. Jenže za pár desítek vteřin dokázal v pádu nechtěně přehodit i vlastního brankáře.

Rozhodnout mohl Hruška, který dostal skvělý míč do vápna, ale tváří v tvář brankáři neuspěl. Přízemní střelu vyrazil nohou Drobisz. Ani závěrečný tlak domácích už branku nepřinesl a Olomouc si tak ze západu Čech odváží bod.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 0:0

18.07.2010 17:00

Góly: -

Průměrný zápas s výrazným množstvím gólových šancí na obou stranách, které zůstaly neproměněny, takový byl obraz hry v Budějovicích, kde se po lepší hře v druhém poločase strachovali v samotném závěru o body Liberečtí.

Ani jeden tým v úvodním poločase nepřesvědčil, přesto se mohlo slavit na obou stranách. Stačilo jen více přesnosti. Ve druhé půli šli za body především hosté, ale ani po změně stran Kučeru nijak více neprověřili.

První šanci zahodil už po třech minutách Štajner, po rychlém kontru přestřelil. Brzy poté přihrál do stoprocentní šance Gebre Selassie Keriče, ten střílel osamocen ze sedmi metrů nad. V zápase plném nepřesností se dostal do první domácí šance Pecka, po přihrávce Jasanského nedokázal zblízka v pádu zamířit.

Na druhé straně se hned v další moment pokoušel o otevření skóre Liška, svou střelou z hloubi šestnáctky nechal vyniknout Kučeru. V závěru poločasu znovu exceloval domácí brankář, nohou dokázal vyrazit solidní střelu Keriče z šestnáctky. V poslední minutě před přestávkou ještě Otepka vybízel svým centrem Pecku, ten ale ani ve druhé své gólovce netrefil branku. Hlavičkou přestřelil.

Krátce po změně stran využil Ondráškovu příhru Benát ke střele bez přípravy, z patnácti metrů mířil těsně nad. Budějovice se dlouho nemohly dostat před branku hostů, až po hodině hry střílel po přihrávce od Otepky Hudson, nicméně míč proletěl nad břevnem.

Po odvraceném rohu mohl tři body pro hosty vystřelit Jarabica, jeho pohotový pokus skvěle vytěsnil Bičík. Ten svůj tým zachránil i po střele Ondráška, který po příhře od Hudsona střílel z malého vápna k tyči. Budějovice tak doplatily na špatnou produktivitu a Liberec o všechny body neobraly.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baník Ostrava 0:0

18.07.2010 15:00

Góly: -

Loňskou sezónu Baník v Příbrami ukončil, letos naopak na stadiónu Na Litavce nový ročník odstartoval. Ani tentokrát ale nedokázal vyhrát. Na konto si připisuje bod za bezbrankovou remízu.

Zápas mohl začít pro Ostravany skutečnou pohromou, jelikož už po pár sekundách měla Příbram vynikající šanci, jak s bezbrankovým stavem něco udělat. Na pravé straně hřiště se uvolnil zkušený Huňa, centrem našel v pokutovém území Klesu, který ovšem hlavou jen těsně minul bránu Daňka.

V téměř obdobné pozici byl o několik minut později také Lukáš Pleško, jenže ani on nedopadl o moc lépe. Obrana Příbrami hrála v úvodní dějství na jedničku a ofenzivní hráče Baníku k ničemu pořádnému nepustila. Přesně po půlhodině hry mohli navíc domácí konečně udeřit. Zcela sám šel na Daňka Klesa, jenže opět potvrdil, že rozhodně nepatří mezi vyhlášené kanonýry. Stopeři Baníku jej na poslední chvíli dostihli a obrali o míč. Z celé šance tak nakonec nic nebylo.

Hned na začátku druhého dějství udělala obrana Příbrami svou první chybu. Naštěstí na to ale nedoplatila. Dostatek prostoru k zakončení dostal záložník Tomáš Frejlach a vyslal skutečně nádhernou ránu mířící k tyči. Brankář Rondzik ale předvedl výborný zákrok a míč vyrazil.

Michal Klesa dnes hrál stý prvoligový zápas, ale očividně mu nebylo přáno jej oslavit brankou. V 56. minutě pelášil na hostující bránu a před sebou měl již jen posledního obránce, vyzrát na něj ovšem nedokázal a o míč přišel. Další zajímavé momenty přišly až v závěrečné patnáctiminutovce, do té doby se na hřišti nic výrazného nedělo.

V 76. minutě bylo v pokutovém území Baníku hodně horko. Postupně zakončovali Huňa, Klesa a Pleško, jenže ani jeden z nich míč do ostravské brány propasírovat nedokázal. Aktivní byl především kapitán Huňa, který zanedlouho zahrozil hlavičkou, opět ale zasáhl vynikající Daněk. I díky němu si nakonec hosté odvážejí domů alespoň bod.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - FK Mladá Boleslav 0:2

18.07.2010 15:00

Góly: 26. Ludovic Sylvestre, 57. Jan Polák (vl.)

Po dlouhých 51 letech se Ústí nad Labem opět objevilo v české nejvyšší soutěži. Hlavně proto Severočeši toužili vstoupit do nového ročníku vítězstvím. Tento cíl ale splnit nedokázali, s Mladou Boleslavi prohráli 0:2.

Domácí fotbalisté se skutečně ničeho nebáli a už v 10. minutě poprvé v zápase vystrčili drápky. Nejprve z úhlu pálil nepřesně Volek, vzápětí zakončoval také Martykán, který si ale nevedl o nic lépe. Mladá Boleslav nechtěla zůstat pozadu a o malou chvíli později nebezpečně udeřila. Ve výborné pozici se ocitnul záložník Mendy, jenže nakonec trefil pouze jednoho z dobíhajících obránců.

Poté začal úřadovat francouzský záložník Ludovic Sylvestre. Jeho první dalekonosná rána byla sice přesná, avšak postrádala potřebnou razanci, proto gólman Novák neměl větší problémy. Ve 26. minutě už ale ústecká brankářská jednička tolik štěstí neměla. Táborský rozehrál výborně přímý kop a tentokrát se Sylvestre nemýlil.

Ústí mělo ještě do přestávky šanci na vyrovnání. Nejblíže byl útočník Krbeček, který dokázal gólmana Millera překonat, jenže míč následně poslal mimo.

Po změně stran sice domácí začali o poznání mnohem lépe, dokonce dostali Boleslav pod tlak, jenže z branky se hodně nečekaně radovali opět hosté. Bulutovu střelu dokázal Novák vyrazit, jenže pouze do spoluhráče Jana Poláka, od něhož míč skončil hodně nešťastně v síti.

Zápas ale mohlo Ústí ještě pořádně zdramatizovat. Po faulu na Krbečka totiž kopalo penaltu. Do statistik se toužil zapsat Valenta, jenže zcela nepochopitelně poslal míč vysoko nad. Krátce na to si poradil Miller také s hlavičkou Krauta, a proto naděje domácích fanoušků na bodový výsledek rychle opadly. Závěr zápasu žádné velké vzrušení nenabídl a Boleslav vstoupila do sezóny tím nejlepším možným způsobem - vítězstvím.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Sparta Praha 2:1

17.07.2010 18:15

Góly: 15. Tomáš Rezek, 61. Václav Pilař - 55. Wilfried Bony

Sparťané začali obhajobu mistrovského titulu nejhorším možným způsobem - porážkou. Hradec Králové předvedl po všech stránkách skvělý výkon a tři body bere naprosto zaslouženě. Hrdinou utkání se stal mladý Václav Pilař, jenž zaznamenal vítěznou trefu. O další branky se postarali Tomáš Rezek a Bonny Wilfried.

Vývoj utkání byl pro mnohé velmi překvapivý, aktivitou totiž hýřil Hradec a Sparta se spíše bránila nebezpečným situacím, které si soupeř vytvořil. Obranu letenského šampióna zaměstnával svými dravými průniky Václav Pilař a v 9. minutě mohla Sparta poprvé v zápase inkasovat. Pohlednou akci zakončil vynikajícím centrem Fischer a před brankou zakončující Černý trefil míč ve skluzu nad Blažkovu branku. Sparta, jak už bylo řečeno, tolik nebezpečná nebyla, přesto si hradecké tribuny po ráně Kadlece oddechly. Přesně po čtvrthodině hry se dostavila velká hradecká euforie, Fischer opět vytasil přesný centr a Tomáš Rezek vstřelil úvodní branku zápasu. Hradečtí překvapivě vedli nad favorizovanými Pražany 1:0.

Sparta dráždila hada bosou nohou a koledovala si svým přístupem o další branku, tentokrát se v tutové šanci ocitl Fischer. Brankou neskončila ani pohledná akce Pilaře a Černého, druhý jmenovaný měl před sebou odkrytou branku, jenomže zakončení mu vůbec nesedlo. Ve 30. minutě znovu úřadovala hradecká ofenzíva, Černý s Fischerem připravili šanci pro Karala a ten těsně minul. Hradecký tlak pak přeci jenom ustal, nicméně Sparta šance neměla vůbec, takže není divu, že první poločas prohrála 0:1.

Do druhého poločasu vstoupili sparťané přeci jenom více aktivněji. A po velkém závaru v pokutovém území byli blízko kýženého vyrovnání. Mistrovské Spartě se ale vyrovnat podařilo. V 55. minutě předvedli své hlavní přednosti Marek Matějovský a Bonny Wilfried. Někdejší záložník Mladé Boleslavi a Readingu vyslal krásnou kolmici a s tou si Wilfried poradil se zabijáckým instinktem - 1:1. Sparta byla v tu chvíli na koni, jenže ne na dlouho, protože Královehradečtí znovu udeřili. Václav Pilař hrál skvělé utkání a nádhernou střelou nedal Blažkovi žádnou šanci. Pilař se trefil jako zkušený fotbalista a Hradec znovu vedl, tentokrát 2:1. Druhá branka ve sparťanské síti hostující celek hodně psychicky poznamenala. Hráči v rudém si už do konce zápasu pořádnou šanci nevytvořili a Hradec vedení udržel. Na úvod ligy se tak zrodilo obrovské překvapení.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 3:0

17.07.2010 18:00

Góly: 36. Petr Švancara, 64. Petr Švancara (pen.), 72. Martin Kuncl

Miroslav Soukup si lepší start do sezóny snad ani nemohl přát. Po solidním výkonu svých svěřenců zdolal čtvrtý tým loňské sezóny bez větších problémů. Stejně jako v minulém ročníku vyšel start střelecky na výbornou Petru Švancarovi.

Odvážnému štěstí přeje. Slovácko si svou aktivitou vybojovalo zasloužené vedení před přestávkou, po které z penalty přidal svůj druhý gól Švancara a Kuncl dílo severočeské zkázy dokončil. Pasivní Teplice si výraznější gólovou příležitost nevytvořily a s prohrou rozdílem třídy je čeká dlouhá cesta domů.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí, ale Švancarovy myšlenky často postrádaly přesnost. Se stejným problémem se pak potýkaly i dalekonosné střely Slovácka. Tepličtí hráli druhé housle a obraz hry nezměnila ani Vachouškova střela z přímého kopu, která skončila pouze v rukavicích Filipka

Za půlhodinky hry nedokázali svěřenci trenéra Soukupa využít žádné ze svých standardních situací, ale tři minuty poté už poprvé zalarmoval diváky Švancara svou střelou ze slibné pozice vysoko nad. Jenže jen po chvíli se k míči před vápnem znovu dostal domácí kouzelník, přihrávka do vápna mu sice nevyšla, k míči se ovšem vrátil a parádní technickou střelou do šibenice otevřel skóre - 1:0.

Teplice přidaly, do poločasu ale vytěžily pouze dvě zajímavé standardní příležitosti. Po zkráceném rohu skončila Vidličkova sražená střela z dálky u Filipka, chvíli poté si centr ve vápně vyhlédli lépe bránící hráči.

Po změně stran se Teplice žádné dominace nezhostily a nervy začaly pracovat. V 60. minutě viděl za faul na Švancaru žlutou kartu Matula a za následné protesty Ljevakovič. To však jen předznamenalo situaci za další čtyři minuty. Volešáka totiž pouze za cenu faulu nešťastně zastavil ve vápně Klein a Švancara se tak s přehledem doprostřed branky osamostatnil na čele tabulky střelců.

A nepovedený zápas hostů pokračoval další smůlou. Ondřejka neřešil brejk zrovna nejlépe, nicméně jeho nepřesný lob srazili obránci přesně ke Kunclovi, který střelou ke vzdálenější tyči rozvlnil teplickou síť potřetí.

V závěru se snažil ještě pobavit Švancara. Nejprve jeho přihrávku využil Valenta pouze ke střele do obránců, následně sám svým lobem nepřekvapil brankáře. Povinně dohrávaný konec tak sledoval z tribuny společně se svým synem. Převahu jeho týmu dokumentuje počet rohů - 12:2 ve prospěch domácích.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Slavia Praha 1:1

16.07.2010 17:30

Góly: 1. David Bartek - 17. Karol Kisel

Dvaadvacetiletý David Bartek otevřel po šedesáti vteřinách skóre letošní sezóny, aby ještě v úvodu utkání proměnil první ze dvou obrovských šancí Kisel a vyrovnal. Šance na překvapivé body snížil Rychlík, který po dvou žlutých musel pod sprchy, jenže Slavia své přesilové hry prakticky vůbec nevyužila.

Hráči Bohemians se ujali hned první šancí vedení, jenže sami brzy inkasovali. Vyrovnanou partii z první půle moc nepoškodilo ani Rychlíkovo vyloučení zhruba po hodině hry. Slavia byla při závěrečném tlaku prakticky bezzubá.

Neuvěřitelný vstup do domácího ráje vystřelil pro Klokany Bartek. Moravec poslal přízemní centr na penaltu, Bálek přenechal Bartekovi, a ten tísněn Trappem dokázal z první zamířit k tyči do protipohybu Vaniaka.

Po sedmi minutách pobízel svým centrem na zadní tyč Jaroslav Černý Koubského, který hlavičkoval těsně nad břevno. Snažící se Slavia se proti zdržující Bohemce přesto prosadila ještě do sedmnácti minut. Byl to znovu Černý, který svým pasem za obranu našel Kisela, který chladnokrevně mezi nohy Sňozíka zakončil - 1:1.

V další obrovské šanci se ocitl opět Kisel, tentokrát dostal přihrávku před brankáře od Vlčka, ale prováhal správný moment a svou střelou nenadělal Sňozíkovi žádné potíže. Na druhé straně se před půlhodinkou hry dostal k míči před vápnem Kaufman, jeho tečovaná střela skončila vedle bližší tyče.

Vyrovnaný fotbal pak přinesl zajímavý pokus až čtyři minuty před koncem první půle. Střelu Jaroslava Černého srazil Cseh vedle tyče zkamenělého Sňozíka. Po následném rohu prchal do brejku Kaufman a dokázal nahrát Škodovi, který zpoza vápna křižnou ranou jen těsně minul.

Po změně stran prvně zahrozili hráči v zelenobílém. Bálek se dostal sám před brankáře a Vaniak jeho pokus nedokázal vyrazit zrovna nejlépe. Musel tak riskovat penaltový zákrok, když vypichoval míč z nohy útočníka Bohemians. Naštěstí pro něj skončila celá akce pouze rohovým kopem.

Chvíli po hodině hry přišla ale tvrdá rána pro svěřence trenéra Hoftycha. Rychlík totiž navázal na faul z prvního poločasu proti Jaroslavu Černému skluzem na Milana Černého a po druhé žluté musel pod sprchy.

Překvapivě tak musel dvě minuty poté zachraňovat své kolegy Vaniak, když Moravec mířil z dálky povedeně k bližší tyči. Po centru z rohu hlavičkoval Škoda jen těsně mimo. Klokani se rozhodně nevzdávali a první slibnou příležitost dovolili soupeři až osmnáct minut po začátku oslabení. Jaroslav Černý svou technickou střelou z patnácti metrů nechal pouze vyniknout Sňozíka.

Šest minut před koncem se po rohu dostal ke střele Kisel, jeho pokus srazil Cseh pouze k Jandovi, který samým překvapením nestihl zamířit do odkryté branky. Hráči Bohemians tak uhráli cenný bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.1. FC Slovácko11003:03
2.FK Mladá Boleslav11002:03
3.FC Hradec Králové11002:13
4.FK Jablonec11001:03
5.Viktoria Plzeň10102:21
 Sigma Olomouc10102:21
7.Slavia Praha10101:11
 Bohemians 190510101:11
9.Slovan Liberec10100:01
 Baník Ostrava10100:01
 České Budějovice10100:01
 1. FK Příbram10100:01
13.Sparta Praha10011:20
14.FC Zbrojovka Brno10010:10
15.FK Ústí nad Labem10010:20
16.FK Teplice10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (673)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele