Gambrinus liga - preview 1. kola

16.07.2010, 08:45, aktualizováno 19.07.2010, 08:20
Previews
Program prvního kola Gambrinus ligy dnes uzavře utkání mezi Jabloncem a Brnem. Domácí chtějí navázat na úspěšnou loňskou sezónu, Brno má naopak co napravovat.
FK Jablonec - FC Zbrojovka Brno  (pondělí 18:00)
První kolo Gambrinus ligy uzavře pondělní dohrávka mezi Jabloncem a Brnem. Zatímco Severočeši by rádi zopakovali druhé místo z loňského ročníku, tak brněnští fotbalisté budou chtít dát zapomenout na nepovedenou uplynulou sezonu.

Jablonec přes léto nakoupil dvě kvalitní posily. Slovenského obránce Krajčíka ze Slavie a záložníka Pitáka z rakouského Salcburku. Trenér František Komňacký si letní přípravu svých svěřenců pochvaluje a jejich týmovým cílem pro nadcházející sezonu je opět atak na nejvyšší pozice tabulky. "Úvodu sezony klademe značný význam, jako každé mužstvo bychom rádi vstoupili do ligy pravou nohou. Chceme, aby mužstvo mělo dostatečnou sebedůvěru před zápasy v Evropské lize," prohlásil trenér domácích Komňacký.

Brněnští touží po nové kapitole. Vrátili se k bývalému názvu klubu Zbrojovka a do nové sezony vstoupí se staronovým trenérem Karlem Večeřou. A s ním po loňském jedenáctém místě plánují návrat do první poloviny tabulky. Na úvod jich čeká Jablonec, s nímž třikrát v řadě prohráli a navíc nevstřelili žádný gól. "Čeká nás atraktivní soupeř, ale v naší lize se dá hrát s každým. Jablonec by nás neměl ničím zaskočit," uvedl Večeřa.

Domácí celek bude v pondělí postrádat vykartovaného Jarolíma, zatímco hosté nebudou moci počítat s trojicí zraněných Šuralem, Doškem a Dřížďalem.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krajčík, Zábojník, Drsek, Jablonský - Haurdič, Loučka, Pavlík, Piták - Lafata, Pekhart.
FC Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Červinek, Jílek, Trousil, Husár - Chlup, Dostálek, Křeček, Polách - Rabušic, Kalabiška.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Baník Ostrava  (neděle 15:00)
Po úspěšném startu v předkole Evropské ligy čeká ostravské fotbalisty úvodní kolo české nejvyšší soutěže. To sehrají v neděli v Příbrami.

Příbramští skončili v uplynulém ligovém ročníku na desátém místě, na to se pokusí navázat i letos. V kádru Středočechů došlo k několika změnám a také získali nového trenéra Martina Hřídela. Jeho týmu se generálka na ligu povedla, když porazil Kladno 1:0. S celkovou letní přípravou svého mužstva je však Hřídel spokojený pouze částečně. "Výsledkově i tím, co jsme odtrénovali, jsme tak nějak splnili, co jsme očekávali. Člověk ale nesmí být nikdy moc spokojen. Výsledkově je to průměrné, čtyřikrát jsme prohráli, třikrát vyhráli. Nemyslíme si, že jsme výborní, ale nejsme ani špatní, je to asi tak, jak to má být," zhodnotil přípravu svých svěřenců Hřídel, jehož zároveň trápí slabší střelecká produktivita.

Baník má na Příbram velice špatné vzpomínky. Ve 30. kole uplynulého ročníku totiž potřeboval vyhrát, aby si minimálně pojistil druhé místo, ale nakonec jenom remizoval. Ostrava tak spadla na třetí místo a čekalo ji tak druhé předkolo Evropské ligy. První zápas má již zdárně za sebou, když na půdě gruzínského WIT Georgia Tbilisi s přehledem zvítězila 6:0 a už je prakticky ve třetím předkole.

Nyní se však musí plně zkoncentrovat na ligový start v Příbrami. Odtud mimochodem získala během letní přestávky Hušbauera, Šmejkala, Pilíka a Fantiše. Do slezské metropole také zamířil například útočník Šenkeřík ze Slavie. Naopak odešli Vydra, Mičola nebo Lička. "Věřím, že taková ta morální síla, kterou nás Příbram zlobila, se s těmito hráči přelila k nám. Ne, že nám by předtím scházela, ale třeba zrovna tito hráči do našeho projevu vnesou to, co trošku chybělo. Čeká nás ale úplně jiné utkání než v Tbilisi," prohlásil ostravský kouč Miroslav Koubek.

Domácí nastoupí v kompletním složení, zatímco Slezané se budou muset obejít bez obou distancovaných Lukeše a Řezníka.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Videgla, Pleško - Huňa, Jurdík.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Šmejkal, Bolf, Neuwirth, Neves - Frejlach, Marek, Hušbauer - Pilík, Varadi, Šenkeřík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.00 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Ústí nad Labem - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
Hradec Králové svůj první zápas po postupu do Gambrinus ligy zvládl skvěle a doma porazil Spartu, v neděli odpoledne se představí druhý nováček. Ústí nad Labem doma přivítá Mladou Boleslav.

Prvoligový nováček z Ústí nad Labem také začíná doma, ale přechodným domovem mu budou teplická Stínadla, kde nyní přivítá Mladou Boleslav. "Každý bod bude zlatý. Se soupeřem se sice nemůžeme srovnávat rozpočtem ani hráčskou kvalitou, ale srdíčkem bychom ho mohli zaskočit," věří trenér Svatopluk Habanec.

Středočeši by se rádi vrátili mezi týmy bojující o pohárové příčky. I proto berou na úvod jen výhru. "Hráči musí každopádně předvést lepší výkon, než v posledním přípravném utkání proti Dukle Praha. Pro průběh bude velmi důležité, kdo dá první gól a já věřím, že to budeme my," prohlásil kouč Karel Stanner.

Domácím budou chybět zranění Zachariáš s Veverkou a v kompletním složení nenastoupí ani Mladoboleslavští. Po zraněních se teprve zotavují Šeda, Zahustel a Kysela, hrát určitě nebude Kúdela a nejistý je start Johany.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Hyčka, Polák, Valenta, Dvořák - Doležal, Franc, Martykán, Volek - Kraut, Krbeček.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Procházka, Rolko, Fabián - Mendy, Sylvestre, Opiela, Sedláček - Kulič, Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.25 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Štruncovy sady Evropskou ligu neokusí, ale již v prvním kole české ligy na ně nečeká žádná lehká práce. Přijede nejlépe střílející tým loňské sezóny, který skončil o pouhý bod za Západočechy.

Není pochyb o tom, že se v Plzni střetnou hned na úvod dva ambiciózní kluby s dobře vyvinutým smyslem pro ofenzívu. Sigma loni překvapila celou Evropu ve třetím předkole Evropské ligy v zápasech proti Aberdeenu, před branami hlavní soutěže je ale setnul Everton. V Gambrinus lize pak nastřílela o sedm branek více než mistr z Letné. A právě tam jsou vyhoštěni v letošním ročníku Evropské ligy Plzeňští, kteří si za minulý ročník vyslechli o svém zednickém umění mnoho.

Před pravděpodobným soupeřem z Turecka je po nepovedeném Superpoháru, ve kterém prohráli i přes přesilovou hru proti Spartě, čeká další těžký test. Posledních pět domácích zápasů v lize ale odehráli proti Hanákům na výbornou a skóre 10:0 to jen potvrzuje. Loni si oba týmy uhájily body na svém stadionu nejtěsnější možnou výhrou, přesto byla úspěšnější Plzeň. Ta totiž po domácí remíze postoupila výhrou 3:1 z venku přes Olomouc do finále Ondrášovka Cupu, kde si zajistila pohárovou Evropu.

Svěřenci trenéra Vrby v posledních zápasech před zahájením ligy nedokázali střílet góly, přestože šancí měli požehnaně. Klíčový problém západočeského týmu se tak zdá být dále nevyřešen. Při absenci olomouckého Ordoše se tak klidně může stát, že zápas slibující ofenzivní podívanou nepřinese gólové trefy.

Sigma si odsud tři body odvezla naposledy před sedmi lety v listopadu a ani přípravné zápasy zatím neukázaly, že by hrála v té nejlepší pohodě. Zlom ale naznačil zápas s Kodaní, který gólem Hubníka vyhrála. Trenér Psotka se ani nebál mluvit otevřeně o optimistických vyhlídkách. Klub chce opět dotáhnout do závěrečných bojů o evropské poháry na obou možných frontách, tedy v lize i Ondrášovka Cupu.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Ševinský, Bystroň, Navrátil, Limberský - Petržela, Rada, Horváth, Kolář - Bakoš, Rezek
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Škerle, Kučera, Vepřek - Kaščák, Hořava, Bajer - Petr, Hubník, Šultes
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.25 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Liberečtí fotbalisté touží po nápravě předchozího ročníku Gambrinus ligy a letos pomýšlejí na pohárovou Evropu. První překážkou za cílem budou České Budějovice, které se chtějí před domácím publikem předvést, a co hlavně, v zápase s Libercem chtějí všechny tři body.

České Budějovice i letos patří k týmům, které by se víceméně měly pohybovat na hranici sestupu. Samotný tým se, pokud možno, chce této prognóze vyhnout. Co se týče přípravy, tak Jihočeši absolvovali poměrně náročné zápasy s kvalitními celky a vedli si obstojně, zda je ale tým dobře připraven ukáže až probíhající sezona. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají na úvod ligy těžký los, ovšem hrát se musí s každým.

České Budějovice si jsou vědomy síly, kterou soupeř má. "Už v loňské sezoně byl Liberec hodně silný, ale nedařilo se mu příliš výsledkově. Nyní se ale ještě posílil a očekávám, že se v lize bude pohybovat hodně nahoře," nechal se slyšet budějovický trenér Jaroslav Šilhavý.

Loni skončili liberečtí fotbalisté na devátém místě a letos chtějí tuto pozici vylepšit a skončit na jedné z příček zaručující evropské poháry. Kádr Slovanu se náležitě posílil, přičemž největším hitem je jednoznačně příchod Jiřího Štajnera. V Liberci se tak mohou opět spoléhat na duo Štajner - Nezmar, ti dva spolu v libereckém dresu vybojovali před lety mistrovský titul.

Trenér Josef Petřík také může počítat s chorvatským střelcem Andrejem Keričem, takže v ofenzívě bude Liberec velmi silný. Na jihu Čech to ale nebude mít Slovan jednoduché, nevyhrál totiž v Budějovicích už čtyři roky.

Jaroslavu Šilhavému budou chybět útočníci Tomáš Stráský a Adam Klavík. Ostatní hráči by se měli stihnout dát do pořádku. Liberci bude scházet zraněný zkušený obránce Janů. U Vulina a Vojty je start nejistý.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Jarabica, Leština - Benát, Otepka, Černák, Jasanský - Pecka, Sedláček
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Gecov, Vácha, Bosančič, Papoušek - Štajner, Kerič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.80 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FC Slovácko - FK Teplice  (sobota 18:00)
Stadion Miroslava Valenty čeká nájezd Teplic, které bez větších změn v soupisce hlásí opět útok na poháry. Domácí budou za úspěch považovat střed tabulky.

V Uherském Hradišti se posilovalo a ředitel týmu Vladimír Krejčí, který za vydařenou sezónu bere umístění do desátého místa. "Náš současný tým je silnější než ten, který se v závěru loňské sezóny zachraňoval v nejvyšší soutěži," podporuje jeho slova o vylepšení 14. pozice trenér Soukup. Ten také prozradil, že se jeho sestava nebude příliš lišit od posledního duelu s Teplicemi.

Změnu by si ovšem přál ve vývoji posledních vzájemných zápasů, Slovácko totiž severočeského soupeře porazilo naposledy v březnu 2004. Tepličtí naopak vyhráli nad Slováckem ve finále Poháru ČMFS 2009 a následně i v obou ligových zápasech. Na Slovácku svou premiérovou ligovou trefu slavil Tomáš Vondrášek, který se těší na dlouhou cestu za svým oblíbeným stadionem.

Svěřenci trenéra Soukupa nepodávali nikterak špatné výkony v závěru přípravy a po těsných prohrách s Vladikavkazem a Metalurgem Doněck porazili Opavu. Hráči pod vedením trenéra Plíška zase po přesvědčivých výhrách nad Takoradi, Drážďany a Vratislavu skončilo předsezónní zápasy remízou s Pískem.

Severočeši budou letos sázet na sehranost kádru. " Tým je ustálený, což je předpoklad pro to tým dál rozvíjet po fotbalové stránce," věří jejich trenér. Do svého mateřského kraje se podívá Vlastimil Vidlička, který v minulé sezóně dal dva z celkových tří přesných zásahů v úvodních třech kolech. Jeho víru v jízdě pro tři body podporuje i prázdná marodka. Slovácko pak čeká pouze na Clébera, který se po zranění vrátí z Brazílie na konci měsíce.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň - Fujerik, V. Valenta, Volešák, Svízela - Švancara, Ondřejka
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Ljevakovič, Matula, Vachoušek, - Stožický, Vondrášek, Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 2.80 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Sparta Praha  (sobota 18:15)
Pražská Sparta vstupuje s obhajobou mistrovského titulu do nové ligové sezony a na úvod se představí na půdě Hradce Králové.

Osm let trvalo hradeckému fotbalu, aby se vrátil zpět do první ligy. A na úvod čeká nováčka velice silný soupeř, postaví se proti úřadujícími mistrovi a nejslavnějšímu českému klubu v historii. Hradec Králové si pro letošní sezonu nedává ambiciózní cíle a drží se nohama na zemi. Tým vedený trenérem Václavem Kotalem by si přál klidnou záchranu v nejvyšší soutěži. Kádr mužstva je především složený z hráčů, kteří vybojovali ve druhé lize návrat mezi elitu. "Start máme náročný, po Spartě nás čekají ještě Jablonec a Plzeň. Respektujeme sílu soupeře, ale stejně se chceme prosadit svojí hrou," tvrdí Kotal.

Sparťané zahájili svou sezonu již před týdnem, kdy vyhráli finále českého Superpoháru a aby toho nebylo málo, tak ještě před několika dny absolvovali první zápas druhého předkola Ligy mistrů. A vstup do kvalifikační fáze nejprestižnější klubové soutěže na světě to byl povedený, když na hřišti lotyšského mistra Ljepaje vyhráli 3:0 a přiblížili se tak k postupu do dalšího předkola. Letenští přes léto výrazně posílili, získali záložníka Marka Matějovského z anglického Readingu a brankáře Daniela Zítku, jenž opouští po dlouhých osmi letech belgický Anderlecht.

Trenér Sparty Jozef Chovanec se na ligový start a do Hradce Králové těší a jeho tým se tam pokusí navázat na sérii 33 ligových zápasů bez prohry. "Bude to zajímavý vstup už proto, že na Spartu se v Hradci vždycky chodilo v hojném počtu. A tomu bude odpovídat atmosféra utkání," míní manažer a trenér letenského klubu Chovanec.

Domácí nastoupí v kompletní sestavě, zatímco hostující celek bude postrádat distancovaného Řepku a zraněnou dvojici Huška s Kušnírem.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Wozniak, Chleboun, Poděbradský - Kocourek, Janoušek, Pávek, Hochmeister, Fischer - Černý, Dvořák.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Brabec, Hejda, Pamič - Sionko, Hoheneder, Matějovský, Kucka - Kadlec, Wilfried.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 3.70 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians 1905 - Slavia Praha  (pátek 17:30)
Předehrávku úvodního kola Gambrinus ligy obstarají týmy Bohemians 1905 a Slavie. Na toto pražské derby paradoxně přijde málo lidí, skalní fandové z obou táborů chtějí bojkotem tohoto utkání dát najevo svůj nesouhlas k přestěhování vršovických klokanů do Edenu, kde svůj domovní stánek mají i slávisté. Místo povzbuzování svých týmů plánují nejvěrnější fandové pochod z Edenu do Ďolíčku.

To, že pro hráče Bohemians 1905 bude Eden domácím prostředím, nese nelibě kapitán a brankář Radek Sňozík. "Beru to tak, že budeme hrát letos všech 30 zápasů venku. Eden prostě není a nikdy nebude naším domovem."

Klokanům se generálka před startem nejvyšší domácí soutěže povedla, když zdolala druholigový Sokolov 3:0. Pro svěřence trenéra Pavla Hoftycha se cíl pro novou sezonu nemění, to znamená udržet se v první lize. "Bude to boj o přežití. Bude to pro nás hodně těžký start do sezony, navíc se musíme obejít bez zraněného Štohanzla. Chceme ale Slavii hodně znepříjemnit úvod soutěže," přeje si Hoftych. Kádr Bohemians se přes léto nijak výrazně nezměnil, kostra týmu zůstala stejná.

Pražská Slavia má v nadcházejícím ligovém ročníku co napravovat. Její loňské sedmé místo totiž patří mezi nejhorší umístění v klubové historii. Slávistický tým přes léto s nákupy hráčů nezahálel. Do Edenu tedy zamířili dva záložníci Lukáš Jarolím z italské Sieny a Karol Kisel z australského Sydney a obráncem Jiřím Koubským. Ten přišel ze švýcarského St. Gallenu. Naopak Slavii opustili například útočník Šenkeřík, jenž zamířil do Ostravy, nebo obránce Krajčík, jehož novým angažmá se stal Jablonec.

S letní přípravou svého celku je trenér Karel Jarolím spokojený. "Letní příprava proběhla podle představ a myslím si, že byla pro mužstvo dostatečnou prověrkou. Zejména ten poslední týden, který jsme absolvovali v Rakousku a kde jsme odehráli tři přípravné zápasy. Doufám, že navážeme na ty předešlé sezony, které byly mnohem úspěšnější," řekl staronový kouč Karel Jarolím.

Bohemians se v pátek budou muset obejít bez zraněného Štohanzla a hrát také nebude po dohodě se Slavií Trubila. Sešívaní budou postrádat trojici marodů Naumova, Hlouška, Vomáčku a otazník visí nad startem Lukáše Jarolíma.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Czech, Nikl, Rychlík - Moravec, Držík, Kaufman, Bartek - Škoda, Bálek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Trapp, Koubský, Hubáček - Grajciar, Ragued, Jarolím (Janda), Kisel, J. Černý - Vlček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 3.60 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.1. FK Příbram00000:00
 České Budějovice00000:00
 Viktoria Plzeň00000:00
 Bohemians 190500000:00
 1. FC Slovácko00000:00
 FK Ústí nad Labem00000:00
 FC Hradec Králové00000:00
 Slavia Praha00000:00
 Sigma Olomouc00000:00
 Baník Ostrava00000:00
 Sparta Praha00000:00
 Slovan Liberec00000:00
 FK Jablonec00000:00
 FK Teplice00000:00
 FK Mladá Boleslav00000:00
 FC Zbrojovka Brno00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (550)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele