Gambrinus liga - preview 21. kola

29.03.2013, 08:23, aktualizováno 31.03.2013, 08:41
Previews
Především o záchranu půjde ve dvou nedělních duelech české ligy. Hradci Králové patří sestupová patnáctá pozice a hodně důležitý zápas ho čeká v Brně. Oba celky pak bude zajímat výsledek z Teplic, kam přijede Slavia...
Zbrojovka Brno - FC Hradec Králové  (neděle 15:00)
V neděli se bude hrát v Brně o důležité body v boji o záchranu. Domácí přivítají předposlední Hradec. Brněnští potřebují doma vyhrát, aby se nenamočili do záchranářských bojů, kdežto hosté potřebují body, aby se mohli odpoutat ze sestupového pásma.

Pět bodů, takový odstup mají fotbalisté Brna od sestupového propadliště. Do nedělního zápasu půjdou s jasným cílem vyhrát, aby navýšili bodový odstup od předposledního místa. "Nemůžeme si dovolit doma v tak důležitém zápase ztratit body. Spoléhám na maximální koncentraci a úsilí našich hráčů. A také na to, že se dokážeme v kritických situacích semknout a pod tlakem ukážeme svou sílu. V posledních dvou zápasech v lize se Spartou a v poháru s Plzní ukázal Hradec navzdory těsným prohrám své kvality. Největší nebezpečí nám hrozí ze standardních situací a také rychlého přechodu do útoku ze zajištěné obrany," uvědomuje si důležitost utkání trenér domácích Petr Čuhel. Ten bude postrádat vykartovaného Brabce a zraněné duo Glasera a Avdiče.

Hradec se nyní nachází v těžké situaci. Okupuje sestupové pásmo společně s posledními Českými Budějovicemi, které včera prohrály s Duklou 0:4. Plíškův výběr chce v moravské metropoli bodovat, aby se odpoutalo ze dna tabulky. Na nesestupové Teplice ztrácí pouhý bod. "Pro nás je to stejně jako pro Brno vzhledem k situaci v tabulce velmi důležitý zápas. Naším jednoznačným cílem je bodovat. Brno je nevyzpytatelný soupeř, který dokáže potrápit i silné týmy a ve svém středu má velmi zkušené hráče," prohlásil trenér Hradce Jiří Plíšek. V sestavě hostí visí hodně otazníků nad startem sedmi hráčů. Konkrétně jde o Dvořáka, Klapku, Kuliče, Malinského, Uškoviče, Pávka a Šislera.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Petr - Hyčka, Sus, Pernica, Husár - Mezlík, Zavadil, Šoljič, Pašek - Švancara, Škoda.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Holeš, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Štěpán, Strnad, Hochmeister, Zelený - Harba - Hadaščok.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slavia Praha  (neděle 18:05)
V neděli zavítá pražská Slavia do Teplic, kde bude chtít potvrdit svou pohodu po dvou výhrách v řadě. To domácí se potřebují vzdálit sestupovým pozicím.

Slávistům v tabulce patří klidný střed tabulky a osmé místo. Poslední dva duely před reprezentační přestávkou se jim povedly, na obě vítězná tažení budou chtít navázat v neděli na severu Čech. Pro trenéra sešívaných Petra Radu bude mít tento duel pikantní příchuť. Vrací se do míst, kde třikrát vedl teplické mužstvo. "Na Teplice mám samozřejmě hezké vzpomínky, ale to je všechno. Teď jsem trenérem Slavie, takže chci vyhrát pro Slavii. Veškerý sentiment musí jít stranou, v neděli potřebujeme bodovat naplno. Ale domácí také potřebují vyhrát, fanoušci by tak mohli vidět útočný fotbal. Věřím, že navážeme na náš poslední zápas s Libercem a utkání zvládneme," tvrdí slávistický kouč Rada, jenž se bude muset obejít bez vykartovaného Kaufmana.

Teplice dělí od sestupového pásma pouhý bod, a proto by rády doma zabodovaly proti Slavii. Severočeši by navíc chtěli ukončit čekání na svou první jarní výhru. "My jsme samozřejmě v situaci, kdy potřebujeme ten zápas zvládnout. Nejen podat dobrý výkon, ale i bodovat naplno, aby se mužstvo trošku zvedlo a abychom poskočili v tabulce," řekl trenér Teplic Zdeněk Ščasný, jenž bude v sestavě postrádat vykartovaného Kisela a zraněného Tusjaka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jablonský, Matula, Rosa - Litsingi, Ljevakovič, Vachoušek, Chovanec - Jindráček, Mahmutovič.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Čonka - Mičola, Zmrhal, Petrák, Juhar - Skácel - Škutka.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Baumit Jablonec  (sobota 16:00)
Ve stínu nejsledovanějšího duelu jara na Letné se v sobotu odehraje také zajímavé utkání v Příbrami. V souboji týmů z obou pólů tabulky domácí vyzvou o poháry bojující Jablonec. Utkání slibuje gólové hody, vždyť v posledních pěti vzájemných duelech obou soupeřů padlo v průměru více než pět branek na zápas.

Příbram byla přes zimní pauzu pasována na hlavního adepta na sestup. Vítězství s Teplicemi a na Slovácku a zisk šesti bodů z úvodních čtyř jarních kol však Starkovy hochy vynesl dokonce na třináctou příčku. Ve vyrovnané tabulce ovšem náskok na sestupové příčky činí pouhé dva body a svěřenci kouče Straky se ještě budou muset co ohánět. U Litavky domácí nepoznali porážku již šest utkání v řadě. Trenér se bude muset obejít bez zraněných Šmejkala a Danoského.

"Čeká nás hodně těžké utkání se silným a dobrým soupeřem. Respekt máme, ale strach ne. Chceme potvrdit tři body ze Slovácka. Bylo dobře, že jsme během reprezentační přestávky mohli na některých věcech zapracovat. Teď je třeba, aby hráči tu tvrdou dřinu přenesli na hřiště. Věřím, že utkání zvládneme a uděláme další krok k záchraně," prohlásil odhodlaně domácí kouč František Straka.

V posledních sezónách vždy ambiciózní Jablonec zřejmě trochu ztrácí dech. Odchod Lafaty a Kovaříka poznamenal produktivitu zelenobílých. Na jaře zvítězili pouze jednou při průměru jedné vstřelené branky na zápas. Venku má Jablonec dobrou bilanci, prohrál pouze jediné utkání. Kouč Václav Kotal bude mít k dispozici kompletní kádr.

"Mužstvo vždycky příchod nového trenéra zvedne, obzvlášť když se Příbrami povedlo vyhrát na Slovácku. O to těžší to pro nás bude. Ale pokud chceme zůstat v té čtyřce s možností zasáhnout do boje o první tři místa, potřebovali bychom po dvou remízách naplno bodovat. Olomouc hraje v Liberci, Sparta s Plzní mezi sebou, takže máme šanci se dotáhnout," uvedl lodivod hostí Václav Kotal.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Šlapák, Tarczal, Mašán, Koukal - Krbeček, Střihavka
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Rossi, Beneš, Novák - Loučka - Kopic, Zoubele, Čížek, Piták, Jablonský - Třešňák
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (sobota 20:15)
Vrcholem 21. kola první fotbalové ligy a také i utkáním jara bude bezesporu sobotní bitva dvou největších aspirantů na titul. Sparta vyzve na domácí Letné Viktorii Plzeň, té ji bude chtít oplatit podzimní porážku 0:1. Zápas bude rozhodovat německá trojice rozhodčích v čele s Wolfgangem Starkem.

Tento zápas bude mít velký náboj, bude plný dům, skvělá atmosféra a proti sobě nastoupí zatím dva nejlepší týmy Gambrinus ligy. Trenéři Sparty a Plzně tento zápas přesto nepovažují za klíčový. "Všichni na Spartě vnímáme atmosféru velkého zápasu, ale utkání podle mě nerozhodne o tom, kdo vyhraje ligu. I když je pro obě strany důležité," tvrdí kouč Letenských Vítězslav Lavička. S ním souhlasí i jeho plzeňský protějšek Pavel Vrba. "Kdyby to bylo dvě kola před koncem, mohli bychom se bavit o tom, že je to klíčové utkání. Deset kol před koncem to ale ještě nebude rozhodující. Jakýkoliv bodový zisk na Spartě by byl ale povzbuzením do dalších bojů," doplnil Vrba.

V lepší výchozí pozici se nacházejí Západočeši, kteří vedou tabulku o tři body před Spartou. Sobotní výsledek může hodně napovědět o ambicích obou klubů na zisk mistrovského titulu. Pokud by sparťané vyhráli, bodově se dorovnají lídrovi tabulky. Pokud by si však Plzeň odvezla z pražské Letné všechny tři body, odskočí na rozdíl šesti bodů svému největšímu pronásledovateli.

Fotbalisté Sparty stále nezapomněli na nafilmovanou penaltu z podzimního vzájemného duelu, která rozhodla o vítězství Plzně. "Motivaci máme samozřejmě velikou, ale pouze ve sportovních duchu. Chceme zápas vyhrát povolenými zbraněmi. V žádném případě nechceme, aby se ta naše motivace překlopila nějak negativně. Abychom si říkali, teď to bude vendeta, že nám bylo v Plzni uškozeno. To je prostě historie, teď platí současnost," prohlásil Lavička.

Plzeňští jedou do pražské metropole s cílem bodovat a udržet si vedoucí náskok. "Sparta je Sparta a určitě chceme uspět. Věřím, že Spartě budeme rovnocenným soupeřem. Vždy chceme vyhrát, ať je to doma, nebo venku. Určitě nebudeme hrát jen na bod," řekl Vrba, jehož tým na Spartu umí. V posledních čtyřech z pěti vzájemných soubojů se z vítězství radovali právě Vrbovi svěřenci.

Sparťané zatím nehlásí žádné absence, ale pouze visí otazníky nad startem tria hráčů Přikryla, Jarošíka a Kadeřábka. Plzni bude chybět zraněné duo Hanousek a Štípek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Kadlec, Hušbauer, Vácha, Matějovský, Krejčí - Lafata.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (pátek 16:00)
Napravit porážky z posledního kola se budou snažit oba soupeři, kteří se proti sobě postaví v Mladé Boleslavi. Domácí, kteří se po dvou třetinách soutěže nacházejí na pátém místě, hostí deváté Slovácko. Pro oba týmy to navíc bude generálka na čtvrtfinálový souboj v domácím poháru.

Mladá Boleslav neměla dobrý vstup do podzimní části a nedobře si vede také v úvodu části jarní. Z posledních tří utkání vybojovali svěřenci kouče Mináře pouze jednu remízu. A to je pro ambiciózní středočeský celek málo. Navíc, když se mu pohárové příčky stále vzdalují, vždyť třetí Sigma má náskok již 11 bodů. Do Evropy tak povede cesta spíše přes zmiňovaný domácí pohár. Domácím v boji o tři body nepomůžou zranění Janíček, Šírl, Zahustel, Chramosta, Rolko a Smejkal, nastoupit nemůžu ani vykartovaný Magera. Ondřejka nebude hrát kvůli dohodě klubů.

"Do domácího ligového utkání jdeme s jednoznačným záměrem naplno bodovat a napravit tak předchozí ztráty z prohraných zápasů doma s Plzní a venku v Jihlavě," prohlásil jednoznačně kouč domácích Ladislav Minář.

Slovácko hraje jako na houpačce. Čtyřgólové zesměšnění Teplic borci z Uherského Hradiště nedokázali potvrdit doma, kde v posledním kole podlehli poslednímu týmu tabulky. Místo většího klidu a upevnění pozic ve středu tabulky si tak Slovácko trochu zkomplikovalo situaci a body musí sbírat jinde. Kromě kanonády v Teplicích se však Slovácko na jaro střelecky neprosadilo. Kouč Habanec má k dispozici kompletní kádr.

"V posledním zápase v Jihlavě byla sice Boleslav o třídu lepší než soupeř, bodově ale vyšla naprázdno. Ze čtyř jarních zápasů jsme toužili získat pět bodů, což se nám nepodařilo. Nyní jsem zakázal říkat nějaké plány. Následující čtyři zápasy budou hodně náročné a každý bod bude mít svou hodnotu. Chceme k utkáním přistupovat jednotlivě. I když jsme ve třech ze čtyř jarních zápasů vyšli střelecky naprázdno, nejedná se o náš psychický blok. I když z tohoto pohledu se tým s určitou nervozitou potýká," uvedl Svatopluk Habanec.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Ševinský (Johana), Dosoudil, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš, Sloboda, Štohanzl - Nešpor
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Valenta, Hofmann, Volešák - Kerbr, Došek
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - České Budějovice  (pátek 18:00)
V klidu a bez nervů hrající Dukla Praha přivítá na Julisce jednoho z hlavních adeptů na sestup. České Budějovice na jaře nedokázaly zvítězit.

Zajímavý duel může být k vidění v Praze v páteční podvečer. Když se totiž utká Dukla s Dynamem, padá hodně branek. Ve třech vzájemných soubojích se činili střelci hned ve třinácti případech. Dukla může hrát proti poslednímu celku v poklidu. Je prakticky zachráněná, na pohárové příčky to má rovněž daleko, a tak se může soustředit na zdokonalování své kombinační hry. Doma se jí navíc daří, letos zde prohrála pouze s Plzní. K utkání nenastoupí potrestaný Vorel a zraněný Svatonský.

"Myslím si, že to bude hodně podobné utkání jako s Příbramí. Budějovice hrají o záchranu, v každém utkání se musí snažit bodovat, takže sem určitě nepřijedou s odevzdanou náladou, ale s tím, že si chtějí něco odvézt. My víme, že nás nečeká nic jednoduchého, ale hrajeme doma a věřím, že naše mužstvo v domácím prostředí nedává body lacino a že to tak i zůstane," prohlásil kouč Dukly Luboš Kozel.

Zato Jihočeši jsou na tom špatně. Na jaře zatím bodovali pouze díky dvěma remízám, na vítězství čekají již šest kol. Dynamo navíc sbírá body spíše doma, venku dokázalo zvítězit pouze v Hradci Králové. Pozitivní pro České Budějovice může být fakt, že do boje o záchranu je namočena ve vyrovnané tabulce spousta týmů, takže naděje pořád žije. Pavol Švantner může na Dukle počítat s kompletní sestavou.

"Dukla je na rozdíl od nás v pohodě. Figuruje v horní polovině tabulky a může hrát v klidu. Předvádí kvalitní kombinační fotbal plný přihrávek, takže nás nečeká vůbec nic lehkého. Naše situace nám ale jasně velí ve všech zápasech usilovat o to, abychom naplno bodovali," nechal se slyšet Pavol Švantner.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Božič, Vrzal - Malý, Borek, Gedeon - Berger, Pospěch, Néstor (Přeučil)
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Mchojan, Lengyel, Machovec - Černý, Benát, Rýdel, Javorek, Hora - Táborský
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Šlágrem kola je bezesporu souboj Sparty a Plzně, dvou nejlepších českých celků posledních let. Bezesporu zajímavý duel ale slibuje také utkání úřadujícího mistra z Liberce, který u Nisy přivítá Olomouc.

Slovan letos nepatří mezi top celky, které se perou o titul. Po citelném oslabení kádru v letní i zimní přestávce se ostatně není čemu divit. Přesto svěřenci kouče Šilhavého dovedou potrápit i elitní celky a rozhodně si věří, že seberou všechny body i Sigmě. Doma se na jaře Slovanu daří. Kvůli zranění do utkání nezasáhne Pimpara, Tóth a Hušek, trest za červenou kartu si odpykává Sackey.

"Olomouc momentálně patří k nejlepším týmům ligy. Hraje v pohodě, na jaře čtyřikrát vyhrála a stoupá vzhůru tabulkou. Pere se o tu první čtyřku, možná i o titul. Je to takový černý kůň v závěsu za Plzní a Spartou. Z tohoto pohledu nás čeká silný soupeř, který má dobře poskládaný tým. Věřím však, že předvedeme ten náš kvalitní ofenzivní fotbal. Doma jsme na jaře v obou zápasech vyhráli, tak bychom chtěli i do třetice," řekl Jaroslav Šilhavý.

Sigma mocně šlape na paty vedoucímu duu a touží po pohárových příčkách. Výsledky i předváděná hra odpovídají umístění v tabulce, atraktivní ofenzivní kombinační hra vzbuzuje sympatie velké části fotbalové veřejnosti. Jako jediný klub zatím Sigma na jaře neztratila ani bod a další tři body bude snažit vytěžit z duelu proti Liberci. Kouč Pivarník navíc bude mít k dispozici kompletní kádr.

"Ofenziva Liberce je vynikající. Je kombinačně hodně silný a snaží se prosadit svojí hrou. Má do útoku výborného Šurala, Rabušice, Rybalku a hlavně Štajnera. Hráči mají v hlavách, že se jim v této sezoně s Libercem daří. Oba zápasy nám ukázaly, kde je zranitelný. Bude důležité, jak dokážeme plnit to, co nám má přinést úspěch," uvedl kouč Sigmy Roman Pivarník.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Šural, Janů, Rybalka, Frýdek - Štajner - Rabušic
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Koutný, Dreksa, Šindelář, Vepřek - Hořava, Ordoš, Pospíšil - Schulmeister, Doležal, Navrátil
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň20135237:1344
2.Sparta Praha20125333:1541
3.Sigma Olomouc20116332:1639
4.Baumit Jablonec20107333:1937
5.FK Mladá Boleslav2084821:2428
6.Dukla Praha2069528:2727
7.Slovan Liberec2075827:2926
8.Slavia Praha2067725:2325
9.1. FC Slovácko2066825:2524
10.Vysočina Jihlava2059622:3024
11.Baník Ostrava2057826:3022
12.Zbrojovka Brno20641022:3422
13.1. FK Příbram2047916:2719
14.FK Teplice20461019:3318
15.FC Hradec Králové2038918:2717
16.České Budějovice20451117:2917
Zbývající zápasy
01.04. 16:00Baník Ostrava - Vysočina Jihlava

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (466)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele