Gambrinus liga - preview 20. kola

15.03.2013, 08:44, aktualizováno 18.03.2013, 08:39
Previews
Dvacáté kolo Gambrinus ligy uzavře před nadcházející reprezentační pauzou dohrávka Jihlavy s Mladou Boleslaví. Hosté touží získat body, které ztratili v minulém kole doma s Plzní. Jihlava však na domácí půdě prohrála jediný z dosavadních deseti zápasů. Vinou střelecké mizérie trvající 361 minut však většinou jen remizuje.
Vysočina Jihlava - FK Mladá Boleslav  (pondělí 17:00)
Nováček z Jihlavy potřebuje ve vyrovnané tabulce bodovat, aby se vzdálil sestupovým příčkám. V dohrávce 20. kola ho však nečeká lehký soupeř. Mladá Boleslav se ještě stále snaží bojovat o příčky zajišťující evropské poháry.

Jihlavští borci do sezóny vlétli s nováčkovským elánem a chvíli dokonce i vévodili tabulce nejvyšší soutěže. Poté se však zasekli a především po útočné stránce je to velká bída. V posledních sedmi zápasech se fanoušci Jihlavy mohli radovat z jediného vstřeleného gólu. Ten alespoň znamenal vítězství, ovšem šlo o jediné vítězství z posledních deseti utkání. K prolomení ofenzivní bídy proti Mladé Boleslavi nebudou nápomocni zranění Mešanovič, Sedláček a Kopic, Karlík s Markem navíc pykají za disciplinární trest.

"Boleslav oprávněně dlouhodobě náleží mezi pět až šest českých špičkových týmů. Má ambice, kvalitu a sílu, v kádru je dostatek nadstandardních fotbalistů. Z tohoto pohledu nebudeme favoritem zápasu. Také proto, že se boleslavským fotbalistům v poslední době daří, hrají kolektivně a s patřičným důrazem a agresivitou. Nám se nedaří střelecky. Na zlepšení ale intenzívně pracujeme. Cítíme se ohroženi sestupem, proto je pro nás každé utkání ohromně důležité. Body potřebujeme získávat i proti favoritům. To se nám v tomto ligovém ročníku několikrát podařilo," uvedl František Komňacký.

Za favorita je skutečně považován hostující tým, který letos prožívá smolnou sezónu kvůli téměř nekonečnému seznamu zraněných hráčů. Mladá Boleslav si jede na Vysočinu pro tři body, které ztratila v posledním domácím utkání proti Plzni. Svěřenci kouče Mináře navíc mají co vracet i Jihlavě samotné. Na podzim s ní totiž prohráli na domácím hřišti. Stanislav Tecl, který Boleslavi vstřelil dvě branky, již však válí v Plzni.

"V utkání s Plzní jsme chtěli bodovat, bohužel se nám to nepovedlo. Do Jihlavy proto jedeme s touhou body získat," potvrdil trenér a sportovní ředitel hostů Ladislav Minář, který bude postrádat hned několik opor. Ke zraněným Janíčkovi, Šírlovi, Chramostovi, Rolkovi a Smejkalovi přibyl i potrestaný Magera.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Vaculík, Šourek, Čvirik, Josl - Koloušek, Rada - Masopust, Jungr, Kosak - Šimonek
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Ševinský (Johana), Dosoudil, Bořil - Jarolím, Kúdela - Mareš, Sloboda, Štohanzl - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.10 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baumit Jablonec - FK Teplice  (neděle 15:00)
Domácí Jablonec se nyní nachází na čtvrté příčce, na třetí Spartu mu schází jen dva body. Ty by si rád vzal z utkání proti Teplicím, v němž je favoritem. Hostům se totiž vůbec nedaří a se sedmnácti body jsou na patnáctém, tedy předposledním místě.

Jablonští hráči by rádi odčinili zavání se Spartou, které skončilo remízou 2:2. Baumit sice po dvou brankách Tomáše Čížka vedl, ale Sparta dokázala vývoj utkání srovnat a jeden bod zůstal v Praze. Pořád se ale poslední utkání podařilo mnohem více Jablonci, než jeho nedělnímu soupeři. Teplice se krčí na sestupových příčkách, k čemuž notně pomohlo také minulé utkání.

V něm Teplice navázaly na předchozí špatný výsledek a se Slováckem prohrály dokonce o čtyři branky. Za záda brankáře Grigara se trefili dvakrát Libor Došek, po jedné brance přidali Jan Trousil a Jiří Valenta. Výjezd do Jablonce ale možná pro Teplice nebude vůbec špatný, protože zde už šest let neprohrály.

Minulost je ale nakloněna také Baumitu, který na oplátku na teplických Stínadlech vyhrál 4:0, o branky se rovným dílem podělili Tomáš Čížek a David Lafata. Druhý jmenovaný sice již v Jablonci nepůsobí, přesto zůstává jeho bývalý tým favoritem. Toho si je vědom i trenér Kotal, který před zápasem hovořil s novináři.

"Jednoznačně chceme získat tři body, abychom zůstali v kontaktu s čelem tabulky. Navzdory tomu, že Teplice na jaře získali jediný bod, očekávám těžkého soupeře," prohlašuje zkušený taktik.

Jeho protějšek, trenér Zdeněk Ščasný, dobře ví, že Jablonec je jasným favoritem, přesto by rád nějaké body uhrál: "Všichni víme, že Jablonec je silný a hraje dobře doma i venku, ale my jsme povinní pracovat, tak jak jsme pracovali, vyvarovat se chyb a pokusit se překvapit," říká Ščasný odhodlaně.

Teplice se sice topí v mizérii, dobrou zprávou je ale alespoň téměř úplný kádr. "Pomalu se nám všichni začínají vracet. Rosa se vrátil už na Slovácko, i když na něm ještě trošku bylo vidět herní manko. Věřím, že se nám teď vrátí Lüftner, Matula i Jursa a že už bychom tak měli být kompletní," dodává trenér Ščasný.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Rossi, Beneš, Novák, Jablonský - Piták, Loučka, Zoubele - Kopic, Čížek - Třešňák.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Kaufman, Jablonský, Rosa - Chovanec, Ljevakovič, Vachoušek, Litsingi - Kerič - Jindráček.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Dostihy o první místo pokračují a jeden z aktérů boje o titul cestuje do Hradce. Sparta nemá na východočechy nijak dobré vzpomínky, v Hradci totiž naposledy vyhrála před téměř jedenácti lety. Sparta ztrácí na vedoucí Plzeň tři body a neměla by proto zaváhat.

Hradeckým Votrokům se na jaře zatím vůbec nedaří. Ze tří zápasů si dokázali připsat pouze bod, navíc v těchto zápasech vyšli střelecky naprázdno. Právě útočná fáze dělá domácím největší starosti. Na Spartu by Votroci rádi vlétli ofenzivněji, neboť právě v tom spatřují recept.

"Všichni jsme určitě koukali na Jablonec, který na ně hrál skvěle odzadu, napadal je již na jejich polovině a snažil se je nenechat rozehrávat přes střed. To se jim také povedlo. Myslím si, že budeme chtít hrát něco podobného. Určitě nebudeme chtít zalézt, to by bylo špatné. Musíme i útočit," nechal se slyšet na oficiálních stránkách Hradce Jan Šisler.

Pochopitelně největší starostí Hradce je boj o záchranu. Domácí mají sedmnáct bodů, což je stejně jako České Budějovice a Teplice. Situace ohledně záchranářských bojů je nesmírně dramatická a každý bod bude pro Hradec důležitý - proti Spartě doslova zlatý.

Sparťané budou mít proti Hradci o motivaci postaráno. Pod Lízátky se jim totiž nedaří, navíc v minulém kole bodově ztratili a na východě Čech teď zkrátka musejí vyhrát. Mnozí fotbaloví příznivci mají ještě v paměti hradecké výhry 2:1 a naposledy 1:0.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Plašil, Jánošík, Fukal, Poděbradský - Holeš, Šisler, Strnad, Harba - Kulič, Hadaščok
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Kadlec, Vácha, Matějovský, Krejčí - Lafata, Kweuke
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Dukla Praha  (neděle 18:00)
Vedoucí Plzeň si bude snažit spravit chuť po vypadnutí z Evropské ligy a zároveň navýšit náskok na čele tabulky; soupeřem je pražská Dukla, která vstupuje do utkání z pozice jasného outsidera..

..to však neznamená, že by šlo o nějakého otloukánka, naopak: svěřenci Luboše Kozla patří k nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku Gambrinus ligy, aktuálně jsou šestí a mají šňůřu čtyř zápasů bez porážky v řadě, přičemž třikrát udrželi čisté konto. Plzeňští nicméně kontrují ještě impozantnější bilancí: 7 výher a 2 remízy z posledních devíti utkání.

V táboře Západočechů se v posledních dnech řešilo jediné: osmifinále Evropské ligy proti Fenerbahce. Po úvodní domácí prohře dokázalo Vrbovo mužstvo zabrat a uhrát v Istanbulu remízu 1:1, což na postup sice nestačilo, ale alespoň se do kabiny vrátilo tolik potřebné sebevědomí - tedy alespoň podle trenérových slov.

"V Istanbulu jsme předvedli výkon, který si od týmu představuji. Teď je třeba na to navázat i v lize. Potřebujeme bodovat naplno, abychom si před zápasem se Spartou udrželi v čele bodový odstup," shrnuje Vrba, který bude vedle zraněného dua Hanousek - Štípek postrádat také Filla, jenž si odpykává disciplinární trest.

"Hrajeme se soupeřem, který vede tabulku, úspěšně se prezentuje v Evropské lize a je schopný hrát výborně i s kvalitními evropskými mužstvy," vyjádřil se Kozel, který den před zápasem slaví 42. narozeniny. "Pro nás je to konfrontace vítaná a já doufám, že se hráči na takové utkání těší. Tím spíš, že tam jedeme s vědomím, že můžeme jenom získat."

Mladý kouč se pustil také do rozebírání stylu hry soupeře: "Celé plzeňské mužstvo je složeno z rychlostně vybavených hráčů, jsou na tom velmi dobře technicky a dokážou i složité situace řešit konstruktivně a fotbalově. Do útočné fáze se zapojuje spousta hráčů, takže i z tohoto hlediska je nebezpečné a těžké to pokrýt."

Dukla se bude snažit získat svoji teprve druhou letošní venkovní výhru proti soupeři, který jej naposledy roznesl poměrem 1:4; faktem však zůstává, že v loňské sezoně uhráli Pražané v Plzni plichtu 1:1. O překvapivý úspěch budou dnes bojovat bez zraněného Svatonského; nejistý zůstává také start Nestora.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrazal - Malý, Borek, Gedeon - Berger, Pospěch, Přeučil
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (sobota 15:40)
Úřadující mistr z Liberce se bude snažit pokračovat v dobré jarní sérii tentokrát na hřišti pražské Slavie, která se naopak výsledkově trápí. Souboj dvou klubů ze středu tabulky je v Edenu na programu v sobotu odpoledne.

Slavia v posledních letech nepůsobí nebezpečně a stále se jí nedaří propracovat na čelní pozice, na které je dlouhodobě zvyklá. Po sérii porážek spadla ve vyrovnané tabulce až do spodních pater, odkud vyplula díky týden starému vítězství v Brně. Na sestupové pozice má tým Petra Rady náskok šesti bodů a proti Liberci by jej rád navýšil. Proti Slovanu však Slavia nerada nastupuje, z posledních devíti duelů vyhrála jen jednou. K dispozici nebude potrestaný Vošahlík, nejistý start je u Fenina, Gecova a Kisela.

"Po výhře v Brně bylo cítit, že se atmosféra v mužstvu trošku uvolnila, ale my musíme dál tvrdě pracovat a soustředit se na další zápasy, které nás čekají. Do Edenu přijede úřadující mistr, který na jaře ještě neprohrál. My ale musíme naše tři body z Brna potvrdit i v domácím prostředí. Věřím, že nás přijde podpořit hodně našich fanoušků, kteří kluky poženou za vítězstvím," nechal se slyšet Petr Rada.

Liberec naopak do Edenu jezdí rád, poslední tři utkání zde proti Slavii ovládl vždy o dva góly. Na jaře ještě Slovan neprohrál, ovšem body sbírá především u Nisy. Venku nezvítězil od pátého kola. Zajímavým bude duel pro hrající legendu Jiřího Štajnera, který ve Slavii hrával a nyní čeká na svůj stý gól v ligových soutěžích. Hostům budou chybět zranění Pimpara a Tóth.

"Chceme potvrdit jarní formu a prezentovat se kvalitním fotbalem. Respektujeme sílu soupeře, který se v poslední době trápil, ale díky výhře v Brně se nadechl. Slavia má určitě na víc než hrát v dolních příčkách tabulky. Budeme se snažit uspět, ale očekáváme těžký zápas," prohlásil kouč hostů Jaroslav Šilhavý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Čonka - Mičola, Kisel, Petrák, Juhar - Škutka, Milan Škoda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Šural, Rybalka, Sackey, Frýdek - Štajner - Rabušic
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
V sobotu v podvečer se v Uherském Hradišti utká osmé Slovácko s poslední Příbramí. Oba týmy přitom dělí pouze osm bodů.

Slovácko v posledním kole překvapilo kanonádou v Teplicích, na kterou rozhodně bude chtít navázat i doma proti poslednímu týmu tabulky. Proti Příbrami se borci z Uherského Hradiště navíc umějí v poslední době vytáhnout. Z posledních šesti vzájemných utkání vyhrálo Slovácko pět, z toho čtyři bez inkasované branky. A na Starkovo mužstvo vedené nyní koučem Strakou to umí i Libor Došek, který se střelecky prosadil hned čtyřikrát v posledních třech vzájemných zápasech. K dispozici bude mít kouč Habanec kompletní kádr.

"Pokud mají mít naše body z Teplic tu pravou hodnotu, tak musíme zvládnout domácí zápas s Příbramí. Soupeř je sice poslední, to ale neznamená, že cesta k vítězství půjde sama. Opět musíme podat stoprocentní výkon. Příbram vyměnila trenéra. Františka Straku jsem zažil v Teplicích. Určitě jeho příchod bude pro hráče jistým impulzem. Je známý svou výbušností, dokáže mužstvo na zápas motivovat. My musíme spoléhat na svou hru, vytvořit si šance. A stejně jako v Teplicích je proměnit. Hrajeme v domácím prostředí, což by mělo být naší výhodou," burcuje domácí kouč Svatopluk Habanec.

Příbram patří mezi adepty na sestup a můžou za to především špatné výkony na půdě soupeřů. Venku v probíhající sezóně Příbram ještě nezvítězila, poslední tři utkání u soupeřů prohrála vždy 1:0. S 15 góly je navíc nejhůře střílejícím mužstvem. Pozvednout bojovného ducha v kabině by měl nový kouč František Straka, vyhlášený krizový kouč, který má se záchranářskými boji dostatek zkušeností. I on bude mít v sobotu k dispozici kompletní tým.

"Výkon Slovácka proti Teplicím na mě udělal dojem. Ústřední postavy týmu jsou Došek, Valenta, Kerbr a Trousil. Je to velice kompaktní a dobrý tým, který má silnou ofenzivu. Můžeme v utkání jenom získat, ale rád bych se tam bodově odrazil. Celý tým se zodpovědně připravuje, kluci mají chuť a vůli urvat body. Respekt máme, ale ne strach a na utkání se těšíme. Moc času na přípravu jsme po mém příchodu neměli, ale základ je, abychom se na hřišti rvali a odevzdali tam maximum," prohlásil nový příbramský trenér František Straka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Valenta, Hofmann, Volešák - Došek, Skalák
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Dejmek, Pleško - Tarczal, Trapp - Valenta, Mašán, Šlapák - Střihavka
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Zbrojovka Brno  (pátek 18:00)
Předehrávku 20. kola obstará duel týmů z druhé poloviny tabulky. S bídnou formou se na jaře potýkají jak domácí České Budějovice, tak hostující Brno. Pro oba týmy tedy půjde o klíčový duel pro zlepšení vlastního psychického stavu.

Dynamo na jaře vybojovalo bod v Ostravě, poté ale doma podlehlo Spartě a před týdnem v Liberci mistrovskému Slovanu. U týmu se zatím výsledkově neprojevila změna trenéra a Pavol Švantner zatím České Budějovice za záchranou v soutěži nevede příliš zdařile. V tabulce je jeho mužstvo jen o skóre před poslední Příbramí. Kvůli karetnímu trestu domácím budou chybět Novák a Rýdel.

"Utkání s Brnem pro nás bude veledůležité. Musíme v něm již zabrat naplno a naším cílem je jednoznačně vítězství. Samozřejmě víme, že pokud by tady Zbrojovka uspěla, tak by se od nás zase o něco odpoutala. Chceme vyhrát, abychom se soupeřům před námi přiblížili. V Brně si určitě také uvědomují, v jaké jsou situaci. Poslední prohrané zápasy budou chtít hodit za hlavu a budou u nás chtít bodovat," uvedl Švantner.

Zbrojovka po dobrém vstupu do sezóny prohrála sedm z posledních osmi zápasů a klesá v tabulce níž a níž. Na dvanáctém místě má pouze pětibodový náskok na sestupové příčky, který se navíc po utkání na jihu Čech může snížit. Proti Dynamu se Brnu daří, v posledních 13 vzájemných soubojích s ním prohrálo pouze dvakrát, naposledy však právě při poslední návštěvě Střeleckého ostrova. Za Brno nemohou nastoupit zranění Král, Frejlach, Markovič a Lutonský, otazník visí nad Švancarou.

"Naším cílem je konečně bodovat a vzdálit se sestupovým příčkám. Musíme hodit za hlavu poslední nezdary, hlavně nešťastnou domácí prohru se Slavií. Uspět v Českých Budějovicích můžeme pouze s maximální snahou a bojovností, bez chyb v defenzivě, na které v posledních zápasech doplácíme bodovými ztrátami. Soupeř je ve svém prostředí nebezpečný, v posledním domácím vystoupení se Spartou držel dlouho vyrovnanou partii," uvedl hostující kouč Petr Čuhel.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Ježdík, Mchojan, Lengyel, Machovec - Klesa, Javorek, Benát, Hora - Řezníček, Táborský
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Petr - Hyčka, Brabec, Pernica, Husár - Mezlík, Zavadil, Šoljič, Pašek - Přerovský, Michal Škoda
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - Baník Ostrava  (pátek 20:15)
Na jaře rozjetá Olomouc chce dál atakovat čelo tabulky. Tentokrát bude o vítězství usilovat na domácím stadionu v derby proti Baníku Ostrava.

Hanáci dokázali ve všech jarních duelech posbírat všechny body jako jediný tým. Bodově se tak dotáhli na Jablonec a dýchají již na záda i druhé Spartě. Proti Baníku se Sigmě v posledních letech daří. Z posledních 11 vzájemných duelů Olomouc prohrála jediný, v sedmi dokázala zvítězit. Domácí trenér Pivarník se bude muset obejít bez potrestaného Janotky a zraněného Škerleho. Pikantní bude duel pro Varadiho či Dreksu, kteří v Baníku působili.

"Baník je zkonsolidovaným mužstvem s dobrou organizací hry a přechodem do útoku, ale pro nás bude důležité, abychom se prezentovali vlastní hrou a svou kvalitou se proti soupeři prosadili. Baroš má velkou kvalitu, ale nechceme zbytečně upozorňovat na některé hráče, protože to může být kontraproduktivní. Samozřejmě, že si na něho budeme muset dát pozor, ale věřím, že si s ním naše obrana poradí. Na Baník se ale chystáme komplexně jako na tým, ne na jednotlivce," uvedl Roman Pivarník.

Právě Milan Baroš je zaslouženě velkým tématem nejvyšší soutěže a své kvality ukázal v důležitém záchranářském boji před týdnem, když hattrickem sestřelil Votroky z Hradce Králové. Baníku se tak rázem lépe dýchá a věří si pochopitelně i na svého neoblíbeného soka. Pod koučem Pulpitem se Baníku daří, pod jeho velením prohrál jediné utkání. Ostrava táhne šňůru již pěti utkání bez porážky v řadě. Pokusu o natažení šňůry se nezúčastní zranění Svěrkoš a Soukup.

"Pokud zopakujeme výkon z Plzně, je v našich silách uhrát proti Sigmě dobrý výsledek. Viděl jsem všechny tři zápasy Sigmy a v její hře byly dobré i horší pasáže. Hradec i Slavia si dokázaly vytvořit hodně gólových příležitostí, což asi málokdo čekal. Olomouc je zranitelná, dá se tam uspět. Já na působení v Olomouci vzpomínám v dobrém, i když jsem nedokončil celou sezonu. Myslím, že i s hráči jsem se tehdy rozešel v dobrém, jeden z nich mi dokonce v týdnu poslal docela pěknou sms," pochlubil se trenér hostů Martin Pulpit.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Soukup, Dreksa, Šindelář, Vepřek - Pospíšil, Ordoš, Hořava - Schulmeister, Doležal, Navrátil
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Starý - Milosavljev, Hable, Droppa, Kukec - Baroš, Fantiš
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň19125233:1341
2.Sparta Praha19115331:1438
3.Sigma Olomouc19106331:1636
4.Baumit Jablonec19106333:1936
5.FK Mladá Boleslav1984721:2328
6.Dukla Praha1969428:2327
7.Slovan Liberec1975726:2626
8.1. FC Slovácko1966725:2424
9.Slavia Praha1957722:2222
10.Baník Ostrava1957726:2922
11.Vysočina Jihlava1949621:3021
12.Zbrojovka Brno19631021:3321
13.FC Hradec Králové1938817:2517
14.FK Teplice19451019:3317
15.České Budějovice19441116:2816
16.1. FK Příbram1937915:2716

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (424)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele