FORTUNA:LIGA - souhrn 5. kola nadstavby: Sparta vyhrála derby na Slavii

14.05.2022, 19:54, aktualizováno 15.05.2022, 18:58
Komentáře a souhrny
Sparta se na finále MOL Cupu naladila vítězstvím v derby na Slavii. Mistrovská Plzeň zdolala Baník Ostrava a tři body má rovněž Slovácko. Ani čtyřgólový David Puškáč Bohemians před baráží nezachránil - Jablonec uhrál ve Zlíně nepřesvědčivou remízu 1:1 a ta mu stačí k záchraně, stejně jako Pardubicím výhra v Teplicích 0:2. Na Bohemians tak v baráži čeká Opava, Teplice se utkají s Vlašimí, která nakonec skončila druhá...
O titul

Viktoria Plzeň - Baník Ostrava 1:0

15.05.2022 17:00

Góly: 42. Jean-David Beauguel (pen.)

Plzeňská Viktoria zakončila úspěšnou sezónu výhrou nad ostravským Baníkem. Západočeši uspěli ve Štruncových sadech díky jediné trefě z penalty, kterou proměnil Jean-David Beauguel. Francouzský kanonýr si 19. gólem v ročníku zároveň pojistil první místo v tabulce ligových střelců.

Obě mužstva pro duel využila své brankářské dvojky. Zatímco mezi třemi tyčemi domácích nastoupil Tvrdoň, záda Slezanům kryl Budinský. A právě gólman hostů měl v průběhu utkání víc napilno. Poprvé se Budinský natahoval v 18. minutě, kdy zasáhl proti Sýkorově střele. Po půlhodině hry zkoušel přes hlavu akrobaticky zakončit Beauguel, mezi tři tyče ovšem svůj pokus neusměrnil.

Větší šanci ke skórovaní dostal Beauguel těsně před koncem první půle. Sýkora totiž po kontaktu s Budínským upadl v pokutovém území, načež Plzeň dostala po intervenci videorozhodčího k dispozici penaltu. Tu si vzal na starost právě Beauguel, jenž se trefil k tyči a v dresu Viktorie se naposledy radoval z přesného zásahu.

Po hodině hry se mohl prosadit také druhý z útočníků Západočechů. Holík z pravé strany vyhledal povedeným centrem volného Chorého, avšak ten při zakončení uklouzl a výsledná střela skončila v zámezí. Za další dvě minuty pálil nepřesně svou silnou levačkou také Sýkora. A v nepřesných pokusech pokračoval i Pernica svým volejem z 85. minuty.

Až v nastaveném čase se v pokutovém území uvolnil Šulc a donutil Budinského k zákroku. Plzeň již další branku v utkání nepřidala, i tak si ale mistrovské oslavy naplno užila. Ani porážka pak již nic nezměnila na tom, že Baník zakončil sezónu na pátém místě.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sparta Praha 1:2

15.05.2022 17:00

Góly: 39. Petr Ševčík - 20. Tomáš Čvančara, 83. Adam Hložek

Hned tři ze čtyř derby pražských "S" zvládlo mužstvo z levého břehu řeky Vltavy. To poslední ovládli hráči Sparty v závěrečném kole ligové sezóny. Vítězství třetího týmu soutěže vystřelil na hřišti Slavie výstavní trefou Adam Hložek.

Zápas ve Vršovicích se rozjížděl pozvolna. První zákrok si připsal gólman hostů Heča ve 12. minutě, kdy do rukavic skryl slabý pokus Traorého. O čtyři minuty později již slávisté zatlačili svého protivníka v pokutovém území, výsledná střela Samka nicméně mezi tři tyče neletěla.

Ve 20. minutě přišly silné chvíle Sparty. Nejprve se ve velké šanci objevil pravý bek Wiesner, jehož ještě vychytal brankář sešívaných Mandous, načež domácí odvrátili balón na rohový kop. Z něj už ale hosté udeřili. Centr prodloužený na zadní tyč zakončil Čvančara, který se odpoutal od bránícího Ousoua.

Vedení sparťanů mohl hned dvakrát navýšit Karabec. Poprvé se mladý záložník ocitl ve slibné příležitosti ve 26. minutě, únik ovšem vyřešil slabým obloučkem, jenž Mandouse a jeho rukavice nepřeletěl. Za dalších deset minut se Karabec znovu zjevil za defenzivou Slavie, po uvolnění však pálil levačkou příliš vysoko.

Domácí po inkasované brance dlouho nic kloudného nevymysleli, těsně před koncem prvního poločasu však nečekaně udeřili. Ševčík se ve 39. minutě vydal do šestnáctky soupeře, kde se k němu míč vrátil od Hovorky, načež slávistický středopolař zamířil přesně k tyči - 1:1.

Také po změně stran hráčům dlouho trvalo, než zažehli motory. Až do 70. minuty se víceméně nic zajímavého nestalo. Vítr změny začal přicházet se zakončením Fily ze 73. minuty, které ovšem skončilo na tribuně. O pět minut později znepříjemnil hostům pozici v zápase Wiesner, jenž fauloval levého beka domácích Oscara, a jelikož v duelu, viděl již druhou žlutou kartu, musel hřiště opustit.

Slávisté však přesilovku nikterak nevyužili a sami naopak nabídli Spartě možnost vrátit si vedení zpět. A Letenští toho bezezbytku využili. Standardní situaci z 83. minuty, kterou hosté rozehrávali na hranici vápna sešívaných, si vzal na starost Hložek. Náctiletý talent se nikterak nerozpakoval a bombou levou nohou zavěsil pod břevno mimo Mandousův dosah - 1:2.

Nezvládnutou koncovkou z pohledu Slavie ještě podtrhl Plavšić, jenž se na začátku nastaveného času nechal vyprovokovat Haraslínem a zbytečně se stejně jako Wiesner nechal vyloučit. Sešívaní si tak po ztrátě ligového trůnu museli na konci ročníku vypít další kalich hořkosti. V konečné tabulce jako druhý nejlepší tým soutěže nakonec nasbírali 78 bodů, Sparta skončila o příčku níže a ziskem 73 bodů.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FC Hradec Králové 3:0

15.05.2022 17:00

Góly: 29. Vlastimil Daníček (pen.), 52. Michal Kohút, 80. Filip Vecheta

Hradečtí "Votroci" budou na nováčkovskou sezónu jistě vzpomínat v dobrém, závěrečné utkání se jim nicméně příliš nepovedlo. V Uherském Hradišti totiž od tamního Slovácka inkasovali celkem třikrát. I tak Východočeši skončili v tabulce šestí, Moravané si pak dalším vítězstvím pojistili páté místo.

Slovácko poprvé zahrozilo v páté minutě, kdy po dlouhém autu od Sadílka pálil těsně vedle brány Kohút. Na druhé straně zahrozil za dalších pět minut Kohút, ani on nicméně po centru od Klímy nemířil přesně. Domácí se do vedení dostali těsně před půlhodinou hry. Hofmanna nejprve v pokutovém území Votroků fauloval Kodeš a nařízený pokutový kop proměnil Daníček.

Mezi přesné střelce se mohl zapsat také Sadílek, jeho technický obstřel ze 36. minuty nicméně prosvištěl nad břevnem. O dvě minuty později toužil svůj druhý zásah přidat Daníček, zakončení mu ale na poslední chvíli překazil jeden z bránících hráčů. Těsně před odchodem do kabin mohl zničehonic vyrovnat Soukeník, jenže po centru z levé strany netrefil odkrytou část brány Moravanů.

Sedm minut po změně stran se skóre měnilo podruhé. Kohút si po přihrávce od Ljovina přehodil míč na levačku a šajtlí se trefil přesně k tyči. Na druhé straně hřiště toužil po korekci stavu Prekop, avšak ze standardní situace poslal balón vedle brány. Po hodině hry se za gólem hnal Tomič, radost mu ovšem překazil brankář Hradce Vízek. V 65. minutě se zaskvěl také gólman Slovácka Nguyen, jehož z dálky protáhl Rada.

V závěru se na trávník podíval také druhý nejlepší střelec ligy Jurečka, jenž si tentokrát místo přesného zásahu připsal asistenci. Kanonýr Moravanů našel v 80. minutě před bránou Vechetu, který se rychle zorientoval a donutil Vízka naposledy lovit balón ze sítě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň35267263:2185
2.Slavia Praha35246580:2778
3.Sparta Praha35227672:4073
4.1. FC Slovácko35215959:3868
5.Baník Ostrava3515101060:4855
6.FC Hradec Králové3510141144:5244
O udržení

FK Teplice - FK Pardubice 0:2

14.05.2022 18:00

Góly: 38. Vicu Bulmaga (vl.), 69. Filip Čihák

Fotbalisté Pardubic neprohráli ani pátý zápas skupiny o udržení ve Fortuna lize, když zvítězili na hřišti Teplic 2:0. Gólově se opět připomněl stoper hostů Filip Čihák, jenž si v předminulém utkání připsal premiérovou letošní trefu. Skláři se naopak nadstavbovou fází protrápili a sezonu zakončili na 15. příčce, což značí účast v baráži. V ní je čeká souboj s Vlašimí.

Teplice braly souboj s Východočechy jako přípravu na klíčový dvojzápas v baráži. Hosté na druhé straně měli přímou záchranu stále ve svých rukou, stačilo jim k tomu uhrát alespoň bod. Pardubice ve skupině o udržení už třikrát vyhrály a jednou remizovaly. Hodně jim k tomu pomohla defenziva, která v těchto čtyřech střetnutích inkasovala pouze jednou.

První velkou příležitost si připsali hosté, skvělý zákrok ale při situaci jeden na jednoho předvedl gólman Filip Mucha. Východočeši, vědomi si bodové situace v tabulce, příliš nepouštěli soupeře do šancí a snažili se kontrolovat hru s bonusem v podobě občasného ohrožování Muchovy branky. Skláři sice o držení míče vyloženě nouzi neměli, mnoho starostí ovšem červenobílým nenadělali. Naopak plnou hlavu jich měl Vicu Bulmaga, který při bránění standardní situace chtěl zabránit jistému gólu po zákroku Muchy, míč kutálející se po brankové čáře si ale moldavský obránce srazil do sítě sám.

Asi ne úplně dle dohodnuté taktiky byla hostující obrana často otevřená, a tak se několikrát opakovala situace rychlého protiútoku. Často i v přečíslení se žlutomodří snažili proniknout až před bránu Jakuba Markoviče, ani jednou ovšem nebyli stoprocentně úspěšní. Nebezpečnější byli hosté, v 69. minutě například trefil Vojtěch Patrák břevno. Odražený balon se sice obránci podařilo odklidit mimo bránu, gólu ale už nezabránil při následném rohovém kopu. Zaváhání soupeře využil Čihák, jenž se nejlépe zorientoval a zdvojnásobil počet vstřelených branek svého týmu. V obraně byl navíc stejně jistý a výsledek ustrážil až do konce.

Teplice tak ani poslední zápas před baráží nedokázaly vyhrát a s Pardubicemi vyšly naprázdno. Ve dvojzápase o záchranu se utkají s Vlašimí.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Jablonec 1:1

14.05.2022 18:00

Góly: 49. Václav Procházka - 37. Dāvis Ikaunieks

Fotbalisté Jablonce zvládli záchranářské klání pátého kola skupiny o udržení ve Fortuna lize, když remizovali na půdě Zlína 1:1. Ozdobou celého duelu se stala vyrovnávací trefa Václava Procházky, jenž odpověděl na gól Lotyše Davise Ikauniekse. Severočeský celek se tak vyhnul baráži o setrvání v české nejvyšší soutěži, kde působí nepřetržitě od sezony 1994/95.

Zlín si v posledním zápase proti Pardubicím zajistil jistotu záchrany v české nejvyšší soutěži. To samé však neplatilo o Jablonci, který měl proti Bohemians záchranu na dosah ruky. V poslední minutě nastavení ale inkasoval, a stále mu tak hrozila baráž. Pokud se jí chtěl vyhnout, pak potřeboval získat alespoň bod. Vzájemná bilance v tomto ohledu hovořila jasně pro hosty, kteří Ševcům nepodlehli od dubna 2008. Pomyslný jazýček na vahách mohly hrát i zkušenosti Václava Pilaře, jenž v minulém klání vstřelil parádní gól.

Po úvodním hvizdu byli jablonečtí fotbalisté zastíněni aktivním přístupem žlutomodrých, kteří naskočili ve speciální sadě dresů, připomínající 700. výročí od první písemné zmínky zlínského města. Moravané dokonce vsítili úvodní branku zápasu, ta ale nemohla být uznána kvůli ofsajdovému postavení Martina Filla. Zkušený krajní bek se objevil ve středu dění i v další akci, když našel Vukadina Vukadinoviče, jehož přízemní rána jen o kousek minula levou tyč. Naopak dosud nevýrazný Jablonec naložil se svou první příležitostí nejlépe jak mohl. Nebezpečný kontr do malého vápna našel Ikauniekse, který nezaváhal a vymetl pravý růžek soupeřovy branky.

Zelenobílí však po přestávce polevili. Volného prostoru v hloubi pole využil Procházka, jenž se blýskl výstavní ranou z voleje, která rozvlnila pravou šibenici. Hostům zatrnulo po chybě bránícího Jaroslava Zeleného, ten totiž dopřál hodně místa Vukadinovičovi, jehož zastavil až pohotovým zákrokem gólman Jan Hanuš. Jeho spoluhráči se v závěru nikam nehnali, jelikož si byli dobře vědomi cennosti dosavadního stavu utkání.

Zápas tedy vítěze nenabídl a oba celky se o body podělily. To znamená, že se Jablonec představí i v dalším ročníku Fortuna ligy. Baráž naopak čeká na Bohemians.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - MFK Karviná 4:0

14.05.2022 18:00

Góly: 22. David Puškáč, 27. David Puškáč, 47. David Puškáč, 52. David Puškáč

Bohemians na své půdě jednoznačně ovládli duel pátého kola nadstavbové fáze Fortuna ligy a sestupující Karvinou porazili 4:0. Na dominantním výsledku měl největší zásluhu David Puškáč, který nevídaně obstaral všechny branky domácího týmu. Jablonec ovšem v souběžně hraném utkání bodoval ve Zlíně, čímž stvrdil účast Klokanů v baráži. V ní narazí na Opavu.

Pro domácí Klokany byl poslední duel skupiny o udržení extrémně důležitý. Klub z Vršovic potřeboval nutně zvítězit a zároveň doufat v zaváhání soupeřů, aby se vyhl baráži o setrvání v nejvyšší soutěži. Domácí mohli vděčit za dílčí naději Petru Hronkovi, který v předešlém duelu zachránil proti Jablonci remízu díky pozdní trefě z 94. minuty. Soupeř z Karviné měl naopak jedno už jisté, a to pád do Fortuna národní ligy.

Motivace tak byla jednoznačně na straně Klokanů, a to se projevilo i na hrací ploše. Od úvodního výkopu se jasně ujali dění na hřišti a ve 24. minutě jim vyšší aktivita přinesla vytoužené ovoce. Na konci povedené kombinace byl oslavenec Puškáč, který z vnitra pokutového území krkolomně vypálil na zadní tyč a otevřel skóre. Útočník Bohemians ani nadále nepolevil. Díky své aktivitě si centrovaný balon našel nejlépe a ze složité pozice hlavou rozvlnil síť podruhé během pěti minut. Poté zelenobílí jasně kontrolovali průběh hry, svého soupeře do větších příležitostí nepouštěli a i s dvoubrankovým náskokem stále ohrožovali branku Karviné.

Od startu druhého dějství uběhlo pouze pár desítek sekund, když se do další klíčové situace utkání nachomejtl nejlepší střelec klubu z Vršovic Puškáč. Tentokrát po autovém vhazování pohotově vyslal přízemní ránu ze střední vzdálenosti, která zapadla k pravé tyči. V 52. minutě se ukázalo, že v den svých narozenin štěstí Puškáčovi opravdu přeje. Svůj čtvrtý gól vsítil jednoduše, neboť k němu na zadní tyč doplachtil centr, který nikým nehlídaný střelec dorazil do odkryté sítě. Následně se dění na hřišti uklidnilo, neboť o výsledku už bylo rozhodnuto a ke změně skóre do konce utkání nedošlo.

Bohemians dokázali v důležitém klání zabojovat a proti Karviné zapsali tříbodový zisk. Pražané i přes výhru putují do baráže, kde budou muset zápolit o svoji ligovou příslušnost v souboji s Opavou. První vzájemný duel je na programu 19. května.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.FK Pardubice359101642:6837
12.Fastav Zlín35991743:6036
13.FK Jablonec356161327:4834
14.Bohemians Praha 1905358101745:6134
15.FK Teplice35852233:5929
16.MFK Karviná353102233:6319

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (359)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele