FORTUNA:LIGA - souhrn 4. kola nadstavby

17.05.2019, 19:53, aktualizováno 19.05.2019, 16:58
Komentáře a souhrny
Slavia se s Ostravou rozešla bez branek, přesto slaví zisk titulu. Plzni nepomohla ani výhra v Liberci, tři body získala i Sparta. Co dohánět bude mít v odvetě finále playoff o Evropskou ligu Mladá Boleslav. Té se nepovedl zápas ve Zlíně a prohrála 1:3. Karviná doma nestačila na Bohemians 1905 a jistojistě půjde do baráže, na předposlední místo spadla Příbram...
O titul

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:0

19.05.2019 15:00

Góly: -

Fotbalisté Slavie si zajistili ligový titul. Pražané ve čtvrtém z pěti zápasů nadstavbové části nejvyšší soutěže získali v Ostravě potřebný bod a po bezbrankové remíze mají v čele tabulky tříbodový náskok na obhájce trofeje Plzeň. Při případné rovnosti bodů by ve prospěch červenobílých hrálo lepší postavení po základní části.

Slavia získala pátý ligový titul v samostatné historii a vyrovnala bilanci Plzně, kterou z pomyslného trůnu sesadila. Červenobílí navázali na mistrovské triumfy z let 1996, 2008, 2009 a 2017. Za necelé čtyři roky pod čínskými vlastníky vyhráli červenobílí nejvyšší soutěž podruhé.

Slávisté si díky titulu zahrají v závěrečném 4. předkole Ligy mistrů a mají jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy, což jim vynese v přepočtu přes 200 milionů korun. Pohár pro šampiona převezmou červenobílí za týden při posledním kole v derby se Spartou. Ve středu ještě slávisté odehrají s Ostravou finále domácího poháru a budou usilovat o zisk premiérového double v samostatné historii.

Do slávistické základní sestavy se překvapivě vrátil Ševčík, který kvůli zranění od odvety čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea měsíc nehrál ani minutu. Baník vyztužil defenzivu a nastoupil s pěti obránci.

Pražané od úvodu získali převahu a v momentě, kdy se nad vítkovickým stadionem spustila bouře, měli první dvě velké šance. V desáté minutě po rohu hlavičkoval Souček a domácí zachránil Laštůvka. Za dvě minuty utekl po straně Traoré, ale sám před brankou přestřelil.

Bývalý slávistický gólman Laštůvka podržel Baník i ve 26. minutě, kdy vykopl Součkův pokus. Ostravští zahrozili až v 36. minutě, kdy Fillo pronikl do vápna a na jeho přihrávku na malé vápně jen těsně nedosáhl nikdo ze spoluhráčů.

I na startu druhého dějství počítali šance hosté. V 51. minutě Laštůvka skvěle vyškrábl Hušbauerovi střelu k zadní tyči a stejného vítěze měl vzájemný souboj i o dvě minuty později. Van Burenův gól pak nemohl platit kvůli ofsajdu.

Ostrava v druhé půli chvílemi vyrovnala hru a hosté se pak už téměř nedostávali do šancí. Naopak v 86. minutě mohl rozhodnout domácí střídající Kuzmanovič, jeho ránu zpoza vápna po rohu pod břevno ale vyškrábl Kolář a udržel Pražanům titul. Bezbrankovou remízu bral i Baník, neboť se bodově dotáhl na pátý Liberec.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Plzeň 0:2

19.05.2019 15:00

Góly: 7. Tomáš Hořava, 90. Patrik Hrošovský (pen.)

Fotbalisté Plzně v předposledním čtvrtém kole prvoligové nadstavby zvítězili v Liberci 2:0, ale titul neobhájili. V souběžně hraném utkání totiž Slavia remizovala v Ostravě 0:0 a stala se novým mistrem. Viktoria, která v tabulce skončí na druhém místě, uzavře skupinu o titul za týden doma proti Baníku. Na stadionu Slovanu se gólově prosadili v sedmé minutě Tomáš Hořava a v poslední minutě další záložník Patrik Hrošovský z penalty.

Liberci kvůli dvěma žlutým kartám chyběl nejlepší útočník Kozák, kterého na hrotu útoku zastoupil Musa. Za Viktorii zase nemohl nastoupit disciplinárně potrestaný Hejda. Jeho pozici ve středu obranu zaujal Pernica.

Hosté hned z první velké šance otevřeli skóre. Kayamba v sedmé minutě posunul míč na Hořavu, který se z hranice šestnáctky trefil přesně do horního růžku. Plzeňský záložník navázal na středeční vedoucí gól proti Spartě.

Po nezáživné dvacetiminutovce převzali iniciativu Liberečtí. Musa nejprve hlavičkoval nepřesně a pak z ještě lepší pozice minul také nohou. Mezi tyče se nevyšla ani Potočného hlavička a domácí stoper Mara dalekonosným pokusem donutil brankáře Hrušku k prvnímu těžšímu zákroku. Hodně prostoru dál dostával Musa, kterému v závěru poločasu nevyšla ani rána z voleje.

Chorvatský útočník se premiérového gólu v české lize nedočkal ani krátce po změně stran a další hlavičku poslal mimo tyče. Plzeňští se vůbec nedostávali do hry a jejich útočné akce většinou končily už v zárodku.

Domácí si vytvářeli šance, ale v zakončení se nadále trápili. V 74. minutě se do pokutového území prodral střídající Micovčák, jehož střelu zblokovali domácí obránci a Hruška si poradil.

Až těsně před koncem domácí Oscar v šestnátce stáhnul unikajícího náhradníka Petrželu a nařízenou penaltu v 90. minutě proměnil Hrošovský.

Třetí gól Viktorie v nastavení málem vstřelil Řezník, který už přehodil brankáře Nguyena, ale obránce Fukala vykopl z brankové čáry. Plzeň potvrdila, že se ji na Liberec daří a v lize s ním neprohrála potřinácté za sebou.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Jablonec 2:0

19.05.2019 15:00

Góly: 12. Lukáš Štetina, 57. Ondřej Zahustel

Sparťanští fotbalisté potvrdili ve čtvrtém kole nadstavby první ligy oprávněnost třetího místa v konečném účtování ligy. V přímém souboji porazili čtvrtý Jablonec 2:0, o branky vítězů se zasloužili obránci Lukáš Štetina a Ondřej Zahustel. Duel připomínal spíše přípravný zápas, až příliš bylo zřejmé, že oba týmy už o nic nehrají.

Utkání, které nemohlo nic změnit na konečném ligovém pořadí obou klubů, diváků příliš nepřitáhlo a provázely ho navíc protesty proti klubovému vedení. Transparent "15 let s Křetínským = 15 let tichého smutku" vystřídal po dvaceti minutách další žádající demisi klubových šéfů s doprovodnými fotografiemi manažerů s výjimkou sportovního ředitele Tomáše Rosického.

Domácí přes nevlídnou atmosféru v hledišti začali aktivněji a v šesté minutě pálil Frýdek mimo. Ve 12. minutě už po rohu vedli. Hlavičku Štetiny zblokoval Hübschman pouze zpět ke sparťanskému stoperovi, který míč už nohou vrátil zpět do sítě.

Hosté v poklidně vedeném duelu také měli možnost několikrát projít až k brance především kvůli nedůsledné letenské obraně, ale do vyložené šance se nedostali a mezi tyče se vůbec netrefili.

Větší vzrušení přinesl až závěr poločasu kdy Kanga vyslal kolmou přihrávkou do průniku Tetteha, který byl faulován deset metrů před šestnáctkou od Hovorky, přesto souboj v rychlosti ustál, ale střílel už v pádu mimo. Rozhodčí Houdek se ale k situaci vrátil a Hovorku vyloučil.

Brzy po přestávce přidala Sparta druhý uklidňující gól, u kterého byl na začátku jen minutu po příchodu na hřiště střídající Čivič. Jeho centr Hložek ještě přes brankáře Hanuše do sítě neprotlačil, a tak vrátil míč před branku a Zahustel ho v 57. minutě usměrnil do opuštěné sítě.

Dosud tichý protest poté vyměnili fanoušci v domácím kotli za házení dýmovnic a bylo po klidné atmosféře. Zápas musel být dokonce na chvíli přerušen, poté navíc otřásla stadiónem ohlušující petarda.

Závěr utkání se již pak pouze dohrával a duel bez náboje dokázala Spartou dotáhnout bez problémů do vítězného konce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha34255477:2580
2.Viktoria Plzeň34245556:3177
3.Sparta Praha34206858:3166
4.FK Jablonec341661257:3254
5.Slovan Liberec3412101234:3146
6.Baník Ostrava341371438:4246
1. zápas

Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav 3:1

17.05.2019 18:00

Góly: 41. Tomáš Poznar (pen.), 46. Petr Jiráček, 65. Tomáš Poznar - 53. Muris Mešanović

Ani Mladá Boleslav nevyloupila zlínskou Letnou. Domácí ševci totiž inkasovali pouze jednou, sami přitom třikrát udeřili a dvojutkání o naději na postup do Evropské ligy mají velice slušně rozehrané.

Fanoušci domácích byli jistě zvědaví na výkon nového muže v sestavě Moravanů, a sice mladého stopera Cedidly, který nahradil Bača. Na straně Středočechů se do zálohy postavil zkušený Matějovský, na lavici náhradníků tak zamířil Wiesner.

Nový muž v obraně Zlína Cedidla se po pěti minutách neuvedl zrovna šťastně, když jeho nepovedený odkop málem potrestal Přikryl, avšak naštěstí pro ševce zachránil celou situaci brankář Rakovan. Hostující Přikryl měl další šanci v sedmnácté minutě, kdy střílel těsně nad břevno. Domácí odpověděli zajímavým protiútokem o pět minut později, kdy po Džafićově pobídce pálil z voleje vedle Jiráček.

Mladý Cedidla nehrál příliš dobrý zápas. Po půlhodině hry byl nedůrazný proti Komličenkovi, jenž nacentroval na Mešanoviće, který se však do míče neopřel ideálně. Aktivita Boleslavi ovšem po čase opadala a těsně před přestávkou se Moravané dokonce dostali do vedení. Matějovský po přímém kopu fauloval v pokutovém území Buchtu a nařízenou penaltu proměnil útočník Poznar.

Téměř hned po změně stran odskočil Zlín do dvoubrankového vedení. Džafićův centr zprava se od Křapky odrazil na zadní tyč k Jiráčkovi, který s pomocí břevna skóroval. V 51. minutě měl další slibnou šanci domácích Buchta, ale po rohovém kopu hlavičkoval mimo bránu. O dvě minuty později však přišla gólová odpověď na druhé straně. Křapka posadil pumlíč na hlavu Mešanoviće, jenž jej usměrnil přesně k tyči - 2:1.

Hosté se tlačili za vyrovnáním, jenže v 65. minutě se nevvarovali chyby v obraně. Jugas s Křapkou se nedohodli při bránění Poznara a druhý ze jmenovaných obránců Středočechů si míč srazil balón do vlastní sítě. Další šance Boleslavi již Rakovana příliš neohrozili, ševci si totiž zkušeně hlídali náskok a po vítězství 3:1 povezou k odvetě na hřiště soupeře nadějný výsledek.

Více informací k zápasu
O udržení

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 0:1

18.05.2019 17:00

Góly: 31. Josef Jindřišek

Fotbalisté Karviné prohráli doma v předposledním kole pětizápasové nadstavby první ligy ve skupině o záchranu s Bohemians 1905 0:1 a budou muset do baráže o nejvyšší soutěž. Slezané skončí na patnáctém místě tabulky a čeká je dvojutkání s druhým týmem druhé ligy Jihlavou. Pražané se naopak posunuli na nesestupovou třináctou příčku a k definitivě udržení jim stačí v posledním kole získat bod. Zápas v Karviné rozhodl v 31. minutě kapitán "Klokanů" Josef Jindřišek.

Bohemians v březnovém duelu v Karviné zvítězili 3:0 a také dnes začali lépe. Jako první sice vážněji zahrozil v 15. minutě Krivák, jehož hlavička skončila těsně nad, od té doby ale byli lepší hosté. Ve 22. minutě střílel Bartek a jen těsně minul.

V 31. minutě už Pražané slavili vedení. Guba nepokryl nabíhajícího Dostála, který stihl balon od autové čáry nakopnout do vápna, kde jej po sérii odrazů získal Jindřišek a poslal ho pod břevno. Osmatřicetiletý defenzivní záložník si připsal jubilejní 20. gól v první lize.

Hosty branka nakopla. O dvě minuty později hlavičkoval pod břevno Nečas a domácí zachránil Pastornický. Karvinský trenér Straka byl s první půlí viditelně nespokojený a po pauze hned dvakrát střídal. Na hřiště se dostali Záhumenský a Ba Loua, který hru Slezanů trochu oživil.

Po jeho obloučku do vápna netrefil míč Bukata, v 72. minutě sám Ba Loua střílel, ale jen do středu brány. V 74. minutě minul Rundič. Karviná měla převahu, ale ve finální fázi se trápila. V 88. minutě se Slezané neprosadili ani po velkém závaru.

Naopak v poslední minutě mohl po slalomu přes čtyři hráče přidat pojistku střídající Reiter, ale ztroskotal na Pastornickém. Pražany to ale už nemuselo příliš mrzet. "Klokani" potvrdili, že se jim více daří venku, kde získali 24 z celkových 39 bodů v této ligové sezoně.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FC Slovácko 0:0

18.05.2019 17:00

Góly: -

Fotbalisté Slovácka remizovali ve čtvrtém kole skupiny o záchranu nadstavby první ligy na hřišti sestupující pražské Dukly bez branek, přestože domácí hráli od 23. minuty bez vyloučeného obránce Daniela Součka. Dejvický celek nevyhrál podeváté za sebou, naopak Slovácko natáhlo neporazitelnost na pět utkání.

Oběma týmům už o nic nešlo. Dukla v minulém kole prohrou 0:3 v Karviné získala jistotu sestupu po osmi letech v nejvyšší soutěži, naopak Slovácko se výhrou 4:1 nad Opavou zachránilo.

První vážnou šanci si v deváté minutě vypracovalo Slovácko. Po rohovém kopu se v šestnáctce Dukly vytvořil závar a brankář Hruška střelu jednoho z hostujících hráčů vyrazil.

V 16. minutě běžel domácí Holík sám na gólmana Trmala, ale zakončil těsně vedle. Na druhé straně vypálil o čtyři minuty později z hranice vápna Kalabiška, míči v cestě do sítě však zabránil Hruška.

Souček ve 23. minutě zastavil před šestnáctkou nedovoleně unikajícího Zajíce a rozhodčí Adámková domácího beka vyloučila. Dukla obdržela šestou červenou kartu v sezoně, což je nejvíce ze všech týmů. Následnou střelu Janoška z přímého kopu Hruška zastavil.

Ve druhém poločase se Slovácko poprvé dostalo ke střele v 63. minutě, kdy Havlík zamířil nad. O devět minut později se ke slovu dostala i Dukla, ale Tetour nastřelil z vápna boční síť. Čtvrt hodiny před koncem zkusil štěstí z dálky na vzdálenější tyč Hološko, ale Hruška zasáhl.

Pražané výsledek udrželi, v první lize však neporazili Slovácko podvanácté v řadě a na Julisce posedmé za sebou.

Více informací k zápasu

SFC Opava - 1. FK Příbram 2:1

18.05.2019 17:00

Góly: 44. Jan Schaffartzik, 85. Endy Bernadina - 63. Antonín Fantiš

Fotbalisté Opavy v předposledním čtvrtém kole nadstavby doma zdolali Příbram 2:1 a zajistili si záchranu v první lize. Naopak hosté klesli na čtrnácté místo, které znamená baráž o nejvyšší soutěž. Slezany poslal do vedení těsně před pauzou Jan Schaffartzik, po hodině hry vyrovnal Antonín Fantiš. Souboj nováčků v 85. minutě rozhodl střídající Endy Opoku Bernadina. Příbram před závěrečným utkáním skupiny o záchranu proti Dukle ztrácí dva body na třinácté Bohemians 1905.

Příbram při poslední návštěvě Opavy utrpěla loni v říjnu debakl 0:5, tentokrát však začala slibně. Ve čtvrté minutě Matoušek našel v pokutovém území Fantiše, ale jeho přízemní střelu si pohlídal gólman Fendrich.

Domácí brzy převzali iniciativu a Středočechy začali přehrávat. Schaffartzik z dálky těsně minul branku a mezi tyče se v dobrých pozicích netrefili hlavou ani Smola se Simerským.

Na konci poločasu Schaffartzik nejprve zahodil obrovskou šanci a sám na malém vápně trefil brankáře Kočího. Opavský záložník si ale spravil chuť ve 44. minutě, kdy otevřel skóre hlavou poté, co na něj Jursa prodloužil míč ze Zavadilova přímého kopu. Schaffartzik zaznamenal premiérový ligový gól v sezoně.

Po změně stran z dálky o kousek přestřelil hostující Nový a na druhé straně zase chyběl kousek Řezníčkovi. Po sérii domácích rohů si na jeden z nich naběhl z druhé vlny Jurečka, zblízka však hlavičkoval nad bránu.

Příbramští v 63. minutě vyrovnali. Střídající Květ nacentroval do šestnáctky, Fendrich vyboxoval míč přímo na Fantiše a ten ho šťastně dotlačil do branky. Opavští u rozhodčího Orla marně reklamovali ruku hostujícího střelce.

Slezané v závěru přidali a tlačili se dopředu. V 85. minutě Simerský po další Zavadilově standardce hlavičkoval do břevna a míč se odrazil přímo k Bernadinovi. Nizozemský útočník, který byl na hřišti jen minutu, pohotově propálil všechno před sebou a zajistil domácím záchranu.

Příbramské naděje o minutu později prakticky ukončil Soldát, jenž byl vyloučen po druhé žluté kartě. Opava na svém stadionu vyhrála pátý z posledních šesti ligových zápasů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.1. FC Slovácko341261641:4742
12.SFC Opava341261646:5642
13.Bohemians Praha 1905349121332:4239
14.1. FK Příbram341071740:7137
15.MFK Karviná34952042:5632
16.Dukla Praha34572228:6922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (366)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele