FORTUNA:LIGA - preview 4. kola nadstavby

17.05.2019, 08:25, aktualizováno 19.05.2019, 08:09
Previews
Slavia má na dosah titul a dnes ho získá za předpokladu, že bude bodovat na půdě Baníku Ostrava, v případě porážky pak může doufat ve ztrátu Plzně v Liberci. Sparta naposledy schytala debakl v Plzni a svým fanouškům se bude chtít revanšovat proti Jablonci...
O titul
Baník Ostrava - Slavia Praha  (neděle 15:00)
Jeden jediný bod chybí fotbalistům Slavie k zisku mistrovského titulu. Ten mohou získat již v nedělním utkání předposledního kola v Ostravě. Domácí Banik ale nic zadarmo nedá, sám totiž bojuje o páté místo a zajisté jde získat i psychologickou výhodu před vzájemným středečním finále MOL Cupu.

Slavia se v týdnu hodně natrápila, nakonec se jí ale povedlo udolat Jablonec a odpověděla tak na vysoký triumf Plzně nad Spartou. Na čele tabulky má pětibodový náskok a fanoušci pomalu chystají mistrovské oslavy.

"Věřím, že to dotáhneme už v Ostravě. Ale je to fotbal, stát se může cokoliv. Dokud to nebude matematicky jasné, musíme se stoprocentně koncentrovat a soustředit. V Ostravě to bude těžký zápas venku, minule jsme tam odehráli nepovedený zápas a prohráli. Baník má nějakou sérii, kdy nedal gól a nevyhrál, ale vždy všechno jednou musí skončit. My samozřejmě uděláme absolutní maximum, abychom na Baníku vyhráli, to by nám dávalo jistotu. Já tomu samozřejmě věřím, ale dokud to nebude černé na bílém, musíme být maximálně ostražití," řekl před duelem trenér Jindřich Trpišovský.

Slavii budou chybět rekonvalescenti Tecl s Hromadou a mimo hru je i Ševčík. Otázkou pak zůstává, zda do zápasu budou moci zasáhnout Masopust se Zmrhalem.

Domácí Baník se v nadstavbě trápí, prohrál všechny tři zápasy a dokonce nedal ani jeden gól. V neděli ale motivaci mít bude - Slavii hodlá oplatit březnovou potupnou porážku 0:4, navíc potřebuje získat sebevědomí před pohárovým finále se stejným soupeřem.

"Musíme do toho dát všechno. Jdeme do toho s tím, abychom už konečně zase dali nějaký gól a byli tak blíže k bodovému zisku. Je to specifické, že se Slavií budeme hrát dvakrát po sobě. Ale hráči už jsou natěšení, každý chce hrát proti Slavii, ať je to liga nebo pohár. Hráči se musí kousnout a dokázat, že mají dobrou kondici na to, aby i dva těžké zápasy během několika dnů dokázali zvládnout. Pořád jsme ve hře o páté místo," burcuje svůj tým trenér Bohumil Páník. Tomu chybí vykartovaný Mešaninov a zranění Baroš, Granečný a J. Šašinka, nejisté jsou navíc starty Diopa a Jánoše.

Zvláštní motivaci bude mít v neděli Alex Král, ten v den utkání oslaví 21. narozeniny.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Hrubý, Jirásek, Holzer - Kuzmanovič, O. Šašinka
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Král - Stoch, Traoré, Olayinka - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.09 - 4.46 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Viktoria Plzeň  (neděle 15:00)
Viktoria Plzeň před několika dny rozstřílela Spartu, naděje na obhajobu titulu se ale přesto zmenšily. Slavia porazila Jablonec a situace Západočechů je krajně nepříznivá, v posledních dvou kolech musejí získat maximální počet bodů, Sešívaní by k tomu nesměli bodovat ani jednou.

"Máme už jistotu druhého místa a předkola Ligy mistrů. Moc nevěříme tomu, že by Slavia z dvou utkání nezískala bod. Takže jsem sám zvědavý, co to s námi udělá. Je to pro nás i zápas, v němž můžeme hrát tak aktivně, jako jsme hráli třeba se Spartou. Myslím si, že Liberec bude hrát stejně," nechal se slyšet trenér Pavel Vrba.

Plzeň to na Liberec umí a nejlepším důkazem je fakt, že mu nepodlehla už ve třinácti po sobě jdoucích zápasech - poslední triumf Slovanu je starý už pět let.

"Pro diváka ten zápas může být zajímavější tím, že to nebude možná tolik svázané taktikou a nebudeme tolik lpět na výsledku, i když samozřejmě my i Liberec budeme chtít vyhrát. O to to může být zajímavější, že obě mužstva budou víc preferovat ofenzivu než defenzivu. Liberec patří v lize k top mužstvům, která pravidelně hrají o poháry. V Liberci to bylo vždy těžké, je dobře trénovaný. Vždy nám dělal obrovské problémy," uvědomuje si Vrba.

V hostujícím dresu se daří Janu Kovaříkovi, v posledních dvou zápasech dal tři branky a v Liberci si na své konto může připsat 250. start v české nejvyšší soutěži. Na trávníku naopak bude chybět potrestaný Hejda, do Liberce nejedou ani zranění Čermák, Ekpai, Hubník, Krmenčík a Procházka.

Liberec ještě bojuje s Baníkem Ostrava o pátou příčku a v tuto chvíli má k dobru jednobodový náskok. Jeho zápasy v nadstavbě příliš atraktivní nejsou a zatím v nich padly jenom dvě branky. Výrazné zlepšení v ofenzívě se nedá předpokládat díky karetnímu trestu nejlepšího střelce Kozáka, zranění na trávník nepustí Oršulu s Mikulou.

"Plzeň má ještě pořád šanci, i když jen opravdu minimální, získat titul. Takže dokud budou tu malinkou možnost cítit, budou se u nás určitě rvát o vítězství. Navíc minule dali doma čtyři góly Spartě a dostali se zase do pohody. Hru mají založenou na výborné kombinaci, na nebezpečných standardkách, soupeřům se snaží vnutit svůj styl hry a v zápasech být dominantní. My máme také samozřejmě velkou motivaci naplno bodovat, abychom si upevnili páté místo, a jsme povzbuzení minulou výhrou v Ostravě," těší se na duel asistent trenéra Liberce Miroslav Holeňák.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Fukala, Kačaraba, Mara, Hybš - Breite, Oscar - Malinský, Sýkora, Potočný - Musa
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Pernica, Brabec, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, Kayamba, Kovařík - Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.37 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FK Jablonec  (neděle 15:00)
Sparta schytala debakl 0:4 v Plzni a ten by ráda odčinila v domácím prostředí proti Jablonci. Ani jednomu z týmů v tabulce už o nic nejde, Letenští skončí třetí, Severočeši čtvrtí.

"Realizační tým si hned po utkání v Plzni sedl a analyzoval ho na videu. Následně jsme to pustili hráčům, vysvětlili chyby. Ze začátku naše hra nebyla špatná, ale pak si Plzeň počkala na naše chyby a dala nám góly z brejků. Musíme se těch chyb proti Jablonci vyvarovat. Početná marodka je hodně limitující, máme hráče, kteří několik měsíců nehráli a najednou by měli nastoupit. Je to mrzuté. Musíme to řešit do budoucna," prohlásil trenér Sparty Michal Horňák.

Domácí měli po výsledkové stránce velmi dobrý vstup do sezony a do konce září sbírali především výhry, od konce devátého měsíce se ovšem začaly množit ztráty a přišlo i osm porážek. V součtu to znamená už šestnáctibodové manko na vedoucí Slavii.

Sparta se proti Jablonci může pochlubit přívětivou bilancí, když tomuto soupeři podlehla jenom v jednom z posledních šestnácti zápasů, Severočeši navíc na Letné naposledy triumfovali v březnu 2007. Tato čísla v neděli nebudou potvrzovat zranění Ben Chaim, Dočkal, Kadlec, Panák, Plavšič, Pulkrab a Drchal, nejistý je start Zahustela.

Jablonec naposledy sahal po bodu z půdy Slavie a o jeho porážce rozhodla až 85. minuta. Především trenér Petr Rada se může v předposledním kole těšit na důvěrně známé prostředí, není tomu tak dávno, co Spartu trénoval.

"Jsem rád, že můžu být (po trestu) na lavičce. Budu mít pod nohama trávu, což je samozřejmě lepší. Ale v těch dvou zápasech, i když jsme jeden nevyhráli, to nemělo velký vliv. Na Slavii jsme hráli dobře, hráči všechno věděli a stejně mě slyšeli z tribuny. Ale teď bude lepší, že nemusím sedět na tribuně. Sparta byla moje předchozí působiště. My a ani Sparta se nemůžeme v tabulce nikam posunout, Sparta teď prohrála v Plzni 0:4, takže možná bude na jejich straně nějaká nervozita. Ale doma je Sparta silná, má spoustu mladých hráčů a bude chtít zvítězit," domnívá se Rada.

Hostujícímu kormidelníkovi nebudou k dispozici potrestaný Břečka a zranění Lischka, Štěpánek a Jankovič, otazník se navíc vznáší nad startem Acosty.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Chipciu, Radakovič, Costa, Hanousek - Karlsson, Sáček, Kanga, Frýdek, Hložek - Tetteh
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Kubista, Sobol - Hübschman - Kratochvíl, Trávník, Považanec, Jovovič - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.64 - 3.67
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha33254477:2579
2.Viktoria Plzeň33235554:3174
3.Sparta Praha33196856:3163
4.FK Jablonec331661157:3054
5.Slovan Liberec3312101134:2946
6.Baník Ostrava331361438:4245
1. zápas
Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav  (pátek 18:00)
Zlín se po infarktovém závěru v Olomouci dostal do druhého kola play off o Evropskou ligu, kde na něj čeká další těžký kalibr. Na Letnou v pátek zavítá Mladá Boleslav, která chce u Dřevnice prolomit obrannou hráz domácích a uhrát co nejlepší výsledek do odvety.

Ačkoliv za sebou mají Ševci nepovedené jaro, během kterého opustili pozice ve skupině o titul, nakonec mohou ročník zakončit povedeným představením. V podstatě již nyní jedou Moravané nad plán, neboť s jejich postupem v prvním kole play off o Evropskou ligu přes Olomouc se příliš nepočítalo. Zlín však Sigmu dokonale zaskočil, a byť v odvetě málem prohospodařil slibný náskok, postoupil díky více vstřeleným brankám na hřišti soupeře do dalších bojů.

Velký podíl na zmrtvýchvstání Ševců má nový kouč Jan Kameník. Ten na trenérskou sesli usedl po odvolaném Romanu Pivarníkovi, dokázal stmelit rozhádaný kádr a vsadil na bojovnou taktiku, která proti Olomouci slavila úspěch. I proti Mladé Boleslavi bude Zlín nejspíš vycházet ze zabezpečené obrany, neboť útok Středočechů patří mezi nejlepší v soutěži.

Síly soupeře si je ostatně vědom i Kameník. "Mají dobře zvládnutý postupný útok a taky rychlý přechod do útoku. Navíc dokáží být velmi důslední v obranné fázi, kde jsou velmi silní. Svoji kvalitou spíše patří do první šestky. Na druhou stranu nás povzbudilo vítězství s Olomoucí, proto chceme tým dobře připravit a potěšit naše domácí fanoušky," uvedl sedmatřicetiletý lodivod.

Přestože ofenziva družiny trenéra Jozefa Webera byla v základní části nejvyšší soutěže hned po Slavii a Jablonci třetí nejlepší, nestačilo to k Boleslavi k postupu mezi nejlepší šestku ligy. Vytříbený útok Středočechů totiž často zapomíná na zadní vrátka a jejich obrana často pořádala dny otevřených dveří. Weberova družina tak o Evropskou ligu musí usilovat skrze nevyzpytatelné play off.

V prvním kole proti Teplicím se naštěstí předvedl hlavně útok vedený kanonýrem Komličenkem. Modrobílí měli postup jistý de facto už po prvním klání na Stínadlech, kde tamní skláře zostudili osmibrankovým výpraskem. Obrovskou blamáž sice Severočeši částečně odčinili remízou v odvetném zápase, z postupu se nicméně radovala Boleslav.

Středočeši se se Zlínem utkali na závěr základní části, kdy vyhráli jasně 3:0. Obránce Jakub Jugas však varuje, že nyní půjde o zcela jiné střetnutí. "Je to těžký soupeř, vyřadili Sigmu, jde o pohárové dvojutkání, tam se může stát cokoliv. Musíme k tomu přistoupit zodpovědně a přivést si už do odvety dobrý výsledek," řekl stoper, jenž svou kariéru začínal právě v dresu soupeře.

Zlín v prvním kole proti Olomouci postrádal levého beka Lukáše Bartošáka a záložníka Petra Hronka. Jejich start je nepravděpodobný i proti Mladé Boleslavi, kterou trápí jen zranění obránce Jakuba Klímy. Za domácí určitě nebude hrát v minulém zápase vyloučený Lukáš Železník.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Holík, Bačo, Buchta, Gajić, Jiráček - Džafić, Hlinka, Podio, Čanturišvili - Poznar
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Křapka, Hájek, Jugas, Fulnek - Wiesner, Hubínek, Bucha, Přikryl - Mešanović, Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.89 - 3.45 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
O udržení
MFK Karviná - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Souboj čtrnáctého s patnáctým uvidí stadion v Karviné. Domácí musí bezpodmínečně zvítězit za tři body, aby se drželi šance na třinácté místo a jistotu záchrany. Hosté také potřebují po dlouhé době uspět a vymanit se z nejistých pozic.

Slezané se po dvou těsných porážkách v Příbrami a Opavě vrátili na vítěznou vlnu a jednoznačně porazili pražskou Duklu. Na vítězství se dvěma brankami podílel Wágner, jednu trefu přidal Guba. Zelenobílí jsou pod Františkem Strakou skvělí především doma, kde již čtyřikrát v řadě zvítězili. Přitom vstřelili devět gólů a inkasovali jen jeden. Hlavními hrozbami pro soupeřovy obrany jsou zajisté Wágner a Budínský. První jmenovaný přesně zavěsil již třináctkrát, ten druhý devětkrát a přidal sedm asistencí. Absentovat bude pouze rekonvalescent Puchel.

K utkání s Duklou se vrátil i František Straka. "Výsledek 3:0 s Duklou je pro nás povzbuzením do dalších zápasů. Sice ještě máme teoretickou šanci se vyhnout baráži, ale já nejsem naivka. Pro mě je nejdůležitější tým připravit na baráž proti komukoliv a tu baráž zvládnout. Nekoukám na soupeře, koukám na náš tým, jak my se budeme prezentovat. Proti Bohemce je jasným cílem urvat tři body," burcuje zkušený trenér.

Klokani naposledy uspěli téměř před měsícem. Od té doby v pěti zápasech pouze třikrát remizovali, a to na Dukle a dvakrát na Slovácku, k nim zapsali do statistik i dvě porážky. Nejprve nestačili v poháru na Baník, před týdnem schytali debakl 1:4 od Příbrami, přestože zásluhou Vaníčka od začátku vedli. Hlavním problémem Bohemky je bídná ofenziva - vždyť tři nejlepší střelci nasbírali dohromady třináct gólu, stejně jako soupeřův Wágner. Jusuf je na pěti, po čtyřech mají Nečas a stoper Hůlka.

"Nemá cenu se patlat v tom, co jsme proti Příbrami předvedli, protože by to nebylo prospěšné pro nic a pro nikoho. Jediná šance je zapomenout a zvládnout se připravit na další zápas, v němž je možnost to napravit. Pořád máme dva zápasy a pevně věřím, že získáme-li body, baráži se vyhneme," neztrácí naději Martin Hašek.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Pastornický - Krivák, Dreksa, Rundič, Záhumenský - Smrž - Moravec, Lingr, Budínský, Guba - Wágner
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Vacek, Ljovin, Bartek - Reiter, Hilál, Vaníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.38 - 3.38 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Dvě mužstva z opačných konců tabulky skupiny o záchranu se utkají při sobotním odpoledni na Julisce. Již sestupující domácí přivítají Slovácko, které si v týdnu definitivně zajistilo záchranu.

Dukla čeká na vítězství již přes dva měsíce, kdy doma zdolala Karvinou. Od té doby slavila jen dílčí úspěchy v podobě remíz proti Mladé Boleslavi a Bohemians. Nyní se hráči armádního klubu "pyšní" nejhorší ligovou ofenzivou (28 gólů) i defenzivou (69 obdržených branek). O aktivitu na útočné půlce se stará mimo jiné Djuranović, jenž je také nejlepším střelcem svého mužstva - vsítil šest branek. Pražanům navíc hned dva hráči, Ostojić a González, budou chybět kvůli vykartování. Mimo je ze zdravotních důvodů i Kozma.

Domácí však rozhodně nemají sklopené hlavy. "Sestup Dukly nás všechny strašně mrzí, ale musíme to vzít jako realitu. Hrozně rád bych poslední dva zápasy využil k tomu, abych viděl vazby hráčů, kteří za Duklu budou pokračovat. Myslím, že je ideální prostor, abychom si to vyzkoušeli. Samozřejmě s tím, že bodový zisk je tak tristní, že do konce jednoznačně chceme urvat nějaké body," ujišťuje trenér Roman Skuhravý.

To Slovácku se proti přímým konkurentům v boji o záchranu daří. V posledním kole základní části remizovalo s Bohemians, na půdě téhož soupeře hrálo v nadstavbě bez branek. Mezitím však dokázali fotbalisté z Uherského Hradiště jednoznačně porazit Příbram, v úterý zase nedali čuchnout Opavě. Prosadili se při tom Janošek, Daníček, Havlík a Hološko. Právě kapitán Daníček je jakožto penaltový exekutor se sedmi góly nejlepším střelcem svého týmu, následuje jej Zajíc. Jediným absentérem na straně hostí by měl být zraněný Krejčí.

"Mužstvo pořád hraje o nějaké prémie, příležitost na Dukle dostanou i jiní hráči, sestavu se budeme snažit prostřídat. Kluci mě znají a vědí, že kdyby chtěli z něčeho slevit nebo k zápasu špatně přistoupit, tak by se mnou špatně pořídili. Budeme dbát na to, aby se něco takového vůbec nestalo. Chceme na Dukle pokračovat v trendu, který jsme v nadstavbě ukázali v domácích zápasech," říká Martin Svědík, trenér Slovácka.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Ďurica, Bezpalec, Souček - Douděra, Doumbia, Hanousek, Miloševič - Djuranovič, Hadaščok, Tetour
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Šimko, Reinberk - Daníček - Navrátil, Havlík, Sadílek, Kalabiška - Hološko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.09 - 3.76 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SFC Opava - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Fotbalisté Opavy v rámci čtvrtého kola nadstavby přivítají Příbram a plný bodový zisk pro ně bude znamenat jistotu záchrany. Bodovat však potřebují i hosté, kteří aktuálně disponují pouze těsným náskokem na Bohemians.

Slezané do nadstavby vstoupili nejlépe jako mohli a dokázali porazit nedalekou Karvinou i pražskou Duklu, v úterním vloženém kole však přišla studená sprcha. Na Slovácku po pěti minutách prohrávali o dva góly, konečný výsledek činil 4:1, jediným jejich střelcem se stal Bernadina. Proti mnohým týmům ze skupiny o záchranu mají žlutomodří nespornou výhodu, a to takovou, že disponují klasickým silným útočníkem v podobě Tomáše Smoly. Ten se do tabulky střelců zapsal již devětkrát a daleko za sebou nechává své spoluhráče. Nejlépe z nich jsou na tom čtyřgóloví Zavadil a Juřena.

"Musíme podat daleko lepší výkon než na Slovácku. Dělali jsme chyby, které soupeř využil, s takovým pojetím hry bychom neuspěli. Musíme hrát zodpovědněji, pořád máme vše ve svých rukou. Příbram svou kvalitu ukázala vysokým vítězstvím na Bohemce, což překvapilo i mě. Ale věřím, že navážeme na domácí zápasy a i tohle důležité utkání zvládneme," říká kouč Opavy Ivan Kopecký.

Vývoj skupiny pro příbramské hráče je zcela opačný než v případě soupeře. Na úvod schytali krutý debakl na Slovácku, kde pětkrát inkasovali. Poté však zabrali a dokázali doma zdolat Karvinou, v týdnu v důležitém zápase čtyřmi góly potopili Bohemians. Při tom se prosadili postupně Mingazov, Kingue, Matoušek a Polidar. Právě Jan Matoušek je i přes gólový půst při anabázi ve Slavii nejlepším střelcem Středočechů, nasbíral totiž již osm branek, následován je Antonínem Fantišem se šesti.

"Pro nás je to důležitý zápas, ale to samé platí pro Opavu, která když to zvládne, bude zachráněná. Bude to těžký zápas pro obě mužstva. My musíme udělat další krok a bodovat. Je to fajn, že máme dvě výhry za sebou, ale pokud bychom v Opavě nebodovali a Bohemka vyhrála, tak to ztrácí efekt, který to mělo. Opava má krásný stadion, výborné fanoušky, kteří tam vytvoří vždycky parádní kulisu," chválí soupeře trenér Roman Nádvorník.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Schaffartzik, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Řezníček - Jurečka, Jursa, Zapalač - Smola
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Tregler, Soldát, Antwi - Mingazov, Kingue, Rezek, Fantiš - Matoušek - Polidar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.73 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.1. FC Slovácko331251641:4741
12.SFC Opava331161644:5539
13.1. FK Příbram331071639:6937
14.Bohemians Praha 1905338121331:4236
15.MFK Karviná33951942:5532
16.Dukla Praha33562228:6921

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (564)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele