FORTUNA:LIGA - preview 2. kola nadstavby

23.06.2020, 08:24, aktualizováno 24.06.2020, 08:58
Previews
Stadion Slavie v Edenu (© AFP)
Česká nejvyšší soutěž může mít dnes večer staronového mistra, Slavia hostí Plzeň a v případě výhry může odstartovat další oslavy. Na programu je rovněž severočeské derby, v němž se Jablonec střetne s Libercem...
O titul
FK Jablonec - Slovan Liberec  (středa 17:30)
Podještědské derby může nabídnout pořádně třaskavou bitvu o průběžné čtvrté místo tabulky. Protože třetí Sparta už pomalu a jistě začíná severočeskému duu unikat, může být vzájemný zápas Jablonce a Liberce hodně důležitý, co se otázky jejich konečného postavení týče. Zatím jsou na tom po jedenatřiceti odehraných zápasech o pouhé dva body lepší domácí.

Oba celky na sebe narazily teprve nedávno, po koronavirové přestávce zkraje června na Střelnici zvítězil Liberec, a to tím nejtěsnějším možným způsobem. Aby svého protivníka mohl v průběžném pořadí předskočit, bude muset tříbodový rezultát urvat opětovně. Především pak potřebuje napravit minulý výsledkový nezdar z půdy pražské Sparty.

Samozřejmě že oba týmy mají ambice zahrát si v příštím ročníku evropské poháry. A jablonecký kouč Petr Rada sliboval, že jeho mužstvo se ve zbývajících čtyřech utkáních vydá ze všech sil. "Máme všechno ve svých rukou. Musíme hrát na krev," burcoval. "Věřím, že když do utkání vstoupíme s velkým nasazením a lepší koncovkou, uspějeme," dodal.

Pokud se Radovu celku podaří oplatit svému sokovi nedávnou porážku, vytvoří si na něj už pětibodový náskok. Takový by se v následujících třech střetnutích udržoval daleko snadněji. "Nesmí se opakovat to, co jsme předvedli proti Liberci nedávno," uvědomoval si domácí záložník Miloš Kratochvíl. "Určitě se bude jednat znovu o pikantní derby," těšil se.

Jablonec se bude muset obejít bez trojice zraněných hráčů, na marodce se mu nacházejí Jakub Jugas, Vojtěch Kubista a Vladimir Jovovič. Není pak jisté, jestli do hry budou moci zasáhnout Tomáš Hübschman a Dominik Pleštil. "V Plzni jsme předvedli lepší výkon než na konci základní části na hřišti Bohemians. Chceme na něj nyní navázat," zakončil Rada.

Slovanu se v tomhle lokálním klání v minulých letech příliš nedařilo, v uplynulých šesti mistrovských zápasech Jablonec porazil právě jen v posledním případě. Pokud by neurval ani bod, těžko by se mu již odstup od čtvrté pozice doháněl. "Chceme zase vyhrát. Potřebujeme totiž tři body, abychom se posunuli výš," uvědomoval si hostující bek Ondřej Karafiát.

Hosté aktuálně nemají nikterak špatnou formu. Po dlouhé přestávce způsobené pandemií čtyřikrát zvítězili, dvakrát remizovali a třikrát padli. Přičemž ve finále jen na hřišti Sparty museli skousnout jakýsi větší debakl, než by sami očekávali. "Víme, jak na Jablonec. Je jen na nás, jak ke všemu přistoupíme," říkal odhodlaně liberecký forvard Jan Kuchta.

Hostující stratég Pavel Hoftych nebude mít k dispozici jen dvojici ve složení Matěj Hybš a Matěj Chaluš, jež se stále potýkají s určitými zdravotními problémy. "Věřím, že všechno hlavně fyzicky ustojíme," pravil Kuchta. "Natrénováno máme, řekl bych, že náročný program není vlastně ani znát. Občas si sice na hřišti odpočineme, každopádně jsme připraveni."
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Jeřábek, Plechatý, Krob - Považanec - Matoušek, Kratochvíl, Hämäläinen, Sýkora - Doležal
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Kačaraba, Karafiát, Mikula - Alibekov, Mara - Malinský, Baluta, Pešek - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.66 - 3.31 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Viktoria Plzeň  (středa 20:00)
Velkolepá bitva o titul je tady. Do Edenu přijede druhá Plzeň, která na jaře neúnavně stíhá vedoucí Slavii. Pokud však ve středu večer padne, bude jasné, že trofej pro vítěze ligy zůstane i pro další rok v červeno-bílé části Vršovic.

Stejně jako loni na sebe Slavia a plzeňská Viktoria narazí ve druhém kole nadstavby a opět to bude v Praze. Před rokem byli šťastnější sešívaní, kteří si následně došli pro titul. Letos jsou k jeho obhajobě ještě blíž a slavit mohou již bezprostředně po středečním duelu. Pokud totiž svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského zvítězí, budou mít na Západočechy uspokojivý náskok devíti bodů, který jim v kombinaci s lepšími výsledky ze vzájemných zápasů letošní sezóny postačí na jistotu prvního místa.

Opačného scénáře by se Slavia měla za každou cenu vyvarovat. Plzeň se totiž pod nedávno povolaným koučem Adriánem Guľou zase našla a dostala se do působivé formy. Během ligového jara ztratila Viktoria body pouze jednou, a to právě proti Slavii při bezbrankové remíze více než dva týdny zpět. Potom je ještě třeba připočíst nezdar ze semifinále MOL Cupu, ovšem dalších deset výher vskutku imponuje.

Nicméně sešívaní mají v plánu ukončit veškeré naděje Západočech na první příčku. "Jsme plni očekávání, máme to v hlavě a byli bychom nejradši, kdyby přišel co nejdříve. Jsme rádi, že se to vyvrbilo tak, že jsme dostali šanci rozhodnout v tomhle domácím zápase. Zvláště po výkonu a výsledku v Ostravě se už nemůžeme dočkat, aby zápas začal," uvedl Trpišovský.

Slávistům dlouhodobě schází stoper David Hovorka s křídelníkem Peterem Olayinkou. Vedle nich se teprve bude rozhodovat o startu dalšího středního obránce Ondřeje Kúdely, který poslední zápas v Ostravě úplně vynechal, a záložníka Petra Ševčíka, jenž si ve Vítkovicích přivodil drobné zranění.

Plzeň před dvěma týdny nepřevedla v Edenu ideální výkon, což budou chtít Západočeši tentokrát změnit. "Očekávání před samotným zápasem jsou různá, protože i ty příběhy zápasů bývají různé. Je potřeba být nachystaný na všechny varianty. Hlavně chceme a musíme zlepšovat naši výkonnost, to je priorita. Zaregujeme určitě na zkušenosti ze vzájemného střetnutí," řekl Guľa.

Viktoria dorazí do Vršovic v téměř kompletním složení. Někteří hráči si navíc v posledním utkání proti Jablonci díky protočení sestavy více odpočinuly. Na marodce tak zůstávají pouze záložníci Ubong Ekpai a Marko Alvir.

Pro slávisty bude velkou motivací zajistit si titul již ve středu i z toho důvodu, že je po dlouhé době budou podporovat fanoušci z tribun. Díky pokračujícímu uvolňování vládních opatření se jich do ochozů Edenu dostane kolem čtyř tisíc.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela (Frydrych), Zima, Bořil - Holeš, Ševčík - Masopust, Stanciu, Provod - Tecl
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník (Havel), Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba, Beauguel, Kovařík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.43 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (úterý 20:00)
Rudý stroj z Letné se konečně v této sezóně rozjel na plné obrátky a válcuje vše, co mu přijde do cesty. Dalším nešťastníkem na cestě je ostravský Baník, který může jen překvapit. Veškeré předpoklady totiž hrají do karet domácím.

Takovou formu nepamatují příznivci Letenští už hodně dlouho. Fotbalisté Sparty v posledních týdnech udivují snad i sami sebe a válcují jednoho soupeře za druhým. Pro Pražany škoda, že je exkluzivní forma potkala až tak pozdě, nicméně lepší pozdě nežli nikdy. Díky šňůře výher směřuje družina Václava Kotala za ligovým bronzem a vedle toho ještě živí šanci na vítězství v národním poháru.

I vzhledem k relativně nedávné bídě však zůstávají letenští na zemi. "Každé utkání v nadstavbě je těžší, soupeři také chtějí bodovat, protože pohárová Evropa láká. Když se vyhrává, pracuje se lépe, ale i tak máte v hlavě strašáka, že každá série jednou končí," uvedl s pokorou Kotal.

Baníku to naopak příliš nejde. Fanoušci se sice mohou konejšit tvrzením, že kouč Luboš Kozel nadále dává dohromady tým pro lepší zítřky, avšak rádi by již nyní viděli alespoň nějaké náznaky progresu. Těch je ovšem bohužel pro Slezany poskrovnu. Po restartu soutěže zvítězili Ostravané pouze jednou a ve skupině o titul sídlí až na poslední šesté pozici.

Na chvostu však nehodlá Baník zůstat. "Chceme bojovat o to, abychom byli v tabulce výše. Z našeho pohledu věříme tomu, že se bude rozhodovat mezi námi, Jabloncem a Libercem, a víme, že musíme získat o tři body více než Liberec. Pokusíme se z toho rozdílu ukrojit něco hned v úterý na Spartě," sdělil Kozel.

Slezanům nicméně do karet nehraje ani bilance zápasů proti Spartě z probíhající sezóny. Na Letné již utržili dva ostudné debakly, a to 3:0 v lize a 5:0 ve čtvrtfinále MOL Cupu. Baník pak neskóroval ani na domácí půdě, kde v polovině prosince remizoval s Pražany bez branek.

Na straně hostů se po posledním utkání proti Slavii trochu rozrostla marodka. Vedle již absentujících Martina Filla s Dyjanem Carlosem de Azevedem je nejistý start také u Daniela Holzera. Sparťanský lazaret je početnější, ale v posledních dnech víceméně konstantní. K Semihu Kayovi, Davidu Lischkovi, Srdjanu Plavšićovi a Martinu Graiciarovi se přidal také Andreas Vindheim, o jehož nasazení proti Baníku se bude ještě rozhodovat.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Sáček, Štetina, Hancko, Frýdek - Hložek, Krejčí, Dočkal, Kanga, Karlsson - Kozák
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Jánoš, Pokorný, Stronati, Svozil, Fleišman - Potočný, Kaloč, Jirásek, Kuzmanovič - Šašinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.80 - 8.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha31236261:1175
2.Viktoria Plzeň31216462:2269
3.Sparta Praha31158859:3653
4.FK Jablonec311471046:4349
5.Slovan Liberec311451251:4247
6.Baník Ostrava311291043:3745
O udržení
MFK Karviná - SFC Opava  (úterý 17:30)
Duel dvou slezských týmů bojujících o záchranu bude k vidění v úterý v Karviné. Trápícíc se domácí tam přivítají Opavu, která se na ně může v případě vítězství dotáhnout a ještě více tak zdramatizovat boj o záchranu.

Mezi aktéry tohoto utkání se v tabulce nachází ještě Příbram. Prakticky jasné tak je, že jeden z těchto tří celků utrpí přímý sestup - že by se to týkalo Zlína je totiž velmi nepravděpodobné. Karvinští fanoušci však musí považovat Opavu za přijatelného soupeře. Poslední dva zápasy na hřišti zelenobílých sice skončily remízou, předtím však domácí šestkrát zvítězili.

Nyní se však Karviná potýká s bídnou formou. Zatímco před koronavirovou přestávkou získala deset bodů ze dvanácti možných, po ní v sedmi zápasech uhrála díky domácím remízám tři body. A to zejména vinou toho, že hned ve čtyřech těchto utkání vyšla střelecky naprázdno.

Ne tak o víkendu proti Teplicím, kde však čtyři góly inkasovala, což rozzlobilo Juraje Jarábka. "Musíme si velmi rychle zanalyzovat, proč jsme nezvládli utkání v Teplicích. Rozhodně musíme lépe zabrat jako tým, být bojovnější, protože takhle se o ligu a za klub nebojuje. Klíčový je pro nás teď každý zápas. Pokud to chceme zachránit, musíme zápas s Opavou zvládnout," řekl kouč.

Ani v případě Opavy nejsou aktuální výsledky žádná hitparáda, lepší než v případě konkurenta to bezesporu je. Jejich bodový zisk zvýšila zejména výhra v posledním domácím zápase proti Dynamu, kromě ní po dlouhé pauze bodovali žluto-modří ještě zásluhou tří remíz. Jasný cíl mají před zápasem Opavští. "V úterý jdeme znovu do války. Míříme do Karviné, kde musíme bodovat, i když to slovo nemám rád. Chceme uhrát co nejlepší výsledek a vzít si tam nějaké body," tvrdí nedávno jmenovaný trenér Radoslav Kováč.

Domácí se musí obejít bez zraněných Petráně a Moravce, ze stejného důvodu hostům chybí Schaffartzik, Dedič a Šrom. V ohrožení je i start Zavadila a Rychlého.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Ndefe, Šindelář, Janečka, Čonka - Smrž, Hanousek, Qose - Ba Loua, Lingr, Taiwo
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Hnaníček, Žídek, Helešic - Řezníček, Souček - Mondek, Zavadil, Dordič - Juřena
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.92 - 3.39 - 4.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fastav Zlín - 1. FK Příbram  (úterý 17:30)
Příbram i Zlín si užily povedené vstupy do závěrečné fáze sezóny, nadále však musejí makat. Nůž na krku mají především Středočeši, ale ani Moravané si ještě nemohou bezmyšlenkovitě pískat.

Zlín vstoupil do nadstavby výborně, když si doma poradil s Opavou. "Ševci" se tak vzdálili čtrnácté Karviné na rozdíl čtyř bodů a mají zase o něco blíž záchraně. Nyní je čeká další důležitý duel na domovské Letné. "Hlavně musíme k zápasu přistoupit poctivě a nic nepodcenit. Nesmíme si připustit, že by to po relativně snadné výhře nad Opavou mělo jít samo," řekl Adnan Džafić, který se stal v sobotu autorem jedné z branek Moravanů.

Také Příbrami se zadařilo a po vítězství nad Olomoucí se odlepila ode dna tabulky. Středočeši tak nadále živí dost velkou naději na udržení se v lize alespoň přes baráž. Pro to však musí nadále pokračovat v nastoleném tempu. "Čeká nás náročný zápas. Určitě tam budeme chtít bodovat a vylepšit si naši situaci. Víme, že nás čekají další čtyři zápasy, které rozhodnou o budoucnosti. Hrajeme o život," uvedl příbramský "buditel", kouč Pavel Horváth.

Středočeši se na východě Moravy naposledy představili poměrně nedávno a nebyla to pro ně nejlepší zkušenost. Před více než dvěma týdny se na Letné radoval díky jediné vstřelené brance z penalty Zlín. V prvním střetnutí letošní sezóny u Litavky se zase zrodila bezbranková remíza. Příbram tedy v probíhajícím ročníku ještě nenašla recept na obranu Moravanů.

Po karetním trestu by se do sestavy hostů mohl vrátit stoper Olivier Kingue. Nadále naopak trvají absence tureckých záložníku Erdi Şehita a Aydina Yilmaze. Na druhé straně stále figurují na marodce obránce Lukáš Vraštil s útočníkem Dāvisem Ikaunieksem.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Buchta, Simerský, Bartošák - Džafič, Hlinka, Jiráček, Čanturišvili - Poznar, Janetzký
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Melichar - Kvída, Dramé, Kingue, Cmiljanovič - Tregler, Rezek - Antwi, Zorvan, Škoda - Polidar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.58 - 4.83
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Teplice  (úterý 17:30)
Oba dva úterní protivníci mají velmi blízko k udržení a již v tomto vzájemném klání mohou stvrdit své působení v nejvyšší české soutěži i pro příští sezónu. Olomouci stačí k jistotě porazit Teplice, a to bez ohledu na to, jak dopadnou ostatní duely. Pokud uspějí Teplice, tak potřebují zaváhání Karviné proti poslední Opavě. Hanáci se v poslední době nepyšní nijak oslnivou formou a jsou jedenáctí se šestatřiceti body.

Naopak Severočeši po sérii pěti utkání bez tříbodového zisku vyhráli dvakrát za sebou, k tomu výrazně ožili v útočné fázi a nastříleli osm branek. Nejprve si poradili s Příbramí hladce 4:0, naposledy přivítali velkého konkurenta z Karviné a zdolali ho taktéž bez větších potíží v poměru 4:1. Díky tomu udrželi dvanáctou příčku se čtyřiatřiceti body a do zbývajícího průběhu získali potřebný klid. To domácí v minulých sedmi střetnutích prohráli hned šestkrát.

Jediný úspěch zaznamenali v Mladé Boleslavi (2:0), v předchozích třech případech podlehli favorizované Plzni (0:1), v semifinále národního poháru vypadli s Libercem (1:2) a v sobotu nestačili ani do té doby na poslední Příbram (0:2). "Máme sice náskok 10 bodů na Karvinou, ale na to se nechceme ohlížet. Duel s Teplicemi potřebujeme a chceme vyhrát, abychom byli stoprocentně zachráněni," nepodceňuje situaci trenér Sigmy Radoslav Látal.

Ten určitě nenasadí zraněného Kerbra, na trávník se možná nepodívají ani Nešpor, Pilař či Breite. Jeho protějšek Stanislav Hejkal nebude sázet na osvědčenou sestavu a znovu chystá změny, základní jedenáctka může vypadat zcela jinak než proti Karviné. "Udělal jsem to na Bohemce, nevyplatilo se. Změny budou, hráče musíme držet v napětí," prohlásil pro klubové stránky. Na marodce se nacházejí Knapík s Vyhnalem, otazník také visí nad startem Marečka.

Olomouc na vlastním stadionu neprohrála s Teplicemi už osmkrát po sobě, k tomu v minulých čtyřech zápasech dominovala se skóre 11:0. Hejkal i přesto věří v další úspěch. "Chceme pokračovat v nastavených výkonech, a to nejen z toho pohledu, že jsme v posledních dvou zápasech dali osm branek."

Toto utkání bude řídit jediná hlavní rozhodčí na profesionální listině Jana Adámková.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek - Greššák - González, Chytil, Houska, Falta - Juliš
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Nazarov, Čmovš, Mareček (Kodeš) - Kučera - Hyčka, Žitný, Trubač, Moulis - J. Mareš, Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.43 - 3.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.Sigma Olomouc318121136:3936
12.FK Teplice318101333:5034
13.Fastav Zlín31861728:4830
14.MFK Karviná315111524:4326
15.1. FK Příbram31661921:5424
16.SFC Opava31581817:5023

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (994)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele