Evropská liga - souhrn osmifinálových dohrávek

05.08.2020, 20:54, aktualizováno 06.08.2020, 23:06
Komentáře a souhrny
Wolverhampton zdolal Olympiakos a slaví postup do čtvrtfinále. To si zahraje také Sevilla, která v jediném zápase na neutrální půdě přehrála AS Řím. Inter Milán stejným způsobem vyřadil Getafe, zatímco po výhry z úvodních duelů potvrdily Basilej, Leverkusen, Manchester United nebo Šachtar Doněck. Kodaň otočila osmifinále s Başakşehirem...
1. zápasy

Sevilla FC - AS Řím 2:0

06.08.2020 18:55

Góly: 22. Sergio Reguilón, 44. Youssef En-Nesyri

Jeden z nejúspěšnějších celků Evropské ligy posledních let skvěle zvládl první poločas v souboji s italským AS a po výhře 2:0 si po čtyřech letech znovu zahraje čtvrtfinále druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže. Sevilla v celém utkání hýřila aktivitou a mohla zvítězit i vyšším než dvougólovým rozdílem. Český reprezentační brankář Tomáš Vaclík zůstal po zranění na lavici náhradníku, i tentokráte ho nahradil Maročan Bounou.

Do čtvrtečního střetnutí vstoupil mnohem lépe pětinásobný vítěz EL, který prakticky ovládl celý první poločas. Během úvodní dvacetiminutovky si vytvořil dvě obrovské možnosti a k tomu stihl hned šest rohových kopů. První střela mezi tři tyče byla k vidění ve 3. minutě, ale s přízemním pokusem rozběhnutého Youssefa En-Nesyriho si brankář López poradil bez větších potíží. Hostující strážce branky se mnohem více zapotil o čtyři minuty později.

Na hranici pokutového území si totiž udělal dostatek prostoru ke střele Ocampos a nádherně vypálil pod horní tyčku, López naprosto parádním zákrokem jednoruč odvrátil balón do zámezí. Ve 12. minutě se Sevilla marně dožadovala odpískání pokutového kopu za ruku Manciniho, pak se po rohovém kopu z levé strany protlačil k hlavičce Koundé a z pěti metrů orazítkoval břevno. Španělský gigant se dočkal zaslouženého vedení za dalších deset minut.

Pas od Banegy si zpracoval elegantně na prsa Sergio Reguilón, který pak předvedl nádherný průnik do šestnáctky protivníka a z levé strany překonal Lópeze přízemní ranou. Svěřenci trenéra Julena Lopeteguiho ani od tohoto okamžiku nepolevili a do dvoubrankového vedení se mohli dostat přesně po odehrané půlhodině, nicméně obránce Navas si v rozhodující chvíli ukopl míč příliš daleko od kopačky.

Pak italský klub přeci jen srovnal krok a snažil se tlačit na útočnou polovinu Sevilly, jenomže těsně před poločasovou přestávkou z ničeho nic inkasoval podruhé. Na pravé straně předvedl rychlé nohy Ocampos, jenž utekl naprosto všem a vzápětí našel před prázdnou brankou osamoceného En-Nesyriho, pro něhož nebyl žádný problém rozvlnit síť. Římané se ve druhém dějství snažili vykřesat naději na postup a přeci jen trochu přidali.

V 51. minutě neměl daleko od snížení Mchitarjan, jehož kroucený projektil z patnácti metrů minul protější tyč zhruba o metr. Ihned na to byl v poslední možnou chvíli zablokován Cristante a následná hlavička Džeka byla pro gólmana Bounoua lahůdkou. V 58. minutě mohl na opačné straně definitivně rozhodnout aktivní Ocampos, po parádním obloučku od Banegy však svým akrobatickým zakončením na pozorného Lópeze nevyzrál.

Zhruba pětadvacet minut před závěrečným hvizdem chtěl tento duel zdramatizovat Džeko a jeho rána z otočky nebyla vůbec špatná, avšak do bližší šibenice se o kousek nevešel. Následně se Seville podařilo rozvlnit síť potřetí, ale gól Koundéo hlavou neplatil vinou velmi těsného ofsajdu, což rozluštil až VAR. Sevilla si ve zbývajícím průběhu s přehledem hlídala dostatečný náskok a AS vůbec k ničemu nepustila.

Naopak sama ještě dvakrát mohla skórovat v nastavení. Banega nejprve napálil břevno z přímého volného kopu z osmnácti metrů, pak po rohovém kopu nakrátko hlavičkoval zblízka Koundé a další pohromě zabránil vynikající López. V úplném závěru neudržel nervy na uzdě Mancini, neboť zcela zbytečně udeřil do hlavy střídajícího Luuka de Jonga a rozhodčí Kuipers mu po přezkoumání videozáznamu nekompromisně ukázal červenou kartu.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Getafe CF 2:0

05.08.2020 21:00

Góly: 33. Romelu Lukaku, 83. Christian Eriksen

Getafe v utkání s Interem rozhodně nezklamalo po herní stránce, ale zaplatilo za neproměňování šancí. I díky spálené penaltě hostí se tedy mohl radovat milánský Inter, který byl naopak nadmíru efektivní.

Veltins Arena se stala dějištěm napínavého spektáklu mezi Interem Milán a překvapením ze Španělska, Getafe. To se do hry proti velikánu evropské kopané pustilo po nepříliš povedeném závěru sezony, ale možná s o to větší chutí. Jediný zápas měl rozhodnout o tom, kdo se podívá do dalšího kola. Osobnosti Interu jako Eriksen, Sánchez nebo Škriniar začaly jen na lavičce a Getafe cítilo šanci.

Od prvních momentů byli Španělé aktivnějším týmem, minimálně opticky. Na první větší šanci jsme nemuseli vůbec čekat dlouho, protože k vidění byla už ve druhé minutě. Nyom odcentroval z pravé strany na volného Jaimeho Matu, jehož hlavičku mířící k pravé tyči vyrazil reflexivním zákrokem brankář Samir Handanovič. Inter vypadal mírně zaskočeně z toho, jakou aktivní taktiku Getafe zvolilo.

Postupem času si ale také Nerazzurri vypracovali svou šanci a oklepali se z úvodního náporu Španělů. Po pětadvaceti minutách se favorit utkání málem dostal k první brance, když se za míčem rozeběhl mladý útočník Lautaro Martínez. Ten si z obránců Getafe udělal dobrý den a celou akci po zdařilém sólu zakončil křížnou ranou po zemi. Brankář Soria ale skvěle zasáhl a jeho ránu vyrazil mimo.

Obdobně byl zkušený brankář Soria volán do akce o pouhé dvě minuty později. Inter se pomalu dostával do hry a svého soupeře minimálně v obraně válcoval. Danilo D’Ambrosio, který rozhodně zaútočit umí, ač to není jeho primární práce, se dostal k tvrdé a štiplavé ráně z hranice vápna, takže Soria musel znovu rychle na zem.

Getafe v téhle pasáži nevěnovalo Interu tolik pozornosti, kolik by mělo. A proto ve 33. minutě mohli "domácí" udeřit. Dlouhý nákop mladíka Bastoniho si našel Romelu Lukaku, který díky své muskulatuře udržel obránce na zádech, zpracoval si míč a přesnou ranou jej poslal na vzdálenější tyč - 1:0.

Inter hájil jednogólové vedení nejlépe, jak mohl, tedy aktivitou. Tři minuty po změně stran si mladíček Barella navedl míč a zpoza vápna mu obrana Getafe dovolila vypálit. Navíc byl jeho pokus tečován, takže se málem snášel do sítě! Bránu ale nakonec minul. Gól neměl na svědomí ani D’Ambrosio, který rohový kop zakončil efektními nůžkami.

Po hodině hry trochu ukolébaný Inter málem inkasoval. Po dalším pasu Nyoma zakončoval Jaime Mata a jeho hlavičku pod břevno vytahoval skvělý Handanovič! Slovinský veterán měl také dost štěstí. V 74. minutě totiž Godín ve vlastním vápně zahrál rukou, což sudí Taylor po nápovědě videa označil za penaltu. Spasitelem Getafe se mohl stát Jorge Molina, jenže bránu Handanoviče vůbec netrefil!

Inter si řádně oddychl. Deset minut před koncem utkání nahrál Barella zpátky do druhé vlny na Lukakua, jenže tomu se míč svezl po kopačce. A pak trenér Conte vytasil skvělé střídání. Poslal na hřiště Christiana Eriksena, který po pouhé minutě skóroval! Šťastně se k němu totiž odrazil míč po akci Danila D’Ambrosia a teči Dakonama, takže zkušený Dán už neměl potíže vstřelit pojistku. V samém závěru ještě zklamal Roberto Gagliardini, který z dorážky po akci Sáncheze netrefil prázdnou bránu hostí!

Více informací k zápasu
Odvety

Wolverhampton Wanderers - Olympiakos Pireus 1:0

06.08.2020 21:00

Góly: 8. Raúl Jiménez (pen.)

První zápas: 1:1, postupuje Wolverhampton Wanderers

"Vlci" z Wolverhamptonu si přivezli z řecké půdy nadějnou remízu 1:1 a v domácím prostředí dokázali tento náskok udržet, když řeckého mistra Olympiakos porazili nejtěsnějším poměrem 1:0. Díky tomu se probojovali mezi osmičku nejlepších v Evropské lize a udrželi si naději na evropské poháry i pro příští sezónu. Naopak cesta svěřenců kouče Pedra Martinse končí, i přesto se za své výkony rozhodně nemusejí stydět.

Domácí výběr vstoupil do čtvrtečního střetnutí aktivněji a úvodní možnost si vypracoval už po necelých dvou minutách, ovšem nebezpečná střela Raúla Jiméneze z hranice pokutového území proletěla těsně vedle pravé konstrukce. Neuběhlo ani dalších šest minut a Wolves se dočkali vedoucího gólu. Bobby Allain si totiž počínal příliš horlivě v souboji s Podencem a loktem ho poslal k zemi, polský arbitr Marciniak okamžitě ukázal na puntík.

K penaltě se postavil tradiční mexický exekutor Jiménez a zkušeně se trefil do pravého spodního rohu, Allain zvolil opačnou stranu. Krátce po odehrané čtvrthodině se domácí mohli ještě více uklidnit, jenomže trefa Saïsse nakonec neplatila kvůli útočnému faulu. Řecký gigant chtěl okamžitě odpovědět po akrobatické nahrávce Masourase a průniku Tsimikase na levém křídle, ale jeho nezištnou ránu odvrátil gólman Patrício famózně jednoruč do zámezí.

Olympiakos z ničeho nic udeřil po necelé odehrané půlhodině, kdy se štěstím zavěsil k pravé konstrukci Camara, ani tento gól ovšem nebyl uznán kvůli velmi těsnému ofsajdu El Arabiho. V samém závěru byl znovu vidět aktivní Jiménez, jenomže tentokráte mu jeho projektil z dobré pozice nesedl a balón letěl příliš vysoko. Ve druhém poločase tempo zpočátku opadlo, po opatrnějších patnácti minutách začali hrozit domácí.

Nejprve zkusil štěstí z patnácti metrů Podence a hezky mířil pod břevno, nicméně Allain brilantně vyrazil míč na rohový kop, následně byl v poslední možnou chvíli zablokován Jota. Přesně v polovině druhého dějství se chtěl stát hrdinou celku z Pirea marocký reprezentant El Arabi, jeho povedený pokus proletěl o decimetry vedle levé tyče. Od tohoto okamžiku se hrálo nahoru dolů a jedna nebezpečnější akce střídala druhou.

Nejprve Jota selhal tváří v tvář proti Allainovi, pak na opačné straně trestuhodně selhal při dorážce Guilherme a domácí branku o kousek přestřelil. Poté si Patrício úžasně poradil s prudkou hlavičkou Koky, v 83. minutě pálil příliš vysoko Moutinho po chytré individuální akci. V závěrečných minutách prokázali "Vlci" své zkušenosti a protivníka i přes jeho nesmírné odhodlání již vůbec k ničemu nepustili.

Více informací k zápasu

FC Basilej - Eintracht Frankfurt 1:0

06.08.2020 21:00

Góly: 88. Fabian Frei

První zápas: 3:0, postupuje FC Basilej

Švýcarská Basilej nebude chybět v další fázi Evropské ligy, neboť si po slibném prvním zápase, kdy vyhrála 3:0 pohlídala odvetu. Eintracht Frankfurt dělal co mohl, aby rozlouskl pevnou defenzivu domácích, nicméně se mu to za devadesát minut nepodařilo a protože Fabian Frei v závěru skóroval, prohrál 0:1.

Eintracht byl v těžké pozici, první zápas doma prohrál vysoko 0:3 a aby pokračoval v soutěži, potřeboval nastřílet minimálně čtyři góly. Nic takového nechtěli svěřenci trenéra Marcela Kollera dopustit a k utkání přistoupili nanejvýš zodpovědně.

Pokud měl mít německý klub nějaké šance, potřeboval vstřelit rychlý gól. Nepřekvapí proto, že do zápasu vstoupili výrazně aktivněji hosté, ovšem přesně s tím obrana Basileje počítala. První velká šance tak přišla až po šestadvaceti minutách a měli jí Švýcaři. Widmer dostal přihrávku napříč vápnem a stačilo jen přesně umístit, pochvalu však zaslouží Trapp, který se rychle přesunul a předvedl skvělý zákrok. Další příležitost v prvním poločase nepřišla a tak spokojenější šli do šaten domácí.

S ubývajícím časem a neschopností se prosadit klesaly šance Eintrachtu na postup k nule. Adi Hütter se proto rozhodl hned k dvojímu střídání a na plac poslal jak Gonçala Paciênciu, tak i Makota Hasebeho. V 54. minutě výrazně vystrašil Nikoliće nebezpečnou ranou Filip Kostić, ale výsledek zůstával nadále bezbrankový. Němci se snažili oživit hru všemi prostředky, ale šlo vidět, že Basilej je nachystaná dobře a dění na trávníku kontrolovala.

Čtvrthodinu před koncem mohl Eintrachtu zasadil definitivní KO Widmer, ale Trapp dalším reflexivním zákrokem udržel naději. Brankář Frankfurtu měl v závěru několik zákroků a stal se tak mužem zápasu, pro jeho tým to ale žádný kýžený výsledek nemá, neboť nedokázal vstřelit ani jeden gól a po první výsledku 0:3 nezopakuje loňskou finálovou účast. Basilej navíc dvě minuty před koncem rozhodla, když se proti rezignované obraně Eintrachtu prosadil Fabian Frei. Prošel jak mezi dvěma obránci, tak obešel i samotného Trappa.

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Rangers FC 1:0

06.08.2020 18:55

Góly: 51. Moussa Diaby

První zápas: 3:1, postupuje Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen zvládl i odvetu s Rangers a postupuje dál. Skotský celek se dnes především v ofenzivě hodně trápil a utkání nakonec rozhodla jediná trefa. Jejím autorem se po změně stran stal Diaby a Leverkusen postupuje zcela zaslouženě.

Leverkusen vstupoval do utkání se skotskými Rangers jako jasný favorit a aby taky ne, když na jejich půdě dokázal vstřelit tři branky. To už se v pohárové matematice počítá dvojnásob a německý celek dobře věděl, že jen zázrak by jeho soupeře poslal dál. Steven Gerrard ale je díky své hráčské kariéře optimistou a věří na zázraky. Po obligátní minutě ticha za všechny oběti pandemie se do sebe oba týmy pustily s plnou vervou.

Bayer vědom si své síly ve středu hřiště táhl první akci utkání a nakonec se dostal až k vápnu soupeře, ale před ním došlo k chybě. Vollandovi odskočil míč v tu nejnevhodnější chvíli, takže se skotský celek osvobodil. Pozor si brankář McGregor musel dávat především na tvrdou ránu Diabyho, který jej ohrozil v končící deváté minutě.

Moc klidu ale zkušený brankář neměl. V 16. minutě se jako blesk z čistého nebe po rychlé akci opřel do míče Kai Havertz a jeho dělovka olízla břevno za McGregorovými zády! Leverkusen hrál uvolněně, dobře věděl, že vede a že nemusí nikam spěchat. Tohle vědomí naopak dost svazovalo hosty ze Skotska.

Leverkusen mohl jít velmi brzy do vedení. Ve 22. minutě se totiž po pasu z hloubi pole dostal do náběhu na McGregora Kai Havertz a před skotským brankářem stihl vypálit. Jenže hráč v posledních týdnech neúnavně spojovaný s londýnskou Chelsea se nechal rozhodit a poslal míč v nadějné šanci jen vedle tyče.

Skotům se naopak vepředu prakticky nic nedařilo a jejich šance na postup se s každou další minutou neustále snižovaly. První poločas branku nepřinesl ani jednu, což ale krátce před odchodem mohl změnit mladík Wirtz. Sedmnáctileté pravé křídlo ale obrovskou šanci po efektivní nahrávce Diabyho spálilo a poslalo jen do prvního obránce před sebou.

Po změně stran se šance skotského celku definitivně uzavřely. Po pouhých šesti minutách totiž Aránguiz našel krásným pasem nabíhajícího Moussu Diabyho, který si do běhu zpracoval míč na prsa a následně nehlídán prostřelil brankáře McGregora - 1:0 pro Bayer.

A Leverkusen ve své aktivitě neustával. O pár momentů později se do šance dostal Kai Havertz, jenž opět sám běžel na McGregora, jenže tentokrát jej prostřelit nedokázal. Na větší šanci jsme delší dobu čekali, vlastně až do 71. minuty. V ní si na centr naskočil Goldson a povedlo se mu dokonce překonat i Hrádeckého, jenže za něj zaskočil na brankové čáře Tapsoba! Do konce utkání už si Bayer skóre pohlídal.

Více informací k zápasu

Manchester United - LASK Linz 2:1

05.08.2020 21:00

Góly: 57. Jesse Lingard, 88. Anthony Martial - 55. Philipp Wiesinger

První zápas: 5:0, postupuje Manchester United

I v okleštěné sestavě se podařilo Manchesteru United potvrdit roli favorita, bez větších problémů uhájil pětigólový náskok z prvního klání, skolil linecký LASK i podruhé a zcela po právu proklouzl mezi osmičku nejlepších Evropské ligy. Góly padaly až po přestávce, přičemž ten rozhodující si na své konto připsal dvě minuty před koncem Anthony Martial.

David de Gea, Paul Pogba, Bruno Fernandes, Mason Greenwood, Marcus Rashford nebo Anthony Martial. Obvyklí členové základní jedenáctky se ocitli pouze na lavičce náhradníků, poněvadž odstup od soupeře byl vážně více než dostačující. Domácí manažer Ole Gunnar Solskjaer se rozhodl dát šanci méně vytíženým hráčům, ostatně jako už předem avizoval.

Linec neměl na Old Trafford vůbec co ztratit. A premiéra novému trenérovi Dominikovi Thalhammerovi, který teprve nedávno nahradil neúspěšného Valériena Ismaëla, nevyšla vyloženě špatně. Jeho mužstvo nezanechalo jakožto outsider tohoto souboje špatný dojem, několikrát svého soupeře potrápilo a zaznamenalo dokonce alespoň čestnou branku.

První poločas nenabídl žádnou dechberoucí, strhující ofenzivní podívanou. Bylo vidět, že The Red Devils nastoupili se základní jedenáctkou, která nepatří k těm nejsilnějším, a hosté se navíc svého protivníka nikterak nezalekli. Vytvořili si tak paradoxně největší možnost hned v 10. minutě, to když po rohovém kopu Michorla hlavičkoval do břevna Andrade.

Akce přitom pokračovala ještě dál, k zakončení se najednou propracoval ještě Wiesinger, ani on ale napřímo domácího gólmana Romera neohrozil. Ve 28. minutě předvedl rakouský celek další povedenou kombinaci, Balicovi se podařilo uvolnit spoluhráče Rennera, ten svým centrem vyhledal Raguze, jeho hlavička ovšem minula kýžený a chtěný prostor brány.

Ve 31. minutě se Raguz osmělil ještě jednou, avšak Romero si na své konto připsal úspěšný zákrok. Každopádně deset minut po obrátce již přece jenom kapituloval. Hosté se dočkali své zasloužené odměny, Michorlův centr z rohového čtvrtkruhu odvrátil obránce Fosu-Mensah jen k nohám Wiesingera, jehož střela ze střední vzdálenosti zaplula parádně do šibenice.

Vedení LASK ovšem nevydrželo příliš dlouho. Jen o dvě minuty později Lingard vyzrál na ofsajdovou past, Mata ho ze středu pole uvolnil bleskově a především ve správnou chvíli, anglický záložník tak měl před sebou zcela volný prostor, nikým nehlídaný a nestrážený naběhl směrem do šestnáctky a odtud z blízkosti pohotově překonal brankáře Schlagera.

Domácí se nakonec dočkali příchodu Pogby a Martiala, kteří vběhli v průběhu poslední půlhodiny na plac ze střídačky, přičemž druhý jmenovaný byl na hrací ploše sotva chvilku a záhy na to se radoval ze vstřeleného gólu. Za vápnem si perfektně narazil míč s Matou, a ačkoli si Schlager na jeho pokus sáhl, meruně v cestě za brankovou čáru nezabránil.

Více informací k zápasu

FC Kodaň - Istanbul Başakşehir 3:0

05.08.2020 18:55

Góly: 4. Jonas Wind, 52. Jonas Wind, 62. Rasmus Falk Jönsson

První zápas: 0:1, postupuje FC Kodaň

Pohádka jednoho z nejúspěšnějších dánských celků na evropské scéně pokračuje, tentokráte svěřenci Ståleho Solbakkena porazili v odvetě osmifinále Evropské ligy tureckého mistra Istanbul Başakşehir vysoko v poměru 3:0 a poprvé v historii klubu postoupili mezi osmičku nejlepších v EL, kde zřejmě vyzvou na souboj slovutný Manchester United. Hosté po úvodní výhře 1:0 určitě budou zklamaní, na stadionu Parken toho v ofenzivě moc nepředvedli.

Domácí smazali jednobrankové manko velmi brzy a získali tím potřebný klid, už ve 4. minutě se prosadil teprve jednadvacetiletý záložník Jonas Wind. Po krásném dlouhém centru si Varela elegantně zpracoval balón na prsa, pak sám na pravé straně odcentroval před branku, kde se do hlavičky položil právě Wind a z hranice brankového území nekompromisně překonal naprosto bezmocného gólmana Günoka.

Po necelé čtvrthodině hry mohl být rozdíl ve skóre dokonce dvougólový, jenomže nebezpečnou křižnou střelu Rasmuse Falka Jönssona z levé strany dokázal naprosto fantastickým zákrokem zneškodnit Günok. Hosté v celém průběhu vyprodukovali jen jeden pokus mezi tři tyče, ke konci úvodního dějství mohl z ničeho nic srovnat Višća, Reprezentant Bosny a Hercegoviny totiž předvedl krásný průnik přes dva protihráče na levém křídle.

Tváří v tvář proti brankáři Johnssonovi zvolil technické zakončení a šťastné řešení to nebylo, neboť balón letěl více než o dva metry vedle vzdálenější konstrukce. Asi rozhodující okamžik byl k vidění v 52. minutě, kdy Topal ve vlastní šestnáctce nešťastně zahrál rukou a italský rozhodčí Orsato nekompromisně nařídil pokutový kop. K němu se postavil Wind a počínal si jako zkušený mazák, míč krásně usměrnil k pravé konstrukci mino dosah Günoka.

Başakşehir ani po jeho druhém gólu nijak výrazně neožil, ba naopak za dalších deset minut inkasoval potřetí. Falk po dobré práci Winda parádně prošel středem hřiště a svým přízemním projektilem z osmnácti metrů zamířil přímo do bližšího spodního rohu, Günok se natahoval marně. Přesně v polovině druhého poločasu chtěl definitivně rozhodnout aktivní Falk, nicméně tentokráte po chybě Škrtela neprostřelil hostujícího strážce z mírného úhlu.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem přiletěl do šestnáctky Kodaně prudký pas od Caiçary, avšak Ba ani Višća na něj těsně nedosáhli. V 84. minutě mohl vykřesat alespoň malou jiskřičku naděje Višća, jenž po podskočení hlavičkujícího Bjellanda měl dostatek času před Johnssonem, ale svou ranou mířil příliš vysoko nad břevno. Kodaň ve zbývajícím průběhu nikam nespěchala a dostatečný náskok si pohlídala až do samotného konce.

Více informací k zápasu

Šachtar Doněck - VfL Wolfsburg 3:0

05.08.2020 18:55

Góly: 89. Júnior Moraes, 90+1. Manor Solomon, 90+3. Júnior Moraes

První zápas: 2:1, postupuje Šachtar Doněck

Wolfsburg v Kyjevě neměl už předem jednoduchou úlohu. Aby mohl usilovat o postup do čtvrtfinále Evropské ligy, musel svému soupeři vsítit minimálně dvě branky. Jenže ke splnění tohoto cíle se nepropracoval, ba naopak se ještě v závěru sesypal jako domeček z karet, inkasoval celkem tři góly, a tak Šachtar zaslouženě proklouzl mezi osmičku nejlepších.

Statisticky nakonec vyšlo utkání o něco lépe aktuálnímu ukrajinskému šampiónovi, který například vyprodukoval hned devět přímých střel na bránu, nutno ale podotknout, že tak vysokou porážku si bundesligový celek spíše nezasloužil. Hlavně ve druhém poločase si vytvořil některé slušné gólové příležitosti, jenomže ani jednu z nich zkrátka nepřetavil v úspěch.

Na obou týmech bylo zprvu vidět, že rozehřát se do optimální teploty pro ně bude představovat určitý problém. Zatímco Šachtar sehrál poslední soutěžní klání zhruba před dvěma týdny, Wolfsburg dokonce na konci června. A první větší příležitost tohoto měření sil přišla na řadu až ve 26. minutě, to když se ocitl v dobré pozici Marlos, trefil však jen tyčku.

Ve 33. minutě se osmělil taktéž jeho spoluhráč Matvijenko, jeho pokus ale zlikvidoval hostující gólman Casteels. "Vlci" v prvním dějství směrem dopředu opravdu nijak nezářili, přitom se v ofenzivě potřebovali za každou cenu prosadit. Schlager každopádně v 9. minutě neseřídil svoje mířidla správně a Brooks ve 27. minutě hlavičkoval též mimo bránu.

Až po obrátce byly k vidění všechny důležité okamžiky. V 61. minutě domácím pořádně zatrnulo po přímém kopu Arnolda, jehož dělovku musel vytěsnit do bezpečí brankář Pjatov. V 64. minutě naopak mohl na druhé straně načít dosud bezgólové skóre Júnior Moraes, avšak sám před Casteelsem vážně selhal v koncovce a merunu namířil pouze do jeho rukavic.

V 67. minutě si domácí situaci notně zkomplikovali. Bránící Chocholava zastavil pronikajícího Joãa Victora jen za cenu faulu a slovenský sudí Kružliak nařídil pokutový kop. Celé dění se ale jal pro jistotu shlédnout na videu, zjistil, že k nedovolenému zákroku došlo ještě před vápnem, penaltu odvolal, zároveň ovšem gruzínského stopera vyloučil ze hry.

Z následné standardky hosté mohli udeřit, Brekalo vyslal povedenou pumelici, nicméně Pjatov se nenechal nachytat na švestkách. A jako by tenhle moment byl vlastně vůbec tím rozhodujícím. Taktéž Wolfsburg totiž dohrával o deseti, druhou žlutou a následnou červenou kartu obdržel Brooks za nevybíravé kopnutí do Júniora Moraese.

Závěr zápasu pak jednoznačně vyšel Šachtaru. Solomon v 89. minutě parádně zapracoval na pravé straně, předal míč Dodôvi, jenž poté nabil Júniorovi Moraesovi, a ten z voleje propálil Casteelse. Na střeleckou listinu se zapsal rovněž Solomon, který zužitkoval rychlý brejk, a následně skóroval opětovně Júnior Moraes, jenž zcela osamocený pohotově zacílil.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (59)

Přidat komentář
Elliasson

Letošní Kodaň bych do TOP 8 v Evropské lize netipoval. Příjemné překvapení.

Reagovat
REPLIKATOR

Kodaň Jonas Wind se vrací do formy, kterou měl před zraněním kolena

Reagovat
Rudnevs

FCK!!! Jonas Wind je parádny mladý talent, na začiatku minulej sezóny mu to celkom strieľalo, obrovská škoda toho zranenia. Som rád, že sa opäť vracia do formy a snáď časom napodobní cestu Skova alebo ďalších exportov.

Reagovat
kiciN

Reagovat
smazaný uživatel

a dělá čest svému příjmení a je rychlej jako vítr? vůbec toho hráče neznám

Reagovat
Pharrell

MU Internazionale pěkně

Reagovat
Pharrell

Ale škoda tiketu

Měl jsem na Inter - 1/+2,5 a MU (O.Ighalo gól).

Škoda že Getafe nedalo penaltu.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže jsi nechytil vůbec nic (což v dnešní době covidu je vlastně výhra).

Fakt škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
berliner

To se hoste dneska moc neukazali,jen 1 gol a to by jim meli prazdne tribuny vyhovovat

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Inter hrál jako o kolo víc, než ty ostatní?

Reagovat
Furia Ceca

Ne, naopak.

Reagovat
smazaný uživatel

' V samém závěru ještě zklamal Roberto Gagliardini, který z dorážky po akci Sáncheze netrefil prázdnou bránu hostí!'

To ani nie je sklamanie, uprimne sme to vsetci ocakavali...

Reagovat
smazaný uživatel

On sa k zakončeniu vôbec nedostal, obranca bol skôr pri lopte a odkopával ju do nôh Gagliardiniho a následne sa lopta odrazila von zo šestnástky.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to mozne, sam neviem o com hovorili ale myslel som si, ze sa nieco stalo ked som si bol pre vodu :DDD

Reagovat
smazaný uživatel

Getafe mohlo viesť 2:0 resp. 3:1. Dvakrát Handanovič skvelý zákrok a nepremenená penalta.

Reagovat
smazaný uživatel

2:0 dokonce? Tak to si uplne nevybavuju.Kazdopdne vest mohli,ale Onter moh dat 5 golu kdyby meli lepsi finalku.

Reagovat
Likan7

Proč proboha není v EL zvuková kulisa? Neříkám, že to je ideální, ale tohle je fakt zoufalý...

Reagovat
REPLIKATOR

EL je zoufalá soutěž sama o sobě.

Reagovat
FORZAMILAN

No řekl bych, že už není ...........

Reagovat
dextroza_m

Oproti LM opravdu je... Pro "druhořadé" kluby. Samozřejmě se tam občas dostane klub jako je United nebo Inter, ale jinak to spíše hrají kluby s regionálníma fans a za pár kaček.

Reagovat
Seydou Doumbia

zoufalé je dávat nějaké umělé zvukové kulisy...

Reagovat
Pablos

V sestrizich v nějakých zápasech byla

Reagovat
PH8

Lingard jak se rozstřílel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neutron

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

LINGARDINHO GOAT EUROPA LEAGUE 1 fík RONALDO 0 MESSI 0.

Ale stejnak pěkné jeho vyjádření, že se mu nedařilo pač jeho mamka byla mimo anglii, a on musel se svým skromným platem se starat o dva sourozence

Reagovat
iamek

Tolik picovin v jednom příspěvku. Respect

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň si tu nepíšu sám se sebou a nemám dva účty

Reagovat
iamek

Mas rovnou tri. Viď Rolfa a Sheldone.

Reagovat
smazaný uživatel

To nebude. Všichni tři píšou diametrálně odlišné příspěvky. To by ten člověk musel být génius.

Reagovat
smazaný uživatel

mě spíše zaráží "fanda" Chelsea 'Barvic', ten je hrozně přísnej na svuj klub do té míry, že jim snad ani nefandí... to musí být něčí mulťák

jinak mezi Sheldonem a Rolfem paralelu vidím, jeden dělá ("dělá") debilního Slávistu a druhej dělá ("dělá") debilního Sparťana... ShowMan, toho ani neregistruju moc, protože to je takovej level trapnosti počínaje místní přezdívkou, že toho moje mysl jaksi nebere

Reagovat
Bandita_Harry

Ten nedela debila, on ním skutocne je.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

AS Řím bída bídoucí. Sevilla už může dostávat EL trofej přímo... nebo ne?

Reagovat
icefish

Vlci je mohou zastavit... Inter a United taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Otázka je, jestli United a Inter budou hrál naplno, LM mají jistou, budou riskovat hráčské zdroje, které se moho zranit? Pokud myslíš Wolfsburg nebo Leverkusen, ti by trofej a Ligu mistrů potřebovali, takže tam jsou ambice. Těžko říct, jako Inter a United také vidím vysoko, ale není to pro ně prioritní.

Reagovat
eleven11

Lupi nie, Wolves tiež nie.

Reagovat
Phillipinho

Capek tam v klidu rekne, ze ma Sevilla kostru tymu stejnou jako kdyz hrala minulej rok proti Slavii. Za prvy je tam Lopetegui a za druhy dneska hralo v zakladu 9 hracu z 11 kteri minulej rok vubec nebyli v jejich kadru

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mayday

Reagovat
dextroza_m

myslel kostru stadionu

Reagovat
Messiáš

WTF, tohle je offside ?

Reagovat
smazaný uživatel

Olympiakos i LASK vypadli, udrželi jsme 15. místo

Reagovat
Coutinho10

Wolves

Reagovat
PaYaB

Reagovat
Spalovač šancí

gratulace

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

basilej uz nas neda??

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
Superme

Rakousko je 12... A Řekové nás stejně za rok podle mě přeskočí...

Reagovat
smazaný uživatel

jsem si spletl Rakousko se Švýcarskem, jsem blbej

Reagovat
icefish

Stane se, podobná krajina

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, kdo má tyhle evropský pidistátečky rozeznávat furt

Reagovat
Pharrell

Možné finále EL : MU-Inter

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele