Evropská liga - preview třetích zápasů základních skupin

20.10.2011, 10:59, aktualizováno 20.10.2011, 10:59
Previews
Evropská liga a její skupinová fáze se dnes dosane do své poloviny, po třech zápasech bude jasněji, kdo může pomýšlet na postup dál. Mezi nejatraktivnější zápasy dne patří souboje Rennes a Celtiku, Udinese a Atlétika Madrid, Dynama Kyjev a Besiktase či Tottenhamu s Kazaní.
Skupina A
Tottenham Hotspur - Rubin Kazaň  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Tottenhamu Hotspur bojují na dvou frontách a mají jasné úkoly. Postoupit v Evropské lize co možná nejdále a hlavně vybojovat v Premier League postup do Ligy mistrů. Druhý úkol je ještě hodně vzdálen a těžko odhadovat ambice celku z White Hart Lane, nicméně v Evropské lize čeká anglického giganta důležitý souboj s ruským Rubinem Kazaň. Anglický celek má po dvou odehraných kolech na kontě čtyři body a je o skóre za Kazaní.

Ta totiž dokázala na úvod jasně vyhrát na půdě irského Shamrocku Revers 3:0, poté ale doma jen remizovala s řeckým PAOK 2:2. Tottenham je na tom podobně, po bezbrankové remíze se Soluní následně porazil Shamrock 3:1. Ovšem v boji o postup jsou stále tři celky a postupová místa jsou jen dvě. Tottenham se v Premier League nachází na šesté pozici se třinácti body, má ale na rozdíl od ostatních protivníků utkání k dobru.

Naopak Kazani podzimní část ruské nejvyšší soutěže pomalu končí. Tři kola před přestávkou je Kazaň šestá a má jistou účast v jarní nadstavbové skupině o titul.

Domácí už budou moci počítat se stoperskou dvojicí Sebastien Bassong - Younes Kaboul, hrát už zřejmě mohou i Sandro (kolerno) a Aaron Lennon (třísla), kteří kvůli zranění vynechali nedělní duel s Newcastlem. Nicméně na marodce se stále dlouhodobě nacházejí Ledley King (třísla), Michael Dawson (achilovka), Vedran Corluka (noha) a William Gallas (lýtko), kouč Spurs Harry Redknapp tak neřeší zrovna lehkou situaci. V základní jedenáctce by se měli objevit Danny Rose, Andros Townsend i Tom Carroll. "Problém je, že nemáme dostatek hráčů na zvládnutí tohoto náročného programu hlavně ve středu obrany, proto mohou v nedělním utkání s Blackburnem nastat velké problémy," uvedl lehce sklíčený kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.60 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PAOK Soluň - Shamrock Rovers  (čtvrtek 21:05)
Shamrock zatím své účinkování v Evropské lize omezil na jednu branku a nula bodů. Ve třetím utkání cestuje na horkou půdu soluňského PAOKu, jemuž půjde o postup do dalších fází.

PAOK je již tři zápasy bez vítězství a rád by si svou reputaci napravil proti otloukánkovi skupiny. V posledních sedmi evropských zápasech sice ani jednou neprohrál, jenomže tentokrát bude mít zápas ztížený jednak o houževnatost soupeře a také kupu zranění, které mu komplikovali přípravu. Kromě hráčů, jimž nepovolují regule UEFA nastoupit v Evropské lize, nebudou kvůli zraněním hrát García, nejproduktivnější záložník Fotakis, Balafas, Tsoukalas, Kresić.

"Rádi bychom hráli svou hru a soupeře porazili. Víme, že to nebude lehké utkání. Když se nějaký tým dostane až do této fáze, svědčí to mnoho jeho kvalitě. Před soupeřem máme respekt, ale ten budeme muset po úvodním hvizdu zahodit," řekl před utkáním kouč domácích László Bölöni.

Pro řecký tým bude velmi důležité, jak si dokáže poradit s překážkou v brance irského týmu. Richard Brush je jednou z největších hvězd svého týmu, v posledním utkání evropské ligy na White Hart Lane držel střelce Tottenhamu na uzdě celých šedesát minut. "PAOK bude těžký soupeř. Remizoval s Tottenhamem a my navíc jdeme tak trochu do neznáma. Ale jsem si jistý, že náš manažer má soupeře hodně nasledovaného," prozradil Brush.

"Chceme všem dokázat, že nás postup z předkola není náhodný. Již tak jsme dost pozvedli irský fotbal a rádi bychom ukázali i v Anglii, že s námi musí počítat," dodal birminghamský rodák.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.22 - 5.50 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)21105:24
2.Tottenham Hotspur (ENG)21103:14
3.PAOK Soluň (GRE)20202:22
4.Shamrock Rovers (IRL)20021:60
Skupina B
Standard Lutych - Vorskla Poltava  (čtvrtek 21:05)
Ani druhé utkání skupiny B nebude postrádat náboj. Lídra z Lutychu čeká ve třetím duelu ukrajinská Vorskla a v případě výhry by si belgický celek téměř zajistil kvalifikaci do vyřazovací fáze soutěže.

Standard nezažívá právě ty nejlepší chvíle. Nejenže mu v domácí soutěži patří až šestá příčka s již osmibodovým mankem na vedoucí Anderlecht, ale právě poslední utkání na stadionu největšího rivala skončilo pro svěřence Josého Rigy malou tragédií, čímž se vysoká porážka 5:0 dá bezesporu nazvat.

Nicméně před čtvrtečním důležitým soubojem s Poltavou si nechtějí domácí žádný tlak připouštět. "Základem je vyhrát, když se nám to podaří, tak nejenže uklidníme fanoušky, ale zároveň se tím výrazně přiblížíme postupu ze skupiny. Momentálně máme v hlavách jen utkání s Poltavou," prohlásil sportovní ředitel Jean-Francois de Sart.

Poltava, jakožto největší outsider skupiny B si v dosavadním průběhu nevede vůbec špatně, i když na body to prozatím ani v jednom utkání nestačilo. Vorskla nejprve statečně vzdorovala na Parken stadionu v Kodani, odkud ale nakonec odjela s nejtěsnější možnou porážkou. O jednu branku pak svěřenci Nikolaye Pavlova nestačili ani na Hannover.

Matematika tak hostům velí jasně, pokud chtějí ještě reálně pomýšlet na postup, tak musí bezpodmínečně vyhrát. "Musíme se vyhnout porážce. Všichni chceme vyhrát a uděláme vše, co je v našich silách, aby se nám to povedlo. Potřebujeme si uchovat naději na postup," pronesl Roman Bezus.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.70 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - FC Kodaň  (čtvrtek 21:05)
AWD-Arena bude svědkem hodně atraktivního duelu, domácí Hannover zde přivítá pravidelného účastníka Ligy mistrů FC Kodaň, které však letos vystavila v cestě do milionářské soutěže stopku Viktoria Plzeň.

Hannover, jakožto jedno z nejpříjemnějších překvapení loňského bundesligového ročníku zažívá i letos nadmíru povedenou sezónu. Víkendová porážka v Kölnu však 96kám ukázala, že všechno nepůjde zase tak snadno, jak si možná někdo mohl myslet. "Měli jsme volný den, kdy jsme mohli o utkání přemýšlet, ale od té doby se již plně soustředíme na zápas s Kodaní," ujistil Lars Stindl.

Nedávné úspěchy a dosavadní předváděné výkony na evropské scéně tak v souvislosti s letním zemětřesením v Kodani staví dolnosaský celek do role favorita. "Jsme velmi hrdí na to, čeho už jsme dosáhli. Když vyhrajeme, budeme mít dobrou pozici pro postup do vyřazovací fáze," prohlásil Christian Schulz.

Velkou nepříjemností je pro svěřence Mirka Slomky zdravotní stav stěžejního ofenzivního hráče Jana Schlaudraffa. Ten sice již dokončil po zranění podkolenní šlachy individuální přípravu, jeho případný start proti Kodani je ale i tak hodně nejistý. "V současné době to vidím tak 50 na 50," uvedl architekt hannoverských úspěchů.

Ani Kodaň za sebou nemá úspěšnou generálku. Vládce Superligaen o víkendu nestačil na Horsens a připsal si tak na své konto premiérovou porážku v letošní sezóně. "Udělali jsme až příliš mnoho individuálních chyb. Po přestávce se nám i přes zvýšený tlak vyrovnat nepodařilo a v závěru jsme naopak podruhé inkasovali," zhodnotil trenér Roland Nilsson.

Cenné rady, jak vyzrát na Hannover si domácí kromě jiného vyslechli i od bývalého kormidelníka Kodaně a nyní kouče Kölnu Stale Solbakkena, který o víkendu se svými svěřenci 96ky porazil. "Kodaň se nesmí hnát bezhlavě do útoku. Hannover má dva nesmírně rychlé útočníky, kteří dokáží každé zaváhání potrestat," varuje své bývalé svěřence Solbakken.

Ani hosté necestují do Německa kompletní. Už předem byla jistá absence dlouhodobě zraněného kapitána Zanky, který se kvůli ošklivému poranění kolena v letošní sezóně na trávníku již neobjeví. Chybět bude i Morten Nordstrand, po krátkém odpočinku se naopak vrací Johnny Thomsen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Standard Lutych (BEL)21103:04
2.Hannover 96 (GER)21102:14
3.FC Kodaň (DEN)21011:33
4.Vorskla Poltava (UKR)20021:30
Skupina C
Rapid Bukurešť - Legia Varšava  (čtvrtek 21:05)
Rapid a Legia toho mají hodně společného. Oba týmy v základní skupině Evropské ligy porazily Hapoel Tel Aviv a prohrály s Eindhovenem, takže následující dva vzájemné zápasy hodně napoví o tom, jak vážně můžou, nebo nemůžou myslet na postup.

"Vypadá to, že vzájemné zápasy Rapidu a Legie rozhodnou o tom, kdo s Eindhovenem postoupí ze skupiny," uvědomuje si trenér Legie Maciej Skorza. "Z Rapidu máme respekt. Víme, že hraje týmově, to je jeho největší zbraň. Nikomu se proti němu nehraje snadno."

Rumunská média zatím rozebírají rozpory uvnitř Rapidu. Prezident Dinu Gheorghe a majitel klubu Gheorghe Copos údajně mají vleklé spory, které se nyní začínají vyhrocovat. Všechno má vést k odchodu prezidenta Gheorgheho, klub ale takové spekulace razantně popřel.

Všechna pozornost by tak měla být směřována na hřiště, kde půjde o co nejlepší pozici v boji o postup do další fáze Evropské ligy. Legia přijíždí povzbuzena ligovou výhrou na půdě Ruchu Chorzow, Rapid už v pátek rozdrtil Mioveni 4:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hapoel Tel-Aviv - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:05)
PSV má zatím jako jediný holandský celek na kontě plný počet bodů po dvou odehraných kolech Evropské ligy a pokud dokáže zvítězit i na půdě izraelského Hapoelu Tel Aviv, tak se na 90% přiblíží postupu do další fáze. PSV si totiž dokázalo poradit jak s Rapidem Bukurešť, tak i s Legií Varšava a jistě si chce co nejdříve zajisti postup, aby mělo v závěru klid a mohlo se soustředit především na domácí Eredivisii.

Tam se svěřencům kouče Freda Ruttena po rozpačitém začátku daří, doposud nasbírali dvacet bodů a nacházejí se na třetí příčce o skóre za Twente a o dva body za Alkmaarem. Naposledy PSV doma udolalo Utrecht, předtím zvítězilo v Nijmegenu a doma deklasovalo Rodu Kerkrade v poměru 7:1. Hapoel je naopak ve skupině zatím bez bodu a bude mít velké problémy se probojovat do další fáze.

V domácí soutěži se mu celkem daří a zaostává na druhé pozici o bod za Maccabi, ovšem v Evropské lize podlehl na polské půdě Legii 2:3 a i doma rumunskému Rapidu 0:1. Proto má nyní nůž na krku a potřebuje proti favoritovi v domácím prostředí uhrát nějaký ten bodík, ideální by bylo vítězství. Pomoci mu k tomu může poslední vysoké ligové vítězství 5:0, ovšem PSV má úplně jinou kvalitu.

Nicméně Eindhioven má problémy v ofenzívě, po odchodu Danka Lazoviče do Zenitu Petrohrad a Ibrahima Afellaye do Barcelony se dlouhodobě zranil Jermain Lens. Kouč Rutten se proto chce v příštích letech vyhnout chybám. "Klub PSV se musí těmto hrubkám vyvarovat. Pokud to neudělá, bude mít velké problémy," je kritický ke svému zaměstnavateli. Chybět bude ještě Erik Pieters, jinak jsou ale hosté kompletní.

Rutten dobře ví, že procházka růžovým sadem na jeho svěřence nečeká. "Izraelský fotbal má v poslední době velice dobrý zvuk Nedokážu říci, jestli bude Hapoel hrát dobře, ale rozhodně nemáme před sebou lehkou úlohu," uvedl. Domácí trenér Dror Kashtan si je jistý pozicí svého týmu. "Máme poslední možnost na reálný postup ze skupiny a určitě chceme zabojovat. Jenže střetneme se s jedním ze dvou nejlepších holandských celků, snadné to nebude," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.40 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)22004:16
2.Legia Varšava (POL)21013:33
3.Rapid Bukurešť (ROU)21012:33
4.Hapoel Tel-Aviv (ISR)20022:40
Skupina D
Sporting CP - FC Vaslui  (čtvrtek 21:05)
Skupina D nám nabídne i duel na Estádio José Alvaláde v Lisabonu, kde domácí Sporting poměří síly s rumunskou Vasluí. A zatímco zelenobílí jsou doposud stoprocentní, tak Vaslui má na svém kontě pouhé dva body, které ale i tak stačí na průběžnou druhou příčku.

Sporting se po klopýtavém rozjezdu konečně probudil a sérií čtyř vyhraných utkání v řadě se dokázal v domácí soutěži bodově dotáhnout na třetí Bragu. Ještě lépe se pak tradičnímu celku daří v Evropské lize, kde má po dvou utkáních plný počet bodů. "V současné době hrajeme dobře a užíváme si to," uvedl Ricky van Wolfswinkel.

Je to právě bývalý střelec Utrechtu, kdo má na zlepšení věčného konkurenta sousední Benficy zásadní vliv. Holandský šutér doposud zaznamenal po svém příchodu v sedmi utkáních úctyhodných osm branek a potvrdil tak pověst, se kterou do Portugalska přicházel. "Po těžkém začátku se věci rozběhli tím správným směrem. Jsem rád, že k tomu mohu přispět," dodal odchovanec Vitesse.

Vaslui vstoupila do evropských pohárů dobře, remíza na Olympijském stadionu v Římě s místním Laziem má jistě svou hodnotu. Stejný výsledkem potom skončilo pro rumunský celek i další utkání s Curychem, před zbývajícími zápasy ve skupině, tak mají hosté na čem stavět.

Vasluiští mají před cestou do Portugalska alespoň nějakou představu, co je tam čeká, v dresu Lvů před několika lety totiž hostoval Gladstone Pereira. Další provázanost ukazuje také na spojení domácího kouče Domingose Paciêncii s Milošem Pavlovičem, který pod ambiciózním koučem působil v Coimbře.

Co se absencí týká, tak především na domácí straně je seznam marodů hodně obsáhlý. K dispozici nejsou dlouhodobě zranění Rodríguez, Onyewu, Izmailov a Jeffrén. Nastoupit potom nemůže ani distancovaný Insúa, jenž byl v předchozím zápase s Laziem vyloučen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Curych - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Zajímavý zápas bude k vidění také na Letzigrund stadionu v Curychu, kde domácí FC přivítá Lazio. Pro oba celky půjde o mimořádně důležité utkání, neboť si z prvních dvou duelů připsali shodně pouze bod.

Švýcarský celek nezahájil putování Evropskou ligou zrovna nejlépe. Po úvodní porážce od Sportingu nedokázali svěřenci Urse Fischera vyzrát ani na nevyzpytatelnou Vaslui, kde ale poslední půlhodinu odehráli v početním oslabení, a tak se dá konečný výsledek 2:2 považovat za úspěch.

Ještě horší bilanci má Curych v domácí soutěži, kde si za úvodních deset kol připsal stejný počet bodů a pohubuje se těsně nad sestupovou hranou, ve které se mimo jiné nachází i slavnější rival Grasshoppers. Náplastí tak pro domácí může být alespoň pohárová výhra nad Aarau, protože toto je pro FC zřejmě jediná šance, jak si pro příští sezónu zajistit účast v evropských pohárech.

Naopak Lazio je v úplně opačném rozpoložení. Biancocelesti o víkendu ovládli derby s AS, čímž si na své konto připsali již čtvrtou domácí výhru a pojistili si tak své postavení na čele tabulky. "Byl to jeden z našich nejlepších výkonů v této sezóně. Ukázali jsme velký charakter, odhodlání, srdce, všechno, co je k vítězství potřeba," pochválil kouč Edy Reja.

Na evropské scéně už ale Lazio tolik nezáří, připsalo si prozatím pouze bod s Vasluí, a tak chce co nejrychleji tuto nepříznivou situaci změnit. "Pokud chceme i nadále pomýšlet na postup ze skupiny, tak potřebujeme vyhrát. Nečeká nás ovšem snadný úkol, protože ani domácí doposud ještě nezvítězili," je si vědom zkušený lodivod.

Hosté se ale ve Švýcarsku budou muset obejít bez nejlepšího střelce Miroslava Kloseho, který svými brankami letos rozhodl již tři utkání, včetně nedělního derby. Nejistý je potom start Christiana Brocchiho, jehož trápí svalové zranění. Na opačné straně bude chybět pouze distancovaný Raphael Koch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)22004:16
2.FC Vaslui (ROU)20204:42
3.SS Lazio (ITA)20113:41
4.FC Curych (SUI)20112:41
Skupina E
Stoke City - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 21:05)
Stoke City je určitě rádo, že se probojovalo do základních skupin Evropské ligy a pokud dokáže v domácím prostředí porazit izraelský celek Maccabi-Tel Aviv, určitě může myslet na další fázi. Anglický celek totiž vede skupinu se čtyřmi získanými body a pokud vybojuje další, bude velice blízko výraznému úspěchu. Naopak izraelský protivník je poslední s jedním korálkem na kontě a jistě by bral alespoň jeden další, výhra by byla obrovský úspěch.

Stoke dokázalo na úvod remizovat na půdě silného ukrajinského Dynama Kyjev 1:1 a poté si v domácím prostředí poradilo s tureckým Besiktasem Istanbul. Oba dva výběry jsou hlavními konkurenty na postup a Maccabi je papírově nejslabší celek skupiny. To naopak prohrálo na úvod na turecké půdě 1:5 a v dalším kole potvrdilo, že je silné hlavně doma. Tam totiž uhrálo první bod s ukrajinským Dynamem.

Anglický celek statečně bojuje i na domácí scéně a potvrzuje, že by přeci jen nemusel hrát o záchranu. Po osmi kolech se nachází na osmé pozici se ziskem dvanácti bodů, naposledy dokázal zdolat v Premier League dalšího pohárového účastníka z Fulhamu poměrem 2:0. To Maccabi je na tom v izraelské lize ještě lépe a podle očekávání vede o bod ligu před Hapoelem, po osmi odehraných kolech má na kontě 16 korálků. Naposledy však prohrálo 1:2.

V domácím dresu by se do základní sestavy měl vrátit útočník Kenwyne Jones, který byl mimo hru kvůli poraněnému kolenu téměř měsíc, proti Fulhamu střídal a nyní se už cítí na start od úvodního hvizdu. V brance nahradí Asmir Begovic jedničku Thomase Sorensena, do obranné řady by se měl vrátit Robert Huth. Pro pohárové duely není připraven jiný bek Jonathan Woodgate, avšak po mírných zdravotních komplikacích by mohl nastoupit Wilson Palacios.

Kouč domácích Tony Pulis je především vděčný za nabrané zkušenosti. "Určitě to těší mě i hráče, že můžeme poznat něco nového a z toho se učit. Maccabi je velice dobrý celek s několika kvalitními hráči a já jsem rád, že na poprvé máme diváky v zádech. Soupeř rychle pracuje s míčem a pro nás to vskutku bude těžký test. Pokud soupeře podceníme, pak jeho hra pro nás může být velký šok," varuje se zdviženým prstem Pulis.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 4.20 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dynamo Kyjev - Beşiktaş JK  (čtvrtek 21:05)
Základní skupině E zatím trochu překvapivě vládne poháry neotřískané Stoke, Dynamo Kyjev i Besiktas ho chtějí co nejdříve sesadit. Oběma se to dnes určitě nepodaří, protože hrají proti sobě.

Dynamo má na Besiktas dobré vzpomínky. Loni s ním hrálo první vyřazovací kolo Evropské ligy a s přehledem postoupilo celkovým výsledkem 8:1. Letos nejde o postup do osmifinále, nýbrž o vstupenku do vyřazovacích bojů.

"Čekají nás dva klíčové zápasy, o tom není sporu. Troufám si říci, že mezi Besiktaem doma a venku je velký rozdíl, vždycky se ale jedná o tým, který jde po výhře. My musíme být připraveni. Hlavně v Istanbulu nás pak nejspíš čeká ohromně těžká práce," prohlásil trenér Dynama Jurij Semin.

Besiktas trochu tápe v domácí lize, kde je po šesti kolech až sedmý, to Dynamo se tradičně snaží nenechat utéct Šachtar Doněck. Hosté hlásí tři významné absence. Večer nenastoupí brankář Rüstu, obránce Toraman, který je po operaci zlomeného nosu, a svalovými problémy sužovaný záložník Fernandes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.70 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Stoke City (ENG)21103:24
2.Beşiktaş JK (TUR)21016:33
3.Dynamo Kyjev (UKR)20202:22
4.Maccabi Tel-Aviv (ISR)20112:61
Skupina F
Athletic Bilbao - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Athletic Clubu jsou zatím ve své skupině stoprocentní a s přehledem vedou s plným počtem šesti bodů, nyní narazí na rakouský Salcburk a pokud opět před vlastními fandy dosáhnou na plný bodový zisk, tak se výrazně přiblíží jarním bojům.

Athletic na úvod dokázal vyhrát na půdě slovenského Slovanu Bratislava 2:1 a následně v domácím prostředí zdolal též francouzské PSG 2:0. A nyní by ani rakouský celek neměl být výraznější překážkou. Domácí se v nejvyšší španělské soutěži nacházejí až na jedenáctém místě tabulky se ziskem osmi bodů po sedmi odehraných kolech, poslední dobou se jim ovšem začalo dařit.

Po katastrofálním začátku, kde v pěti prvních zápasech získal Athletic jen dva body, dokázal v minulých dvou kolech zvítězit v baskických derby proti Realu Sociedad a Osasuně. Salcburk je na domácí scéně třetí za Admirou a Rapidem s devatenácti body na kontě a určitě myslí na zisk titulu, tříbodová ztráta na vedoucí Admiru po jedenácti kolech není rozhodně nepřekonatelná překážka.

Salcburk na úvod prohrál na půdě PSG 1:3, ovšem následně si s přehledem doma poradil se Slovanem Bratislava 3:0. Domácí útočník Iker Muniain doufá, že jeho celek po nevydařeném začátku sezóny nabere ten správný směr. "Úvod do španělské ligy nám nevyšel, teď už ale předvádíme dobré výkony a já doufám, že nepolevíme ani v Evropské lize. Zvykáme si na nový systém a nový trenér Marcelo Bielsa hledá prvky, jak se můžeme ještě zlepšit," uvedl.

Soupeře ale v žádném případě nepodceňuje: "Na papíře bychom sice měli být lepší a získat tři body, skutečnost však může být jiná. V této soutěži může každý porazit každého." Trenér hostů Ricardo Moniz přivezl do Španělska jen devatenáctičlenný výběr, na marodce se totiž nacházejí Alan, Christoph Leitgeb, Douglas a Mendes. Naopak připraveni budou Jakob Jantscher a Stefan Hierlander, kteří se podíleli výraznou měrou na remíze v posledním ligovém kole proti Wackeru Insbruck.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Bratislava - Paris Saint-Germain  (čtvrtek 21:05)
Kolotoč zápasov v základnej skupine Európskej ligy sa roztočí v tejto sezóne po tretíkrát, lístky na deväťdesiatminútovú jazdu si kúpili pre vzájomný súboj na Pasienkoch Slovan Bratislava a Paris Saint Germain.

Samozrejme, že favorita nebudeme hľadať dlho. Dokonca nie je ani ďaleko. Na Slovensku. Ale tam je aj Slovan. A ten vie prekvapiť. Prečo by sa nemohla zopakovať taká senzácia, ako v zápase proti AS Rím? Takisto nový tréner, nový štýl hry, noví hráči, favorit. Do hráčov vložené veľké peniaze a nádeje, čakáme na výsledky. Tie však narozdiel od Rímu prišli a PSG je na 1. mieste v Ligue 1. Slovan sa miestami vo svojej lige trápi, ale taktiež je favoritom. V Corgoň lige.

Doma sa však šanca na body musí dávať, nech už stojí na druhej strane ktokoľvek. Mužstvo by malo byť skúsenejšie, niečo sa naučilo pri prehrách s Bilbaom a Salzburgom. Je načase na tom stavať, odraziť sa vyššie a poučiť sa z chýb. Tréner Vladimír Weiss vie, o koho tentokrát ide: "Je to kvalitný súper, ktorý má meno v Európe, aj vo francúzskej lige. Čím lepší súper, tým väčšia motivácia. Je to nové mužstvo. Tím je dobre zriadený a má pred sebou veľkú budúcnosť," povedal pred zápasom a dodal čosi aj o hre svojho tímu:

"Nechceme čakať. Naopak, musíme byť aktívni. Chceme od začiatku hrať smerom dopredu. Chcem získať prvé body a streliť aj gól, lebo len vtedy môžeme byť úspešní. Je to výborný súper, ale keď podáme disciplinovaný výkon, môžeme uspieť. Rozhoduje každý detail. Vnímame kvalitu PSG, ale aj my sme dobré mužstvo," dodal. Motiváciu bude mať určite aj Filip Šebo, ten sa opäť stretne s mužstvom krajiny, kde v minulosti pôsobil. V FC Valenciennes hrával pod koučom Antoina Kombouarého a práve tento muž v súčasnosti trénuje PSG: "Majú v kádri veľa hráčov tmavej pleti, ktorí sú fyzicky veľmi dobre pripravení, silní v osobných súbojoch a dostatočne rýchli. Bude to veľmi ťažký zápas, podľa mňa náročnejší ako proti AS Rím alebo iným mužstvám v Európskej lige. Sú skutočne ,našliapaní'. Uvidíme, čo ukáže momentálna forma a šťastie."

Šebo sa vyjadril aj konkrétne na adresu trénera hostí: "Je to veľmi ambiciózny tréner, s ktorým som mal nadštandardný vzťah. Bývalý výborný hráč, legenda PSG. Kombouaré je tréner, ktorý vždy chápal hráčov a ja ho radím k najlepším, akých som vo svojej kariére zažil. Vo Valenciennes sme hrali o stred tabuľky, ale vždy útočne. Tréner má rád otvorený futbal, príliš netaktizuje a preto má podľa mňa aj výsledky." Slovan stále nemôže rátať so zranenými obrancami Pauschekom a Čikošom. Mimo je aj Zé Vitor. Naopak, prvýkrát si konečne môže poriadne zahrať pohár vo svete Juraj Halenár.

Francúzi vyhrali zatiaľ jeden zápas, porazili Salzburg, ale podľahli Bilbau. Preto je v tabuľke ešte veľa otáznikov, no o postupe reč byť musí. Lodivod Kombouaré však určite nikoho nepodceňuje: "V dnešnej dobe sa dajú získať informácie o každom, takže mám poznatkov dosť. Už len tým, že Slovan prešiel cez AS Rím si získal náš rešpekt. Má dobrých hráčov... Dobrotka, Bagayoko, Guédé, Milinkovič je ľavák, to je vždy cenný futbalista, kapitán Žofčák a, samozrejme, Šebo. Filipa som trénoval. Naším cieľom je postup zo skupiny, tým sme sa netajili predtým ani teraz, pričom rešpektujeme každého súpera. Sme v štádiu tvorby mužstva, to je jasné každému, ale na našej postupovej méte nič nemeníme," povedal jasné náčrty cieľov a dodal:

"Vždy rešpektujeme súpera. V nedeľu sme hrali na ihrisku v tabuľke osemnásteho Ajaccia a ľahké sme to nemali. Musíme byť vždy maximálne koncentrovaní a pripravení odovzdať maximum." V jeho kádri ale nebude hrať Bodmer, pre trest Sissoko: "To je futbal, na druhej strane sa nám po zranení vrátili do mužstva Diego Lugano a Jeremy Menez, ktorí si odstáli trest, a to je výrazná sila," povedal ešte Kombouaré.

Vzájomné zápasy neevidujeme, i keď slovenský futbal sa s tým francúzskym stretával. Naposledy minulý rok mala s ním konfrontáciu Žilina, ale ako to dopadlo, neprezradíme. Veriť však v pozitívny výsledok, či v príslovie "Do tretice všetko dobré", určite môžeme.
Slovan Bratislava - pravděpodobná sestava:
Hroššo - Bagayoko, Dobrotka, Dosoudil, Štepanovský - Kladrubský - Milinkovič, Guédé, Žofčák - Halenár - Šebo.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Douchez - Jallet, D. Lugano, Sakho, Tiéné - Chantome, Armand - Menez, Pastore, Nene - Erding.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 3.90 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Athletic Bilbao (ESP)22004:16
2.Red Bull Salzburg (AUT)21014:33
3.Paris Saint-Germain (FRA)21013:33
4.Slovan Bratislava (SVK)20021:50
Skupina G
Malmö FF - Metalist Charkov  (čtvrtek 19:00)
Švédské Malmö si v základní skupině EL nepřipsalo ještě ani bod a tuto skutečnost bude chtít napravit v domácím zápase proti ukrajinskému Metalistu Charkov. Hosté se ale mohou pyšnit vynikající formou, v letošní sezoně ještě neprohráli, platí to jak o ukrajinské lize, tak i Evropské lize.

Malmö je v Evropské lize víceméně nováčkem, ale fakt, že je zatím bez bodu, je přeci jenom trochu zklamáním. Po úvodním debaklu v Alkmaaru se očekávalo, že tým doma proti Austrii Vídeň zabere a připíše si nějaké body, jenže se tak nestalo. Švédové prohráli 1:2 a proti Charkovu budou mít možnost složit reparát.

Jejich výkony se od této porážky zlepšily, Malmö v lize třikrát vyhrálo - postupně smetlo Kalmar, Häcken a Syriansku a právě na tyto tři zápasy budou chtít domácí navázat i proti letos neuvěřitelnému Metalistu Charkov.

Ukrajinci ukazovali už minulou sezonu, že se hodlají připojit k evropským stálicím Dynamu Kyjev a Šachťaru Doněck. Letos je jejich síla ještě větší, což koneckonců dokazuje jejich statistika. V Ukrajinské lize je už odehráno třináct kol a Metalist má na svém kontě 31 bodů, ještě neprohrál a na vedoucí duo Dynamo - Šachťar ztrácí pouhé dva body. Daří se i v Evropské lize, v prvním kole si Charkov odvezl tři body z Vídně a ve druhém remizoval s Alkmaarem. Prodloužit sérii neporazitelnosti budou chtít hosté i na půdě švédského Malmö.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AZ Alkmaar - Austria Vídeň  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Alkmaaru zažívají mnohem úspěšnější sezónu než v loňském roce a na své výkony mohou být jak na domácí, tak i na mezinárodní scéně pyšní. Holandský celek totiž vede Eredivisii a nyní už může na 90% stvrdit postup do další fáze Evropské ligy. Soupeře má k tomu vcelku ideálního, rakouská Austria Vídeň rozhodně není favoritem na postup. Nicméně podcenit se nesmí, naposledy totiž dokázala porazit švédské Malmö.

Vídeňský celek totiž hned na úvod nestačil na ukrajinský Charkov a v domácím prostředí mu podlehl poměrem 1:2, v důležitém souboji tak podlehl úhlavnímu rivalovi na postup. Ovšem sebevědomí mu jistě narostlo po minulém klání, výhra 2:1 na půdě Malmö vrátila Austrii reálné naděje na postup. Na domácí scéně se jí vcelku daří, po jedenácti odehraných kolech má na kontě dvacet bodů a o dva zaostává za vedoucí Admirou.

Alkmaar má na kontě v Eredivisii právě dvaadvacet bodů a až do minulého kola měl na kontě jedinou ztrátu. V tuto chvíli vede o dva korálky před pronásledovateli z Twente a PSV a náskok mohl být ještě vyšší. Alkmaar totiž vedl díky dvěma rychlým brankám už 2:0 na půdě Ajaxu, jenže nakonec se musel spokojit s remízou 2:2. V Evropské lize na úvod deklasoval Malmö 4:1, poté na půdě Charkova remizoval 1:1.

Kouč Austrie Karl Daxbacher dobře ví, že k postupu chybí vcelku velký kus. "My v každém zápase musíme hrát perfektně. Všichni naši soupeři mají obrovskou kvalitu a my nebudeme hrát jediný jednoduchý souboj. Musí nám pomoci fanoušci a další okolnosti," uvedl Daxbacher. Síly soupeře se vskutku obává. "Má obrovskou kvalitu, skvělou mládežnickou základnu a proto nespočet nadějných talentů i v prvním týmu," neskrývá svůj obdiv.

Dobře ale ví, jakou taktiku má zvolit. "Soupeř bude chtít častěji držet balón na kopačkách a proto nemáme před sebou lehkou úlohu, budeme muset využít každý milimetr prostoru. Jedině velice dobrý výkon nám může přinést body," dodal Daxbacher. Hostující trenér Gertjan Verbeek nemůže využít služeb australského útočníka Bretta Holmana, kvůli problémům s třísly nenastoupí ani stoper Nick Viergever.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.34 - 4.75 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar (NED)21105:24
2.Metalist Charkov (UKR)21103:24
3.Austria Vídeň (AUT)21013:33
4.Malmö FF (SWE)20022:60
Skupina H
NK Maribor - SC Braga  (čtvrtek 19:00)
Jediný slovinský zástupce v soutěži NK Maribor přivítá loňského finalistu SC Braga a pokusí se poprvé bodovat. Domácí chtějí favorita zaskočit a společně s fanoušky věří, že můžou uspět.

Maribor kraluje slovinské lize, na čele má k dispozici tříbodový náskok a jedno utkání k dobru. Na evropské scéně to ale delší dobu neni ono, až letos se dokázal tým probojovat do skupinové fáze, ale dle očekávání je zatím bez bodu. Mrzet může zejména druhé utkání proti Birminghamu, Slovinci v zápase vedli ale druholigový anglický tým dokázal výsledek otočit. I v dalším kole se Maribor představí doma, tentokrát proti největšímu favoritovi skupiny Braze.

Braga na minulou sezonu výsledkově navázala, nicméně v posledních zápasech se jí příliš nedařilo. Loňský finalista podlehl před vlastními diváky Bruggám 1:2 a krátce na to nestačil v domácí soutěži na Uniao Leiria a prohrál nejtěsnějším rozdílem 0:1. Po reprezentační pauze Braga uhrála povinné pohárové vítězství na hřišti třetiligového soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.30 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Club Bruggy - Birmingham City  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté druholigového Birminghamu se snaží držet krok se svými prvoligovými konkurenty v Evropské lize a až doposud se jim to dařilo, nyní v celkem těžké konkurenci může jejich cesta náhle skončit. Birmingham se totiž střetne s lídrem skupiny Club Bruggy a určitě by byl spokojen s bodem. Belgický celek totiž nejprve zvítězil doma se slovinským Mariborem a následně překvapivě vykradl stánek v portugalské Braze.

Především výhra 2:1 v Braze přiblížila belgický celek k postupu ze skupiny, nyní ovšem musí svou úlohu potvrdit doma s anglickým celkem. Výhra by výrazně posunula vedoucí tým skupiny H k dalšímu tažení. Birmingham na úvod právě doma prohrál trochu nešťastně s Bragou 1:3, chuť si ale spravil na půdě Mariboru po vítězství 2:1. Nicméně v souboji s Bruggami rozhodně favoritem není.

Birmingham se v druhé nejvyšší anglické soutěži nachází až na šestnácté pozici, má ale o tři odehrané duely méně než většina ostatních protivníků a proto se při případných úspěších může posunout až na druhé místo tabulky. Bruggy jsou v domácí soutěži tradičně druhé, po deseti odehraných kolech mají na kontě dvaadvacet bodů a zaostávají za vedoucím Anderlechtem o jeden korálek.

Kouč Chris Hughton dobře ví, že se může Birminghamu povést velká věc. "Dobře víme, že postup do dalšího kola by byl neskutečným úspěchem. Proti Bruggám budeme muset obměnit herní styl, chceme se ale inspirovat vítězným zápasem nad Mariborem. V tuto chvíli se chceme vyvíjet a dobře víme, že nás čeká velice těžký test," uvádí Hughton. Ten nebude moci využít služeb Curtise Daviese (koleno) a Jordana Mutche (kotník).

Trenér domácího výběru Adrie Koster se musí obejít bez kapitána Carl Hoefkense a soupeřovu sílu rozhodně nepodceňuje. "Birmingham sice působí v druhé nejvyšší soutěži, ovšem to neznamená, že to není dobrý tým. Je silný po psychické stránce a svou kvalitu dokázal i v duelu s Mariborem. Jeho silnou stránkou jsou souboje jeden na jednoho a my této zbrani musíme zabránit. Těším se na atmosféru, přijede prý i hodně fanoušků z Birminghamu," řekl Koster.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Club Bruggy (BEL)22004:16
2.SC Braga (POR)21014:33
3.Birmingham City (ENG)21013:43
4.NK Maribor (SLO)20021:40
Skupina I
Stade Rennes - Celtic FC  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Celticu stále neví, jestli budou hrát místo ve čtyřčlenné v pětičlenné skupině, nicméně tento fakt je tolik trápit nemusí. Pokud chtějí postoupit do další fáze, tak musí v těžké základní skupině především vyhrávat. Doposud získali ze dvou utkání jen jeden bod a pokud chtějí myslet na účast v jarních pohárových bojích, tak nesmějí na půdě francouzského Rennes prohrát. To ale platí i pro domácí výběr.

Skotskému celku se nedaří ani na domácí scéně, v boji o titul ztrácí po minulé remíze se St. Mirrenem na Jezdce z Rangers už deset bodů, i když má duel k dobru. K tomu jsou zelenobílí v nezvyklé situaci, nacházejí se až na třetím místě SPL se ztrátou tří korálků na druhý Motherwell a mají rozhodně co napravovat. Rennes v Evropské lize na tom není o moc lépe a též má na kontě jeden bod.

A další ztráta v domácím prostředí by mu mohla značně zkomplikovat situaci. Na úvod totiž francouzský celek prohrál na půdě Udinesse 1:2 a tato prohra s nejvážnějším konkurentem hodě bolela, následná remíza 1:1 se španělským Atléticem Madrid už k zahození určitě nebyla. Na domácí scéně se Rennes nachází na páté pozici s osmnácti body po deseti kolech a zatím může být s výkony spokojeno.

Hosté mají před sebou velice komplikovanou situaci, nastoupí totiž hned bez tří výrazných opor. Kouč Neil Lennon nemůže využít služeb Georgiose Samarase, Krise Commonse a Garyho Hoopera, všichni totiž laborují se zraněním. Avšak i bez této ofenzivní síly si asistent trenéra Johan Mjallby myslí, že Celtic je schopen zvítězit. "Stále máme dost kvalitních ofenzivních hráčů, abychom si z Francie odvezli tři body," uvedl Mjallby.

Mjallby. Razantně odmítá, že by jeho svěřenci přijeli bránit. "Nemyslím si, že by nám to prospělo. Není to v naší přirozenosti a určitě se pokusíme soupeře překvapit útočnou silou," dodal hostující trenér. Domácí kouč Frederic Antonneti již bude moci využít služeb záložníka Yanna M'Villy. "Máme velice mladý kádr, který se učí, na druhou stranu je ale dravý a nevypustí žádný souboj. Chceme proto tři body," uvedl Antonneti.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.62 - 3.70 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - Atlético Madrid  (čtvrtek 19:00)
Jedním z taháků zápasů Evropské ligy bude bezesporu střetnutí italského Udinese s loňským vítězem Atlétikem Madrid. Oba týmy mají po čtyřech bodech, vítěz se tudíž hodně přiblíží vytouženému postupu.

Udinese zatím ve skupině EL neprohrálo, ovšem pokaždé mělo poměrně velké štěstí. Proti Rennes Italové prohrávali, nakonec však utkání dokázali se štěstím otočit. Nelichotivě se vyvíjel výsledek i v Celic Parku, ale i zde nakonec dokázalo Udinese bodovat. Trenér Francesco Guidolin nasadil zcela odlišnou sestavu, například nez Di Nataleho, a ta se mu odvdečila bojovným výkonem.

Nicméně největší zkouška teprve příjde, na Stadio Friuli zavítá předloňský vítěz Atlétiko Madrid. Udine si na zvučného soupeře věří a koneckonců proč by ne, vždyť se jedná o loni čtvrtý tým italské soutěže, letos je na tom Udinese také dobře, momentálně je v Itálii na druhém místě pouze o skoŕe za Juventusem.

"Atlétiko je špičkový tým, bude to pro nás těžká zkouška," prohlásil brankář Samir Handanovič.

Atlétiko má narozdíl od Udine pomalejší rozjezd. Tým ze španělské metropole nedokázal v La Lize třikrát po sobě zvítězit a to se pochopitelně musel promítnout v tabulce - Atlético je osmé. Co je však více zarážející, je střelecká impotence. Svěřenci Gregoria Manzana nevstřelili čtyři zápasy v řadě ani gól a to mají v týmu takové kanonýry jako Adriana a především Falcaa. Také pro Španělský celek je zápas na půdě Udinese nesmírně důležitý, neboť může hodně napovědět o postupujících do další fáze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid (ESP)21103:14
2.Udinese Calcio (ITA)21103:24
3.Stade Rennes (FRA)20112:31
4.Celtic FC (SCO)20111:31
Skupina J
AEK Larnaka - Schalke 04  (čtvrtek 19:00)
Kyperská Larnaka se může těšit na zvučné jméno, totiž Schalke 04. Přemožitel Mladé Boleslavi zatím neudělal ostudu, dokonce si v domácím prostředí připsal bod. Schalke ale představuje jiný kalibr a na Kypru se dá očekávat jeho vítězství.

Kyperský nováček na evropské scéně si zatím základní skupinu víceméně užívá. Larnaka sice prohrála v Izraeli 1:0 a doma remizovala se Steauou Bukurešť 1:1, ale vesměs předvedla zajímavý fotbal a rozhodně neudělala ostudu. Přitom v druhém utkání vedla, ale za šest minut srovnal Mihai Costea. Larnace nezbývá nic jiného než se spokojit s bodem a hned v dalším domácím utkání se o něco podobného pokusit znovu.

Otázkou ale bude, v jaké formě Larnaka nastoupí. V domácí soutěži to totiž není ono, naposledy tým doma prohrál s Enosisem 0:2.

Schalke patří bezesporu k favoritům celé soutěže. Königsblauen loni dokráčeli až do semifinále Ligy mistrů a když už je tým v nejprestižnější soutěži takhle daleko, nemůže mít v sesterské Evropské lize jiné cíle než vítězství. Každopádně Schalke nezačalo úplně jednoznačně, remíza 0:0 v Bukurešti znamenala ztrátu, druhé vystoupení už bylo o poznání lepší. V něm Raúl a spol. doma porazili Maccabi Haifa 3:1.

V německé soutěži je to zatím hodně rozpačité, svěřenci trenéra Huuba Stevense okupují šestou příčku a nejspíše by na tom byli lépe, kdyby teď o víkendu neprohráli doma s Kaiserslauternem 1:2.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.25 - 3.70 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Maccabi Haifa - Steaua Bukurešť  (čtvrtek 19:00)
Maccabi Haifa a Steaua Bukurešť svedou důležitý souboj ve vyrovnané skupině J. Domácí spoléhají na příznivou statistiku - posledních pět zápasů v evropských pohárech na domácí půdě vyhráli.

Skupině zatím vévodí Schalke se čtyřmi body. Haifa má tři body za výhru nad Larnakou, Steaua s ní remizovala a přidala i bod doma proti Schalke.

Na co izraelský tým spoléhá, je statistika v domácím prostředí. Poslední prohru mu v evropských pohárech uštědřilo Bordeaux v základní skupině Ligy mistrů v sezoně 2009/2010, od té doby Haifa vždy vyhrála. Steaua má navíc venku problém, vyhrála naposledy na půdě Saint Patricku v srpnu 2009.

"Doma si věříme. Chceme přidat další tři body," prohlásil trenér Maccabi Elisha Levy. "Máme dobrou šanci na výhru. A my ji potřebujeme, protože máme jasný cíl - postoupit ze skupiny." Domácím může roli usnadnit i početná marodka Steauy. Zranění jsou Emeghara, Gardos, Galamaz a Popa, v trestu je navíc Brandan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.25 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Schalke 04 (GER)21103:14
2.Maccabi Haifa (ISR)21012:33
3.Steaua Bukurešť (ROU)20201:12
4.AEK Larnaka (CYP)20111:21
Skupina K
Odense Boldklub - FC Twente  (čtvrtek 19:00)
Twente Enschede společně s Fulhamem vede skupinu a určitě si brousí zuby na postup, nyní má velkou šanci se tomuto cíli přiblížit. Střetne se totiž s dánským Odesne, které jednou zvítězilo a jednou prohrálo, proto je v tuto chvíli v těsné blízkosti obou hlavních kandidátů na postup. Nicméně pokud by dánský celek vybojoval alespoň bod, určitě by si připsal cenný zisk. A několikrát ukázal, že na to opravdu má a umí potrápit velké favority.

Navíc Odense hraje před vlastními fandy a pokud zvítězí, postupové ambice se výrazně zamotají. Twente na úvod dokázalo remizovat na půdě anglického Fulhamu a poté doma s přehledem rozdrtilo polskou Wislu Krakov 4:1. To Odense sice v prvním zápase zvítězilo na půdě Wisly 3:1, avšak poté v domácím prostředí podlehlo Fulhamu 0:2 a muselo tak spadnout nohama na zem. Domácí duel s Twente se proto zdá být rozhodující.

Holandský celek nezaostává výrazněji ani na domácí scéně, prohrál s Rodou a remizoval s Ajaxem či Excelsiorem, čímž nějakou tu ztrátu přeci jen zaznamenal. Ovšem na druhou stranu zdolal i vedoucí Alkmaar a uštědřil mu dosavadní jedinou prohru, v tuto chvíli je Twente druhé s dvaceti body a s dvoubodovým mankem na vedoucí AZ. Odense se nachází v dánské lize po dvanácti odehraných kolech až na šestém místě s osmnácti body na kontě.

Kouč hostů Co Adriaanse má k dispozici téměř kompletní výběr, chybět budou pouze Sander Boschker a Nicky Kuiper, naopak do hry už zasáhne hvězdný forvard Nacer Chadli. Adriaanse dobře ví, že Odense letos hraje dobře hlavně v pohárech. "V Evropské lize předvádí vskutku skvělé výkony a umí se na tyto duelu připravit, jenže v lize jsou výkony Odense přeci jen slabší. My se ovšem musíme plně připravit ne jeho silné stránky," uvedl.

"Soupeř hraje velice ofenzivně, neobvyklé skóre 21:21 je nejvyšší v lize. Odense sehrálo skvělé zápasy s Villarealem a i proti Fulhamu předvedlo velice sympatický výkon. Velkou výhodou pro soupeře je domácí prostředí, musíme se poprat s atmosférou i podmínkami. Pokud chceme myslet na výhru, měli bychom do puntíku splňovat pokyny a předvádět naší hru. Utkání podcenit nesmíme, můžeme se výrazně přiblížit postupu," dodal Adriaanse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 3.30 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Wisła Kraków - Fulham FC  (čtvrtek 19:00)
Fulham v Evropské lize zřejmě bez problémů postoupí do další fáze, pokud si udrží současnou formu a potvrdí ve dvojzápase s Wislou Krakov roli favorita. Anglický celek se totiž dělí s Twente o vedoucí pozici ve skupině se čtyřmi body a nyní narazí na papírově nejslabšího účastníka skupiny, i když na polské půdě to nemusí být zcela jasný záležitost. Pokud anglický celek naplno zaboduje, postup mezi dvaatřicítku nejlepších ho zřejmě nemine.

Fulham na úvod dokázal remizovat s holandským Twente a určitě očekával od tohoto duelu více. Nicméně chuť si spravil na půdě dánského Odense, když si po boji s houževnatým soupeřem odvezl vydřenou výhru 2:0. V Premier League je Fulham čtrnáctý s osmi body a v tuto chvíli je jeho úkolem se co nejrychleji vzdálit sestupovým vodám. Fulham do minulého kola neprohrál čtyřikrát v řadě, dokonce deklasoval Q.P.R 6:0, minule ale podlehl Stoke City 0:2.

Wisla zatím v Evropské lize nezískala ani bod a skóre 2:7 hovoří za vše, proti nejsilnějšímu týmu skupiny se proto zázrak nečeká. Na domácí scéně se Wisla nachází po deseti odehraných kolech na páté pozici s osmnácti body, ovšem na vedoucí příčku ztrácí ve vyrovnané soutěži pouze jeden bod. I když by hosté neměli polský celek podcenit, k zápasu přijedou bez svých dvou největších opor.

Trenér Martin Jol totiž nechá odpočívat Bobbyho Zamoru a Clinta Dempseyho. "Clint má za sebou mnoho zápasů včetně těch mezinárodních, potřebuje odpočinek. A Bobbyho Zamoru využiji na víkendové utkání Premier League s Evertonem," uvedl vysvětlení Jol. Kvůli poraněnému kolenu nebude k dispozici ani dvojice Danny Murphy - Simon Davies. "Doufám, že Murphy se uzdraví do utkání s Evertonem," dodal závěrem s prosíkem Jol.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.25 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente (NED)21105:24
2.Fulham FC (ENG)21103:14
3.Odense Boldklub (DEN)21013:33
4.Wisła Kraków (POL)20022:70
Skupina L
Lokomotiv Moskva - AEK Atény  (čtvrtek 18:00)
Čtvrteční porci zápasů Evropské ligy odstartují týmy Lokomotivu Moskva a aténského AEK. Řekové jsou zatím bez bodu, nejlépe na tom není ani Lokomotiv, který předchozí domácí zápas prohrál.

V ruské lize se blíží zimní přestávka před jadní nadstavbou, v níž si Lokomotiv zahraje ve skupině o titul. Domácí se mohou chlubit senzační formou, v Premier lize neprohráli jedenáct zápasů v řadě, naposledy zdolali Tomsk 3:0. V Evropské lize je situace poněkud odlišná, Lokomotiv sice přivezl výhru z Grazu 2:1, ale následně doma nestačil na Anderlecht, takže je v tabulce na nepostupové třetí pozici.

AEK Atény, tedy tradiční účastník evropských pohárů, zatím na první vítězství v základní skupině EL čeká. Řekové po debaklu v Bruselu nestačili ani na Sturm Graz, se kterým doma prohráli 1:2. AEK to nebude mít jednoduché ani ve třetím zápase, kdy cestuje do Ruska. Co se domácí soutěže týče, Řekové narozdíl od Rusů svojí soutěž teprve odstartovali a po pěti odehraných kolech nasbírali žlutočerní deset bodů a jsou pátí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.50 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SK Sturm Graz - RSC Anderlecht  (čtvrtek 19:00)
Ve čtvrtečním programu Evropské ligy dojde i na jednu vzájemnou premiéru. Sturm Graz přivítá rozjetý Anderlecht, kterému by se v případě vítězství výrazně pootevřela vrátka do dalších bojů.

Rakušané vstoupili do soubojů na evropském kolbišti se ctí. Na úvod sice přišla porážka se silným Lokomotivem, následná výhra v Aténách nad místním AEK ale hráčům Sturmu výrazně pozvedla náladu. "Pokud chceme pomýšlet na postup, tak musíme hrát stejně jako v Aténách," prohlásil kouč Marco Foda.

V Řecku ale i přes solidní výkon pomohlo rakouskému celku vyloučení Dellase, neboť obě branky vstřelili hosté až v samém závěru. Domácí si tak jsou vědomi, že proti Anderlechtu budou muset předvést ještě lepší výkon. "Anderlecht je jasný favorit. My se však musíme soustředit sami na sebe," zdůraznil kapitán Manuel Weber.

To Anderlecht po loňském zaváhání, kdy v závěru neudržel krok s dvojicí Genk - Lutych letos opět začíná dokazovat, kdo je opravdovým vládcem Jupiter League. To se jasně ukázalo při posledním utkání s Lutychem, které svěřenci Ariela Jacobse ovládli poměrem 5:0. "Věřili jsme ve vítězství, ale nikdo nečekal, že se nám to povede takovýmto způsobem," uvedl Matías Suárez.

Ale ačkoliv by se mohlo utkání v UPC-Areně zdát jakýmkoliv způsobem z hostujícího pohledu předem jasné, tak v Anderlechtu důrazně varují před podceněním. "Vzhledem k ostatním výsledkům bychom mohli být v konečném účtování spokojeni i s bodem, ale jako tým se snažíme vždycky vyhrát. To bude náš cíl," vyhlásil Jacobs. Ten se však bude muset obejít bez zraněné opory Jovanoviče.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.65 - 3.25 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.RSC Anderlecht (BEL)22006:16
2.SK Sturm Graz (AUT)21013:33
3.Lokomotiv Moskva (RUS)21012:33
4.AEK Atény (GRE)20022:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1. pre postup všetkych talianskych klubov do dalšej fázy EL

Reagovat
Maresma

Reagovat
godwood

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
stas87

wisla-fulham len preto ze wisla je polsky kl1ub tak je tam napisane len postavenie v tabulke a nic viacej?koho zaujima nejaka vyhra s qpr?

Reagovat
smazaný uživatel

vyhru s qpr by som nepodcenoval, ale napriek tomu si myslim, ze fulham dosiahne max na bod.

Reagovat
cristiano.K.

Rennes a Sporting musí vyhrát

Reagovat
djiros

Tottenham - Kazaň 1

Maccabi Haifa - St. Bukurešť 1

Dynamo Kyjev - Besiktas 1

Rennes - Celtic 1

Co myslíte?

Reagovat
stas87

steaua x,a vahal by som aj nad dynamom

Reagovat
cristiano.K.

totenham taky nebude hrát v plné palbě,takže taky velkej risk.

Reagovat
smazaný uživatel

proc ten blazen co pise slovaky porad dava na slovan dyt je mizerne j...

Reagovat
smazaný uživatel

lebo on pôvodne pise o šeherezáde, ale momentalne zaskakuje na eurofotbale alebo sa boji vajsa aby ho neposlal tam kde slnko nesvieti...

Reagovat
FC Porto FC

Sporting by se svojí hrou neměl mít stěma Rumunama problém a Braga musí bezpodmínečně vyhrát

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes nevyhrajeme, jestli nenastoupí alespoň trochu silnější sestava.

Reagovat
božský John

Tak Stoke mi nevyšel, ale za par hodin vyrážim na Vasila Lobanovského kouknout na to, jak Dynamo vyklepne Besiktas !

Jinak, včera jsem byl u noveho Olympijského stadionu a je to krásnej stadion!

Reagovat
smazaný uživatel

Naliskej si VASILE!!!

Reagovat
cresposuper

Pozeral si včera Šachťor? Super zápas.

Reagovat
božský John

Jsem blb, myslim Valerij, píšu Vasil

Nicméně bomba zážitek

Reagovat
smazaný uživatel

Gecov v zakladu

Jun zatim paradni vykon

Reagovat
Tomanatura

Kurz 10 na Austriu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Co davaj od 9 ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli myslíč ČT, tak Slovan.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo diky , parada na PSG se rad podivam snad nasadi silnou sestavu.

Reagovat
Azza

Birmingham

Reagovat
soukup

Shottooooooon, to je debakl

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele