Eredivisie - souhrn 5. kola: Feyenoord ztrapnil PSV na jeho hřišti

17.09.2021, 21:56, aktualizováno 19.09.2021, 18:47
Komentáře a souhrny
Jens Toornstra (© AFP)
Feyenoord poprvé za pět let vyloupil Phillips Arenu a rovnou přitom PSV zostudil čtyřmi góly. Ajax má velmi dobrou formu a o jeho síle se přesvědčil Cambuur, nováček schytal debakl 0:9. VAR v nastavení umazal vítěznou branku Utrechtu. Heracles si zkomplikoval situaci proti oslabenému Alkmaaru. Twente deklasovalo Vitesse. Nijmegen si jako nováček vede skvěle a v pátek bodoval ve čtvrtém zápase za sebou.

SBV Vitesse - FC Twente 1:4

19.09.2021 16:45

Góly: 62. Oussama Darfalou - 3. Ricky van Wolfswinkel, 45+2. Ricky van Wolfswinkel, 56. Robin Pröpper, 60. Michel Vlap

Na tenhle duel Vitesse rozhodně nebude vzpomínat v nejlepším. Předvedlo vážně hodně mizerný výkon a před vlastními fanoušky padlo s Twente o tři góly. Hosté jako by byli po úspěchu hladovější a ve finále se radovali zaslouženě ze zisku tří bodů. Připomeňme, že pod jeho výhru se podepisoval svou asistencí český rodák Michal Sadílek.

Uběhly pouhé tři minuty od prvotního hvizdu rozhodčího van Boekela a už se Vitesse muselo vypořádávat s faktem jednobrankového manka. Hosté udeřili gólově ze standardky, Sadílek ji rozehrál z pravé strany centrem do šestnáctky, gólman Schubert situaci nedobře vyhodnotil a proti míči vyběhl velmi nejistě, a tak hlavičkující Pröpper vlastně neměl problém ho překonat. V 9. minutě mohl náskok Twente navyšovat Limnios, tentokráte mu ale Schubert v podnikání přece jenom zamezil.

I nadále domácí na hrací ploše spíše tápali, nebezpečnější byl zkrátka stále celek z Enschede. Ve 43. minutě znovu neuspěl v koncovce Limnios, jehož vychytal Schubert, v nastavení prvního dějství se každopádně dočkal zaznamenaného přesného zásahu van Wolfswinkel, který proměnil penaltu, nařízenou za faul Bera na Pröppera v pokutovém území.

Arnhemský výběr ani po přestávce nepodnikal kroky k nějaké dramatizaci tohoto utkání. Ba naopak inkasoval v 56. minutě ještě potřetí, a v podstatě si pod sebou definitivně podlomil větev. Jemný oblouček vyslal zprava Troupée, a to na zadní tyčku, kde nebyl důrazně bráněný Pröpper, jenž se tak hlavou postaral o další trefu, svou druhou v tomto měření sil. A o čtyři minuty později Twente svému rivalovi zasadilo další ránu. Podniklo rychlý výpad směrem dopředu, na hranici vápna prostrčil balón van Wolfswinkel volnému Vlapovi, který následně vyslal nechytatelnou dělovku přímo do šibenice.

Domácí stačili ve zbytku klání průběžné skóre pouze kosmeticky upravit, v 62. minutě zužitkoval pas, cílený od levé lajny Wittekem, hlavou naskakující si Darfalou. Pořádně zklamané Vitesse mimochodem završilo dost nepovedený zápas ještě červenou kartou, po udělených dvou žlutých ji obdržel v 85. minutě Doekhi, který na zem bezohledným vražením poslal útočícího Misidjana.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AZ Alkmaar 3:2

19.09.2021 16:45

Góly: 45+1. Kaj Sierhuis, 72. Delano Burgzorg, 90+4. Rai Vloet - 19. Albert Gudmundsson, 90. Tijjani Reijnders

Alkmaar utrpěl porážku s Heraclesem. Na stadionu Erve Asito bylo AZ na hrací ploše zpočátku svým pánem, jenže po červené kartě Jordyho Clasieho se mu celá situace notně pokazila. Utkání v Almelu mělo nakonec pořádně dramatickou zápletku, hosté se pracně dočkali alespoň vyrovnání, jenže domácí v nastavení zabrali a slavili konečný zisk tří bodů.

Hosté vstoupili do tohoto měření sil zostra a ve 12. minutě si vytvořili svou první větší příležitost. Pavlidis poslal šikovnou přihrávkou na Gudmundssona, islandskému útočníkovi bránila v cestě pouze branka, lépe řečeno gólman Blaswich, a ten nakonec dokázal míč zachytit. V 19. minutě se již ale Alkmaar přece dočkal své odměny. Pavlidis vsunul balón na Gudmundssona a ten ho z otočky bezchybně zakroutil do horního rohu brány.

Dlouho se zdálo, že AZ nemá na hřišti žádný problém. Jenže těsně před poločasem se muselo ve finále vypořádávat hned se dvěma nezdary. Nejprve Clasie musel opustit hřiště s červenou kartou, protože si nevybíravě počínal vůči de la Torremu, a i když původní verdikt měl pouze podtext žluté barvy, VAR následně sjednal nápravu. Aby toho nebylo pro Alkmaar málo, střelou z dálky se prosadil Sierhuis, který si mimochodem odbyl parádně premiéru v dresu domácího klubu.

Ačkoli hosté sehráli druhý poločas v oslabení, dokázali si vypracovat dobrou šanci v 65. minutě. A opět byl oním zakladatelem solidní možnosti neustále hladový Pavlidis, který tentokrát uvolnil Aboukhlala, ten nad ničím nepřemýšlel a ihned vypálil, z těžkého úhlu však střílel jenom do boční sítě.

Hostující brankář Vindahl ještě stačil následně vyřešit Vloetovo nebezpečné podnikání, v 72. minutě však Heracles přece rozvlnilo síť, to když Burgzorg zakombinoval nablízko se Sierhuisem a zacílil tvrdě pod břevno. Bylo vidět, že v závěrečných pasážích duelu se AZ stále chce pokusit o urvání nějakého pozitivního výsledku, a jestliže Blaswich zabránil de Witovi i Aboukhlalovi skórovat, pak neměl žádnou likvidovat zakončení Reijnderse v 89. minutě.

Přesto se však ještě jednou skóre měnilo, Vloet totiž zamířil z přímého kopu umně a přesně přes připravenou zeď do šibenice, a strhl tak výhru na stranu domácího družstva.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Feyenoord Rotterdam 0:4

19.09.2021 14:30

Góly: 45+1. Jens Toornstra, 71. Bryan Linssen, 85. Jens Toornstra, 90+1. Cyriel Dessers

Po čtyřech výhrách v řadě na domácí scéně PSV poprvé v této sezóně Eredivisie ztratilo body. Doma totiž prohrálo s Feyenoordem, a ne že by tahle porážka byla vyloženě senzační záležitostí v kontextu té skutečnosti, že rotterdamský gigant patří dlouhá léta k tomu lepšímu, co nejvyšší nizozemská soutěž může nabídnout, ale především je překvapivý fakt, že padlo tak zásadním rozdílem.

V úvodních minutách tohoto střetnutí převládala jakási neohrabanost a nervozita, obě družstva často ztrácela míč, k vidění bylo mnoho nepřesností. Až úprk Gakpa představoval jakousi první větší šanci, domácí forvard dobře zužitkoval svou rychlost, jenomže byl ve finále zavčasu zastaven hostující obranou. Později Pröpper šikovně překonal rotterdamskou obranu, z jeho práce mohl vytěžit Götze, lovšem na řadu přišel pouze nepřesný centr. Tyhle okamžiky jako by přece rozproudily krev domácím hráčům, kterým se začalo hrát jaksi lehčeji. A třeba budiž příkladem pohledná individuální akce Brumy po kombinaci se Zahávím.

PSV opravdu začínalo více řídit celkové dění na hrací ploše. Po dobré přihrávce Götzeho chtěl skórovat Gakpo, jeho střela však skončila těsně vedle branky. Gakpo hrozil i nadále, po vlastním zrychlení mohl jeho další pokus přinést kýženou odměnu, avšak zase nemířil přesně. Taktéž jeho spoluhráč Max se snažil překvapit defenzívu Feyenoordu, a to z přímého volného kopu, nicméně brankář Bijlow situaci vyřešil.

Každopádně mnoho příležitostí domácích často končilo také v samém zárodku možného nebezpečného podnikání, takže další solidnější zakončení na řadu nepřicházela. PSV přitom krátce ustoupilo ze svých pořádku a jeho protivník tohoto polevení náležitě využil. V závěru prvního poločasu po rychlém průniku po pravé straně odcentroval Pedersen a gólman Drommel nedokázal zastavit výsledný ukázkový pokus z voleje od Toornstry.

PSV mělo ve druhém dějství co dohánět. Okamžitě tlačilo na bránu svého rivala, Teze byl prvním, kdo se ukázal býti hlavním iniciátorem chtěného obratu, avšak na jeho pas Gakpo prostě nedosáhl. Naopak na druhé straně Feyenoord opětovně udeřil prakticky z ničeho nic. Kontrola hry sice byla v rukou celku z Eindhovenu, jenže produktivní jednoduše byli hosté. V 71. minutě si Linssen narazil balón se Sinisterrou a uklidnil ho na bližší tyčku.

Tenhle okamžik se fakticky ukázal jako ten rozhodující. Boeren nenašli potřebnou sílu na nějaký zvrat, v závěru přitom museli skousávat ještě další dvě inkasování od De club aan de Maas. Nejprve v 85. minutě zacílil, již podruhé v tomto měření sil, Toornstra, jemuž merunu sklepl hlavičkou Dessers. V nastavení se poté trefil sám Dessers, na hranici brankového území ho svou přihrávkou na krátkou vzdálenost vyhledal Sinisterra.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle 1:0

19.09.2021 12:15

Góly: 77. Giannis-Fivos Botos

Svého druhého vítězství v této sezóně se dočkal nováček Eredivisie. Go Ahead Eagles se zdařilo doma v prestižním IJsselderby nejtěsnějším možným způsobem skolit Zwolle, které tak jenom potvrdilo, že se i nadále hodně trápí. Poté, co domácí dostal do vedení v 77. minutě Giannis-Fivos Botos, na nepříznivý stav nedokázalo žádnými dostupnými prostředky reagovat, a padlo tak popáté za sebou.

Domácí si v průběhu prvního dějství vytvořili dvě slušné možnosti, kýženého vstřeleného gólu se každopádně do přestávky ještě nedočkali. Ve 29. minutě Lucassen přiklepával balón na Berdena, který se ocitl v moc dobré pozici, avšak gólman Lamprou proti němu včas vystartoval a vychytat ho. Ve 34. minutě Berden připravil naopak parádní příležitost pro spoluhráče Cardonu, ani on ovšem na pozorného Lamproua nevyzrál.

Zwolle vlastně poprvé zásadněji zahrozilo až v 61. minutě, z velmi nebezpečného postavení hlavičkoval naskakující Redan, nicméně svůj pokus nasměroval pouze vedle brány. Až třináct minut před koncem duelu tedy přišla na řadu první a také jediná změna skóre. Go Ahead Eagles rozradostnil střídající Botos, jenž zamířil přesně na bližší tyčku po přihrávce nablízko od Deijla.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - RKC Waalwijk 2:2

18.09.2021 21:00

Góly: 4. Simon Gustafson, 52. Anastasios Douvikas (pen.) - 20. Jens Odgaard, 45. Alexander Büttner

Utrecht se po třech zápasech v řadě bez zaznamenané prohry v rámci nového ročníku Eredivisie výsledkově přece jaksi trochu zasekl a minulou porážku na půdě Twente neodčinil asi tak, jak si představoval. V roli favorita doma nepřelstil Waalwijk, který vykázal rozhodně slušný výkon, a uzmul tedy svůj pátý bod v této sezóně.

Domácí si na vstup do tohoto utkání určitě nemohli stěžovat. Už ve 4. minutě se ujali vedení, to když Gustafson po přihrávce od ter Avesta dostal až příliš prostoru za šestnáctkou, měl i dostatek času narovnat si balón na svou levačku, který pak následně umístil na bližší tyčku. Hosty ale tenhle moment nepoložil na kolena, ba naopak se hned snažili o vyrovnání. V 6. minutě vybojoval pro svůj tým penaltu van der Venne poté, co ho ve vápně zfauloval Janssen, jenže pokutovým kopem pohrdl Odgaard, jehož pokus doprostřed brány vychytal brankář Paes.

Waalwijk každopádně ani po tomhle nepříjemném okamžiku své zbraně nesložil a tlačil se do útoku. A ve 20. minutě se dočkal své odměny. Konkrétně právě Odgaard odčinil svůj předchozí nezdar při zahrávaní penalty a po uvolnění od Anity skóroval i z těžkého úhlu. Ve 24. minutě zahodil svou šanci Utrecht, Douvikas napálil jenom tyčku, a tak se zdálo, že do přestávky se skóre měnit nebude.

Nicméně outsider tohoto souboje přece ještě zabral ve 44. minutě a pobídku zleva od van der Venneho zužitkoval pumelicí pod břevno Büttner. Nakonec i Domstedelingen krátce po obrátce zahrávali pokutový kop, ve skluzu totiž bránící Touba trefil soupeře Douvikase ve vlastním pokutovém území, a nabídnutou možnost využil sám faulovaný. Avšak další branku již střetnutí nenabídlo, oba týmy se tak rozešly zřejmě spravedlivou dělbou bodů.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Cambuur Leeuwarden 9:0

18.09.2021 20:00

Góly: 16. Jurriën Timber, 19. Steven Berghuis, 29. Noussair Mazraoui, 39. David Neres, 60. Dušan Tadić, 64. Mohammed Daramy, 67. Sébastien Haller, 76. Danilo, 84. David Neres

Ajax se dopracoval k devítigólovému vítězství a zároveň se v jeho dresu trefilo hned osm různých střelců. K tomu druhému zmíněnému počinu v pořadí došlo už jen v roce 1981. V tomhle klání jednoduše domácí neměli absolutně žádný problém potvrdit roli favorita a v pohodě navázali na svůj úspěch v Lize mistrů proti Sportingu. Cambuur odcestoval z hlavní nizozemské metropole s opravdu potupným debaklem.

Pět branek se zdařilo amsterdamskému výběru vsítit před pár dny v Lisabonu a v nynějším duelu neztratil nic ze svého ofenzivního elánu. Nováček v rámci Eredivisie mohl stěží konkurovat síle de Godenzonen, kteří si s jeho obranou udělali, lidově řečeno, trhací kalendář. Už do přestávky skórovali čtyřikrát, po obrátce se ještě zaradovali z přesného zásahu pětkrát. Suma sumárum byla tahle výhra suverénně tou nejdominantnější, jakou nejvyšší nizozemská soutěž ve svém dosavadním průběhu tohoto ročníku nabídla.

V 16. minutě Ajax udeřil gólově poprvé. Timber pronikl středem pole, následně přihrál na Berghuise, ten míč svému spoluhráči navrátil, a následná střela skončila ve spodním rohu brány, kam se gólman Stevens pouze marně natahoval. V 19. minutě domácí proměnili svou další možnost. Ačkoli Tadič přímo rohový kop nerozehrál, fakticky od rohového praporku zařídil on klíčovou přihrávku, to když balón po zemi prudce vyslal do šestnáctky, odkud zacílil levačkou naběhnuvší si Berghuis.

V prvním dějství se na listinu šutérů zapsali ještě dva hráči Ajaxu. Ve 29. minutě vybídl Berghuis z levé strany ve vápně volného Mazraouiho, který si merunu zpracoval na levou nohu a i s pomocí teče bránícího Mac-Intosche přelstil Stevense. Ve 38. minutě se akrobatickým zakončením prosadil David Neres, jenž zužitkoval pas zleva od Tadiče.

Amsterdamský celek se následně na nějakou dobu odmlčel, až v 60. minutě kromě dvou asistencí zaúřadoval střelecky taktéž sám Tadič, jehož oblouček, i přes snahu Stevense zabránit inkasování, skončil za brankovou čárou. V 64. minutě přišla na řadu už šestá změna skóre, střídající Taylor uvolnil svého kolegu z lavičky Daramyho a ten zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Zdrcený Cambuur nebyl šetřen ani v dalších pasážích hry, pokus Lisandra Martíneze umně za brankovou čáru dostal v 67. minutě Haller.

V 76. minutě začal hodně soptit Stevens, není se čemu divit, že neunášel dění na hrací ploše, které vyznívalo jednoznačně ve prospěch Ajaxu. V tu chvíli totiž nezachytil pobídku Davida Nerese, kterou využil ku prospěchu svému náhradník Danilo. Poslední slovo si v tomto měření sil vzal v 84. minutě David Neres, jediný dvougólový zakončovatel tohoto mače, který vytěžil z povedené práce Daramyho, jenž se prosmýkl svým strážcům na levé části pokutového území.

Více informací k zápasu

Willem II - FC Groningen 2:1

18.09.2021 18:45

Góly: 5. Kwasi Wriedt, 24. Dries Saddiki - 61. Tomáš Suslov

Willem II i nadále pokračuje ve sbírání slušných vystoupení. V kole s pořadovým číslem pět dokázal doma přetlačit Groningen, především díky lépe zvládnuté první půli, během níž skóroval dvakrát, a protáhl svou sérii neporazitelnosti už na čtyři utkání v řadě. Hosté stačili po obrátce na průběžnou dvougólovou porážku zareagovat pouze jednou snižující trefou.

Domácí se s ničím nemazali už od úvodních chvil a vyrukovali na svého soupeře se všemi ofenzivními zbraněmi. Ještě v 1. minutě neuspěl se svou hlavičkou Saglam, poněvadž se proti němu vytasil se svým povedeným zákrokem gólman Leeuwenburgh. Ten ve 4. minutě každopádně již však přece kapituloval, to když bránící Duarte ztratil pod tlakem míč, Saglam ho prostrčil na Wriedta, jenž se z vyloženého postavení v koncovce nezmýlil. A ve 24. minutě náskok Willemu II navýšil Saddiki, který z míst u pokutové značky využil pobídku z levé strany od Wriedta.

Groningen se z téhle rány opravdu hodně dlouho nemohl oklepat, jeho protivník působil v defenzívě kompaktně a organizovaně, sám přitom výběr Trots van het Noorden v útoku vykazoval značné rezervy. Ve druhém dějství, lépe řečeno i po něm, tak stihl zaznamenat jen dva důležité momenty.

Ten první, pozitivní, v 61. minutě, to když se zdařilo snížit Suslovovi, jenž využil velké chyby gólmana Wellenreuthera, jenž mu balón doslova namazal na kopačku. Ten druhý, negativní, v samém nastavení, červenou kartu totiž vyfasoval dodatečně Ngonge poté, co se údajně měl po zápase zapojit do jedné z potyček.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Fortuna Sittard 1:0

18.09.2021 16:30

Góly: 5. Henk Veerman

Heerenveen potvrdil roli mírného favorita, doma skolil Fortunu, a bodoval tak v novém ročníku Eredivisie již počtvrté v uplynulých pěti kolech. Celek ze Sittardu naopak prohrál již podruhé v řadě, poté, co venku nestačil na Spartu, se mu nezadařilo ani ve druhém zápase v pořadí na cizím hřišti. Nijak totiž nezareagoval na jedinou trefu utkání od Henka Veermana.

Tohle střetnutí rozhodl moment z úvodních chvil. Už v 5. minutě se fríský klub propracoval k přesnému zásahu a své vedení udržel až do závěrečného hvizdu rozhodčího Gerretse. Urostlý H. Veerman dostal v šestnáctce až příliš prostoru, pozdě k němu přistoupil bránící Janssen, a tak mohl poměrně hravě zužitkovat centr z rohového čtvrtkruhu od J. Veermana.

Hosté nepůsobili v ofenzívě vyloženě nebezpečným dojmem, lépe řečeno svoje možnosti prostě nedokázali proměnit v kýženou vyrovnávací branku. Ne že by Srdíčka na hrací ploše dominovala, v obraně každopádně žádnou zásadní chybu neudělala. Jejich náskok mohl v 84. minutě navyšovat Al Hajj po přihrávce J. Veermana, avšak gólmana van Osche z blízkosti nepřelstil.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - NEC Nijmegen 1:1

17.09.2021 20:00

Góly: 44. Sven Mijnans - 28. Jonathan Okita

Nijmegenu se podařilo po remíze na půdě Sparty protáhnout svou sérii neporazitelnosti už na čtyři zápasy v řadě, a vstup do nové sezóny Eredivisie tak bezpochyby musí hodnotit pozitivně. Do vedení hosty poslal Jonathan Okita, nicméně rotterdamský výběr stačil krátce před změnou stran zareagovat na nepříznivý vývoj a zásluhou Svena Mijnanse určil konečný nerozhodný stav.

První půlhodina tohoto měření sil nabídla spíše vlažnější fotbal, gólové šance nepřinášela bez větších příkras s nějakou větší dávkou pravidelnosti. Přesto se ve 28. minutě urodil jeden z klíčových momentů. Zaradovat se mohlo NEC, to když Okita na hranici šestnáctky přiťukl míč na Bruijna, ten svému spoluhráči merunu vrátil zpátky, a následná střela zaplula po zemi ke vzdálenější tyčce.

Domácí zareagovali na tuhle soupeřovu branku ve 44. minutě. Thy ještě svým zakončením na gólmana Branderhorsta nevyzrál, nicméně balón byl vyražen do cesty Mijnanse, který již pohotově skóroval. Ve druhém dějství další změna skóre nenastala, oba týmy i nadále nepůsobily v ofenzívě nijak zázračným, a tak se utkání v podstatě logicky nasměrovalo k finální remíze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax541022:113
2.PSV Eindhoven540114:712
3.SC Heerenveen53117:610
4.Willem II53116:510
5.Feyenoord Rotterdam430111:39
6.FC Utrecht52219:48
7.NEC Nijmegen52214:68
8.FC Twente52127:67
9.Go Ahead Eagles52035:86
10.Cambuur Leeuwarden52039:176
11.SBV Vitesse52034:136
12.RKC Waalwijk51228:95
13.FC Groningen51226:95
14.Sparta Rotterdam51225:95
15.Fortuna Sittard41125:74
16.Heracles Almelo41124:64
17.AZ Alkmaar41035:83
18.PEC Zwolle50050:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
Arnar Resmusonn

Asi se Ajax nahecoval a chtěl trumfnout Bayern dneska

Reagovat
afc ajax

Presne, ja som myslel Len 8 ks ale nevadí

Reagovat
AjaxFans

Docela dobré výsledky.Jeste aby Feyenoord vyhrál a je to

Reagovat
AjaxFans

Díky Feye

Reagovat
afc ajax

Uuuuu to až mňa zabolelo

Reagovat
AjaxFans

Ne tak,jak PSVáky

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
Elliasson

Já se těším zítra do práce. Kolegové z Nizozemska fandí PSV, tak chacháááááá.

Reagovat
AjaxFans

Užij si to!

Reagovat
Elliasson

Největší fanoušek PSV má zrovna dovolenou. Nééé.

Reagovat
smazaný uživatel

Feyenoord

Reagovat
Bruny

AZ zatím velký špatný. Docela umění vyrovnat v 90. a stejně ještě prohrát

Reagovat
AjaxFans

Každý to čekal,po tom výprodeji.

Reagovat
Bruny

To bohužel jo, ale určitě se ještě zvednou.. a dají minimálně střed tabulky. Tak jako tak, Ajax letos titul dá.

Reagovat
AjaxFans

Musí Vždyť Az nepřivedlo odpovídající náhradu.Ale je mi ten klub sympatický

Reagovat
jáá

Tak tak. Ale vždy mi přijde že to nějak zalepí, sehrajou se a pak jim to šlape, v evropských pohárech bych jim přál.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele