základní část, 5. kolo
18.09.2021 20:00 CET
9 : 0
(4:0)

Reportáž

Devět gólů pro Ajax, osm různých střelců. Cambuur v Amsterdamu nemohl konkurovat

Ajax se dopracoval k devítigólovému vítězství a zároveň se v jeho dresu trefilo hned osm různých střelců. K tomu druhému zmíněnému počinu v pořadí došlo už jen v roce 1981. V tomhle klání jednoduše domácí neměli absolutně žádný problém potvrdit roli favorita a v pohodě navázali na svůj úspěch v Lize mistrů proti Sportingu. Cambuur odcestoval z hlavní nizozemské metropole s opravdu potupným debaklem.

Pět branek se zdařilo amsterdamskému výběru vsítit před pár dny v Lisabonu a v nynějším duelu neztratil nic ze svého ofenzivního elánu. Nováček v rámci Eredivisie mohl stěží konkurovat síle de Godenzonen, kteří si s jeho obranou udělali, lidově řečeno, trhací kalendář. Už do přestávky skórovali čtyřikrát, po obrátce se ještě zaradovali z přesného zásahu pětkrát. Suma sumárum byla tahle výhra suverénně tou nejdominantnější, jakou nejvyšší nizozemská soutěž ve svém dosavadním průběhu tohoto ročníku nabídla.

V 16. minutě Ajax udeřil gólově poprvé. Timber pronikl středem pole, následně přihrál na Berghuise, ten míč svému spoluhráči navrátil, a následná střela skončila ve spodním rohu brány, kam se gólman Stevens pouze marně natahoval. V 19. minutě domácí proměnili svou další možnost. Ačkoli Tadič přímo rohový kop nerozehrál, fakticky od rohového praporku zařídil on klíčovou přihrávku, to když balón po zemi prudce vyslal do šestnáctky, odkud zacílil levačkou naběhnuvší si Berghuis.

V prvním dějství se na listinu šutérů zapsali ještě dva hráči Ajaxu. Ve 29. minutě vybídl Berghuis z levé strany ve vápně volného Mazraouiho, který si merunu zpracoval na levou nohu a i s pomocí teče bránícího Mac-Intosche přelstil Stevense. Ve 38. minutě se akrobatickým zakončením prosadil David Neres, jenž zužitkoval pas zleva od Tadiče.

Amsterdamský celek se následně na nějakou dobu odmlčel, až v 60. minutě kromě dvou asistencí zaúřadoval střelecky taktéž sám Tadič, jehož oblouček, i přes snahu Stevense zabránit inkasování, skončil za brankovou čárou. V 64. minutě přišla na řadu už šestá změna skóre, střídající Taylor uvolnil svého kolegu z lavičky Daramyho a ten zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Zdrcený Cambuur nebyl šetřen ani v dalších pasážích hry, pokus Lisandra Martíneze umně za brankovou čáru dostal v 67. minutě Haller.

V 76. minutě začal hodně soptit Stevens, není se čemu divit, že neunášel dění na hrací ploše, které vyznívalo jednoznačně ve prospěch Ajaxu. V tu chvíli totiž nezachytil pobídku Davida Nerese, kterou využil ku prospěchu svému náhradník Danilo. Poslední slovo si v tomto měření sil vzal v 84. minutě David Neres, jediný dvougólový zakončovatel tohoto mače, který vytěžil z povedené práce Daramyho, jenž se prosmýkl svým strážcům na levé části pokutového území.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, ajax.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele