Bundesliga - preview 7. kola: Union Berlín zpátky na první místo?

16.09.2022, 09:54, aktualizováno 18.09.2022, 09:23
Previews
Union Berlín přivítá Wolfsburg, a jestliže potvrdí roli favorita, vrátí se do čela bundesligového pelotonu. Případného zaváhání může využít Freiburg, jenž cestuje do Sinsheimu. Bochum může ukončit čekání na první body proti 1. FC Köln...
Union Berlín - VfL Wolfsburg  (neděle 15:30)
Dosavadní průběh německé Bundesligy má prozatím velmi nečekaného lídra, kterým je berlínský Union. Ten společně s Bayernem jako jediný ze všech osmnácti ligových účastníků ani jednou neprohrál, nicméně oproti obhájci mistrovského titulu má o jednu výhru více. V tuto chvíli má tedy na kontě čtrnáct bodů a je o bod před dalším překvapením německé nejvyšší soutěže z Freiburgu, nyní se pokusí vyzrát na trápící se Wolfsburg.

Tým vedený trenérem Ursem Fischerem ztratil body pouze s Mohučí (0:0) a právě s Bayernem (1:1), i když v tomto případě se o velké "ztrátě" hovořit nedá. Naposledy dokázal uspět v Kolíně, dalšího účastníka evropských pohárů zdolal nejtěsnějším poměrem 1:0. Na druhou stranu se mu vůbec nedaří v základní skupině Evropské ligy, protože nejprve prohrál 0:1 s belgickým Saint-Gilloise a ve čtvrtek stejným poměrem nestačil na portugalskou Bragu.

Union se dostal do čela ligové tabulky poprvé ve své historii, a pokud nyní potvrdí roli favorita, tak na ní zůstane minimálně do začátku října. "Krásně se na tuto skutečnost dívá, ale momentálně vůbec nezáleží na tom, kdo vede. Naším cílem je získat co nejvíce bodů a teprve s blížícím se závěrem se uvidí, na co to bude stačit. Před reprezentační přestávkou se soustředíme pouze na Wolfsburg a musíme zapomenout na pohárový neúspěch," uvedl Fischer s pokorou.

Hosté jsou s pěti body šestnáctí, až do minulého kola nevybojovali jedinou výhru. V prvních pěti střetnutích remizovali s Brémami (0:0) a se Schalke (2:2), jinak zaznamenali hned tři prohry. Teprve naposledy zabrali a odvezli si senzační výhru 1:0 z půdy posledního vítěze Evropské ligy Frankfurtu. V loňských vzájemných duelech byl vždy úspěšnější domácí celek, když nejprve zvítězil Union (2:0) a v jarní odvetě pak WfL (1:0).

Domácí zřejmě nenasadí Baumgartla s Leitem, Vlci postrádají Winda a možná i Svanberga s Wimmerem. "Union zatím neprohrál, na druhou stranu my jsme si naposledy zvedli sebevědomí a více si věříme. Náš protivník bude favoritem, ale chytře zvolenou taktikou a předvedeným výkonem ho můžeme překvapit," prohlásil optimisticky lodivod WfL Niko Kovač.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Knoche, Diogo Leite - Trimmel, R. Khedira, Ryerson - Thorsby, Haberer - Siebatcheu, Becker
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - R. Baku, Lacroix, van de Ven, Paulo Otavio - Arnold, Franjic - Svanberg, Brekalo - L. Nmecha, Waldschmidt
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.50 - 3.93
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Bochum - 1. FC Köln  (neděle 17:30)
Bochum je po šesti odehraných kolech stále bez bodu. Vedení klubu se tak hned rozhodlo pro změnu na postu hlavního trenéra, z funkce odvolalo Thomase Reise, a než najde nové a stálé jméno pro svou střídačku, bude šéfovat týmu ze Severního Porýní-Vestfálska dočasně Heiko Butscher. Současný kouč bochumské devatenáctky se pokusí o zvrat proti Kolínu nad Rýnem.

Pro Die Unabsteigbaren každopádně nebude Butscherova přítomnost na lavičce ničím novým. Už jednou si na jeden zápas vyzkoušel pozici lídra realizačního týmu, a to v únoru roku 2018. A tehdy jeho vystoupení dopadlo úspěšně, v rámci 2. Bundesligy skolil Darmstadt. Aktuálně má před sebou účastníka Konferenční ligy, který ve čtvrtek po lítém boji přetlačil Slovácko.

Mužstvo kouče Steffena Baumgarta se drží v ligové tabulce v průběžném středu pořadí, asi by se ještě chtělo před reprezentační přestávkou vyhoupnout o něco výše blíže těm příčkám, jež zaručují postup do evropských pohárů pro následující ročník. Po papírové stránce by Bochum měla být tou snadnější překážkou. "Tenhle týden jsme se soustředili výhradně na tréninky. A měl jsem pocit, že hráči chtějí vpřed a že ze sebe v neděli vydají maximum," varoval Butscher na dálku Die Geissböcke. "Hodně jsme mluvili o tomhle utkání. Komunikace je sice důležitá, ale není vždy potřeba dlouho hovořit. Nevedl jsem individuální rozhovory. Můj plán na tenhle týden byl totiž zcela jednoznačný, a to méně žvanit a více pracovat," vzkázal jasně a stručně.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Ordec, Lampropoulos, Danilo Soares - Losilla, Förster - Stöger - Zoller, Holtmann - Hofmann
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schindler, Hübers, Soldo, Pedersen - Martel, Schirí - Thielmann, Duda, Adamjan - Tigges
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.11 - 3.79 - 2.28
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - SC Freiburg  (neděle 19:30)
Bezpochyby zajímavé měření sil si Bundesliga nechala před reprezentační pauzou na samý závěr. Hoffenheim i Freiburg prožívají rozhodně dobrý vstup do této sezóny a zatím se jim daří naplňovat prognózy, že budou usilovat o pozice zaručující postup do evropských pohárů. Hosté doposud získali o jeden bod více, otázkou jen je, jak si povedou z fyzického hlediska.

Náročný program, spojený s vystoupením v Evropské lize, totiž určitě tvrdě doléhá na výběr kouče Christiana Streicha. Tedy po výsledkové stránce se zatím únava neprojevuje, ovšem na rozjetý Hoffenheim, který se naopak letos plně soustředí pouze na Bundesligu, bude zapotřebí co nejlépe zregenerovat. Ve čtvrtek totiž Breisgau-Brasilianer podstoupili střetnutí v Řecku na půdě Olympiakosu, nástrahy spjaté s cestováním a krátká příprava na tento mač prostě můžou udělat své. "Budeme se muset podrobněji podívat, kam nás naše nohy ještě ponesou," přiznal hostující trenér. "Uvidíme asi až těsně před zápasem, koho nakonec do hry nasadíme," dodal.

Domácím, stejně jako jejich konkurentovi, půjde před následující dvoutýdenní přestávkou o co největší stabilizaci svého postavení na předních příčkách v tabulce. A v případě jakéhokoli bodového zápisu se můžou vecpat do top čtyřky, která je strategická pro účast v Lize mistrů pro příští ročník. Byť samozřejmě tato informace je v kontextu současné fáze bojování pouze nastíněným faktem, o němž se v tuto chvíli nerozhoduje. "Vyzveme soupeře, který naposledy na evropské scéně znovu ukázal, jak dobrý je," pochválil rivala hoffenheimský lodivod Andre Breitenreiter. "Zaslouženě proti Olympiakosu vyhrál. Takový úspěch není náhoda. Má vážně parádní poziční hru, je nesmírně variabilní. Jsme si plně vědomi těchto jeho silných stránek."
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Vogt, Nsoki - Kadeřábek, Geiger, Skov - Prömel, Baumgartner - Rutter, Kramarič
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Kübler, Ginter, Lienhart, Günter - Keitel, Höfler - Dóan, Kyereh, Grifo - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.81 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Augsburg - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Tři bundesligové zápasy bez výhry v řadě má za sebou Bayern Mnichov. Nezvyklá bilance jinak dominantního celku německé nejvyšší soutěže může skončit v sobotu odpoledne, kdy svěřenci trenéra Nagelsmanna zajíždí do nedalekého Augsburgu.

Ten navíc v prvních šesti zápasech nové sezóny získal pouhých šest bodů a nachází se tak na třináctém místě tabulky bundesligy. Do sezóny Augsburg vstoupil prohrou 0:4 s Freiburgem, o týden později však dokázal překvapivě zvítězit nad Leverkusenem poměrem 2:1, když se trefili Jensen a Hahn.

Na dobrý výkon ze zápasu s Leverkusenem však hráči Augsburgu nenavázali a následující tři zápasy prohráli, konkrétně 1:2 s Mainzem, 0:1 s Hoffenheimem a 0:2 s Herthou Berlín. Až minulý pátek bral Augsburg všechny tři body, když dokázal vyhrát na hřišti nováčka Werderu Brémy, když jediným gólem utkání rozhodl v 63. minutě Demirovič a v nastaveném čase druhé půle neproměnil možnost pokutového kopu domácí Ducksch.

Jak bylo zmíněno výše, Bayernu se v úvodu sezónu v bundeslize příliš nedaří. To se však vůbec nedá říct o Lize mistrů, kde byl Bayern nalosován do základní skupiny s Barcelonou, Interem Milán a Viktorií Plzeň, se kterou se utká na začátku října.

V úvodním zápase na půdě Interu Milán Bayern zvítězil 2:0 po gólu Saného a vlastním gólu D'Ambrosia. Tento týden v úterý se Bayern představil v rámci druhého kola základních skupin Ligy mistrů na vlastním hřišti proti Barceloně, kterou díky gólům Hernándeze a Saného zkraje druhého poločasu porazil rovněž 2:0.

Poslední tři bundesligové zápasy však Bayern remizoval, a sice 1:1 s Mönchengladbachem, 1:1 s Unionem Berlín a 2:2 se Stuttgartem. V tabulce bundesligy se Bayern Mnichov nachází na se dvanácti body na třetím místě a tabulce po zlomku odehraných zápasů překvapivě vévodí berlínský Union.

Augsburgu budou v zápase s atraktivním soupeřem chybět zranění Dorsch, Oxford, Strobl a Uduokhai. Za Bayern ze zdravotních důvodů nenastoupí Coman, Hernández a Sarr.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Gumny, M. Bauer, Gouweleeuw, Iago - Gruezo, Rexhbecaj - Hahn, Demirovic - Niederlechner, M. Berisha
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Mazraoui, Upamecano, de Ligt, Davies - Kimmich, Goretzka - L. Sané, Mané - T. Müller, Musiala
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.60 - 8.96 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Leverkusen se v sobotu odpoledne utká s Werderem Brémy a po výhře v Lize mistrů nad Atlétikem Madrid by mohl být v dobrém rozpoložení k odlepení se ze záchranného pásma. I Werder už však dokázal v letošní sezóně překvapit favorita a nejedná se tedy o lehkého soupeře.

Takřka katastrofální vstup do nové sezóny má za sebou Bayer Leverkusen. Ten si díky loňskému třetímu místu v bundeslize zajistil účast v základní skupině Ligy mistrů, letos je však po šesti odehraných kolech se čtyřmi body na sestupové předposlední příčce, přičemž horší už je pouze Bochum.

Jedinou bundesligovou výhrou v této sezóně je zatím pro Leverkusen srpnový zápas s Mainzem, který Bayer dokázal i v devíti vyhrát přesvědčivým poměrem 3:0 po dvou gólech Frimponga a jedné trefě Palaciose. Poté Leverkusen prohrál 2:3 s Freiburgem a remizoval 2:2 na půdě Herthy Berlín, kde alespoň bod zachraňoval zhruba deset minut před koncem Patrik Schick.

V prvním zápase Ligy mistrů Leverkusen prohrál 0:1 v Bruggách, úterní reparát proti Atlétiku Madrid už však vyšel na jedničku. Už už to proti španělskému soupeři vypadalo na remízu, když se v 84. minutě trefil Andrich a v 87. minutě přidal druhý gól Diaby a Leverkusen tak pochopitelně bere výhru 2:0 všema deseti.

Právě taková výhra je bezpochyby důležitá i pro morálku mužstva, což je právě oblast, kde to podle německých médií v kádru Leverkusenu tápalo. V klubu se navíc příliš neprosadil ani Adam Hložek, který by měl podle německého deníku Kicker sobotní utkání s Brémami začít na lavičce.

Brémy jsou nováčkem soutěže a pod vedením trenéra Wernera se hned ve třetím kole postaraly o velké překvapení. Werder totiž vyhrál poměrem 3:2 na půdě Borussie Dortmund, ačkoliv ještě dvě minut před koncem řádné hrací doby 0:2 prohrával.

Ještě díky další výhře ze začátku září nad Bochumí, o kterou se jedinými dvěma góly v zápasu postaral Füllkrug, se nováček po šesti odehraných kolech nachází v klidném středu tabulky na devátém místě. Minulý pátek však na vlastním hřišti podlehl 0:1 Augsburgu.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba, Hincapie - Andrich, Demirbay - Frimpong, Hudson-Odoi, Diaby - Schick
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Pieper, Veljkovic, Friedl - Weiser, C. Groß, A. Jung - Stage, Schmid - Füllkrug, Ducksch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.48 - 5.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Stuttgart přivítá v sobotu odpoledne v rámci sedmého kola bundesligy Eintracht Frankfurt. U něj může hrát roli i faktor únavy, v úterý totiž sehrál těžký zápas Ligy mistrů v Marseille.

Zatímco Stuttgart letos v evropských pohárech nevídáme, Frankfurt si zajistil vítězstvím v Evropské lize účast v základní skupině Ligy mistrů, kde mu los přisoudil poměrně schůdnou skupinu, a sice Sporting Lisabon, Tottenham a Marseille.

Právě s francouzským Marseile se po prohře 0:3 se Sportingem Lisabon v úterý Frankfurt utkal a zápas mu nakonec, jakožto outsiderovi, vyšel. Jediný gól utkání totiž vstřelil ve 43. minutě frankfurtský Lindström. V bundesligové tabulce Frankfurt obléhá s osmi body jedenáctou příčku a minulou sobotu prohrál 0:1 s Wolfsburgem.

To Stuttgart může mít v dosavadním průběhu letošní sezóny bundesligy přezdívku "remízový král". Přezdívka, kterou před lety dostal od německých médií Wolfsburg, totiž přesně vystihuje počínání Stuttgartu v úvodu bundesligové soutěže.

Hned v prvním zápase Stuttgart remizoval 1:1 s Lipskem, o týden později 2:2 v Brémách. Na konci srpna Stuttgart prohrál 0:1 a poslední tři soutěžní zápasy jihoněmeckého klubu skončily jak jinak než remízou.

Nejdřív hrál Stuttgart bez branek s Kölnem, poté na začátku září 1:1 se Schalke. Opravdu povedený výsledek se však Stuttgartu podařil minulou sobotu, když díky výsledku 2:2 obral na jeho hřišti o dva body úřadujícího mistra Bayern Mnichov.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
F. Müller - Mavropanos, Anton, Ito - Führich, Karazor, Sosa - W. Endo, Ahamada - Guirassy, Silas
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Hasebe, Ndicka - Jakic, Kamada, Sow, Knauff - Lindström, M. Götze - Kolo Muani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.28 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Schalke 04  (sobota 15:30)
Na sezónu se musela Bundesliga obejít bez Revierderby. Schalke totiž na nejkratší možnou dobu působilo pouze o patro níže, okamžitě se však vrátilo na nejvyšší scénu, a fanoušci si tak zase mohou užívat atmosféru jedné z nejznámějších bitev Porúří. Platí každopádně, že do role favorita je posazený Dortmund, byť se mu poslední dva jeho zápasy nevydařily nejideálněji.

Když naposledy magický Signal Iduna Park hostil naposledy souboj se Schalke, psal se říjen roku 2020. Jenomže tehdy Evropu tvrdě tížila protikoronavirová opatření, takže až na tři sta šťastlivců zely tribuny prázdnotou. Následovalo pak klání v únoru následujícího roku a to na plné čáře ovládlo BVB, které tak aktuálně disponuje parádní bilancí tří vítězných Ruhr derby proti Schalke v řadě. Během oněch tří duelů neinkasovalo a celkem jedenáctkrát skórovalo!

I proto, že v Dortmundu tentokráte zřejmě zahlásí vyprodáno, bude mít tohle střetnutí asi tak velkou pompéznost, jaká byla k vidění ještě před pandemií. "Moc se těšíme," vzkazoval Edin Terzic, šéf lavičky Die Borussen. "Víme, jak jsou tahle utkání důležitá pro naše fanoušky. A jsme si vědomi, jaká odpovědnost z nich plyne. Takže míníme zvítězit," vytyčil jasné ambice.

Svým příznivcům se navíc domácí mají za co zpovídat, lépe řečeno mače proti těm papírově nepříjemnějším protivníkům nezvládli nejlépe. Před týdnem prohráli s Lipskem, tenhle zápas ovšem nebyl povedený nejen po výsledkové stránce. V Lize mistrů pak před pár dny nestačili na Manchester City, na jeho půdě se také nezdařilo uhrát pozitivní rezultát, ale na hrací ploše nepůsobili vůbec špatně. "Schalke se nám bude chtít za každou cenu vyrovnat," uvědomoval si Terzic. "Tenhle boj je prostě vždycky speciální. Nikdy nerozhoduje, jestli je někdo dole či nahoře. Oba týmy ze sebe vydají maximum, Schalke nám o sobě rozhodně dá vědět," dodal.

Mužstvo z Gelsenkirchenu od návratu do Bundesligy čekalo na svůj první tříbodový zápis až do předešlého kola, to když přetlačilo doma Bochum. Do té chvíle mělo na svém kontě jen tři body, na druhou stranu porážku utrpělo pouze ve dvou případech, a to s Kolínem nad Rýnem a Unionem. Sumárně se tedy nejedná o snadno překonatelného soupeře. "Plně se soustředíme na tohle derby. Chceme všechny svoje emoce nasát do sebe a přenést pozitivní energii přímo na hřiště," povídal hostující lodivod Frank Kramer. "Víme, že Dortmund bude chtít využívat hlavně rychlosti svých hráčů. Proto musíme působit silně a agresivně. Avšak zároveň musíme hledat svoje prostory a vytvářet si vlastní šance. Potřebujeme být odhodlaní a umět i trpět."
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Meyer - Meunier, Süle, Hummels, Raphaël Guerreiro - Bellingham, Özcan - Brandt, Reus, Hazard - Modeste
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Matriciani, van den Berg, Jošida, Mohr - Krauss, Flick - Drexler, Bülter - Terodde, Polter
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 5.12 - 7.52
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - RB Lipsko  (sobota 18:30)
Když nový lipský trenér Marco Rose vyzval svého bývalého zaměstnavatele při své premiéře na lavičce saského klubu, počínal si úspěšně a skolil Dortmund. Teď by si rád počínal zdárně i proti svému předminulému. Mönchengladbach je působištěm, které rovněž velmi dobře zná, a jeho zkušenosti by mu mohly pomoci k dalšímu výsledkovému obrození Die Roten Bullen.

Mdlý start do tohoto ročníku prožívalo Lipsko, které se tak rozhodlo pro razantní, zároveň též docela nečekaný krok, a odvolalo kouče Domenica Tedesca, který v jarní fázi loňské sezóny postavil celou situaci slušně do latě. Zatím se zdá, že Roseho příchod by nemusel být žádným krokem vedle. Byť hosté naposledy v Lize mistrů neuhráli bod na půdě favorizovaného Realu Madrid, svým celkovým vystoupením nezklamali. "Osobně si myslím, že jsem tehdy prožíval v Gladbachu hezkou dobu," vzpomínal hostující stratég. "Poznal jsem pár skvělých lidí, tým se kvalifikoval do Ligy mistrů, Jonas Hofmann a Florian Neuhaus se posunuli do německého nároďáku. Nicméně také přišel na řadu půlrok, který se nám opravdu nevydařil," připomínal.

Borussia doposud získala na své konto o pouhý bod více než její protivník, rovněž mužstvo ze Severního Porýní-Vestfálska by si představovalo pohybovat se blíže těm pozicím, jež zaručují účast v evropských pohárech pro příští období. "Mönchengladbach nutí svoje soupeře hodně běhat. Myslím si, že v tomto ohledu nás čeká něco podobného jako proti Dortmundu i Realu," podotkl Rose. "V těchto dvou střetnutích jsme ukázali mnoho pozitivního a jsme přesvědčeni, že můžeme svůj výkon zopakovat i nyní. Nepůjde jen o držení míče. Uvědomujeme si ovšem, že náš sok velmi rád je na balónu a můžeme očekávat vysoký presing, když ho mít nebude."

Domácí doposud utrpěli jedinou porážku, a to proti Mohuči, v ostatních dalších pěti utkáních vždy bodovali, včetně třech s celky, které se nacházely po šesti odehraných kolech na prvních čtyřech místech tabulky. Tedy s Hoffenheimem, Bayernem a Freiburgem. "Nejsme ještě tím špičkovým týmem, jaký má Lipsko," možná trochu překvapil svými slovy Daniel Farke, kouč Die Fohlen. "Přesto hodláme sehrát vyrovnanou partii, obzvláště když se představíme našim fanouškům a jsme v docela solidní formě. Máme velký respekt, zároveň se ale hodně těšíme."
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Scally, Friedrich, Elvedi, ben Sebajní - Weigl - Kramer, Koné - Hofmann, Stindl - Thuram
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Henrichs, Orbán, Gvardiol, Raum - Schlager - Haidara, Kampl - Nkunku, André Silva, Szoboszlai
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.56 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FSV Mainz 05 - Hertha BSC  (pátek 20:30)
Po prvních čtyřech bundesligových kolech uzmula Hertha na své konto pouze jediný bod, ale v minulých dvou zápasech vykázala zlepšení, skolila venku Augsburg, remizovala pak doma s Leverkusenem, a tak by ráda v nastoleném trendu pokračovala i na půdě Mohuče. Domácí se každopádně musejí zpovídat svým fanouškům po předešlé vysoké prohře s Hoffenheimem.

I když poslední neúspěšný mač v Sinsheimu představoval pro svěřence trenéra Boa Svenssona podobně mdlý zápis do této sezóny, jaký zaznamenali i v nedávném střetnutí s Leverkusenem, zatím si na současnou situaci stěžovat nemůžou. Po šesti hracích dnech se nacházeli v tabulce na šesté příčce, dočasně se mohou dokonce posunout před třetí Bayern, museli by však svého aktuálního soka bezpodmínečně skolit. A ten se zdá býti v září v lepším rozmaru než v srpnu.

Hertha má Mohuči rozhodně co oplácet z loňska, berlínský celek dvakrát padl, obecně přitom Die Nullfünfer nepatří do kategorie těch jeho nejoblíbenějších soupeřů. Vždyť už šestkrát za sebou neuzmul vítězství nad klubem ze západu Německa. "Samozřejmě se na tento mač moc těším," povídal berlínský lodivod Sandro Schwarz, který v Mohuči mezi lety 2017 a 2019 na lavičce působil jako hlavní kouč. "Náš soupeř vyznává aktivní fotbal, dopředu hraje nesmírně rychle a sbírá často druhé míče. Právě tahle oblast hry bude pro utkání zcela klíčová," dodal.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Tauer, Bell, Leitsch - Widmer, Kohr, Aarón Martín - Lee, Barreiro, Burgzorg - Onisiwo
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Christensen - Kenny, Uremovič, Kempf, Plattenhardt - Šunjič - Tousart, Boëtius - Lukébakio, Kanga, Ejuke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.97 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Union Berlín642013:414
2.SC Freiburg641110:513
3.Bayern Mnichov633019:512
4.TSG Hoffenheim640212:712
5.Borussia Dortmund64028:712
6.1. FSV Mainz 0563126:910
7.1. FC Köln623110:79
8.Borussia Mönchengladbach62317:59
9.Werder Brémy622212:118
10.RB Lipsko62229:98
11.Eintracht Frankfurt622211:128
12.Schalke 0461328:136
13.FC Augsburg62044:106
14.VfB Stuttgart60516:75
15.Hertha BSC61236:85
16.VfL Wolfsburg61235:105
17.Bayer Leverkusen61148:114
18.VfL Bochum60064:180

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (58)

Přidat komentář
andrew96

Ejuke nový Cunha?

Celkově útok BSC vypadá mnohem živěji než vloni s vyhořelým Boatengem, Jovetićem a předtím se ztrápeným Piatekem.

Reagovat
JozkokozleJ

Hracicky podobne, ale Cunha mal väcsi tah na branu. Ejuke casto hru zabrzdi a zo statickej pozicie chce vyuzit svoj odpich a klamanie telom, pri com mu vsak utecie ofenivna vlna spoluhracov. Napriek castym stratam je Ejuke jednoznacne prinos, pretoze vie vniest do finalnej fazy prekvapivy moment.

Celkom kvitujem, ze trener Schwarz nezpanikaril a doveruje zostave, ktora hrava po tragedii na Unione. Pride mi, ze sa to zlepsuje. Trojica Ejuke - Kanga - Lukebakio ma kvalitu a aj Šunjič sa mi zacal celkom pozdavat. Paradne vypomaha stoperom a smerom vpred uz nezdrzuje ako v prvych zapasoch.

Dnes velka skoda, mali to byt tri body pre Herthu. Zo Svenssona, po tom ako minuly rok paradne vzkriesil Mainz, som trosku otupel. Mainz som videl proti Unionu a dnes, no a ziadna hitparada. Prilisna defenziva a organizacia hry, malo ofenzivnej zivelnosti, ktoru od Mainzu hlavne doma ocakavam.

Reagovat
andrew96

Jo, to byla trochu hyperbola na Ejukeho vliv na BSC. Samozřejmě Cunha byl jinde. Zatím.

Svensson je spíš defenzivní kouč. Taky mně zápasy Mainzu až tak neberou, na druhou stranu se mně líbí, jak umí mužstvo připravit na protivníka.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Zatím slabota. Mainz nulový a Hertha až na gól a šanci Ejukeho taky. Nevíte jak to vypadá se Svenssonem? Snad je to jenom kachna a do Brightonu nepůjde. To by šla Mohuč hrát zase o sestup.

Reagovat
Rudnevs

Podla mna tam nepojde. Mainz je jeho druhy domov, jeho dcery tam chodili do skoly aj v casoch, ked on trenoval v Rakusku. Chcelo by to nieco trochu lukrativnejsie nez nejaky Brighton, aby opustil pohodlny Mainz.

Reagovat
Rudnevs

Dnes derby po dlhej dobe! Obavam sa ale, ze vzhladom na formu oboch timov to bude len formalita.

Reagovat
MarcoBanco

Ako Dortmund tiež nemá bohvieakú formu.. Ale vidím to podobne

Reagovat
Sancek

Nevíte někdo co je s Koubkem, za Augsburg už nechytal skoro 2 roky, pokud teda nepočítám jeden přátelák.

Reagovat
Seydou Doumbia

Proč se pořád ti šašci tak rozčilují, když musí moc dobře vědět že ty akce se musí nechat dohrát do konce...

Reagovat
Seydou Doumbia

A Rojs je zase v piči...jsem zvědav co ten kotník

Reagovat
Whitemedia

Frimpong

Reagovat
REPLIKATOR

Frimpong

Reagovat
Salfovic

Nevíte někdo, zhruba jak dlouho má být ještě mimo ten Wirtz z Leverkusenu ?

Reagovat
REPLIKATOR

Dva žlutý skluzy na Frimponga za sebou, ani nezapíská faul

Reagovat
Whitemedia

Ten borec si za to ale může tak trochu sám, když tam předtím padal kvůli každému nesmyslu.

Reagovat
patas92

minimálně dva z těch tří zákroků na Frimpong ke konci poločasu byly fauly

Reagovat
Whitemedia

Odoi v začátcích střílel dobře, střílel rád. Po zranění střílel rád, ale špatně. A teď už přes rok nestřílí vůbec, je to špatný.

Reagovat
c_core

Terodde je těžce mimo. Co to tam vyvádí? Celkově jeho působení v první lize zatím velké zklamání

Reagovat
Seydou Doumbia

konečně někdo kdo tu sleduje derby a ne nějaký neverkusen hrozný výkon od teorida

Reagovat
c_core

Dobrý zápas, i když poměrně jednostranný. Je to hodně bojovné, rozhodčí super, nechává trochu volnější hru, hráči na obou stranách si nenechávají nic zadarmo. Přesně co chci jako fanoušek vidět. Navíc to není ani takový nářez jak jsem čekal

Reagovat
Seydou Doumbia

Zápas celkem dobrý, škoda že to nebylo více vyhrocený. Kdybych to sledoval poprvé a byl neznály tak fakt neřeknu že to je derby. Čekal bych to více vyhrocený, nějakou tu redku, surový fauly a větší strkanice...zápas fajn, ale zbytek měl být více vyhrocený

Reagovat
c_core

Já to zase tak neberu. Nechci aby se tam povraždili, ale aby do toho dali hráči víc obvykle. Ono je to taky u derby těžký, když hrajou takhle kvalitativně rozdílné týmy. Tam prostě bylo vidět, že je Dortmund jinde a bylo by od nich nesmyslné, aby do toho šli nějak výrazně tvrdě. A ke konci se s tím taky nesrali

Reagovat
Seydou Doumbia

Vidíš já zase zastávám názor že zápas bez redky = zbytečný zápas...ale já jsem z Ligue 1/Ligue 2 zvyklý na jinou řežbu i mezi random týmy no

Reagovat
c_core

Jo jasný, to chápu. že když jsi nezaujatý, tak to nebylo až tak vyhecované. Ale fanoušci obou týmu si myslím musí být spokojeni

Reagovat
Rudnevs

Akoze chapem, ze Hlozek a Schick su ceski hraci, ale aj tak je to celkom vtipne, ze v kole, kde Bayern prehra v Augsburgu a hra sa Revierderby, sa v 90% komentaroch riesi random zapas Leverkusenu. Popri tej ironii je to zaroven aj trochu smutne, ze to ludia pozeraju uz len kvoli Cechom a BL ako taka netiahne.

Terodde zatial uplne nic, ale celkovo ofenziva Schalke sa moc nepredvadza. Suvisi to aj so stylom, aky Kramer nechava hrat. Tato sezona bude tazka. Inak teda vyhrotene to podla mna na zaver bolo dost, jak tam prisiel Zalazar. Nechapem, preco nehral od zaciatku.

Reagovat
c_core

Zrovna jako tady chápu proč nehrál, víc defenzivní sestava dávala smysl. Ale třeba minule proti Bochumi nechápu. Z toho co jsem viděl má svoje plus, když jde na hřiště do unavené obrany. Ale bez něj je ta ofenziva úplně mimo. Hraje se po křídlech, což dejme tomu, ale vždycky tomu chybí ten finální krok. I ty zápasy, kdy hrál Zalazar hodně těžil ze svých solo akcí.

Reagovat
Seydou Doumbia

obecně mi příjde že fotbal jako takový nikoho moc nezajímá už...každý si odkouká ty své komerční týmy ty barcy, realy, united, chelsea, liverpooly a podobný, ale kdo si jako nestranný fanoušek zapne duel bvb-schalke nebo marseille-rennes i když ani jednomu týmu nefandí? moc lidi hádám ne, nebo teda nechodí sem

Reagovat
c_core

Já už to mám taky tak, že už fotbal až tak nesleduju. Když si vezmeš jak jsou staří ti pravidelní diskutující, tak ono to bývalo trochu jiné, když člověk chodil do školy

Reagovat
Seydou Doumbia

mi příjde že většina věci je nejlepší na začátku, kdy tě to pohltí...doba kdy jediné info o fotbale byl hattrick/pro football a musel si spoléhat že tvuj tým dají na prima cool a čt 4 do tv jinak si měl smůlu je pryč...dnes je všeho přebytek, žijeme v blahobytu, miliarda koníčku a možnosti, priority se věkem mění, na fotbalu už moc nezáleží...jestli tvuj tým vyhraje lm nebo skončí ve druhé lize, tvuj život se nějak nezmění, takhle na to koukám i já

Reagovat
c_core

Tak já jsem třeba Schalke přestal postupně úplně sledovat, co se z nich stala akorát banda přeplacených žoldáků a začal jsem zase v druhé lize (dost sporadicky, protože komu se ještě chce chytat sekající se, padající streamy v mizerné kvalitě). Nesdílím třeba názor, že musíš fandit svému týmu za každé situace.

S těma koníčkama je to pravda, obzvlášť pokud nechodíš na stadion. Většinou se najdou lepší věci než sedět o víkendu u obrazovky.

Reagovat
Seydou Doumbia

kdybych žil v lyonu a chodil víkend co víkend na zápasy, je to jiný...v tv je to nuda a ano o víkendu většina slušných lidí si najde lepší program než koukat jak se dvaadvacet blbců honi za kolatým nesmyslem, když to tak zjednoduším a jak říkáš, nemusíš svému týmu fandit když tam je kdejaký odpad....hádám myslíš období, kdy jste v týmu měli trosky tymu mendyl, kutucu, bentaleb a podobný bordel, kterému by člověk nejraději prošlápl hlavu kopačkou já třeba bytostně nesnáším lewu už od působení v bvb...a nikdy jsem mu nefandil ani v bayernu i když za nás hrál asi 10 let a dál 500 branek, prostě to nešlo jjak já ti rozumím

Reagovat
Rudnevs

Suhlas, ono to asi dost zmenilo to, ze sa to uz neda volne pozerat len tak v telke, treba si platit vseljake sluzby a aj ta celkova autenticita sa vytratila, to caro je prec. A jak to cez coronu nebolo, tak sa asi ludia naucili tak nejak zit aj bez futbalu. Niekedy sa cudujem, ze sa im vsetko to zdrazovanie, komercia, oddalovanie sa od fans atd stale vyplati, tolki ludia uz na ten futbal seru, ale pravda, ze ono si to svoju klientelu najde aj ked dlhorocni skutocne zapaleni fans tak trochu trpia.

To boli casy, ked vzdy chodilo 5 zapasov tyzdenne na Eurosporte, vsetci sme to tam pozerali a potom to tu na ef zilo, s paradnym ceskym autentickym komentarom. A kazdy pondelok potom 2. BL, na to som sa vzdycky tesil cely den. Ono to samozrejme je aj tym, ze clovek starne a uz ma aj zivot mimo futbalu, ale celkovo mam pocit, ze uz sa z toho stala trochu taka komercna sracka.

Reagovat
c_core

Jo to je pravda, že ta komerční stránka je na současném fotbalu to nejhorší, to je z toho člověku blivno.

Stará LM měla taky svoje kouzlo. Jediná soutěž, kde jsem na začátku milénia mohl sledovat zahraniční týmy a celkově to zahalovala úplně jiná atmosféra, taková slavnostnější, speciálnější.

Reagovat
Rudnevs

Najmä kedysi bola ta Liga Majstrov taka medzinarodnejsia, hrali tam kluby z viacerych krajin. Bolo to take vyrovnanejsie, mrzi ma, ze som nezazil casy, ked to trebars vyhral Ajax, Porto (hoc vtedy som uz zil, ale nepozeral to) etc. Teraz ako sa do futbalu narhnulo viac a viac penazi, roztvaraju sa noznicky a doby ked vyhravali aj na ligovej pode kluby ako K’Lautern, Nantes, Werder uz su prec.

Po druhe - dolezite je, ze sa to vzdialilo a neda sa to niekde len tak pozerat. Trebars F1 je posledne roky tiez cela len o komercii, vymyslaju tam, jak to dostat do Kataru etc., ale aj tak, dokym to dava Sport1, tak si k tomu aj tak vzdy sadneme, si z toho spravime spolocensku aktivitu a aj tak tym clovek zije. Keby futbal chodil niekde len tak povedze na tom Eurosporte, tak by na to stale ludia aspon u nas podla mna pozerali. Platit za to mailand alebo sa srat s tymi streamami, to uz chce pevne nervy a na to je clovek moc pohodlny, proste si povies, ze sa to neoplati kvoli takej komercnej zalezitosti. A samozrejme, ako pises, ludia na stadione to maju uplne inac, ti to tiez maju ako taky “kulturny” alebo spolocensky zazitok, to kebyze zijem v tom Gelsenkirchene, tak samozrejme sa chodim podivat pravidelne a zil by som tym uplne inac.

Inak som teda zistil, ze na Fortune (a asi aj na inych stavkovkach) sa zapasy daju pozriet free a v celkom dobrej kvalite, tak sa aspon snazim ked mam cas vidavat zapasy Schalke a nejake randomne zapasy, co ma zaujmu. Uplne na ten futbal clovek nezanevrie samozrejme nikdy.

Reagovat
andrew96

Já třeba omezil výběr soutěží tak, aby mě tam komerce tolik netrápila. A stačí mně ty 2-3 národní plus EL a EKL z mezinárodních.

Reagovat
REPLIKATOR

Demirbay

Reagovat
osobnostx

Hložek se nezúčastňuje souboje a pak dává ruce do dlaní....

Reagovat
REPLIKATOR

Hrádecký místo aby ten vyražený balon chytl do ruk, tak ho plácne k protihráči před sebe

Reagovat
Kocour Klapuška

Nagelsmann pryc pls

Reagovat
Seydou Doumbia

právě že musí zůstat...liga nikoho nezajímá, LM to je důležitý...liga se dožene později, klid

Reagovat
vladino10

Ty si ten zápas nevidel, to bol absolútny prvotriedny horor

Sadio bol absolútny antifutbalista, nič horšie som dávno nevidel a celkovo to bolo peklo. To nie je ako tie minule zápasy, že prevaha Bayernu a zla koncovka, tu už bolo zle absolútne všetko

Čerešnička na torte akurát to, že najnebezpečnejší hlavickar vo vápne súpera bol Neuer.

Reagovat
Seydou Doumbia

neviděl máš pravdu, jen mi tak moc nevaví že bayern ted ztrácí, alespon bude trochu prdel pokud to byla taková tragédie tak to chápu

Reagovat
vladino10

Však ako vadiť to nevadí ani mne, len ten výkon bol fakt extrémny. A už tá Barcelona cez týždeň bola zlá, s týmto aj tá LM dopadne ako minulý rok.

Reagovat
Seydou Doumbia

a koho by sis přál místo nagelsmana?

Reagovat
vladino10

Neviem, mne je Julo veľmi sympatický, bol by som asi nerád keby ho odvolajú, ale je to bieda. Nechápem ako sa z toho tímu zo začiatku sezóny mohlo stať toto, mane bol dnes absolútny antifutbalista ktorý pokazil úplne každú loptu, okrem iného.

Neviem koho by som si želal, ale asi je nám obom jasne, že by prišiel Tuchel

Reagovat
Kocour Klapuška

Jako Mane prisernej vykon mozna jsem uz dlouho nic tak spatneho v Bayernu nevidel, a to si myslim ze neprehanim

Reagovat
Seydou Doumbia

tuchela nesnáším fuj to radši nevyhrát titul v lize než mít tuchela

Reagovat
Kocour Klapuška

Vzdyt i ty vyhry nad Interem a Barcelonou, zejmena ta druha, byly takovy usmudlany. Jedina vyhoda byla, ze ty tymy nehraly beton a goly mohly padnout z rychleho protiutoku. Je jenom otazkou casu, nez takhle zahraje i tym v LM, treba nejaky Villareal v osmifinale a bude konec

Reagovat
vladino10

Minulú sezónu bol ale Bayern prvú polovicu dosť dobrý, od pauzy sa to začalo drbat. Tak možno to tento rok bude opačne

Reagovat
Salfovic

Už Plzeň

Reagovat
EaP

Faktor Lewa. Ten dal gól vždy, keď to potrebovali. Teraz tam nieje nikto, kto by tu zodpovednosť vzal na svoje plecia. Nekúpili žiadnu náhradu a zrazu nevedia ako majú vlastne hrať.

Reagovat
vladino10

Určite je to ten dôvod pre ktorý nezvládnu nahrávku na dva metre?

Môj tip je, že si zápas ani nevidel.

Reagovat
Ranoth

novy Kovac ?

Reagovat
Gurjewitsch

Bayern ukončil sériu remíz

Reagovat
REPLIKATOR

Bayern prohrál

Reagovat
smazaný uživatel

Borussia konečne raz naplno využila zaváhanie Bayernu. Škoda toho zlého výkonu proti RB, dnes ten náskok mohol byť už šesť bodový.

Reagovat
vladino10
Reagovat
Rothbard

Lipsko letos taky slušná bída.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele