Bundesliga - preview 31. kola

12.06.2020, 08:13, aktualizováno 14.06.2020, 08:41
Previews
Poslední dva zápasy zbývají sehrát z 31. kola německé ligy. Schalke se v minulém kole remízou s Unionem konečně povedlo zastavit sérii porážek. S Leverkusenem to ale bude nejspíš tvrdší oříšek. Už odpoledne si to v záchranářském souboji rozdají Mainz a Augsburg.
1. FSV Mainz 05 - FC Augsburg  (neděle 15:30)
Augsburg s Mohučí svedou jednu z důležitých bitev v boji o záchranu. Oba celky jsou čtyři kola před koncem sice aktuálně bezpečně vzdáleny od sestupového pásma, nutno však říci, že tříbodový výsledek ze vzájemného klání by jejich náskok vyšponoval do ještě pohotovějších hodnot. A možná že případné vítězství bude pro konečné udržení klíčové.

Obě mužstva po koronavirové přestávce vyhrála jen jednou jedinkrát. Zatímco Mohuči se podařil tento počin v minulém kole, kdy se jí podařilo skolit Frankfurt, Augsburg porazil ke konci května Schalke. Suma sumárum nemají zcela ideální formu. A i proto stále musejí řešit nepříjemné sestupové starosti, jimž se zřejmě nevyhnou ani v zápasech následujících.

Domácí kouč Achim Beierlorzer si moc dobře uvědomuje, že proti Augsburgu jeho tým čeká hlavně po psychické stránce hodně náročné utkání. "Zajímají nás jen tři body, hrajeme přece proti našemu přímému konkurentovi," říkal. "Zbývají do konce ještě čtyři mače, žádný nepatří do kategorie nevýznamných. Ten další je podstatný. Prostě se zachraňme," burcoval.

Alespoň nemusí dvaapadesátiletého stratéga trápit nějaké výraznější potíže s absencemi. Chybět by totiž měl akorát pouze zraněný brankář Robin Zentner. "Máme situaci ve svých rukou. S našimi výkony, s naší mentalitou, vůbec se vším, čím disponujeme, můžeme dosáhnout na cíl zachovat si prvoligovou příslušnost," věřil v dobré zítřky Beierlorzer.

Mohuči se na Augsburg v uplynulých třech případech nedařilo, od roku 2018 dvakrát v lize a jednou v domácím poháru pohrála. Má tedy svému sokovi co vracet. A právě nyní je na revanš možná ta nejvhodnější doba. "Když se blíží finální fáze sezóny, všichni vědí, o co se hraje. Nikdo nám nemusí nic připomínat. Augsburg je velmi silný," dodal Beierlorzer.

Hosté mají v současné chvíli v tabulce jen o bod víc než jejich soupeř, celkově v posledních čtyřech zápasech padli jen s Herthou. Pět získaných bodů přesto není nějaký závratný počin, kvůli kterému by měli výrazněji slavit. "Působí agresivním dojmem. Mají zkušené útočníky, kteří vědí, kde je brána. A ve středu obrany jsou také ostřílení," varoval Beierlorzer.

Augsburský stratég Heiko Herrlich by již mohl mít k dispozici Alfreda Finnbogasona, jenž už se postupně zotavil po zranění kolene. Přitom právě islandský forvard na Mohuč hodně umí, v uplynulých třech střetnutích se proti ní prosadil střelecky hned šestkrát. Po karetním trestu se může vrátit Jeffrey Gouweleeuw, chybět budou jistě jen Simon Asta a Jan Morávek.

Nic se asi nebude měnit v Augsburgu na postu brankáře, důvěru zřejmě dostane Andreas Luthe namísto Tomáše Koubka. "Neměli bychom předvést výkon s menší intenzitou než před týdnem v duelu s Frankfurtem," přislíbil Beierlorzer. "Musíme být duševně silní, ochotni bojovat, být přímí a otevření. Je potřeba i naprostá rovnováha mezi obranou a útokem."
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Müller - Brosinski, Niakhaté, St. Juste, Baku - Awoniyi, Latza, Malong, Öztunali - Quaison - Mateta
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Luthe - Framberger, Jedvaj, Uduokhai, Max - Gruezo, Khedira - Richter, Löwen, Vargas - Niederlechner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.41 - 3.44 - 3.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - Bayer Leverkusen  (neděle 18:00)
Schalke po koronavirové pauze chytlo velkou krizi a zaslouženě spadlo do chabého středu tabulky, ze kterého už má velmi omezené možnosti útočit na příčky zajišťující aspoň Evropskou ligu. Přesto tenhle cíl pořád není úplně nesplnitelný. Jen je potřeba, aby v závěrečných čtyřech kolech pořádně zabralo, proti Leverkusenu nevyjímaje.

Protože ve finále DFB-Pokalu proti sobě stanou právě Bayer a mnichovský Bayern, otevřela se pro domácí šance proklouznout do evropských pohárů přes sedmé místo v Bundeslize. Na tuhle metu ztrácejí aktuálně pět bodů, na druhou stranu mohou tohle nepříjemné manko stáhnout na dva. Za předpokladu, že se jim podaří v nynějším případě naplno bodovat.

Čtyři porážky v řadě, to byly rezultáty Die Königsblauen po restartu nejvyšší soutěže. Aspoň před týdnem chytili první vlaštovku, plichtu totiž uhráli na hřišti berlínského Unionu. "Náš soupeř hraje perfektní fotbal, sledovat ho je krásným zážitkem," říkal domácí kouč David Wagner. "Má několik skvělých hráčů. Především působí jako jeden tým," pokračoval.

Schalke bohužel vůbec nepřidává na klidu početná marodka. Nově utrpěl svalové zranění Salif Sané, který bude mimo hru až do konce sezóny, nastoupit kvůli různým zdravotním problémům nemohou ani Matija Nastasič, Jean-Clair Todibo a Benjamin Stambouli, který pořád není na sto procent připravený vběhnout na plac, i když už se vrátil do tréninku.

Kromě těchto čtyř absentujících obránců budou domácím chybět také Suat Serdar, Amine Harit, Guido Burgstaller i Omar Mascarell, otazník visí nad startem Rabbiho Matonda. Alespoň se po karetním trestu může vrátit do sestavy Weston McKennie. "Víme, jak náročný zápas nás čeká. Ale ujišťuji vás, že do něj dáme všechno," sliboval fandům Wagner.

Hosté bezpochyby budou chtít využít sobotní porážky čtvrtého Mönchengladbachu na půdě Bayernu a vecpat se v tabulce právě před něho. Umístění v první čtyřce totiž zaručuje toužebnou účast v příštím ročníku Ligy mistrů. V současné chvíli jsou ve velmi dobrém rozpoložení, v úterý totiž postoupili do finále domácího poháru přes Saarbrücken.

Leverkusenský kouč Peter Bosz byl po třígólovém vítězství s výkonem svého mužstva spokojený. "To utkání jsme brali zcela vážně. Nezbývalo nic jiného, když už jsme byli svým cílům takhle blízko," těšilo ho. "Do finále se chcete dostat, abyste ho pak následně vyhráli. Pro nás to bude velký kus práce. Možná jsme mohli ještě vstřelit o nějaký ten gól více."

Lars Bender a Karim Bellarabi se kvůli zranění v Gelsenkirchenu nepředstaví, nastoupit by naopak mohli po překonání svých bolístek Kai Havertz i Jonathan Tah. "Prožíváme opravdu dobrou sezónu," povídal Rudi Völler, sportovní ředitel Bayeru. "Kdybychom semifinále nezvládli, všichni by nás odsoudili. Musíme už se soustředit na Schalke."
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Nübel - Nastasič, Kabak, Todibo - Kenny, McKennie, Schöpf, Oczipka - Caligiuri, Matondo - Raman
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Weiser, Tapsoba, S. Bender, Sinkgraven - Aránguiz, Baumgartlinger - Havertz, Diaby, Amiri - Alario
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.89 - 4.53 - 1.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfL Wolfsburg - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Důležitý zápas mezi Wolfsburgem a Freiburgem může leccos napovědět o tom, jakým směrem se bude vyvíjet boj o kvalifikaci Evropské ligy. Postupové šesté místo momentálně okupují vlci, kteří však v domácím prostředí příliš nekoušou. Hosté tak cítí šanci souboj o Evropu zdramatizovat.

Toho by dosáhli vítězstvím, naopak porážka by jejich šance značně snížila. Momentálně totiž na Wolfsburg ztrácejí v tabulce čtyři body. Forma Freiburgu po restartu ligy přitom není ideální, z prvních čtyř zápasů získal jen dva body a první výhry se svěřenci Christiana Streicha dočkali až před týdnem v souboji s Mönchengladbachem. Ony dva body z úvodních čtyř zápasů ale fotbalisté Freiburgu přivezli za remízy na půdě soupeřů, což nyní to budou chtít minimálně napodobit. V ideálním scénáři by si připsali teprve druhou jarní venkovní výhru, tu první vybojovali v lednu v Mohuči.

Ve Wolfsburgu je ale může motivovat fakt, že domácím se ve Volkswagen areně poslední dobou nedaří. Po koronapauze sice vlci vyhráli všechny tři zápasy venku, v domácím prostředí ale ještě nezískali ani bod. Porážka 0:2 od Dortmundu velkým překvapením nebyla, následná prohra 1:2 s Frankfurtem však tým trenéra Olivera Glasnera jistě mrzela o to více, že nad soupeřem měl převahu. Chuť si tak spravit zajel do Brém, odkud v minulém kole přivezl tři body za výhru 1:0

Vzájemná bilance těchto soupeřů je poměrně vyrovnaná, v posledních dvou letech se ale více dařilo Freiburgu. Ten vyhrál poslední zápas na půdě vlků na podzim 2018 3:1, následná klání na Schwarzwaldském stadionu skončila remízou 3:3 a loni na podzim výhrou Freiburgu 1:0.

Tu by Streichův tým nyní rád zopakoval. K dispozici k tomu bude mít téměř kompletní kádr s výjimkou Guldeho, Katha a Raveta, kteří se zotavují ze zranění. Domácím budou chybět obránci William a Paulo Otávio a také útočník Mehmedi, který kvůli zranění nedohrál zápas v Brémách.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Pongracic, Brooks, Roussillon - X. Schlager, Arnold - R. Steffen, Brekalo - Klaus - Weghorst
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Lienhart, R. Koch, Heintz - Schmid, Günter - Haberer, Höfler - Höler, Grifo - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.33 - 5.82
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fortuna Düsseldorf - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Fotbalisté Dortmundu vyhráli osm z posledních devíti ligových zápasů, přesto to vypadá, že na trofej pro vítěze Bundesligy opět nedosáhnou. V rámci 31. kola je čeká utkání v Düsseldorfu, který ještě čeká tvrdý boj o záchranu.

Přestože oba kluby okupují pozice na opačných koncích tabulky, jedno mají společné. Z posledních osmi soupeřů prohrály s jediným - s Bayernem Mnichov. Düsseldorf si tuto nemilou zkušenost odbyl před dvěma týdny, když v Mnichově utrpěl debakl 0:5. Jinak ale sbírá hlavně remízy. Po restartu ligy má na kontě už tři - 0:0 s Paderbornem, 2:2 v Kolíně a před týdnem stejný výsledek také doma proti Hoffenheimu. I přes pravidelný přísun bodů však Fortuně nadále patří až šestnácté místo se tříbodovou ztrátou na patnáctou Mohuč. Los pro závěrečná čtyři kola pro ni navíc není příliš milosrdný, po zápase s Dortmundem ji čeká další těžké utkání na půdě Lipska. Každý bod proti těmto soupeřům bude pro Düsseldorf bonusem, kritické zápasy jej čekají v posledních dvou kolech proti Augsburgu a Unionu Berlín.

To hráči Borussie můžou být poměrně v klidu. Jejich ztráta na rivala z Mnichova je čtyři kola před koncem sedmibodová, a přestože teoretickou šanci na titul ještě mají, jen málokdo skutečně věří tomu, že by dominantní Bayern tolik bodů v závěru soutěže mohl poztrácet. Na třetí Lipsko má Dortmund k dobru čtyři body, což může změnit ještě vzájemný souboj v předposledním kole. Jinak ale tým Luciena Favreho hraje ve vynikající formě. Až na zmiňovanou porážku s Bayernem vyhrál všechny z posledních devíti zápasů, přičemž hned několikrát si u toho i parádně zastřílel.

A zastřílel si také v prosinci proti Düsseldorfu, který v rámci 14. kola na domácím stadionu smázl 5:0. V minulé sezóně pak domácí zápas hráči Borussie po divokém závěru vyhráli 3:2, na poslední návštěvu Merkur Spiel-Areny však nevzpomínají v dobrém. V prosinci 2018 tam totiž utrpěli překvapivou porážku 1:2.

Něco podobného by nyní neměli dopustit, zvlášť při formě, ve které hrají tahouni jako Sancho, Hazard, Gurreiro či Hakimi. Kvůli zranění budou ale chybět Zagadou, Dahoud a stále také kapitán Reus, který se už alespoň opět zapojil do tréninku. Nejistý je také start kanonýra Hålanda, který vynechal poslední dva zápasy. Svého kapitána bude postrádat i domácí Düsseldorf, záložník Bodzek totiž posbíral už deset žlutých karet a čeká jej tak vynucená stopka. Zranění pak ze hry vyřadilo dalšího záložníka Finka a brankáře Steffena.
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Kastenmeier - M. Zimmermann, Ayhan, M. Jörgensen, Suttner - Sobottka - Skrzybski, V. Berisha, Stöger, Thommy - Hennings
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Hummels, Akanji - Hakimi, Can, Witsel, Guerreiro - Brandt - Sancho, T. Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.09 - 4.96 - 1.46
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hertha BSC - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Fotbalisté Frankfurtu po restartu ligy konečně začali vyhrávat venku. Nyní je čeká souboj na půdě berlínské Herthy, která se ale rozjela do skvělé formy a doma ještě body neztratila.

Ba co víc, na svém stadionu neinkasovala ani jeden gól, když v rámci 27. kola vyhrála 4:0 derby s Unionem a o týden později přemohla 2:0 také Augsburg. V posledním kole se pak svěřenci Bruna Labbadii statečně rvali na půdě favorizovaného Dortmundu, kde nakonec prohráli nejtěsnějším rozdílem. Porážka v Dortmundu tak lehce přibrzdila jejich raketový vzestup tabulkou, po třiceti zápasech jsou Berlíňané devátí se stejným počtem bodů jako desáté Schalke.

Dotáhnout se na ně může jedenáctý Frankfurt, který ztrácí tři body. Eintracht po vynucené pauze odehrál už o dva zápasy víc než Hertha, bodově na svého soupeře ale ztrácí. Alespoň se však zbavil nálepky nejhoršího týmu na soupeřových hřištích, a to díky vydřenému vítězství 2:1 ve Wolfsburgu a následné pohodlné výhře 3:0 v dohrávce na stadionu Brém. Poslední týden se však podle představ Adiho Hüttera nevyvíjel. Jeho mužstvo totiž nejprve v sobotu nezvládlo domácí souboj s Mohučí, ve středu pak vypadlo z DFB-Pokalu, když v semifinále podlehlo Bayernu 1:2.

Před utkáním na půdě v lepší formě hrající Herthy tak měl Frankfurt značně náročnější program. Vyloženým zklamáním by tak pro Hütterovu družinu možná nebyla ani remíza, která by ostatně jen potvrdila trend posledních vzájemných zápasů. Loni na jaře fanoušci ve Frankfurtu gól neviděli, na podzim jim to však mužstva vynahradila, když domácí v závěru atraktivního utkání vybojovali výsledek 2:2.

O to se v 86. minutě postaral Sebastian Rode, který ale do odvety kvůli kartám nezasáhne. Svalové zranění pak odstavilo jeho spoluhráče Gelsona Fernandese. Hertha má marodku zaplněnou více. Chybět bude náhradní brankář Kraft, záložník Ascacíbar a útočníci Cunha, Wolf, Dilrosun a Leckie. Mimo je nadále i suspendovaný Kalou.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Pekarik, Boyata, Torunarigha, Plattenhardt - Grujic, Skjelbred - Lukebakio, Darida, Mittelstädt - Ibisevic
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hasebe, Hinteregger - da Costa, Sow, Kohr, Kostic - Kamada, Gacinovic - Dost
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.82 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - Union Berlín  (sobota 15:30)
V utkání týmů, které po koronapauze ještě nevyhrály se střetnou Kolín s berlínským Unionem. Lépe v tabulce jsou na tom domácí, Berlíňané by se případnou výhrou výrazně přiblížili k jistotě záchrany.

Pokud by z Kolína přivezli tři body, nejen že by se na svého soupeře dotáhli, udělali by také důležitý krok k odvrácení záchranářských starostí, které jim před posledními koly hrozí. Na šestnáctý Düsseldorf má nyní Union náskok čtyř bodů, vzhledem k formě z posledních týdnů však v Berlíně rozhodně v klidu být nemohou. Po obnovení ligy totiž získali z pěti zápasů jen dva body za domácí remízy 1:1 s Mohučí a Schalke. Ze dvou venkovních utkání si pak přivezli vysoké porážky - z derby s Herthou 0:4 a z Mönchengladbachu 1:4.

Kolíňané na tom nejsou o moc lépe. Také oni sbírali body jen za remízy. Doma uhráli výsledek 2:2 s Mohučí a Düsseldorfem, před týdnem pak přivezli bod i z Augsburgu, kde padaly góly až v závěru a zápas skončil 1:1. Ve zbylých zápasech podlehli 1:3 Hoffenheimu a 2:4 Lipsku.

Z výsledků obou mužstev tak lze vyčíst, že tápou hlavně v obraně. Po restartu ligy se právě Kolín s Unionem dělí o nelichotivou pověst nejhůře bránících týmů - oba inkasovaly v pěti zápasech dvanáctkrát.

V dosud jediném bundesligovém vzájemném zápase kraloval tým z hlavního města, když v prosinci po gólech Sebastiana Anderssona doma vyhrál 2:0. Předtím se tyto kluby potkávaly také o patro níž, na kolínském Rhein Energie Stadionu ale Union ještě nikdy nevyhrál.

To domácím jistě dodá před zápasem alespoň trochu sebevědomí, těšit trenéra Gisdola může i fakt, že s výjimkou zraněného záložníka Risseho má k dispozici kompletní kádr. To se o hostech říct nedá, kvůli kartám stojí záložník Andrich, zranění pak jsou Becker, Gogia a Ryerson.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T. Horn - Ehizibue, Bornauw, Czichos, Katterbach - Skhiri, Hector - Drexler, Uth, Kainz - Cordoba
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Friedrich, K. Schlotterbeck, F. Hübner - Trimmel, Gentner, Prömel, Bülter - Malli - Ujah, Andersson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.61 - 3.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Paderborn - Werder Brémy  (sobota 15:30)
V souboji posledních dvou týmů bundesligové tabulky se střetne Paderborn s Brémami. Hosté stále srdnatě bojují o záchranu, situaci však zdaleka nemají ve vlastních rukou. Domácí naděje jsou naopak už jen teoretické.

Paderborn je totiž poslední, přímá záchrana je jedenáct bodů daleko a ani osm bodů, které ztrácí na baráž bude pravděpodobně příliš. V obnovené lize si mužstvo Steffena Baumgarta nevede až tak zle, debakl 1:6 s Dortmundem byl jedinou porážkou z posledních pěti zápasů. Body za remízy s Düsseldorfem, Hoffenheimem, Augsburgem a Lipskem ale na snížení ztráty nestačily a v Paderbornu tak už tuší, že po roce mezi elitou se opět budou stěhovat o patro níž.

Tomu se naopak vší silou snaží vyhnout Brémy, které Bundesligu hrají nepřetržitě od sezóny 1981/82. Jenže k tomu, aby mohly v příští sezóně oslavit čtyřicetileté výročí mezi elitou potřebují jednak bezpodmínečně porazit Paderborn, co nejvíc bodů získat i ze závěrečných tří ligových zápasů a také se spoléhat na pomoc soupeřů. Na přímou záchranu Werder ztrácí šest bodů, reálnější je tak cesta přes baráž, která je momentálně tři body daleko.

V květnu to skutečně vypadalo, že Brémy ožily a sérií dobrých výsledků se dokážou vyšplhat nahoru, poté však následovaly dvě bolestivé domácí porážky 0:3 s Frankfurtem a 0:1 s Wolfsburgem. Spoléhat se tak musí na to, že dovezou body z venku, což už se jim ostatně povedlo v případě zápasů ve Freiburgu a na Schalke.

Výhra v Paderbornu bude pro mužstvo Floriana Kohfeldta povinností, zvlášť poté, co ve vzájemném utkání v prosinci doma tomuto soupeři podlehlo 0:1 díky gólu v poslední minutě. Před posledními čtyřmi zápasy Werder hlásí vítaný návrat. Útočník Niclas Füllkrug se vrací po dlouhém zranění a v zápasové nominaci se může objevit poprvé od 14. září. Na marodce ale stále zůstávají jeho spoluhráči Möhwald, Pizarro, Sahin a Toprak. Paderbornu budou chybět zranění Schonlau s Kilianem a vykartovaní Mamba a Hünemeier.
SC Paderborn - pravděpodobná sestava:
Zingerle - Jans, Strohdiek, Gjasula, Collins - Fridjonsson, Vasiliadis - Pröger, Antwi-Adjei - Michel, Srbeny
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Gebre Selassie, Veljkovic, Moisander, Augustinsson - Vogt - M. Eggestein, Klaassen - Bittencourt, Sargent - Selke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.97 - 3.97 - 1.92
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayern Mnichov - Borussia Mönchengladbach  (sobota 18:30)
Fotbalisté Bayernu za určité konstalace už po utkání s Mönchengladbachem můžou slavit osmý mistrovský titul v řadě. Nečeká je však vůbec jednoduchý zápas, Gladbach potřebuje každý bod v boji o postup do Ligy mistrů. Oběma týmům navíc budou chybět vykartované hvězdy.

Aby v Mnichově mohly propuknout mistrovské oslavy, musel by nejdřív Dortmund prohrát v Düsseldorfu a Bayern následně porazit Gladbach. Splnění prvního kritéria by bylo spíše překvapením, druhému by se však nikdo nedivil. Mnichované totiž natáhli svou sérii zápasů bez porážky už na jednadvacet, jen za poslední týden vyhráli 4:2 v Leverkusenu a v semifinále DFB-Pokalu zvládli souboj s Frankfurtem.

Hosté v tak komfortní situaci zdaleka nejsou. V závěrečných čtyřech zápasech je čeká tuhý boj o čtvrté místo zaručující postup do skupinové fáze Ligy mistrů. Momentálně jsou bodově vyrovnaní s pátým Leverkusenem, který navíc má papírově jednodušší los. Šanci svému soupeři odskočit Borussia minulý týden nevyužila, když prohrála 0:1 ve Freiburgu a navíc kvůli vyloučení přišla o svého hvězdného střelce Alassaneho Pléu.

K dispozici však trenér Marco Rose bude mít alžírského obránce Ramyho Bensebainiho, který v prosinci proti Bayernu odehrál životní zápas a dvěma góly se postaral o dosud poslední soutěžní porážku Mnichovského mužstva.

Kromě zmiňovaného Pléy budou Rosemu chybět i zranění obránci Johnson se Stroblem a záložník Zakaria. O svá útočná esa se ale nebude moci opřít ani Hansi Flick. Karetní tresty si totiž odpykávají Thomas Müller a Robert Lewandowski. Na marodce pak zůstávají Coutinho, Süle a Tolisso.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, J. Boateng, Alaba, Davies - Kimmich, Goretzka - Thiago - Coman, Perisic - Gnabry
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Elvedi, Ginter, Jantschke - Lainer, Kramer, Neuhaus, Bensebaini - Hofmann, Stindl - Thuram
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.47 - 4.96 - 6.87
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
TSG Hoffenheim - RB Lipsko  (pátek 20:30)
Lipsko zažívá velmi zvláštní období po vynucené pauze způsobené epidemií koronaviru. Zatímco na venkovních stadionech se mu daří po všech stránkách a dává jeden gól za druhým, tak na domácím stadionu už třikrát za sebou nepotvrdilo úlohu favorita a kvůli tomu prakticky vypadlo ze hry o titul. Proto je teď jeho cílem udržet se v elitní čtyřce, jež zaručuje účast v základních skupinách příštího ročníku Ligy mistrů.

Nyní zavítá na půdu nevyzpytatelného Hoffenheimu, jemuž v Bundeslize patří sedmé místo se třiačtyřiceti body a rád by se probojoval alespoň do Evropské ligy, za šestým Wolfsburgem zaostává o body dva. TSG neprohrálo v posledních čtyřech ligových střetnutích, nicméně po poslední remíze 2:2 na půdě Düsseldorfu se vedení rozhodlo odvolat trenéra Alfreda Schreudera, kterého do konce letošního ročníku nahradí jednačtyřicetiletý Marcel Rapp.

Toto rozhodnutí příznivce Hoffenheimu poněkud šokovalo, neboť přichází v rozhodující fázi sezóny a týmu se celkem dařilo. "Neshodli jsme se na několika důležitých detailech, pokračování spolupráce do konce sezony by tak nedávalo žádný smysl," prohlásil o celé situaci sportovní ředitel klubu Alexander Rosen. RB celkově neprohrálo v mistrovském utkání jedenáctkrát za sebou, velké důvody k oslavě však rozhodně nemá.

Momentálně se nachází na třetí pozici s devětapadesáti body o čtyři body za druhým Dortmundem a jen tři body před pátým Leverkusenem. V předchozích dvou venkovních duelech si snadno poradilo s Mohučí (5:0) i s Kolínem (4:2), jenomže na vlastní půdě nevyzrálo na Freiburg (1:1), berlínskou Herthu (2:2) a minule ani na poslední Paderborn (1:1). Českého fanouška jistě může těšit, že v jeho dresu řádí reprezentant Patrik Schick, který skóroval už třikrát v řadě.

Pro kouče Lipska Juliana Nagelsmanna bude mít páteční utkání speciální náboj, neboť právě Hoffenheim trénoval při svém minulém angažmá, a to v letech 2016 - 2019. Ten se nejprve vyjádřil k nečekanému odchodu Schreudera. "Nevím, co se stalo, proč bylo učiněno toto rozhodnutí. Je mi to určitě líto, protože ho mám rád, jelikož je to dobrý člověk a dobrý trenér."

Nagelsmann se bude muset obejít bez Ampadua, Poulsena a vykartovaného Upamecana. Jeho protějšek Rapp nenasadí Adamyana s Belfodilem, k tomu trest za brzké vyloučení v Düsseldorfu musí odpykat obránce Hübner. "Bez diváků to pro mě bude zvláštní návrat. Zdejší prostředí velmi dobře znám a toho bychom chtěli využít, ale jednoduchý úkol nás v žádném případě nečeká," myslí si teprve dvaatřicetiletý Nagelsmann. Podzimní vzájemné klání skončilo výhrou RB v poměru 3:1.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kadeřábek, Posch, Bičakčič, Zuber - Samassekou, Grillitsch - Baumgartner - Skov, Kramarič - Dabbur
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulacsi - Mukiele, Klostermann, Halstenberg, Angelino - Laimer, Kampl - Sabitzer, Nkunku - Schick, Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.00 - 5.83 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov30224490:3070
2.Borussia Dortmund30196581:3563
3.RB Lipsko301611375:3259
4.Borussia Mönchengladbach30175857:3656
5.Bayer Leverkusen30175856:4056
6.VfL Wolfsburg30129942:3645
7.TSG Hoffenheim301271142:5043
8.SC Freiburg301181139:4141
9.Hertha BSC301081243:5138
10.Schalke 04309111035:4738
11.Eintracht Frankfurt301051549:5535
12.1. FC Köln301051547:5735
13.FC Augsburg30881441:5732
14.Union Berlín30951635:5332
15.1. FSV Mainz 0530941739:6231
16.Fortuna Düsseldorf306101433:6028
17.Werder Brémy30671730:6325
18.SC Paderborn30481833:6220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
Andis

Dvě poslední kola sem vsadil Schick gol. Kurzy 2,00 a 1,75 ..dnešní kurz 1,85 hraničí téměř s jistotou. Je to jediný hrot, které Lipsko momentálně může použít. Poulsen zraněn a jiná varianta tam není. Je třeba opět to vsadit.

Reagovat
monty25

On dával vlastně už ve třech zápasech po sobě. Já ho vsadil s Kölnem za 2,3 a ve 20. minutě hotovo.

Reagovat
DieFohlenBMG

Chance má teď kurz 2 na Schicka

Reagovat
DieFohlenBMG

Sázíš u Fortuny asi vuď? Ti mají vypsány kurz 3,6 na asistenci Wernera, to je docela fér

Reagovat
Bayern +

Po více než čtyřech dekádách končí u Bayernu Mnichov lékař Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt. Vyhlášený ortoped, jenž se staral už o hvězdy 70. let Franze Beckenbauera a Gerda Müllera, se chce věnovat už jen své soukromé praxi v Mnichově a výzkumnému projektu na klinice Rechts der Isar. Sedmasedmdesátiletý Müller-Wohlfahrt se rozloučí s Bayernem k 30. červnu. "Během několika desetiletí 'Mull' odvedl v Bayernu úžasnou práci a stanovil tak celosvětový standard pro sportovní medicínu. Všechny naše úspěchy v posledních čtyřiceti letech nesou samozřejmě i jeho jméno. Celý klub a několik generací hráčů mu dluží velký dík," uvedl předseda představenstva Bayernu Karl-Heinz Rummenigge. Müller-Wohlfahrt začal v bundeslize v Hertě Berlín a v roce 1977 přišel do Bayernu. Mnichovský tým od té doby opustil jen v roce 2008 po neshodách s tehdejším trenérem Jürgenem Klinsmannem a poté znovu v roce 2015 po konfliktu s koučem Pepem Guardiolou. Pokaždé se do klubu vrátil, tentokrát je ale jeho rozlučka definitivní.

legenda

Niet divu, ze sa pohadal zrovna s takymi dvoma otrembelmi...

Reagovat
db18

Reagovat
Coutinho10

tak po tomhle prijit o penaltu pro Hoffe...to nastve

Reagovat
Coutinho10

misto 1:0 to je hned 0:1....masakr

Reagovat
Minister

lol odvolaná penalta a inkasovaný gól... to zamrzí

Reagovat
DieFohlenBMG

Rozhodčí si z nich udělal prdel

Reagovat
Werkrider

IIdeš kopať penaltu ... BLINK ... prehrávaš 0:2

Reagovat
Coutinho10

silenej zapas

Reagovat
Raylan

Jojo, asi hotovo.

Reagovat
DieFohlenBMG

Werner ještě že tak

Reagovat
monty25

Měl to dát Schickovi před prázdnou bránu.

Reagovat
DieFohlenBMG

O tom žádná

Reagovat
oli9

Reagovat
Müllered

Na jaře má tragické zakončování. Mohlo by to pokračovat i v Chelsea. I když je mu nic špatného nepřeji.

Reagovat
PaYaB

Schick nic moc dneska, mohl mít ale další gól, kdyby mu Werner přihrál před prázdnou branku.

Reagovat
Andis

No jenže to je novinářská kachna, protože ta situace zase nebyla tak jednoznačná. Werner měl našlápnuto daleko víc dopředu a dost možná, že přihrávku hluboko pod sebe volit nemohl nebo Schicka neviděl. Navíc ta jeho pozice v té rychlosti byla naprosto ideální. Že mu to umístění ulítlo je věc jiná. To se utne sem tam každý.

Zápas ale rozhodně nebyl tak jednoznačný jak by se mohlo zdát. Hoffenheim velice dobrý výkon i šance. Rozhodlo proměňování no.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak muze po tom Varu dat Boyatovi cervenou? Vsak Dost yakopnul sam o svoji nohu.

Reagovat
stas87

A Dortmund ako na potvoru dnes len remizuje. V utorok pride nakladacka od Bayernu, cize ak pojde o skore, stale na tom bude Fortuna lepsie o par golov a to podla mna moze tu baraz rozhodnut. Ale za tu ubohost na domacom travniku ten pad bude zasluzeny.

Reagovat
smazaný uživatel

at jde celej var do pici

Reagovat
REPLIKATOR

Dortmund To je tragédie, co předvádí.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Haaaaalaaaaaaaaaaaaand

ale naprosto nezaslouzeny, Dusseldorf byl celej druhej polocas lepsi tym..

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
REPLIKATOR

Goooooooooooooooooooool

Reagovat
REPLIKATOR

Favre se nerozcvičil před zápasem

Reagovat
PISTOLERO

Tvl to ten Brandt je tak špatnej každej zápas? To byla hrůza ho sledovat.

Reagovat
Liquid

hrálo by se asi tak dlouho dokud by Dortmund nedal gól snad se Düsseldorf zachrání, ale podobný zářezy z 95.minut jim berou síly

Reagovat
Müllered

Neuer - Pavard , J. Boateng , Alaba , Hernandez - Kimmich , Goretzka , Cuisance , Gnabry , Perisic - Zirkzee

Až na Perišice super sestava. Bude to něco jiného, těším se.

Reagovat
Jardman

Proc ne Ivko?

Reagovat
Müllered

Na lavičce je Batista Meier, toho chci vidět. Navíc Perišič je extrémně pomalý na křídlo, ten nepřejde hráče, i když to ani Gnabry v současné době.

Reagovat
Kocour Klapuška

Klidně bych stáhl o poločase Alabu za Daviese, Hernandéz na stopera, Comana místo Perišice a podle vývoje potom Batistu za Cuisance

Reagovat
Bayern +

Perisic sa mi páčil proti Eintrachtu, okrem gólu jeden z najaktívnejších smerom dopredu.

Reagovat
Müllered

Ten zápas jsem zrovna neviděl.

Reagovat
Müllered

Celou levou stranu vyměnit, Hernandéz špatný bohužel.

Reagovat
Kocour Klapuška

Může mi někdo říct, z jakýho vesmíru se vzal ten Davies?

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně amatérské bránění od Wendta Klidně mohl do Pavarda jít a on si to raději rozmyslí a couvne.

Reagovat
Werkrider

Tiež sa mi zdalo že to odflakol.

Reagovat
Kocour Klapuška

Těch šancí, co VfB spálí

Reagovat
Kocour Klapuška

Tuhle penaltu teda nechápu.. Tapsoba tou rukou zahrál, když ho kolenen ma ten míč ten útočící hrát Schalke natlačil..

Reagovat
Kocour Klapuška

Faulem

Reagovat
Whitemedia

Ta penalta byla nějaká divná, ale chtěl jsem vidět Leverkusen útočit, takže je nakonec dobře, že ji rozhodčí pískl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele