Bundesliga - preview 27. kola: Berlín se těší na další derby

03.04.2021, 08:57, aktualizováno 04.04.2021, 09:18
Previews
Mercedes-Benz Arena (© AFP)
Hertha balancuje těsně nad hranicí propasti a potřebuje každý bod, jeden nebo tři se nyní budou těžko získávat v derby s Unionem. Klid zatím nepanuje ani v Brémách, které se pokusí vylepšit svou bilanci ve Stuttgartu...
VfB Stuttgart - Werder Brémy  (neděle 15:30)
Souboj ze středu průběžného pořadí Bundesligy může leccos naznačit, co se plnění ambicí u obou týmů týče. Zatímco Stuttgart může ještě zabojovat o ta místa, která zaručují evropské poháry pro příští sezónu, Brémy by mohly podniknout zásadní krok k definitivní záchraně. Domácím mají navíc určitě co oplácet, na podzim se svým sokem totiž o branku prohrály.

Hostům se navíc poslední dvě kola nevydařila podle představ, nestačili doma jak na Bayern, tak na Wolfsburg, tedy na celky z popředí tabulky, a potřebovali by tak konečně zabrat, aby si udrželi zatím bezpečný odstup od pásma sestupu. "Všichni hráči, kteří z reprezentačních srazů dorazili, nejsou zranění a byli schopni trénovat," těšilo trenéra Floriana Kohfeldta.

Na marodku nicméně už v průběhu kvalifikačních bojů o MS přece jen přibyl Miloš Veljkovič, jehož start se ve Stuttgartu neočekává. "Vážně ho pravděpodobně na zápas nevezmu," přiznával lodivod Werderu. "Máme ovšem dobré alternativy pro naši defenzivní trojku. Je samozřejmě škoda, že trpíme touto absencí, ale nepředstavuje žádnou katastrofu."

K dispozici mu mimochodem nově nebude ani talentovaný Nick Woltemade, jenž si při střelbě poranil koleno a mimo hru bude na šest až osm týdnů. "Nechceme při jeho návratu vyvíjet žádný tlak," ujišťoval Kohfeldt, který jinak do své sestavy nezařadí ani i nadále zraněného náhradního brankáře Lucu Plogmanna a rovněž vykartovaného Joshuu Sargenta.

Stuttgartu se minulý ligový duel opravdu šeredně nevydařil. Samozřejmě, Bayern byl pasován do role jasného favorita, nicméně jeho soupeř hrál prakticky po celou dobu o deseti mužích v poli. Stejně Die Schwaben inkasovali čtyři góly. "Čeká nás teď protivník, který je pozorný v obraně. Je na mých spoluhráčích, jak uplatní pokyny trenéra," říkal Hamadi Al Ghaddioui.

Marocký útočník se totiž v úvodní jedenáctce výběru kouče Pellegrina Matarazza neobjeví, neboť ho stále sužují zdravotní potíže. Ostatně zdraví nejsou Stuttgartu také Lilian Egloff, Nicolás González, Orel Mangala, Clinton Mola a jedna z klíčových postav ofenzívy Silas Wamangituka. Právě ten nedávno podstoupil operaci a čeká ho nucená pauza na šest měsíců.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - Endo, Ahamada, Sosa - Thommy - Förster, Castro - Kalajdzic
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Gross, Toprak, Friedl - Gebre Selassie, Augustinsson - Möhwald - Eggestein, Schmid - Füllkrug, Rashica
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.85 - 4.16
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Union Berlín - Hertha BSC  (neděle 18:00)
Berlínské derby zakončí sedmadvacáté kolo Bundesligy. Byť je Hertha určitě na poli německé nejvyšší soutěže daleko zkušenějším klubem, letos prostě tahá za kratší konec oproti Unionu. Zatímco hosté horlivě usilují o zachování své prvoligové příslušnosti, domácí pořád mohou pomýšlet na postup do pohárové Evropy, kde naposledy a též jedinkrát působili v roce 2001.

Bielefeld, Kolín nad Rýnem a Mohuč, rozhodně musíme zmínit Brémy či Hoffenheim. Právě s těmito soupeři se až do konce sezóny poperou hosté o záchranu. Připomeňme pouze pro úplné fotbalové neznalce, že umístění na posledních dvou pozicích znamená sestup, šestnáctá příčka možnost baráže o udržení se. Zatím se nacházejí jen těsně nad pásmem těchto hrozeb.

I proto pro ně představuje duel s Unionem důležitý artikl, nejen co se skutečnosti jistě velmi sledovaného derby týče. "Mám dobrý pocit z toho, jak jsme během reprezentační přestávky pracovali. Až do tohoto víkendu vše probíhalo perfektně," těšilo Pála Dárdaie, trenéra Die Alte Dame. "Jediný fakt, na kterém záleží, je ten, abychom vsítili více gólů než Union."

Tohoto klání se ještě stále nebude moci účastnit český reprezentant Vladimír Darida, kterému stále nevypršel disciplinární trest, zdravotní potíže pak trápí Eduarda Löwena a Lucu Netze. "Velké množství rozhovorů je před tímhle derby příjemné. Můžeme říci, že se situace před ním vyvíjela dobře, ale výsledek se ukáže až na hřišti," hovořil v dobré náladě Arne Friedrich.

Hostující sportovní ředitel si moc dobře uvědomuje, že ho čeká sok, který dosud získal hned o čtrnáct bodů více. Sok, který doma pouze jednou prohrál. Ale také sok, jehož Hertha porazila docela přesvědčivě ve dvou případech za sebou. "Nenaplňujeme zatím v tomto ročníku svoje očekávání. Chceme tak tenhle zápas vyhrát především kvůli fanouškům," burcoval Friedrich.

Domácí stratég Urs Fischer bude taktéž postrádat tři hráče, kvůli zranění nenastoupí do hry Taiwo Awoniyi, Sheraldo Becker a Anthony Ujah. Jisté pochybnosti můžou vyvstávat nad startem Maxe Kruseho, jehož pobolívají zuby. "V posledním klání proti Leverkusenu odvedla Hertha dobrou práci. Myslím si, že na hrací ploše začíná působit dost slušně," uvedl Fischer.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Friedrich, Knoche, Schlotterbeck - Trimmel, Andrich, Ryerson - Prömel, Ingvartsen - Musa, Kruse
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Klünter, Stark, Dardai - Zeefuik, Tousart, Guendouzi, Mittelstädt - Lukébakio, Matheus Cunha - Córdoba
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Sobotní program 27. kola Bundesligy nabídne souboj dvou přímých soupeřů v boji o postup do Ligy mistrů. Pátý Dortmund v domácím prostředí Signal Iduna Parku přivítá o pozici výše postavený Frankfurt.

Ani jedno z těchto mužstev nezažilo nijak oslnivý březen. Borussia během něj nejprve ztratila dobře rozehrané derby na stadionu Bayernu, následně doma porazila Herthu, v posledním kole před reprezentační přestávkou se ale trápila v Kolíně, kde Erling Håland gólem až v poslední minutě zachraňoval alespoň bod za remízu 2:2. I proto v tabulce momentálně z pátého místa na čtvrtý Frankfurt ztrácí čtyři body. V následujících třech týdnech čeká Dortmund hned sedm zápasů, první z nich právě proti Eintrachtu.

Trenér žlutomodrých Edin Terzić si důležitost zápasu dobře uvědomuje. "Jak situace v tabulce napovídá, bude to velice důležité utkání. Jak moc se uvidí až na konci sezóny, ale rozhodně to bude klíčový zápas pro splnění našich sezónních cílů," uvedl osmatřicetiletý kouč před sobotním střetnutím.

V něm půjde také o souboj dvou elitních střelců, Erlinga Hålanda a Andrého Silvy, kteří se momentálně s jednadvaceti vstřelenými brankami dělí o druhé místo v tabulce produktivity. "Je to skvělý hráč, který hraje ve výborné formě," pochválil Silvu Terzić, který zároveň připomněl také příspěvek srbských útočníků Kostiće s Jovićem a japonského záložníka Kamady. "Jsou velice flexibilní, mají několik variant rozestavení, které můžou hrát. Udělali bychom chybu, kdybychom se zaměřili jen na jediného hráče. Musíme se snažit nepouštět jejich ofenzivní hráče k míči co nejvíc to půjde," varoval Terzić před možným nebezpečím ze strany Eintrachtu.

Ten v minulém kole prolomil třízápasovou sérii bez výhry, když na domácí půdě rozstřílel berlínský Union 5:2. Předchozí porážka v Brémách a remízy se Stuttgartem a Lipskem ale způsobily, že Frankfurt v tabulce ztratil kontakt s druhým Lipskem a třetím Wolfsburgem, na který momentálně ztrácí čtyři body.

Trenér Adi Hütter však zůstává klidný. "Máme velkou šanci zvětšit náskok na naše soupeře. Vždy záleží na tom, jak se zápas vyvine, faktem však je, že ať dopadne jakkoliv, stále budeme čtvrtí. To Dortmund je pod tlakem, ne my."

Vzájemné souboje ale v poslední době patří spíše Borussii, poslední vítězství Eintrachtu se datuje do roku 2016, na úspěch v Signal Iduna Parku pak Frankfurt čeká už přes jedenáct let.

U sobotního pokusu o prolomení tohoto prokletí Dortmundského stadionu budou Hütterovi chybět zranění obránci Hinteregger a Toure, stejně jako útočník Ache. Karetní trest pak na hřiště nepustí ani záložníka Hasebeho. Některé z důležitých hráčů ale budou postrádat také domácí. Zdravotní problémy totiž mají Sancho, Witsel, Zagadou a Schmelzer.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Hitz - Meunier, Can, Hummels, Guerreiro - Delaney - Bellingham, Dahoud - Reus, T. Hazard - Håland
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Ilsanker, Ndicka - Durm, Sow, Rode, Kostić - Kamada, Younes - Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 4.26 - 4.38
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bayer Leverkusen - Schalke 04  (sobota 15:30)
Poslední týdny měly z pohledu Bayeru k ideálu daleko. Minulých pět vystoupení přineslo jedinou výhru a čtyři porážky. Peter Bosz se tedy musel poroučet a jeho nástupce zahájí svoje působení na lavičce proti vítanému soupeři, neboť Schalke zatím míří za sestupem.

"Jsem velmi zklamaný. V podstatě jsme inkasovali tři góly z prvních tří střel na bránu. Takže do konce úvodního poločasu už bylo v podstatě rozhodnuto. Dnes jsme opravdu neměli svůj den. Věděli jsme o tom, že mají rychlé útočníky, a proto jsme si je měli lépe pohlídat," zněla poslední slova holandského kouče na lavičce die Werkself.

Štafetu do konce aktuální sezony převzal Hannes Wolf, který zkušenosti s působením ve Stuttgartu nebo v Hamburku, který ovšem nedokázal dostat zpět z 2. Bundesligy mezi elitu. Naposledy vedl německý reprezentační výběr od osmnácti let. Klub z BayAreny přebírá v době, kdy nabral sedmibodovou ztrátu na post zaručující Ligu mistrů. Přitom před posledním utkáním minulého kalendářního roku, kdy byl protivníkem Bayern Mnichov, vedl Bayer tabulky.

Jenže od té doby začaly přibývat porážky, včetně té od Essenu v rámci osmifinále DFB-Pokalu, a také od Young Boys Bern, což znamenalo stopku v Evropské lize. "Vzhledem k současným výkonům týmu jsme došli k závěru, že odvolání trenéra Petera Bosze už nejde dále odkládat. Nedokázali jsme se vyvarovat stejných chyb a nezvládli jsme se vrátit na vítěznou vlnu," prohlásil sportovní ředitel Rudi Völler.

Pravda, zraněných hráčů je teď dost - Julian Baumgartlinger, Lars Bender, Timothy Fosu-Mensah, Daley Sinkgraven, a také Santiago Arias, který alespoň začal znovu trénovat. Dres die Königsblauen v sobotu neoblékne ještě větší počet borců, včetně Bentaleba, Mendyla, Nastasiće, Skrzybskiho a zřejmě i Marka Utha.

"Po tomhle výsledku jsem velmi naštvaný a zklamaný. Dopustili jsme se chyb, které pro nás byly zničující. Hráli jsme soustředěně a soupeři jsme nepovolili mnoho šancí. Jenže jsme zase prohráli, protože jsme chybovali a za příznivého stavu jsme nebyli odhodlanější," hodnotil Dimitrios Grammozis, jehož skvadra ztrácí osm kol před závěrem sezony čtrnáct bodů na první nesestupovou příčku.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Frimpong, Tah, Tapsoba, Wendell - S. Bender - Bailey, Wirtz, Demirbay, D. Gray - Schick
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Thiaw, Mustafi, Oczipka - Becker, S. Serdar, Mascarell, Kolasinac - Harit - Huntelaar, Hoppe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.67 - 10.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Fotbalisté Wolfsburgu drží výbornou formu a čím dál pevněji se usazují na třetím místě tabulky. Nyní je čeká domácí bitva s Kolínem, který naopak už šest zápasů v řadě nevyhrál a spadl do sestupového pásma.

Vlci procházejí obdobím hojnosti a jejich kořist v podobě postupu do Ligy mistrů je čím dál blíže. V březnu sice měli slabší týden, během kterého vypadli z poháru a následně v lize prohráli v Hoffenheimu, poté však navázali na perfektní fazónu, když doma roztrhali Schalke a uspěli také na půdě Brém. Jediná porážka z posledních dvanácti ligových utkání jim tak zařídila čtyřbodový polštář před čtvrtým Frankfurtem a osmibodový před pátým Dortmundem.

V Kolíně oproti tomu panuje úplně opačná nálada. Na začátku února Die Geißböcke sice zvítězili na stadionu Mönchengladbachu, od té doby však z následujících šesti zápasů vytěžili pouhé dva body a propadli se za Herthu a Mohuč na šestnácté místo. Všechno přitom mohlo být jinak, kdyby v minulém kole udrželi nadějně rozehraný zápas s Dortmundem, ve kterém o vítězství přišli až vyrovnávacím gólem v 90. minutě. Opět tak ukázali, že proti favorizovaným celkům body sbírat umí a do Wolfsburgu si nejedou pro jasnou porážku.

Jisté ale je, že je čeká extrémně obtížné utkání. Vlci jsou proslulí svou pevnou obranou, v domácí Volkswagen Areně navíc s Kolínem neprohráli už jedenáct let. Poslední vzájemné zápasy se ale podle jejich představ rozhodně nevyvíjely. V Kolíně totiž v lednu minulého roku prohráli 1:3, v prosinci v rámci desátého kola aktuální sezóny si pak odvezli jen bod za remízu 2:2.

Kolíňané se ale tentokrát nebudou moci spolehnout na jednoho ze strůjců prosincové remízy, střelce úvodní branky Jana Thielmanna totiž trápí svalové zranění a do Wolfsburgu tak s týmem neodcestuje. Mimo hru je také obránce Bornauw. Domácím budou chybět dva ofenzivní hráči, zranění jsou Steffen a Mehmedi. Kvůli karetnímu trestu nenastoupí ani obránce Paulo Otávio.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Lacroix, Brooks, Roussillon - X. Schlager, Arnold - R. Baku, Gerhardt, Brekalo - Weghorst
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T. Horn - Ehizibue, Jorge Meré, Czichos, Katterbach - Skhiri, Hector - M. Wolf, Duda, Kainz - Andersson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.99 - 5.56
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - Arminia Bielefeld  (sobota 15:30)
Oba celky bojují o záchranu v Bundeslize. O něco lépe jsou na tom zatím die Nullfünfer, kteří v posledních třech duelech neprohráli a z jejich výkonu už delší dobu čiší odhodlanost. Ovšem Arminia rovněž v žádném případě nepovažuje sestup za hotovou věc.

V minulém kole se die Arminen snažili odehrát vyrovnaný mač proti Lipsku. Jenže ihned po startu druhého poločasu si nepohlídali Sabitzera, takže nedokázali navázat na předchozí klání proti Bayeru Leverkusen, který přinesl šesté vítězství v tomto ročníku. Není divu, že kouč Frank Kramer nebyl tímto výsledkem potěšen.

"Ta situace hned na začátku druhé půle mě hodně naštvala. Soupeř na nás okamžitě vlétnul a dokonale nás zaskočil. Nějakou šanci jsme si sice vytvořili, ale nedokázali jsme ji využít." Střílení branek by měl mít na starosti především ze Salzburgu hostující Masaya Okugawa. A nějakou porci minut by měl být schopen odehrát i Sergio Córdova, jemuž ovšem střelecký prach v posledních měsících poněkud zvlhnul. Kvůli žluté kartě z minulého utkání bude stát Amos Pieper.

Jak uvedeno, družina Bo Svenssona se výsledkově i herně zvedla a před reprezentační pauzou se zdálo, že má ze všech konkurentů v boji o udržení nejlepší formu. Remízu se Schalke sice brali ve spolkové zemi Porýní-Falc jako ztrátu, jenže po ní přišly dvě těsné výhry - nad Freiburgem a nad Hoffenheimem.

Po druhém zmíněném vítězství dánský lodivod prohlásil: "Brzkým gólem jsme výborně vstoupili do zápasu. Hodně jsme se snažili o to, abychom uhráli dobrý výsledek. A stálo nás to hodně energie. Předvedli jsme kvalitní výkon a zaslouženě jsme vyhráli. Jsem přesvědčený o tom, že jsme nastoupili na cestu k setrvání v Bundeslize." Tak uvidíme, jestli hráči Svenssonova slova potvrdí a střet s Bielefeldem zvládnou.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St. Juste, Bell, Niakhaté - da Costa, Mwene - Kohr - Barreiro, Boetius - Glatzel, Quaison
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega - Brunner, van der Hoorn, Nilsson, Lucoqui - Prietl, Maier - Okugawa, Vlap - Doan - Klos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.68 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Augsburg - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Oba kluby zvládly v posledních třech zápasech před reprezentační pauzou vyhrát pouze jednou. Jinak si na konto nepřipsaly ani bod. Díky tomu zůstávají v dolní polovině tabulky, a tak není divu, že vzájemný duel slibuje vyrovnanou podívanou.

FCA si před dvěma týdny na Freiburg hodně věřili, jenže svěřenci Christiana Streicha si domácí střetnutí pohlídali. "Do utkání jsme nevstoupili dobře. Až v polovině úvodního poločasu se nám začalo více dařit. Při prvním inkasovaném gólu jsme propadli v defenzivě. Myslím, že jsme tady prohráli zaslouženě, ale pořád máme situace ve vlastních rukou," řekl trenér Augsburgu Heiko Herrlich.

Z jeho hráčů nemá nikdo dlouhodobější problémy. To platí i pro Andrého Hahna, který se vypořádal s koronavirovou nákazou. S velkou pravděpodobností tedy nastoupí na hrotu útoku, jelikož Florian Niederlechner a Alfred Finnbogason se nestihnout dát do pořádku. V dohledné době by se měl konečně vrátit na trávníky taky Jan Morávek.

Na druhé straně nemůže Sebastian Hoeneß počítat s Erminem Bičakčićem, Dennisem Geigerem, Benjaminem Hübnerem a Konstantinosem Stafylidisem. Je možné, že nikdo z nich do konce sezony nenastoupí. Christoph Baumgartner a Andrej Kramarić naopak budou připravení. Chorvatský útočník si dokonce dělá zálusk na základní sestavu.

"Do této partie jsme vstoupili naprosto katastrofálním způsobem. A nedovedu si to ničím vysvětlit. Řekl bych, že se jednalo o náš nejhorší zápas v sezoně. Takhle se o evropské poháry opravdu bojovat nedá," nechal se slyšet osmatřicetiletý kouč v narážce na fakt, že Mohuč šla ve vzájemném klání do vedení už po necelé minutě. Tentokrát si na to jistě borci hájící barvy TSG dají pozor, jen jestli jim to bude stačit k bodovému zisku.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Framberger, Gouweleeuw, Uduokhai, Gumny - Strobl, R. Khedira - Caligiuri, Benes, M. Richter - Hahn
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Vogt, Grillitsch, Richards - Kadeřábek, Samassekou, John - Rudy, Baumgartner - Bebou, Kramaric
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.80 - 3.68 - 2.04
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
RB Lipsko - Bayern Mnichov  (sobota 18:30)
Hlavním bodem sobotního programu bude šlágr dvou největších adeptů na bundesligový titul. Vedoucí Bayern oslabený o Roberta Lewandowského přijede svůj čtyřbodový náskok bránit na stadion druhého Lipska.

Právě absence nejlepšího bundesligového střelce byla největším tématem posledních dnů, polský kanonýr by měl Bayernu chybět několik týdnů, což je pro Mnichovany velmi špatná zpráva i vzhledem k nabitému programu plnému náročných zápasů včetně čtvrtfinále Ligy mistrů proti Paris Saint-Germain. Jaký vliv to bude na výkony obhájce titulu mít může ukázat právě zápas v Lipsku, jisté však je, že Mnichované rozhodně budou chtít navázat na skvělou formu, kterou se pyšnili před reprezentační přestávkou, kdy relativně v pohodě ovládli čtyři ligové zápasy v řadě.

"Musíme se s tou situací vypořádat, je jasné že Robert je pro nás velice důležitým hráčem. Je to pro nás všechny výzva, nicméně máme i další kvalitní hráče, kteří na jeho pozici můžou hrát," okomentoval absenci své největší hvězdy trenér Bayernu Hansi Flick. Důvěru ve svoje mužstvo však má stále velkou. "Musíme do zápasu jít se správným přístupem, máme spoustu hráčů, kteří v podobných zápasech umí zazářit. Byl jsem spokojený s tím, jak jsme hráli před reprezentační přestávkou a na to teď potřebujeme navázat. Lipsko je těžký soupeř, má velmi rychlé hráče, a tak bude velmi důležité, abychom ze sebe dostali to nejlepší," doplnil svá očekávání před sobotním šlágrem.

Lipsko do souboje vstupuje s jasným cílem. Zvítězit a ztenčit tak ztrátu na vedoucí příčku na pouhý bod. Oproti Bayernu navíc nebude mít v závěrečné fázi sezóny tak nabitý program, po vyřazení z Ligy mistrů se totiž může soustředit už jen na domácí soutěže. A v těch se rudým býkům daří fantasticky, z posledních osmi ligových zápasů ztratili body jen v březnu domácí remízou s Frankfurtem. Před reprepauzou pak dovezli povinné tři body z Bielefeldu, kde díky gólu Sabitzera vyhráli těsně 1:0.

Z posledních tří vzájemných zápasů Lipska s Bayernem se zrodily remízy, naposledy se v prosinci v Allianz Areně odehrála strhující bitva, která skončila 3:3. Domácí trenér Julian Nagelsmann tak očekává další vyrovnanou partii, nehledě na to, že Bavoři do Lipska přijedou oslabeni.

"V tomto sportu jste vždy pod tlakem, zvláště v takovýchto zápasech. To platí pro nás i pro Bayern. Bude to vzrušující, výhra by pro nás byla velmi důležitá. Kluci cítí velkou motivaci, nemůžou se dočkat. Jsem si jistý, že odehrajeme dobrý zápas," uvedl třiatřicetiletý kouč na tiskové konferenci. "Náš herní plán zůstává stejný, nebudeme jej měnit, jen proto, že Lewandowski nebude hrát. S ním je Bayern samozřejmě lepší, to je jasné, každopádně i bez něj je to pořád tým světové úrovně, který bude obtížné bránit a zároveň překonávat jejich defenzivu," doplnil Nagelsmann.

Defenziva Mnichovanů však také nebude v plné síle. Karetní tresty si totiž odpykávají Davies a Boateng a trenér Flick tak bude muset obranou čtveřici výrazně proměnit. Mimo hru jsou nadále také Tolisso a Douglas Costa.

Ani domácí ale nemají k dispozici všechny klíčové hráče. Chybět bude zraněný Angeliño a Halstenberg, který je v karanténě. Kvůli kartám pak nenastoupí ani Kevin Kampl.
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulacsi - Klostermann, Upamecano, Orban - Mukiele, Sabitzer, T. Adams, A. Haidara - Dani Olmo, Nkunku - Forsberg
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, Süle, Alaba, Hernandez - Kimmich, Goretzka - L. Sané, T. Müller, Coman - Gnabry
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.68 - 3.65 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Mönchengladbach - SC Freiburg  (sobota 20:30)
Mönchengladbach a Freiburg se nyní nacházejí v klidném středu tabulky, oba mají možnost usilovat o příčky zaručující evropské poháry, potřebují nicméně v dubnu a květnu minimálně srovnat svou výkonnost na konstantnější hodnoty. Oběma týmům se v posledním kole dařilo, domácí přerušili svou sérii porážek na půdě Schalke, hosté naopak zvítězili nad Augsburgem.

Únorové a březnové období znamenalo pro Borussii doslova jednu velkou katastrofu. Poté, co po novém roce skolila Bayern nebo Dortmund, se najednou svěřencům kouče Marca Roseho přestalo šeredně dařit, vypadli z DFB-Pokalu i z Ligy mistrů a za devět utkání si na své konto připsali osm porážek a jednu remízu. Až zápas v Gelsenkirchenu utnul, snad definitivně, jejich zmar.

Postup do pohárové Evropy je pro Die Fohlen jednoznačnou prioritou. A ke splnění tohoto cíle jednoduše potřebují ve sbírání podobných výsledků pokračovat i nadále. "Pro nás je tohle utkání důležité právě kvůli tomu, abychom zachovali vyrovnanost v našich výsledcích. Náš soupeř je v průběžném pořadí před námi a my bychom ho rádi předskočili," burcoval Rose.

Nově se nebude moci spolehnout na Ramiho Bensebainiho, který obdržel pátou žlutou kartu a vyfasoval automatický disciplinární trest, v karanténě se ocitl Jonas Hofmann, který na srazu německého nároďáku vykázal pozitivní test na koronavirus. V pokročilém tréninku je Torben Müsel, do hry ovšem připravený ještě nebude, jinak by měl být Mönchengladbach kompletní.

Dvě porážky za sebou naposledy Freiburg přece jenom utnul, dosud získal o jeden bod více než jeho současný protivník, a i proto se očekává opětovně vážně hodně natěsno hrané měření sil. Z posledních deseti vzájemných střetnutí obou soků hned v osmi případech vždycky zvítězil ten celek, který měl výhodu domácího prostředí, loni v prosinci se ale urodila plichta.

Trenéru CHristianu Streichovi bude chybět Nicolas Höfler, neboť už stihl nasbírat deset žlutých karet a dostal distanc. Mimo hru zůstává stále i dlouhodobý marod Mark Flekken. "Hra Freiburgu vychází z obecných principů jednotnosti a jasných struktur. Je dobře organizovaný. Má trenéra, který tam odvádí již nějakou dobu perfektní práci," varuje Rose.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Wendt - Kramer, Neuhaus - Lazaro, Stindl, Thuram - Plea
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Müller - Schmid, Lienhart, Gulde, Günter - Santamaría, Haberer - Höler, Grifo - Sallai, Demirovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 4.06 - 4.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov26194378:3561
2.RB Lipsko26176348:2157
3.VfL Wolfsburg26149345:2251
4.Eintracht Frankfurt261211353:3647
5.Borussia Dortmund26134954:3743
6.Bayer Leverkusen26117843:3140
7.Union Berlín26911640:3238
8.SC Freiburg26107939:3937
9.VfB Stuttgart2699847:4136
10.Borussia Mönchengladbach2699844:4036
11.TSG Hoffenheim26861240:4530
12.Werder Brémy26791031:3830
13.FC Augsburg26851327:4029
14.Hertha BSC26661431:4524
15.1. FSV Mainz 0526661426:4524
16.1. FC Köln26581325:4623
17.Arminia Bielefeld26641620:4522
18.Schalke 0426171816:6910

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Myslím si, že ani eventuálna výhra a priblíženie sa Lipska k Bayernu na jeden bod, nepripraví Bavorov o titul. Jediný možný predpoklad, ako by si mohol Bayern skomplikovať cestu za titulom je, že bez Lewandowského bude Bayern gólovo impotentný.

Reagovat
Thimpu25

to se může stát, záleží, jak se s tou rolí Gnabry popasuje na další týdny... mnohdy mi přišlo, že se Bayern spoléhal v některých zápasech výhradně na Lewu, kterej ty zápasy, ve kterých se úplně nedařilo, prostě dokázal rozhodnout... to by mohl být obecně problém... ale jak píšeš, taky nevěřím tomu, že by si Bayern ten titul nechal utéct i přes porážku v Lipsku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

Bayern potřebuje oživovat naději na titul

Reagovat
db18

On fakt posadil Wirtze?

Reagovat
smazaný uživatel

Posadil aj Schicka a Diabyho. Nevidím v tom problém, práve naopak. Obmenil tú zostavu, ktorá pod Boszom zbierala prehru za prehrou, to nemusí byť pre tých hráčov na škodu.

Reagovat
db18

Diabyho podle mne do sestavy jen tak nevrátí...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja ho ako trénera veľmi nepoznám, netuším, aký herný systém a rozostavenie preferuje... Ale snáď to bude niečo iné ako toto dnes, s množstvom stredových hráčov a bez krídel... Ten herný prejav zatiaľ nie je iný ako pod Boszom, milion prihrávok, držanie lopty, ale minimum šancí... A to proti jasne najslabšiemu tímu v lige, doma

Reagovat
db18

Místo kreativních hráčů má rád bijce, takže je spíš možné, že vyndá ještě Amiriho a někde najde další DMko.

Reagovat
Werkrider

Veď prvý zápas hral v podstate na 2,5 DM

Reagovat
smazaný uživatel

jasná ruka Dortmundu né? nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

wtf, špinavej sudí, jasná ruka, jasnej faul, 2 penalty pro Frankfurt a on nic

Reagovat
andrew96

No Durm se skácel již před Hummelsem. A ruce předcházela teč protihráče, což je dle pravidel v pořádku.

Jinak mě ale štve, jak Grâfe nepíská bránění ve hře, když už je míč dávno mimo souboj.

Reagovat
smazaný uživatel

já mam na tiketu X2, tak jsem zaujatej a Grâfe mě taky štve

Reagovat
andrew96

Zaujatý je očividně také anděl strážný.

Reagovat
Werkrider

Hneď prvý zápas výhra čo je super. Mali sme aj šťastie a konečne sa ukázali obaja útočníci tak jak by to malo byť. Schick aj Alario

Čo sa zostavy týka nemám s tým základom problém až na Wendella, ten je dopredu nulový, takúto pozíciu by som mu už nedával, môže hrať max beka pri štyroch vzadu. Aranguiz podľa mňa bez formy a záujmu?

Ten gól čo sme dostali keď si to tam Huntelaar dával medzi štyrmi divadelnými pernamentkármi bol fakt hrôza.

Reagovat
Müllered

Neuer – Pavard, Süle, Alaba, Hernandez – Kimmich, Goretzka – Sane, Müller, Coman – Choupo-Moting

Choupo

Reagovat
Pharrell

Choupo dneska rozhodne

Reagovat
Pharrell

RB-FCB hlavně ať se hraje dobrý fotbal a hodně gólů prosím

Reagovat
Nickname 9

Leon SCOREtzka!!!!!!!!!!

Reagovat
vladino10

Niklasinho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele