Bundesliga - preview 26. kola

16.05.2020, 08:38, aktualizováno 18.05.2020, 08:17
Previews
Werder je na předposledním místě, vážně mu hrozí sestup z nejvyšší soutěže a potřebuje nutně sbírat body. V dohrávce 26. kola na něj nečeká nic snadného, do Brém zavítá Leverkusen, který má možnost snížit manko na čtvrté Lipsko na jediný bod...
Werder Brémy - Bayer Leverkusen  (pondělí 20:30)
Leverkusen má možnost zapojit se ještě do bojů o účast v první čtyřce konečného pořadí. Právě čtvrtá příčka jako poslední zajišťuje Ligu mistrů v příštím ročníku, a tohle umístění je tak v Bundeslize více než klíčové. V dohrávce šestadvacátého kola zavítá na půdu Brém, které mají o poznání jiné starosti, horlivě totiž potřebují každý bod k ligové záchraně.

Než nastala doba fotbalového temna kvůli koronavirovým opatřením, disponoval Bayer více než solidní formou. Napříč všemi soutěžemi v uplynulých čtrnácti případech zvítězil hned dvanáctkrát, za toto období si přitom zaručil pokračování působení v Německém poháru i Evropské lize. A i v lize pomalu a jistě začíná pokukovat po pozicích nejvyšších.

Je otázkou, jak moc nahlodala nečekaná dvouměsíční pauza svěřencům trenéra Petera Bosze atmosféru v kabině. V jarní části sezóny patřili k vůbec nejobávanějším týmům v zemi. Teď se budou muset znovu restartovat, jestli se chtějí rvát o samotné popředí tabulky. Rádi by bezpochyby využili víkendového zaváhání Lipska, jehož náskok mohou stáhnout na bod.

Hostující lodivod byl každopádně spokojený s přípravou svého mužstva během nečekaných problémů s pandemií. "Pracoval jsem s hráči skoro tři měsíce. Byli velmi disciplinovaní," těšilo Bosze. "Náš lékař všem sdělil, co mohou a nemohou dělat." Chybět Bayeru mimochodem budou pro tento zápas dva marodi, a to zranění Lars Bender a Kevin Volland.

Zatímco prvně jmenovaného trápí čerstvě bolavá noha, druhý jmenovaný se stále zotavuje po natržení vazu v kotníku. "Jinak mám k dispozici všechny, kteří jsou běžnou součástí áčka," ujišťoval fanoušky Bosz. "Budeme mít také s sebou některé mladíky, a to včetně Floriana Wirtze. Hráč musí být vážně dobrý, jinak by s námi v sedmnácti letech netrénoval."

I pro Bosze nebude rozhodně snadné vypořádat se s několika nynějšími novinkami. Například s prázdnými tribunami či možností využít hned pět střídání. "Musíme to jednoduše zvládnout. Budou jiné emoce, v některých situacích se uslyšíme navzájem," povídal leverkusenský stratég. "A díky těm vícero změnám v kádru můžete daleko více ovlivnit utkání."

Brémy neprožívají vůbec povedený ročník. Na šestnácté místo, které zaručuje alespoň baráž o udržení se v Bundeslize, ztrácejí už pět bodů, nutno však podotknout, že oproti Düsseldorfu mají odehráno o dvě střetnutí méně. Nicméně pokud vážně nechtějí spadnout o patro níž, měli by co nejrychleji zapomenout na mizérii, jakou se prezentovali před nečekanou epidemií.

Na straně domácích by měly být celkem čtyři absence. Vykartovaný je Davy Klaassen, zdravotně v nepořádku jsou pak Claudio Pizarro, Niclas Füllkrug i Ludwig Augustinsson. "Člověk uslyší na stadionu všechno. Komunikace tedy bude lepší," uvedl v nedávném rozhovoru pro ČTK brémský brankář Jiří Pavlenka. "Bude to jako jízda bez motoru."
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Gebre Selassie, Moisander, Toprak, Friedl - Vogt - Eggestein, Rashica, Sahin, Bittencourt - Selke
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Tapsoba, Tah, S. Bender - Weiser, Aránguiz, Paulinho, Sinkgraven - Havertz, Diaby - Alario
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.95 - 4.26 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - 1. FSV Mainz 05  (neděle 15:30)
Zpět do akce se v druhém hracím dnu po obnovení Bundesligy vrátí také hráči Kolína. Na domácím stadionu se utkají s Mohučí, které budou chtít vrátit porážku z podzimu. Pikantní zápas čeká zejména trenéra hostů, který se do Kolína vrací coby starý známý.

Kolín zažívá vskutku turbulentní sezónu. Její začátek se hráčům ještě pod vedením Achima Beierlorzera vůbec nepovedl, což dvaapadesátiletého kouče stálo místo a nahradil jej Markus Gisdol. S ním v zádech se mužstvo zvedlo a začalo pravidelně vítězit, díky čemuž se ze dna tabulky vyšplhalo až do elitní desítky. Na jaře zatím Kolíňané prohráli pouze se třemi adepty na titul - Dortmundem, Bayernem a Gladbachem. Ze zbylých pěti utkání vybojovali plný počet bodů, pak ale byla soutěž zastavena. Jestli se to projevilo i na formě Gisdolových svěřenců ukáže zápas s Mohučí.

Tu na souboj na Rhein Energie Stadionu připravuje muž, který tamní prostředí velmi dobře zná. Achim Beierlorzer se totiž bezprostředně po svém vyhazovu z Kolína upsal právě Mohuči. A nutno říct, že na rozdíl od Gisdola jeho příchod na mužstvo tak velký pozitivní efekt neměl. Před zimní pauzou sice fanouškům svitla naděje, když jejich tým uštědřil pětigólové výprasky Hoffenheimu a Brémám, na jaře však z osmi zápasů dokázal porazit jen Herthu a Paderborn a v tabulce se tak dál krčí na patnáctém místě se čtyřbodovým náskokem na sestupové pásmo.

V tom se při posledním vzájemném střetnutí nacházel Kolín a porážka 1:3, kterou na konci října v Mohuči utrpěl jeho krizi jen prohloubila. Pak však v obou mužstvech proběhlo trenérské zemětřesení a nyní je tak situace úplně jiná.

Mimo jiné i v tom, že oba koučové budou mít k dispozici téměř kompletní kádry. Hostům bude chybět pouze zraněný brankář Zentner a vykartovaný útočník Mateta, domácí se musejí obejít bez obránců Jacobse a Czichose.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T. Horn - Ehizibue, Bornauw, Leistner, Schmitz - Skhiri, Hector - Drexler, Uth, Kainz - Cordoba
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
F. Müller - St. Juste, Bruma, Niakhaté - R. Baku, Aaron - Barreiro, Latza - Öztunali, Quaison - Szalai
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 4.01 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Union Berlín - Bayern Mnichov  (neděle 18:00)
Druhým nedělním duelem bundesligového programu bude souboj Davida s Goliášem v podání obhájce titulu a lídra tabulky Bayernu Mnichov a nováčka Unionu Berlín. Mužstvo z hlavního města si však ve své premiérové sezóně mezi elitou vede velmi dobře a zdaleka není za takového otloukánka, jak se očekávalo.

Bayern po nástupu trenéra Hansiho Flicka chytil formu jak hrom a po nepřesvědčivém podzimu opět svižným tempem nakročil k další obhajobě ligového titulu. Z posledních jedenácti zápasů ztratili Mnichované body jen při bezbrankové remíze s Lipskem a na čele tabulky si vytvořili čtyřbodový náskok. Před přerušením soutěží Flickovo mužstvo fantastickou formu potvrdilo, když ve čtyřech zápasech v řadě neinkasovalo - v Lize mistrů Lewandowski a spol. třemi góly dobyli londýnský Stamford Bridge, na domácí scéně pak vyprášili 6:0 Hoffenheim, načež slavili i proti Augsburgu a v poháru na půdě Schalke.

Union se tak skvostnou bilancí pochopitelně pyšnit nemůže. Poslední dva zápasy prohrál, oba navíc dohrával v deseti. V poháru proti Leverkusenu přitom dlouho vedl 1:0, pak se ale v závěru nechal vyloučit obránce Lenz a Bayer otočil na konečných 1:3. Stejným výsledkem pak Berlíňané padli i v lize na půdě Freiburgu, kde červenou kartu viděl pro změnu Marvin Friedrich. Jinak se ale nováček soutěže drží v poměrně bezpečné vzdálenosti od sestupového pásma, na které má momentálně z jedenáctého místa osmibodový náskok.

Na podzim navíc Union ukázal, že na domácí půdě dokáže zaskočit i ty největší favority. S prázdnou ze stadionu An der Alten Försterei odjížděly třeba obě Borussie - Dortmund na konci srpna po porážce 1:3, Mönchengladbach se pak v listopadu nezmohl ani na gól a padl 0:2. A od bodů nebyli hráči Urse Fischera daleko ani při dosud jediném vzájemném zápase s Bayernem, když v říjnu v mnichovské Allianz Areně prohráli 1:2, přičemž jejich nejlepší střelec Sebastian Andersson na začátku druhé půle neproměnil penaltu.

Na domácím stadionu tak Union bude chtít získat další historický skalp. Bude se u toho však muset obejít bez již zmiňovaného vykartovaného Friedricha, zraněných záložníků Gogii a Malliho a útočníka Beckera. Bayern zase přijede bez Coutinha, Süleho a Tolissa.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - F. Hübner, K. Schlotterbeck, Subotic - Trimmel, Andrich, Gentner, C. Lenz - Ingvartsen, Bülter - Andersson
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, J. Boateng, Alaba, Davies - Kimmich, Thiago - Gnabry, T. Müller, Coman - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 16.70 - 8.34 - 1.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Dortmund - Schalke 04  (sobota 15:30)
Po více než dvou měsících se zápasový kolotoč v Německu opět naplno rozjede a Bundesliga hned během prvního víkendu nabídne pikantní souboj mezi Dortmundem a Schalke. Signal Iduna Park však pochopitelně zůstane fanouškům uzavřen a slavné Revierderby se tak bude muset obejít bez obvykle vyostřené atmosféry.

Pro hráče domácí Borussie i tak půjde o důležitý test formy. Před vynucenou dvouměsíční pauzou totiž hráli ve skvělé fazóně, když vyhráli čtyři ligové duely v řadě, ve kterých inkasovali jediný gól. V tom úplně posledním zvítězili 7. března 2:1 na půdě Mönchengladbachu, díky čemuž svého soupeře přeskočili v tabulce a usadili se na druhém místě. Od té doby ještě stihli vypadnout z Ligy mistrů, když prohráli 0:2 v Paříži, načež už se všechny soutěže zastavily. Po jejich obnovení bude úkol týmu Luciena Favreho jasný - dohnat čtyřbodovou ztrátu na vedoucí Bayern a po osmi letech opět dosáhnout na ligový titul.

Schalke bude mít na rozdíl od svého rivala poněkud skromnější cíle, a to udržet alespoň šesté místo zajišťující kvalifikaci do Evropské ligy. Na to si ale brousí zuby i mnoho dalších klubů, situace ve středu tabulky je totiž mimořádně vyrovnaná. Mužstvu z Gelsenkirchenu tak na záda s minimálními odstupy dýchají Wolfsburg, Freiburg, Hoffenheim, či Köln. Dlouhá pauza však mohla formě Schalke jedině prospět. Před ní se totiž svěřencům trenéra Davida Wagnera těžce nedařilo, když vyhráli jediný z osmi dosud odehraných jarních zápasů. Naposledy doma aspoň vybojovali bod za remízu 1:1 s Hoffenheimem.

Vzájemné souboje Dortmundu se Schalke bývají v posledních letech velmi vyrovnanou záležitostí. Ten poslední loni na podzim skončil v Gelsenkirchenu bezbrankovou remízou. Na svém stadionu Borussia svého rivala neporazila už téměř pět let, naposledy v minulém ročníku velmi vyhrocený duel nezvládla a padla 2:4. Tentokrát se však bez přítomnosti fanoušků tolik emocí zdaleka čekat nedá.

Kromě fanoušků se nedá čekat ani přítomnost některých hráčů. Hosté přijedou bez zraněného Kabaka, Mascarella a Stambouliho. Domácí trenér Favre zase bude ze sestavy muset vynechat Schulze, Zagadoua, Reuse, Witsela a Cana.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Hummels, Akanji - Hakimi, Brandt, Delaney, Guerreiro - Sancho, Haaland, T. Hazard
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Schubert - Kenny, Todibo, Nastasic, Oczipka - McKennie, S. Serdar - Caligiuri, Harit - Burgstaller, Raman
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.46 - 5.88
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
TSG Hoffenheim - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Další položkou na programu 26. kola Bundesligy je souboj devátého Hoffenheimu se třináctou Herthou. Obě tato mužstva se na jaře zatím poměrně trápila a po dlouhé pauze se tak budou chtít předvést v úplně jiném světle.

Hlavně domácí mužstvo Hoffenheimu bude chtít na poslední týdny před zastavením soutěže co nejrychleji zapomenout. Během nich totiž sice obralo o body Schalke a Gladbach se kterými remizovalo shodně 1:1, byly to však jediné dva body, které tým Alfreda Schreudera z posledních pěti zápasů získal. To se nutně muselo odrazit na postavení v tabulce, ve které Hoffenheim spadl na deváté místo a ztratil kontakt s elitní pětkou. Ve zbytku sezóny se tak bude snažit zaútočit alespoň na postup do kvalifikace Evropské ligy.

Hertha je na tom ještě hůře. Po krátkém a neslavně zakončeném působení trenéra Jürgena Klinsmanna mužstvo převzal Bruno Labbadia, valné výsledkové zlepšení se však nekonalo. Na jaře zatím Berlíňané porazili jen Wolfsburg a poslední Paderborn. Před přerušením soutěže pak uhráli dvě remízy s dalšími sestupem ohroženými mužstvy - Brémami a Düsseldorfem.

Pokud se podíváme do vzájemné historie s Hoffenheimem, nebudou hráči Herthy ani zdaleka favority. Z posledních deseti střetnutí totiž tohoto soupeře porazili jen jednou, na podzim 2015, a to ještě jen díky vlastnímu gólu Eugena Polanského. V aktuální sezóně pak v Berlíně Hoffenheim nejprve přišel o dvoubrankové vedení, aby v 79. minutě přesto mohl o jeho vítězství 3:2 rozhodnout svým dosud jediným gólem v sezóně Benjamin Hübner. V závěru pak ještě Hertha přišla o Vladimíra Daridu, který se po druhé žluté kartě nechal vyloučit.

A kvůli karetnímu trestu český záložník přijde i o odvetu. Kromě něj bude Hertě chybět i zraněný Karim Rekik a také Salomon Kalou, který byl klubem suspendován za to, že zveřejnil video, na kterém si utahuje z koronavirové pandemie. Domácí se kvůli zranění budou muset obejít o své dva nejlepší střelce. Andrej Kramarič má totiž problémy s kolenem a Sargis Adamyan se zotavuje po operaci kotníku.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kadeřábek, Akpoguma, B. Hübner, Zuber - Grillitsch - Rudy, Geiger - Skov, Bebou, Baumgartner
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Klünter, Stark, Boyata, Mittelstädt - Skjelbred - Grujic, Maier - Matheus Cunha, Piatek, Dilrosun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.70 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Düsseldorf - SC Paderborn  (sobota 15:30)
V rámci prvního bundesligového kola po pauze způsobené pandemií koronaviru se utká Fortuna Düsseldorf s posledním Paderbornem. Oba týmy dělí rozestup šesti bodů a Düsseldorf ztrácí na jistotu záchrany čtyři body.

Paderborn je se šestnácti body poslední a na předposlední Brémy ztrácí dva body. Třetí od konce je právě Düsseldorf se dvaadvaceti body a ztrátou čtyř bodů na patnáctý Mainz, který by se v tuto chvíli zachránil.

Před přerušením soutěží na začátku března neměl Paderborn vůbec dobrou formu, přičemž poslední čtyři soutěží zápasy prohrál. Nejdřív v půlce února 1:2 s Herthou, poté 2:3 na Bayernu, 0:2 na půdě Mainzu a naposledy 1:2 s Kölnem. Nejlepším střelcem týmu je Mamba, který však do zápasu s Düsseldorfem určitě nenastoupí kvůli zranění kolene.

Düsseldorf na tom před přerušením soutěže tak špatně nebyl, v půlce února vyhrál 2:0 ve Freiburgu, poté remizoval 3:3 s Herthou BSC a nakonec si přivezl bod za remízu 1:1 z půdy Mainzu, kde remízu pro hosty zachránil v 85. minutě Karaman.

Do zápasu určitě ze zdravotních důvodů nenastoupí domácí Steffen, v dresu hostů zase neuvidíme Kiliana a Mambu.
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Kastenmeier - Ayhan, Hoffmann, Suttner - M. Zimmermann, Morales, Thommy - Stöger, V. Berisha - Hennings - Karaman
SC Paderborn - pravděpodobná sestava:
Zingerle - Jans, Strohdiek, Schonlau, Collins - Gjasula - Ritter, Vasiliadis - Pröger, Antwi-Adjei - Srbeny
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.70 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Augsburg - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Wolfsburg zajíždí v rámci 26. bundesligového kola do Augsburgu. Zatímco domácí se pohybují ve spodních patrech tabulky, dvě příčky od sestupu, koncernový celek je se šestatřiceti body sedmý, pouhý bod od jistoty evropských pohárů.

Augsburg je na tom doslova bídně, co se poslední formy týče. Na začátku února schytal debakl 0:5 od Frankfurtu, poté remizoval 1:1 s Freiburgem a ještě před přerušením soutěže následovaly tři další prohry - 0:2 v Leverkusenu, 2:3 s Mönchengladbachem a 0:2 na Bayernu.

Wolfsburg kromě německé Bundesligy působí i ve vyřazovací fázi Evropské ligy, kde však v rámci prvního zápasu osmifinále prohrál na vlastním hřišti 1:2 se Šachtarem Doněck. V lize VfL v půlce února vyhrálo 4:0 nad Mainzem, když se trefili dvakrát Steffen a jednou Brekalo s Gerhardtem.

Poté Wolfsburg remizoval 2:2 na půdě Unionu Berlín a bezbrankově s Lipskem. Jasným favoritem zápasu jsou tedy bezpochyby hosté, kterým však cestu za ziskem třech bodů může zkomplikovat absence některých hráčů.

"Vlci" mají totiž na marodce Williama s Gerhardtem a disciplinární trest za žluté karty si navíc bude odpykávat klíčový Weghorst. Augsburg nemá k dispozici pouze zraněného Astu a podle informací německého deníku Kicker by měli všichni tři čeští hráči v týmu (Koubek, Suchý, Morávek) začít zápas na lavičce náhradníků.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Luthe - Framberger, Gouweleeuw, Uduokhai, Max - Khedira, Baier - Richter, Löwen, Vargas - Niederlechner
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Knoche, Brooks, Roussillon - Schlager, Arnold - Steffen, Mehmedi, Brekalo - Ginczek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.48 - 3.53 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
RB Lipsko - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Lipsko může prožít jednu z nejúspěšnějších sezón ve své historii. Po dlouhé pauze, způsobené opatřeními kvůli koronavirové epidemii, se vrátí na trávníky v ligovém duelu proti Freiburgu, a pokud chce udržovat i nadále kontakt s vedoucím Bayernem, nemělo by v tomto duelu zaváhat. Jeho soupeř naopak usiluje o místa zaručující evropské poháry pro příští sezónu.

Domácí sice nemohou triumfovat v Německém poháru, z něhož vypadli již v rámci osmifinále na začátku února, nicméně reálně mohou dosáhnout na ligový titul a uspět taktéž v Lize mistrů. Tedy za předpokladu, že ta bude mít v nynější nejisté době své pokračování. Každopádně mnichovský celek má aktuálně přece jenom navrch, a to hned o pět bodů.

Když Lipsko absolvovalo svůj poslední mistrák, psal se desátý březen, přesněji řečeno tomu bylo před 68 dny. Tehdy se mu povedlo skolit o tři góly londýnský Tottenham, a vybojoval si tak premiérovou účast mezi osmičkou nejlepších v milionářské soutěži. Teď by rád na tenhle výsledek bezpochyby zavzpomínal, a potvrdil tak roli jasného favorita tohoto zápasu.

Je opravdu ve hvězdách, s jakou formou se oba týmy aktuálně potýkají. Fakt, že Die Roten Bullen neprohráli před pandemií sedmkrát v řadě, nemá v podstatě žádnou vypovídající hodnotu. "Ani my nemůžeme analyzovat nic na straně Freiburgu. Příprava byla vážně obtížná," přiznával kouč Julian Nagelsmann. "Ale jsme v tomto ohledu na jedné lodi."

Přísný hygienický režim, stadion bez diváků, znovunalezení fotbalových dovedností. Lipsko ani Freiburg nejsou výjimkou po restartu Bundesligy, kdo se bude muset s těmito skutečnostmi vypořádat. "Samozřejmě všechna nařízení dodržujeme," povídal Nagelsmann. "Naším úkolem je vyburcovat sami sebe. Jako trenéři i hráči si musíme pomáhat."

Lipský stratég se bude muset obejít bez pilíře své defenzívy, vykartovaný je totiž Dayot Upamecano. Chybět bude i Emil Forsberg, jenž se potýká s angínou, naopak zcela fit by měli být Ibrahima Konaté i Kevin Kampl. "Proti Freiburgu je těžké skórovat, pokud bude hrát odzadu. Budeme tedy muset využít hlavně protiútoky, které si vytvoříme," mínil.

Hosté nebyli v jarní části ročníku v úplně nejlepším rozpoložení, v osmi ligových zápasech získali jen nevalných deset bodů, hned čtyřikrát přitom prohráli. Strategická je pro kvalifikaci do další sezóny Evropské ligy šestá příčka a ta není bezpochyby na míle vzdálená. Číselně řečeno se jedná o jeden jediný bod. Horší pro ně je, že pátý Leverkusen už je poněkud dál.

Celek z Bádenska-Württemberska by měl být kromě zraněného Lukasa Küblera kompletní. Zdraví jsou již Christian Günter i Manuel Gulde. "Když Lipsko získá míč, je velmi silné, rychlé a přímočaré," upozorňoval freiburgský lodivod Christian Streich. "I když uběhlo od přerušení ligy hodně času, Lipsko zůstává Lipskem. To samé platí i pro nás," dodal.
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Klostermann, Konaté, Halstenberg - Mukiele, Laimer, Sabitzer, Angeliňo - Schick, Nkunku - Werner
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Koch, Gulde, Heintz - Günter, Höfler, Haberer, Schmid - Waldschmidt, Sallai, Höler
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.51 - 8.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach  (sobota 18:30)
Mönchengladbach zřejmě nemá úplně ty nejvyšší ambice, nutno však podotknout, že jeho ztráta na vedoucí Bayern není vyloženě nestažitelná. Především však chce udržet pozice v první čtyřce tak, aby si v příští sezóně zahrál základní skupiny Ligy mistrů. Svoje schopnosti po koronavirové přestávce prověří proti vždy nepříjemnému Frankfurtu.

S papírově slabšími protivníky nemá Borussia obvykle výraznější potíže, zvládnout ovšem lépe ty důležité, to už je obvykle trochu problém. Protože se v jarní části ročníku urodily pouze plichty s Lipskem a Hoffenheimem a porážky s Dortmundem a se Schalke, ztratili hosté půdu pod nohama, co se týče boje o ta nejvyšší místa. Smutnit ale nemusejí.

Vždyť na druhou příčku ztrácejí svěřenci trenéra Marca Roseho pouhé dva body. "Jsem rád, že všechno zase začíná," odfrkl si hostující kouč. "Fotbal je moje práce a také moje vášeň. Všichni víme, jak je restart soutěže důležitý pro zachování fotbalového průmyslu. Je naší povinností znovu se rozjet. Bohužel nejdůležitější součást, tedy fanoušci, chybí," hlesl.

Naposledy Mönchengladbach zvládl v dohrávaném zápase Porýnské derby proti Kolínu nad Rýnem. Už tehdy v březnu si vyzkoušel, jaké to je hrát před prázdnými tribunami. Bylo to historicky vůbec první utkání, které se muselo obejít bez diváků. "Bereme věci tak, jak jsou. Ale zvykat si na to, že na stadionech nebudou fanoušci, určitě nechceme," pokračoval.

Die Fohlen věří, že se podaří sezónu se ctí dohrát. Dosud byli se svými výsledky celkem spokojeni. "Myslím si, že pořád můžeme napravit některé své porážky. Stále zbývá do konce devět zápasů," upřesňoval Rose. "Samozřejmě že začátek po šesti nebo sedmi týdnech je začátkem novým. Každopádně aktuálně jsme ve velmi dobré výchozí pozici," myslel si.

Fabian Johnson a Denis Zakaria, to jsou jediné dvě absence na straně Mönchengladbachu. Fit budou naopak Lars Stindl i Christoph Kramer, je však otázkou, v jaké jsou kondici, neboť k tréninku se vrátili teprve nedávno. "Mám pozitivní náladu, věřím, že se odehrají všechna kola. Učíme se vypořádat s touhle dobou, každý musíme dělat kompromisy," říkal Rose.

Eintrachtu nečekaná pauza, způsobená celosvětovou pandemií, přišla vlastně i vhod. V lize totiž utrpěl hned tři porážky v řadě, dohromady během nich inkasoval hned deset branek. Navíc maximálně pokazil své působení v Evropské lize, jejíž pokračování je zatím v nedohlednu. Před prázdnými tribunami padl v osmifinále o tři góly s Basilejí.

Ani v Bundeslize nepíše žádný dechberoucí příběh, nachází se v dolní polovině tabulky. Může však i nadále usilovat o úspěch v Německém poháru. "Je to obzvláště nebezpečný tým na křídlech a během standardních situací," varoval Rose. Domácí by měli mít k dispozici kompletní kádr, otazník visí jen nad starty Erika Durma a Goncala Pacienciy.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Touré, Abraham, Hinteregger, N'Dicka - Hasebe - Gačinovič, Sow, Rode, Kostič - Dost
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Elvedi, Ginter, Bensebaini - Herrmann, Neuhaus, Kramer - Stindl - Pléa, Thuram
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.64 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov25174473:2655
2.Borussia Dortmund25156468:3351
3.RB Lipsko25148362:2650
4.Borussia Mönchengladbach25154649:3049
5.Bayer Leverkusen25145645:3047
6.Schalke 0425910633:3637
7.VfL Wolfsburg2599734:3036
8.SC Freiburg25106934:3536
9.TSG Hoffenheim251051035:4335
10.1. FC Köln251021339:4532
11.Union Berlín25931332:4130
12.Eintracht Frankfurt24841238:4128
13.Hertha BSC25771132:4828
14.FC Augsburg25761236:5227
15.1. FSV Mainz 0525821534:5326
16.Fortuna Düsseldorf25571327:5022
17.Werder Brémy24461427:5518
18.SC Paderborn25441730:5416

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (385)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele