Bundesliga - preview 25. kola: Jedno nedělní utkání

04.03.2022, 07:55, aktualizováno 06.03.2022, 09:34
Previews
Anthony Modeste (© AFP)
Mainz má problémy s koronavirem, v karanténě je devatenáct jeho zaměstnanců a na dnešek naplánovaný zápas proti Dortmundu byl odložen, neděle tak nabízí jenom jedno utkání - 1. FC Köln se doma střetne s Hoffenheimem...
1. FC Köln - TSG Hoffenheim  (neděle 17:30)
Čtvrtou výhru v řadě budou chtít získat fotbalisté Hoffenheimu na RheinEnergieStadionu v Kolíně nad Rýnem. Hoffenheim se díky zlepšené formě vrátil do bojů o Ligu mistrů a před 25. kolem měl na svém kontě shodný počet bodů jako čtvrté Lipsko. Daleko není ani FC Köln, jenž také pokukuje po pohárové Evropě.

Od porážky v Mohuči se Hoffenheim zvedl a zapsal tři výhry v řadě. Právě ty ho katapultovaly na šesté místo tabulky, navíc s reálnou možností zaútočit na pozice zaručující Ligu mistrů. Hoffenheim se ale musí vyvarovat výsledkovým výpadkům, které ho sráží. Například ve druhé polovině ledna prohrálo TSG tři zápasy v řadě. Výmluvný je i měsíc říjen loňského roku, kdy TSG střídalo pravidelně výhry s porážkami. Jak si tentokrát povede Hoffenheim v Kolině nad Rýnem?

Domácí na tom také nejsou špatně, i když před týdnem jenom remizovali ve Fürthu. Kolínu patří osmé místo a stále se tak může zapojit do bojů o evropské poháry. Kolínští se opírají zejména o výkony na domácím hřišti, kde prohráli v této sezoně jen dvakrát. Zuby si tu například vylámal Mönchengladbach nebo Eintracht Frankfurt.

1.FC Köln bude mít v neděli co napravovat. První zápas v Hoffenheimu totiž prohrál vysoko 0:5 a tuhle potupu by rád odčinil. Se svým soupeřem má navíc dlouho negativní vzájemnou bilanci a v Bundeslize ho porazil naposledy v roce 2015!

Timo Hubers byl pozitivně testován na koronavirus a je jedinou absencí domácího celku. Horší situace panuje v Hoffenheimu. Do hry stále nejsou připraveni Dennis Geiger, Sebastian Rudy, Ermin Bicakčič, Havard Nordtveit, Kevin Vogt, Benjamin Hubner, Chris Richards a Robert Skov.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwabe - Schmitz, Kilian, Chabot, Hector - Ozcan, Skhiri - Ljubicic, Uth, Kainz - Modeste
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, Grillitsch, Akpoguma - Kadeřábek, Baumgartner, Stiller, Raum - Rutter, Kramarić - Bebou
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.65 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayern Mnichov - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Český fanoušek k tomuhle duelu mohl s natěšením vzhlížet několik týdnů dopředu. Určitě ho mohl zajímat například souboj na dálku dvou aktuálně nejlepších šutérů Bundesligy, ale také současná forma Patrika Schicka před blížící se reprezentační přestávkou. Rodák z Prahy však zase nebude Leverkusenu k dispozici. Tahle zpráva ho před duelem s Bayernem nemůže těšit.

Je pořád otázkou, jak dlouho bude Schick ze hry, od jeho zranění z klání proti Mohuči uběhly zhruba dva týdny a marodku stále neopustil. Bayer si i bez něj naposledy hladce poradil doma s Bielefeldem, přičemž vsítil tři branky, jenže Bayern bude představovat překážku tu nejtěžší možnou. A pochopitelně že Schickovy služby by se mu náramně hodily. Obzvláště pokud se do obvyklé střelecké pohody dostane domácí forvard Robert Lewandowski, jemuž v tabulce nejúspěšnějších autorů bundesligových gólů konkuroval nejvíc právě leverkusenský kanonýr.

Forma Stern des Südens sice v půlce vykazovala známky nejistoty, ovšem v posledních dvou ligových kolech jako by se situace vracela do stabilnějších mantinelů. Ty nabouralo nevalné vystoupení na půdě Bochumi a pak také to v Lize mistrů, nicméně následovala vítězství nad Fürthem i ve Frankfurtu. A poněvadž druhý Dortmund naopak naposledy nedokázal porazit Augsburg, navýšil Bayern svůj náskok na čele tabulky na osm bodů. "Některá klání přitahují větší pozornost. A v takových vám nestačí jen dobrý výkon. Musíte podat špičkový," povídal hostující lodivod Gerardo Seoane. "Bayern dominuje německému fotbalu deset let. I my však procházíme takovým procesem, abychom mohli být stejně konzistentní jako náš protivník."

Hosté jsou aktuálně v solidní pohodě, v uplynulých šesti střetnutích na domácí scéně získali patnáct bodů z možných osmnácti a neustále se snaží dotírat na druhou pozici. Výtečně se jim daří hlavně v útoku, v novém roce zaznamenali vždy alespoň dvě vstřelené branky na zápas. A tak by se v Mnichově mohla konat slušná ofenzivní podívaná, Bayern je totiž v Bundeslize nejlépe skórujícím mužstvem vůbec. "Fanoušci by se asi za vysoké skóre nezlobili," utrousil Julian Nagelsmann, kouč bavorského klubu. "Pro nás trenéry je nicméně vždy důležitý pouze konečný výsledek. Klíčové bude kontrolovat dění na hřišti. Očekávám, že Leverkusen na nás bude často vyvíjet tlak, avšak obecně se zřejmě odprezentuje hrou trochu více odzadu," dodal.

V posledních pěti vzájemných mačích výběr Die Werkself na neomezeného vládce Německa nevyzrál a pětkrát s ním padl. Domácím stále nebudou k dispozici Manuel Neuer, Alphonso Davies, Leon Goretzka a Corentin Tolisso, suspendovaný je Lucas Hernández. Hosté kromě Schicka nemůžou počítat ještě se zraněným Karimem Bellarabim a též Andrejem Luňovem.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Pavard, Süle, Upamecano - Kimmich, Musiala - Gnabry, Müller, Sané, Coman - Lewandowski
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Frimpong, Tah, Tapsoba, Bakker - Aránguiz, Demirbay - Diaby, Wirtz, Adli - Alario
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.94 - 7.84
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RB Lipsko - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Ve středu se oba celky úspěšně rvaly ve čtvrtfinále DFB-Pokalu, teď na sebe narazí v rámci Bundesligy. A ve hře je umístění v top čtyřce, která je strategická pro postup do Ligy mistrů pro příští sezónu, čili bitva by se mohla konat zajisté lítá a neúprosná. Tenhle fakt umocňují i dosavadní výsledky Lipska a Freiburgu na ligové scéně, získaly totiž shodně čtyřicet bodů.

I tak však budou plnit roli favorita domácí, kteří od nového roku prožívají od příchodu kouče Domenica Tedesca svoje nejplodnější období sezóny a začínají vytahovat vzpomínky na éru Juliana Nagelsmanna, který po předchozím ročníku klub opustil a zamířil do konkurenčního Bayernu. Pod jeho velením urval loni saský klub například druhou příčku na bundesligové scéně, zahrál si finále Německého poháru. S nástupem nového stratéga Jesseho Marsche ale na řadu přišel výrazný propad. Až Tedesco postavil mužstvo do latě, je na správné cestě.

Tedy zatím. Je nyní předčasné cokoliv hodnotit, pokud Die Roten Bullen nastavenou úroveň nezachovají a zabřednou zase do šedivých mantinelů, jaké se jich týkaly v podstatě po celý průběh podzimu. Nutno připomenout, že Lipsko se ke změně na postu šéfa lavičky rozhodlo zřejmě v nejvhodnější čas, usilovat může nejen o přední pozice v nejvyšší německé soutěži, ale též o sukcesy na poli DFB-Pokalu a Evropské ligy. "Tenhle tým je pořád hladový," uvedl domácí lodivod. "Stále nás ovšem čeká spousta práce. Zatím jsme vůbec ničeho nedosáhli."

Freiburg by jeho ambice měl prověřit naplno. Na papíře bezpochyby ne tak silný jako největší němečtí giganti, svými výkony si však zaslouženě vydobyl z dlouhodobého hlediska umístění na čelních místech. "Tvrdě pracuje. Právem se nachází v tabulce vepředu," chválil svého soka Tedesco. "Já sám se snažím učit od ostatních trenérů. A v tomto ohledu nelze vynechat právě toho freiburgského Christiana Streicha. Skutečnost, že v klubu působí už deset let, poukazuje na jasný plán a vize klubu. Je mimořádně dobře řízený, ať už v oblasti skautingu či přestupů."
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Klostermann, Orbán, Simakan - Mukiele, Adams, Haïdara, Angeliňo - Forsberg, Szoboszlai - Poulsen
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Kübler, Lienhart, N. Schlotterbeck, Günter - Eggestein, Haberer - Schade, Čong, Grifo - Höler
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.31 - 6.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Union Berlín  (sobota 15:30)
Wolfsburg zaznamenal zlepšení po velké mizérii ze zhruba druhé poloviny podzimní části sezóny. V uplynulých šesti kolech získal solidních osm bodů a začíná si postupnými krůčky utvářet větší odstup od sestupového pásma, kterému byl jednu dobu šeredně blízko. Nyní se představí proti Unionu, který do Dolního Saska pocestuje povzbuzený o zdar v DFB-Pokalu.

Domácímu trenérovi Florianovi Kohfeldtovi přece mohly ustoupit vrásky z čela po posledních několika týdnech. "Ukázali jsme, že začínáme být v jistém slova smyslu stabilní, že na hřiště vnášíme jiný přístup," těšilo ho. "V kombinaci s naší individuální kvalitou si myslím, že proti Unionu i za týden proti Freiburgu můžeme vyhrát," vyhlížel šance ještě jedno kolo dopředu.

Vlci samozřejmě musejí pokukovat v tabulce za sebe, na druhou stranu by je hrozba pádu o patro níže nyní nemusela svazovat tak pevně a mohli by se vydat za útokem na příčky, které by je posunuly do pohárové Evropy pro příští ročník. Letošní účastník Ligy mistrů rozhodně není spokojený se současným postavením, představoval si, že o přední místa bude usilovat z dlouhodobého hlediska. A tenhle boj by opravdu nemusel vzdávat, pokud by se navrátil ke kořenům zpočátku sezóny, tehdy ještě pod velením kouče Marka van Bommela. "Pokud svůj cíl splníme a Union porazíme, urveme deset bodů z možných patnácti za předchozích pět zápasů. Taková statistika by byla slušným počinem," přepočítával Kohfeldt. "Od zimní pauzy jsme dobře využili čas, jehož jsme měli více pro trénink. Jsme pevnější, a to nejen v obraně."

Hostující lodivod Urs Fischer může letos negativně hodnotit maximálně působení na evropské scéně, jarní fáze se totiž berlínského výběru netýká. Jinak je ovšem přesně v té pozici, v níž by se chtěl ocitat právě Wolfsburg, tedy rvát se o kvalifikaci do evropských pohárů. "Union je velmi důsledný, v defenzívě hraje velmi agresivně. Nemůžeme být splašení," řekl Kohfeldt.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Bornauw, Brooks - Baku, Arnold, Schlager, Roussillon - Vranckx, Kruse - Wind
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Jaeckel, Knoche, Baumgartl - Ryerson, Khedira, Oczipka - Haraguči, Prömel - Becker, Voglsammer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.22 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Berlínská Hertha zažívá v poslední době hodně těžké časy, kvůli rozsáhlé nákaze koronavirem nastupuje v improvizované sestavě a momentálně nedokázala bodovat třikrát za sebou, na vítězství v Bundeslize dokonce čeká sedm utkání v řadě. Kvůli špatné formě se propadla až na šestnáctou barážovou pozici se třiadvaceti body a za patnáctým Bielefeldem zaostává o body dva. Nyní se pokusí prolomit svou hrůzostrašnou bilanci proti Frankfurtu.

Eintracht bude považován za mírného favorita, avšak ani on si nevede vůbec dobře a stejně jako jeho sobotní protivník nebodoval v německé nejvyšší soutěži třikrát po sobě. Poslední vítězství zaznamenal začátkem února na půdě Stuttgartu (3:2), od té doby se musel sklonit před Wolfsburgem (0:2), Kolínem (0:1) i naposledy Bayernem (0:1) a na vstřelenou branky tedy čeká 283 minuty. V tabulce mu patří desáté místo s jednatřiceti body.

Domácí celek se radoval ze senzačního vítězství v polovině prosince uplynulého roku proti vysoce favorizovanému Dortmundu (3:2), v nadcházejících sedmi duelech vybojoval pouhopouhé dva body. Po porážce s posledním Fürthem (1:2) utrpěl v domácím prostředí obrovský debakl 1:6 s Lipskem a uplynulý víkend neměl šanci ve Freiburgu (0:3). S Eintrachtem se v této sezóně utkal v 8. kole a z jeho půdy si odvezl překvapivou výhru 2:1.

Trenér Tayfun Korkut stále nemá k dispozici Jarsteina, Nsonu a Schwolowa. Po nemoci COVID-19 se tento týden již zapojili do tréninku Stark, Klünter a Kevin-Prince Boateng, ovšem jejich start je ohrožen, stoprocentně fit nejsou ani Boyata, Serdar či Körber. Jeho protějšek Oliver Glasner má na marodce Acheho, Ramaje, Rodeho a možná i Hasebeho s Hintereggerem, trest za pět žlutých karet si musí odpykat Lenz.

"Našim cílem zůstává účast v evropských pohárech, a i když se nám pohárové příčky v posledních týdnech vzdálili, tak stále věřím, že jsme schopni je atakovat. V Berlíně očekávám opatrnější průběh, domácí totiž taktéž potřebují každý bod a po taktické stránce se na nás určitě kvalitně připraví," myslí si sedmačtyřicetiletý Glasner.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Lotka - Pekarík, Boyata, Kempf, Mittelstädt - Tousart - Darida, S. Serdar - M. Richter, Jovetič, Belfodil
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, Hasebe, Ndicka - Söw, Jakič - da Costa, Kostič - Lindström, Kamada - Borré
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.82 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
VfL Bochum - Greuther Fürth  (sobota 15:30)
V žádném případě nelze hovořit o nějakých vyloženě nepovedených výkonech, pokud se na poslední dva výsledky Bochumi podíváme jen okrajově. Byť nestačila v Bundeslize nejprve na Lipsko a následně v DFB-Pokalu na Freiburg, od úspěchu ji nedělily mílové kroky. Určitě si tak bude chtít nyní spravit náladu proti Fürthu, který se statečně pere s ligovou záchranou.

Svěřenci kouče Stefana Leitla nepůsobí tak bezradným dojmem jako na podzim. A v podstatě si můžeme pořád klást tu otázku, zda se s pořádky a úrovní německé nejvyšší soutěže nováček nesrovnal až příliš pozdě. Už není tím otloukánkem, který body nechával body lehce válet na hřišti a stačilo je pouze sebrat. O stále se zlepšujících výkonech se přesvědčil nedávno třeba i mistrovský Bayern, který dlouho nenacházel na Fürth správný recept. Sumárně hosté prohráli v uplynulých deseti zápasech jenom třikrát, skolil je kromě mnichovského giganta ještě druhý Dortmund a Wolfsburg. Před týdnem Kleeblätter uhráli doma plichtu s Kolínem nad Rýnem.

Domácí jsou každopádně posazeni do role favorita, vždyť dosud na své konto získali více jak dvojnásobný počet bodů než jejich protivník. "I po pohárovém vypadnutí jsem tým chválil," povídal domácí stratég Thomas Reis. "Ano, náš obránce Maxim Leitsch udělal v tom utkání velkou chybu. Ale nemůžeme mu něco vyčítat, on prožívá skvělý ročník. Ta porážka nás dolů nesrazí. Všichni jsme se snažili Leitsche utěšit, zvedne se. Všichni tu stojíme při sobě," dodal.
VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Gamboa, Bella-Kotchap, Leitsch, Danilo Soares - Losilla - Osterhage, Rexhbecaj - Antwi-Adjei, Holtmann - Polter
Greuther Fürth - pravděpodobná sestava:
Linde - Meyerhöfer, Griesbeck, Viergever, Itter - Christiansen - Seguin, Tillman - Dudziak - Leweling, Hrgota
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.78 - 5.01
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach  (sobota 18:30)
Loni se od návratu do Bundesligy pohyboval Stuttgart v klidném středu tabulky, letos se ho ovšem týkají urputné pranice o ligovou záchranu. Ani Mönchengladbach, jeho nynější rival, nemůže být s průběhem letošní sezóny nijak spokojený. Místo, aby válčil o příčky zajišťující postup do evropských pohárů, paběrkuje pouze v šedivé dolní polovině průběžného pořadí.

Alespoň svěřenci trenéra Adiho Hüttera můžou být rádi, že jsou mimo sestupové pásmo a že udržují náskok před tímto nebezpečným prostorem. Byť nepatrný, přinejmenším dostatečný. "Možná že Gladbach prožívá hrbolatý ročník. Naše příprava se však kvůli něčemu takovému nemění. Pořád víme, že má silný tým, jehož předností je střed zálohy a ofenzíva," vzkazoval domácí stratég Pellegrino Matarazzo. "Několikrát jsme již ukázali, že naše hra na protiútoky je více a více efektivnější. A právě na tyhle dovednosti budeme zase spoléhat," prozrazoval.

Domácí naposledy slavili tříbodový zisk jedenáctého prosince minulého roku v zápase proti Wolfsburgu. Od té doby v devíti případech hned sedmkrát prohráli a dvakrát remizovali. Před týdnem padli v derby s Hoffenheimem. "Po minulých dvou zápasech jsme potřebovali trochu času na zotavení se. Ale mužstvo je živé," ujišťoval Matarazzo, že se ve Stuttgartu nevzdávají a hodlají se co nejrychleji vymanit z předposlední příčky. "V průběhu týdne jsme extrémně tvrdě pracovali. Teď jenom potřebujeme dostat kabinu do optimální psychické pohody," řekl.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Müller - Anton, Mavropanos, Ito, Sosa - Karazor - Endo, Ahamada - Omar Marmoush, Tiago Tomás - Kalajdzic
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Ginter, Elvedi, Bensebaïni - Lainer, Koné, Neuhaus, Netz - Hofmann - Pléa, Thuram
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.93 - 3.47 - 2.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arminia Bielefeld - FC Augsburg  (pátek 20:30)
Oba celky se po čtyřiadvaceti odehraných kolech nacházely jenom těsně nad pásmem sestupu. Arminia a Augsburg tak budou hledat ve vzájemném zápase cestu k daleko většímu odpoutání se od tohoto nebezpečného prostoru, mimo nějž by chtěly být samozřejmě též na konci tohoto ročníku. Žádný jiný cíl nemá zkrátka tak velkou prioritu, jako právě bundesligové udržení se.

Na podzim se konala v tomto souboji plichta, vyrovnané měření sil se přitom očekává taktéž nyní. Vždyť v tabulce dělí oba výběry pouhé dva body, do této chvíle si počínaly v podstatě hodně obdobně a jejich výsledky jsou zasazeny do průběžného pořadí oprávněně bez dalšího dlouhého vysvětlování. Svěřenci kouče Markuse Weinzierla pocestují do Bielefeldu určitě ve slušném rozmaru, před týdnem totiž dokázali uhrát pořádně cennou remízu s Dortmundem.

Domácí naopak venku jasně nestačili Leverkusenu, stejně jako v minulém utkání na cizí půdě v Hoffenheimu nevsítili za devadesát minut jedinou branku. V posledním klání před vlastními fandy každopádně porazili Union. "Pochopitelně nás čeká důležitý duel, Augsburg je naším přímým konkurentem v boji o záchranu," uvědomoval si Frank Kramer, trenér Die Arminen. "Pořád pak ovšem bude zbývat do konce ještě devět kol. V nich je ve hře další spousta bodů."
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega Moreno - Brunner, Guilherme Ramos, Nilsson, Andrade - Kunze, Vasiliadis - Wimmer, Schöpf, Okugawa - Serra
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Oxford, Gouweleeuw, Uduokhai - Caligiuri, Gruezo, Pedersen - Maier - Hahn, Vargas - Gregoritsch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.30 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov24191475:2658
2.Borussia Dortmund24162664:3750
3.Bayer Leverkusen24135663:3944
4.RB Lipsko24124850:2840
5.SC Freiburg24117639:2640
6.TSG Hoffenheim24124847:3640
7.Union Berlín24107732:3237
8.1. FC Köln2499636:3836
9.1. FSV Mainz 05241041035:2934
10.Eintracht Frankfurt2487933:3631
11.VfL Bochum24851125:3429
12.VfL Wolfsburg24841226:3728
13.Borussia Mönchengladbach24761132:4827
14.Arminia Bielefeld24510922:3225
15.FC Augsburg24581126:4123
16.Hertha BSC24651325:5423
17.VfB Stuttgart24471328:4519
18.Greuther Fürth24351622:6214
Zbývající zápasy
16.03. 18:301. FSV Mainz 05 - Borussia Dortmund

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele