Bundesliga - preview 19. kola

25.01.2019, 08:21, aktualizováno 27.01.2019, 08:30
Previews
Dortmund v sobotu neměl problémy s Hannoverem a čeká na odpověď Bayernu, bavorský klub je velkým favoritem souboje se Stuttgartem. Do akce dnes jde také RB Lipsko, to se představí v Düsseldorfu...
Bayern Mnichov - VfB Stuttgart  (neděle 15:30)
VfB Stuttgart se pro to zdá býti ideálním sparingpartnerem. Bilance s mnichovským velkoklubem je totiž krajně nelichotivá. Výjimku tvoří akorát výhra 4:1 z jara loňského roku, kdy se pod Tayfunem Korkutem mimořádně dařilo a naopak Heynckessova skvadra měla v té době osmadvacátý titul už dávno zajištěný.

"Hra, kterou jsem předváděli v prvním poločase, byla naprosto senzační. Přesně takové jsou moje představy. Bundesliga tedy bude nadále napínavá. Hodláme Dortmund dál nahánět a na konci sezony chceme být znovu mistrem. Měli jsme devítibodovou ztrátu, teď nám chybí už jen šest bodů," pochvaloval si Niko Kovać po vítězství 3:1: nad Hoffenheimem.

Nutno dodat, že chorvatský kouč nezačal své angažmá nejlépe. Avšak sedmá výhra v řadě vrací jeho tým do hry o první místo. V týdnu navíc mohl de facto podruhé přivítat talentovaného obránce Chrise Richardse, jehož hostování z FC Dallas se změnilo v trvalý přestup. V Allianz Areně podepsal kontrakt do roku 2023.

"Vždycky jsem snil o tom, že hraji za evropský velkoklub. A teď jsem součástí jednoho z nejlepších týmů na světě! Jsem opravdu šťastný," radoval se osmnáctiletý mladík. Do nominace proti Suttgartu se nevešel, ale to platí i pro zraněné Tolissa, Robbena, Ribéryho a s největší pravděpodobností také Gnabryho.

Soupeř z Bádensko-Württemberska se v minulém kole statečně pral s Mohučí, ale nakonec neodvrátil porážku 2:3, která byla celkově už dvanáctá. "Když jsme prohrávali 0:1, hodně nás to srazilo. Když jsme prohrávali 0:3, jen jsme doufali, abychom neinkasovali ještě další branky. Ukázali jsme ale vysokou morálku a jenom bych si býval přál, abychom vsítili i tu třetí branku. Počínali jsme si zkrátka až příliš defenzivně a nebyli jsme tolik efektivní," postěžoval si Markus Weinzierl.

Chybět mu bude Jan Kliment. O startu tria Maffeo-Pavard-Meyer se s největší pravděpodobností rozhodne teprve v den utkání. Dá se také předpokládat, že svůj debut ve stuttgartském dresu zažije Ozan Kabak - střední obránce, který přestoupil z Galatasaray za 11,5 milionu eur, čímž se stal nejdražší posilou v historii klubu.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kimmich, Süle, Hummels, Alaba - Thiago, Goretzka - T. Müller, James, Coman - Lewandowski
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Zieler - Kabak, Baumgartl, Kempf - Beck, Insua - Gentner, Ascacibar - Esswein, Zuber - M. Gomez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 12.50 - 28.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Düsseldorf - RB Lipsko  (neděle 18:00)
Obdivuhodná série čtyř vítězných zápasů v řadě vynesla Fortunu nad sestupové pásmo. Svěřenci Friedhelma Funkela přitom zůstávají jediným celkem, který dokázal vyzrát na Borussii Dortmund.

"Samozřejmě, že jsem moc rád, že domů do Düsseldorfu odvezeme všechny tři body. Rozhodně totiž nešlo o jednoduchý úkol. Tenhle zápas jsme chtěli bezpodmínečně vyhrát. Je to velmi důležité pro naše sebevědomí. Jdeme po správné cestě a všichni jsme šťastní," hodnotil pětašedesátiletý lodivod důležitý duel s Augsburgem.

O branky se v něm postarali Marvin Ducksch a Benito Raman. Nemělo by tedy překvapit, že oba znovu nastoupí od úvodního hvizdu. Po jednozápasovém trestu se vrací do středu zálohy Adam Bodzek a velkou šanci má také křídelník Takashi Usami. Die Roten Bullen vědí, že je nečeká snadná práce, ale jistě neponechají nic náhodě.

"Düsseldorf je tým, který už se rozhodně neřadí k největším kandidátům na sestup. Zvláště v ofenzivě jsou teď velice silní. Pokud ale zahrajeme tak, jako proti BVB od 20 minuty, máme velkou šanci přijet domů se třemi body. To je náš cíl. Musíme být aktivní a ukázat touhu po vítězství," prozradil Ralf Rangnick na tiskové konferenci.

Dotkl se přitom i té skutečnosti, že jeho skvadra před týdnem ve šlágru kola vcelku smolně nestačila na vedoucí Borussii Dortmund, která mohla děkovat Romanu Bürkimu za to, že vychytal několik vyložených příležitostí. Michaela Rensinga určitě neohrozí Emil Forsberg, Amadou Haidara a vykartovaný Dayot Upamecano. Saský celek se v této sezoně nevyvaroval několika zbytečných ztrát, takže ani do tohoto klání nevstupuje v roli jednoznačného favorita.
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Rensing - M. Zimmermann, Ayhan, M. Kaminski, Gießelmann - Bodzek, Stöger - Lukebakio, O. Fink, Raman - Ducksch
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulacsi - Klostermann, Konaté, Orban, Halstenberg - Demme, Kampl - Sabitzer, Laimer - Y. Poulsen, Ti. Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.30 - 3.84 - 1.88
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Borussia Dortmund - Hannover 96  (sobota 15:30)
Hodně zrádné utkání čeká vedoucí Borussii Dortmund. Vestfálský celek se na domácí půdě utká s předposledním Hannoverem, který už sedm ligových kol nevyhrál a jehož trenérovi hrozí vyhazov. Na první pohled snadná záležitost pro Borussii, jenomže právě s Hannoverem letos ztratila první body.

Psal se 31. srpen 2018 a v Německu probíhalo teprve druhé kolo tamní Bundesligy, když Borussia Dortmund pouze remizovala 0:0 na půdě Hannoveru. Dolnosaský celek byl po dvou zápasech bez porážky, jenomže pak přišlo tvrdé vystřízlivění a po sérii špatných výsledků pád až na samotné dno. Přesně opačnou jízdu pak prožili Schwarzgelben, kteří zůstávají v čele Bundesligy doteď, navíc s luxusním šestibodovým náskokem na Bayern Mnichov.

Dortmund v minulém kole zvládl těžkou zkoušku a v Lipsku poprvé v historii zvítězil 1:0, čímž si udržel náskok na prvním místě tabulky. Proti Hannoveru bude mít povinnost získat tři body a právě to by mohla být výhoda soupeře. "Mohu upozornit pouze na to, že tři body máme jen imaginárně. Potřebujeme stejnou koncentraci, jakou jsme měli v Lipsku," varuje před podceněním sportovní ředitel Michael Zorc.

"Hannover ztratil poslední zápas, to ano, ale také jsem je viděl hrát dobře. Například ve Freiburgu (1:1), kde měli mnohem více gólových šancí. A to Freiburg o dva týdny dříve porazil Lipsko 3:0 a také Mönchengladbach 2:0. To hovoří za vše," pokračoval sportovní ředitel Zorc.

Hannoveru vůbec nevyšla první část sezony a dobře nevstoupil ani do té druhé, když doma nejtěsnějším výsledkem podlehl Werderu Brémy. Nyní čeká na svěřence trenéra Andrého Breitenreitera přetěžký úkol, pokusit se přivézt body ze Signal Iduna Parku. To se jim naposledy povedlo před více než čtyřmi lety. "Podobný výkon jako proti Brémám nemůže na Dortmund stačit," hlesl trenér André Breitenreiter, jenž má být dle nejnovějších zpráv brzy odvolán.

Kouč BVB Lucien Favre se znovu musí obejít bez Kagawy, Burniće, Zagadoua, Gomeze nebo Isaka, zatímco Hannoveru scházejí Hübers, Weinkauf, Asano, Bech, Maina, Prib, Bebou nebo Haraguchi, který úspěšně bojuje na asijském šampionátu v dresu Japonska.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Weigl, Diallo, Hakimi - Witsel, Delaney - Sancho, Reus, Guerreiro - M. Götze
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Esser - Akpoguma, Anton, Felipe - Sorg, Schwegler, Walace, Albornoz - N. Müller - Wood, Weydandt
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.73 - 18.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Tým Dietera Heckinga se z ní musel poroučet kvůli některým zaváháním z poslední doby a nutno také dodat, že výkony Bayernu se oproti úvodu sezony hodně zvedly. Soupeřem Hříbat bude tentokrát Augsburg, jenž je stále namočený do boje o udržení.

"Ten výsledek samozřejmě bereme. Po zimní pauze nikdy přesně nevíte, co od mužstva očekávat. Dnes jsme pracovali velmi dobře, ale na druhé straně musíme uznat, že jsme měli i štěstí," hodnotil čtyřiapadesátiletý kouč po zápase v leverkusenské BayAreně, kde jeho družina uhrála nejtěsnější možné vítězství.

Z kádru jsou mu k dispozici všichni hráči s výjimkou čtveřice Mamadou Doucouré, Raffael, Keanan Bennetts a zřejmě také Alassane Pléa, jenž rozhodl vzpomínaný mač proti die Werkself. Šanci na základní sestavu tedy bude mít i minimálně jeden z dvojice Patrick Herrmann/Ibrahima Traoré.

Augsburg oproti tomu čeká na tříbodový zisk už devět duelů. Naposledy se na konci října podařilo přehrát Hannover. Před týdnem Baumova skvadra lepšící se Fortunu Düsseldorf určitě nepodcenila, avšak přesto jí na domácí půdě podlehla 1:2. Celkově šlo už o devátou prohru v této sezoně.

"Prvních třicet minut bylo z naší strany velmi dobrých. Bylo to hodně vyrovnané klání, které směřovalo k nerozhodnému konci. V naší situaci, kdy nutně potřebujeme body, jsme zase o jeden přišli. Přitom jsme rozhodně nebyli horším mančaftem," reagoval devětatřicetiletý trenér s ohledem na skutečnost, že pro Flingeraner vystřelil výhru Benito Raman až v poslední minutě řádné hrací doby.

Fuggerstädter se budou muset obejít bez Raphaela Frambergera a zřejmě i Konstantinose Stafylidise a Jeffreyho Gouweleeuwa. Hodně nejistá je také situace kolem Caiubyho a Koo Ja-Cheol a Ji Dong-Won hájí barvy Jižní Koreje na asijském mistrovství ve Spojených arabských emirátech, v jehož čtvrtfinálové fázi však vypadli s Katarem, načež první jmenovaný ohlásil konec v reprezentaci. Jejich služby rozhodně přijdou FCA během dalších kol vhod.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lang, Ginter, Elvedi, Wendt - Strobl - Zakaria, Hofmann - T. Hazard, Stindl, Pléa
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Kobel - Danso, Khedira, Hinteregger - Schmid, Max - Moravek, D. Baier - Hahn, Gregoritsch - Finnbogason
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.82 - 4.91
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
A to ani v případě, že soupeřem bude Hoffenheim. Ten po třech remízách a jedné porážce nutně potřebuje bodovat, aby neztratil kontakt s pohárovými příčkami.

"Jsem velmi zklamaný. Z našeho pohledu to vůbec nebyl špatný zápas. Takticky jsme to zvládli velmi dobře a činili jsme Frankfurtu problémy. Jenomže ty otevřené prostory jsme nedokázali využít podle představ. Vlastně se nám to povedlo jen jednou nebo dvakrát a to je hodně málo. Rovněž nám chyběla jistota při hře s balonem. Měl jsem pocit, že jsme měli být odvážnější a odhodlanější," řekl Christian Streich.

Freiburg se musí obejít bez Höflera, Katha, Kleindiensta, Sallaie, Okorojiho a zřejmě i Borrella, Abrashiho a Christiana Güntera, jenž léči svalové zranění. Pokud by nestihl, jeho post na levém křídle by měl zastat Mike Frantz. Vincenzo Grifo se tento měsíc vrátil do Freiburgu z Hoffenheimu na hostování, kde i přes své nesporné fotbalové kvality Juliana Nagelsmanna nepřesvědčil. Ve smlouvě má však klauzuli o tom, že ve vzájemném duelu nesmí nastoupit.

Malý Mourinho zatím stále stoprocentně nenavázal na výkony, jaké pod ním TSG předváděl v minulé sezoně. V minulém kole proti Bayernu se ani nepodařilo zopakovat výsledky z roku 2017, kdy se podařilo mnichovský velkoklub dvakrát porazit. A to bez jediné inkasované branky, v celkovém součtu dvou zápasů v poměru 3:0.

"Mnichov vyhrál zcela zaslouženě. Bayern sehrál opravdu dobrý zápas. V prvním poločase byl z naší strany znát až přílišný respekt. Ve druhém poločase jsme se ho zbavili a hráli jsme mnohem lépe. Na body to bohužel ale stejně nestačilo," nechal se slyšet jednatřicetiletý fotbalista, jenž byl v minulosti spojován právě s odchodem do bavorské metropole.

Co se absencí týče, mimo jsou akorát Lukas Rupp, Ermin Bičakčić a Kasim Adams. Do tříčlenné obranné řady by se proto mohl vedle Vogta a Hübnera objevit Stefan Posch. Rovněž v útoku má mladý trenér z čeho vybírat, leč je třeba mít na paměti, že Freiburg bývá na Schwarzwald-Stadionu opravdu nepředvídatelný.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Gulde, R. Koch, Heintz - Kübler, Haberer, Gondorf, Frantz - Waldschmidt, Terrazzino - Niederlechner
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, Vogt, B. Hübner - Kadeřábek, Grillitsch, N. Schulz - Demirbay, Bittencourt - Joelinton, Kramaric
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.87 - 4.13 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FSV Mainz 05 - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Poslední Norimberk zajíždí do Porýní, aby v zápase s Mohučí konečně přerušil dlouhou sérii bez vítězství. Ta trvá od konce září už předlouhých dvanáct kol! Domácí Mohuč se pohybuje ve středu tabulky a do utkání s Norimberkem jde posílena o vítězství ve Stuttgartu.

Mohuč střídá dobré výsledky s těmi špatnými a postavení ve středu tabulky tak plně odpovídá jejím výkonům. Přesto by svěřenci Sandra Schwarze rádi hráli o vyšší pozice a výhra ve Stuttgartu by jim k tomu mohla pomoci. Z Porýní se soupeřům vždycky špatně vozily body, ale letos je to jiné. Mohuč doma poztrácela už v šesti případech, na druhou stranu tu zvítězily jen Dortmund a Bayern, oba shodně 2:1.

Die Nullfünfer teď čeká utkání s posledním Norimberkem. Domácí jsou sice v pozici velkého favorita, ale právě to je na celé věci ošemetné. Mohuč doma vyhrála nad Norimberkem osmkrát v řadě! Naposledy v roce 2004 se stalo, že Norimberk na stadionu Coface zvítězil. První letošní utkání hrané na bavorské půdě skončilo smírem 1:1.

Norimberku se aktuálně dlouhodobě nedaří, v posledních kolech má navíc velké problémy s produktivitou, což boj o záchranu výrazně komplikuje. Bavoři nastříleli za posledních pět kol jen jeden gól, o který se do sítě Herthy před týdnem postaral Hanno Behrens. Kýžené body však Norimberk nezískal a ještě natáhl černou sérii bez vítězství.

Kouč Köllner má tedy starostí více než dost. Jeho kádr navíc nebude pro zápas s Mohučí plně kompletní. Duo Dennis Lippert a Robert Bauer mají zdravotní potíže. O trochu horší je situace na druhé straně barikády, kde si pro zranění nezahrají René Adler, Emil Berggreen, Danny Latza a Philipp Mwene.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
F. Müller - Brosinski, Bell, A. Hack, Aaron - Kunde - Öztunali, Gbamin - Boetius - Mateta, Quaison
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Mathenia - Valentini, Margreitter, Ewerton, Leibold- Petrák - Behrens, Löwen - Misidjan, Matheus Pereira - Ishak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.51 - 4.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
I proto, že od roku 2013 padly ve vzájemném zápase těchto dvou celků pokaždé minimálně tři branky. Zvláště památný byl duel z února 2015, kdy se zrodila devítigólová přestřelka. Ale půl roku předtím bylo branek pět, dva roky poté zase šest.

Vlci před týdnem zaváhali v partii proti Schalke, nicméně i čtvrtá příčka zůstává na dohled. "Do toho zápasu jsme vstoupili velmi dobře a měli jsme dvě obrovské šance. Jenže hned vzápětí soupeř kopal tu hloupou penaltu. Naštěstí jsme se brzy oklepali a dlouho bylo všechno otevřené. Ve druhé půli jsme soupeři ledacos usnadnili častými ztrátami balonu. Je to škoda, protože jsme si vytvořili dost šancí na to, abychom vyhráli," prohlásil Bruno Labbadia.

Wolfsburg by se měl pod jeho vedením letos vyvarovat bojů o udržení. Pro tento mač však nepomůže hned pětice fotbalistů. Jmenovitě Daniel Ginczek, Ignacio Camacho, Josuha Guilavogui, Paul-Georges Ntep a Ismail Azzaoui, tedy borci, kteří vždycky vnesli do týmu velkou kvalitu. Alespoň, že v záložní řadě nebude chybět stálice Maximilian Arnold, který se v minulosti několikrát postaral o důležité trefy.

Na opačném pólu zůstávají mimo pouze Panagiotis Retsos a Joel Pohjanpalo, kterému stejně pohříchu nedávali prostor ani Heiko Herrlich, ani Tayfun Korkut a vlastně ani Roger Schmidt. Bayer byl zvyklý útočit, ale zdá se, že nový kouč Peter Bosz bude preferovat především stabilní obranu. Na druhou stranu v ofenzivě má na výběr, a tak je pravděpodobné, že vedle Vollanda nastoupí i Bellarabi s Baileym.

V minulém kole die Werkself smolně ztratili zápas s Gladbachem, který celek z Borussia-Parku zásluhou přesného zásahu Alassaneho Pléy vyhrál 1:0. "Dnes to bylo hodně náročné utkání. Často nás zradila finální přihrávka. To je něco, na čem rozhodně budeme muset zapracovat. Také nám chyběla trocha toho pověstného štěstíčka, takže ve finále byl Gladbach hlavně efektivnější," nechal se slyšet Peter Bosz. Podaří se jeho svěřencům oplatit Wolfsburgu zářijovou porážku?
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - William, Knoche, Brooks, Roussillon - Arnold - Gerhardt, Rexhbecaj - Steffen, Mehmedi - Weghorst
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - L. Bender, Tah, S. Bender, Wendell - Aranguiz - Havertz, Brandt - Bailey, Volland, Bellarabi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.97 - 3.63 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Werder Brémy - Eintracht Frankfurt  (sobota 18:30)
Werder i Eintracht v minulém kole zvítězily a v 19. kole se společně utkají na Weserstadionu, kde se letos domácím daří jen se střídavými úspěchy. Oba celky od sebe dělí pět bodů, přičemž lépe si vedou Orli z Frankfurtu.

Eintracht v tuto chvíli okupuje pátou příčku a na čtvrté Lipsko ztrácí pouze jeden jediný bod. Pomohla tomu domácí výhra 3:1 nad Freiburgem i porážka Lipska s vedoucím Dortmundem. Kouč Florian Kohfeldt tak může být spokojen, jeho svěřence však čeká velmi náročný program. Po Brémách se Orli střetnou s Dortmundem, Lipskem, Mönchengladbachem a Šachtarem Doněck. "Jdeme od zápasu k zápasu, ale samozřejmě máme velká očekávání. Tohle jsou přesně ty zápasy, pro které jsme se stali fotbalisty," těší se na těžký los obránce David Abraham.

Tři body získaly v prvním zápase nového roku i Brémy, kterým se v závěru loňského roku vůbec nedařilo. Zápas na půdě posledního Hannoveru rozhodl jedinou brankou Milot Rashica, ale svůj výrazný podpis přidal pod vítězství svými klíčovými zákroky a čistým kontem i brankář Jiří Pavlenka.

Brémy budou chtít výhru z Dolního Saska potvrdit a kde jinde by se jim to mělo povést, než na domácím Weserstadionu. Werder tu v probíhající sezoně vyhrál jen třikrát, přičemž stejný počet zápasů skončil remízou i porážkou.

Werder v prvním zápase ve Frankfurtu možná trochu překvapivě zvítězil, ovšem to byl Eintracht ve zcela jiném rozpoložení. "Ti hráči jsou sice stejní, ale sem přijedou s odlišným sebevědomím. Změnili svůj systém, jsou flexibilnější v přechodu do útoku. Velmi tvrdě presují, ale to zase znamená, že riskují vzadu, takže na jejich hru budeme mít vhodnou odpověď," upozorňuje trenér domácího mužstva Florian Kohfeldt.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Gebre Selassie, Langkamp, Moisander, Augustinsson - Bargfrede - M. Eggestein, Klaassen - J. Eggestein, Rashica - M. Kruse
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hasebe, Ndicka - Rode - da Costa, Kostić - de Guzman, Gacinović - Haller, Rebić
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.66 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hertha BSC - Schalke 04  (pátek 20:30)
Na Olympijském stadionu v Berlíně přivítá domácí Hertha v předehrávce kola Schalke, které konečně začalo vítězit a stoupat tabulkou vzhůru. Hostům pořád patří až dvanácté místo, nicméně proti Hertě rozhodně nebudou bez šance. Berlíňané se zase chtějí udržet ve hře o evropské poháry a potvrdit výhru z Gelsenkirchenu.

Hertha tam na začátku září loňského roku vyhrála 2:0 díky brankám slovenského útočníka Ondreje Dudy, jenže zároveň platí, že Schalke mělo úplně jinou formu, než se kterou se představilo na přelomu nového roku. Hertha každopádně minulé kolo také vyhrála, poradila si v Bavorsku s Norimberkem a po osmnácti kolech se drží na sedmém místě, jen s minimální ztrátou na evropské poháry. Celek z německé metropole je v kontaktu i s Ligou mistrů, na kterou ztrácí jen čtyři body. Aby se svěřenci trenéra Pála Dárdaie udrželi v kontaktu, či ještě lépe na pohárové pozice poskočili, potřebují doma proti Schalke bodovat.

I když bude mít Hertha výhodu domácího prostředí, nečeká jí vůbec snadná práce. Schalke je odhodláno hodit zpackanou první polovinu sezony za hlavu a začít stíhací jízdu směrem do první poloviny tabulky. "Ve druhé polovině sezony chceme jednoduše získat více bodů, než jsme získali v té první. Začali jsme dobře proti Wolfsburgu a v Berlíně v tom chceme pokračovat. Náš soupeř hraje ve velkém tempu. Jsou také silní ve vzduchu a dobře bojují o balón," nechal se slyšet před utkáním trenér Domenico Tedesco.

Schalke je stále dvanácté a jakákoliv ztráta může Königsblauen opět vyhodit z tempa. "V každém zápase jsme pod tlakem, to není nic neobvyklého, protože my chceme vyhrát každý zápas," dodal Tedesco. Schalke se bude muset obejít bez Breela Embola, Guida Burgstallera i Nabila Bentaleba. Karetní trest si potom odpykává Weston McKennie a nad startem Franca Di Santa se vznáší otazník.

Ztráty hlásí i domácí strana. Marius Gersbeck, Julius Kade, Derrick Luckassen a Javairo Dilrosun mají zdravotní potíže a do utkání určitě nezasáhnou. Chybět bude i Mathew Leckie, který se připojil k australské reprezentaci. Dobrou zprávou pro trenéra Dárdaie je uzdravení Jordana Torunarigha, nicméně jeho start od úvodní minuty je vysoce nepravděpodobný.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Rekik, Lustenberger, Stark - Plattenhardt, Grujić, Maier, Lazaro - Darida - Ibišević, Selke
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Nübel - Caligiuri, Sané, Nastasić, Oczipka - Stambouli, Rudy - Schöpf, Uth, Konopljanka - Skrzybski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.29 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund18143145:1845
2.Bayern Mnichov18123339:1939
3.Borussia Mönchengladbach18113437:1836
4.RB Lipsko1894531:1831
5.Eintracht Frankfurt1893637:2430
6.VfL Wolfsburg1884628:2428
7.Hertha BSC1876529:2827
8.TSG Hoffenheim1867533:2625
9.Werder Brémy1874729:2925
10.Bayer Leverkusen1873826:3024
11.1. FSV Mainz 051866620:2424
12.Schalke 041863922:2521
13.SC Freiburg1856722:2821
14.Fortuna Düsseldorf1863921:3421
15.FC Augsburg1836926:3115
16.VfB Stuttgart18421214:3814
17.Hannover 9618251117:3611
18.1. FC Norimberk18251115:4111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (180)

Přidat komentář
Dufan

sympatické, že dáváte Daridu do sestavy na úkor Dudy....ale myslím, že Duda hrát rozhodně bude....Darida možná ....Tip: 2:1

Reagovat
Werkrider

Taky jsem se hodně divil.

Reagovat
Andis

A co cekas si na ceskem webu. Bohuzel zase dalsi slovak ma naskok nad cechem.

Reagovat
Dufan

ano a proto si taky samozřejmě všímám a vyhledávám české hráče přednostně, ale mělo by se to hodnotit objektivně.....Duda má formu a není v pravděpodobné sestavě, Darida po podzimním návratu po zranění začíná zpět nakukovat do sestavy. Když bude Darida hrát, budu rád, ale tohle je do očí bijící kravina. Pokud není Duda zraněný tak bude hrát. A to že je Slovák není podstatný.

Reagovat
stas87

BSC sa dari, Dardai nema dovod vyndat Maiera, Grujica alebo Skjelbreda. Tim slape a vyhrava aj bez Daridu. Ja uz som to pisal cca polroka spät, ze Darida je prvy nahradnik a bude to mat velmi tazke s navratom do zakladu. Casom ho cakam spät v Plzni.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavne Darida nema v hre ziaden prinos. Je to chlap, ktory obeha mozno cele ihrisko, ale chyba mu vyssia kreativita a herna inteligencia.

Reagovat
Arne

Srovnáváš nesrovnatelné - to je jako říct, že Modrić nemá pro hru žádný přínos, protože je méně inteligentní a kreativní než třeba Hazard.

Reagovat
db18

Reagovat
Arne

Vládík a Schelle toho odehráli víceméně stejně... Uvidí se přes léto co Grujić - ten se do prvního týmu Liverpoolu v příští sezóně asi nepodívá a bude dál hostovat, ale třeba ho budou chtít mít na očích v PL. Plus poslední roky skoro vždy klub prodá mladého Němce nebo odchovance, tak kdoví, jestli Maier nepůjde.

Reagovat
db18

Reagovat
stas87

Preetz by o Grujicove zotrvanie zaujem nemal? Liverpool uz ma tu zalohu natrieskanu dost a ja si myslim, ze Grujic sa tam nema sancu presadit. Preto by ma neprekvapilo, ak by klub mal zaujem na tom, dotiahnut ho na dalsie hostovanie ale uz s opciou. Ozaj, aky ma Hertha plan do najblizsiej buducnosti? Stale atakovat pozicie EL a hrat stabilne europu ci dokonca je v plane zautocit na CL?

Reagovat
Arne

Zájem samozřejmě je, ale pokud jsme s ním v sestavě ještě neprohráli a všichni na něj pějí ódy, tak asi levný nebude... V Liverpoolu momentálně ne, ale za rok a půl může být situace jiná, zvlášť když Kloppo nemá se zapracováním mladých hráčů problém.

Plán je podle mě přešlapovat na místě, ale nevím, Preetzova slova mě nějak už nezajímají... Ale nějaký útoky na LM mi nepřijdou reálný.

Reagovat
Arne

Je to celkem chorý, zvlášť když všechny ostatní posty na vlas stejné jako na Kickeru, jen tenhle jediný nahrazený.

Reagovat
Marv

Hertha 0, bvb 1, gladbach 1, tsg 0, mohuc 0, Bayer 2, werder 0, vfb 0, fortuna 1

Reagovat
adalbertus
Reagovat
Spalovač šancí

Jen aby to nebyla mladší ségra Plašilovy bejvalý

Reagovat
JozkokozleJ
Reagovat
Arne

Pohyb bez lopty - první dnešní gól Schalke.

Reagovat
JozkokozleJ

Tam bolo ukazkovo vidiet, ze prave dynamicky start nie je Dudova silna disciplina. Aby som sa ho ale trosku zastal , v ten moment tam vylozene chybal DM, ktory by zatvoril priestor.

Prislo mi, ze sa snazia prepinat rozostavenie v priebehu hry (z 3 stoperov na 4 obrancov a spät) a prave toto robilo neporiadok uporstred ihriska, ked raz tam hrali Maier s Grujicom, potom Lustenberger sam. A v rozhodujucich chvilach, pri oboch inkasovanych goloch, tam nebol nikto.

Reagovat
Majk91

ta Dudova asistencia

Reagovat
JozkokozleJ

Weltklasse Duda

Reagovat
Rudnevs

Krásne... Očividne mal sebavedomie a teraz ho má určite ešte viac. Ale dobre to poznamenal Sammer pri tom rozbore hry, to šlo hrať oveľa jednoduchšie, veď to bol protiútok s prečíslením.

Ku koncu prvého polčasu nabral zápas parádne tempo, snáď to tá pauza nepokazí a bude sa pokračovať...

Reagovat
JozkokozleJ

Sammer tam Eurosportu pekne trieska do televizoru Stihol som az druhu cast rozboru. Tam sa nepodarila prihravka A. Maierovi a keby to Duda dal do kridla, strelec by bol dost z uhla. Takze to Duda vyriesil bravurne.

Reagovat
YNWA__MSN

Jak si vede Marko Grujic? Mohl by mít na Áčko Liverpool příští rok?

Reagovat
Kixi Syhimour

Hraje dobře, jakože fakt jo, ale na Áčko to asi nevidím, konec konců měli bychom ještě někoho podepsat

Reagovat
YNWA__MSN

Teď to vypadá na pořádně průser.. Klopp resolutne odmítá někoho koupit a přitom je out Gomez, Lovren, Trent, Fabinho.... Gini nvm.. Milner vykartovanej... Chtělo by to koupit stopera třeba takovej Conor Coady?.. V příští sezóne bych rád viděl Harryho Wilsona a Grujice na lavičce a Grabara by mohl vzít post dvojky jestli Mignolet odejde

Reagovat
Kixi Syhimour

Tam Gomez se vrací asi za 2 týdny, o Fabinhovi nic nevím, Trent se vrací asi taky za 2 týdny, Lovren taky není nějak dlouho out , Milner se vrâtí, Gini měl nějaký malý zranění, Ox by měl bejt za 1,5 měsíce taky ready. Jakože chtělo by to koupit univerzála na kraje, ale ostatní se snad dá vyřešit v létě

Reagovat
YNWA__MSN

Gomez je prý podle nejnovějších zprav zraněný min další mesic(Liverpool echo)

Reagovat
Kixi Syhimour

Ok, tak univerzála do obrany, ale toho neseženem, kdyžtak s Matipem a Fabinhem

Reagovat
YNWA__MSN

+ VVD vykartovanej na Bayern

Reagovat
vladino10

Ako na tom vlastne budete proti bayernu? (Výhľadovo samozrejme, je mi jasné, že ten zápas je ešte celkom ďaleko)

Reagovat
YNWA__MSN

Záleží jak se dá obrana dohromady a taky jak moc bude chybět VVD v prvním zápase... Ale pokud nastoupime v plný palbě

Reagovat
JozkokozleJ

Smerom dozadu to podla mna nie je uplne ono. Chyba doraz, co by Kloppovi, ak by bol Grujic sucastou tej dvojky/trojky pred obranou, iste vadilo. Naopak, smerom k superovej brane to je na pomery Herthy vyborne. A vedla hracov svetovej extratriedy (v Liverpoole) by jeho vykon vyrastol este viac.

Reagovat
YNWA__MSN

Dik snad příští rok součástí A týmu

Reagovat
andrew96

Nudné pátky.

Reagovat
andrew96

Očekávám návrat Petersena do sestavy Freiburgu. Na ten zápas jsem dost zvědavý. Freiburg opravdu doma nedá nic zadarmo, na druhou stranu by už ale Hoffenheim měl zabrat. Snad bude dost gólů, ať si to na stadionu užiju.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych byl pro,Niederlechner nemá po zranění formu,tak snad teď dá Streich šanci Nilsovi od začátku.Nebude Grifo,tak by se i nabízelo Waldschmidt jako podhrot a Nils na hrotu. Hoffenheim je favorit,ale doufám,že SC jim doma nedá nic zadarmo!

Reagovat
Rudnevs

SC doma favoritov zvykne potrápiť, čiže dnes by sa opäť mohlo zrodiť prekvapenie...

Každopádne sa obávam, že to nebude kde pozerať, keďže sport247 ani sport365 nejak nejdu.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem to zjistil,pěkná zrada Ani Sportlemon už nefunguje

Koukám teď na Lautern-Grossaspach na http://www.ziveprenosy.cz/zive-prenosy/footbal-zive/

Není to HD ale aspoň něco...

Reagovat
Rudnevs

Na Lautern by som sa pozrel, ale nejak mi to nejde spustiť, stále mi to tam hodí reklamu, ale nespustí sa mi to...

Čo hovoríš inak na tú zmluvu s Nike?

Reagovat
smazaný uživatel

http://live.harleyquinnwidget.com/streamvideo12/kaiserslautern-vs-sonnenhof-live-stream-4835401.html

Na Nike se od příští sezony těším,ideální by bylo ve 2.BL

Reagovat
Rudnevs

Postup z toho už podľa mňa nebude ani napriek zlepšenej forme i nálade v tíme, tá strata je asi už moc veľká...

Mne sa dizajnovo ani dresy od Uhlsport nezdali zlé, trebárs i tieto posledné, s tými pruhmi mi trochu pripomínajú tie košele Charlieho Sheena... Dizajn od Nike sa mi moc nepáči, príde mi, že tie ich dresy nie su snáď ničím zaujímavé. Každopádne konečne nejaka poriadna veľká značka, to je dobrý signál. A najmä to prinesie viac peňazí, čiže v konečnom dôsledku je to viac než dobrá správa.

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně v postup taky nevěřím,byl to spíš jen hec k těm dresům Uhlsport je letitý výstrojce a nic proti němu nemám,ale na novou výstroj od Nike jsem zvědav.I když ani dresy od Nike ještě nezaručí dobré výsledky na hřišti

Reagovat
Rudnevs

Tak ono je pravda, že ten postup by veľmi pomohol i z hľadiska tých dresov. V 3. Lige má Lautern od Nike dostať niečo medzi 500 000 € a 700 000 € (čo je viac než zabezpečovala zmluva s Uhlsport), ale v prípade postupu by sa tá čiastka výrazne navýšila (podľa Bildu by sa takmer zdvojnásobila). Čiže ten hec sa k tomu celkom hodí.

Reagovat
smazaný uživatel

No finanční motivace je to taky pěkná,ale jak píšeš ta bodová ztráta už je příliš velká.Ale je pozitivní,že se vůbec takový kontrakt podařilo uskutečnit.

Reagovat
smazaný uživatel

preco nepozeravas cez acestream ?

Reagovat
Rudnevs

Doteraz som ani nevedel, čo to je.

Ako to funguje?

Reagovat
smazaný uživatel

stiahnes si program acestream, potom pojdes na reddit a najdes tam stream.. napriklad link https://www.reddit.com/r/soccerstreams_other a tu si najdes svoj zapas, potom skopirujes link napriklad : acestream://438f8a666c0718638173c6ca9d1d43bfc1232f10 a v tom programe acestream ktory si otvoris ho vlozis do medium - otvorit stream v sieti a das prehrat. zvacsa je to FullHD alebo HD podla toho aky mas net si skopiruj ten link aby ti to nesekalo

Reagovat
smazaný uživatel

pricom viac tych acestream linkov je na PL zapasy, na BL su tiez ale keby na nejaky nesledovany zapas nebol tak je tam vela linkov klasickych ako si kukaval doteraz s reklamami atd

Reagovat
smazaný uživatel

len sa opravim este ten prehravac sa vola Ace Player je to klasika aj filmy cez to mozes prehravat

Reagovat
Rudnevs

Dík Ale nešlo mi to... Nakoniec som skúsil bundesliga-streams.net, kde to ide, hoci v zlej kvalite.

Reagovat
smazaný uživatel

sport247 už zas funguje

Reagovat
Rudnevs

Paráda

Pri tom prvom góle sa obrana Freiburgu teda moc nevyznamenala.

Reagovat
stas87

Fantazia, tak ja se jebem s tym acestreamom, aby som ho stiahol a sport247 si funguje normalne dalej.

Reagovat
JozkokozleJ

Si mal Digi, nie? Pravda je, ze 247 a 365 su tiez pohodlne.

Reagovat
stas87

Mal ale mesiac som sa neprihlasil a nesledoval BL na Digi, tak som stratil pristup. Tak nejako som si zvykol na nemecke streamy a ked dnes nefungoval sport247, tak som musel hladat nahradu. Ten reddit nie je zla volba, zatial to slape bez sekania. Jedinym minusom je anglictina, ale co uz.

Reagovat
vladino10

Keď na tom budete najhoršie, tak acestream a stránka acelisting.in..

Kvalita top, akurát komentár väčšinou po španielsky, sem tam rusky a čas od času angličtina a nemčina..ale ako posledná voľba je to v pohode a na 90% to slape..+obrovská výhoda, ide to aj na telefóne..

Reagovat
smazaný uživatel

musi to ist ja na tom kukam prave teraz

Reagovat
Jardman

Pome Hannover

Reagovat
Heresy

Reagovat
Jardman

Ten je ale slabej

Reagovat
Heresy

vim ale tak co nam zbyva nez to prat vsem jejich souperum

Reagovat
Rudnevs

Dnes by mali priať Dortmundu i fanúšikovia Bayernu, pretože by sa tým zvýšila pravdepodobnosť, že na bundesligovej trénerskej lavičke uvidíme Magatha alebo Effenberga. To proste chceš zažiť.

Reagovat
db18

Pak by se Hannoveru už dal aspoň zcela přát sešup...

Reagovat
Centrofixka

Achraf skvele

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Coutinho10

super BVB

Reagovat
Malresi

Sancho je geniálny hráčik. Zlepšiť zakončenie, podobne ako pred pár rokmi Sterling, tak je WC už teraz. Dortmund

Marco dnes na môj vkus moc spaloval, ale zasa.... kolko toho pripravil.

Reagovat
Frantszek

Achraf taky výbornej.

Marco je bůh. A to jsem se rouhal tak 2 roky zpátky, že už je přebytečnej s těma zraněníma.

Jakej já jsem krypl

Reagovat
Malresi

Nikdy, aj keby hral jeden zápas ročne. Je to génius.

Reagovat
db18

Krásné napadání od Essera

Reagovat
db18

Krásné napadání od Essera

Reagovat
Centrofixka

Witsel

Reagovat
stas87
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Eggestein hooodne slušný gólík, namazal si obranu Eintrachtu solidně

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
Frantszek

stream? Nejde mi najít kvalitní.

Reagovat
JozkokozleJ
Reagovat
Frantszek

Reagovat
stas87

Mal stastie ze loptu nestratl a este mu nahralo do karat to, ze uz bol s loptou v 16ke a obranci ho necheli faulovat. Byt to tri metre pred vapnom, tak ho sejmu. Ale zakoncil vyborne, Trapp nemal sancu. Skoda, ze mu nespadla do branky ta strela, ta bola ekluzivna.

Rebicov gol nadherny, on ma vynikajuce obstrely. To musis mat v sebe, len tak sa to nenaucis. Strasna chyba od stoperov, pretoze s hracom na kridle sa stiahol nas hrac ale stred ostal uplne volny. Neviem ci ten priestor nemal radsej pokryt stredny zaloznik, ale pozicna chyba to bola velka a Rebic potrestal. Minuly zapas podobnym sposobom vytrestal aj SCF.

Reagovat
Seydou Doumbia

Po předvedeném výkonu pro vás ztráta.

Reagovat
stas87

Harnik nesmierne rutinersky. Ale cela akcia po ose Klaassen-Kruse-Harnik vynikajuca. Dlho som take zakoncenie nevidel, väcsina utocnikov zvoli razantnu strelu, pripadne obstrel na vzdialenejsiu zrd ale Harnik to urobil paradne.

Reagovat
andrew96

I to, jak ustrážil obránce. Zkušenost sama.

Reagovat
andrew96

Parádní zápasy toto kolo.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Odoi podál žádost o přestup do Bayernu.

Reagovat
Heresy

zdroj ?

Reagovat
Jardman

Instsgram

Reagovat
vladino10

Reagovat
vladino10

Sky sports

Reagovat
smazaný uživatel

Rád bych si vyslechl vaše osobní zkušenosti z návštěv jednotlivých stadionů v Bundeslize, zatím jsem stihl navštívit jenom Veltins Arenu před dvěma roky a byl to parádní zážitek (ono při Revierderby se nedá nic jinýho ani očekávat), plánuji samozřejmě posvátnou pouť do Dortmundu na nějaký domácí špíl (zatím absolvována pouze prohlídka stadionu s muzeem - také doporučuji)

a určitě i do Brém bych se rád podíval. Na základě osobních zkušeností bych si rád vytyčil další cíle

Reagovat
Rudnevs

Ja som bol naposledy v Dresdene, na druhú ligu, odporúčam, je to relatívne blízko a zážitok parádny. Obsiahlejší súhrn som písal sem - https://tinyurl.com/y7sm7ha6z.

Čo hovoríš naopak ty na tú Veltins Arenu?

Reagovat
smazaný uživatel

To by nemuselo být k zahození, mám blízko Drážďan známého, takže by nebyl ani problém s ubytováním, určitě to zvážím (jinak link z nějakého zvláštního důvodu nefunguje). K té Veltins Areně - byl to můj první živý zápas v životě (pokud teda nepočítám špíly jako Lednice vs Mikulov ) a neskutečně jsem si to užil, je to pochopitelně uplně jiný zážitek být na stadionu přítomen než sledovat zápas v TV, atmosféra ti úplně prochází celým tělem a všechny chorály a choreo (které samozřejmě zprostředkovala slavná Nordkurve) vnímáš hned jinak než při sledování doma. Jenom teda bacha na taxikáře, kterým když pořádně neřekneš kam chceš tak jsou schopni tě vyhodit s dresem BVB před Nordkurve a ujet (ano i to se stalo ). Následná procházka přes dav s čistě modrými dresy byl častován řádnými nadávkami, kdyby tam nestálo pár pánů v uniformách možná by padla nějaká rána, pro příště nicméně poučen no

Jinak stadio jako takový je velmi pěkný (není ani moc starý - otevřen v roce 2001), při derby teda byly všude přitomny mříže, aby se do sebe fanoušci nepustili Pokřiky jako Scheize Nul Vier od těch asi pěti tisíc fanoušků BVB na jihovýchodní straně stadionu byly na denním pořádku. Tehdy mě mrzelo, že Marco Reus byl zrovna zraněný, co se dalo dělat, nicméně byl viděn jak vycházel z útrob stadionu!!! Zápas samotný tehdy skončil 1:1, což bylo úplně parádní z toho důvodu, že jsem zažil reakce obou obcí fanoušků. Jakmile dalo gól BVB (tehdy Aubova "Batman" oslava ) tak samozřejmě v sektoru hostí nastal neskutečný rachot, pivo teklo na hlavy fanoušků proudem a nejvíce mě pobavil chlápek co stál celou dobu u zábradlí a div ho tehdy při tom gólu neurval, ba co víc ve chvíli extáze mě dokonce praštil do ramene takovou silou, že jsem na něm měl druhý den obrovskou modřinu Co se týče druhého gólu, tentokrát ze strany Schalke, tak jsem v tu chvíli opravdu myslel, že fanoušci zboří v té euforii celý stadion. To byl neskutečný rachot, v tu chvíli mě bylo úplně jedno že vyrovnali, tohle vidět bylo úplně úžasné...

Torhymne, ačkoliv arci-rivalova, patří také k mým oblíbeným, má to docela chytlavý popěvek Tudíž shrnuto a podtrženo, zápas ve Veltins Areně byl zážitek na celý život a nemůžu se dočkat na budoucí derby v Signal Iduna Parku, tam už budu konečně v přesile žlutočerných A ještě k závěru bych dodal takovou myšlenku - myslím, že kdybyste na takový zápas vzali někoho kdo nemá rád fotbal, tak by si to pravděpodobně užil taky, ten fotbal je sice tím hlavním, ale na stadionu se těch devadesát minut často nedíváte nonstop na hřiště, ale sledujete i dění kolem sebe, takového člověka ta atmosféra pohltí stejně nebo alespoň podobně jako zarytého fotbalového fanouška

Reagovat
Rudnevs

Ten link som chcel skrátiť, ale nejako sa to asi pokazilo, dám to sem teda v pôvodnej verzii:

- https://www.eurofotbal.cz/clanky/-396796/?forum=1#post10241539

Súhrn zápasu v GE veľmi zaujímavý, derby musel byť obrovský zážitok. Ja osobne by som Veltins Arenu tiež niekedy rád navštívil. Pre mňa je to asi najkrajší štadión vôbec, ten vysúvací trávnik je parádny, tá nová televízna kocka je tuším najväčšia v Európe a trebárs hráči vstupujú na ihirksu cez tunel, ktorý vyzerá ako banícka šachta, klub sa tak identifikuje s baníckou tradíciou. Celkovo mám pocit, že je tá aréna výnimočná a má mnoho zaujímavých prvkov. Videl som o Veltins Arene i nejaky dokument o tom, ako to tam celé funguje za kulisami, ako tam trebárs pumpujú to pivo alebo robia catering a pripravujú sa na rozličné druhy športov, ktoré sa tam odohrávajú (vďaka výsuvnému trávniku okrem futbalu trebárs i biatlon, americký futbal a samozrejme rôzne koncerty).

Torhymne Schalke sa mi tiež veľmi páči, podľa mňa jedna z najlepších. Výborná je i tá, čo mali predtým, teraz ju používa Nürnberg a už roky ju má trebárs Feyenoord, ale táto má pridanú hodnotu v tom, že je to niečo ich vlastné a originálne...

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíš na ten tunel v podobě uhelného dolu jsem úplně zapomněl, ten je uplně parádní - https://1url.cz/FMB1g

Reagovat
Rudnevs

Jj, paráda...

Podobný tunel v baníckom štýle má v Nemecku ešte Aue:

- https://tinyurl.com/yblxg773

Veľmi originálny tunel má i St. Pauli:

- https://tinyurl.com/ycv5y2ht

Čím sa dostávam k ďalšiemu zaujímavému typu - Millerntor. Osobne som tam ešte nebol, ale ten štadión je krásne zrekonštruovaný (po Veltins Arene pre mňa Nr. 2) a fanúšikovia sú veľmi fantatickí. Tam to musí stáť za to!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ten tunel St. Pauli je slušný bizár, hodit tam před nástupem nějaký death metal a soupeř se možná ze strachu vzdá

Do Hamburku bych se také rád v dohledné době podíval a pokud to časově vyjde určitě bych navštívil jednu z arén při nějakém zápase - Milerntorn nebo stadion HSV Nordbank.

Ono Hamburger Stadtderby je taky docela šťavnatá záležitost, když se to zrovna sejde, akorát se to zas tak často nestává no

Reagovat
Rudnevs

Štadión HSV sa už nejaku dobu nevolá HSH Nordbank Arena, tuším od 2010, teraz je to už opäť Volksparkstadion. Tak pokiaľ je tunel St. Pauli bizár, tak som zvedavý, čo povieš na tunel na Stadione Rajka Mitića v Belehrade.

- https://tinyurl.com/ydd3uqqs

- https://tinyurl.com/y78p3lrg

- https://tinyurl.com/y8r4377j

- https://tinyurl.com/y7ld7fby

On ten Millerntor je inak taktiež dosť zaujímavý, už tu o tom párkrát bola debata, trebárs v tých plochách za tribúnami, kde sa nachádzajú kiosky, sú všetky tie steny posprejované rôznymi graffitami v klubových motívoch. Ďalej tam majú trebárs škôlku, vyrábajú na štadióne med, ktorý následne predávajú vo fanshope a podobné vychytávky. A keď ešte hrali Bundesligu, tak tam mali túto nádheru: https://tinyurl.com/yadt7w8u

Reagovat
smazaný uživatel

No jo teď to vidím, dokonce to ještě do roku 2015 byla Imtech Arena, tak to jsem trošku zaspal Tak ten Bělehrad to je jiný extrém To bych spíš tipl na nějaký feťácký squat

Reagovat
Rudnevs

Odkedy vlastne pozerávaš Bundesligu, keď si pamätáš ešte Nordbank Arenu?

Reagovat
smazaný uživatel

S tou Nordbank Arenou to ani moc nesouvisí s Bundesligou popravdě Moje první fotbalový vzpomínky sahají na přípravný zápas Česko - Trinidad a Tobago a následné MS 2006 v Německu, které jsem už tehdy jako malý sledoval celkem full-time (akorát sem tedy ty večerní zápasy snad nikdy nedokoukal celý ), pojem o stadionech jsem tehdy neměl, ale několik let potom, jsem ze zvědavosti projížděl, na jakých stadionech se tehdy hrálo a právě tam byl stadion Hamburku jmenovaný někdy kolem roku 2009 HSH Nordbank Arena - no a samozřejmě mi to utkvělo v hlavě na furt Já Bundesligu zas tak dlouho nesleduju, zhruba od roku 2013, kdy mě učarovalo BVB v Champions League (už ve skupinách kdy tam strašně zatápěli Realu), začal jsem je tedy sledovat pravidelně v lize a postupně jsem si ten klub celý oblíbil, začal si zjišťovat informace o městě, nasledoval nějaké starší zápasy, atd. Teď mě docela mrzí, že jsem je nesledoval alespoň v jednom z těch dvou titulových ražení v roce 2011 a 2012, to by byla paráda, ale alespoň o to větší radost budu mít až se jim to zase někdy povede (třeba už letos?), ale zase pro zajímavost, první bundesligový tým, který jsem kdy viděl hrát byly Brémy, když hráli na Camp Nou s Barcelonou, doteď před sebou vidím ten Ronaldinhův přímák po zemi, to sem tehdy považoval za neskutečnou genialitu. Následně jsem pár bundesligových zápasů viděl na německých kanálech, ale moc mě to tehdy nebralo, pamatuju si jen že tehdy v roce 2007 tam dávali zápas Stuttgartu a ono hle, za pár týdnů sem někde četl, že slaví titul. Tehdy jsem si myslel, že je to nejvíc top tým v Německu ever Momentálně je Bundesliga ale mojí bezkonkurenčně nejoblíbenější soutěží, později tomu pomohl i fakt, že jsem byl na živém zápase, liga je zajímavá, padá v ní hodně gólů a já mám hrozně rád německou kulturu a Německo samotné takže tohle mě k tomu vábí ještě víc a co se týče fanoušků tak si troufám říct, že v Bundeslize jsou nejlepší na světě...

Reagovat
Rudnevs

Tak to sledujeme asi tak rovnako dlho, ja som sa o BL dozvedel práve vďaka tej jazde BVB pod Kloppom, vtedy sa o tom spolužiaci dosť rozprávali, ale začal som pozerať až od sezóny 2012/13. Postupom času ma začala zaujímať i tá história, našiel som videá zostrihov jednotlivých sezón z DSF tuším až od nejakeho roku 1992, takže som to postupne všetko poprezeral, ale v prítomnosti som zažil žiaľ len tituly Bayernu, čiže dúfam, že tento rok to BVB konečne prelomí, hoci s trochu pesimizmu tak nejak tipujem, že to opäť vyhrá Bayern.

Reagovat
Jeňa

Pochopil jsem, že asi bydlíš někde na Břeclavsku, takže do Vídně blízko a derby Rapid-Austria je taky fajn zážitek. Atmosféra asi není tak elektrizující jako v německé Bundeslize ale i tak to stojí za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo byla to taková malá nápověda , o vídeňském derby jsem taky slyšel co se týče atmosféry jenom pěkné věci...

Reagovat
Elliasson

Doporučuji Espirit Arena v Düsseldorfu. Stadion se nachází na kraji města v blízkosti düsseldorfského výstaviště, které mi připadá být větší než to brněnské. Stadion je konečná linky U(technicky jsou to spíš tramvaje, ale vzhledem k tomu, že mají několik zastávek v podzemí, tak se označují jako metro) a vlastně i ta zastávka metra je úžasná.

Reagovat
Arne

Když jsi byl v GE na derby, tak to asi těžko něco překoná.. Podle mě je tam lepší atmosféra i než na tom BVB.

Určitě za to stojí to Dynamo, Frankfurt a Köln.

Reagovat
smazaný uživatel

O překonání zážitku ani tak nestojím, spíš budu rád když poznám další místa

Reagovat
db18

hlavně když se zatáhne střecha...

Reagovat
cologneFC

Ja ti určite odporúčam Frankfurt, Dortmund, Brémy, Hamburg a Stuttgart. Celkom dobré je to aj v Gladbachu a Düsseldorfe. Krásne štadióny majú Bayern a Hertha, ale atmosféra slabšia. Hannover, Norimberg, Leverkusen, Augsburg, Wolfsburg, Hoffenheim mňa osobne skôr sklamali ako presvedčili. Köln nespomínam zámerne, pretože som neobjektívny, ale podľa mňa určite patrí medzi tie najlepšie

Reagovat
stas87

Tak ak mozem, tak by som sa trochu rozpisal o zapasoch na ktorych som bol. Bolo ich niekolko a neslo len o BL ale aj o 2.BL a baraz medzi druholigovym a tretoligovym superom.

Uplne prvy zapas na ktorom som bol, tak ten sa odohral tusim v marci 2011 na stadione Fürthu. Vtedy to bol zapas Greuther-Hertha, ja som bol v kotli BSC ale fandil som Fürthu. Dokonca tu na EF bolo video, kde som na zabere v kotli hostov a ako jediny clovek neslavim gol. Musim podotknut, ze na ten zapas som sa dostal cez Arneho, co je miestny fanusik berlincanov a nikdy som to neolutoval. S nim som bol na viacero zapasoch a som za to velmi rad. Vdaka Arnemu som spoznal kopu dalsich ludi tu z EF aj mimo EF a na kazdom vyjazde clovek zazije nieco, na co po case rad spomina ale neda sa to niekedy publikovat. Inak stadion Greutheru tom roku 2011 bol sialeny, hlavne tribuna pre hostov. Rozkopane to tam bolo, vsade stavebne bunky, clovek stal len na prknach a mal strach, aby sa neprepadol dole. Od tej doby to je ovela lepsie. V CR aj SR by to bol top5 stadion.

Druhy zapas bola baraz medzi Dynamom a Osnabrückom, pred zapasom ideme na stadion a vsade neskutocny bordel. Rozbite flase od piva, pohadzane papiere vsade na zemi a kopa ozratych fanusikov domacich. Zapas skoncil 1-1 ale SGD v odvete uhralo vyhru 3-1 po predlzeni a postupilo do 2.BL. Od tej doby som v Dresdene bordel uz nikdy nevidel. Na tom zapase bolo toto celkom pekne choreo:

https://www.youtube.com/watch?v=tKdqaatMsAU

Od toho prveho barazoveho zapasu som bol v K-blocku viackrat a vzdy bola vynikajuca atmosfera. Ten stadion je relativne maly ale ked za to domaci kotel zoberie, tak dokazu vytvorit peklo. Mam taky dojem ze som este bol na tychto zapasoch: SGD-Union, SGD-BSC a mozno este na nejakom ale to si uz nespomeniem.

Dalej som bol na zapasoch na Oly. Druholigove derby s Unionom, vypredane a 80 tisic v hladisku. 55 tisic fans Herthy, 25 tisic Unionu a perfektny zazitok. Jedina zla vec bol temin, myslim ze to bol februar a -15 stupnov. Clovek sa nemal ako zahriat, takze som celkom trpol 90. minut.

Hertha-VfB bolo zasa v auguste, sialena horucava, zly futbal ale v 85. minute rozhoduje Ramos o vyhre domacich a ja dostavam svoju prvu sprchu pivom. Hertha pusta do obehu 45-50 tisic listkov na superov ako je VfB, Werder ci HSV. Na FCA ci FSV okolo 40-45 tisic, pretoze ten zaujem nie je taky velky. Ale na Bayern, BVB ci Union pustili celu kapacitu a to je atmosfera skvela. Celkovo by som povedal, ze v Berline je taka priemerna atmosfera, ani skvela ale ani tragicka. Vzdy som mal listok pod strechou ale na hracov je vidiet, nie je to take zle ako by si clovek pomyslel.

Taktiez v zime, tusim to bol december som bol na zapase BSC-SVW. Bohuzial, domaci vyhrali 3-2, bola to piatocna predohravka a moj prvy zapas Werderu tak skoncil prehrou. Fans Werderu ale zanechali dojem, sedel som ovela blizsie kotli domacich ale boli pocut.

No a myslim ze posledny zapas na Oly bol ten, v ktorom Hertha prehrala myslim 2-5 s BVB. Posledny zapas Lewu pred odchodom, trafil pekne z priameho kopu do sibenice, aj som si ten gol natocil na telefon ale ten uz nemam.

Reagovat
Rudnevs

Pekné zážitky... Ten štadión Fürthu bol pred rekonštrukciou hrozný, ten podivný dojem navyše dotváralo to, že sa to volalo Trolli Arena. Teraz to už vyzerá lepšie, ale na nemecké pomery stále nič moc, moc sa mi ten štadión nepáči.

Hertha - Dortmund vtedy skončilo tuším 0:4 pre BVB, na ten gólu Lewu si pamätám. Na Weserstadione si nebol nikdy?

Reagovat
stas87

Je to mozne, BVB vyhralo vysoko, to jedine si pamätam. A prave kvoli tomu ze to bol posledny zapas Lewu, tak som cakal, ci si stupne k priamaku a premeni. Prave kvoli tomu som si to vtedy natocil.

Suhlasim ze ten nazov bol smiesny. Trolli je myslim vyrobca sladkosti a uplne sa to nehodilo. Hlavna, protilahla aj kotol domacich ok, len sektor hosti a druha tribuna za brankou boli sialene vtedy.

Fakt som rad, ze som mohol na tie vyjazdy ist a spoznat ludi. Sam by som ale asi tak casto nejazdil. Ved aj na ten prvy zapas do Fürthu som povodne ist nechcel ale ked Arne pod suhrn kola nadhodil, ze BSC hra na ihrisku stvorlistkov, tak som neodolal a vyrazil. Klasicky sa to hralo v pondelok od 20:30 a v Prahe sme boli okolo tretej ci stvrtej rano. Isli sme s madarskou spolocnostou a ja som si zabudol pas v buse. Pät minut pred vystupom si este kontrolujem veci a necham ho v buse. Nastastie sa mi ho cca tri tyzdne spät podarilo mat opät v rukach, cez postu mi ho dorucili domov a nemusel som nikam jazdit.

Reagovat
Arne

Hezký vzpomínky, musíme na jaře zase něco podniknout...

Já si za dva týdny "odškrtnu" Hamburg, už ani nevím, kdy jsem naposledy byl na nějakým stadionu poprvé... Ještě by to někdy chtělo Bremen, Stuttgart, Gladbach, Lautern a Freiburg, na další jako třeba Hannover, Wolfsburg nebo Leipzig hodit bobek.

Reagovat
stas87

Pff na jar...co februar?

Ides so svokrom? Remiza by bola fajn, idealne vyhra. Ale oni maju dobry tim a dobreho trenera. Tak aby v hladisku bola hostujuca vyhra. Do Wolfsburgu sa casom dostanem, bratova frajerka tam ma rodinu. Leipzig je za rohom. Hannover ma pekny stadion ale radsej by som siel do Gladbachu.

Reagovat
Arne

Jj se švárou, on a kolegové tam mají na úterý nějaký meeting, tak se tam vypraví jakoby pracovně V hledišti výhra bude, o to se nebojím. Koukám ale, že domácí sektory nejsou zdaleka vyprodaný - je to pondělí a možná to místní tisk "pojistil" kampaní, že dorazí zvěř z východu.

Reagovat
stas87

Myslis MoPo? Tak vyriesi to tak, ze bude väcsia naraznikova zona a uberu tak domacim z kapacity. Kiel ich zosmiesnil, bodaj by to zvladlo aj SGD.

Na BSC-SVW by si nevyrazil?

Reagovat
Arne

Na Oly do zimy radši už ne.

Reagovat
smazaný uživatel

V Berlíně jsem byl v listopadu 2004 na zápase Hertha-Werder,kosa už byla slušná,ale s podvlíkačkama se to dalo vydržet I v tom počasí přišlo skoro 50 000 lidí,hosté vedli krátce před koncem,v nastavení vyrovnal po rohu Marcelinha hlavou Madlung,bylo to zrovna na "naší" bránu,ještě dneska mám před očima ten obří výskok a jak běží všichni za bránu slavit,i na tom otevřeným stadionu řev neskutečnej,parádní zážitek!

Reagovat
Rudnevs

Teda pekne, nečakal som, že sem niekto vytiahne i takýto starší dátum, ja na tieto zápasy môžem pozerať akurát tak v starých zostrihoch na YouTube! Madlung mal tie hlavičky parádne. Raz v nejakom zápase na Oly prišiel ako striedajúci hráč pred štandardkou a hneď z nej to tam hlavou zaklincoval, tuším to bolo medzi najrýchlejšími gólmi z lavičky.

Kde všade si ešte bol?

Reagovat
smazaný uživatel

No nic moc,jsem v tomhle směru oproti jiným borcům tady žabař Je to vesměs staršího data Byl jsem v Německu všehovšudy čtyřikrát.Premiéru jsem měl na starém Rudolf-Harbig-Stadionu v Dresden na zápase třetí ligy Dynamo-SV Babelsberg na Velikonoce 1998.Byl jsem tam v rodině jedné frajerky ,mj. fanynky Dynama a Bayernu.Měli doma rodinnou sešlost,na ten zápas přijelo příbuzenstvo z Potsdamu-Babelsberg.Vzpomínám na to dodneška...Šlo se do sektoru hostí,ta holka na krku šálu Dynama...A všechno úplně v pohodě...Jen pár nechápavých pohledů fans hostů Skončilo to 1:1,vedoucí gól hostů dával Nico Patschinski...Po zápase skvělá večeře ve Spitzhausu,restauraci s krásným výhledem na Drážďany.Nejlepší Velikonoce mýho života! O pár týdnů později slavil Lautern titul... Pak následoval ten Berlín,v září 2013 Evropská liga Freiburg-Liberec a v listopadu téhož roku 2.BL Dynamo-Kaiserslautern. Jinak jsem byl dvakrát na Schalke v Liberci v Intertoto a na Lauternu v Teplicích v Poháru UEFA,ještě s Lokvencem,který ale nehrál. Jsem takovej typ,že si ze všeho schovávám programy a vstupenky,jen z toho Babelsbergu jsem to někde zašantročil,což mě dneska hrozně mrzí...Jinak kdyby tady někdo plánoval nějaký trip na Betzenberg,klidně spojený ještě s návštěvou jinýho zápasu,tak bych se klidně rád přidal. Jinak bych se asi sám k cestě na Betze nikdy nedokopal

Reagovat
Rudnevs

Vtedy na tom Dynamo bolo dosť blbo, mali finančné problémy a potom vypadli tuším i z tej Regionalligy (vtedy 3. Liga), každopádne ako čítam, musel to byť parádny zážitok, zvlášť ešte keď to bolo spojené s tou frajerkou... Mimochodom, o Nicovi Patschinskim som nedávno čítal článok a dnes robí šoféra autobusu! Keďže si bol na oboch, ako by si porovnal starý a nový Rudolf-Harbig-Stadion?

Inak ten Betzenberg by ma pochopiteľne taktiež lákal, ale skôr až za pár rokov, teraz som ešte príliš mladý ročník na to, aby som takto šiel...

Reagovat
smazaný uživatel

To porovnat nejde Tenkrát rozlehlý stadion bez střechy z dob DDR ,dnes krásný,moderní a útulný stánek,kde krásně vidíš na hřiště odkudkoliv z tribuny.

Nico byl takový trochu bohém,asi si moc nenašetřil,tak teď holt musí vydělávat na důchod

Reagovat
Rudnevs

Jj, Patschinski je bez peňazí, žije v jednoizbovom byte v Hamburgu, on strašne veľa míňal, hrával hazard, vsádzal a podobne... Keď ho obviňovali zo závislosti, tak povedal, že sú to jeho prachy a môže si s nimi kľudne i vytierať riť.

Pamätáš si i Ansgara Brinkmanna? To bol ďalší taký kultový týpek, snáď ešte známejší než Patschinski... Ten mal na záznamníku nahraté: “Do piatej ráno som zastihnuteľný v mojej obľúbenej krčme.”

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo,hodně kopal penalty. Neříkalo se mu náhodou "Der Weiße Brasilianer"?

Reagovat
Rudnevs

Tak tak, der weiße Brasilianer... Ešte sa mu hovorilo i “Trinkmann”. Mimochodom, nedávno sa tuším zúčastnil Dschungelcampu na RTL.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je mazec...Jeden jezdí autobusem,druhej v reality-show,no paráda

Reagovat
Arne

Dynamo - Lautern jsem byl taky, ten obrat a atmosféra v závěru byly famózní

Lautern bych někdy dal, tam se chci určitě podívat, ale asi ne na třetí ligu, když tam chodí jen Westkurve a zbytek stadionu prázdný... Kéž by třeba hráli s někým atraktivním baráž o 2. BL, to by stálo za to.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to byl super zápas,padaly góly a tak nějak jsem si přál plichtu,aby ani jeden neprohrál

V Kaiserslauternu to bohužel i příští sezonu vypadá na 3.ligu,ta návštěvnost s výjimkou 1.kola proti TSV zhruba té 3.lize odpovídá,ale Betze vypadá prázdně.Pohrávám si i s myšlenkou na venkovní zápas,takový Cottbus je pro mě solidně v dosahu,stadion je slušný a zápas by sliboval i dobrou diváckou kulisu.

Reagovat
Arne

Cottbus mě teda úplně neláká, tenhle východní cíp a tamní lidi mám zafixovaný jako nejméně příjemný Němce, prý tam po hostujících fans ze západu i házeli kameny a tak... S 3. ligou i příští sezónu počítám, to by chtělo doma nějaký Rostock, KSC (pokud nepostoupí), Braunschweig (pokud nespadne) nebo třeba Duisburg (pokud by spadl).

Reagovat
smazaný uživatel

A to se stadion jmenuje "Stadion der Freundschaft" Taky jsem o tom četl různý legendy.Zvlášť z doby,kdy tam vládl diktátor Ede Geyer Lausitz je taková trochu temná země,no.Rozhodně bych tam šel jako neutrál a nijak se neprojevoval

Reagovat
Arne

Mně přijde, že v zimě je na Oly větší zima než kdekoliv jinde, asi jak je to otevřený a začne foukat... Já tam pár zimních zápasů zažil, obě derby s Unionem byly, mám dojem, v únoru, v prosinci tuším bylo Schalke a Werder (jak zde vzpomínal stas) a někdy začátkem března 2014 Bayern - tehdy poprvé neslavili titul s pivy, protože byla moc zima a báli se, že by hráči nastydli.

Mrzí mě, že jsem začal jezdit až v sezóně po odchodu Marcelinha a nikdy jsem ho naživo neviděl (exhibici, co měl rok dva zpátky, jsem vynechával), to vlastně on mě k Hertě přivedl.

Reagovat
Rudnevs

Čiže fandíš Herthe od čias Marcelinha a spol.? Ako si sa vlastne dostal k sledovaniu BL?

Reagovat
Arne

Jj přesně tak, hlavně sezóna 2004/05 mě totálně vtáhla, v paměti mi nejvíce zůstává tenhle zápas - https://www.eurofotbal.cz/bundesliga/2004-2005/reportaz/hertha-bsc-schalke-04-69223/

Ale na BL a Herthu jsem se vyhranil až po dubnu 2007, kdy jsem tam byl poprvé na zápase (proti BVB 0:1, Brzenska dával v 50. minutě a já gól neviděl, byl jsem na hajzlu ), to potom člověka vtáhne úplně v jiných rozměrech.

Reagovat
Rudnevs

Jj, to bola tá sezóna, keď Marcelinho dal ten parádny gól snáď cez polovicu ihriska... A trénoval vás tuším Götz, ktorému sa kedysi ešte ako hráčovi podarilo zdrhnúť z DDR.

Reagovat
stas87

SGE-BSC, stadion Eintrachtu fantazia. Pred hlavnym stadionom maju treningove ihriska, travnik na nich spickovy...a ked clovek chvilku postoji pred stadionom, tak vidi velmi vela lietadiel co startuju z nedalekeho letiska. Vo vnutri je to ovela lepsie ako zvonku. Atmosfera skvela, ja osobne mam velmi vysoko fanusikov SGE.

VfB-SVW bol jeden z tych lepsich zapasov co sa tyka atmosfery. Ja osobne mam Cannstatter Commando rad, ich chorea su skvele. Asi moje najoblubenejsie je toto:

https://www.youtube.com/watch?v=X20L9KvH2Y4

Odporucam dopozerat az do konca. Je to atleticky stadion ale upravili ho tak, ze posunulli tribuny blizsie k ihrisku, zmizol ten typicky obluk a tribuny su uzavrete. Velmi pekne to z atletcikeho stadiona prerobili vylozene na futbalovy.

Samostatna kapitola su fans v Kölnu, to musis zazit na vlastnu kozu. Ja tam bol na dvoch zapasoch- prvy doma s BSC, obaja v pasme zostupu, domaci vyhravali 1-0, dohravali o desiatich a od 78. minuty do konca zapasu vsetci na stadione piskali, vsetkych 50 tisic ludi...ten druhy zapas bol teraz v maji proti Bayernu. Tam o nic neslo, obaja mali svoje iste ale aj tak ma to zasa pohltilo maximalne. Uz len ich hymna je nieco fantasticke...a ked skonci melodia u tej hymny, tak kotol spieva cca dalsiu minutu ci minutu a pol dalej a nikoho to netrapi.

V ten isty vikend hrala doma posledny zapas aj Fortuna proti Holsteinu a nebolo to uplne zle. Lepsie to bolov hladisku ako na ihrisku. Inak stadion pekny, sedeli sme pod strechou ale vyhlad dobry. A oni maju ako hymnu pesnicku od Toten Hosen a tym u mna dost zabodovali.

Na Weseru som zatial nebol, chystam sa tam uz dlho ale nevyslo to...tak s Werderom aspon jazdim na vyjazdov. Moj sen je taky, dostat sa na kazdy stadion kde sa stabilne BL hra. Takze uz mam na konte tieto stadiony:

Olympiastadion Berlin

Mercedes-Benz Arena

Allianz Arena

Veltins Arena

Opel Arena

Commerz Bank Arena

ESPRIT Arena

Rhein Energie Stadion

Z 2.BL som bol na Dyname a vo Fürthe. Stale mi toho dost chyba a snad to teda stihnem. Sorry za dva prispevky, do jedneho mi to nejde poslat, neviem preco.

Reagovat
Rudnevs

Tej hymne Kölnu navyše dodáva grády ten jazyk, v ktorej je spievaná... Čo sa týka Fortuny, tak Tage wie Diese nie je tak úplne hymna, oni nemajú žiadnu oficiálnu hymnu, ale po úspechoch a pred zápasmi púšťajú DTH. Rovnako tak i po góle, vtedy ale púšťajú pesničku Strom, tá kapela je s Fortunou celkovo dosť spätá. Mimochodom, štadión sa už nevolá Esprit Arena, ale po novom je to Merkur Spiel-Arena, to je taktiež príšerný názov.

Mercedes-Benz Arena je celkom pekný štadión, má to svoje čaro. Mimochodom pod jednou z tribún je multifunkčná športová hala, ktorá bola tiež postavená pri tej rekonštrukcii. Keď to tak píšem, tak ma až mrzí, kde sa Stuttgart momentálne nachádza, nehrajú nič moc futbal, ale tomu klubu/štadiónu/zázemiu by svedčalo trochu iné tabuľkové umiestnenie.

Reagovat
stas87

Ano, tie slova niektore sa podobaju skor na holandcinu ako na nemcinu. Tak beriem spät to oznacenie hymna, viem ze pustaju Tage wie Diese a tak som si myslel, ze ju maju ako oficialne uznanu hymnu. No ten nazov je strasny, o to viac si vazim vedenia Werderu, ze sa nezapredali a stale hrame na Weserstadione. Tradicia tak stale znamena v Bremen velmi vela. A to uz sa o tom uvazovalo, ked sa znizoval rozpocet ale fanusici sa jednoznacne postavili proti.

Blizko su myslim aj tenisove kurty. Ja tam bol v aprili a vtedy sa tam hral FedCup Nemecko-CR. Cez pauzu som dokonca stretol aj ludi z Prostejova v tenisovych trickach a s napisom Cesko na chrbte. Tak sme prehodili zopar slov ked som si siel kupit pivo. V tej hale hraju hadzanu?

Ja uz som to pisal kolo spät. Ta zaloha je bez kreativneho hraca a Gomez uz nie je ta masina ako kedysi. Takze to ze nevyhravaju, pripisujem skor tomu, ze spali velke mnozstvo sanci a na kazdy gol potrebuju 4-5 sanci. No a to je presne nocna mora celkov, co su prikovane na dne tabulky a potrebuju zacat vyhravat. Nehovorim ze to nemozu zvladnut, ale kolo od kola to bude tazsie. Navyse, nikto s nimi nemusi hrat otvoreny futbal, mozu to vzadu zavriet a jednoducho ich vybrejkovat. Tak ako nemam rad Korkuta, tak pod nim v domacich zapasoch vychadzali z pevnej defenzivy a dokazali umlatit 1-0 ci 2-1. To im teraz chyba, preto nevyhravaju a dostali uz tolko golov. Podla mna sa dost uspokojili po lonskej sezone a ani im nevysli posily, teraz mozu prist o Pavarda v zime a to bude velmi poznat. Ak ho udrzi, tak jedien dobre.

Reagovat
Rudnevs

Kölsch je hodne zaujímavá reč a pre mňa asi najmenej zrozumiteľný nemecký dialekt. Čo je zaujímavé, oni trebárs tuším vôbec nevyslovujú G, preto sa i niektoré slová proste píšu s J - trebárs Jlöck (Glück), Jebootsdaach (Geburtstag), jot (gut), jroß (groß) a podobne. Čo sa týka tých tradičných názvov, tak niektoré kluby sa k tomu v poslednej dobe vracajú (Dresden, Nürnberg, Rostock, HSV), to je dosť pozitívne. Častokrát ani ten firemný názov nie je zlý, trebárs Veltins Arena sa mi páči viac než väčšina tých tradičných názvov, ale názvy ako Merkur Spiel-Arena, Glückgas Stadion alebo Keine Sorgen Arena (Ried ) sú katastrofa.

Jj, hrá sa tam hádzaná, tuším ženský volejbal a bolo tam trebárs i zhromaždenie členov VfB. Uvidíme, či Hannover nejak posunie príchod Dolla prípadne či k podobnej zmene nesiahne i Nürnberg, ale zatiaľ by som povedal, že Stuttgart má väčšie šance na záchranu než Club a 96. Dnes som ich videl na pár minút a nebol to zlý výkon, za lepších okolností ten zápas mohol skončiť i trochu inak, budúce kolo hrajú v nedeľu proti Freiburgu, to by mal byť pekný zápas, som na nich zvedavý. Čo sa týka tých prestupov, tak sa im podľa mňa nevyplatilo, že Reschke vsádza prevažne na hráčov za zenitom, ten vtedajší vyhadzov Schindelmeisera je pre mňa relatívne nepochopiteľný.

Reagovat
stas87

Tak v hadzanej patri Stuttgart do podpriemeru. Ale je to zabavny tim, rad na nich davam over pretoze maju deravu obranu a neriesi ci prehraju o gol ci dva alebo o sedem. Ten klub sa tusin vola Stuttgart-Bittenfeld, tak ro tipujem na nejaku stvrt Bittenfeld.

Streich tieto zachranarske suboje zvlada a SCF pod nim netaha dlhu seriu prehier, aspon si nic take nevybavujem. Takze do toho zapasu pojde ovela viac uvolneny Freiburg a to podla mna rozhodne. Navyse je medzi nimi sedem bodov a v pripade vyhry to uz bude o desat. Ti starsi hraci davaju v pripade novacika zmysel, v tom by som chybu nevidel. Lenze Reschke si uz mal pripravit vopred hracov, co casom nahradi Gentnera a Gomeza a v tomto bode zlyhal. Aj Badstuber ich chce vraj opustit a to bude velka rana tiez. Maju sice Kempfa, ten je ale IP hrac a neodohra ti komplet celu swzonu. Ak sa udrzia, tak Reschke musi trafit cez leto posily za peniaze za Pavarda. Inak zasa zahuci do druhej ligy.

Dik, nevedel som, ze pouzivaju J ako G.

Reagovat
stas87

Pamätam si ten clanok. Aj ten o berlinskom derby a tam si pouzil slovicko brisantni. Takze je mozne, ze som na to J namiesto G len zabudol. Aj tak je tvoje top slovo klempak.

Reagovat
Arne

jasně mantáku

Reagovat
stas87

Reagovat
Rudnevs

Presne na toto som si spomenul, keď som to písal...

Reagovat
Rudnevs

Pozerávaš i nemeckú hádzanú? Ja poznám len kluby ako Kiel, Flensburg alebo Rhein-Necker Löwen... Na ten Stuttgart som sa teraz pozeral, Bittenfeld je skutočne metská časť, akurát nie Stuttgartu, ale neďalekého Waiblingenu.

Reschke tých starších hráčov kúpil podľa mňa až moc. Ja som sa tešil, keď dokázal získať také mená za taký malý obnos peňazí, ale v realite sa ukázalo, že to takto nefunguje. Ono sa už i celkom špekulovalo, že za to Reschke zaplatí svojou pozíciou a nahradí ho Klinsmann, ale nakoniec z toho zišlo.

Reagovat
stas87

Ked som podaval na hadzanarsku BL, tak ano. A prave ba RN, Kiel ci Flensburg sa viac oplati davat under, pretoze casto si vypracuju naskok a hraju udrzbu. Nieco take, ako ked Bayern vyhrava 3-0 v pokcase.

Do urciteho momentu su ti starsi hraci fajn, pomozh velmi tym mladsim v tazkych chvilach a ti sa o nich mozu opriet. Ale mat v time Insuu, Gentnera, Aoga, Castra a Gomeza..a vsetci bez formy, to sa musi prejavit. A ku tridsiatke maju blizko aj Badstuber, Esswein a Didavi. Mladez maju na dobrej urovni ale radsej to hned predaju. Ten trend nasadzovania mladikov bude casom väcsi a tym padom budu v kurze hraci medzi 24-27, takze nie vylozene mazaci ale ani novacikovia bez skusenosti. Na tych hracov by sa mal Stuttgart zamerat, tych veteranov ma ozaj dost a cesta tadial nevedie. Klinsmann je viac trener ako manazer, aspon ja v nom vidim viac trenera.

Reagovat
Rudnevs

Tak ono ten vek sám o sebe nie je zlý, trebárs taký Quagliarella zo Sampy je ešte stále obrovský kanonier, ale príde mi, že VfB má už častokrát vyslovene vyhoretých hráčov, ktorí už to najlepšie majú fakt za sebou... Klinsmann je podľa mňa skôr manažér, v tom je on schopný, je to veľký reformátor, ten vzostup Nemecka po roku 2004 je práve i jeho zásluha, on tam zaviedol tie novoty a priviedol tých ľudí (Löw, Bierhoff, Köpke), ktorí následne v roku 2014 dosiahli na vrchol. Ako tréner bol dobrý motivátor, ale po taktickej stránke mal rezervy, taktiku za neho i v reprezentácii robil Jogi Löw.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle už je slušná sbírka zážitků Ano, taky je mým malinkým tajným přáním navštívit každý už "zavedený" bundesligový stadion. Já mám zatím odškrtlý tedy ten Veltins a Westfalenstadion (ale bez zápasu) a vlastně i muzeum v Allianz Areně, na to jsem uplně zapomněl.

Reagovat
stas87

Tak ja okolo SIP len prechadzal cez dialnicu, za tmy pekbe svieti. Kamarat s ktorym jazdim na Werder, tak vravel, ze uz mu chyba len Leverkusen, Gladbach a Freiburg. Ale jazdi o sest rokov dlhsie, tak ma naskok. Bol som aj v Leverkusene sa pozriet na stadion, mam aj nejake fotky ale na zapase som nebol. Maju ale Kirstena, Rolfesa a Ballacka poveseneho ako portret v drese Bayeru na stadione. A sucastou stadiona je priamo aj hotel. Tak mozno to niekedy priamo spojime.

Reagovat
stas87

Po vikendu tam pridam aj Max Morlock Stadion.

Reagovat
andrew96

K Freiburgu už toho padlo za toto kolo dost, tak jen ve zkratce ke stadionu: Je starší, na německé poměry malý, ale útulný, v krásném prostředí. Je ale těžké sehnat lístky. Staví se nový, takže pokud chceš ještě na starý Schwarzwald, tak pospěš.

Reagovat
Kocour Klapuška

Neuer - Kimmich, Süle, Hummels, Alaba - Martinéz, Goretzka, Thiago - Müller, Lewandowski, Coman

Reagovat
Kocour Klapuška

Doufám, že dnes bude umožněno hrát i Daviesovi

Reagovat
Bastaron

James zase na lávce, hlavně že má Kováč kecy o něm a pak ho stejně nedá hrát.

Reagovat
Rudnevs

James prišiel včera neskoro na tréning, čo sa údajne nestalo prvýkrát. To je možno dôvod, prečo je len na lavičke.

Reagovat
Jardman

Reagovat
blackhawk88

goretzka v predoslom zapase hral super, tak sa necudujem, ze je opat v zaklade a na pozicii CAM.

Reagovat
Bastaron

Však Goretzka ať klidně hraje.

Reagovat
Kocour Klapuška

Místo Hummelse ať hraje radši kdokoliv jinej

Reagovat
Heresy

Krome boatenga ...

Reagovat
blackhawk88

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
vladino10

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Ein Sonntagsschuß von Donis!

Reagovat
blackhawk88

nech sa uz konecne zobudia, minuly tyzden hrali super a na to co teraz predvadzaju sa neda pozerat...

Reagovat
Malresi

Stuttgart sa musí zachrániť. Už minulé kolo boli imho lepší proti Mainzu, trpeli ale na produktivitu, resp. efektivitu. Mainz premenil skoro všetko.

Reagovat
Kocour Klapuška

Nerozumím tomu, proč když se Thiago stahuje mezi stopery pro rozehrávku, proč to vždycky jde na beka, a nebo to stopaři dají VfB

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci se ani domýšlet, jak by ta útoční fáze vypadala, kdyby se Coman zranil .

Reagovat
Kocour Klapuška

Neviděl jsem zápas s TSG, kde se vzalo to, že je dobrej nápad, aby Goretzka hrál CAM?

Reagovat
db18

Je gólový...

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně bych na tom CM viděl raději klidně Renata než Goretzku.. Leonovo přínos krom gólovosti je nulovej

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Bayern +

* Vidala

Reagovat
db18

Leon je nejlepší na LCAM (když v sestavě není levé křídlo) no...

Reagovat
db18

To jsou góly...

Reagovat
db18

Rensing chytá jako kdyby zrovna nahradil Kahna v Bayernu...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele