Alles Jode zum Jebootsdach, 1. FC Kölle!

13.02.2013, 21:43
Profily, historie
Zaujalo nás
Pokud ovládáte německý jazyk a přesto nadpis chápete jen s velkou dávkou představivosti, není divu. Je totiž psán v kolínském dialektu a znamená "Alles Gute zum Geburtstag", neboli "Vše nejlepší k narozeninám". Právě dnes slaví pětašedesátileté výročí svého založení 1. FC Köln a není od věci si, alespoň ve zkratce, připomenout jeho historii a úspěchy...

Jeden z nejtradičnějších německých klubů spatřil světlo světa 13. února 1948, kdy své síly spojily Kölner Ballspiel-Club 01 a Spielvereinigung Sülz 07. Nepříliš úspěšné celky let minulých od sebe geograficky dělila jen jedna ulice, nicméně zatímco KBC platilo za akademický klub, tak Sülz patřil dělníkům. Obě strany ale svedl na společnou cestu fotbalový vizionář a první prezident nově utvořeného klubu Franz Kremer. "Chcete se se mnou stát německými mistry?" zní památná věta zakladatele klubu s oficiálním názvem 1. Fußball-Club Köln 01/07.

Jak již napovídá výše uvedená citace i samotné jméno klubu, 1. FC Köln zkrátka měl být první - a to nejen v rámci tohoto krásného porýnského města. Kremerova vize se začíná naplňovat v šedesátých letech. V roce 1962 Köln v berlínském finále Německého mistrovství poráží 4:0 Norimberk a slaví svůj první titul, pod který se podepsali hráči jako Hans Schäfer, Hansi Sturm, Karl-Heinz Schnellinger či Leo Wilden.

O rok později je Köln jedním ze šestnácti zakládajících členů nově vznikající bundesligy a co víc, v její první sezóně 1963/64 tým kolem Overatha, Benthause, Webera a Horniga celou soutěž dokonce vyhraje, když po posledním třicátém kole má šestibodový náskok před druhým Meidericherem SV (dnešní MSV Duisburg). O další čtyři roky později slaví svůj první pohárový triumf, finálové vítězství 4:1 nad Bochumí ale již nezažije Franz Kremer, který se v listopadu předchozího roku odebral na věčný odpočinek.

Pokud dnes sledujete německý fotbal alespoň po očku, jistě vám neunikl fakt, že největším rivalem 1. FC Köln je Borussia z nedalekého Mönchengladbachu. Tým, který společně s Bayernem ovládl sedmdesátá léta, byl také soupeřem Kölnu ve finále DFB-Pokalu sezóny 1972/73. Tento zápas, jenž je označován za klubové "utkání století", před sedmdesáti tisíci fanoušky na düsseldorfském Rheinstadionu za stavu 1:1 dospěl až do prodloužení, kde si jeho osud vzala do svých rukou gladbachská legenda Günter Netzer. Jeden z nejlepších fotbalistů německé historie přitom ani neměl nastoupit, ale zkrátka si přes hlavu přetáhl triko a bez vědomí trenéra zamířil na hřiště, kde nakonec vstřelil rozhodující branku.

1. FC Köln tak opět slavil až v roce 1977, na lavičce již s navrátilcem Hennesem Weisweilerem. Legendární trenér se do města s dominantní katedrálou vrátil po úspěšných letech v Mönchengladbachu a krátkém intermezzu v Barceloně, aby klubu pomohl zpět na výsluní. To se povedlo znovu v poháru, tentokrát po finálové výhře nad berlínskou Herthou. O rok později přišla obhajoba, navíc spojená s ligovým titulem. V dramatickém závěru sezóny FC uspělo v boji na dálku s Mönchengladbachem, který sice v posledním kole smetl 12:0 svojí jmenovkyni z Dortmundu, ale Köln vyhrál 5:0 na hřišti St. Pauli a díky lepšímu skóre mohl slavit dosud ojedinělý double.

Právě jméno Hennese Weisweilera je dodnes pro Köln nezapomenutelné ještě z jednoho důvodu - právě po něm je pojmenován tradiční maskot klubu. Weisweiler v FC poprvé působil už v samých počátcích klubu a to jako hrající kouč. Roku 1950 se ředitelka kolínského cirkusu Carola Williams rozhodla klubu věnovat kozla s odůvodněním, že jejímu oblíbenému celku zkrátka chybí nějaký talisman pro štěstí. Tím se tak stal kozel, dnes v pořadí Hennes VIII., který každý domácí zápas 1. FC Köln pečlivě pozoruje ze svého místa pár metrů za postranní čarou.

Ale zpět k historii... V roce 1983, již bez Weisweilera na lavičce, klub uzurpoval svojí zatím poslední trofej. Opět to byl DFB-Pokal, ovšem tentokrát se nejednalo o lecjaké finále. 11. června proti sobě na stadionu v kolínské části Müngersdorf nastoupili dva městští rivalové, 1. FC Köln a Fortuna Köln. O něco šťastnější nakonec byl prve jmenovaný tým, který přes nevýrazný výkon zvítězil 1:0 a získal svůj čtvrtý triumf v této soutěži.

Od té doby jsou na tom Kozlové s hmatatelnými úspěchy na štíru. Na konci osmdesátých let byl sice blízko titulu Christoph Daum, tehdy mladý a energický trenér ale nakonec se svým týmem na Bayern nestačil a musel si počkat několik let, než stanul na německém fotbalovém Olympu se Stuttgartem. Až do roku 1998 nepoznal 1. FC Köln hořkost sestupu, tehdy se ale musel poroučet o patro níže a nálepku klubu, který nikdy z bundesligy nevypadl, tak po pozdějším sestupu Gladbachu může dnes nosit už jen Hamburger SV.

V posledních deseti letech se Köln zahalil do slz způsobených sestupem hned čtyřikrát, naposledy loni na jaře. Bodově osmý nejlepší klub v bundesligové historii se ale vždy vrátil a netřeba pochybovat o tom, že za rok či dva ho znovu uvidíme tam, kde bychom ho měli vídat stabilně - totiž mezi německou elitou...

Autor: Petr Vaněček / rundschau-online.de, express.de

Komentáře (54)

Přidat komentář
Tomanatura

Ten nadpis me dostal. To zni tak neuveritelne smesne...

Reagovat
Milan.B

ani nechci vediet co som si precital ako prve

Reagovat
Arne

Na papíře jo, ale neposlouchá se to úplně nejhůř, bavorština je teda na poslech horší.

Reagovat
Tomanatura

bavorstina je pohoda

Reagovat
j_mrazik

Ty jim rozumíš?

Reagovat
db18

horší to máš v Rakousku

Reagovat
Tomanatura

v pohode.

Reagovat
HSV1887

To jo..hymna Kölnu je dobrá :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ooo, balzam na moje po vcerejsku unavene oci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

No to nevím jestli balzám, ale je to taková rychlovka, takže to oči moc nezatíží...

Reagovat
smazaný uživatel

tam maj aspoň dobrý fans!

Reagovat
smazaný uživatel

No, jak ktere :-), temi, co hazeli vykaly v kelimku, natloukli Kadlecovi a hrali si s autobusem rivalovych fanousku, bych se moc nechlubila :-).

Reagovat
smazaný uživatel

ty vykaly sou moc dobrej nápad....škoda že v ostravě je sektor hostí daleko od ostatních fans, hned bych si hodil....a když je kadlec blbej a de chlastat do města nepřítele tak stim můsí počítat :) řepka by taky asi nešel chlastat do stodolní, nebo vlček do žel. sparty atd

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

ani ne....za posledních 5 let sem tam nebyl jen po liverpoolu a pak na stadionu když sem ležel držkou na chodníku

Reagovat
db18

a vyhnali Pezzoniho

Reagovat
smazaný uživatel

A ještě ty, co loni na konci sezony s Bayernem malém zapálili půlku stadionu.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz ne, prosim, at nevypadaji zase az tak dabelsky ;-).

Reagovat
db18

ale tahle akce se mi celkem líbila (když k tomu nebudu brát to vniknutí na hřiště)

Reagovat
smazaný uživatel

No, úžasná byla. Máme na mysli stejnou akci? http://www.youtube.com/watch?v=Gg7NiM1S_Tw

Reagovat
db18

jj, akorát přišla o 30 sekund moc brzo....

Reagovat
smazaný uživatel

Tahle akce vůbec neměla bejt. Chudák Poldi, jeho poslední zápas v Kolíně a takovouhle rozlučku..

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to byla dobrá show

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsou trošku divočejší, no . Líbilo se mi video z jejich příjezdu do Hamburku na zápas s FC St. Pauli .

Reagovat
bruchy

aspoň že ten článek je v češtině

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
santini

dobrý článok

Reagovat
stas87

nadherny stadion pacil sa mi viacej ako AA tie strme tribuny...a je pravda ze ten kolinsky dialekt je hrozny pred zapasom pustali hymnu na tabuli a v prvej chvili som si myslel ze je to v holandskom jazyku...nikdy nezabudnem ako piska 50 tisic ludi...ked uz som cakal ze polavi tak naopak este pridali

alles gute!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kde to jsme, že se nadpisy píšou v němčině.

Reagovat
jv

Však to tam máš napsaný i česky, tak nevidím problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve svobodné zemi, kde můžou žurnalisté psát titulky článků jazykem, který uznají za vhodný.

Reagovat
Arne

To neni němčina..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
frankiefcb

ty rozumíš tomu dialektu? Jen tak mimochodem nebo ti dělá problém?

Reagovat
smazaný uživatel

sleduju bundesligu vic jak po očku a přijde mi , že nejvetsi rival je leverkusen a ne gladbach

Reagovat
stas87

podla mna to nemoze byt bayer lebo ten vo vzajemnej historii nic nezmanenal,oproti tomu gladbach je niekolky krat vitaz BL,ma plno startov v europe a je to ovela viac logickejsie keby bol hannover blizsie k bremam a k hamburku tak by som tiez o nom nehovoril ze je vacsi rival ako hsv

Reagovat
Arne

Určitě ne... Ta rivalita Kölnu a Gladbachu je od 60. let, oba kluby měly úspěchy, mají podobně velkou fanouškovskou základnu... Leverkusen možná někteří nesnáší kvůli tomu, že je to "konzernklub", ale ten se s nimi v tomhle srovnávat nedá. Navíc prakticky nikdy nebyl s nimi přímý konkurent, v 80. letech byl po sportovní stránce daleko za nimi a teď se dá říct, že v posledních dvaceti letech dlouhodobě zase o dost před nimi.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja mohu k rivalite uvest jednu historku, co mi vypravela jedna slecna (no spis asi pani, tipovala bych ji tak ke 40, ale snazila se vypadata "mladistve" ;-) ), s kterou jsem byla na zapase se Schalke v predminule sezone (mela jsem jeden listek navic, tak jsem ho na strankach Kolnu na FB nabidla k prodeji, byla nejrychlejsi :-) ). Byla to samozrejme dlouholeta fanynka Kolnu a vypravela mi, ze na stredni skole na internate potkala jedno devce, vyborne si rozumely a zacaly se spolu kamaradit. Ve chvili, kdy ta druha zjistila, ze fandi Kolnu, byl konec pratelstvi. Zacala ji ignorovat... byla totiz fanynka Gladbachu.

Je to samozrejme o jednotlivcich a tom, jak moc si nechaji fotbal zasahovat do zivota, ale myslim, ze to celkem ukazuje, ze tyhle dva tabory se fakt moc nemusi :-). Ostatne mozna jste si vsimli, ze v minule sezone, kdy se Koln potacel na barazovem ci sestupovem miste, zatimco Gladbach prozival vynikajici sezonu, si nejaky fanousek Gladbachu prinesl na za dubnovy vzajemny zapas obeseneho plysoveho Hennese :-).

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

freeze to death

Reagovat
smazaný uživatel

lepší byl Jens - ten se během zápasu šel vychcat

Reagovat
smazaný uživatel

A Gary Lineker se během zápasu rovnou pos*al

Reagovat
Arne

To on dělá už pár let, že když nemá několik minut co dělat, tak si vyžádá od podavače míč a chvíli si s ním hází o zem... Já jsem se po něm v tomhle začal opičit a ono to fakt funguje.

Akorát doteďka k tomu nikdy nepoužil spoluhráče, tak je z toho trochu haló..

Reagovat
fantomas

Bych to párkrát přerušil kvůli dvěma balonum na hřišti a on by si to rozmyslel.

Reagovat
Arne

Tak on to dělá, když se třeba má rozehrávat roh nebo nějaká standardka u branky soupeře... Když je míč ve hře, tak ne, ať už kvůli pravidlům, nebo proto, protože už musí dávat pozor a zrovna on v tu chvíli je někde před vápnem.

Reagovat
fantomas

Reagovat
db18

a tohle je myslím z momentu, kdy padl gól - takže to vlastně má místo oslavy

Reagovat
Arne

Njn, aspoň něco, když slavil nemohl...

Reagovat
smazaný uživatel

heh.. za nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Super video na yutu už aby byl koln v 1 lize ale hrál s lepšímy výsledky!!!!!! jak je to v ukázce.Chlapy jen tak dál nejpozději za rok jsme tam zpátky!!! Fans i stadion máme Super ve 2 lize je nás škoda!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele