Bundesliga - preview 18. kola

17.01.2020, 08:35, aktualizováno 19.01.2020, 08:29
Previews
Bayern bude na jaře dohánět manko a s pravidelným sbíráním bodů potřebuje začít v hlavním městě, bavorský celek čeká Hertha. Leverkusen plánuje útok na první čtyřku a v takovém případě potřebuje nutně vyhrát v Paderbornu...
Hertha BSC - Bayern Mnichov  (neděle 15:30)
Útok na osmý bundesligový titul v řadě zahájí fotbalisté Bayernu na začátku jarní fáze soutěže na Olympijském stadionu v Berlíně, kde jejich soupeřem bude domácí Hertha. Ta se na závěr podzimu vzchopila a pod trenérem Klinsmannem bude určitě cílit výš než na současné dvanácté místo.

V Mnichově zažili turbulentní podzim, Niko Kovač po sérii nepřesvědčivých výsledků předal trenérskou píšťalku Hansi Flickovi a pod čtyřiapadesátiletým koučem zase začala hra Bayernu bavit a až na dvě zaškobrtnutí proti Leverkusenu a Gladbachu přinesla také úspěchy. Jasným cílem pro jarní část tak bude obhájit titul, na čelo tabulky Bayern aktuálně ze třetího místa ztrácí čtyři body. Do toho je Flickův výběr stále ve hře i v domácím poháru a také v Lize mistrů, kde jej po roce opět čeká osmifinálová bitva se soupeřem z Anglie. Loňskou porážku od Liverpoolu budou Mnichované chtít odčinit proti Chelsea.

Cíle Berlíňanů jsou o poznání skromnější, přesto mají po podzimu s Bayernem leccos společného. Třeba svěží vítr v kabině, kterou na konci listopadu opustil jiný chorvatský trenér, Ante Čovič, a přepustil ji Jürgenu Klinsmannovi, mimochodem bývalému hráči i trenéru Bayernu. Po jeho příchodu se výsledky, které do té doby připomínaly houpačku za nepříliš větrného počasí, rapidně zlepšily. Z pěti ligových zápasů pod Klinsmannem prohrála Hertha jen ten první, od té doby vytěžila bod ze zápasů proti Frankfurtu a Mönchengladbachu, a hned o všechny tři připravila Freiburg a Leverkusen.

V lednu pak Klinsmann udělal také první změny v kádru. Jen několik týdnů po svém otci opustil klub i Maurice Čovič, který zamířil na hostování do druhé italské ligy. S Herthou se rozloučil také její nejlepší střelec z minulé sezóny Ondrej Duda, jehož novým působištěm bude anglický Norwich. Novou tváří v sestavě naopak bude dvaadvacetiletý argentinský záložník Santiago Ascacibar, jenž přišel z druholigového Stuttgartu.

Nastoupit by mohl už proti Bayernu a pomoci tak svému týmu pokusit se o napodobení výsledku z minulé sezóny, kdy Mnichované na Olympijském stadionu padli 0:2. Na jaře pak v Allianz Areně vyhráli domácí 1:0. V prvním kole aktuální sezóny utkání skončilo remízou 2:2. Gólově se na tom podíleli Dodi Lukebakio a Marko Grujić, kteří by i tentokrát měli patřit ke stěžejním postavám Herthy.

Za Bayern tehdy dvakrát skóroval Robert Lewandowski, polský sniper je momentálně nejlepším střelcem Bundesligy i Ligy mistrů. Během zimní přestávky Lewandowski podstoupil operaci třísla, na start jarní části by ale měl být připraven. To však neplatí o Kingsley Comanovi, který stále léčí ošklivé zranění kolene, které si přivodil v zápase proti Tottenhamu. K dispozici nebude ani záložník Javi Martinez, stejně jako obránci Hernandéz, Süle a Kimmich. Poslední jmenovaný stojí kvůli žlutým kartám.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Klünter, Boyata, Rekik, Plattenhardt - Ascacibar - Lukebakio, Darida, Grujic, Dilrosun - Selke
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, J. Boateng, Alaba, Davies - Thiago - T. Müller, Goretzka - Perisic, Coutinho - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.26 - 6.05 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Paderborn - Bayer Leverkusen  (neděle 18:00)
Jarní záchranářská mise fotbalistů Paderbornu začne na domácím stadionu v utkání proti Leverkusenu. Ten plánuje na jaře minimálně obhájit umístění na pohárových příčkách a body ze stadionu outsidera k tomu rozhodně bude potřebovat.

Téměř čtyři měsíce trvalo, než se fotbalisté Paderbornu po návratu do Bundesligy mezi elitou opět rozkoukali. Mezi tím jim však zbytek soupeřů značně utekl a šance SC na udržení vypadaly marně. V prosinci se však tým vedený Steffenem Baumgartem vzchopil a mezi fanoušky tak zažehla jiskra naděje. Ze čtyř prosincových zápasů totiž Paderborn vyšel bodově naprázdno jen ze zápasu se silným Mönchengladbachem, hned dvakrát pak dokázal soupeře obrat o všechny body, konkrétně to byly Brémy a Frankfurt. Na záchranu poslední tým tabulky momentálně ztrácí pět bodů, na jaře tak bude muset na předvánoční formu minimálně navázat, aby se jich nejvyšší soutěž týkala i v následující sezóně.

Leverkusen má přeci jenom příjemnější starosti. Trenér Peter Bosz podepsal novou smlouvu do roku 2022, tým čeká play-off Evropské ligy a také domácí boj o to, aby v evropských pohárech nechyběl ani na podzim. Momentálně je z toho poslední postupové šesté místo, boj o něj bude však stejně jako každý rok nelítostný a každý bod se může nakonec ukázat jako klíčový. Proto, i pro nastolení správné atmosféry v mužstvu, bude důležité na hřišti outsidera z Paderbornu nezaváhat.

Na čem by po podzimu měl Bosz se svými svěřenci zapracovat, je jednoznačně disciplína. Hráči Bayeru jsou nejčastěji vylučovaní v celé lize, jen za posledních pět podzimních kol nasbírali čtyři červené karty, což je alarmující bilance.

Úsměvně v tomto kontextu vyznívá fakt, že kromě Wendella a Baileyho bude kvůli karetnímu trestu v úvodním utkání jara chybět i čerstvá posila Leverkusenu, argentinský záložník Palacios, který se v prosinci se svým mateřským klubem River Plate rozloučil rovněž červenou kartou. Kromě výše zmíněných hříšníků bude Leverkusen postrádat i mladého Brazilce Paulinha, kterého čeká olympijská kvalifikace, a také zraněného záložníka Aranguize.

Kvůli kartám ale o svého hráče přišli také domácí, konkrétně o obránce Collinse. Zranění nepustí do hry útočníky Rittera a Gueyeho. Na jaře se nebudou moci opřít ani o brazilského záložníka Cauly Oliveira-Souzu, který se připojil k Pavlu Vrbovi v bulharském Ludogorci Razgrad.
SC Paderborn - pravděpodobná sestava:
Zingerle - Dräger, Kilian, Schonlau, Jans - Vasiliadis, Gjasula - Pröger, Antwi-Adjei - Srbeny, Michel.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - L. Bender, Tah, S. Bender, Sinkgraven - Demirbay, Baumgartlinger - Bellarabi, Havertz, Diaby - Volland
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.87 - 4.42 - 1.68
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
TSG Hoffenheim - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Domácím zápasem s Frankfurtem zahájí fotbalisté Hoffenheimu svou ligovou pouť v roce 2020. Jejich úkolem v ní bude postoupit do evropských pohárů, k čemuž jim v polovině sezóny chybí bod. To hosté jsou v o poznání složitější pozici.

Eintracht totiž sice na jaře čeká play-off Evropské ligy, k tomu, aby si tuto soutěž zahrál i v následující sezóně ale zatím nemá ani blízko. V Bundeslize zůstávají Hütterovi svěřenci za očekáváním, po podzimní části se ze třináctého místa musejí spíše dívat pod sebe, kde je od sestupových vod dělí jen tři body. Katastrofální byly zejména poslední dva měsíce uplynulého roku, během kterých Frankfurt ze sedmi ligových duelů vytěžil jediný bod, což je s přehledem nejhorší bilance v lize.

Domácí hráči Hoffenheimu v aktuální sezóně zatím oplývají velmi kolísavou formou. Série výher se pravidelně střídají se sériemi ztrát, což je něco, na čemž bude muset trenér Schreuder se svým týmem zapracovat, jestliže se chce ucházet o místo v elitní šestce. Podzim z tohoto hlediska skončil v jejich podání pozitivně, když brali tři body ze zápasů proti Unionu Berlín i Dortmundu.

Frankfurt ale mezi oblíbené soupeře Hoffenheimu v posledních letech rozhodně nepatří. První vzájemný zápas v této sezóně rozhodl ve prospěch Eintrachtu útočník Hinteregger už po pár sekundách, v březnu naopak body Hoffenheimu utekly mezi prsty v úplném závěru, když soupeř otočil skóre v nastaveném čase.

Tentokrát ale Eintracht zdaleka nepůsobí jako velká hrozba, navíc jej sužuje velká marodka. V lékařském centru se vyměnili brankáři, místo uzdraveného Trappa tam nyní tráví spoustu času náhradník Rönnow. Společnost mu dělají mimo jiné záložníci Fernandes, Kamada, nebo Torro. Navzdory tomu zatím klub na přestupovém trhu spí, trenér Hütter by však podle spekulací chtěl v lednu několik posil přivést.

Hoffenheim je v tomto ohledu mnohem aktivnější. Obránce Kevin Vogt zamířil hostovat do Brém, posilami Schreuderova týmu se naopak stali izraelský záložník Dabbur, který za 12 milionů eur přišel ze Sevilly a také gólman Esser z Hannoveru, který by měl při zranění týmové jedničky Olivera Baumanna vytvořit brankářskou dvojici s Philippem Pentkem.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Pentke - Posch, Nordtveit, B. Hübner, Skov - Grillitsch - Rudy, Geiger - Bebou, Kramaric - Dabbur
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - da Costa, Abraham, Hinteregger, Ndicka - Sow, Rode - Gacinovic, Kostic - Dost, Paciencia
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.79 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fortuna Düsseldorf - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Důležitým vzájemným ryze záchranářským zápasem zahájí jarní část Bundesligy šestnáctý Düsseldorf se sedmnáctými Brémami. Düsseldorfská Merkur Spiel-Arena tak bude hostit souboj nejhoršího útoku s nejhorší obranou celé soutěže.

Že na obou frontách panuje po podzimu nespokojenost je jasné, Fortuna po vydařeném loňském jaře, kdy to dotáhla až do TOP 10 zažívá vystřízlivění a návrat ke spodním vodám tabulky. V první polovině aktuálního ročníku vyhrála jen čtyři ze sedmnácti zápasů a na záchranu momentálně ztrácí dva body. Poslední zápas v minulém kalendářním roce ale týmu Friedhelma Funkela vyšel, díky gólu v poslední minutě Düsseldorf porazil Berlínský Union 2:1.

Právě Union je jeden z pouhých tří týmů, které na podzim dokázaly porazit i Brémy. Stalo se tomu tak v polovině září, od té doby ale Werder zvládl za tři body jen přestřelku ve Wolfsburgu. Vrcholem mizérie byl pro tým Floriana Kohfelda hlavně konec prosince, kdy schytal vysoké debakly od Bayernu a Mohuče, aby před Vánoci po tristním výkonu podlehl i nováčkovi z Kolína nad Rýnem.

Na podzim zápas v Brémách prolomil jednu dlouhou sérii. Poprvé po osmadvaceti letech totiž vzájemný souboj Werderu s Düsseldorfem vyhrál hostující tým, Fortuna v zápase sice po celou dobu čelila převaze soupeře, v koncovce se jí ale dařilo a zvítězila 3:1. Podobně to vypadalo i loni na jaře, kdy se hrálo v Düsseldorfu. I tam měly více ze hry Brémy, výsledek tomu ale vůbec neodpovídal, když domácí vyhráli 4:1.

Tehdy se ale obě mužstva pohybovala v tabulce mnohem výše, teď je situace o poznání vážnější. Mnoho toho prozrazuje také fakt, že půjde o střetnutí nejhoršího útoku s nejhorší obranou v lize. Útok Fortuny v této sezóně drží při životě jediný muž, Reuven Hennings je sice s jedenácti góly třetím nejlepším střelcem soutěže, zbytek týmu však dohromady zatím přidal jen sedm branek, což z Düsseldorfu dělá nejméně skórující celek Bundesligy. Brémy trápí opačný problém a sice obrana. Jednačtyřicet inkasovaných gólů v sedmnácti zápasech je příliš, žádný jiný klub jich nedostal více.

Největší slabiny svých mužstev si oba trenéři uvědomují a během zimní pauzy se je pokusili vyřešit příchozími posilami. Obranu Werderu má za úkol vyztužit Kevin Vogt, který přišel na hostování z Hoffenheimu, ofenzivní řady Düsseldorfu by zase měl oživit Steven Skrzybski ze Schalke. Klub také proměnil v trvalý přestup hostování Poláka Kownackiho.

Zatímco Fortuna do zápasu půjde v téměř plné síle, hosty kromě ostatních potíží sužuje také rozsáhlá marodka. K dispozici nebudou obránci Augustinsson, Gebre Selassie a Veljković, záložníci Lang a Möhwald a také útočníci Füllkrug s Ihorstem.
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Z. Steffen - M. Zimmermann, Ayhan, Hoffmann, Suttner - Bodzek, Stöger - Skrzybski, Thommy - Hennings, O. Fink
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Toprak, Vogt, Moisander - Bittencourt, M. Eggestein, Friedl - Osako, Klaassen - Rashica - Sargent
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.58 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - SC Freiburg  (sobota 15:30)
Utkáním na stadionu čtrnácté Mohuče začíná bundesligové jaro pro hráče osmého Freiburgu. Těm po parádním startu na konci podzimu začala docházet síla, domácí zase trápila nevyrovnanost výsledků.

Nevyrovnanost to byla v každém slova smyslu. V podzimních měsících se střídaly laciné debakly s vysokými výhrami, zajímavostí je že Mohuč jako jediný tým v lize dosud v aktuální sezóně nezažil jedinou remízu. Statisticky má mužstvo Achima Beierlorzera, který jej převzal v polovině listopadu, druhou nejhorší obranu v soutěži, když v sedmnácti zápasech inkasovalo devětatřicet branek (podepsaly se na tom zejména debakly v Mnichově a Lipsku, kde Mohuč dohromady obdržela čtrnáct gólů).

Freiburg vstoupil do sezóny výtečně, dlouhou dobu se pohyboval dokonce na pohárových pozicích. S blížícími se Vánoci však forma týmu Christiana Streicha uvadla, trenérův úkol pro jaro tak bude hru svých svěřenců opět oživit. Z posledních šesti podzimních zápasů totiž vyhráli jen jeden a v tabulce klesli na osmé místo.

Poslední vzájemné zápasy v minulém roce skončily vždy jednoznačně ve prospěch domácího mužstva. V dubnu utkání osmadvacátého kola minulé sezóny ovládla Mohuč 5:0, odveta přišla v srpnu, kdy v úvodním zápase nové sezóny Freiburg rozhodl třemi góly v závěru o výhře 3:0. Hostům se při vzájemných střetnutích příliš nedaří, Freiburg naposledy v Mohuči vyhrál před jedenácti lety, tehdy to bylo ještě ve druhé lize.

Na přestupovém trhu se obě mužstva zatím v lednu příliš neangažovala, pouze odeslala na hostování některé méně vytížené hráče. Sestavy pro úvodní jarní zápas tak budou ochuzeny pouze o zraněné fotbalisty. Na domácí straně to budou záložníci Latza a Fernandes, hosté zase postrádají zraněného obránce Küblera a chybět bude také záložník Höfler, který si odpykává trest za žluté karty.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Brosinski, St. Juste, Niakhaté, Aaron - R. Baku, Kunde - Öztunali, Quaison, Boetius - Mateta
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Gulde, R. Koch, Heintz - Schmid, Haberer, Abrashi, Günter - Höler, Grifo - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.73 - 3.21
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FC Augsburg - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Borussia Dortmund odehraje první jarní soutěžní zápas v rámci bundesligy na půdě Augsburgu. Zatímco Borussia je v tabulce čtvrtá a ztrácí pouhých sedm bodů na vedoucí Lipsko, Augsburg je desátý.

Dortmund je na čtvrtém místě se třiceti body, stejný bodový zisk si v úvodních sedmnácti kolech přitom připsalo i páté Schalke, které má však horší gólový rozdíl. Tři body před Dortmundem je v tabulce konkurenční Bayern, na prvních dvou příčkách pak přezimovala dvojice Lipsko - Mönchengladbach.

Augsburg je se třiadvaceti body desátý a drží se tedy v klidném středu tabulky. Na sestupové pásmo mají svěřenci trenéra Schmidta před začátkem jarní části sezóny náskok osmi bodů, ztráta na evropské poháry pak činí pět bodů.

Doposud jedinou zimní posilou Augsburgu se stal záložník Herthy Löwen, který přišel z hlavního města Německa na hostování, které by mělo trvat rok a půl. Z klubu pryč naopak odešel Gregoritsch, který šel hostovat do konce sezóny do Schalke.

Ani Dortmund nebyl na dosavadním zimním přestupovém trhu příliš aktivní, o to zajímavějších hráčů se však změna dresu týká. Za dvacet milionů eur odešel z klubu do portugalské Benfiky Lisabon Julian Weigl a za stejnou částku přišel z rakouského Red Bullu Salcburk norský megatalent Erling Haaland, který by měl podle informací německých médií začít zápas s Augsburgem na lavičce náhradníků.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Koubek - Lichtsteiner, Gouweleeuw, Jedvaj, Max - Khedira, Baier - Richter, Jensen, Vargas - Niederlechner
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Hummels, Akanji - Hakimi, Witsel, Brandt, Guerreiro - Reus - Sancho, Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.54 - 4.75 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
1.FC Köln zahájí jarní část sezóny domácím zápasem s Wolfsburgem. Podzim Kölnu příliš nevyšel a pro jistotu udržení musí na domácí půdě sbírat co nejvíce bodů.

Köln přezimoval v tabulce německé bundesligy na patnácté příčce se sedmnácti body. Pouhé dva body a jednu příčku za Kölnem je však Düsseldorf, jenž by v tuto chvíli mířil do baráže o udržení. Wolfsburg je se čtyřiadvaceti body devátý a na sestupové pásmo má tedy alespoň určitý náskok.

Během zimní přestávky však Köln přivedl velice zajímavou posilu, která by podle informací německých médií měla nastoupit v základní sestavě již proti Wolfsburgu. Jedná se o osmadvacetiletého útočníka Schalke Marka Utha, který přišel do Kölnu na hostování do konce sezóny. Klub naopak opustili Schaub a Churlinov.

Wolfsburg si za hlavní zimní přestupový cíl určil příchod dvaadvacetiletého chorvatského obránce Red Bullu Salcburk Marina Pongračiče. Už už to vypadalo, že se přestupová jednání zastavila na mrtvém bodu, když Wolfsburg ve středu oznámil Pongračičův příchod. Podle zákulisních informací Wolfsburg rakouskému Red Bullu Salcburk vyplatil odstupné ve výši patnácti milionů eur. Z důvodu administrativního dotažení přestupu by však ještě Pongračič v prvním jarním kole neměl být k dispozici.

Jasným favoritem zápasu jsou přesto hosté, kteří se během podzimu hned několikrát blýskli organizovanou obranou a v půlce prosince zaskočili výhrou 2:1 například přední klub letošní bundesligové sezóny, a sice Mönchengladbach.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Ehizibue, Bornauw, Czichos, Hector - Skhiri, Rexhbecaj - Drexler, Uth, Kainz - Cordoba
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Tisserand, Brooks, Roussillon - Guilavogui - Schlager, Arnold - Ginczek, Brekalo - Weghorst
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.33 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RB Lipsko - Union Berlín  (sobota 18:30)
Sobotní bundesligový program uzavře v 18:30 zápas vedoucího Lipska s jedenáctým Unionem Berlín. Jasným favoritem jsou pochopitelně domácí, kteří si na konci podzimu vypracovali perfektní formu.

Lipsko vede bundesligu se sedmatřiceti body. Jeho náskok na druhý Mönchengladbach přitom činí pouhé dva body. Union Berlín je před startem jarní části soutěže se dvaceti body jedenáctý a na evropské poháry ztrácí osm bodů.

Dobrá forma Lipska a jeho vedoucí pozice v rámci bundesligy se projevily i na jeho zimní přestupové politice. V klubu všechno šlape přesně tak, jak má a během zimní přestávky doposud vedení klubu nepřivedlo jediného hráče. Z klubu naopak odešel za dvanáct milionů eur do Neapole defenzivní záložník Diego Demme.

O moc aktivnější nebyl na zimním přestupovém trhu ani Union Berlín, který doposud přivedl pouze Yunuse Malliho na půlroční hostování. Podle zdrojů německých médií by měl tento turecký ofenzivní záložník začít zápas s Lipskem mezi náhradníky.

Lipsku se zatím podařilo v klubu udržet i jeho nejžádanějšího hráče, a sice útočníka Tima Wernera, o něhož projevil zájem například Real Madrid nebo Arsenal. Werner je v tuto chvíli s osmnácti góly druhým nejlepším střelcem celé soutěže.

Lipsku však v zápase s Unionem Berlín budou chybět zranění Kampl a Orbán. Mladý Matheus Cunha je pak na reprezentačním srazu s brazilským olympijským týmem. Hostům pak nepomohou zranění Abdullahi, Gogia a Schmiedebach.
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Mukiele, Klostermann, Upamecano, Halstenberg - Laimer, Adams - Sabitzer, Forsberg - Werner, Schick
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Friedrich, Subotic, Parensen - Trimmel, Andrich, Gentner, Lenz - Ingvartsen - Ujah, Andersson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.59 - 10.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - Borussia Mönchengladbach  (pátek 20:30)
Jarní část fotbalové Bundesligy začne páteční předehrávkou 18. kola, ve které si to rozdají dva adepti na boj o čelní pozice - Schalke a Mönchengladbach. Domácí hráče z Gelsenkirchenu v novém roce čeká boj o evropské poháry, hosty z Gladbachu zase vábí naděje si po třiačtyřiceti letech opět sáhnout na bundesligovou trofej.

Po podzimní části k tomu nemají nakročeno vůbec zle. V průběžné tabulce jsou druzí, dva body za vedoucím Lipskem. A mohlo být ještě lépe, nebýt toho, že Borussia před Vánoci ztratila body prohrou ve Wolfsburgu a bezbrankovou remízou na stadionu Herthy Berlín. Právě venkovní zápasy byly pro tým Marca Roseho na podzim tak trochu strašákem. Z posledních pěti Gladbach vyhrál jediný, konkrétně na začátku listopadu v Leverkusenu.

Přivézt tři body z Gelsenkirchenu navíc není nic snadného. V aktuální sezóně se to povedlo pouze Bayernu, neporazitelnost na svém stadionu Schalke drží už přes čtyři měsíce. A zatímco minulý rok touhle dobou bylo úkolem modrobílých především zachránit se v lize, letos už jsou jejich ambice mnohem vyšší. Po polovině sezóny jim patří páté místo a úkolem trenéra Davida Wagnera bude klub pro příští sezónu vrátit do evropských pohárů. A porazit jednoho z mála výše postavených soupeřů by pro jarní fázi byl perfektní rozjezd.

Na podzim se to totiž nepovedlo. V prvním kole měli v Borussia-Parku převahu domácí, gólu se však diváci nedočkali a po remíze 0:0 tak oba týmy braly bod. V Gelsenkirchenu se naposledy hrálo v únoru, kdy ještě pod vládou Domenica Tedesca Schalke oslabilo vyloučení gólmana Nübela a Gladbach díky gólům v závěru vyhrál 2:0. A shodou okolností právě kvůli karetnímu trestu vynechá Alexander Nübel také páteční zápas. Vyloučit se totiž opět nechal v prosinci proti Frankfurtu.

Změny v soupisce se během zimní pauzy týkaly zejména útoku Schalke. Na hostování zamířili nepříliš vytěžovaní Mark Uth a Steven Skrzybski. Naopak z Augsburgu dorazil jiný forvard Michael Gregoritsch. Obranu zase vyztuží francouzský mladík Jean-Clair Todibo, který přichází na hostování z Barcelony. V Gladbachu se soustředili spíše na to, aby udrželi tým pohromadě, žádné posily zatím během ledna nedorazily
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Schubert - Kenny, Kabak, Nastasic, Oczipka - Mascarell - Caligiuri, S. Serdar - Harit - Raman, Gregoritsch
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Wendt - Kramer, Zakaria - Stindl - Thuram, Embolo, Plea
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.53 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.RB Lipsko17114248:2037
2.Borussia Mönchengladbach17112433:1835
3.Bayern Mnichov17103446:2233
4.Borussia Dortmund1786341:2430
5.Schalke 041786329:2130
6.Bayer Leverkusen1784523:2128
7.TSG Hoffenheim1783625:2827
8.SC Freiburg1775527:2326
9.VfL Wolfsburg1766518:1824
10.FC Augsburg1765628:3123
11.Union Berlín1762920:2420
12.Hertha BSC1754822:2919
13.Eintracht Frankfurt1753927:2918
14.1. FSV Mainz 0517601125:3918
15.1. FC Köln17521019:3217
16.Fortuna Düsseldorf17431018:3615
17.Werder Brémy1735923:4114
18.SC Paderborn17331120:3612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (106)

Přidat komentář
Heresy

Je realna vyhra schalke?

Reagovat
Rudnevs

Je, ale pokial si chceš staviť, tak by som sa tomu radšej vyhol.

Reagovat
Heresy

Za 100 jsem vyzkousel schalke

Reagovat
db18

Mám vsazený Gladbášek, takže ano.

Reagovat
db18

Připomínám kicktipp.

Reagovat
andrew96

Reagovat
smazaný uživatel

Dnešní zápas bude na ZDF.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

V predpokladanej zostave Gregoritsch, na toho som zvedavý, snáď bude gólovejší než jeho rakúsky kolega.

Inak Gladbach síce nepriviedol žiadne posily, ale čo ma zaujalo, že rozposielali hráčov na hosťovania. Poulsen šiel do Austrie, Villalba do Altachu a Beyer do HSV. Táto stratégia sa mi páči. Už Neuhausovi a Benesovi veľmi pomohlo hosťovanie a dúfam, že sa zapracujú i títo hráči, talent rozhodne majú.

Reagovat
Han střelil první

Lidé zlatí bundesligoví, co se stalo se Schalke, že u nich hostuje bez opce a hraje v základu týpek nepotřebný v Augsburgu?

Reagovat
db18

Mají (velký) problém na hrotu. Ale divím se, že nezkusili vlastní odchovance.

Reagovat
Rudnevs

Potrebovali útočníka a nemali dostatok peňazí na to, aby si mohli dovoliť nejaku skutočne kvalitnú voľbu. Preto to vyriešili kreatívnejšie a bez rizika. Ako dočasná záplata asi v pohode, zvlášť keď Burgstaller túto sezónu pocitovo netrafí ani prázdnu bránu. Ešte som si vravel, že byť v pozícii ešte stále Heidel, tak by určite za Gregoritscha dal 13 mio. €, k tomu nejaky tučný plat s dlhým kontraktom.

Reagovat
Han střelil první

Díky všem, nejlepší sekce na ef. Tady se fakt člověk dozví užitečné informace bez debilních vtípků

Reagovat
JozkokozleJ

A uz ma 1+1. Gregoritsch nie je ziaden supak. Len byva naladovy.

Reagovat
db18

Jak přípravka... všichni k balonu.

Reagovat
db18

Pěkná vysoká skládka.

Reagovat
Kocour Klapuška

Bundes odborníci, je nějáký důvod, proč by RB neměl dneska vyhrát?

Reagovat
Kily

maximálně zrádnost zápasů po zimní pauze, kdy mohou týmy trochu vypadnout z tempa

Reagovat
Kocour Klapuška

A hrozí to RB nějak víc než soupeři?

Reagovat
Kily

Unionu ta pauza může spíš prospět tady ta jednička podle mě je jasná

Reagovat
smazaný uživatel

Osolil jsi to za barák?

Reagovat
db18

Haaland jen na lavičce, to jsem při absenci Paca nečekal.

Reagovat
vladino10

Asi by som tam hneď cez polčas poslal Haalanda, je mi jasné, že nebude zohratý atd, ale ja mám z toho BVB pocit, že tam nie je nikto kto by tie dobré akcie vedel kvalitne zakončiť...len Reus už mohol mať dva góly

Reagovat
db18

navíc Koubek na centry nechodí zrovna jistě, teď tam ale nic nelítá (protože ani nemá na koho) a celé je to takové bezzubé.

Reagovat
Kixi Syhimour

Nechci vidět až bude rozehraný

Reagovat
Frantszek

a to já chci

Reagovat
smazaný uživatel

Dortmund šľape.

Reagovat
db18

Flo A Richter předtím neskutečná rána.

Teď jsem zvědavý na Haalanda.

Reagovat
smazaný uživatel

Haaaaalaaaaaand!

Reagovat
smazaný uživatel

Za 3 minutky na hřišti

Reagovat
smazaný uživatel

Ted pekne obrana Augsburgu

Reagovat
Kluivert9

Hype

Reagovat
db18

A to tam ani neni Sucháč

Reagovat
Martas30

V létě se musí něco udělat s tou obranou, to není normální co tam někteří předvádí.

Reagovat
smazaný uživatel

Vsichni. Mozna akorat Hakimi, ale ten hraje stejne vic do utoku.

Reagovat
db18

Zrovna dneska přes něj šli dvě gólové asistence.

Reagovat
db18

Jo on hraje vlastně dneska nalevo a šlo to přes Lukasze.

Reagovat
smazaný uživatel

Ted uz je napravo, ale byl nalevo..

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle nebyl offside.

Reagovat
smazaný uživatel

Haaland.

Reagovat
Kluivert9

Hyyyype

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecka sranda liga

Reagovat
lajka30

Reagovat
Mates_Matesović

Augsburg brání jak žáci.

Reagovat
lajka30

Oni brání?

Reagovat
REPLIKATOR

Hypeland!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reus je k zblití dneska. Neuvěřitelné kolik toho spálí

Reagovat
Kocour Klapuška

Pojď hattrick pls

Reagovat
smazaný uživatel

HYYYYYYYYYYYYYYYYYPE

Reagovat
DieFohlenBMG

ten je jinde

Reagovat
Kocour Klapuška

Wow hype

Reagovat
smazaný uživatel

To je frajer

Reagovat
Kluivert9

Hyyyyyyyype

Reagovat
JozkokozleJ

To je neskutocny striker!

Reagovat
smazaný uživatel

to je dobrý blázen

Reagovat
DieFohlenBMG

Takzvaně na Fenina

Reagovat
Martas30

Doufám, že nedopadne jak on

Reagovat
Salfovic

nevypadne

Reagovat
db18

Hoďte na něj síť!

Reagovat
REPLIKATOR

Fenin style

Reagovat
smazaný uživatel

Shots:3

Goals: 3

Reagovat
smazaný uživatel

Mbappe who?

Reagovat
Kaspar

Koubek je taky kouzelny, hlavne ten treti a ctvrty gol, vzdy chce vybehnout a vzdy si to rozmysli a zustane stat a jen sebou mrskne o zem po tomhle zapase se vrati Suchy a pojede na Euro

Reagovat
db18

U 4. gólu spíš počítal s tím, že Hazard bude hledat Haalanda ještě předtím, než se dostane za brankáře...

Reagovat
smazaný uživatel

4 goly jeho. Uplne ubohej brankar.

Reagovat
andrew96

U třetího zaváhal, ale víc bych mu vyčítal první, ten měl na rukách...jinak to ale za děravou obranou neměl jednoduché.

Reagovat
Ranoth

respekt halland

Reagovat
Gimme

01/2020 Haaland vystřílel hattrick!

01/2020 Haaland se opět trefil

05/2020 Haaland přišel o reklamu s Gillette

05/2020 Haaland se opět trefil

07/2020 Haaland si zastřílel

08/2020 Haaland si při grilování podpálil byt

10/2020 Haaland pomohl Dortmundu

10/2020 Haaland dal gól Hannoveru

01/2021 Haaland skóroval.

04/2021 Haaland se znovu zranil

06/2021 Haaland přijde o přípravu

07/2021 Haaland se vrací na hřiště

08/2021 Haaland se na úvod trefil

09/2021 Haaland opět trápí třísla

11/2021 Haaland musí znovu na operaci

03/2022 Haaland rozhodl o výhře BVB

06/2022 Haaland bude chybět BVB

12/2022 Norimberk sleduje Haalanda

04/2023 Haaland konečně skóroval

10/2023 Haaland je v nemocnici

10/2023 Haalandův stav je stabilizovaný

10/2023 Odbory vyzývají kluby, aby se staraly o psychiku hráčů

04/2024 Haaland odehrál poprvé celý zápas

06/2024 Haaland přestoupí do Slavie

08/2024 Haaland má zlomenou čelist

05/2025 Haaland byl obžalován z loupeže telefonu

10/2025 Haaland má za loupež mobilu podmíněný trest

03/2027 Haaland ukončil smlouvu s Istres

03/2027 Soud zbavil Haalanda trestu za loupež

05/2027 Haaland bude hrát za Chemnitzer

05/2027 Útočník Haaland se připravuje s juniorkou Zbrojovky Brno

11/2027 Útočník Fenin kvůli zdravotním problémům v Brně končí

12/2027 Haaland bude znovu bez angažmá

11/2027 Útočník Haaland slavil Velikonoce už od Velkého pátku

12/2027 Bývalý útočník Haaland plánuje vydat svoji autobiografii.

05/2027 Haaland zjistil, že neumí psát.

08/2027 Haaland pověsil kopačky na hřebík

Reagovat
pospec7

dal sis práci... a přitom taková blbost

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Stannis Baratheon

01/2020 Gimme není vůbec vtipnej

Reagovat
Gimme

Já to o sobě nikde ani netvrdil

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak to o tobě tvrdím já

Reagovat
Gimme

Díky za tvou starost

Reagovat
smazaný uživatel

Håland je Dortmund.

Reagovat
Kixi Syhimour

ok

Reagovat
Frantszek

Tomu se říká úvod angažmá EH na hrad

Reagovat
Frantszek

utrženej ze řetězu

Reagovat
Frantszek

Blázen

Reagovat
Frantszek

Holenda hadr. Hurá Haaland

Reagovat
dextroza_m

Lipsko stream??

Reagovat
smazaný uživatel

Rozhodčí nechal karty v kabině?

Reagovat
Coutinho10

Lipsko sice nic moc, ale kdyby ten Nkunku se podival a dal ty prizemni centro/strely presne, tak to klidne mohlo Lipsko otocit nebo kdyby se tam necpal do mice, kdyz jeho spoluhrac mel lepsi pozici na gol

Reagovat
JozkokozleJ

Ist do suboja s Upamecanom je uplne zbytocna namaha a strata sil. Dnes to tam cisti ako kral

Reagovat
Müllered

Když vidím kurz na Herthu a tu předpokládanou sestavu Bayernu, která měla problémy s Norimberkem...

Reagovat
db18

Neuer - Pavard, Boateng, Alaba, Davies - Thiago - Müller, Goretzka, Coutinho, Perišić - Lewandowski

lavička: Ulreich - Cuisance, Dajaku, Mai, Zirkzee, Gnabry, Tolisso

No, čekal jsem v základu "defenzivnějšího" Coca než dvojici Thiago-Goretzka... to může být společně s tou obranou docela průser... nebo prostě spoléháme na to, že Herthu přestřílíme...

Reagovat
SpartaOvenka

Je nějaký důvod, proč je Gnabry na lavičce, měl nějaké zranění drobnější? Moc mi to nedává smysl, aby místo něj hrál na křídle kdokoliv jiný

Reagovat
db18

Byl zraněný a myslím, že se uzdravil až na konci přípravy.

Reagovat
SpartaOvenka

Dík, zvládlo se to dobře i bez něj naštěstí.

Reagovat
Coutinho10

jestli ji prestrilime, tak jedine 1:0 jinak zatim slusna holomajzna

Reagovat
Coutinho10

Lewa tohle nedat

Reagovat
Müllered

Ta taktika Herthy. Bayern s oslabenou obranou a bez DM a útočí jen Selke bez podpory...

Reagovat
Müllered

Ještě víc než na Coutse začínám být alergický na Perišiče, ten hráč nemá nic, ani pořádný centr nedá, rychlost nemá, střelu nemá, míč má problém zpracovat...

Reagovat
Müllered

Tak alespoň hlavu. A Thomas zase zachraňuje.

Reagovat
Coutinho10

kazdopadne celkem stesti, ze ten golman nadskocil..kdyby stal, tak to mel ale hlavne, ze to tam padlo

Reagovat
db18

Já nevim, ale Coutinho byl snad jediný, kdo se v prvním poločase snažil střílet...

Reagovat
Coutinho10

to uz mu nevymluvis....je proste zaujaty, ale dnes se celkem drzi

Reagovat
Müllered

Jzš, já kritizuju Perišiče, jestli sis nevšiml. A stejně je Couts zase nulový, když už teda...

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

Komentator na Digi si az po minute a pul vsiml, ze gol Lewy nebyl uznany

Reagovat
Coutinho10

penalta zadarmo...Lewa easy

Reagovat
Coutinho10

skoda spojnice od Coutse, ale asi drobny ofsajd tam byl, takze by to stejne asi neplatilo, takze to nemusi tolik mrzet...zvlast za stavu 0:3

Reagovat
Bayern +

Prvý polčas totálna holomajzna, v druhom ale chlapci ako vymenení, nemám výhrad. dokonca sa prebudili aj úplne nevýrazní (Perisic, Goretzka) na celkom dobré výkony. 0:4 je napokon krásny výsledok.

Nabudúce snáď už Kimmich miesto Perisica, ostatok může bejt...

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
db18

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele