Bundesliga - preview 16. kola

15.01.2021, 08:45, aktualizováno 17.01.2021, 08:53
Previews
Deutsche Bank Park, Frankfurt (© AFP)
Bayern Mnichov nepůsobí suverénním dojmem a po porážce v Gladbachu vypadl z poháru s druholigovým Kielem, přesto dostane v souboji s rozjetým Freiburgem možnost pojistit si vedení v tabulce. Schalke před týdnem ukončilo dlouhé čekání na výhru a další body hodlá přidat ve Frankfurtu...
Bayern Mnichov - SC Freiburg  (neděle 15:30)
V uplynulém týdnu mnichovský velkoklub nejprve prohrál s Borusií Mönchengladbach, ale pak přišla zcela nečekaná porážka v DFB-Pokalu od druholigového Holsteinu Kiel, která kouče Flicka nepřekvapivě šokovala. Udobřit fanoušky si může výhrou proti Freiburgu, který sice v poslední době předvádí výborné výkony, avšak proti obhájci bundesligového prvenství se mu dlouhodobě nedaří.

"Samozřejmě je to šok. Jsme hodně zklamaní, chtěli jsme obhájit treble. Když to vezmu celkově, tak rozhodly detaily. Hráli jsme s velkým elánem a byli dominantní, což je naším cílem. Je velmi nepříjemné inkasovat vyrovnávací branku v poslední sekundě," prohlásil Hansi Flick po porážce od Kielu, kterou rozhodly pokutové kopy.

A takto hodnotil pět dnů předtím prohru 2:3 v Borussia-Parku. "Gladbach odehrál velmi dobrý zápas. Naše tři chyby dokázal brutálním způsobem využít. V úvodních třiceti minutách jsme hráli velmi dobře a určovali jsme tempo hry. Rozhodly maličkosti jako naše chyby, ztráty míče a nedobře organizovaná obrana. Za stavu 2:3 jsme se nedokázali vrátit do utkání. Z této ztráty se rozhodně musíme poučit."

Tak tohle přání pětapadesátiletému kouči, který na trenérské lavičce v mnichovském velkoklubu vystřídal Nika Kovače, zrovna nevyšlo. V týdnu nebyli k dispozici Leon Goretzka, Kingsley Coman, Eric Maxim Choupo-Moting a Tanguy Nianzou. Nyní se k nim přidává ještě Joshua Zirkzee, který dostal trest za svoje vyloučení v derby proti Mnichovu 1860 v regionální lize trest na tři duely.

Obrana Bayernu v posledních kolech nešlapala na výbornou. Avšak kdyby se tentokrát podařilo uhrát vzadu nulu, šlo by o 196. čisté bundesligové konto v podání Manuela Neuera, čímž by vyrovnal rekord svého předchůdce Olivera Kahna. Na opačné straně barikády se nikoho takto významný mezník netýká. To však samozřejmě nemusí vůbec nic znamenat.

Ze Streichových svěřenců si nezahrají Kwon Chang-Hoon, Janik Haberer, Mark Flekken a patrně ani Jonathan Schmid. Yannik Keitel se už vrátil k tréninku, leč na celých devadesát minut to nevypadá. V záložní řadě nebudou chybět Baptiste Santamaría a Vincenzo Grifo, v útoku pak ve velice dobré formě hrající Ermedin Demirović.

Dvaadvacetiletý útočník se prosadil i o minulém víkendu, kdy Freiburg deklasoval Köln v poměru 5:0. "Už v první půli jsme si vytvořili hodně brankových příležitostí, ale bohužel jsme nebyli efektivní v zakončení. Nechci tenhle výkon nějak přeceňovat, ale musím za něj svůj mančaft pochválit," prohlásil Christian Streich. Uvidíme, co bude říkat po střetnutí v Allianz Areně.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Pavard, J. Boateng, Alaba, Hernandez - Kimmich, Goretzka - L. Sané, T. Müller, Gnabry - Lewandowski
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
F. Müller - Lienhart, K. Schlotterbeck, Gulde - Kübler, Santamaria, Höfler, Günter - Sallai, Grifo - Demirovic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.98 - 11.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Eintracht Frankfurt - Schalke 04  (neděle 18:00)
Ta se může prodloužit na čtyři zápasy, což by za určitých okolností mohlo vynést klub z Frankfurtu nad Mohanem na pohárové příčky. Předposlední Schalke však o minulém víkendu nadělilo Hoffenheimu čtyři góly. A ani v Commerzbank-Areně jistě nedá soupeři nic zadarmo.

"Jsme šťastní za výsledek a za tři body. V prvním poločase nás hodně podržel brankář Ralf Fährmann. Byl prostě nepřekonatelný. Když jsme se ujali vedení, hráči si začali mnohem více věřit. A ve zbývajících minutách dělali všechno pro to, aby štěstí dnes bylo na naší straně," hodnotil spokojený trenér Christian Gross.

Ve vzpomínaném klání na sebe výrazně upoutal pozornost devatenáctiletý Američan Matthew Hoppe, který se blýskl hattrickem. Není divu, že proti "Orlům" opět nastoupí na hrotu útoku. Naopak v obraně nebude chybět Sead Kolašinac, který přišel na hostování z Arsenalu. Nejistou budoucnost v klubu z Gelsenkirchenu má Nabil Bentaleb.

To ve Frankfurtu znovu přivítali Luku Joviće, kterému se po přestupu do Realu Madrid příliš nedařilo. V dresu Eintrachtu však zářil, což věří, že se bude opakovat. Prostor na to bude mít do konce sezony, kdy hostování ze španělského velkoklubu vyprší.

Ragnar Ache má už od podzimu poraněné stehno. Amin Younes si pro změnu pochroumal achilovku, ale nemělo by se jednat o zranění, které by ho vyřadilo ze hry na delší dobu. Sebastian Rode bude naopak po karetním trestu znovu připraven nastoupit, ačkoli na základní sestavu to v jeho případě nevypadá.

Na začátku měsíce se svěřenci Adiho Hüttera střetli s Bayerem Leverkusen a vyhráli 2:1. Ten samý soupeř jim však v týdnu všechno oplatil a po výsledku 4:1 připravil stopku v DFB-Pokalu. I přes rozdílná představení obou celků v posledních zápasech však přesto Frankfurt vstoupí do střetnutí s Die Königsblauen v roli favorita.
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hinteregger, Ndicka - Durm, Sow, Hasebe, Kostic - Kamada, Younes - Silva
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Becker, Kabak, Nastasic, Kolasinac - Stambouli, S. Serdar - Schöpf, Uth, Harit - Hoppe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.58 - 6.18
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Borussia Dortmund - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Dortmund vstoupil do nového kalendářního roku dvěma důležitými výhrami a jako jediný celek z elitní šestky dosud neztratil body. Potvrdit formu bude chtít v domácím souboji s Mohučí, která naopak pod novým vedením stále čeká na první body a propadla se už na úplné dno bundesligové tabulky.

Borussii se po zranění vrátil její klíčový hráč Erling Håland a na výsledcích se to okamžitě projevilo. Na nepovedený prosinec žlutočerní v novém roce odpověděli domácím vítězstvím 2:0 nad "Vlky" z Wolfsburgu, minulý týden pak přivezli veledůležité tři body ze stadionu Lipska. Tím ukázali, že i přes rozpačité podzimní výkony se s Dortmundem stále musí počítat v boji o titul, na vedoucí Bayern momentálně Borussia ze čtvrtého místa ztrácí pět bodů.

V domácím souboji s Mohučí tak bude BVB jasným favoritem, zkušenosti z nedávné minulosti však ukazují, že právě v takových zápasech může být tým Edina Terziče zranitelný. Poslední dvě domácí střetnutí s papírově jednoznačnými outsidery totiž Borussia nezvládla - na konci listopadu si ze Signal Iduna Parku vezl první výhru v sezóně Kolín, o dva týdny později tam pak domácí celek schytal památný debakl od Stuttgartu. V červnu loňského roku navíc v Dortmundu loupila i Mohuč, když díky brankám Matety a Burkardta zvítězila 2:0.

Nyní by se jí tři body hodily ještě víc. Po naděje nadějném výkonu v Mnichově v prvním lednovém kole přišel další zmar v podobě domácího souboje s Frankfurtem, ve kterém Die Nullfünfer ani jednou nevystřelili na bránu a díky dvěma penaltám Andrého Silvy prohráli 0:2 a spadli na poslední místo tabulky. To vše už pod vedením nového, v aktuální sezóně už třetího, trenéra Mohuče Bo Svenssona, kterého tak čeká velmi náročný úkol udržet klub v Bundeslize.

O překvapení se dánský kouč v Dortmundu pokusí bez záložníků Kundeho a Fernandese, kteří mají zdravotní problémy, domácímu trenérovi budou skládání sestavy komplikovat absence Thorgana Hazarda, Witsela a Schmelzera.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro - Can, Delaney - Sancho, Reus, Reyna - Håland
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Brosinski, St. Juste, Hack, Niakhaté - Latza, Barreiro - Stöger, Boetius - Burkardt, Mateta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.79 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
TSG Hoffenheim - Arminia Bielefeld  (sobota 15:30)
Hoffenheim zažívá mizernou sezónu a místo obvyklého boje o Evropské poháry to vypadá, že bude rád, když se vyhne záchranářským starostem. Odrazit se vstříc lepším zítřkům se mužstvo sužované rozsáhlou marodkou pokusí v domácím souboji s tabulkovým sousedem z Bielefeldu.

Svěřenci mladého trenéra Hoeneße mají rozhodně co napravovat. V obou lednových zápasech totiž vyhořeli jak papír, nejprve doma prohráli 1:3 s Freiburgem, v minulém kole pak ze stadionu neskutečně se trápícího Schalke odjeli s debaklem 0:4. Zisk pouhých tří bodů z posledních pěti zápasů tak znamená až čtrnácté místo v tabulce, jen čtyři body nad sestupovým pásmem. Pokud by se forma v nadcházejících duelech nezlepšovala, je jen otázkou času, kdy se pod Hoeneßem začne kývat trenérská židle.

První šanci neúspěchy odčinit bude Hoffenheim mít na domácím stadionu proti Bielefeldu. Ten je na tom sice v tabulce o dva body hůře, v posledních zápasech však ukázal, že otloukánkem soutěže rozhodně není. V závěrečném zápase roku 2020 vyhrálo mužstvo trenéra Neuhause 1:0 na půdě Schalke, minulý týden pak stejným výsledkem doma Bielefeld porazil Herthu BSC. Nováčkovi soutěže se však stále nedaří vyřešit problémy v útoku. V patnácti odehraných duelech hráči Bielefeldu nastříleli jen deset branek, což je jednoznačně nejmíň z celé ligy.

Na stadionu Hoffenheimu si ale Neuhausovi svěřenci rozhodně budou chtít střeleckou i bodovou bilanci vylepšit. Kvůli zranění u toho však budou chybět Niemann, Prietl a Voglsammer. Marodka domácích je však mnohem rozsáhlejší. Zdravotní trable mají Akpoguma, Bičakčić, Geiger, Benjamin Hübner, nebo Kadeřábek, k dispozici navíc kvůli karetnímu trestu nebude ani obránce Baumgartner. Oproti zápasu na Schalke by se ale do sestavy měl vrátit útočník Skov a záložník Sessegnon.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, K. Adams, Vogt, R. Sessegnon - Grillitsch, Samassekou - Bebou, Kramaric, Skov - Belfodil
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega - Brunner, Pieper, Nilsson, Laursen - F. Kunze - Hartel - Doan, Yabo - Klos, Cordova
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 4.00 - 4.72
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
VfL Wolfsburg - RB Lipsko  (sobota 15:30)
Lipsko před týdnem nepředvedlo vůbec dobrý výkon, odmítlo možnost posunout se do čela tabulky a po porážce s Dortmundem si bude chtít napravit svou reputaci. Jenže proti nebude žádný papírově slabý protivník. Wolfsburg se pohybuje na čelních pozicích a dosud ho porazil pouze Bayern a taktéž BVB, přičemž i on by potřeboval najít nějakou vzpruhu.

Domácím totiž vstup do nového roku nevyšel příliš dobře a v uplynulých dvou kolech urval pouhý jeden bod. Naposledy remizovali na půdě berlínského Unionu. "Soupeř neprožíval úplně nejjednodušší začátek sezóny. Pak ovšem své výkony stabilizoval," uvedl k formě VfL hostující kouč Julian Nagelsmann. "Je ve skvělém vývoji. Práci v klubu odvádějí dobrou."

Třiatřicetiletý stratég rozhodně nemohl být spokojený s posledním vystoupením svého mužstva proti Borussi. Lipsko totiž přišlo o sérii devíti zápasů neporazitelnosti napříč všemi soutěžemi. "Velká část hráčů v kabině byla pochopitelně frustrovaná. Víme, že top týmy nedokážeme porážet častěji. Podstoupili jsme jeden z nejtěžších duelů dosud," hodnotil.

Hosté se pořád musejí potýkat s poměrně početnou marodkou. Dobrou zprávou pro ně je, že se do tréninku již zapojili Kevin Kampl i Christopher Nkunku, připravený by měl být též Justin Kluivert. Otazník ale visí nad startem Marcela Sabitzera, cestu za brzkým uzdravením podstupují stále indisponovaní Ibrahima Konaté, Konrad Laimer a Benjamin Henrichs.

Nastoupit nebude moci ani Dominik Szoboszlai, nová posila z rakouského Salzburgu, jehož stále trápí poraněná třísla. "Nechci z minulé prohry dělat nějaké drama," říkal Nagelsmann. "Vysvětlil jsem všem jasně, že prostě musíme hrát lépe. A očekávám, že proti Wolfsburgu bude vše lepší. Chceme si upevnit postavení v tabulce a tuhle skutečnost nám zajistí výhra."

Domácí lodivod Oliver Glasner si bude muset poradit bez vykartovaného Maximiliana Arnolda, zraněného Lina Kastena, Jéromeho Roussillona, který teprve nedávno překonal onemocnění COVID-19, a Jeffreyho Brumy, který je v karanténě. "Glasner hraje s Wolfsburgem vždy na vítězství. Ovšem i já jsem pouze a jedině takový," dodal Nagelsmann.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Guilavogui, Brooks, Paulo Otávio - Schlager, Gerhardt - Baku, Philipp, Steffen - Weghorst
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Klostermann, Upamecano, Orban - Mukiele, Sabitzer, Adams, Angeliňo - Haidara, Daniel Olmo - Forsberg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.11 - 3.78 - 1.93
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Köln - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Kolín nad Rýnem si svůj vstup do tohoto roku nemůže zaškatulkovat do kolonky pozitivních momentů. Nejenže ani v jednom ze dvou posledních zápasů nebodoval, dokonce nevstřelil ani jednu branku a hned šest jich dohromady inkasoval. Vylepšit si svou reputaci především po minulém debaklu na půdě Freiburgu tak bude chtít v mači s rovněž nevalně působící Herthou.

Na přelomu listopadu a prosince si Die Geissböcke vedli velmi slušně, neprohráli třikrát za sebou, dokonce venku skolili i slavný Dortmund. Jenomže v uplynulých čtyřech kolech padli hned ve třech případech a spadli až na průběžné šestnácté místo tabulky. Pokud vypočítáme jeho čekání na ligovou branku, dostaneme se na nevábně působící číslo činící 395 minut.

Poslední dvě vzájemná střetnutí obou družstev dopadla hodně divokým výsledkem. A zatímco v září roku 2019 berlínský výběr skolil Kolín nad Rýnem venku vysoko o čtyři góly, v únoru loňského roku pak domácí svému sokovi krutou porážku oplatili a zasadili mu dokonce bůra. Suma sumárum by mohly tyhle rezultáty naznačovat jakousi přestřelku i v nynějším případě.

Tedy za předpokladu, že i Hertha, podobně jako její protivník, dokáže nějakým způsobem skórovat, protože třeba před týdnem v Bielefeldu žádný přený zásah nezaznamenala. "Všichni jsme byli po konečné porážce zklamaní," hlesl hostující lodivod Bruno Labbadia. "Mou úlohou je nyní hráče povzbudit a podpořit je. Všichni věříme v kvalitu našeho kádru," dodal.

Domácí kouč Markus Gisdol nebude mít k dispozici Sebastiana Anderssona, hrát zřejmě nebude ani Florian Kainz, otazník visí nad startem Anthonyho Modesteho. Hostům jistojistě budou chybět Dedryck Boyata a Javairo Dilrosun, nejistý je nástup Matheuse Cunhy, Marvina Plattenhardta a Jessica Ngankama, v základní sestavě se tak může objevit Jordan Torunarigha.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Jorge Meré, Bornauw, Czichos - Wolf, Hector - Skhiri, Rexhbecaj - Thielmann, Jakobs - Duda
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Pekarík, Stark, Alderete, Mittelstädt - Tousart - Darida, Guendouzi - Lukébakio, Córdoba, Matheus Cunha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.28 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Werder Brémy - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Brémy po nadějném vstupu do sezóny rychle ztratily formu a opět se krčí ve spodní polovině bundesligové hierarchie. Posílit sebevědomí a zejména svou bodovou sbírku se Werder v rámci 16. kola pokusí v domácím utkání s Augsburgem, který na tom v tabulce není o moc lépe.

Situace Brém sice není tak kritická, jako v minulé sezóně, jediné vítězství z posledních dvanácti zápasů však ani zdaleka není bilance, jakou by se na severu Německa mohli chlubit. Mužstvu trenéra Floriana Kohfeldta to příliš nefunguje zejména v útoku, Werder totiž jen dvakrát z dosavadních patnácti zápasů vstřelil víc než jeden gól. Před týdnem ale i ten jediný gól Brémám stačil na bodový zisk ze stadionu silného Leverkusenu, kde se poprvé po více než třech letech trefil obránce Toprak a pomohl tak k remíze 1:1. Ani to však nepomohlo k lepší než třinácté pozici v tabulce a čtyřbodový náskok na sestupové pásmo.

Nyní se Werder doma utká s Augsburgem, který naopak po minulém víkendu má co napravovat. Na vlastním stadionu totiž utrpěl porážku 1:4 se Stuttgartem a vypadl z elitní desítky. A trenér Heiko Herrlich dal jasně najevo, že takový výkon se tentokrát nesmí opakovat. "Naše obrana musí fungovat lépe, nemůžeme dopustit, aby nás soupeř opět zasypal sedmadvaceti střelami. Nemyslím, že zápas s Brémami nabídne strhující podívanou. Obě mužstva si budou soupeře hlídat a nepouštět je do mnoha šancí," shrnul své očekávání devětačtyřicetiletý kouč.

V Brémách budou navíc Herrlichovi na lavičce chybět jeho asistenti Metaxas a Barbuščák, kteří jsou kvůli nákaze covidem v izolaci. Z hráčského kádru pak nebudou k dispozici zranění Framberger, Götze, Jensen, Morávek a vykartovaný Richter. Domácím budou scházet Erras a Groß.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Toprak - Veljkovic, Friedl - Gebre Selassie, Mbom, Augustinsson - M. Eggestein, Möhwald - Füllkrug, Sargent
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Gumny, Gouweleeuw, Uduokhai, Pedersen - Strobl, Gruezo - Caligiuri, Gregoritsch, Vargas - Niederlechner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.39 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach  (sobota 18:30)
Nováček ze Stuttgartu si po svém okamžitém návratu do Bundesligy vede poměrně slušně a momentálně má šanci i na evropské poháry, po necelé polovině soutěže posbíral solidních jednadvacet bodů a nachází se na desátém místě tabulky. V tuto chvíli disponuje desetibodovým náskokem na sestupové pozice, a pokud bude pokračovat v tomto tempu, tak se o záchranu nemusí starat. Nyní se pokusí zaskočit silný Mönchengladbach.

Hosté se po úspěšné loňské sezóně probojovali do hlavní fáze Ligy mistrů a v ní si vedou nad očekávání dobře, jelikož postoupili do osmifinále z velmi náročné skupiny B. Ovšem s působením v nejvyšší německé soutěži zatím nemohou být až tolik spokojeni, protože jim náleží sedmé místo se čtyřiadvaceti body a za vedoucím Bayernem zaostávají o bodů devět. Nicméně v posledních dvou duelech se jim dařilo a získali plný počet bodů.

Po překvapivé porážce s trápícím se Hoffenheimem (1:2) udolali zachraňující se Bielefeld (1:0) a naposledy v páteční předehrávce 15. kola senzačně otočili vývoj proti Bayernu, i přes nepříznivý stav nakonec vyhráli 3:2. "Byl to fantastický zážitek pro nás všechny, tuto výhru si budeme za těchto okolností pamatovat ještě hodně dlouho. Stuttgart je ale silný soupeř, očekávám další vyrovnanou bitvu," řekl s respektem kouč hostů Marco Rose.

VfB v polovině prosince uplynulého roku způsobilo naprostý šok favorizovanému Dortmundu a na vlastní půdě ho deklasovalo vysoko v poměru 5:1. Jenže pak se zaseklo a nevyhrálo třikrát za sebou, teprve naposledy v Augsburgu se opět rozstřílelo a zvítězilo hladce o tři branky (4:1). Americký trenér Pellegrino Matarazzo postrádá Al Ghaddiouiho, Awoudju, Egloffa a Molu.

"Mönchengladbach dlouhodobě sází na útočný styl a snaží se hrát aktivně za jakékoliv situace, proto se na toto nesmírně atraktivní utkání opravdu moc těšíme. Jestliže chceme uspět, tak musíme být důrazní, a je také nutné zastavovat ofenzivní akce protivníka už v jejich zárodku," prohlásil s jiskrou v očích Matarazzo. Hosté mají na marodce Lazara, Quizeru a i Thurama, jenž si stále odpykává dlouhý trest za červenou kartu s Hoffenheimem kvůli plivnutí na protihráče.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - W. Endo, Sosa - Wamangituka, Mangala - Castro, Klimowicz - Gonzalez
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Bensebaini - Kramer, Neuhaus - Herrmann, Stindl, Hofmann - Plea
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.79 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Union Berlín - Bayer Leverkusen  (pátek 20:30)
Leverkusen má možnost vecpat se na průběžnou druhou příčku v tabulce, musí každopádně bezpodmínečně navázat na svou minulou výhru v DFB Pokalu proti Frankfurtu a skolit venku taktéž berlínský Union. Jenže tenhle protivník letos v Bundeslize utrpěl jenom dvě porážky, doma je vůbec čtvrtým nejúspěšnějším klubem ligy a nemá důvod si v tomto případě nevěřit.

Domácí měli na přípravu tohoto klání bezpochyby více času než jejich soupeř, neboť Německý pohár se už jich netýká, na druhou stranu Bayer je na náročný program už z podzimní části sezóny dost zvyklý. Během ní úspěšně působil v základní skupině Evropské ligy a ani na domácí scéně nijak nestrádal. Pořád je jinak v kontaktu s nejvyššími pozicemi.

Přece by však svěřenci trenéra Petera Bosze potřebovali zabrat, v posledních třech ligových případech urvali z možných devíti bodů jenom jeden. "Union je týmem, který rychle napadá a je silný v soubojích jeden na jednoho," upozorňoval leverkusenský stratég. "Určitě proti nám vyrukuje se stejným stylem hry. Koneckonců i v duelech s giganty mu velmi dobře fungoval."

Hosté nedávno oznámili velmi zajímavou posilu, jejich obranné řady posílil Timothy Fosu-Mensah, není však příliš pravděpodobné, že by ještě stihl zasáhnout do tohoto klání. Proti jsou totiž i karanténní opatření po jeho příjezdu z Anglie. "Až když s námi bude Timothy naplno, v klidu si sedneme, promluvíme a uvidíme, jaký je jeho zdravotní stav," vysvětloval Bosz.

Ten mimo jiné nebude mít v hlavní německé metropoli k dispozici Santiaga Ariase, Karima Bellarabiho, Svena Bendera, Exequiela Palaciose, Paulinha a Mitchella Weisera. Marodka se Die Werkself přece jenom postupně uzdravuje. "Očekávám, že moji hráči teď budou tvrdě pracovat. Máme určité nápady, jak svého soupeře přelstít," ujišťoval svoje fanoušky Bosz.

Od roku 2003 se Union střetl s Leverkusenem celkem pětkrát napříč všemi soutěžemi a ve všech případech prohrál. Domácí lodivod Urs Fischer se bude muset vypořádat se třemi absencemi, a to těmi v podobě Maxe Kruseho, Joela Pohjanpala a Anthonyho Ujaha. "Nemám argumenty pro to, proč by náš sok nemohl vepředu zůstat i na konci sezóny," zakončil Bosz.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Friedrich, Knoche, Hübner - Trimmel, Andrich, Lenz - Prömel, Ingvartsen - Becker, Awoniyi
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Dragovic, Tah, Tapsoba, Wendell - Baumgartlinger - Demirbay, Amiri - Diaby, Schick, Bailey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.07 - 3.48 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov15103246:2433
2.RB Lipsko1594226:1231
3.Bayer Leverkusen1585230:1529
4.Borussia Dortmund1591531:1928
5.Union Berlín1567231:2025
6.VfL Wolfsburg1567222:1725
7.Borussia Mönchengladbach1566328:2424
8.SC Freiburg1565428:2423
9.Eintracht Frankfurt1558225:2323
10.VfB Stuttgart1556430:2221
11.FC Augsburg1554617:2319
12.Hertha BSC1544723:2516
13.Werder Brémy1536617:2415
14.TSG Hoffenheim1543822:3015
15.Arminia Bielefeld15411010:2413
16.1. FC Köln1525813:2711
17.Schalke 0415141012:397
18.1. FSV Mainz 0515131114:336

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
Rudnevs

Schneider sa vraj znovu pokúšal získať Ibiševića. To je fakt magor

Reagovat
cologneFC

Myslíš, že robia správne? Ibiševič, Huntelaar, Rafinha... nie sú to už veľmi starí hráči? Čakám kedy oslovia Raula

Reagovat
Rudnevs

Huntelaar okej. Snaha priviesť Ibiševića je ale zlý vtip, po tom, čo ho pred pár týždňami vyhodili, zvlášť keď Naldo, s ktorým sa údajne vtedy nejak nepohodol, je stále v trénerskom tíme. To je ako keď hráš prvýkrát FMko a po vyhadzove sa prihlásiš ešte raz o prácu tam, kde ťa vyhodili, už len preto, lebo si zvedavý, čo sa stane.

Ten Rafinha ťažko povedať, ono záleží aj na tom, koľko to bude stáť. Ak prídu za drobné, tak to môže byť zaujímavý ťah, ako si skrz staré kontakty dopomôcť k záchrane. Takíto hráči by mohli priniesť aj niečo do kabíny už len svojou prítomnosťou. Ono tí hráči Schalke občas vyzerali, že si ani poriadne nerozumejú, nemajú sa radi, v kabíne to vedia skupinka potížistov a vlastne všetci sú tam tak nejak za trest, čiže s týmito osobnosťami by sa ten kolektív možno tak nejak vzchopil a mohlo by to fungovať na podobnom princípe ako Ibra v AC. Ale to si asi len malujem príliš optimisticky, kľudne je možné, že to bude totálny prepadák.

Reagovat
cologneFC

Toho Ibiševiča som tiež nepochopil. A úplne by to zaklincovali, keby teraz nehral zadarmo

Inak s tými starými hráčmi to môže byť zaujímavý ťah. Chcel by som vidieť, že ako by to fungovalo. Z krátkodobého hľadiska to môže byť dobré, ale určite nie z dlhodobého. Tí hráči tam môžu priniesť impulz a to je asi to, čo to mužstvo teraz potrebuje. Aj keď si myslím, že ako impulz poslúžil Kolasinac, toto sa mi už zdá zbytočné. Veď taký Huntelaar hráva iba pár minút v zápasoch (aj ke%d naposledy bol výborný). Som zvedavý ako to vyriešia, budúce kolo ideme k vám

Reagovat
Rudnevs

Tiež som zvedavý, ako to bude fungovať, ale minimálne to vidím ako lepší ťah než keď pred dvoma rokmi, keď na tom bolo Schalke tiež biedne a potrebovalo posily, kúpil v zime Heidel akurát tak tínedžera Matonda za 7 mio. €, pretože sa niekde dopočul, že v Dortmunde to s anglickými mladíkmi vychádza.

Ono Rafinha s Huntelaarom by sa zišli samozrejme aj preto, lebo treba tie posty zalepiť. Na post Rafinhu tam nie je vôbec nikto, keď nerátam zraneného mladíka Ludewiga. A čo ma zarazilo, tak udajne sa o Rafinhu zaujímajú i iní bundesligisti.

Reagovat
Werkrider

Čo tak Ibrahimoviča?

Reagovat
cologneFC

Ten by ich zachránil aj sám

Reagovat
Mönchengladbach

Eric Maxim Choupo-Moting už je fit, čekám koncert Bayernu.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Jardman

*Jean Eric...

Reagovat
Mönchengladbach

Reagovat
DieFohlenBMG

Bailey jinde kluk

Reagovat
JozkokozleJ

Ako je mozne, ze hlavny rozhodca nedostal pokyn z VARu pri ruke Bornauwa? Köln jednoducho pritahuje peripetie s VARom.

Reagovat
stas87

Na Weseru zasa pri standartke zatiahnu za dres Veljkovica, nasleduje roh a po nom Oxford viditelne prisliapne Topraka ale Stegemann penaltu nepiskne, len necha osetrit Topraka. VAR je cudny, ten faul na Topraka skratka bol, na Veljkovica tolko nie.

Reagovat
JozkokozleJ

Ja tomu VARu fandim. Ale niekedy teda cumim.

Reagovat
Jardman

Ať se na mě Roman nezlobí, ale tu střelu musí chytat! Kdyby to nebyl takovej malej zmrd, tak by to měl, Manu by to měl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele