Bundesliga - preview 15. kola

08.01.2021, 08:31, aktualizováno 10.01.2021, 08:53
Previews
Fanoušek Augsburgu (© AFP)
Bielefeld bude letos bojovat o záchranu, potřebuje každý bod a nějaký by rád vydoloval ze souboje s Herthou. Stuttgart patří k nejlepším týmům na trávnících soupeřů a potvrdit to hodlá v Augsburgu...
FC Augsburg - VfB Stuttgart  (neděle 15:30)
Nováček ligy ze Stuttgartu až do půlky prosince prožíval velmi úspěšné období, v úvodních dvanácti kolech prohrál jen ve dvou případech. Jenže během uplynulých tří ligových duelů se jako by zasekl, urval pouhý bod, a potřeboval by tak v Augsburgu najít vzpruhu. Domácí naopak nejsou ve špatném rozpoložení, z minulých tří střetnutí vytěžili slušných šest bodů.

Doposud získali Fuggerstädter o jeden bod více než jejich protivník, souboj dvou sousedů v tabulce by vlastně měl dle papírových předpokladů nabídnout vyrovnané měření sil. "Máme kvalitní tým. Očekávám, že uděláme další krok vpřed," mínil domácí stratég Heiko Herrlich. "Musíme ukázat, že umíme být hladoví. Stuttgart hraje přímočaře, je zábavné ho sledovat."

Augsburg nebude mít stále k dispozici Alfreda Finnbogasona, Jana Morávka ani Fredrika Jensena, jejich návraty na trávník se ovšem brzy očekává. Zraněný je jinak i nadále Raphael Framberger, vykartovaný je aktuálně Jeffrey Gouweleeuw. Otazník pak visí nad startem Madse Pedersena, naopak zcela fit po prodělání nemoci COVID-19 již je André Hahn.

Hostující stratég Pellegrino Matarazzo bude postrádat Hamadiho Al Ghaddiouiho, Maximeho Awoudju, Liliana Egloffa a Clintona Molu. "V posledních několika dnech jsem cítil během tréninku velkou vlnu energie," těšilo stuttgartského lodivoda. "Hráči se velmi těší na nedělní utkání. Augsburg má kompaktní mužstvo, je efektivní při protiútocích," varoval svou kabinu.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Gikiewicz - Oxford, Khedira, Uduokhai - Caligiuri, Strobl, Gruezo, Iago - Richter, Vargas - Niederlechner
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - Endo, Sosa - Wamangituka, Mangala - Castro, Didavi - González
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.77 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arminia Bielefeld - Hertha BSC  (neděle 18:00)
Bielefeld jako nováček sezóny má jasný cíl a tím je záchrana, po necelé polovině soutěže však na tom není úplně nejlépe. V dosavadních čtrnácti zápasech vybojoval deset bodů a nachází se na šestnácté barážové pozici o čtyři body před sedmnáctou Mohučí, na patnáctý Kolín má manko jediného bodu. Teď se pokusí vyzrát na konkurenční Herthu, které se taktéž nedaří podle představ a se šestnácti body jí patří dvanácté místo.

Arminia se vrátila mezi německou smetánku po dlouhých jedenácti letech, mezitím dokonce jednu sezónu působila i ve třetí lize. Po svém návratu zatím zvítězila třikrát a jen jednou remizovala, na konto si k tomu připsala hned deset porážek. Při svém vstupu do nového roku přivítala silný Mönchengladbach a dlouho s ním držela krok, avšak nakonec přeci jen inkasovala a podlehla mu těsně 0:1. Předtím stejným poměrem udolala poslední Schalke.

Na svého nedělního rivala naposledy narazila před více než pěti lety v 1. kole národního poháru a podlehla mu 0:2. "Bude to velmi důležitý zápas, protože na našeho soupeře ztrácíme jen pět bodů a můžeme se k němu výrazně přiblížit. Hertha má ale své nesporné kvality a podle mě patří do horní poloviny Bundesligy, proto nás čeká nelehký úkol. My jsme však připraveni a chceme získat tři body," řekl nabuzený domácí trenér Uwe Neuhaus.

Ten se stále musí obejít bez Niemanna s Voglsammerem, jistotu startu dále nemají Pieper, Prietl, Maier, Laursen či Nilsson. Jeho protějšek Bruno Labbadia má na Bielefeld mnoho vzpomínek, neboť v jeho dresu odehrál hned čtyři sezóny. Ten do tohoto utkání nemůže nasadit Boyatu, Dilrosuna a Leckieho. Po zranění se sice vrátil do plného tréninku Argentinec Ascacíbar, nicméně na trávníky se prozatím ještě nevrací.

Zatímco domácí vyhlásili, že i přes sestupové starosti nijak výrazně nebudou měnit složení kádru, tak Labbadia už přišel o dva hráče. Do londýnského Arsenalu přestoupil mladý obránce Omar Rekik a do maďarského Fehérváru se přesunul útočník Dárdai. "Důležité je, aby hráči táhli za jeden provaz a mohli se na sebe navzájem spolehnout. Konkurence je obrovská, ale všichni věříme, že se zachráníme," nastínil Neuhaus současné plány svého zaměstnavatele.
Arminia Bielefeld - pravděpodobná sestava:
Ortega - Brunner, Pieper, Van der Hoorn, De Medina - Doan, Prietl, Hartel, Gebauer - Klos, Cordova
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Pekarík, Stark, Alderete, Plattenhardt - Darida, Tousart, Guendouzi - Lukebakio, Cordoba, Cunha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.37 - 3.66 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bayer Leverkusen - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Zatímco Brémy mají po další porážce stále pouze čtyřbodový náskok na sestupovou zónu, Leverkusen připravily první dvě prohry v sezoně o vedení v tabulce. Na vedoucí Bayern teď ztrácí pět bodů a to se před něj dostalo ještě RB Lipsko.

"Celý zápas jsme byli všude pozdě. Každý hráč předvedl výkon dost pod svoji úroveň. Eintracht Frakfurt byl lepší a vytvořil si i lepší šance. Vítězství si proto zasloužil. Chtěli jsme hrát dobrý fotbal, ale to není dost dobře možné, když chybí vítězná mentalita. Tu jsme v minulých kolech nepostrádali. Až teď," hodnotil zklamaně Peter Bosz.

Die Werkself byli posledním neporaženým celkem. Jenže před Vánoci smolně padli v klání proti Bayernu. Je pravda, že v této fázi sezony se klubu z BayAreny nevyhýbají zranění. Přesto je základní sestava plná kvalitních hráčů, včetně Nadiema Amiriho, Leona Baileyho či Patricka Schicka, jenž zatím předvádí velice povedené výkony.

Na druhé straně barikády opět nebudou chybět dva čeští reprezentanti, tj. Jiří Pavlenka a Theodor Gebre Selassie. Vedle Milota Rashici nemusí kouč Kohfeldt řešit žádné závažné absence. V dobrém světle se navíc prezentovali Romano Schmid a Eren Dinkci, jenž při svém debutu zařídil výhru nad Mohučí, když byl na trávníku pouhé tři minutky.

Ve vítězném pohárovém klání proti Hannoveru 96 neskóroval a následně v duelu s Unionem Berlín chyběl zcela. Zápas jeho týmu nevyšel, jelikož klub z hlavního města Německa odjel z Weserstadionu se všemi třemi body. "Hráli jsme pasivně, ztráceli míče i osobní souboje. Nic z toho, co jsme si před zápasem řekli, jsme neudělali. Pak se těžko vyhrává," prohlásil kouč Kohfeldt, přičemž nelze vyloučit, že podobná slova zvolí i po střetnutí s Bayerem Leverkusen.

Ve vzájemném klání zvítězil Werder na Weserstadionu naposledy v roce 2016. Od té doby se jednou zrodila remíza a dvakrát se radovali hosté. Naposledy si v květnu odvezli výhru 4:1. A netřeba nijak zvlášť upozorňovat, že i přes ty dvě porážky se očekává, že si domácí ani po této partii v tabulce příliš nepolepší.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - L. Bender, Tah, Tapsoba, Sinkgraven - Baumgartlinger - Wirtz, Amiri - Bailey, Diaby - Schick
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Veljkovic, Toprak, Friedl - Gebre Selassie, M. Eggestein, Augustinsson - Mbom, Möhwald - Sargent, Selke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.49 - 6.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Celek ze Schwarzwald-Stadionu sice vypadnul z DFP-Pokalu se Stuttgartem, nicméně v Bundeslize si půjde pro pátou výhru v řadě. Proti budou Kozli, kteří však stále vrávorají těsně nad sestupovým pásmem.

"Byl to jeden z těch zápasů, kdy se ani jednomu týmu příliš nedaří vytvářet si gólové šance. V zakončení jsme si často počínali nepřesně, což nás sráží už delší dobu. A trochu se obávám, že se to ze dne na den nezlepší. Ztratili jsme vyrovnaný duel. Hráči si však nějakou velkou kritiku nezaslouží," hodnotil po partii s Augsburgem Markus Gisdol.

Jednapadesátiletý kouč je stále bez Sebastiana Anderssona. Ani Anthony Modeste ještě neodehraje po svalovém zranění celých devadesát minut, takže o střílení branek se patrně bude muset starat Ondrej Duda, přestože Tolu Arokodare se zatím prezentoval ve velmi dobrém světle. To samé platí o dalším talentovaném mladíkovi, srbském obránci Sava-Arangel Cesticovi.

Christian Streich také postrádá některé důležité hráče, včetně Janika Haberera, Kwon Chang-Hoona či Jonathana Schmida. Nastoupit nebude moct ani brankářská jednička Mark Flekken, jehož ovšem zastoupí Florian Müller, tedy adekvátní náhrada. V záložní řadě nebude scházet Baptiste Santamaria, jenž by měl vysílat do šancí útočníka Ermedina Demiroviće.

"Bylo to poměrně upracované vítězství. V prvním poločase jsme hráli velmi dobře. Ale ve druhém se nám už zdaleka tolik nevedlo, což bylo jasně vidět. Hoffenhiem má výborný tým. Při stavu 1:3 se stále může stát cokoli, nicméně my jsme si výsledek dokázali pohlídat," nechal se slyšet pětapadesátiletý lodivod, který se v podstatě už stal klubovou legendou.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
F. Müller - Lienhart, K. Schlotterbeck, Gulde - Kübler, Santamaria, Höfler, Günter - Sallai, Grifo - Demirovic
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
T. Horn - Ehizibue, Jorge Meré, Bornauw, Katterbach - Skhiri, Özcan - M. Wolf, Duda, Jakobs - Modeste
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.50 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Union Berlín - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Oba kluby se nacházejí v tabulce v těsném sousedství. Tomu berlínskému patří aktuálně pátá příčka, zatímco Vlci jsou o jednu pozici zpět zásluhou horšího skóre. Vypadá to, že Stadion An der Alten Försterei zažije další pozoruhodnou bitvu.

Naposledy tady domácí nejprve přehráli Dortmund, ale čtyři dny poté je z DFB-Pokalu vyprovodil Paderborn. O minulém víkendu se die Eisernen představili v Brémách a po gólech Sheralda Beckera a Taiwa Awoniyiho zvítězili 2:0. Díky tomu mají po čtrnácti kolech na kontě čtyřiadvacet bodů a předváděnou hrou si na svou stranu získali i nezaujaté diváky a divačky.

"Do hry jsme se dostali velmi brzy. Vyhrávali jsme osobní souboje a hráli jsme velmi kompaktně. Rozhodně jsme prokázali svou kvalitu. Nicméně přesto nám především během úvodního poločasu několikrát scházela přesnost. Jindy jsme zase jednoduché situace řešili zbytečně hekticky. Jinak jsme ovšem byli dobře organizovaní a věřím, že to dokážeme prodat i v dalších zápasech," nechal se slyšet Urs Fischer.

Trenér Unionu přitom stále nemůže do hry nasadit Pohjanpala, Schlotterbecka, Ujaha ani Maxe Kruseho. Grischa Prömel proti Wolfsburgu nenastoupí kvůli karetnímu trestu. Ten už si odpykal Robert Andrich. Andreas Luthe mezi třemi tyčemi podává natolik spolehlivé výkony, že z Liverpoolu zapůjčený Loris Karius sleduje utkání povětšinou jenom z lavičky náhradníků.

Pikantní bude tenhle duel pro Robina Knocheho, který před přestupem do Berlína strávil v klubu z Volkswagen-Areny patnáct roků. Na druhé straně řeší Oliver Glasner spíše problémy s koronavirovou nákazou v týmu, než že by byli hráči zranění či vykartovaní. V tomto směru tvoří výjimku pouze Admir Mehmedi, který však už hlásí návrat. Otázka zní, jestli dopomůže svému zaměstnavateli k bodovému zisku.
Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Luthe - Friedrich, Knoche, F. Hübner - Trimmel, Andrich, C. Lenz - Griesbeck, Ingvartsen - Becker, Awoniyi
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Mbabu, Pongracic, Brooks, Paulo Otavio - X. Schlager, Arnold - R. Baku, Brekalo, R. Steffen - Weghorst
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.16 - 3.35 - 2.44
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Schalke 04 - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Pro domácí musí být opravdu hodně otravné vstřebávat týden co týden zprávy o stále trvající sérii bez ligové výhry. Nutno podotknout, že je vážně hodně zajímavé sledovat, kdy nakonec aktuálně na dně tabulky posazené Schalke své čekání ukončí. A pokud se nechce neslavně zapsat do historických statistik, musí bezpochyby uspět už teď zkraje roku proti Hoffenheimu.

Vsup do toho nového se totiž celku z Gelsenkirchenu nijak nevydařil, před týdnem padl jednoznačně na půdě Herthy. Premiéra novému trenérovi Christianovi Grossovi nevyšla vůbec podle představ, švýcarský stratég každopádně míní situaci napravit při svém debutu ve Veltins-Areně. Jinak se může jeho družina vyrovnat bilanci Tasmanie Berlín z roku 1966.

Berlínský výběr před více jak padesáti lety nevyhrál v rámci nejvyšší německé soutěže v jednatřiceti po sobě jdoucích utkáních. Schalke je v tomto ohledu jen o jeden zápas pozadu. "Musíme si hledat lépe cestu do nebezpečných prostorů," vytyčil jasné cíle domácí lodivod. "Na tréninku jsem našim záložníkům ukázal, jak se posouvat vpřed a zároveň hrát bezpečně."

Die Knappen budou chybět zranění Nassim Boujellab, Kilian Ludewig, Goncalo Paciencia, Salif Sané a Steven Skrzybski. I nadále nejsou absence příjemnou záležitostí, je však potřeba zmínit, že na marodce se postupně místa přece jenom uvolňují. Alespoň tahle zpráva musí Schalke těšit. "Existují pasáže, během nichž musíme hrát odvážněji," uvědomoval si Gross.

Hostující stratég Sebastian Hoeness se se svým mužstvem drží jen v dolní polovině tabulky i kvůli tomu, že v posledních čtyřech ligových případech Die Kraichgauer hned třikrát padli, včetně minulého souboje s Freiburgem. I je dlouhodobě trápí fakt, že nemůžou nasadit nejsilnější možnou sestavu. Se Schalke mimochodem už čtyřikrát za sebou neprohráli.

Kevin Akpoguma, Ermin Bičakčič, Dennis Geiger, Florian Grillitsch, Benjamin Hübner, Pavel Kadeřábek, Haavard Nordtveit, Sebastian Rudy a Kostas Stafylidis, ti všichni nejsou Hoffenheimu k dispozici vlivem různých zdravotních potíží. "Uděláme vše, co je v našich silách, aby naši fanoušci měli co oslavovat. Snažíme se na tom pracovat," zakončil Gross.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Thiaw, Kabak, Nastasič, Kolašinac - Stambouli, Serdar - Schöpf, Uth, Harit - Hoppe
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Posch, Nuhu, Vogt, Sessegnon - Bogarde, Samassekou - Bebou, Kramarič, Baumgartner - Belfodil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.26 - 4.10 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FSV Mainz 05 - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Eintracht zakončil minulý rok vítězstvím nad Augsburgem, na které navázal tříbodovým ziskem proti Leverkusenu. Nutno podotknout, že v obou případech se jednalo spíše o šťastné výsledky, ale na to už se historie ptát nebude. Teď je na programu duel v Opel Areně v Mohuči, kde se domácí pokusí soupeře zaskočit a urvat druhou výhru v sezoně.

Před týdnem to po úvodní pětačtyřicetiminutovce vypadalo, že se v Allianz Areně zrodí senzace. Die Nullfünfer vedli o dvě branky. Jenže po změně stran se nedokázali obhájci titulu a aktuálnímu vítězi Ligy mistrů vzdorovat a domů do spolkové země Porýní-Falc odjížděli s porážkou 2:5, která byla v současné sezoně už jubilejní desátou.

"Utkání jsme měli skvěle rozehrané, bohužel jsme si vedení nedokázali udržet. Zkusili jsme všechno, ale kvalita Bayernu je obrovská. Během týdnu jsem se snažil tým naladit na optimistickou vlnu a věřím, že v dalším zápase předvedeme stejný výkon, jako během úvodního dějství v Mnichově," hodnotil po zápase prozatímní kouč Jan Siewert, od něhož převzal v pondělí otěže Dán Bo Svensson.

Ten nebude moct využít služeb Pierra Kunde Malonga a Levina Öztunaliho. Naopak Robin Zentner zřejmě znovu mezi třemi tyčemi nahradí Finna Dahmena, který si před týdnem prožil bundesligový debut. Novému kouči se vracejí - ať už po zranění či karetním trestu - i další hráči. A navíc může využít Aaróna Martína, jenž přichází na hostování z Celty Vigo.

"Tohle je absolutně zasloužená výhra. Jak z ofenzivního, tak z defenzivního úhlu pohledu. V útoku jsme byli velmi sehraní a dobře jsme bránili. Skoro celý zápas jsme kontrolovali a soupeře jsme do prakticky do ničeho nepustili," hodnotil hodně sebevědomě Adi Hütter, jemuž bude scházet akorát Ragnar Ache. Sebastian Rode po karetním trestu bude připraven nastoupit. Zato Bas Dost už sbalil kufry a vyrazil do Brugg. Na konci měsíce pak Frakfurtu zamává David Abraham a vyrazí zpět do Argentiny. V každém případě co se střetnutí s Mohučí týče, Orli zůstávají favoritem.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - St. Juste, Hack, Niakhaté - Brosinski, Barreiro, Latza, Mwene - Boetius - Quaison, Burkardt
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hasebe, Hinteregger - Durm, Sow, Rode, Kostic - Barkok, Younes - Silva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.78 - 3.88 - 1.99
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RB Lipsko - Borussia Dortmund  (sobota 18:30)
V Bundeslize může po tomto klání dojít na střídání stráží na samotném čele tabulky, protože Bayern v páteční předehrávce nestačil venku na Mönchengladbach. Aby k této skutečnosti mohlo dojít, je potřeba, aby Lipsko zvítězilo. Proti němu ale stane jiný z německých gigantů, Dortmund přitom potřebuje sbírat body kvůli udržení se v první čtyřce průběžného pořadí.

Mnoho šancí na předskočení bavorského klubu nebude. A právě Die Roten Bullen mají ideální příležitost zaútočit na mnichovský výběr, jelikož v této chvíli disponují ziskem jen o dva body menším. "Pro mě je velmi důležité, abychom byli v obranné činnosti stejní jako v posledních týdnech. Tenhle faktor bude klíčem k úspěchu," myslel si Julian Nagelsmann.

Domácí stratég na kompaktní defenzívu hodně spoléhá. Vždyť jeho svěřenci v dosavadních čtrnácti utkáních v lize jen devětkrát inkasovali a mají v tomto ohledu vůbec nejlepší čísla. Přitom rovnou třetinu z nich inkasovali zkraje prosince ve šlágru kola na půdě Bayernu, kde nakonec divoce plichtili. "Svou roli bude hrát nyní i proměňování šancí," dodal Nagelsmann.

Jeho mužstvo je aktuálně ve velmi dobré formě, napříč všemi soutěžemi už devětkrát v řadě neprohrálo, sedmkrát přitom za toto období zvítězilo. "Nastoupíme proti špičkovému týmu. Nemůžeme si myslet, že se do gólových možností dostaneme pravidelně," varoval lipský lodivod. "Chceme ukázat mnohem větší přehled, než tomu bylo proti BVB loni v červnu."

Lipsko se i nadále musí potýkat s nepříjemnou marodkou, chybět mu zřejmě budou Benjamin Henrichs, Justin Kluivert, Ibrahima Konaté, Konrad Laimer, Christopher Nkunku či Dominik Szoboszlai. "Samozřejmě je velmi náročné zvládat tenhle celý nabitý program. Ovšem když se vyhraje, snadněji se všechno vstřebává, než když se prohraje," uvědomoval si Nagelsmann.

Borussia je v současné chvíli v jakési přechodné době, stále si totiž zvyká na nové pořádky dočasně zvoleného trenéra Edina Terzice, který nahradil před vánočními svátky Luciena Favreho. Vstup do nového roku hostům každopádně vyšel, doma skolili těžko porazitelný Wolfsburg, vítali taktéž zpět útočníka Erlinga Haalanda, který by měl být již stoprocentně fit.

V posledních letech představovalo Lipsko pro Dortmund poměrně oblíbeného protivníka, v minulých čtyřech případech hned třikrát zvítězili Die Schwarzgelben. "Borussia má neuvěřitelně talentovaný mančaft. Má ohromnou kvalitu obzvláště v poslední fázi útoků, je nebezpečná také ze standardních situací. A navíc je zdravý Haaland," povídal Nagelsmann.

Hostům by jistojistě měli chybět pouze Thorgan Hazard a Marcel Schmelzer, určité zdravotní trable měl Youssoufa Moukoko, avšak ten už se navrátil do tréninkového procesu. "Budeme muset investovat do zápasu hodně energie, abychom pokračovali v sérii neporazitelnosti," říkal Nagelsmann. "Mentálně je moje družina silná. Z tempa bychom neměli vypadnout."
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Orban, Upamecano, Halstenberg - Adams, Sabitzer, Kampl, Angeliňo - Haidara, Daniel Olmo - Forsberg
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Meunier, Akanji, Hummels, Raphaël Guerreiro - Witsel, Delaney - Sancho, Reus, Reyna - Haaland
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.66 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Mönchengladbach - Bayern Mnichov  (pátek 20:30)
Bayern prožil v Bundeslize menší výsledkovou krizi na přelomu listopadu a prosince, ta je ovšem, zdá se, již zapomenuta. Aktuálně má na svém kontě tři vítězství v řadě, naposledy se rozstřílel proti Mohuči, teď by ho ovšem nemusela čekat tak jednoduchá práce. Zavítá totiž do Mönchengladbachu, který je v tabulce v současné chvíli sedmý, na jehož půdě předloni padl.

Domácí v letech minulých nepředstavovali pro bavorského giganta vážně vůbec oblíbeného soka. A v posledních šesti případech hned třikrát Stern des Südens skolili. "Moc dobře víme, o čem zápasy s nimi byly," řekl k soupeři hostující stratég Hans-Dieter Flick. Jeho tým by neměl usínat na vavřínech, zezadu se na něj tlačí hlavně Lipsko, které ztrácí pouhé dva body.

Hosté v posledních devíti ligových zápasech vždy inkasovali aspoň jednu branku, dokázali ale pokaždé minimálně remizovat. "Neradi doháníme nějakou ztrátu, musíme se zlepšit," mínil Flick. "Nynější výhra nad Gladbachem by byla dvojnásob důležitá. Udrželi bychom vedení a odskočili rovněž jednomu z konkurentů, protože Lipsko a Dortmund hrají v sobotu spolu."

Svěřencům kouče Marca Roseho se sice v prosinci nijak nedařilo, z možných dvanácti bodů urvali pouhé tři, na vstup do roku 2021 si však nemohli stěžovat, neboť svou sérii čtyř zápasů bez vítězství utnuli v souboji na hřišti Bielefeldu. Stále tak atakují příčky zajišťující evropské poháry pro následující ročník. "Mají opravdu hodně individuálních kvalit," podotýkal Flick.

Die Fohlen budou postrádat Valentina Lazara, jehož trápí svalové problémy, k dispozici jim nebude ani Famana Quizera, který se zotavuje po operaci ramene, Rocco Reitz má problémy s pánví a Marcus Thuram je vykartovaný. "Náš protivník statečně útočí, ve finální fázi ataků se umí semknout. Velmi chválím jeho způsob hry. Potřebujeme být energičtí," dodal Flick.

Bayernu zůstává na marodce Tanguy Kouassi, lehké zdravotní trable má Serge Gnabry, jehož start je tak nejistý, naopak připravený by měl být Kingsley Coman. "Musíme držet své šance nad vodou co nejdéle. Chceme bodovat, taková skutečnost by byla pro naší situaci klíčová," burcoval Rose. "Potřebujeme být efektivní a využívat naše příležitosti," vytyčil jasné cíle.

Borussia zatím v domácím prostředí ze sedmi utkání našla letos pouze jednoho přemožitele, pár dnů před vánočními svátky v Borussia-Parku uspěli naplno fotbalisté Hoffenheimu. "Bayern je v dobré formě, byť v předchozích týdnech obdržel docela dost gólů," připomínal Rose. "Musíme mít víru sami v sebe. Když budeme mít dobrý den, můžeme hodně ubližovat."
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Lainer, Ginter, Elvedi, Bensebaini - Kramer, Neuhaus - Hofmann, Stindl, Plea - Embolo
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Süle, Boateng, Alaba, Davies - Goretzka, Kimmich - Sané, Müller, Coman - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.94 - 4.72 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov14103144:2133
2.RB Lipsko1494125:931
3.Bayer Leverkusen1484229:1428
4.Borussia Dortmund1481528:1825
5.Union Berlín1466229:1824
6.VfL Wolfsburg1466220:1524
7.Borussia Mönchengladbach1456325:2221
8.Eintracht Frankfurt1448223:2320
9.SC Freiburg1455423:2420
10.FC Augsburg1454516:1919
11.VfB Stuttgart1446426:2118
12.Hertha BSC1444623:2416
13.TSG Hoffenheim1443722:2615
14.Werder Brémy1435616:2314
15.1. FC Köln1425713:2211
16.Arminia Bielefeld1431109:2410
17.1. FSV Mainz 0514131014:316
18.Schalke 041404108:394

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (82)

Přidat komentář
bobis21

Sice doufám že po opadnutí té únavy z LM, která byla v prosinci evidentní, půjdou výsledky nahoru, ale dnes nic moc nečekám. Snad to aspoň bude dobrý fotbal.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
AC Sparta Praha good

Gladbach - Bayern 1:3

Reagovat
JackDaniels.

Ja skúsim 0:4

Reagovat
johnn

2:2 alebo 2:1

Reagovat
andrew96

Fohlen zajímavé rozestavení. Že by lehká inspirace od Mohuče z minulého týdne?

Reagovat
smazaný uživatel

Ma někdo link pls?

Reagovat
Müllered

Která mrdka vymyslela, že to bude na Digisport 3, když na 1 a 2 nic nedávají...

Reagovat
Heresy

fanda prumer leag

Reagovat
Müllered

No jo, on je ten jejich blbej pohár. T-Mobile má až digisport 5-8. Platím 800 za TV a nemůžu najít stream...

Reagovat
Heresy

Vyser se na ne.. Na bundes mam chanci.. A na LM O2.. doufam ze casem se mi bundes vrati do nabidky na O2..

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrej curak ten obrance. Jak tohle muze nekoho napadnout? Okamzite bych ho poslal do pici.

Reagovat
Minister

Je šanca, žeby Laci Benes začal v Gladbachu pravidelne nastupovať? Nebolo by pre neho lepšie ísť niekam hosťovať alebo prestúpiť natrvalo?

Reagovat
Shevchenko

5-7 %

Reagovat
Minister

Reagovat
Freedo

Reagovat
JozkokozleJ

Neposlu ho teraz prec, len ti hraci na jeho poste su tiez dost skleneni (az na Neuhausa).

Reagovat
andrew96

Fantastický Goretzka.

Reagovat
blaugrana

To si Bayern robi pi.....?

Reagovat
JozkokozleJ

Mne to prislo ako faul na Kimmicha pred golom na 2:2. Hofmann v zakonceni suverenny.

Reagovat
JozkokozleJ

Pozeram opakovacku, nebol to faul.

Reagovat
Jardman

Loni jsme dostali 32 gólů, kolik letos? Přitom ta obrana je stejná, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Vzdyt to braneni to je strasny. Divim se, ze tak malo tymu toho vyuziva. Kazdej balon za obranu je pruser.

Reagovat
Müllered

Najdu stream a z 0:2, je to 2:2. To je večer.

Proč zase nehraje Lucas? Jediný obránce co měl na podzim stabilní formu, je potřeba ho dostat na úroveň ostatních... Pavard zase založil akci Gladbachu u první branky...

Reagovat
Bayern +

Lucasa nechápem, Süle dnes nabíja bielym hráčom jedna radosť.

Reagovat
Rudnevs

rasista

Reagovat
Müllered

Süle

Reagovat
Bayern +

Fakt už len Upamecano alebo momentálne odsunutý Laporte budú liek na tú našu komédiu v obrane?

Reagovat
20fredy20

A co bude ked este odide Alaba.

Reagovat
Seydou Doumbia

Laporte je zraněn + Stones na chvílí chytil formu...věřím že se do základu zas dostane...taky je dost skleněný takže pro Baya žádná výhra

Reagovat
db18

Stejně bude hrát Boateng s Alabou, i když ani jeden už nebude pod smlouvou...

Reagovat
blaugrana

uzasne, to je fakt sen

Reagovat
andrew96

Neuer chytá očima? Určitě nebyl zcela bez šance.

Reagovat
smazaný uživatel

dnes už to Bayern neotočí

Reagovat
Jardman

A co říkáte na Costu? Ten se mi zdá jen do počtu a ani se nesnaží

Reagovat
Müllered

Nesnáším ty jeho brainlagy, kdy se zastaví a rozmýšlí co udělá...

Reagovat
smazaný uživatel

Upamecano pls

Reagovat
20fredy20

Dneska absolutne zasluzene, poprosim Hansi dalsi zapas na kraj Kimmich, do stredu Roca a na stopera Hernandez lebo zase dostaneme tak 3 goly

Reagovat
lajka30

Superstar Davies nějak odpadl ne?

Reagovat
Dan Gubić

Výborná hra Bayernu ak sa Liverpool dostane do finále LM proti tomuto Bayernu tak nemá šancu.

Reagovat
Oli99

OT: Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli nemáte někdo zkušenosti se studiem trenérských licencí UEFA Grassroots C, Licence UEFA B, Licence UEFA A nebo dokonce Licence Trenér mládeže UEFA A... Díky

Reagovat
Rišty

mám béčko, co potřebuješ?

Reagovat
Oli99

Jen se chci zeptat jestli to bylo náročný a kde sis ji udělal?

Reagovat
Rišty

hele céčko bylo dříve easy peazy na jeden víkend, dnes je to na delší dobu, ale myslím, že zrovna teď se dá nějaká obdoba céčka udělat i onlajn... béčko už je náročnější, teď si ho dělá kolega, zabere to dost víkendů... na áčko se chystám na podzim, jenže dostat se tam je složitější, jelikož už musíš projít přijímačkami a tam dle zásady "s každým jsme si rovni, ale s někým rovnější" dostávají přednost bývalé profikopačky (ofiko máš předem více bodů, pokud jsi hrál vyšší soutěž, body ti přibývají od divize), ještě něco? jo, já to dělal v karlovarském kraji

Reagovat
Oli99

A výšku k tomu potřebuješ? Jinak díky

Reagovat
Oli99

A ještě jestli je jedno, kdy to budu dělat? Jestli nejsou stanovený termíny

Reagovat
Rišty

termíny bývají na podzim, výšku nepotřebuješ, záleží, kde se přihlásíš...

Reagovat
Oli99

Díky

Reagovat
Nickname 9

Teď je potřeba najít ideální rozestavení, naprosto nechápu proč nehraje Lucas.... na podzim náš nejlepší obránce

Ještě se pokusit získat nějakého kvalitního stopera.... Třeba toho Laporteho na hostovačku do konce sezony. V létě pak Upamecano, Zakaria a Neuhaus a zas to půjde

Reagovat
andrew96
Reagovat
JozkokozleJ

Skoda, myslim, ze sa tam este dali zakomponovat hamburger a norimberske parky.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem zvědavej jestli bude Schick zase marnej jak minule

Reagovat
db18

Jestli to nezvládne Schalke zlomit dneska, tak už nikdy...

Reagovat
DieFohlenBMG

PSchicky má nervíky

Reagovat
Rudnevs

Eeej Schalke 1:0 Ale Hoffe je lepšie a malo viac šancí, takže uvidíme no

Reagovat
db18

Mne naopak Hoffenheim přijde dost marný. Aspoň herně, i když šancí měli hodně. Tam ale Fährmann podržel (i když pomohlo štěstí, když při vyrážení nebyl připraven nikdo na dorážku, protože to často šlo doprostřed pole)

Reagovat
Arne

Velká gratulace

Reagovat
Salfovic

Schalke nechce rekord

Reagovat
smazaný uživatel

Teď je na Hofe 6,2 tak to bude zajímavější

Reagovat
smazaný uživatel

Trošku ho tam Schick nechal, co?

Reagovat
andrew96

WTF

Reagovat
Manik...

Schalke hattrick v gólech, hattrick v asistencích.

Reagovat
DieFohlenBMG

Schalke: New Hoppe

Reagovat
Freedo

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
cubinho

Schick

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke nul fýr!

Reagovat
DieFohlenBMG

Jasná penalta pro Leverkusen. VAR?

Reagovat
adoxx

VAR jasná penalta

Reagovat
smazaný uživatel

Kdy už se něco stane v Kolnu vždyť už rok hrajou úplnou tužku a stále nic.Nemají koule vyhodit vyhodit trenéra? Herní pojetí je taky hrůza máme našláplo do 2 Bl a s tímto mužstvem tak na střed tabulky.https://youtu.be/wvuclaM9TGY

Reagovat
Jardman

Geniální akce Dortmundek

Reagovat
REPLIKATOR

Haaland Celou akci rozjel i dokončil

Reagovat
smazaný uživatel

Čo to Lipsko ? Prvý polčas Dortmund ani jedna strela a v druhom drtia Lipsko jedna radosť.

Reagovat
REPLIKATOR

dortmundská past

Reagovat
smazaný uživatel

Sancho - Haaland - Reus, to je velká síla. Dortmund je zpět.

Reagovat
Nickname 9

Ale už je pozdě, nás už nedotáhnou

Reagovat
REPLIKATOR

Sorloth 1. gól v lize po 14 zápasech Hlavně že už nechtěli Schicka.

Reagovat
Reggie

Reagovat
herbage

Sörloth byl totiž za hubičku (20 mega), kdežto Schick stál balík (26,5)

Reagovat
Freedo

Akorát jen 3/14 hrál v základu, jinak tam stabilně chodí na posledních 15-20 minut. Docela trapas.

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Bayern

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele