play off - osmifinále
26.06.2010 20:30 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:1, 1:1)

Reportáž

Ghana v prodloužení udolala USA a zahraje si čtvrtfinále

Ghana využila dvou pochybení v americké defenzívě a po prodloužení tak zajišťuje své zemi dosud nevídaný úspěch. Svěřenci trenéra Rajevace postupují přes bojovné Američany do čtvrtfinále, kde je čeká výborně hrající Uruguay. Bob Bradley už potřetí osud nezvrátil a balí si kufry domů s razítkem týmu, který se dostal mezi šestnáct nejlepších reprezentací světa.

První poločas vcelku bez problémů drželi ve své režii hráči Ghany. Až na jednu chybu nedovolili soupeři téměř nic, naopak hráči jako Asamoah a Boateng se snažili zvýšit své brzké vedení střelami z dálky.

Po změně stran byl ke zhlédnutí úplně jiný obrázek. Američané si vytvořili velké množství šancí a Ghaňany k ničemu nepouštěli. Jenže gól dokázali dát pouze z penalty a šlo se tak do prodloužení.

Prodloužení jakoby zase vše změnilo. Už po třech minutách se nedorozuměla dvojice DeMerit - Bocanegra a Ghana byla opět o kus blíže postupu, který nakonec uhájila.

Od úvodního hvizdu šlo vidět, že se týmy budou snažit vstřelit rychlý gól. A přišla šestá minuta a chyba v americké rozehrávce. Clark ztratil míč, který ukořistil Kevin-Prince Boateng a hnal se až do vápna. Ustupující DeMerit mu v tom zas až tolik nebránil a ghanský záložník svou levačkou poslal míč k bližší tyči. Howard už nestihl zareagovat.

Kdo by snad čekal, že se Američané vrhnou do tlaku, byl na omylu. Ghaňané byli jasně lepší, a poučeni Uruguayí, útočili, jako by sami ztráceli. V 18. minutě tak z přímého kopu zahrozil Asamoah Gyan, ale zkušený Howard dokázal střelu zpoza vápna vyrazit. Dlouho se pak hrála vyrovnaná bitva, kterou chvílemi prostřihával dalekonosný pokus Ghaňanů.

Až pět minut po půlhodině hry zachyboval mladičký Mensah, Dempsey nahrál do uličky Findleymu, který se najednou objevil ve vápně sám před brankářem. Jenže na střelu mezi nohy Kingson dokázal zareagovat a reflexivním zákrokem levačkou vyrazil. Ztrestání odmítl dvě minuty poté Kwadwo Asamoah, který mohl využít pasu po chybě DeMerita, ale z pár metrů nepřekonal výborného Howarda. Do šatny tak šli Ghaňané s jednogólovým náskokem.

Do druhé půle vstoupili Američané ve velkém tempu a po dvou minutách posílal do obrovské šance Altidore Feilhabera, který se snažil levačkou poslat míč do protipohybu brankáře, ale Kingson skvělý zákrokem stihl vyrazit.

Jinak si však svěřenci trenéra Bradleyho žádný souvislý tlak vytvořit nedokázali. Bědovat tak mohli na rozhodčího přesně po hodině hry, kdy neodpískal jasný faul na Feilhabera na hranici šestnáctky od Jonathana Mensaha. Jenže uběhly dvě minuty a chytrý Dempsey si došel pro penaltu po faulu od stejného hráče. Landon Donovan pak poslal míč od levé tyče do branky, Kingson se mohl od té pravé pouze dívat.

Brzy poté mohl dílo ghanské zkázy dokonat Altidore, nicméně před ním stihl o zlomek vteřiny dříve zasáhnout míč vybíhající Kingson a jasnou gólovku mu tak zmařit. Čtvrt hodiny před koncem poslal Altidore do stoprocentní šance Bradleyho, který sám z hloubi vápna střílel po zemi. Jenže proti nedůrazné střele si stihl ghanský brankář včas lehnout.

V 80. minutě šel do souboje John Mensah s Altidorem, americký útočník nakonec stihl ještě v pádu vystřelit, zamířit už ne. Na druhé straně alespoň trochu vzruchu přinesl Gyan Asamoah, svou hlavičkou se ovšem také mezi tři tyče netrefil. Závěrečnou zvýšenou aktivitu Afričanů už gól neokořenil, šlo se tak do prodloužení.

Na začátek utkání dal už po třech minutách extra času vzpomenout Asamoah Gyan, který dostal pas mezi dva stopery, ustál "tělo" od Bocanegry a tvrdou ranou pod břevno zavěsil do americké sítě. Brzy poté přišly dva nebezpečné centry do vápna Ghany, jenže po prvním střílel Feilhaber pouze do Mensaha a po druhém hlavičkoval Edu vedle.

Druhá půle prodloužení byla samozřejmě ve znamení dobývání afrického vápna. Jenže reprezentanti USA si nedokázali vytvořit ani jednu větší gólovou příležitost. Střely končily zablokovány, šestnáctka Ghany totiž byla dokonale zahuštěna. Až v nastaveném čase střílel po odraženém centru těsně mimo zpoza vápna Bradley. Ghana tak dokázala po celou půlhodinu hry vedení udržet a Američany ze šampionátu vyřadit.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (404)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele