play off - čtvrtfinále
02.07.2010 20:30 CET
1 : 1
4:2 pen.
(0:1, 1:1)

Reportáž

Ghana byla blízko vítězství, postup po penaltách ale slaví Uruguay!

Podruhé na turnaji musely rozhodnout o postupujícím až pokutové kopy. V dnešním souboji Ghany s Uruguají totiž po devadesáti minutách svítil stav 1:1, nic se na tom nezměnilo ani v prodloužení, a proto na řadu přišly penalty. V těch měli více štěstí fotbalisté Uruguaye, kteří vyhráli 4:2.

Obě země pochopitelně cítily obrovskou příležitost na proniknutí mezi nejlepší čtyřku světa, a proto bylo jejich primárním cílem nevytvořit nějakou zbytečnou minelu, kterou by mohl soupeř využít. Začátek tak podle očekávání přinesl opatrný fotbal bez výraznějších šancí.

Úvodní desetiminutovka nabídla jen dvě hodně nepřesné dalekonosné rány. Neúspěšně pálili Arévalo a na druhé straně Kwadwo Asamoah. Ghanský gólman Kingson musel poprvé zakročit až proti střele Suáreze z velkého úhlu. Žádné komplikace ale nepřipustil a míč bez problémů lapil.

Uruguay působila na první pohled aktivněji, jenže její ofenzivní výlety jí zrovna nevycházely podle představ. Většinou jen vybojovala rohový kop, ovšem v 18. minutě po jednom z nich přišla zajímavá šance. Poměrně nízký centr Forlána přizvednul Cavani a od hrudi Mensaha se míč odrazil směrem na bránu Ghany. Gólman Kingson však včas zasáhnul.

Kromě často kouskované hry jsme mohli vidět také urputnou defenzívu Ghany, která se bránila zuby nehty. Po zhruba půlhodině ale konečně vystrčila své drápy a výsledkem byly dvě velké šance. Po centru Muntariho nejprve hlavičkoval nepřesně Vorsah, o malou chvíli později vedl útok Afričanů Kevin-Prince Boateng, na hranici šestnáctky přihrál Gyanovi, který jen o pár centimetrů minul levou tyčku Muslerovy brány.

Ghanu tyto příležitosti nabudily a vycítila šanci na vstřelení branky. Blízko byl dále například Muntari, jenže také jeho hlavička postrádala přesnost. Krásný fotbalový moment přišel těsně před přestávkou. Po centru na hranici malého vápna předvedl pěkné nůžky Boateng, avšak netrefil bránu. Pasivita Uruguaye byla po zásluze potrestána. V nastaveném čase napřáhnul nečekaně zhruba z 35 metrů Muntari a nádhernou ranou překonal Musleru - 0:1.

Hned na začátku druhé půle si snažil vymodlit penaltu pronikající útočník Cavani, jenže rozhodčí byl neoblomný a nechal pokračovat ve hře. Ghana sice Uruguay k ničemu nepustila, v 55. minutě ovšem z ničeho nic inkasovala. Paintsil fauloval Fucila a daroval Jihoameričanům přímý kop. Jeho exekuce se ujal zkušený Diego Forlán a dokázal skórovat - 1:1. Brankář Kingson se na míč natahoval marně.

Brzy však mohly jít Černé hvězdy opět do vedení. Muslera neudržel střelu Gyana a nabídnul Muntarimu možnost dorážky. Obránce Pereira ale nakonec zasáhnul včas. Do střeleckých statistik se málem zapsal také Luis Suárez, jenže po parádním centru Forlána netrefil z první odkrytou bránu.

Kanonýr Ajaxu Amsterdam byl nebezpečných i v následujících momentech. V 71. minutě mu perfektně přiťukl míč Lodeiro, tentokrát ale narazil na bezchybného Kingsona. Ke konfrontaci těchto dvou borců došlo i o pět minut později a opět vyšel ze souboje vítězně ghanský gólman. Obě země sice chtěly rozhodnout ještě v základní hrací době, to jim ovšem nevyšlo.

Některým hráčům už očividně docházely síly, a tak hra nenabídla v první polovině prodloužení žádné výrazné tempo, natož stoprocentní gólové šance. Za zmínku stojí snad jen zblokovaná střela Gyana. Ani po změně stran nepřišla žádná změna. Nějaké dlouhé kombinace, případně rychlé brejky nebyly téměř k vidění.

Ve 124. minutě pálil nepřesně z těžké pozice Forlán. Hned z protiútoku ale málem přišla pro Uruguay pohroma. V souboji s Gyanem totiž nepříliš jistě odkopnul míč zkušený Scotti a poslal jej jen těsně okolo tyčky. Rozhodnout mohl Boateng, jeho hlavička ale neměla přesnost. V samotném závěru ovšem přišly skutečně infarktové momenty. Po řadě střel zahrál na brankové čáře očividně rukou Suárez a viděl červenou kartu. Rozhodčí pochopitelně odpískal penaltu. Rozhodnout chtěl Asamoah Gyan, jenže neudržel nervy na uzdě a trefil břevno!

Hrdinou penaltového rozstřelu se stal uruguayský brankář Muslera, který lapil hned dvě penalty Ghany. Zuby si na něm vylámal jak Mensah, tak i Adiyah. V rozhodující moment se naopak nemýlil Abreu. Ghana po pokutových kopech prohrála nakonec 2:4.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (548)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele