základní skupiny - skupina D, 1. kolo
13.06.2010 16:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Ghana vykročila do šampionátu vítězstvím proti Srbsku

První ze dvou dnešních zápasů skupiny D skončilo mírně překvapivou výhrou Ghaňanů nad Srby. Po nudném průběhu první půle byl africký výběr po obrátce o něco lepší a o jeho tříbodovém zisku rozhodl šest minut před koncem Asamoah Gyan, který proměnil penaltu...

Zahajovací utkání skupiny D mezi Srbskem a Ghanou nabídlo velmi nezáživný první poločas. Oba týmy si uvědomovaly důležitost úvodního souboje a velmi zodpovědně bránily.

Nebylo divu, že zajímavé momenty vznikaly po standardních situacích. Jako první vážněji zahrozili Ghaňané, ale Mensah se v dobré pozici k hlavičce neprosadil. Srbové kontrovali vtipně rozehraným signálem, který ztroskotal na zpracování Panteliće a tvrdé střele obránce Kolarova, která Kingsona v ghanské brance pořádně vystrašila. Během prvního dějství se oba celky také pokoušely o střely ze střední vzdálenosti, které s míčem Jabulani mohou nadělat brankářům pořádné problémy, žádná z nich ale gólové parametry neměla.

Zatímco první pětačtyřicetiminutovka diváky uspávala, po změně stran se s vyloženými šancemi roztrhl pytel. První vážnější příležitost celého utkání si vypracovala v 54. minutě Ghana. Centr Asamoaha Gyana směřující na zadní tyč našel Ayewa, na kterého pozapomněl strážce Vidić, a jeho hlavička jen těsně minula srbskou svatyni. Energičtí Ghaňané v této fázi utkání Antićův tým přehrávali a v 60. minutě orazítkoval Asamoah Gyan hlavou tyčku.

Výkon Srbů se zvedl s příchodem Danka Lazoviće a paradoxně i vyloučením Aleksandara Lukoviće v 74. minutě po zbytečné druhé žluté kartě. Právě útočník Zenitu Petrohrad Lazović byl na začátku akce, která málem znamenala úvodní gól do sítě Ghany. Miloš Krasić ale v posledních měsících hraje úplně z formy, svůj mdlý výkon korunoval nepříliš dobře umístěnou střelou z vyložené pozice a nechal jen vyniknout gólmana Ghany Kingsona. O tři minuty později Ivanović na útočném výletě pálil těsně nad branku.

Rozhodující moment utkání přinesla 84. minuta, kdy střídající Srb Zdravko Kuzmanović zahrál ve vlastním pokutovém území rukou a sudí Héctor Baldassi neváhal s odpískáním pokutového kopu. Penaltu, na rozdíl od čtyři roky starého souboje proti České republice, zkušeně proměnil Asamoah Gyan a africký výběr vedl 1:0.

O deseti hrající Srbové se ve zbývajících minutách na nic nezmohli a ještě mohli podruhé inkasovat z kopačky Asamoaha Gyana, útočník Stade Rennes ale tentokrát orazítkoval tyč. Zatímco Ghana slaví těsné vítězství, Srbové mají o čem přemýšlet, dnešní výkon by na postup z náročné skupiny D nestačil ani náhodou.

Autor: David Kubáň

Komentáře (565)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele