play off - osmifinále
29.06.2010 20:30 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Mistři Evropy si poradili s Portugalskem a postupují

Poslední osmifinálové utkání na šampionátu obstarali sousedé z Pyrenejského poloostrova. Duel Španělska s Portugalskem dokázali zaslouženě vyhrát úřadující mistři Evropy ze Španělska a to nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. O jediný gól zápasu se postaral kdo jiný než David Villa.

Už úvod zápasu nám naznačil, jakým směrem se chtějí mistři Evropy v tomto duelu vydat. Hned v 1. minutě prověřil velmi povedenou střelou Eduardovy rukavice Fernando Torres a gólman Portugalska měl hodně co dělat, aby udržel čistý štít. O dvě minuty později zkoušel podobné štěstí parťák Torrese v útoku David Villa, který střílel zpoza šestnáctky a chtěl překvapit Eduarda. Ten však byl znovu na místě a znovu vyrazil.

David Villa byl od začátku při chuti a svou další střelou znovu značně vystrašil portugalské fandy. Eduardo se v úvodu utkání rozhodně nenudil a i s tímto pokusem si poradil na jedničku. Další pokus přišel z rohového kopu, kdy nahrával Xavi na volného Torrese. Ten ale svou střelu tentokrát poslal nad branku.

Ve 21. minutě zahrozili poprvé také Portugalci a to hned dvojnásob. Po skvělé akci nejprve pálil Tiago, Casillas míč vyrazil velmi nepřesvědčivým způsobem pouze před sebe a ještě musel hasit druhou situaci před nabíhajícím Hugo Almeidou. Z přímého volného kopu zahrozil Ronaldo. Jeho rotovanou střelu Casillas napoprvé nezkrotil a tak museli celou situaci hasit obránci Španělska, jmenovitě Puyol s Piquem.

Ke konci prvního poločasu zahrozili Portugalci také ze vzduchu. Centr Raúla Meirelese přistál na hlavě Huga Almeidy, který byl ale bráněn Puyolem a nedokázal svůj pokus přesně umístit. V závěru prvního dějství se Portugalsko otřepalo a do veliké šance se dostával Simao, který dostal kolmici od Tiaga. Naštěstí pro Španělsko včas vyběhnul Iker Casillas a stihnul zasáhnout. Poté ještě zkoušel štěstí hlavičkou Tiago po centru velmi aktivního Coentraa, ale ani tento pokus se neujal větší důležitostí a oba týmy tak šly do kabin za bezbrankového stavu.

Největší šance dosavadního průběhu utkání přišla ve druhém poločase od Portugalců. Míč zavezl po straně Hugo Almeida a snažil se protlačit centr do pokutového území, ten byl tečovaný Puyolem a málem skončil za zády gólmana Casillase. V 59. minutě vystřídal nevýrazného Fernanda Torrese Fernando Llorente a hned se uvedl obrovskou šancí. Naběhl si do pokutového území a na vynikající pas si naskočil rybičkou, kterou ale poslal pouze doprostřed branky, kde stál připravený Eduardo.

Poté přišly momenty nejlepšího střelce Španělska Davida Villy. Nejprve v 61. minutě zavezl balón svou typickou akcí zleva do středu hřiště a nebezpečnou ranou zpoza pokutového území jen těsně minul zadní tyč Eduardovy branky. O dvě minuty už se však útočník Barcelony radoval z gólu. Skvělou kombinační akci Španělska zakončil Iniesta skvělým pasem na Davida Villu, který z bezprostřední blízkosti nadvakrát překonal Eduarda - 1:0.

V této fázi hry byli mistři Evropy jasně lepším týmem a zvýšit své vedení mohli o pár minut později. Velmi útočný Sergio Ramos poprvé v zápase vymíchal skvěle hrajícího Contreaa a levačkou parádně střílel na zadní tyč. Eduardo jeho pokus vyrazil pouze s velkými obtížemi na roh. Španělé drželi tradičně balón na svých kopačkách a Portugalci se prakticky nedostali do souvislé kombinace. V 77. minutě o sobě znovu dal vědět David Villa, který z dálky nebezpečně prověřil připraveného Eduarda.

Ještě před svým vystřídáním stihl David Villa nahrát do slušné šance Llorentemu, který svou tečí jen těsně minul Eduardovu branku. V 89. minutě šli Portugalci do oslabení. Ricardo Costa udeřil v pokutovém území Španělska loktem do obličeje Capdevilu a dostal červenou kartu. V nastaveném čase se už nic zajímavého neudálo a tak utkání skončilo zaslouženým vítězstvím Španělska v poměru 1:0.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (551)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele