základní skupiny - skupina H, 2. kolo
21.06.2010 20:30 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Španělé porazili Honduras a udrželi si šanci na postup

Ve druhém kole skupiny H dokázali mistři Evropy ze Španělska po propadáku z úvodu šampionátu zvládnout zápas proti Hondurasu a zvítězili po jasném průběhu 2:0. O oba góly se postaral útočník David Villa, který se mohl blýsknout hattrickem, ale ve druhém poločase neproměnil pokutový kop.

Od samého začátku zápasu začali Španělé potvrzovat svou roli favorita a svou klasickou hrou, při které se snaží co nejdéle držet míč na svých kopačkách, dělali problémy hráčům soupeře. První větší přišel pro obranu Hondurasu v 7. minutě, kdy přijal balón ve středu hřiště David Villa a dalekonosnou ranou trefil břevno Valladaresovy branky.

V další situaci se ocitl v zajímavé pozici Sergio Ramos, který si naběhl na centr Xaviho a tváří v tvář gólmanovi Hondurasu nedokázal balón přesně usměrnit mezi tři tyče. Gólman Valladares se při této situaci lehce zranil, ale v utkání pokračoval bez problémů dál. V další příležitosti se znovu ukázal David Villa, který se uvolnil svou typickou kličkou přes Mendozu a nebezpečně vypálil na zadní tyč. Jeho střela bohužel pro Španělsko minula branku o několik metrů.

Honduras se osmělil v 17. minutě. Při přímočaré akci nedokázala obrana Španělska zachytit lob Palaciose a Suazo jen těsně nedoběhl tento balón před vyběhnuvším Casillasem. V další brejkové situaci však Honduras zaváhal a poprvé inkasoval. David Villa dostal míč na lajně, uvolnil se do pokutového území přes dva hráče soupeře a tam se mu podařilo střelou v pádu přes obránce Cháveze trefit horní růžek Valladeresovy branky - 1:0.

Ve třetí čtvrthodince prvního poločasu přišly momenty také pro Fernanda Torrese. Nejprve hlavičkoval osamocen po centru Navase ve vyložené příležitosti, ale svým pokusem netrefil branku. O minutu později inkasoval vynikající přihrávku od Xaviho, uvolnil se přes posledního obránce a ve vyložené brankové příležitosti vysoko přestřelil.

Další náznak ohrožení branky měli Španělé znovu po stříleném centru agilního Jesuse Navase, který tentokrát zkoušel přízemní přihrávku a skoro našel Davida Villu, který jen těsně minul tuto prudkou přihrávku. Do kabin se tak šlo po gólu Davida Villy za zaslouženého a příznivého stavu pro Španělsko 1:0.

Zpočátku druhého poločasu začali Španělé znovu aktivně a gól na 2:0 přišel už po pěti minutách hry. Mistři Evropy zvládli přečíslení čtyři na tři a po diagonále Xavi - Navas - Villa třetí jmenovaný podruhé rozvlnil síť branky Hondurasu a zvýšil na 2:0. Poté se obrana Hondurasu trochu rozhodila a hned v další akci mohl na 3:0 zvýšit Sergio Ramos. Svou střelou z vápna však těsně minul levou tyč branky.

V 61. minutě unikl jak jinak než po pravé straně Jesus Navas, který se probil až do pokutového území a při kličce do protipohybu obránce byl zkosen na zem Izaguirrem a rozhodčí nařídil pokutový kop. Míč si postavil kdo jiný než David Villa, ale svým typickým zakončením z penalty jen lízl tyčku Valladeresovy branky a pohrdl tak hattrickem.

Poté odešel ze hřiště tvůrce hry Xavi a poprvé na šampionátu naskočil do utkání také Cesc Fabregas. Do utkání se uvedl hned, když přijal dlouhou přihrávku od Ramose a z úhlu se řítil sám na branku Hondurasu. Udělal kvalitní kličku gólmanovi a zakončoval do prázdné brány, ale na poslední chvíli skvěle zasáhl obránce Figueroa.

I přes neproměněnou penaltu mohl David Villa nakonec zkompletovat svůj hattrick. Tentokrát přijal přesný pas od Jesuse Navase, ocitl se sám před Valladeresem a zkoušel střílet do protipohybu gólmana. Na poslední chvíli však přispěchal s obranným skluzem Mendoza a zachránil Honduras od třetího inkasovaného gólu. V závěru se ještě probíjel do šance střídající Mata, ale neuspěl a kolonka vstřelených gólů na straně Španělska se tak definitivně zastavila na číslovce dva.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (381)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele