základní skupiny - skupina F, 3. kolo
24.06.2010 16:00 CET
3 : 2
(1:0)

Reportáž

Slováci vyzráli na Italy a slaví senzační postup

Strhující podívaná nakonec vyústila v postup slovenského reprezentačního výběru. Italové se Slováky prohráli po dramatické koncovce 2:3 a jejich působení na šampionátu tak ostudně končí. Hrdinou zápasu se stal útočník Robert Vittek, jenž vstřelil do sítě Squadry Azzurry dvě branky.

Uběhlo pár sekund a Di Natale si připsal první střelu v utkání, nejlepší střelec nedávno skončeného ročníku Serie A zkoušel překvapit Muchu v brance Slovenska, ovšem chyběla mu větší přesnost. Do zajímavé šance se dostal také jeho reprezentační kolega Iaquinta, ten byl v dobré pozici, ale stejně jako Di Natale netrefil branku. Také Slováci ukázali, že mohou být nebezpeční. Vittek hlavou prodloužil na Hamšíka a záložník Neapole těsně minul. To byla první obrovská šance Slovenska. Naši sousedé i nadále trápili a plně zaměstnávali obranu soupeře. Marchetti vyboxoval nepříjemný centr a vzápětí Zabavník nedokázal usměrnit balón mezi tři tyče.

S úřadujícími mistry světa začalo být zle ve 25. minutě, Italové chybovali v rozehrávce, čehož Slováci okamžitě využili. Útočník Vittek poslal přesnou střelou míč nechytatelně k tyči, brankář Marchetti nemohl nic dělat - 1:0 pro Slovensko. Favorizovaní Italové byli jako opaření a dlouho nemohli nic vymyslet. Naopak Slováci nadále zlobili, Štrbovu dalekonosnou, velmi povedenou, ránu vyrazil skvělým zákrokem Marchetti na rohový kop. O pár minut později si připsal parádní obranný zákrok Škrtel, ten na poslední chvíli odhlavičkoval míč směřující na Iaquintu. Celá akce zaváněl vlastní brankou. Ještě před odchodem do šaten měly oba výběry slibné šance, o tu slovenskou se povedenou ranou zasloužil Juraj Kucka, sparťanský záložník minul branku. Italskou šanci zase promarnil Montolivo, který bídně zakončil.

Cíl Italů byl ve druhém poločase jasný, co nejrychleji něco provést s nepříznivým výsledkem. Italové se ale dlouho nemohli chytit, přičemž nepomohlo ani dlouho očekávané střídání tvůrce milánského AC Pirla. Vyrovnání měl na kopačce Di Natale, Mucha ho ale vychytal. Vůbec nejblíže vyrovnání byl Fabio Quagliarella, ten překonal Muchu, ale na brankové čáře zachránil Slováky Martin Škrtel. Diváci se nemohli nudit, tedy alespoň ta část, která fandila Slovensku. Euforie Slováků začala po druhé brance Roberta Vitteka, skvělou práci opět odvedl Marek Hamšík, ten Vitteka našel v pokutovém území a vytáhlý útočník vstřelil nekompromisně druhý gól - 2:0 pro Slovensko.

Italové byli v nezáviděníhodné situaci, prohrávali o dvě branky a byli blízko vyřazení. Svěřencům trenéra Lippiho se podařilo vstřelit kontaktní branku. Snad poprvé v zápase Italové pořádně a pohledně zakombinovali, výsledkem byl dobrý zákrok Muchy, ale na dorážku Di Nataleho byl slovenský brankář zcela bezmocný - 2:1.

Závěr utkání byl naprosto strhující. Italové Slováky zmáčkli, jenže byli to opět naši sousedé, kteří rozvlnili síť soupeře. Dobře rozehraný aut skončil třetí brankou Slovenska, střídající Kopúnek lehkým oblouček překonal Marchettiho a výrazně přiblížil Slovákům postup. Italové se ale nevzdávali a ještě v nastaveném čase vykřesali naději. Nejprve byl gól Quagliarelly pro ofsajd správně neuznán, ovšem jeho druhá branka už byla naprosto regulérní. Za hranicí šestnáctky parádní střelou překonal Muchu - 3:2. Italové pak byli ještě jednou blízko vyrovnání, poslední stoprocentní šanci zazdil Pepe a bylo po italských nadějích. Obhájce prvenství končí ostudně už v základních skupinách.

Autor: Ondřej Linhart

Komentáře (1504)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele