základní skupiny - skupina G, 1. kolo
15.06.2010 16:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Pobřeží slonoviny vyválčilo proti Portugalsku cenný bod

Většina fanoušků věřila, že zápas mezi Pobřežím slonoviny a Portugalskem nabídne ofenzivní podívanou okořeněnou několika brankami. Jejich očekávání se však nenaplnila, jelikož duel dospěl do konce za bezbrankového stavu.

Už před startem museli trenéři Pobřeží slonoviny řešit první velký problém týkající se Didiera Drogby. Zdravotní stav totiž nedovolil zkušenému útočníkovi zasáhnout do zápasu od počátečního hvizdu, a tak ofenzíva Afričanů utrpěla hodně bolestivou ránu.

Úvodní minuty byly po taktické stránce značně svázané. Oba výběry dělaly hlavě vše pro to, aby nevyrobily nějakou zbytečnou chybu a nedovolily svému protivníkovi dostat se do rychlého vedení. Z ničeho nic ale mohli udeřit Portugalci. V 11. minutě předvedl Cristiano Ronaldo pěknou kličku a krásnou ranou z dobrých 25 metrů orazítkoval tyčku.

I na druhé straně to zkoušeli borci v oranžovém z větší vzdálenosti. Jako první neúspěšně zakončoval Tiéné a o malou chvíli později také Tioté. Sloni byli Portugalsku více než vyrovnaným soupeřem a téměř k ničemu jej nepouštěli. Naopak velmi nebezpečně se ve 25. minutě probíjel do vápna Gervinho, na poslední chvíli mu ale odkopl míč vracející se Ferreira.

První poločas bohužel nabídl fotbal, který je pro letošní mistrovství světa tak typický - velmi opatrná podívaná plná přihrávek dozadu a hlavně bez gólových šancí. Proti sobě přitom stály dva celky, které bývají označovány jako útočně laděné...

Pasivitu Portugalska mohl hned na začátku druhé půle potrestat Kalou. Míč potáhl až k hranici pokutového území Gervinho, přihrál jej na kopačky Dindaneho, který svým centrem málem našel právě útočníka londýnské Chelsea. Ten ale hlavou na míč ve slušné pozici nedosáhl.

V následujících okamžicích si na balón sáhli také brankáři. Eduardo musel likvidovat přízemní střelu Kaloua, Barry naopak lapil hlavičku Liédsona. Zanedlouho zakončoval mimo aktivní Gervinho, který dělal Portugalcům zřejmě největší potíže. Zápas ve druhém poločase získal přeci jen větší náboj a v 66. minutě přišel fanoušky velmi očekávaný okamžik - na hřiště konečně zamířil Didier Drogba, jenž vystřídal Kaloua.

Svěřenci trenéra Carlose Queiroze se snažili hrozit alespoň z rohových kopů nebo standardních situací, ale ani tato taktika jim nepřinesla úspěch. Nejvážněji vypadala asi dalekonosná střela Cristiana Ronalda, která letěla zhruba metr nad brankou Barryho.

Zápas mohl skončit pro Portugalsko skutečnou pohromou. V nastaveném čase si totiž vytvořilo Pobřeží slonoviny velkou šanci. Drogba ovšem místo střely volil přihrávku před odkrytou branku, kde nikdo nebyl. Utkání proto vítěze nepoznalo.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (616)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele