základní skupiny - skupina F, 1. kolo
15.06.2010 13:30 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Slováci v samém závěru přišli o výhru nad Novým Zélandem

Slovensko ve svém historicky prvním vystoupení na MS nepředvedlo žádnou atraktivní podívanou a možná i na to doplatilo. Když už to totiž vypadalo, že si svěřenci trenéra Vladimíra Weisse připíší tři body, vrazil jim pomyslný nůž do zad v poslední minutě Reid a vyrovnal na konečných 1:1.

Začátek zápasu charakterizovaly nepřesnosti z obou stran. Ani jedno z mužstev nechtělo začít bláznit a nabídnout tak soupeři možnost nějakého toho okénka v obraně. Po čtyřech minutách se k zahrání přímého kopu dostali fotbalisté Nového Zélandu a Mucha si po Killenově hlavičce připsal první zákrok.

První dvacetiminutovka zápasu tak musela být pro fotbalové fanoušky hodně nudná. Ani jedno z mužstev se netlačilo moc dopředu, rozehrávky většinou vázly v obranných řadách a chyběl lepší pohyb záložních řad. První náznak dobrého brejku předvedli Slováci ve 22. minutě, kdy míč po lajně dostal Weiss, přihrál Hamšíkovi a ten možná až trochu zbrkle zvolil střelu na zadní tyč, ale branku netrefil.

Po sedmadvaceti minutách hry viděli diváci první gólovou šanci. Weiss si vzal na půlce míč, dvakrát si ho dokázal narazit se svými spoluhráči a poté našel Stanislava Šestáka na hranici pokutového území. Útočník VfL Bochum však svou střelu nedokázal umístit mezi tři tyče. Ve 32. minutě přišla hrůzostrašná chvilka pro hráče Nového Zélandu, když jejich brankář Paston netrefil odkop a nabídl tak šanci Vittekovi, jehož postup včas zastavil jeden z obránců.

Obrovskou šanci pak měli v 37. minutě také "All Whites". Jeden ze záložníků perfektně posunul míč lobem do vápna Smeltzovi a jeho střelu musel mimo bránu vytlačit skvělým zákrokem Mucha. První poločas, který byl velice chudý na atraktivní podívanou a krásné fotbalové momenty, tak skončil 0:0. Druhý poločas začal ale o mnoho lépe, hlavně tedy pro slovenské fotbalisty. Stanislav Šesták totiž v 50. minutě centrem našel Vitteka a jeho hlavička skončila za záda brankáře Pastona. Branka platila, přestože opakovaný záznam odhalil Vittekův ofsajd.

Kdo však čekal, že Slovensko po vstřelené brance zvýší svůj tlak a bude se snažit pojistit své vedení, tak se mýlil. Svěřenci Vladimíra Weisse totiž hráli prakticky stejně jako v prvním dějství a soustředili se tedy především na defenzivní úkoly, jelikož moc dobře věděli, jak důležité body by to mohly být. Další vzrušení přišlo až po pětašedesáti minutách, kdy dostal Šesták dobrý balon za obranu, nabil nabíhajícímu Hamšíkovi, ale slovenský kapitán branku přestřelil.

Další dobrou brejkovou šanci měli slovenští fotbalisté zhruba po sedmdesáti minutách hry. Šesták sklepl Vittekovi, ale ten sám před Pastonem neuspěl, jelikož mu míč na poslední chvíli vypíchl vracející se Reid. Jednoduchými narážečkami na jeden dotyk se naši východní sousedé dostali snad vždy přes obranu Nového Zélandu, jen škoda pro všechny fotbalové fanoušky, že jich bylo tak málo.

To hráči "Kiwi" sice prohrávali o jednu branku, ale nebylo vidět, že by se chtěli dostat do nějakého tlaku, nebo zatlačit svého soupeře. Dokonce i brankář Mucha se musel ve druhém poločase hodně nudit.

V poslední čtvrthodince zápasu se ukazovalo, který z výběrů má na své straně větší kvalitu. Novozélanďané se totiž dostávali do dobré kombinace na útočné polovině jen velmi sporadicky a Slováci se rozhodně do žádných sebevražedných akcí nehnali. I tak ale v 88. minutě celé slovenské lavičce pořádně zatrnulo, když skvěle z levé strany nacentroval Lochhead a velmi nebezpečně hlavičkoval Smeltz. Bohužel pro jeho mužstvo branku opět netrefil.

V poslední minutě nastaveného času přišel šok! Když už si všichni mysleli, že se nic stát nemůže a Slovensko vyhraje, přišel přesný centr Novozélanďanů za slovenskou obranu, Reid nabídnoutu šancí nepohrdl a zajistil svému týmu skvělý bod za remízu 1:1.

Autor: Michael Künzel

Komentáře (916)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele