základní skupiny - skupina E, 1. kolo
14.06.2010 13:30 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Nizozemci se trápili. I díky vlastnímu gólu ale Dány porazili

Ošemetný zápas s Dánskem zvládl na úvod favorit skupiny E z Nizozemska. Pomohly mu k tomu dva góly ze druhé půle, přičemž první z nich si do vlastní branky dopravili Dánové sami. Poražení předvedli mizerný výkon směrem dopředu a na gól vůbec nedokázali zareagovat. Výhru oranjes potvrdil v závěru Kuijt.

První vážnější střelu na branku vyslal v 10. minutě z kroku nizozemský Kuijt a gólman Sorensen musel likvidovat s potížemi, o stejnou dobu později se dvakrát pokoušel zamířit mezi tři tyče van der Vaart, poprvé byl ovšem jeho pokus zablokován a napodruhé pálil jen vedle.

Zatímco Nizozemci pokukovali po prvním gólu jenom těmito ne příliš nebezpečnými ranami, Dán Bendtner byl ve 27. minutě skórování hodně blízko. Stačilo, kdyby centr Rommedahla hlavou usměrnil lépe a ne jen slabě mimo branku. Bendtner pak namazal do běhu na levou stranu Kahlenbergovi a gólman Stekelenburg se musel činit.

Poslední dobrou pozici ke střelbě prvního poločasu měl ve 43. minutě Van Persie, ale míčem pouze nešťastně rozbil kameru nacházející se těsně za sítí. Jinak bylo první dějství hodně bídné. Jenže nad Dánskem se ihned stáhly mraky těsně po půli. Poulsen totiž hodně smolně odrazil hlavou centr van Persieho do vápna, balón se ještě otřel o záda Aggera a zapadl přesně k pravé tyči. Vlastenec byl nakonec připsán obránci Liverpoolu, neboť právě on se dotkl míče jako poslední.

Velmi těžko se do té doby matně hrající Dánsko vracelo do zápasu. Brankáře Stekelenburga ohrozilo opravdu jen sporadicky. A byl to právě spíše soupeř, který si ještě mohl pojistit vedení. Po Kjaerově špatné rozehrávce se dostal k přihrávce can Persie, jenže šance se možná tolik zalekl, že jí zahodil hodně špatným zpracováním. Pod nohy se mu prostě jednoduše mohl vrhnout Sorensen.

V 59. minutě vybídl van Persie pasem zleva spoluhráče van der Vaarta, jenž neměl vůbec snadnou pozici opřít se dobře do míče , ale dokázal vykouzlit akrobatické zakončení, po němž musel Sorensen skočit. Dánům jako by nevadilo, že prohrávají, Nizozemsko stále navyšovalo tlak.

Nejprve vyslal směrem na dánského gólmana navštívenku van Bommel, který hezky pronikl po pravé lajně, o deset minut později skončila pumelice Sneijdera tečovaná Aggerem na břevně. V 85. minutě přišla definitivní pojistka tří bodů pro Oranjes. Elia unikl za obranu a z první napálil tyč, s dorážkou však přispěchal Kuijt a z metru nemohl netrefit.

Nebýt obětavého zákroku Poulsena, inkasovali by Dánové potřetí. Těsně před brankovou čarou zasáhl proti jasné střele mířící do sítě, kterou vyslal Afellay. Ve zbývajících třech nastavených minutách se nic závažnějšího neudálo, a tak se Nizozemsko díky výhře ujalo dočasného vedení ve skupině.

Autor: Patrik Sandev / eurofotbal.cz

Komentáře (379)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele