play off - čtvrtfinále
02.07.2010 16:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Brazílie vedla, Nizozemsko však otočilo a je v semifinále

Nizozemsko vyhrálo i svůj pátý zápas na šampionátu a po výhře 2:1 nad Brazílií postupuje do semifinále, kde se střetne s vítězem duelu mezi Uruguayí a Ghanou. Brazilci vedli už po deseti minutách zásluhou Robinha, soupeř ale dokázal ve druhé půli dvěma brankami stav otočit. Oranjes tak oplatili Kanárkům porážku z roku 1998 z Francie, po které se museli rozloučit s finále.

Brazilci vstoupili do utkání aktivněji a už v osmé minutě se třepotala síť. Alvés dostal krásnou přihrávku a následně nahrál do vápna Robinhovi, který skóroval pohodlně do prázdné branky, nicméně trefa nakonec nebyla uznána. Ačkoli asistent dlouho váhal, nakonec zvednul praporek na znamení ofsajdového postavení Alvése. Podle opakovaných záběrů správné rozhodnutí.

Kanárkům to nemuselo tolik vadit, o dvě minuty později už totiž Robinhovi nic nebránilo ve vstřelení regulérního gólu. Felipe Melo využil velké díry v soupeřově obraně, na jeho překrásnou kolmici si naběhl brazilský forvard a překonal v pohodě gólmana Stekelenburga. Ihned na to mohl vyrovnat Kuijt, brankář César ovšem dokázal vyrazit do zámezí.

Nizozemci se dlouho nemohli z inkasování vzpamatovat. Jejich ataky byly hodně nicotné, Brazilci si s nimi bez větších problémů vždy poradili. V první půli v podstatě mnohokrát Césara neohrozili. Naopak to mohl být jihoamerický tým, který mohl navýšit skóre. Juan z první po centru od Kaká střílel nad, pak se sám záložník Realu Madrid postaral o krásný střelecký pokus.

Robinho, ač faulovaný, dokázal prostrčit balón na Felipeho Mela, ten patičkou prodloužil na Kaká, jehož rána se kroutila přesně do branky. Jednou rukou ale dokázal fantasticky zlikvidovat skvělý Stekelenburg. Byl to opravdu jeden z nejlepších brankářských zákroků na mistrovství.

Do konce poločasu měla Brazílie ještě několik menších šancí, centry a přihrávky do vápna ovšem dokázala odvrátit buď nizozemská defenzíva, nebo se střelami neměl Stekelenburg skoro žádné starosti. Přesto bylo jednobrankové vedení pro Kanárky hodně ošemetné. A v 53. minutě bylo vyrovnáno.

Sneijder poslal ostrý centr do vápna, César proti míči vyběhl, jenže velmi špatně. Felipe Melo ve výskoku trefil míč hlavou a poslal ho do vlastní sítě. O deset minut později pálil nebezpečně Dani Alvés, dokázal však orazítkovat pouze reklamní bariéry. V 68. minutě byl dokonán obrat, v nizozemském vedení měl opět prsty Sneijder.

Robbenův rohový kop prodloužil Kuijt hlavou za sebe na mrňouse Sneijdera, který netradičně taktéž hlavou zamířil přesně do míst, kam se trefil před čtvrthodinou do vlastní sítě Felipe Melo. Ten v 73. minutě svému týmu vůbec nepomohl. Copak o to, nešťastný vlastenec se dá odpustit. Ale zbytečná červená karta za šlápnutí na ležícího Robbena jen velmi těžko.

Posledních deset minut bylo hodně horkých. Brazílie se vehementně cpala do útoku, Oranjes naopak hrozili z brejků. Nejlepší z nich si vytvořil van Persie, jemuž nakonec ukradl balón Sneijder, jenž však Césara nepřekonal. Na druhé straně měl Stekelenburg asi největší problémy s centrem Maicona, nizozemský strážce branky odvrátil radši do bezpečí na rohový kop. V dobré pozici byl také Gilberto Silva, ale s jeho střelou nakonec neměl Stekelenburg výraznější starosti.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (705)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele