základní skupiny - skupina A, 2. kolo
16.06.2010 20:30 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Uruguay hladce přehrála domácí Jihoafričany a přiblížila se postupu

Domácí Bafana Bafana ve druhém utkání nestačili na Uruguay, která byla po celou dobu utkání lepším mužstvem a díky dvěma brankám Diega Forlana a jedné Pereiry zvítězila 3:0. Domácí svěřenci trenéra Parreiry si tak na postup s největší pravděpodobností mohou nechat zajít chuť.

Do utkání mezi JAR a Uruguayí vstoupil lépe druhý jmenovaný celek, který měl už po pár minutách možnost zahrání přímého kopu prakticky ze šestnáctky. Poprvé napálil Forlan Stevena Piennara, ale celá záležitost se musela zopakovat, jelikož záložník Evertonu předčasně vyběhl ze zdi. Ani druhý pokus Forlana však Khuneho nevystrašil.

Zápas byl po první dvacetiminutovce hodně vyrovnaný. Obě mužstva se přetahovala o střed hřiště a nepouštěla se do výrazných útoků. Byl to tedy další ze zápasů svázaných taktikou, což bylo naprosto logické. Vítězství v tomto utkání by mohlo znamenat obrovskou šanci na postup. Na první branku si museli diváci počkat do 24. minuty. Forlan převzal míč, otočil se směrem k brance, vystřelil a díky teči Aarona Mokoeny přeloboval domácího brankáře.

Uruguayci se po vstřelené brance svým typickým způsobem zatáhli do dvou výborně bráních bloků a vyráželi do rychlých brejků. Domácí fotbalisté to měli nesmírně těžké, aby se vůbec dostali k pokutovému území svého soupeře. Jedinou možností bylo dlouhé balóny, nebo centry z kraje hřiště, ale oběma typům přihrávek chyběla přesnost.

Do konce prvního poločasu už jsme výraznější akci na jedné či druhé straně neviděli. Uruguayci tak mohli být spokojenější, než výběr Bafana Bafana, protože vedli zásluhou Forlana 1:0. První zajímavá situace ve druhé půli přišla v 51. minutě, kdy si míč vyměnili Forlan se Suarezem. Útočník Ajaxu poté šel do souboje s jedním z obránců JAR a po kontaktu se dožadoval odpískání pokutového kopu. Jeho prosba však vyslyšena nebyla a po opakovaném záběru je zcela jasné, že oprávněně, protože Suarez celé akci hodně přidal.

Domácím se moc nedařila kombinace a to byl kámen úrazu při jejich postupu do ofenzívy. Naopak výběru trenéra Tabareze stačilo držet míč na svých kopačkách a chodit si pro standartní situace, kterých zahrávali Uruguayci opravdu hodně, ale nedokázali z nich vytěžit žádnou branku. Další důležitý moment se odehrál v 75. minutě, kdy se míč odrazil ve vápně k Suarezovi, který se dostal do kontaktu s brankářem JAR a opět svým typickým způsobem trochu přidal celému pádu. Byla nařízena penalta a ještě byl vyloučen brankář Khune, jehož místo zaujal Josephs. Kanonýrovi Forlanovi však v proměnění pokutového kopu nezbránil, a tak Uruguay vedla již 2:0.

Pro Bafana Bafana to byl poslední pomyslný hřebíček do rakve v tomto zápase. Svěřenci trenéra Parreiry se totiž už k ničemu nebezpečnému nedostali a tímhle zápasem nejspíše ztratili možnost na postup do vyřazovací části. Naopak Uruguay v závěru ještě přidala jednu branku, o kterou se zasloužil Alvaro Pereira. Jihoameričané si tak připsali velice důležité tři body, které jim dávají velice dobré vyhlídky ve skupině A.

Autor: Michael Künzel

Komentáře (653)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele