základní skupiny - skupina A, 1. kolo
11.06.2010 16:00 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Šampionát otevřela remíza domácí JAR s Mexikem

Letošní šampionát v Jihoafrické republice začal zaslouženou dělbou bodů mezi domácím týmem a Mexikem. Středoameričané byli dlouho lepším týmem, přesto po změně stran inkasovali krásnou branku z kopačky Tshabalaly a zachraňovat remízu jim musel až deset minut před koncem Márquez.

Přišel den, na který se všichni těšili. Děti utíkaly domů ze škol, dospělí se všemi možnými i nemožnými způsobový snažili ulít z práce nebo alespoň určenou pracovní dobu co nejvíce zkrátit. Přišel den D. Den D pro Jihoafrickou republiku, pro Afriku. Den D pro každého fotbalového fanouška. Ve tři hodiny odpoledne již sedělo na stadionu Soccer City téměř 90tisícové publikum, z nichž dobrá polovina držela v rukou tolikrát zmiňovaný kontroverzní "hudební nástroj" jménem vuvuzela, jehož mnohdy nesnesitelný zvuk připomíná start nadzvukového letadla či bzukot snad všech včel světa.

Po rozdováděném slavnostním ceremoniálu a tradičním slovu prezidenta FIFA Seppa Blattera už vypukla euforie i hukot vuvuzel naplno. Světový šampionát byl zahájen!

Úvodní výkop obstaralo Mexiko a i v prvních minutách měli středoameričané výrazně navrch. Hned ve třetí minutě přišla první šance zápasu, Aguillar zprava odcentroval, gólman Khune jen vyrazil a Dos Santosovi v zakončení do odkryté branky zabránil blokující obránce. Mexiko i nadále vedlo své útoky téměř výhradně po pravé straně a Aguillar posílal do vápna jeden centr za druhým. Po jednom z nich následoval roh a Francova hlavička mimo.

Po čtvrthodině se poprvé osmělili i domácí, jejich akce skončila faulem Salcida v zajímavé vzdálenosti, Pienaar však nabídnutou příležitost nevyužil, pálil nad. Bafana Bafana, jak se Jihoafričanům přezdívá, vyrovnali hru, přesto mohli prohrávat. Po chybě v rozehrávce se do rozhozené obrany řítili Dos Santos s Velou, první jmenovaný ale prudkou ranou netrefil prostor vymezený třemi tyčemi.

Přišla nezáživná desetiminutovka, nejzajímavějším poznatkem byl neutichající zvuk vuvuzel, jež mohl neinformovanému fanouškovi přinést pocit, že místo hry na fotbalovém svatostánku je na programu závod Formule 1. Nudu vystřídala série šancí Mexika. Tu největší měli ve 32. minutě, když Vela parádním obloučkem našel do vápna nabíhajícího Franca a jeho pokus zastavil dobře postavený Khune. Chvilku nato střílel mimo Vela, za další dvě minuty se k zakončení zblízka dostal Dos Santos a nechybělo moc, aby Khumalo srazil míč do vlastní branky. Následoval roh, po němž dotlačil míč do branky Vela, jenže stál v ofsajdu - mezi ním a brankou sice byl u tyče hlídkující obránce, nebyl tam však brankář Khune, jenž se neúspěšně pokoušel odvrátit centr. Nápor zakončil hlavou nad Franco.

V závěru poločasu se karta obrátila a moc nechybělo, aby nevyužité šance Mexičany mrzely. Domácí vybojovali sérii rohů, největší příležitost ale přišla po útoku po křídle, když centroval Tshabalala a zcela osamocenému Mphalovi před malým vápnem chyběly centimetry, aby na míč dosáhl. Poločas uzavřel další roh a hlavička Dikgacoie mimo.

Kouč domácích Carlos Alberto Parreira nemohl nevidět problémy, které levé straně obrany dělal agilní Aguillar, a místo Thwaly poslal do hry Masilelu.

Druhá půle byla od začátku vyrovnanější, a proto nebylo takovým překvapením, že se Jižní Afrika dostala do vedení. V 55. minutě dostal parádní přihrávku za obranu Siphiwe Tshabalala a ještě povedenější bombou do šibenice nedal Pérezovi sebemenší šanci - 1:0! Domácím narostla křídla, vpřed je hnal všudypřítomný bzukot vuvuzel.

Ale bylo to Mexiko, kdo zahrozil jako další a v hlavní rolu byl Giovanni Dos Santos. Nejprve přímým kopem zdálky hledal Franca, ten však pod tlakem obránce skončil na zemi a na míč si počkal Khune. Minutu na to mladá mexická hvězda tvrdě a přesně vypálila z úhlu, ale Khune byl připravena dělovku parádním zákrokem vyrazil.

V 70. minutě přišel první kontroverzní moment a možná i zaváhání uzbeckého rozhodčího Irmatova. Pas za obranu dostal Modise, jenže při zakončení jej zatažením za rameno zezadu vyvedl z rovnováhy Rodríguez a slabou střelu v pohodě sebral Pérez.

Zdálo se, že Bafana Bafana hlídají výsledek, ale neuhlídali. V 79. minutě nechala obrana trestuhodně volnou hned trojici útočníků soupeře, přetažený centr Guardada si zpracoval kapitán Rafael Márquez a bez potíží prostřelil Khuneho - 1:1.

V závěru chtěly oba týmy vyhrát. Nejprve hrozili Mexičané, dvakrát se o zakončení neúspěšně pokoušel Hernández, ale v 90. minutě při nich stálo štěstí. Do úniku se dostal Mphela, ve sprinterském souboji i s míčem na kopačce udržel za zády obránce, překonal i Péreze, ale trefil pouze tyč.

Úvodní duel šampionátu tak skončil remízou, která o postupových ambicích nic moc nenapovídá. První minuty patřily jednoznačně Mexiku, domácí byli evidentně nervózní, ale postupně se dostali do hry a nakonec to jsou spíše oni, kdo může kvůli promarněné šanci v úplném závěru mluvit o ztrátě dvou bodů.

Autor: Petr Starý / Marek Ustohal

Komentáře (763)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele