základní skupiny - skupina E, 1. kolo
14.06.2010 16:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Honda zařídil těsné vítězství Japonska nad Kamerunem

Reprezentace Japonska dala zapomenout na nevýrazné výkony v přípravných utkáních a ve svém úvodním vystoupení v rámci skupiny E porazila Kamerun 1:0. Vítěznou branku vsítil tvůrce hry země vycházejícího slunce Keisuke Honda.

Trenér Kamerunu Paul Le Guen reagoval na neuspokojivé výsledky v přípravě několika změnami v základní sestavě, z nichž nejpřekvapivější bylo posazení dlouholeté brankářské jedničky Carlose Kameniho, místo kterého se do branky postavil Souleymanou Hamidou. Na straně Japonců nastoupila očekávaná sestava, jen na lavičce zůstal stále nedoléčený Šunšuke Nakamura.

Průběh prvního poločasu byl přesnou charakteristikou letošní mistrovství světa - spousta ohlušujících vuvuzel a nudný fotbal. Na stadionu Free State diváci viděli plno zkažených přihrávek, špatně vyřešených útočných akcí, důrazný běhavý fotbal a pevnou defenzívu na obou stranách.

V zoufale nekreativním prvním poločase ale nakonec branka padla, a to hned z první vážnější příležitosti. V 39. minutě záložník Daisuke Matsui centroval na zadní tyč, kde číhal nikým nehlídaný Keisuke Honda, záložníkovi CSKA Moskva dopřáli zadáci Kamerunu takový luxus, že si mohl míč zpracovat a pak vypálit nechytatelnou střelu do sítě afrického celku.

Kamerunu se vstup do druhého poločasu povedl, do té doby neviditelný Samuel Eto’o vypracoval šanci pro Enoha, a ten těsně minul pravý horní roh japonské branky. Bylo to jen chvilkové probuzení matných Kamerunců, ti si v dalších minutách vůbec nevěděli rady s disciplinovanou a bezchybnou obranou Japonska.

Nevýrazný výkon svých svěřenců se kouč Le Guen pokusil oživit nasazením postupně Emany, Geremiho a Idrissoua a noví muži na hřišti přispěli k tomu, že se mdlé kamerunské mužstvo alespoň trochu zmátořilo. V závěrečné desetiminutovce totiž Kamerun sahal po bodu. Jako první ale zahrozili Japonci, střelu Hasebeho vyrazil s námahou Hamidou a následná dorážka do tyče padla z ofsajdového postavení.

Na bezradnost Kamerunu vypracovat si vyloženou šanci se nemohl dívat M'Bia a nečekanou střelou z uctivé vzdálenosti napálil břevno. Stejný muž měl na kopačce vyrovnání ještě ve třetí minutě nastaveného času, ale gólman Kawashima proti němu vytáhl úžasný reflexivní zákrok.

Japonci nakonec těsné vedení 1:0 uhájili a připisují si velmi cenné tři body. Spolu s Nizozemskem jsou po odehraném prvním kole skupiny E na postupových pozicích. Dáni a Kamerunci jsou zatím bez bodového zisku.

Autor: David Kubáň

Komentáře (345)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele