základní skupiny - skupina F, 2. kolo
20.06.2010 16:00 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Itálie neporazila Nový Zéland, skupina F zůstává otevřená

Nelspruit zažívá velké překvapení. Nový Zéland udržel Italy na uzdě a dovolil jim skórovat pouze ze značky pokutového kopu. Reprezentace z Oceánie tak drží postupové naděje, děkuje za to především skvělému Pastonovi. Svěřenci Marcella Lippiho budou nutně potřebovat bodovat proti Slovákům, ani ti nejsou bez šance.

Itálie se teprve připravovala na první nátlak a Marchetti už musel vytahovat míč ze své sítě. O jeden z nejrychlejších gólů na letošním šampionátu se totiž postaral Shane Smeltz. Simon Elliot rozehrál přímý kop na penaltu, kde prodlužoval Reid a Cannavaro svým stehnem pak přiťukl přesně do běhu Smeltzovi. Ten zblízka už neměl problémy špičkou kopačky poslat míč do sítě. Celou gólovou akci však kazí ofsajd, kterého si pomezní nevšiml.

Italové mohli okamžitě reagovat po obdobné situaci, své umění ovšem předvedl brankář Paston. Ten si musel oddychnout i po pár minutách, když evropský tlak mohl využít po rohu Chiellini. Šťastný odraz ale zblízka nasměroval naprosto mimo. O poznání lépe střílel Zambrotta, když zpoza vápna jen těsně přestřelil.

Ještě před půlhodinkou hry napřáhl z třiceti metrů Montolivo. Přízemní pokusy většinou brankář kontroluje, tentokrát Paston ovšem jen zkameněle sledoval, jak míč rozeznívá jeho pravou tyč. To však mělo být jen varování před pohromou.

Ve 28. minutě Smith přidržel za dres De Rossiho a rozhodčí dal vzpomenout na pomoc Itálii v zápase s jiným oceánským týmem, Austrálií. Souboj, který vidíme několikrát za zápas, tentokrát posoudil rozhodčí jako penaltový faul a k exekuci se postavil Iaquinta. Paston si pak vybral špatnou stranu a obhájci titulu srovnali krok.

Italům samozřejmě remíza zdaleka nestačila a svého soupeře k ničemu nepouštěli. Sami si svou příležitost schovávali až na začátek nastavovaného času, když se do míče z dvaceti metrů opřel De Rossi, Paston však byl ve správný čas na správném místě a poradil si i s následným rohovým kopem.

První poločas byl kromě překvapivého vedení kontroverzní v osobních soubojích. Zatímco si rozhodčí Batres jen s velkou nevolí pískal lokty v obličejích italských hráčů, lehké přidržení ve vápně ohodnotil žlutou kartou a pokutovým kopem.

Po změně stran se brzy projevil střídající Di Natale, střelou bez přípravy z úhlu Pastona nepřekvapil. Jinak ovšem hráli evropští favorité stylem, který rozhodně neprojevoval touhu po třech bodech. Hráči na útočné polovině pobíhali pouze z povinnosti a originální myšlenka přišla až po hodině hry, ale Iaquinta naložil s přihrávkou na vápno bídně, branku vůbec netrefil.

Na druhé straně, poprvé od sedmé minuty, zahřmělo brzy poté. Nicméně Vicelich zpoza vápna neusměrnil míč ze vzduchu k bližší tyči a Marchetti tak míč v letu mohl pouze kontrolovat. To Montolivo už v prvním zápase dával najevo, že střely z dálky mu nedělají sebemenší potíž, a tak dvacet minut před koncem donutil Pastona k parádnímu zákroku.

Na začátku poslední desetiminutovky to ze sedmnácti metrů zkoušel Camoranesi i Di Natale, oba však své přízemní pokusy poslali vedle tyče. Hrdinou Nového Zélandu se jen o pár decimetrů nestal osmnáctiletý Chris Wood. Využil laxnosti Cannavara, dostal se s míčem do vápna a tvrdou přízemní střelou ke vzdálenější tyči jen těsně minul.

Dvě minuty před koncem řádné hrací doby se opět ukázal zkušený Mark Paston, když vytáhl dalekonosnou střelu Camoranesiho. Už v nastaveném čase střílel zblízka Zambrotta, trefil však pouze obětavého Nelsena. Ani čtyři minuty navíc tak Italům neposloužily, Nový Zéland si připisuje svůj historicky druhý bod na mistrovství světa.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (606)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele