základní skupiny - skupina A, 2. kolo
17.06.2010 20:30 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Francie si poslední zbytky zubů vylámala na Mexiku

Začátek zápasu nám napovídal, že Francie půjde za vítězstvím velice odhodlaně a agresivně. Po půlhodině hry však hra evropských fotbalistů upadla do již mnohokrát viděné letargie a nemohoucnosti, kterou ve druhé půli potrestali velmi dobře hrající Mexičané a zaslouženě zvítězili.

Do utkání vstoupila obě mužstva hodně agresivně a hráči tak jasně ukazovali, že tenhle zápas chtějí vybojovat za každou cenu. Mírně navrch měli svěřenci Raymonda Domenecha. V první velké šanci se však paradoxně ocitli Mexičané. Po dlouhém nákopu se ve vápně k míči dostal Vela a možná trochu zbrkle střílel nad.

V 19. minutě se rozběhl levý obránce Salcido, na hranici pokutového území napřáhl a jen těsně minul Llorisovu branku. Francie se sice pouštěla do rychlých útoků, které vedl zejména Ribery, ale žádné situace volající po gólu si nevytvořila. Po pětadvaceti minutách předvedl svůj tah na branku opět Salcido, který si obhodil Sagnu a zastavil ho až pozorný Lloris.

Půlhodina hry stačila Carlosu Velovi, aby si natáhl stehenní sval, tedy stejné zranění, které si dnes přivodil také Samuel z Argentiny. Podíl na těchto nepříjemnostech měla zejména nepříjemná zima, která v JAR panuje. Útočníka Arsenalu vystřídal Pablo Barrera. V první půli nebyl k vidění vůbec špatný zápas. Obě mužstva se snažila o rychlé kombinace, hrála agresivně. Jediné co chybělo, bylo více nebezpečných situací kolem obou šestnáctek. Ale v posledních deseti minutách se francouzská ofenzíva dostala opět do letargie a nevyprodukovala ani jednu kloudnou akci. První dějství tak skončilo bez branek.

Raymond Domenech zareagoval do druhého poločasu střídáním, v šatně zůstal nevýrazný Nicolas Anelka a nahradil ho nejlepší střelec Ligue 1 2008/2009 André-Pierre Gignac. Hru fotbalistů ze země galského kohouta to však vůbec nezměnilo, ba naopak se před branku Oscara Pereze dostávali čím dál tím méně. Změnu v útoku vymyslel i druhý trenér Aguirre, když Javier Hernandez nahradil Juareze.

Během jedné minuty zahrávalo Mexiko dva přímé kopy, ale oba centry skončily vysoko nad brankou Francie. Jako by míče Jabulani prostě chtěly za každou cenu do vzduchu. V 64. minutě konečně padla první branka utkání a dali ji Mexičané. Nový muž Javier Hernandez si narazil míč s Marquezem, dostal parádní lob za francouzskou obranu, které nezafungoval vůbec dobře ofsajd systém a otevřel gólový účet utkání. Nová posila Manchesteru United tak napodobila svého otce a dědečka, kteří oba dokázali dát na některém z MS branku.

Pro Francii začínala být situace opravdu kritická. Raymond Domenech poslal poté na hřiště místo Govoua záložníka Marseille Valbuenu. V 78. minutě nechali francouzští hráči utéct rychlíka Barreru a toho ve vápně fauloval Abidal. Nařízenou penaltu nejzkušenější fotbalista na hřišti Blanco s přehledem proměnil - 2:0. Pro Francii to vypadalo, že si zopakuje neúspěch z roku 2002, kdy v Japonsku a Korey také vypadla už v základní skupině.

Hlavně kvůli neuvěřitelně slabé ofenzívě Francie prohrála veledůležité utkání s Mexikem 0:2 a pokud se nestane hodně velký zázrak, tak Raymond Domenech se svou družinou odcestuje už po základních skupinách. Naproti tomu Mexiko udělalo hodně důležitý krok za postupem.

Autor: Michael Künzel

Komentáře (792)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele