základní skupiny - skupina A, 3. kolo
22.06.2010 16:00 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Domácí JAR zvítězila nad Francií, přesto nepostoupila

Ve třetím a posledním hraném kole skupiny A se rozhodovalo o obou postupujících. Domácí Jihoafrická republika nakonec měla určité šance na postup, ale ani vítězství 2:1 nad oslabenou Francií jí nakonec k postupu do osmifinále nestačilo. Ten si zajistily Mexiko a Uruguay.

V úvodní čtvrthodince jsme byli svědky poměrně nudného fotbalu, ve kterém vyčnívalo pouze několik odmávaných ofsajdů na straně Francie. První zajímavá situace se rodila na začátku 17. minuty, kdy se snažil Diaby prostrčit balón ulicí na volného Cissého, ale útočník Francie nedokázal přihrávku zachytit. V následujícím protiútoku Jihoafrické republiky vyslal první provizorní střelu na bránu Sibaya.

Záhy se však dostali domácí do vedení. Na roh Tshabalaly si naběhl Khumalo a svým ramenem poslal balón za záda gólmana Llorise, který se snažil na centrovaný míč vyběhnout, ale nedosáhl na něj - 0:1. Francouzi jakoby byli inkasovaným gólem zaskočeni a hned z dalšího rohu znovu Afričané nebezpečně zahrozili. Tentokrát byl v hlavní roli Ngcongca, ale těsně před ním odvrátil nebezpečí Gallas.

Další akci táhl přes celou polovinu hřiště útočník Mphela a svou akci zakončil střelou z hranice pokutového území jen těsně vedle branky Huga Llorise. Ve 26. minutě přišel další hřebíček do rakve francouzské reprezentace. V hlavičkovém souboji si silně pomohl loktem Yoann Gourcuff a za tento zákrok inkasoval červenou kartu.

Druhý zářez pro Francii přišel ve 37. minutě. Piennar se nadvakrát snažil propasírovat míč před branku, což se mu nakonec podařilo a tam stál osamocený Mphela, který pohodlně poslal Jihoafrickou republiku do dvoubrankového vedení. I za nepříznivého stavu to Francie nezabalila a první šance Evropanů přišla z kopačky Williama Gallase, který tečoval zajímavý centr Riberyho, ale gólman Josephs byl na svém místě a včas odvrátil na roh.

Jihoafričané mohli svůj náskok v závěru poločasu ještě navýšit. Aktivní Mphela se uvolnil ve středu hřiště a parádní ranou na zadní tyč se snažil překvapit Llorise, který jeho pokus konečky prstů vyrazil na roh a zachránil tak Francii od pohromy v podobě třetího gólu. I přesto však Francie předvedla v první půli otřesný výkon a do kabin se šlo za zaslouženého stavu 0:2 pro domácí Jihoafrickou republiku.

Hned na úvod druhého poločasu mohli Afričané navýšit svůj dvoubrankový náskok. Po kolmici Tshabalaly se k zakončení dostal Mphela, ale těsně před Llorisem dokázal trefit pouze tyč branky Francie. Poté se znovu ozvala bezradná Francie. Jedovatou střelu z dálky vyslal Djibril Cissé, jeho pokus však letěl těsně nad břevno branky Josephse.

V obrovském laufu za domácí Jihoafrickou republiku se prezentoval zejména Mphela, který v další akci znovu vynikající střelou kvalitně prověřil Huga Llorise. Skulinek v obraně Francie bylo opravdu mnoho a v 62. minutě se Mphela řítil sám na gólmana, ale na poslední chvíli stihnul zasáhnout William Gallas. V této fázi zápasu byli domácí jednoznačně lepším celkem a Francie mohla být ráda, že byl průběžný stav stále pouze 0:2.

Bohužel pro domácí však přišel nečekaný zvrat v podobě inkasovaného gólu. V 70. minutě se trefil střídající Florent Malouda, který si naběhl na přihrávku od Francka Riberyho a zakončoval do prázdné branky - 1:2. Jihoafričané však mohli vzápětí znovu uniknout na rozdíl dvou branek. Na centr Tshabalaly z přímého volného kopu jen těsně nedosáhl Khumalo. Závěrečná čtvrthodinka už kromě pár střídání a jedné příležitosti Tshabalaly nic zajímavého nepřinesla, a tak domácí vyhráli svůj závěrečný zápas ve skupině na MS. Francie se rozloučí se šampionátem bez vítězství.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (866)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele