základní skupiny - skupina H, 2. kolo
21.06.2010 16:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Chile porazilo oslabené Švýcary, ale nemá stále nic jisté

Chile má po dvou zápasech ve skupině H plný počet šesti bodů, když dnes díky brance Marka Gonzáleze porazilo Švýcarsko, které hrálo přes hodinu v oslabení. Přesto nemají svěřenci trenéra Marcela Bielsy nic jistého a o postup do osmifinále ještě budou muset bojovat.

První šanci utkání si vypracovali v jedenácté minutě Chilané, Benagliovi kvality nejprve prověřil Vidal, švýcarský brankář střelu pouze vyrazil a tak se musel i podruhé činit proti dorážce z dvaceti metrů od Carmony. Utkání bylo už od samotného počátku vyrovnané a dalo tak zapravdu předzápasovým prognózám. Reprezentanti alpské země se ke svému prvnímu ohrožení Bravovy branky dostali až v 26. minutě, kdy Grichtingova hlavička po standardní situaci letěla jen těsně vedle.

Krátce na to mohl přidat druhou šanci i N’Kufo, který taktak že nevystihl nepovedenou chilskou malou domů. I v jednatřicáté minutě měli hlavní slovo Švýcaři, konkrétně navrátilec Valon Behrami. Ten sice možná byl v souboji s Vidalem faulován chilským hráčem, jenomže se po něm ohnal loktem a trefil jej do obličeje. Sudí Chalil Al-Ghamdí na nic nečekal a ukázal hráči West Hamu United rovnou červenou kartu.

Švýcaři tedy byli odsouzeni dohrát zápas o deseti. Museli tak čelit chilskému tlaku, který gradoval nepřesnou hlavičkou Suaza a střelou Benagliových rukavic od Sáncheze. Švýcarský reprezentační trenér Ottmar Hitzfeld na to proto zareagoval střídáním Barnetty za Freie těsně před poločasem. První půle divokého utkání nakonec skončila bez branek.

Hra po návratu ze šaten byla již od 31. minuty prvního poločasu odsouzena k dobývání švýcarské tvrze. Nejprve se v 50. minutě nefalšovaně radoval Sánchez, který ale se svou tečí již stál v ofsajdu a proto mu nemohl být gól uznán. O pět minut později to byl opět Alexis Sánchez, tentokrát obešel Grichtinga a Benaglio měl co dělat, aby i následná dorážka neskončila v brance.

Chile se ale čtvrthodinku před koncem nakonec dočkalo, gól zařídili dva střídající hráči. Paredes nejprve odcentroval na zadní tyč, kde byl volný Mark González, jehož hlavička rozechvěla nejedno chilské srdce. Gól byl pouze logickým vyústěním celého dosavadního průběhu utkání.

O nasazení švýcarské hry ze zápasu se Španělskem ale zřejmě argentinský trenér chilské reprezentace Marcelo Bielsa moc neslyšel. Jeho tým totiž pokračoval v nátlakové hře a jistotu mohl mít pět minut před koncem. Paredes s Gonzálezem si vyměnili role, prvně jmenovaný ale po skvělé přihrávce netrefil prázdnou branku.

Na konci 89. minuty to opět mohl být Paredes, kdo by dal Chile konečně jistotu výhry. Položil si obránce na zem a ve vyložené gólové šanci mířil pouze vedle levé Benagliovy tyčky. Na druhé straně to za pár okamžiků mohl být Eren Derdiyok, kdo by se stal švýcarským hrdinou po Zieglerově nahrávce a Bunjakově patičce, jenomže útočník Bayeru Leverkusen se zachoval jako gentleman a stejně jako Paredes před chvílí branku netrefil.

Gól nakonec už do závěrečného hvizdu nepadl a Chile mohlo začít slavit vítězství. Jihoameričané tak mají šest bodů, ale k zajištění postupu mají ještě daleko. Pokud totiž dnes večer Španělsko splní povinnost a porazí Honduras, budou potřebovat v posledním kole s úřadujícími mistry Evropy bodovat. Jakákoliv jejich porážka a současná výhra Švýcarska nad Hondurasem o dva góly by je totiž i se šesti body poslala domů.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (370)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele