základní skupiny - skupina H, 3. kolo
25.06.2010 20:30 CET
1 : 2
(0:2)

Reportáž

Španělsko odvrátilo blamáž, postupují i poražení Chilané

Cíl splněn! Španělsko i Chile postupují do osmifinále, za jehož branou zůstává outsider skupiny z Hondurasu a Švýcarsko. Vzájemné střetnutí druhého mužstva jihoamerické kvalifikace a mistra Evropy nabídlo tři branky, jednu červenou kartu a dlouhé, dlouhatánské minuty plné nudy a fotbalového utrpení.

Utkání mělo naprosto neočekávaný průběh. Experti předpovídali ofenzivní smršť, hodně branek a pohlednou svižnou kopanou. Samotné klání mělo charakter ukázkové taktické bitvy, která nakonec skončila vítězstvím španělského mužstva, ale radovat se mohou oba soupeři. V osmifinále se Chilané střetnou s vítězem jihoamerické kvalifikace z Brazílie, zatímco Španělsko poměří síly se západním sousedem z Portugalska.

Chilané měli v první půli optickou převahu, ale spousta jejich akcí končila buďto na pozorné obraně španělského mužstva, anebo vlastními chybami v rozehrávce. Nezvykle zataženě hrající Španělé dokázali účinně napadat chilskou rozehrávku a podnikat nebezpečné protiútoky, které se ve dvou případech proměnily v branky v síti brankáře španělského Realu Sociedad Claudia Brava.

První vážnější ohrožení branky jsme zaevidovali v desáté minutě, když Jean Beausejour našel na rohu malého čtverce někdejšího záložníka Realu Betis Marka Gonzalese, který k chilské smůle prohnal podavače míčů za brankou.

Další čtvrthodinku jsme museli čekat na moment, jenž by polahodil srdci fotbalového labužníka či probudil napůl spící fanoušky, pokud tedy při zvuku pronikavých vuvuzel podřimovat jde. V pětadvacáté minutě se snažil Claudio Bravo pomoci obraně dlouhým výběhem a odvrácením mičudy daleko od svatyně, což se mu naneštěstí pro červeno-modré nepovedlo. Jabulani skončil na kopačce kanonýra Barcelony Davida Villy, který svou levandulí poslal míč neomylně do pětatřicet metrů vzdálené, odkryté svatyně Chile.

Branka byla spíše výchylkou z normálu, neboť se posléze obě mužstva vrátila k ne zrovna nádhernému stylu soupeření. Zatímco Jihoameričané se snažili kvapem odpovědět, borci z Pyrenejského poloostrova se uchýlili k bránění. Španělsku to stačilo, zvláště když zanedlouho přidal druhou branku Andrés Iniesta.

Španělé opět využili zbabrané rozehrávky chilské zálohy, podnikli rychlý protiútok, na jehož konci stála dvojice přihrávající David Villa a přesně skórující Andrés Iniesta, který technickou ranou nedal Claudiu Bravovi pražádnou šanci. Ke španělské radosti navíc druhou žlutou inkasoval Marco Estrada, který nevědomky škobrtl pravačkou o Torresovi nohy a poslal hvězdného útočníka anglického Liverpoolu k zemi. To vše proběhlo sousledně s akcí znamenající druhou španělskou branku. I s přimhouřením oka s pyrenejským zákalem je potřeba uznat, že šlo o velmi přísný trest!

První poločas už mnoho vzruchu nenabídl, a tak se v čase posuňme do čtyřiačtyřicáté minuty, v níž zaznamenala srdnatě bojující chilská fotbalová jedenáctka první přesný zásah. Střídající Rodrigo Millar si vyměnil míč s Alexisem Sánchezem, napřáhl kousek za šestnáctkou a vyslal na svatyni Ikera Casillase nechytatelný projektil, který by v brance nejspíše neskončil, nebýt teče jinak dobře hrajícího Gérarda Piquého.

V oslabení hrající Chilané svou bojovností a fotbalovostí krapet poškádlili sebevědomě hrající španělské mužstvo, které sice nedokázalo svého soupeře ve druhé půli přehrát, ale také nepustilo svého soka do žádné výraznější příležitosti. Jihoameričtí hráči se marně snažili prosmýknout dobře pracujícím obranným valem, navíc se v pozdějších minutách dařilo držet týmu Vicente Del Bosqueho míč na kopačkách, čímž naprosto odřízli chilské hráče od možnosti jakkoliv ohrozit svatyni Ikera Casillase. Poslední desetiminutovka už byla tou nejlepší reklamou na nudu. Ostatně, celý zápas svou atraktivitou nepřesáhl pohlednost mnohých utkání českého krajského přeboru...

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (322)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele