základní skupiny - skupina G, 2. kolo
20.06.2010 20:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Brazílie slaví vítězství nad Pobřeží slonoviny a jistotu postupu

Brazílie potvrdila roli jednoho z hlavních favoritů a jako druhý tým v pořadí si zajistila postup do osmifinále. Pobřeží slonoviny v dnešním zápase jasně přehrála a po dvou gólech Luise Fabiana a jednom přesném zásahu Elana vedla už o tři branky, za Afričany snížil alespoň na konečných 1:3 Didier Drogba.

Kanárci s ničím neotáleli a už v první minutě rozjeli zajímavý útok. Výsledkem byl ale jen dalekonosný pokus Robinha, který navíc postrádal pořádnou dávku přesnosti. Brzy se však osmělilo také Pobřeží slonoviny. Kalou vyslal chytrou kolmici na Drogbu, jenže u míče byl nakonec jako první brankář Julio Cesar, jenž míč bez problémů lapil.

Sloni dostali už v počátku možnost zahrávat zajímavé standardní situace, ovšem nic kloudného z nich nevytěžili. Úvodní čtvrthodinku orámovala řada nepřesností na obou stranách, které bránily jakýmkoliv pohledným kombinacím.

V 18. minutě přišly dvě pološance Brazílie. Po rohovém kopu nejprve střílel Gilberto Silva, jenž trefil jen bránícího hráče, z následné dorážky pro změnu přestřelil Robinho. Ovšem hned z první skutečné příležitosti dokázali Brazilci udeřit. Na hranici vápna se štěstím prostrčil Kaká míč na Luise Fabiana, ten jej popotáhl a tvrdou dělovkou pod břevno nedal Barrymu ani tu nejmenší šanci.

Obrana Brazílie hrála v podstatě bezchybně, a tak Dindanemu nezbylo nic jiného, než vyzkoušet štěstí alespoň z pořádné dálky. Jeho rána sice měla razanci, recept ale na Julia Cesara nenašel. Úvodní dějství bohužel nic výjimečného nenabídlo, i přesto však šli Dungovi svěřenci do kabin o poznání spokojenější.

Po změně stran se sice nezačalo v žádném hektickém tempu, Brazílie ale poměrně rychle zdvojnásobila své vedení. Luis Fabiano efektivně přehodil hned dvojici dotírajících obránců a levačkou vyslal na Barryho nepříjemnou ránu. Ten si na míč sáhl, jenže vyrazit jej nedokázal. Gól ovšem neměl vůbec platit, jelikož kanonýr Sevilly zahrál při zpracování hned dvakrát rukou.

Zpátky do zápasu mohl vrátit Pobřeží slonoviny Didider Drogba, který ale po centru z kopaček Tiéneho hlavičkoval těsně vedle tyčky. Na místo toho opět udeřila Brazílie. Kaká z hranice vápna nasměroval přihrávku před branku, kde Elano předběhl Tiéneho a v poklidu zakončoval do odkryté svatyně. Brzy po vstřelené brance ovšem utrpěl nepříjemné zranění a musel na nosítkách hřiště předčasně opustit.

Ani dnes, podobně jako v zápase s KLDR, nedokázali Brazilci udržet čisté konto. V 79. minutě si obrana Jihoameričanů vybrala slabší moment a nechala za svá záda proniknout Didiera Drogbu. Ten dostal přesný centr a hlavou bez problémů překonal bezmocného Julia Cesara. V závěru zápasu přinesl nejvíce vzruchu už jen atak Kaká na protihráče Keitu. Hvězdný záložník zahrál loktem a po druhé žluté kartě šel do sprch. Příští zápas tak nebude moci nastoupit. Pobřeží slonoviny ale početní výhody nevyužilo a prohrálo.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (779)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele