základní skupiny - skupina B, 1. kolo
12.06.2010 16:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Argentina začala jednogólovou výhrou nad Nigérií

Své první představení na letošním světovém šampionátu zvládl jeden z největších favoritů Argentina. Ta začala proti Nigérii hodně dobře a již po šesti minutách vedla díky Heinzeho hlavičce, další šance ale zahodila a nakonec se o tříbodový zisk musela strachovat až do konce.

Nigérie vstoupila do zápasu nebojácným způsobem a už po třech odehraných minutách se k zakončení dostal po invididuální akci Obasi, ale svou tvrdou střelu poslal na rohový praporek. Vzápětí zahrozila také Argentina, když se Messi prosmýkl mezi dvěma protihráči a naservíroval přihrávku Higuaínovi, který z bezprostřední blízkosti minul.

Argentinská mašina v úvodu zapla na plné obrátky a Messiho technickou střelu vyrazil Enyeama pouze na roh, ze kterého padl úvodní gól utkání. Na roh Verona si naběhl úplně osamocený Gabriel Heinze a polorybičkou zavěsil přímo do rohu branky Nigérie - 1:0.

V další akci předvedl Messi své typické seběhnutí ze strany do středu hřiště a střelou na zadní tyč znovu výrazně ohrozil Enyeamu, který výborně zasáhl. Ve 21. minutě mohla Argentina znovu navýšit své skóre. Po kolmé přihrávce za obranu od Tevéze se řítil sám na gólmana Higuaín, ale se svou druhou šancí naložil podobně jako s tou první a Enyeama jeho pokus zneškodnil.

Na druhé straně zahrozil také Obasi, který využil centr od Yakubuho, ale svou střelu znovu poslal mimo branku Argentiny. Ve 37. minutě podržel Nigérii znovu gólman Enyeama, který brilantně vytáhl na roh typicky kroucenou střelu Lionela Messiho. To bylo vše z velmi kvalitního prvního poločasu a do kabin se tak šlo za stavu 1:0.

Začátek druhé půle vyšel znovu lépe Argentině. Veronův balón před bránu zkoušel tečovat Messi a jeho pokus skončil jen těsně vedle pravé tyče branky Nigérie. V 60. minutě se Nigérie osmělila a zajímavou střelu vyslal směrem k Romerovi Kaita, bohužel pro africký celek šla dva metry nad branku.

Dvojitá šance Argentiny přišla na prahu 60. minuty. Nejprve nevyužil přečíslení 4 na 2 Tevéz a v další akci zahodil další vyloženou šanci Higuaín, který se řítil z úhlu sám na Enyeamu; ten jeho pokus znovu zlikvidoval.

Zajímavou situaci na druhé straně zhatil střídající Odemwingie, který ve skvělé pozici nevybídl ke skórování Obafemiho a nevybojoval ani rohový kop. O pět minut později měl ještě zajímavější šanci Taye Taiwo, který pálil z hranice pokutového území a jeho střela minula branku Argentiny ani ne o půl metru. Při tomto pokusu se však zranil a musel střídat.

Závěr zápasu Nigérie zapnula a nebezpečnou střelu vyslal na Romera znovu Obafemi, tvrdá rána však letěla doprostřed branky a gólman Argentiny tak neměl problém tento pokus vyrazit. Další vyloženou příležitost spálila Argentina v závěrečné desetiminutovce. Di Maria poslal kolmou přihrávku na Messiho a ten tváří v tvář Enyeamu nepřekonal.

Největší příležitost Nigérie za celý zápas přišla v 83. minutě. Yakubu nacentroval před branku a v zakončení se ocitl osamocený střídající Kalu Uche, který se ale šance zalekl a nepochopitelně střelu poslal vysoko nad branku. Argentina si poté závěr pohlídala a nejhubenější vítězství tak udržela až do konce.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (492)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele