play off - čtvrtfinále
03.07.2010 16:00 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

Německo čtyřmi góly přejelo Argentinu a je v semifinále

V dalším čtvrtfinálovém utkání mistrovství světa svedly mezi sebou očekávaný souboj reprezentační týmy Argentiny a Německa. Mladý německý tým znovu ukázal svou perspektivu a kvalitu a také ve čtvrtfinále dokázal přejet svého soupeře rozdílem třídy, tentokrát 0:4. Svěřencům trenéra Maradony tak zbyly pouze oči pro pláč.

Německo vstoupilo do zápasu neuvěřitelným způsobem a už po třech minutách hry se dostalo do vedení. Bastian Schweinsteiger zahrával standardní situaci a poslal balón přímo na hlavu Thomase Müllera, který pohřbil obranu Argentiny úvodním gólem - 0:1. Po gólu byla Maradonova družina značně rozhozena a Německo bylo v úvodu jasně lepší. První střelu z dálky zkoušel Schweinsteiger, ale minul.

Nejvíce útoků šlo z úvodu zápasu přes levou stranu, kterou strážil Nicolás Otamendi. Ten vyloženě nestíhal německé rychlé útoky a už po dvanácti minutách hry dostal žlutou kartu. První náznak šance pro Argentinu přišel až ve 23. minutě. Na křížnou přihrávku Messiho si skvěle nabíhal Carlos Tevéz, ale Neuer včas vyběhl a celou situaci uhasil. Na druhé straně se mohli vzápětí dostat naši sousedi do dvoubrankového vedení. Po rychlém protiútoku nahrával Müller před bránu na úplně volného Kloseho, který v pokutovém území ale bránu přestřelil.

První střela Argentiny na bránu přišla až po půlhodině hry. Po přihrávce Messiho z úhlu napřáhl Di María, ale bohužel pro jihoamerický celek se trefil pouze do středu branky, kde stál připravený Neuer. O chvilku později zkoušel podobně štěstí Gonzálo Higuaín, ale i jeho střela šla pouze po zemi a nebyla pro německého gólmana nikterak nebezpečná.

Ve 37. minutě vstřelila Argentina dokonce gól po standardní situaci, ale při finální přihrávce stáli hned čtyři hráči Argentiny v ofsajdu a tak nebyl po právu uznán. Na druhé straně napřáhl z dobrých třiceti metrů svou obávanou levačkou Lukas Podolski a jeho rána minula Romerovu branku o metr. O dalších pár minut později zkoušel z podobné pozice štěstí Özil, ale jeho pokus byl ještě více beznadějnější.

V závěru první půle mělo Německo další vyloženou příležitost. Lahm parádně zavezl balón a přihrál před branku úplně volnému Müllerovi, který však místo přihrávky zvolil střelu a trefil pouze před sebou bránícího Demichelise. Do kabin se tak šlo za zaslouženého vedení německého národního týmu v poměru 0:1.

Na trávník vstoupili lépe ve druhém poločase fotbalisté Argentiny a hned po třech minutách hry mohl srovnat Di María, který svou dalekonosnou střelu poslal jen těsně vedle Neuerovy branky. Další střelu zkoušel vyslat na Manuela Neuera po přihrávce Maxiho Rodriguéze Carlos Tevéz, ale místo branky trefil pouze obličej Pera Mertesackera.

S přibývajícími minutami se stávala Argentina stále nebezpečnějším týmem a Německu příliš nevycházeli ani jejich obávané protiútoky. Ve vlastním pokutovém území však svěřenci trenéra Lowa hráli velmi kvalitně a Argentina tak převážně hrozila z dálky. Další pokus zkoušel znovu aktivní Tevéz, ale také tento pokus skončil v náručích Manuela Neuera.

Přes všechnu snahu argentinských fotbalistů přišel druhý hřebíček do rakve, se kterým se zlomil odpor Argentiny. Německému týmu konečně parádně vyšla brejková situace a Klose zvýšil po ideální přihrávce Podolskiho do prázdné brány na 0:2. V následující akci zkoušel střelu z úhlu Lukas Podolski, ale minul Romerovu branku.

Albicelestes nedokázali za stavu 0:1 zvládnout vyvážení mezi útokem a obranou a v 74. minutě přišel další německý gól. Krátkou rozehrávku zachytil Bastian Schweinsteiger a při cestě v pokutovém území udělal dva hráče Argentiny a poslal bezchybnou přihrávku před branku na Friedricha, který svým druhým reprezentačním gólem poslal Německo do tříbrankového vedení.

Snažení Argentiny v závěru utkání nic nepřineslo a ve všech akcích jihoamerického celku byla vidět křeč a beznaděj. Kromě toho Německo dokázalo přidat v 89. minutě čtvrtý gól. Zase po rychlé akci přihrál Schweinsteiger do běhu Podolskimu, který poslal před bránu parádní centr na volného Kloseho, který zkušeně placírou a k tyči počtvrté uklidil balón za Romerova záda - 0:4. Svým čtrnáctým gólem na světových šampionátech tak vyrovnal svého krajana Gerda Müllera. V nastaveném čase už se nic neudálo a Německo tak zaslouženě postoupilo do semifinále.

Autor: Adam Tkadlec

Komentáře (793)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele