základní skupiny - skupina F
07.06.2002 13:30 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Argentina - Anglie 0:1


Taktika

Anglie nastoupila se čtyřčlennou obranou, ve které byli Cole, Ferdinand, Cambell a Mills, v záloze nalevo Hargreaves, ve středu hřiště Scholes a Butt, napravo hrál na své pozici uzdravený David Beckham a v ůtoku dvojice Owen, Heskey.

Argentina nastoupila se svým obvyklým systémem 3-4-3. V obraně zleva Placente, Samuel a Pochettino, v záloze Zanetti, Simeone a Sorin,před nimi mírně vysunutý ofenzivní Veron a trojice útočníků Ortega, Batistuta a Gonzales.


Průběh zápasu

Anglie začala opatrně
Hráči Argentiny začali lépe a první šanci měl po 5 minutách střelou z 20 metrů Javier Zanetti. V 8 minutě v anglickém pokutovém území nahrál Juan-Pablo Sorin patičkou Kilymu Gonzalesovi a jeho přízemní střela minula těsně tyč Seamenovi branky. V 19. minutě musel být vystřídán zraněný Owen Hargraeves, nahradil do Trevor Sinclair, který byl hned hodně vidět. Angličané se ze začátku stáhli do obrany, přenechali střed hřiště Argentincům a vyráželi do nebezpečných protiútoků.

Owenova střela do tyče
První opravdu nebezpečnou situaci před Argentinskou bránou zakončoval ve 24. minutě Micheal Owen po přihrávce Paula Scholese střelou do tyče. Z následného útoku centroval Gonzales na Gabriela Batistutu, který ovšem ze 6 metrů hlavičkoval do náruče Seamena (25.).

Střela Gonzalese
Od poloviny poločasu se začalo hrát ofenzivněji. Hrálo se rychle na obě dvě strany, ve 31. minutě se Zanetti pěkně prosadil na pravé straně, centroval do pokutového území, míč se dostal ke Gonzalesovi, jeho střela však mířila vysoko nad.

Beckham proměňuje penaltu
Anglické míče směrovali hlavně na Micheala Owena, který se v 43. minutě dostal zleva do pokutového území Argentiny, Mauricio Pochettino ho fauloval a rozhodčí Pierluigi Collina nařídil penaltu. Tu proměnil ve 44.minutě David Beckham. Výsledkem 0:1 skočil i poločas.

Argentina pod tlakem Hned ze začátku druhé půle se Argentina snažila vyrovnat. Pablo Aimar, který vystřídal Juan Pabla Veróna, vyzkoušel anglického brankáře střelou z 18 metrů (46.). Angličané se nenchali zatlačit a vyráželi do nebezpečných útoků. Owen utekl Diegu Placentovi po pravé straně a jeho střela jen o centimetry mířila vedle (48.) O minutu později pálil přímo z 25m Paul Scholes a jeho nádhernou střelu Cavallero zneškodnil.

Šance Sheringhama
Emil Heskey byl vystřídán a nahrazen Teddym Sheringhamem, který se uvedl parádně. V 57. minutě napálil Scholesův centr krásně do středu brány, argentinský brankář ale reflexivně vyrazil. Angličané poté zmírnili tempo a postupně přenechali iniciativu soupeři. Další velkou šanci ale měli opět Angličané. Beckham centroval z přímého kopu ostře zprava na Sheringhama, který hlavičkoval vedle branky(69.).

Velká šance na vyrovnání
Argentina nehrála špatně, ale chybělo přesnější zakončení. Po střele nad Pablo Aimara (68.), byl největší šancí argentinský roh v 77. minutě, který ovšem zakončil Pochettino hlavičkou přímo na Seamana.

Vynikající obrana
Argentinci dále útočili, ale anglická obrana pro ně byla tento večer nepřekonatelnou překážkou. V obraně zářil především Cambell a ve středu hřiště byli nejlepšími hráči Paul Scholes a Nicky Butt.


Hráč utkání: Paul Scholes (Anglie)
Dvě střely na bránu a dvě další připravil tento zrzavý záložník Manchesteru United. Většina jeho přihrávek znamenala ohrožení argentinské branky. Připravil i pas na Owena, po němž následovala penalta. Jeho vydařená střela ve 2.poločasu by si určitě zasloužila skončit v síti.


O utkání řekli

David Beckham: "Před utkáním jsme o případné penaltě hovořili. Kopat měl jít buď Michael Owen nebo já. Michael se pak v utkání zeptal: 'Já nebo ty?' A já sem řekl: 'Já'. Celé mužstvo podalo 92 minut brilantní výkon. Tohle vítězství překoná opravdu vše!"

Gabriel Batistuta: "Takové už je mistrovství světa. Jeden gól může rozhodovat o postupu nebo vyřazení. Doufáme ale, že v utkání se Švédskem budeme mít více těstí."

Paul Scholes: "Dnes jsme samozřejmě byli o mnoho lepší, než ve druhé půli se Švédskem. Ale možná potřebovalo mužstvo trochu času, aby se dostalo na turnaji do tempa. Je to nádherný den pro Davida Beckhama, je den ode dne silnější."

Marcelo Bielsa (trenér Argentiny): "Vše jsme vyzkoušeli a remízu bychom si určitě zasloužili. Druhý poločas byl lepší než první. Měli jsme několik šancí, jak se vrátit do zápasu. Porážku ale musíme rychle zapomenout. Od teď je našim hlavním cílem porazit Švédsko a postoupit."

Sven-Göran Eriksson (trenér Anglie): "Myslím, že jsme s i vítězství zasloužili. 75 minut jsme hráli velmi dobrý fotbal s velkým srdcem. Po remíze 1:1 se Švédy byl tento úspěch životně důležitý. Ale proti Nigérii musíme nadále tvrdě pracovat. Od utkání k utkání se stále zlepšujeme. Na začátku turnaje nebylo několik hráčů kvůli zranění úplně v pořádku. Nyní nacházejí svoji starou formu."

Autor: Pavel Kuchta

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele