play off - čtvrtfinále
21.06.2002 08:30 CET
1 : 2
(1:1)

Reportáž

Anglie - Brazílie 1:2

Čtvrtfinále mezi Anglií a Brazílií mělo být jedním z vrcholů celého mistrovství. Průběh zápasu však za očekáváním hodně zaostal a nepřinesl nic víc než průměrný fotbal. Angličané nastoupili ve své nejsilnější sestavě, v brazilské základní jedenáctce byla oproti osmifinále s Belgií jediná změna, místo Juninha nastoupil Kléberson.

Zápas začal v poklidném tempu, ani jeden z týmů se nikam moc nehnal. O první a na dlouho poslední střelu mezi tyče se postaral Emile Heskey, jeho hlavička ve třetí minutě ale neznamenala pro brazilského gólmana Marcose žádné nebezpečí. O minutu později se na druhé straně pokusil ohrozit branku Rivaldo, mířil ale mimo.

Dlouhou dobu se v podstatě nic nedělo, mírné vzrušení přinesl snad jen přímý kop Roberta Carlose z 30 metrů, který byl tečován na roh, nebo průnik Rivalda, který po narážečce s Ronaldem vystřelil přímo na Seamana. První vážnější šance přišla ve 23. minutě a hned skončila gólem. Na vlastní polovině vybojoval míč Paul Scholes, přes Dannyho Millse se míč dostal k Emile Heskeymu a ten se snažil nacentrovat na nabíhajícího Owena. Trefil sice jen stehno obránce Lucia, od něj se ale míč odrazil přímo do běhu Owenovi a ten už neměl žádný problém s překonáním brazilského brankáře - 1:0.

Ani po gólu se tempo hry nijak nezměnilo, míč měli více u kopaček Brazilci, Seamana ale moc neohrožovali. Nepříjemná chvíle pro anglického gólmana přišla ve 42. minutě, nezpůsobila ji však útočná aktivita soupeře, ale zranění. Při jednom zákroku dopadl na zem tak nešťastně že si poranil záda a chvilku to vypadalo, že bude muset střídat. Po dvouminutovém ošetřování se ale dal dohromady a mohl pokračovat.

Pauza způsobená Seamanovým ošetřováním prospěla spíše Brazilcům. David Beckham a Paul Scholes byli nedůrazní v osobních soubojích, a to se jim nevyplatilo. Nádherný průnik anglickou polovinou předvedl Ronaldinho, před vápnem přihrál volnému Rivaldovi a ten přesnou střelou k tyči nedal Seamanovi nejmenší šanci - 1:1.

Gól do šatny Angličany paralyzoval a do druhé půlky vkročili snad ještě pomaleji než do první. Neaktivita se jim vymstila v 50. minutě. Ze zdánlivě bezpečné vzdálenosti kopal přímý kop Ronaldinho, všichni čekali centr, včetně Davida Seamana. Ronaldinho chtěl možná také centrovat, nakonec ale poslal míč směrem k brance tak šikovně, že za bezmocným Seamanem zapadl do levého horního růžku anglické branky - 1:2.

Angličané ztratili vedení a museli dotahovat jednogólový náskok Brazilců. Jejich hra na to ale moc nevypadala, hráli stále stejně, bez nápadu a s nepřesnostmi. Jeden z mála jejich světlých okamžiků ve druhém poločase přinesla 53. minuta. Na pravé straně se hezky uvolnil Mills, nacentroval na Heskeyho, ten obešel jednoho obránce, následnou přihrávku ale Lucio zblokoval na roh. V 56. minutě střídal nevýrazného Trevora Sinclaira Kieron Dyer, přinesl sice trochu oživení, ale bez výsledku.

V 57. minutě se potřetí na vývoji zápasu podepsal Ronaldinho. Poté, co připravil první gól pro Rivalda a druhý dal sám, hodně ostře prošlápl kotník Dannyho Millse a mexický rozhodčí Ramos Rizo byl nekompromisní - bez přemýšlení vytáhl červenou kartu. Brazilci sice hodně protestovali, nebylo jim to ale nic platné a poměrně přísný verdikt přinesl Anglii nečekanou početní výhodu. Že by to ale nějak změnilo obraz hry, to se říci nedá...

Angličané hráli sice proti deseti, hráli ale takovým stylem a s takovým nasazením, že by je asi opravdu přehrálo i brazilské béčko, jak před zápasem řekl gólman Marcos. V 63. minutě se David Beckham snažil vymodlit si pokutový kop, může být ale opravdu rád, že rozhodčí jeho naivně přifilmovaný pád neocenil žlutou kartou, kterou by si zasloužil.

Slušnou příležitost na vyrovnání měli Angličané v 74. minutě. K hlavičce se ve vápně dostal Danny Mills, střelu ale přizvedl jeden z brazilských obránců a míč se jen otřel o břevno. Brazilci bránili se všemi deseti muži, Angličané byli ale co se týče střelby úplně impotentní. Místo toho, aby z hranice vápna vypálili, si míč přehazovali jak horký brambor a nakonec o něj přišli.

Situaci se snažil zachránit i kouč Sven Göran Eriksson. Deset minut před koncem poslal do hry dva čerstvé útočníky, Dariuse Vassella a Teddyho Sheringhama, kýžený efekt to ale nepřineslo. Angličané se sice snažili útočit, nebyli ale schopní nic vymyslet a brazilská obrana vlastně ani moc práce neměla. Poslední šanci měli Angličané v 90. minutě, na Beckhamův rohový kop si nejlépe naskočil Nicky Butt, hlavičkoval ale mimo branku.

Spíše podprůměrný zápas tak skončil spravedlivým postupem Brazilců. Sice také nic moc nepředvedli, na bezzubé Angličany to ale stačilo. Smutný konec hlavně pro Davida Seamana, který se v 38 letech loučí s reprezentační kariérou a rozloučil se hloupým gólem, který stál Anglii šanci na postup. Kanárci se mohou těšit na semifinále, které je čeká 26.6. v Saitamě. Soupeřem jim bude vítěz duelu Senegal - Turecko.

Autor: Petr Starý

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ronaldo bol na štyroch MS. Sice raz este iba ako nahradnik (1994), ale inak hral 3x štvrťfinále. Nikdy však v nom neskoroval. 1998 - nahraval na dva goly, Brazilia vyhrala s Danskom 3:2, tu daval gol Rivaldo opat a prispel aj Ronaldinho, v roku 2006 prehrala Brazilia s Francuzskom 0:1. Zaujímavá štatistika, nie?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele